Kinek a hibája volt? : 13. hét : Patriots @ Texans

Kép
Kinek a hibája volt

Megszokhattátok már, hogy ha találok érdekes témát, akkor a változatosság kedvéért más és más hibát mutatok be Nektek hétről-hétre. Ezúttal a sokat hallott "minek futunk középre" mondásnak jártam utána, és a cikkben 6 futó játékot fogok bemutatni, amiből 2 sikeres volt, 4 sikertelen.

Ahogy átnéztem a game bookot, próbáltam olyan játékokat keresni, ahol a center, a LG/RG és LT/RT mellett mennek a futások, ezekből is olyanokat, ami sikerült, és olyanokat is, amik nem.

Csak olyan játékokat néztem a rossz playek közül, amik maximum 2 yardot hoztak, vagy akár negatív yardokat, míg a pozitív kimenetelű játékoknál 10, vagy 10 yardnál hosszabbak kerültek fel a listára, majd ezeket soroltam be az alapján, hogy melyik falember mellett tervezték a futást. 

Így ezeket a számokat kaptam:

Játékos / Kimenetel Rossz
RT 1 3
RG 1 2
Center 2 2
LG 0 2
LT 0           0

Ami furcsa volt az az, hogy nem hogy ebbe a besorolásba nem fért be a LT (Wynn) felé menő futás, de az egész mérkőzésen sem volt! (Legalábbis a game book szerint!). A LG (Thuney) felé 4 futás ment (1,4,5,3) így ebből csak az 1 yardosat elemzem, mivel egyik futás se ütötte meg a pozitív besorolást. A bevezető után lássuk a konkrétumokat.

 

Right Tackle felé: 1. Futás,  2&6, 1. negyed, 13:31, 0 yard

Senkit ne ijesszen meg az első kép, nem lesz ez olyan bonyolult. Pirossal kiikszeltem azokat a játékosokat, akik útvonalat futottak, és nem vettek részt a futójátékban. Sárgával jelzem, hogy merre ment volna a futás. A piros szín jelzi a támadó fal mozgását. Ahol nyíl van a vonal végén, ott azt mutatom meg, hogy az adott falember merre fut blokkolni. És már az elején lelövöm a poént, a kékkel jelzett játékossal lesz gond. Ez a jelölés rendszer lesz minden játéknál egyébként.

 

1

 

Íme a probléma. Mivel Thuney jobbra "húzott", ezért az ő helyén a Texans védője simán átér a lyukon, és szereli a futót. Amit nem értek: Ha lett volna még elkapó a pályán, akkor lehetett volna számítani arra, hogy az első képen látható kékkel jelölt védő, és a mellette felálló másik két védőből valaki elmegy az elkapóval. Így viszont számomra érthetetlen, hogy arról az oldalról, ahol 2 védő szinte a LOS-on van az 5 védő falember mellett, miért húz a másik oldalra át két támadó (Thuney és LaCosse). Ezzel nem azt mondom, hogy fussunk fejjel a védőknek, és arra menjen a futás, ahol a legtöbb ember tobzódik, hanem azt, hogy ha ennyire egyértelmű szinte a futás ( 1 elkapó van össz-vissz a pályán), akkor igenis blokkolja valaki a védőket, hiszen azok sem véletlenül állnak ott.

 

12

 

1gif

 

Right Tackle felé: 2. Futás,  1&10, 2. negyed, 06:15, 10 yard

Lássuk az alap felállást. Öt fős támadófal + LaCosse átjött a bal oldalról jobb oldalra, valamint 3 elkapó (2 nem látszik a képen) + 1 futó. Négy védő támadja az irányítót. Ugyanaz a helyzet, megint Thuney húz jobbra, viszont most LaCosse már ott állt fel a jobb oldalon.  Mason és Cannon duplázza az emberét, viszont a kulcs blokk LaCosse-é. Tessék őt figyelni, később fontos lesz.

 

41

 

Itt látható a blokkolás első szintje, Thuney még úton van, LaCosse szépen kifelé fordítja az emberét, Meyers felér a következő szintre már. 

 

42

 

Ez már a második szint, Thuney beért a helyére, jobbra tolja a védőjét, Cannon pedig balra. 

 

43

 

És nézzétek, mekkora lyukat sikerült nyitni!

 

44

 

4gif

 

Right Tackle felé: 3. Futás,  1&10, 2. negyed, 04:36, 2 yard

Ismerős felállás? Nem telt el másfél perc, és úgy döntött (feltételezem) Josh McDaniels, hogy behívja ugyanezt a játékot, ha már egyszer működött, menni fog még egyszer. Hát nem. Előbb mondtam LaCosse-t. Na akkor figyelem, itt látható, hogy min ment el a játék. 

 

61

 

Thuney ugyanúgy húz(na) jobbra, de mivel LaCosse nem tudja kifordítani az emberét jobbra, így egyszerűen nincs hova mennie Thuneynak, összenyomták őket a védők. 

 

62

 

Nézzétek meg, Thuney milyen tehetetlenül próbál valakit blokkolni, de nem tud, mert nem nyílt meg a rés, ahol a futó előtt át kellett volna érnie.

 

63

 

6gif

 

Középre : 1. Futás,  1&10, 1. negyed, 08:35, 17 yard

Szintén elsőre csúnya ábra következik, de megpróbálom elmagyarázni! Két duplázást láthatunk, egyfelől Karras és Cannon részéről (nekünk nézve bal oldalt), illetve jobbra Wynn és Thuney duplázza az emberét. De ez csak a kiindulás, ugyanis Karras és Wynn is leválik a blokkról, és mennek tovább. 

LaCosse és Mason ezúttal a két húzó ember, jobbról jönnek át a fal bal oldalára blokkolni. 

 

33

 

Lássuk az első szintet: Megvan a két dupla, illetve a szimpla blokkoló az Watson nekünk balra. LaCosse és Mason már úton van.

 

34

 

Második szint: Karras és Wynn levált a blokkról, és már a következő sorban elhelyezkedő védőket blokkolják. Közben már Sanu is érkezik a képen jobbra blokkolni.

 

35

 

Harmadik szint: a folyosó. Ennél nagyobb lyukat nem is kell nyitni a futónak, aki így 17 yardot tudott szerezni. Szép munka!

 

36

 

3gif

 

Középre : 2. Futás,  1&10, 3. negyed, 04:59, -1 yard

Meggyőződésem, hogy ez a játék eredetileg nem így lett tervezve, és itt nem az eredményre gondolok, hanem ez szerintem egy RT futás lett volna, hiszen a falemberek, de főleg Thuney és LaCosse mozgása kísértetiesen hasonlít a korábban bemutatott jelenethez. 

Wynn és Ferentz duplázza a védőt,  de azért rajzoltam Wynnhez azt a jelet (a második képen), hogy mutassam, hogy igazából a szélen felállt játékost figyeli, de ő végül nem avatkozott a játékba. 

 

81

 

Az első szinten nagyjából még minden oké. LaCosse és Thuney úton van jobbra.

 

82

 

A második szinten már gond van. Gyakorlatilag LaCosse egyáltalán nem is figyeli a jobb szélről érkező védőt, plusz Masonről is le tudott jönni az embere. 

 

83

 

Ez itt pedig a vég, átjött az ember Masonon, Canon embere is szabad, és a jobb oldalról szabadon érkező védő is már White közelében van. Game over. 

 

84

 

8gif

 

Left Guard felé : 1. Futás,  1&10, 1. negyed, 12:17, 1 yard

Egy távoli képpel kezdünk, kiikszeltem az elkapókat, akikkel nem kell foglalkoznunk. Szintén két duplázást látunk, de ugyanúgy leválik 1-1 falemberünk (Thuney és Mason). 

 

2

 

Burkheadnek itt még két esélye van, hogy merre fusson, ezt sárgával jelöltem.

 

22

 

És íme a gond... Mason lemaradt az emberéről, és Karras sem tudja tartani a sajátját. Így, mivel két ember is átment a falunkon, Burkheadnek esélye sincs yardokat szerezni.

 

23

 

2gif

 

 

Ha egyszer tengernyi időm lenne, akkor megcsinálnám a teljes futás elemzést, de sajnos ez is órákat vesz igénybe, amire mindent megvágok, berajzolok stb. Bízom benne, hogy tudtam újat mutatni, és ha legalább 1 embert meg tudtam győzni arról, hogy van értelme a két Tackle között valahol lyukakat nyitni, akkor szerintem elérte a cikk a célját.

A teljesség igénye miatt álljon itt a nem elemzett, de említett (7 db) játékok iránya, és a szerzett yardok:

RT felé: +1 yard

Középre: +15 yard, - 3 yard

RG felé: +8 yard, 1 yard, 0 yard

 

Várom az észrevételeket!

 

GO PATS!

Hozzászólás

Hát ez egy rendkívül precíz és alapos, profi munka, jó magyarázó ábrákkal, jelölésekkel és talán kicsit hiánypótló is, köszönjük!

Számomra a legfontosabb következtetés ebből a cikkből az, hogy egy WR útvonalfutása/elszakadása lófütty ahhoz az összehangolt munkához képest, amit az OL+TE "hatosfogatnak" meg kell csinálni akárcsak egy résnyi lyuk létrehozása érdekében úgy, hogy senki sem hibázhat, mert különben nincs futás. (Talán ezért sem véletlen, hogy általában a falemberek intelligenciája a legjobb egy csapatban.)

Az, hogy hol legyen a lyuk, szerintem sok mindentől függhet, pl. az OL játékosai azért nem egyforma képességűek, elég, ha csak egy ember túl lassú (ld. Newhause), de a DL összetételétől, felállásától is stb. A lényeg az, hogy valahol legyen és nem mindig u.ott. Wynn felé talán azért nem volt futás, mert még nem gyakorolta be eléggé a teendőket ill. korábban ott Newhause volt.

Döbbenetes munka, hálásan köszönjük ismét, csak ámulok!! Így visszanézve meg kielemezve mennyivel jobban látni! A meccs alatt ez az egész csak egy villanás, miközben rengeteg agymunka van mögötte. Zseniális a rovat, na. És kéremszépen mennyire bonyolult és a kiélezettsége miatt mennyire "apróságokon" múlik egy-egy játék kimenetele...

Pláne szuper ötlet, hogy összehasonlítod a sikeres-sikertelen futások elemzését, így tisztán érthető a különbség.

Az elsőhöz: szerintem LaCosse jött volna át a jobb oldalra keresztben blokkolni a futónak, de talán Cannont annyira visszanyomták a védők, hogy egyszerűen nem fért már el a TE Michel előtt, hogy elémehessen blokkolni, hanem  elesett, ráadásul talán még be is lassította a futót, így azt pláne utolérte a balról ékező védő. Csak érzése, ha LaCosse kicsit gyorsabban ér oda, akkor pont beblokkol egy jót Michel előtt, talán Michelt se kapja el a védő és nem áll meg a futás.

A következőknél is látszik, hogy LaCossenak a blokkolást még nagyon kell tanulnia, de egyáltalán nem reménytelen, már többször is jól megcsinálta, de időnként rossz szögben érkezik a védőre és akkor már elment a blokk lehetősége.

 

 

 

Szerintem a hunyó Watson volt ebben az esetben. Amikor LaCosse elindult a LB aki vele szemben állt tudta hogy megy blokkolni keresztbe, tehát ő mehet a futót szerelni. LaCosse mellett álló Watson meg a kijjebb álló embert tartotta fel. Ha nem őt hanem a LaCosse emberét fogja aki végül szerelt talán sikeres a futás. 

Csodás elemzés.

A kedvencem a második és a harmadik futás hasonlítása. Ugyanaz a játék és így látható, hogy milyen apróságon megy el egy-egy lehetőség.

Míg a harmadiknál értem, hogy ott nem volt jó a kivitelezés, az elsőnél nem érem a koncepciót.
Amit dravait ír, abban van valami, de mondjuk Brady is visszafordulhatott volna blokkolni! :)

Igen, van benne valami amit Dravait észrevett, szép munka! Amit én el tudnék képzelni az az, hogy nem hand-off-al indítani, hanem egy kis toss-al oldalra, elég mondjuk 1 méteres toss is, és akkor már ennyi előnye van a futónak, aki így nem Brady felé indul, hanem egyből átlósan kifelé.

Nem lehet, hogy ez középen a C és RG között ment volna, csak a TE időzítése volt késő és így felborította az egészet?

Ilyenkor látszik, hogy egy extra képességű blokkoló mekkora érték!  A múltkor végignéztem egy összeállítást, ahol Gronk blokkolásait elemezték ( amikor készült, még aktív volt )   Hát nem volt semmi ! Volt, hogy a vele szemben állót úgy oldalra lökte, hogy az végigbukdácsolt keresztben vagy 2 ember előtt, majd elesett, utána meg még volt ideje utat törni az aktuális futónak!  Nekem egyébként Gronk mindig úgy jelent meg, mint aki a látványos elkapásokat, TD-ket csinálja, azt hogy mekkora blokkoló, csak tavaly kezdtem jobban figyelni, amikor már kerestem a falban, mert egyébként az ember automatikusan a labda útját követi a szemével.Rajta kívül  Andrews , Develin hiányát sem tudtuk pótolni teljesen, meg is látszik a játékhívások sikerességén.

Utolsó játéknál ha esetleg Brady megtartja magának a labdát és el indul amerre el is indult??? Egy LJ kihozott volna egy TD-t belőle, de Brady egy first downt biztos. 

Ian Rapoport szerint újra nálunk rúgó Nick Folk. Újratervezés.Megint. :)

Már éppen kérdeztem volna... Kinek a helyére jött? A vakbélműtét után 10 nappal már ilyen jól van?! Nem csak én szedek Béres cseppet....