Kinek a hibája volt? : 11. hét : Patriots @ Eagles

Kép
Kinek a hibája volt

A jelen cikkben arra próbálnék rávilágítani, hogy mik is voltak az okai annak, hogy Tom Brady 21 sikertelen passzal zárt. Tényleg ennyire gyengén ment neki? Öregszik, és egyre pontatlanabb, lassabb? Vagy az elkapók hagyták cserben? Netán a támadófal? Vagy egyik sem? 

Első ránézésre, és ahogy a kommenteket olvasom azt látom általános megállapításnak, hogy Bradynek nagyon rosszul ment az Eagles ellen, sosem volt még ennyire gyenge, nem találta el az elkapókat stb. Nálam ezerszer felvilágosultabb és többet látott szakíró szavaival élve " A Patriots támadói egy szóval jellemezve rothadtan (rohadt sz@rul) teljesítettek. A meccs újra nézése után Tom Bradynek minden oka meg volt arra, hogy ki legyen akadva a támadók teljesítményére"(Forrás

Azt hiszem ennél jobban nehéz megfogalmazni a látottakat, de akkor irány, vessük bele magunkat a bűzölgő mocsárba, és járjunk utána, hogy mik voltak a (vélt vagy valós) gondok.

Megjegyzés:

  • Van, ahol fekete vonallal bejelöltem a kiindulás helyzetét, és azt, hogy meddig kellett volna eljutni.
  • Pirossal jelöltem a védő-támadó párosokat, illetve nyilakkal a védők mozgását. 
  • Sárga szín jelzi, ha valami fel szeretném hívni a figyelmet. Szintén sárga az egerem a videókban.
  • Kék színnel mutatom meg, hogy mi lett volna a lehetséges, vagy épp szükséges útvonal.

 

1. Sikertelen passz,  2&7, 1. negyed, 12:22

Kezdjük a passz előtti állapottal. Jól látható, hogy mindenkin szorosan ott van a védője, sőt, van, aki két embert kapott. A támadófal jól dolgozott, hagyott időt a passzra. 

 

1-1

 

A második képen a labda már Edelman kezében van. Látszik, hogy meg kellett nyúlnia érte, de elkaphatatlannak nem nevezném.

 

1-2

 

Ez alapján a kép alapján főleg nem, a kezei között ment át a labda sajnos. 

 

1-3

 

2. Sikertelen passz,  3&7, 1. negyed, 12:19

Brady White felé néz, de ez csak megtévesztés, a játék Edelmanra lett kitalálva, aki a jobb oldalról balra fut át. És itt jött a bökkenő. Thuney lába nem volt betervezve, Edelman elbotlott benne.

 

02-1

 

Itt látható, hogy Bradynek nem volt más  választása, mint passzolni, pedig Edelman épp az egyensúlya visszaszerzéséért küzd. 

 

02-2

 

És hogy miért nem volt ideje passzolni Bradynek? A támadófal nem tartott tovább, és a védő már a lábai felé repült.

 

02gif

 

Rendben, gondolhatnánk, de akkor miért nem passzolt White-nak? Mutatom a videón. White, ha megkapta volna a labdát a 32 yardoson, még 15 yardot kellett volna hogy haladjon, mindenféle blokk segítsége nélkül, viszont a védő már csak arra várt, hogy szerelhesse. Nem lett volna jó döntés ide passzolni.

 

02-3gif

 

3. Sikertelen passz,  1&10, 2. negyed, 12:30

Szerintem ezt a játékot nem kell magyarázni. Michel a kezébe kapta a labdát, de lepattant róla. Még jó, hogy nem lett INT.

 

03gif

 

4. Sikertelen passz,  1&10, 2. negyed, 11:56

Trükkös játék, de nem jött be. Az Eagles CB-je hihetetlen jó érzékkel futott át a pálya másik oldaláról, és segített be a társának, bár végül nem ő ütötte le a labdát. Dicséret illeti még az Eagles 21-esét is, nem dőlt be a cselnek, és nagyszerűen követte Dorsettet. Sajnos a labda rövid lett, alul dobta Brady.

 

04gif

 

5. Sikertelen passz,  2&10, 2. negyed, 10:45

Mutatom az opciókat. Ti kinek passzolnátok? Sehol egy üres ember, pedig a fal szépen tartott.

 

05-1

 

Edelman hiába cikk-cakkozott, nem tudta lerázni az emberét, aki megnyúlva ujjheggyel épp bele tudott piszkálni a labdába, amit Edelman így nem tudott elkapni. Nem volt könnyű dobás, közel 50 yardos, így azért könnyű szívvel nem lehet azt mondani, hogy miért nem dobott nagyobbat Brady? Inkább hívjuk ezt bravúros védekezésnek. 

 

005-22gif

 

6. Sikertelen passz,  1&10, 2. negyed, 09:53

Esélye sem volt Bradynek pontosan passzolni. Örüljünk, hogy nem törték össze. Íme az utolsó pillanat a passzra. Bejelöltem ki merre néz.

 

06-1

 

Newhouse nem tartotta az emberét, és Michel is pocsék blokkot adott.

 

06-2

 

7. Sikertelen passz,  2&10, 2. negyed, 09:45

Az az érzésem, hogy hiába tűnik ez rossz passznak, lehet volt benne szándékosság. Nézzétek meg, hol kapta  volna el White, és hol a védője. Jó eséllyel egy mínusz yardos játék, akkor annál jobb egy incomplete passz. De ebben nem vagyok biztos, lehet, hogy Brady rontotta el. Mondanom sem kell, sehol egy üres ember...

 

07-1

 

8. Sikertelen passz,  1&10, 2. negyed, 09:38

Brady ismét menekülni kényszerült, ez a játék nem így lehetett felrajzolva. Ennek ellenére ezt Brady túldobta, Michel relatíve üresen volt, persze ahhoz a labdát át kellett ívelni a rohamozó védőn is.

 

8gif

 

9. Sikertelen passz,  3&7, 2. negyed, 08:49

Csak ismételni tudom magam. Brady menekül, több felől jön a nyomás. Íme az utolsó pillanat a passzra:

 

09-1

 

Végül inkább kidobta a labdát oldalra. Okos döntés.

 

09-02

 

10. Sikertelen passz,  2&7, 2. negyed, 06:08

Ha jól megnézitek a képet, ami az utolsó pillanatban készült, valaki feltűnhet Brady mögött. Igen, egy Eagles védő. Üresen valaki? Negatív.

 

10-1

 

Cannon borzasztóan elrontotta a blokkot, így Brady kénytelen volt passzolni. Ráadásul a védő meg is húzta a bal kezét, így a labda Burkhead elé ment.

 

10-2

 

11. Sikertelen passz,  1&Goal, 2. negyed, 03:36

 

Kicsit most más tollával ékeskedek (fent említett forrás). Első ránézésre simán Brady hiba. Aztán elolvastam a cikket, amiben a szerző biztos benne, hogy ez nem Brady sara volt, hanem Sanu futott rossz útvonalat. Egyébként ez a helyzet ismerős lehet, dobott így már Brady INT-et sajnos. Sárgával jelöltem azt a védőt, aki vissza léphetett volna a passz sávba, de nem tette, hanem fellépett Edelmanre. Ha Sanu a piros nyilat követi, akkor ez sima TD. Ehelyett a sarok felé vette az irányt, pedig itt be kellett volna fordulnia, és belépni a védő elé, hogy az ne tudjon szabályosan beugrani a passz elé.

 

111

 

Hajlok arra, hogy a szakírónak van igaza. Mindenki döntse el maga.

 

112

 

12. Sikertelen passz,  2&Goal, 2. negyed, 03:32

Az elejtett TD passz. Nem szoktuk ezt látni Edelmantől, de  sajnos itt nagyot hibázott. A labda tökéletes helyre érkezett, de kicsúszott a kezei közül. 

 

12

 

13. Sikertelen passz,  3&Goal, 2. negyed, 03:27

Bedard ( az idézett forrás) szerint itt White nem jól futotta az útvonalát, nem volt az elég lapos, hanem íves. Ezzel nem teljesen értek egyet, ha az a labda a kezébe jut, akkor sem hiszem, hogy TD lett volna. MAximum egy negyedik kísérlet. Itt valahogy a hívás se volt oké, se a passz.

 

13-0

 

14. Sikertelen passz,  3&9, 2. negyed, 01:52

Amióta múltkor azt mondtam, hogy egy elkapónak csak akkor kell és szabad visszanéznie, amikor odaért ahhoz a területhez, ami előzetesen az útvonalából adódik, azóta figyelem az elkapók fejét, hogy mikor néznek vissza. De először nézzük mi volt a helyzet passz előtt:

 

14-1

 

Sehol senki üresen, pedig nagyon szépen tartották a falemberek a zsebet. Az egyetlen megjátszható elkapó Sanu volt. És visszatérünk a fejmozgáshoz. Nem tudom ki hogy van vele, de szerintem egyszerűbb, és aerodinamikailag is sikeresebb úgy futni, hogy előre nézünk, és nem hátra. Itt viszont Sanu már a 15 yardos vonalnál megfordul, holott a labda nagyjából az 1 yardoson ér földet. Tudhatta pedig, hogy egyrészt ő az elsődleges célpont, azt is, hogy 3. és 9, tehát nem lehet rövidre menni. Összegezve: nem vagyok biztos benne, hogy Sanu a ludas, de ha ez a labda rövidebb, akkor a védő elérhette volna akár (igaz, ő befelé fordul, míg a labda Sanu külső vállára érkezik). 

 

142

 

15. Sikertelen passz,  1&10, 3. negyed, 11:32

Sok lehetőség itt sem volt, Dorsettet kereste Brady, de ez a passz nem ment jó helyre.

 

15-1

 

Ezt Dorsett nem érhette el, egyértelmű rossz passz.

 

15-2

 

16. Sikertelen passz,  3&5, 3. negyed, 08:32

Valami gond van az elkapóknál, mert senki nem tudja magát üresre játszani, már sokadszorra. Harmadik kísérlet, a fal is jól tart, de nincs szeparáció. 

 

16-1

 

Az egyetlen lehetőség Watson volt a kép alján, oda ment a passz. Brady itt vagy egy védő szabálytalanságot akart kiharcolni (amit a játék után Watson hevesen jelzett is a bíróknak), vagy inkább a biztosra ment, és túldobta Watsont, hogy vagy ő, vagy senki ne kaphassa el. 

 

16-2

 

17. Sikertelen passz,  2&17, 3. negyed, 00:27

Hosszú játék, hiszen 17 yard kellett volna. De nézzük meg 3 részletben képekkel illusztrálva a lehetőségeket.

Első kép: Semmi.

 

17-1

 

Második kép: Semmi.

 

17-2

 

Harmadik kép: Semmi. Pontosítok. Védők Brady nyakán, azok voltak.

 

17-3

 

Lássuk ugyanezt videón. Szerintem így világos, hogy miért dobta ki oldalra a labdát TB. Okos döntés.

 

17-*4

 

18. Sikertelen passz,  3&17, 3. negyed, 00:19

Hosszú játék, hiszen az előző passzal nem jutottunk semmire. Tudom, hogy van, aki nem szereti, ha arról beszélünk, hogy mi lett volna ha. Aki így érzi, ugorja át ezt a passzkísérletet. 

Miről is van szó? Brady csinál egy dobócselt balra, majd azonnal elhajítja mérlegelés nélkül ugrás közben White felé. A labda átrepül a futó felett. És itt jön a ha faktor. Vizsgáljuk meg, hogy mire lett volna elég, ha sikerül a passz. Pirossal bejelöltem, hogy ki kit blokkolt volna.

 

18-1

 

Az első blokk ( X-el jelölve ) nagyjából sikeres volt, viszont sárgával jelöltem azt a védőt, akire nem számított senki. Ami itt feltűnhet, hogy Karras igencsak messze van a blokkolandó védőtől.

 

18-2

 

Itt pedig már világosan látszik, hogy ha White kezében a labda, Karras embere akkor is szereli. De hogy nem fog elérni White semmiképpen sem a pirossal bekeretezett "nyalókáig", az biztos. Szóval ez a játék halálra volt ítélve, anélkül is, hogy Brady elhibázta volna a passzt.

 

18-3

 

És itt a videó, hogy mennyire az időzítésről szólt a dolog. Kamu-passz, pörgés, ugrásból passz. Azért ebben benne van a hibalehetőség.

 

184

 

19. Sikertelen passz,  2&6, 4. negyed, 11:48

Harry felé ment a passz, ami jó is lett volna. Csak hát nem csak nekünk van Gilmore/Brooks repülési képességgel megáldott védőnk, hanem az Eaglesnek is. Szép védekezés, a védő keze benyúl Harry elé, és leüti a labdát.

 

19

 

20. Sikertelen passz,  2&11, 4. negyed, 10:21

Bosszantó hiba Meyerstől. Pedig ez tényleg az alapoknál kezdődik. Bradya kép készítésének pillanatában indítja el a passzt. Itt az látható, és Brady is azt látja, hogy Meyers az oldalvonal felé fut. Azonban ez után jön egy testcsel, és a sárgával jelölt irányba megy tovább Meyers. És hogy mi ebben a hiba? Miért lehet joggal mérges Brady? Ha van a pályán Safety, akkor próbálunk tőle eltávolodni. Meyers gyakorlatilag helyzetbe hozta a Safetyt azzal, hogy feléje indult el, ezzel lecsökkentette a távolságot közte és a Safety között. Rookie hiba, reméljük tanult belőle!

 

20-1

 

Ugyanez videón:

 

202

 

21. Sikertelen passz,  3&11, 4. negyed, 10:20

Ez volt az utolsó incomplete passz. Sajnos ezt alul dobta Brady, Edelman nagyot mentett. Tovább Brady nem tudott várni, mert a passz után már a földre is döntötték.

 

21

 

Záró gondolatok:

Nem mondtam a meccs után sem, hogy Brady élete játéka volt. De bennem enyhült az a vélemény, ami a mérkőzés közvetítésben mutatott jeleneteiből volt leszűrhető. Alaposabban utána járva a dolgoknak az számomra egyértelmű, hogy valamit kezdeni kell az elkapókkal, mert az elszakadás nagyon nem megy. Ráadásul a hírek szerint Sanu is megsérült, és nem edzett, Dorsett agyrázódást kapott, így maradt Edelman, Herry és Meyers. Karcsú ez a felhozatal sajnos. A visszatérő Wynn reméljük segíti majd a fal munkáját, és össze tud állni valami komolyabb ütős gépezet.

GO PATRIOTS!

Hozzászólás

fú, micsoda részletes elemzés, gratulálok!

és tökéletesen egyetértek az összegzéssel...

Érthető a morcos hangulat. Kellene a jó futójáték, ami megalapozná a jó passzjátékot. Tetszett nagyon az alapos elemzés!

Egyetértek 

 

Köszönjük az alapos elemzést. Sok mindenben megerősített ,ahogy láttam a mérkőzés alatt. Sajnos valakitől mindig csúszott be hiba és azért lett ilyen "szenvedős" mérkőzés és szerintem a játék hívások is nagyon kiismerhetők voltak,hiába próbálkoztak többször "trükkös" játékokkal. Ráadásul az Eagles védelem is nagyon jó napot fogott ki.

Igen, a futójáték, vagy legalább az imitációja, de már play action-öket sem tudunk eladni. Ha Edelman és White áll Brady mellett, akkor egy nyomorult LB sem fog fellépni, mert felesleges. Enélkül nem is lesz szeparáció. (Sony esetén meg túlnyomórészt futunk. Ez is kiismerhető) Ha ezen nem sikerül változtatni, akkor szerintem a Dallas ellen kísértetiesen hasonlót fogunk látni. Talán lehetne kevesebb drop, de Phillip és Sanu kiesésével nem éppen nőtt a labdabiztonságunk.

Mondjuk szívesen látnék hasonlót. Egy szűk W is W.

Nyilván nem Brady volt a fő probléma, neki is megvoltak a rossz döntései, sőt talán kicsit pontatlanabb is volt a megszokottnál, de a probléma az hogy szinte mindenkivel ez volt a helyzet a támadó szekcióban és a sok apró és kevésbé apró hiba összessége okozta a látottakat.

Húúú Croaker, ez megint bitang jó lett!! Na, EEEZ elemzés a javából, részletes, átgondolt, óriási ezt végignézni/olvasni. Hálás köszönet érte!

Igazolja azt az érzésünket, hogy a problémahalmaz egyik lényeges eleme, hogy az elkapóink nem bírnak üresen maradni, több snapnél, mikor a fal tartott, Brady másodpercekig toporgott és pásztázta az elkapóid, de az égvilágon senkit se tudott megjátszani. Remélem Sanu tanul, mint az állat, hogy az útvonalak a fejében legyenek.

Köszi Croaker! Hihetetlen munka. 👍🏼 Go Pats! :)

Remek cikk, még ha nem mindent látunk is egyformán. A 4. és az 5. sikertelen passznál Dorsett és Edelman is megverte a védőket, csak szerintem alul dobta őket (a negyediknél egyformán láttuk) Ráadásul, ha eléjük dobja a labdát mindkettő jó eséllyel td. Ezen kívül is volt néhány indokolatlanul pontatlan dobása, még ha ki is kellett mozognia a zsebből, vagy jött a nyomás. A pff értékelése szerint nyomás alatt Brady idén mondjuk úgy felső középkategóriás. Hogy legyen izgalom a hétvégére, Prescott viszont egész jó ebben.
A konklúzió helytálló, bár nem tudom Wynntől mekkora csodát lehet várni az eddigi 2 meccsével kicsit több, mint másfél év alatt, miközben Sanu ugye hetekre kidőlt. Edelmennek is időnként láthatóan fájt a meccs. Szerintem a következő pár meccsen erősen kínlódós futás orientált lesz a game plan.

Sanu ennyire sérült lenne, hogy hetekre kidőlt? Nem láttam erről semmit... :-( 

Nem volt elég megbízható forrás ahhoz, hogy bevállaljuk (bevállaljam) az oldalra, így csak "kibeszélőbe" ment FB-n.

Ott nem vagy a csoport tagja?

Köszi az aggódó / érdeklődő kérdést. Paullal minden rendben, viszont (pozitív természetű) magán elfoglaltság miatt sajnos a podcast fizikálisan nem megvalósítható. Nem tudom pontosan mikor lesz újra elérhető, remélem a Dallas meccset majd újra lesz lehetőségünk szóban értékelni.

Sajnálom, de nem véletlen volt általános a válasz, nem szeretnék részleteket elárulni más privát dolgairól, ha Paul akarja majd elmondja. Nekem addig terjedt a lehetőségem, hogy elmondom, hogy baj nincs.

Köszönjük az elemzést!

Így már azért más a szitu, ezért is írtam a korábbi cikkben, hogy jó lenne egy ilyen elemzés is, mert amit élőben lát az ember abból teljesen mást lehet leszűrni. Jó lenne ha a fal kicsit stabilabban működne, az elkapók pedig meg tudnák verni a védőket, illetve jó útvonalakat futnának. Néhány szituációban, azért én is úgy látom, hogy éppenséggel meg lehetett volna dobni 1-2 elkapónak a labdát, de inkább nem azt választotta Brady, vagy esetleg nem is arra figyelt.

En ugy lätom, h az elkapo szekcioban nincs sebesseg. Egyreszt nincs melysegi celpont, Dorsett az egyedüli aki meg tudja nyujtani a pälyät, mär hha nem serült. Azert nem is olyan reg meg volt egy Cooks meg egy Gronk. Mäsreszt az elszakadäst nagyban segitene, ha agilisebb lenne a tämadoszekcio, növeltük az elkapok magassägät, de ez a sebesseg roväsära ment. Nem bizik senkiben ugy TB12, h elszakadäs nelkül rädobja, ugy mint regebben Gronk-ra, de mondhatnäm Gordont is.

Igen, én is úgy látom, hogy a pats elkapó csapata jelenleg jóindulattal is csak közepesnek mondható. Nálunk soha nem látni magányosan álldogáló elkapókat a pályán, mint mondjuk a Chiefsnél, hanem minden elkapásnál ott lóg a védő az elkapó nyakán és megy a küzdelem a labdáért... vagy jön a büntetés az elkapásért a védőtől, ami nem tesz jót az elkapóknak. 
Mondjuk azt sem tudom, miért kell Sanu-t visszahordásra betenni... de BB sosem volt pihentetés párti.

Én viszont úgy gondolom, hogy a sebesség csak egy paraméter a sok közül, ami nyilván fontos de van egy rakás elkapó aki nem villámléptű mégis egész jól elboldogul a pályán. És itt mondjuk egyébként is csak tizedmásodperces eltérésekről beszélünk. Az elszakadás az esetek többségében nem csak sebesség kérdése.

Nem feltétlenül sebesség, persze. Nekem mindegy lenne hogyan játszák üresre magukat... de általában sajnos sehogy. Aztán meglátjuk mi lesz hálaadás után, amikor végre elkezdődik a foci!🙂

Örülök, h nem csak en nem ertettem, h miert visszahordo Sanu. Egyreszt nincs meg az agilitäsa hozzä, ha mär nagyon nincs kit visszahordonak betenni, akkor rakjäk be White-ot. Mäsreszt, ha kiesik Sanu, mert a visszahordäskor leserül, az k nagy problema lesz.

Az a szomorú igazság, hogy AB (és persze Gronk) nagyon hiányzik ebből a csapatból. Minden valamirevaló támadó alakulatnak a ligában van legalább egy elit elkapója és egy jó TE-je. Nálunk mindkettő hiányzik (Sanu nem az). Edelman ugyan elitnek is mondható slot elkapóként de a zseniális és lehetetlen elkapásai mellett nagyon sok a dropja általában könnyű helyzetekben is. A többi WR egyelőre még második elkapóként sem férne be sok csapatba. A fal olyan amilyen, játszott Brady ennél rosszabb fal mögött is, ennél jobban de akkor JE mellett volt egy Gronk, vagy Amendola vagy White a pályán akikhez mindig fordulhatott ha mozgatni kellett a láncot, és volt működő futójáték is valahogy. Ez az elkapó gárda így egyben, jelenleg a liga alsó felében van sajnos (tavaly top5 volt), JE és White sem hozza még a PO formáját, TE játék gyakorlatilag nincs, marad az hogy a védelem kevesebb pontot enged mint amit a támadók fel tudnak tenni. ¯\_(ツ)_/¯  Nagyon reménykedem, hogy ismét rácáfolnak a haladás előtti pesszimista hangulatomra, ahogy eddig mindig tették. :)