Kinek a hibája volt? 13. hét Vikings

Hiába fedezték fel a Vikingek majd ezer éve Amerikát, a Patriots ellenszerét nem találták meg. -TORESPONT-
Engem személy szerint nagyon meglepett a D, de úgy tűnik, ezzel nem voltam egyedül, a Vikings sem tudott sokat kezdeni a harapós Patriots Defense-el.
Szerencsére most találtam olyan felvételt, amit tudtam használni a vágó programban, így ezen a héten ismét előtérbe kerülnek a videók, két esetet kivéve, amikor képekkel is illusztráltam a történéseket. A jelenetek kiválasztásakor elsősorban a 10+ yardos játékokat kerestem, hiszen azoknál valami egyértelműen nem működött a D oldalon, illetve a sack és TD is bekerült a válogatásba.

1; Hogyan keverjük össze a lapokat?

Nekem nagyon tetszett ez a mobilis felállás, állandó mozgás, az ellenfél teljes megkavarása. Kizárt dolog, hogy a támadó falembereknek bárminemű fogalma lett volna, hogy ki fogja támadni az irányítót, vagy egyáltaln ki kit vegyen fel. Vicces lett volna felrajzolni, hogy melyik védőnk milyen útvonalon mozgott a snap előtt.

D védekezés

2; Hogan üresen

Tökéletesen felrajzolt játék. Hogannel szemben nagyon messze áll fel a LB, ráadásul a kettőjük közötti sebeség sem a védő javára dőlne el. Viszont így, hogy még el is váltják egymást a védők, Hogan teljesen üresen tudja elkapni a labdát, aminek avége egy 18 yardos játék.

Hogan 18 yard

Kinek a hibája volt? A LB és a CB rosszul kommunikálta le a dolgot, így alakulhatott, hogy üresen maradt Hogan

3; Patterson elszabadul

Szépen dolgozik a fal, Brady és White is elhiteti a védőkkel, hogy futás következik. A 20-as számú CB csetlik botlik, nem tudja eldönteni kit kellene követnie, így esélytelen a gyors Pattersonnal szemben.  Gyönyörű játék 24 yardért!

Patterson 24 yard

Kinek a hibája volt? Egyértelműen a 20-as védő bakizott, aminek meg is lett az eredménye.

4; Burkhead visszatért

Elég jól sikerült a bemutatkozás, mindjárt az első drive-ban fontos szerepet kapott. Először elkapóként áll fel, majd visszalép RB pozícióban, végül szépen türelmesen a fal mögött átfut a fal másik széle felé, és az üresen maradt játékost jól találta meg Brady. A végeredmény 15 yard, amihez kellett a LB rossz szerelése is.

Burkhead 15 yard

Kinek a hibája volt? Miután a LOS-ról visszalépett Burkhead, az embere nem követte, így a CB-LB párosnál kell keresni a hibát.

5; Edelman end-around

Csak ismételni tudom magam : jól dolgozott a fal, Brady, megint jobbra futást várt a D. A jobb oldalról átmozgó Edelman-t nem követte senki, a rá fellépő LB-nek (55) semmi esélye nem volt időben szerelni. Minta drive!

Edelman 15 yard

Kinek a hibája volt? Szerintem az 55-ös LB a ludas, neki kellett volna átvennie Edelman-t.

6; D. Cook hosszú futása

Azért nálunk is akadtak hibák, de tökéletes meccs nincs. Ennél a jelenetnél szerintem Roberts elaludt egy kicsit, egy gondolattal lemaradt arról, hogy az őrá bízott lyukat betömje. Amire megmozdult, addigra késő volt, ketten is útját állták. J.C. Jackson lemaradt az emberéről, viszont a futásra már nem figyelt, így mögötte vágott be a futó. Sajnos ez így 32 yardot ért.

D. Cook futás

Kinek a hibája volt? Annak ellenére, hogy Roberts fejlődik hétről-hétre, ezt az ő "nyakába varrnám". 

7; Diggs elkapás

Számtalan formációban állt fel a védelem, szépen váltogatva, hogy ne legyen kiszámítható. Itt mondjuk eléggé egyértelmű volt, hogy DMC blitzelni fog, még a snap előtt megindult előre. Így eléggé fura, hogy az ő emberét Chung kb 12 yardról "fogta". Meg is lett az eredménye, ez egy 24 yardos play volt. ha megnézitek, DMC a játék előtt balra mutogat, lehet, hogy oda várta volna a segítséget?

Chung lemaradt

Kinek a hibája volt? Szerintem Chung nem vette a jelzést, és elkésett, ezzel le is maradt az emberéről.

8; Robinson elkapás

Nekem mindig furcsa, ha relatív rövid yardos szituációkban a CB távol védekezik az elkapótól. Ha megfelelően gyors az elkapó, már lendületből is tud 3-4 yardot szerezni. Pláne, ha mint ennél a játéknál is, nem nyíl egyenesen a CB felé indul, hanem slant útvonalat fut, tehát átlósan mozog a pálya másik széle felé. Mivel mindkét LB-ünk blitzelni ment, és a Safety DMC szintén blitzel, teljesen kinyílt az a terület, ahova az elkapó befutott. 

Jackson messze

Kinek a hibája volt? Szerintem a túl messze védekező Jackson hibázott itt, ha ez egy megbeszélt blitzelés volt (gondolom mindenki tudta).

9; Thielen TD

A játék hevében mindenki nekiugrott a két McCourty testvérnek, hiszen szembetűnően köztük ment át Thielen. Azonban ha hozzávesszük, hogy Gilmore elcsúszott, és ráadásul utána még át is rohant JMC előtt, kicsit árnyaltabb a kép. Peches játék volt, de ezt a passzt akár Gilmore embere is kaphatta volna, az is sima TD. 

Thielen TD

Kinek a hibája volt? Szerencsétlen összjáték miatt alakult ez így, de a két McCourty testvér sem volt a helyzet magaslatán sajnos.

10; Az az ominózus 1&20

Egy holding büntetés után a csapat egy kellemetlen, 20 yardos first downos szituációba keveredett. Egy másik cikk alatt már írtam arról, hogy mennyit számíthat a meglepetés ereje. Hosszú yardos szituációknál nagyon nagy az esélye, hogy passzkísérlet következik, de erre számít a védelem is. Ezért lehetett volna egy jó ötlet, hogy elsőre futó játékot hív a csapat. Nézzük meg, mi lett belőle, és miért:

1 és 20

Sárgával jeleztem a párokat, és kékkel a két elrontott blokkot. Trent Brown rontása miatt balra nem tudott volna haladni White, ráadásul ott volt az 54-es LB is, így kénytelen volt átvágni jobbra. Ott viszont Gronkowski rontott, így arra se maradt hely. 

Lássuk a kulcs blokkokat:

1 és 20 kép

2 és 19

Oké, futás volt, jöhet a passz. Vagy mégsem? Meglepetés faktor újra? Vagy rossz hívás? Netalántán konokság, hogy menni fog ez ha tetszik ha nem? Ezt nem tudhatjuk, az azonban biztos, hogy a blokkolással most is súlyos gondok voltak.

2 és 19

Nézzük a képet is hozzá. Thuney-t eltolta az embere, és le tudott válni róla, hogy megcsinálja a szerelést. Andrews is rossz szöget választott, így nem tudta blokkolni a LB-et (54). Kékkel karikáztam be a két elrontott blokkolást. Ha ezek bejönnek, vélhetően több yard is kisült volna a játékból. 

2 és 19 kép

Kinek a hibája volt? Nem akarok meggyőzni senkit arról, hogy ez a két hívás volt a legjobb, amit tehettünk, de a hívást nem minősíti a kivitelezés, ami sajnos mindkét játéknál pocsék volt. Jó blokkok= több yard.

11; Flowers sack

Flowers az egyik, ha nem a legjobb védő játékosunk Gilmore mellett. Itt is megmutatta, mit tud, és milyen sebességbeli erényekkel rendelkezik. Megkerülve a falembereket, a Center és a jobb oldali Guard között futott át és csinálta meg a sackket, amivel 10 yarddal hátrébb küldte Cousinst.

Flowers sack

Kinek a hibája volt? Valószínűleg nem a futónak kellett volna felvenni a blitzet, de ha megkapta volna a labdát se lett volna first down. Így viszont a támadófalban érdemes keresni a hibát, talán a Centernek kellett volna hátra lépnie kicsit, bár ő Hightowerrel küzdött épp.

12; Gordon fontos 10 yardosa

2 yard kell, még csak 1 TD az előny, tehát fontos játék következett. A Gordonon védekező játékos (szerintem) túl messze állt fel, így a villámgyors passzra esélye sem volt odaérni. Ezt tetézte egy rontott szereléssel is. Szépen felrajzolt játék, jó észrevétel Bradytől.

Gordon 10

Kinek a hibája volt? Ha jónak vesszük a távoli védekezést, akkor is az elrontott szerelés a CB sara.

+1: Trent Brown a Vadállat

Hatalmas magasság, másfél mázsa. Igen, ez Trent Brown, aki egy kézzel tolja el a védőt úgy, hogy annak esélye sincs ellene. Amellett hogy Trent nincs mindig a helyzet magaslatán, élvezet nézni, ahogy takarít. Ráadásul a DE-et rátolja a CB-re, így annak esélye sincs odaérni White-ra, aki még azt is eldönthette, hogy Brown mögül balra, vagy jobbra fut el.

Trent egy állat

Kinek a hibája volt? A CB túlfutott, amivel csak késve tudta szerelni White-ot. Így 12 yard lett a play vége.


Várom a véleményeket, meglátásokat!