Kinek a hibája volt? : 14. hét : Patriots vs Chiefs

Kép
Kinek a hibája volt

Jött egy kérés/kérdés Dravait-tól, aki arra volt kíváncsi, hogy vajon az elkapók nem tudtak elszakadni, vagy valahol máshol kell keresni a sok sikertelen passz okát. Alapból a támadófal munkáját gondoltam górcső alá venni, de mivel az elkapók vizsgálatakor a fal is szerepet kap, ezért megpróbálok két legyet ütni egy csapásra. 

Hozok egy érdekes statisztikát én is, mielőtt belevágunk. Brady 17 sikertelen passzánál az átlag távolság, amit haladni kellett volna a first downig, az 8,6 yard. Ez szerintem egy meglehetősen magas szám. Volt két darab 3 yardos, egy 5 és egy 6 yardos, három 7 yardos kísérlet, az összes többi 10-11-12 yard lett volna.

Pár szó a jelölésekről:

  • Piros körrel jelöltem az elkapó-védő párosokat. Szintén piros szín, ez esetben vonal vagy nyíl jelzi, hogy a védő melyik elkapóra figyel.

  • Szintén piros vonal, csak vékonyabb jelzi azt, hogy az adott pillanatban az elkapók merre néztek.

  • Az INT-nél kék vonal is szerepet kapott, ez a két elkapó útvonalát mutatja.

  • Fekete vonalak jelzik általában az első képeknél a LOS-t és azt a vonalat, ameddig el kellett volna jutni ahhoz, hogy First Downt érjen el a csapat.

  • Ha valahol sárga szín kap szerepet, ott gond van, ott valamire fel akarom hívni a figyelmet.

 

1. Sikertelen passz,  2&11, 1. negyed, 11:17

Van négy párosunk, és további három szabadon álló védőnk, akik arra várnak, hogy hova megy a passz. És máris itt a sárga kör, ez nem jó jel. Ha ebben a pillanatban passzol Brady, akkor Watson egészen üresen lett volna.

 

11

 

Ez már a passz pillanata. Egyedül Watson a megjátszható, de ketten is rá figyelnek. De a védő eddigre már odaér Bradyhez, és bele tud ütni a kezébe, így a labda a földön landolt.

 

12

 

És ha valakiben felmerült, hogy miért nem passzolt Brady akkor, amikor az első kép készült, következzen a gif, amiből kiderül. Csoda, hogy egyáltalán el tudott táncolni Brady a védő elől, nem hogy még passzoljon is.

 

12gif

 

2. Sikertelen passz,  3&11, 1. negyed, 11:13

Jöhet a harmadik kísérlet, szintén hosszú játék kellene. Hihetetlen, de megint ott a sárga kör. Van három párosunk, akiknek nincs esély passzolni, ráadásul ott van még hátul 3 védő, szintén a labdára várva. És akkor van két Patriots játékos középen (White és Burkhead), akik ebben a pillanatban még a LOS-t se érték el.

 

21

 

Itt már mindketten üresen vannak, de már késő, a védő odaért Bradyhez, nem lehet pontosan passzolni. Egyébként szerintem, ha valamelyik futónk megkapja itt a labdát, a first down-t akkor sem érik el.

 

22

 

22gif

 

3. Sikertelen passz,  3&3, 1. negyed, 02:12

Váratlan meglepetés: ott van a sárga kör megint, valaki hibázott. Passzolni nincs kinek, egyrészt vissza se néznek még az elkapók, másrészt mindenkinek van a nyakában védő.

 

31

 

Na most! Mehet a passz LaCosse-nak! Gondolhatnánk. Majd a gif-ből kiderül, hogy miért nem volt ez így.

 

32

 

Brady menekülni kényszerül, de Watson az egyedüli, aki segíteni tudna, ő le tudta rázni az emberét, ám ahelyett, hogy vissza indult volna Bradyhez, hogy segítsen neki, a pálya közepe felé indult az End Zone irányába. Kémia hiánya?

 

33

 

Íme a mozgókép két szögből is. Egy védő jobbról, egy balról, kész csoda, hogy nem lett sack. Passzolni cselezés közben? Esélytelen!

 

31gif

 

32gif

 

4. Sikertelen passz,  1&10, 2. negyed, 13:04

Jöjjön az a bizonyos INT. Kékkel jelöltem Edelman és LaCosse útvonalát. Mindketten kaptak 1-1 védőt a nyakukba.

 

41

 

 

 

Ez a labda eldobásának pillanata. Ebből úgy tűnik, hogy mindkét Patriots játékost követi a védője, Edelmanra figyel a saját védője (szerintem), és LaCosse meglódult, mehet a passz.

 

42

 

Azonban érdekes módon pont a legjobban őrzött Edelman-t hagyták szabadon, és az alapból Edelmant őrző védő leszedi a labdát a levegőből. De eddigre már késő, a labda már a levegőben van. Hallottam olyat, aki szerint ez Brady rossz döntése volt. Szerintem nem. Ez egy nagyon jó védekezés volt, jól olvasta a védő a játékot. Hajlandó vagyok a véleményemet megváltoztatni, győzzetek meg!

 

43

 

41gif

 

5. Sikertelen passz,  2&7, 2. negyed, 07:13

Belecsaptam a közepébe, ez már a dobás pillanata, de elhihetitek, hogy korábban se volt kinek passzolni. Igazából még most sem volt, de a sárgával jelzett védő már Brady nyakában volt…

 

51

 

És hogy miért? Itt jön a válasz. Felrajzoltam, hogy kinek kit kellene blokkolnia, egyedül Thuney csinált mást. Látható, hogy White felelős még a blokkolásért Brady mellett.

 

52

 

És mit csinált Thuney? Elment segíteni a Centernek, duplázni az ő emberét. White pedig ott maradt két védővel szemben. Teljesen érthetetlen, hogy miért arra blokkolt Thuney.

 

53

 

52gif

 

6. Sikertelen passz,  3&7, 2. negyed, 07:09

Következett a harmadik kísérlet. Gyönyörű zsebet hagytak Bradynek, jó ránézni. Az elkapók jelenleg szoros őrizet alatt.

 

61

 

Itt van az a pillanat, amikor Brady eldobja a labdát. Watson (sárgával) megjátszható lett volna, de Brady Meyers-t választotta középen, aki szintén üresen volt, és Brady felé nézett.

 

62

 

Már csak a labdát kellett volna elkapnia…

 

63

 

62

 

7. Sikertelen passz,  4&7, 2. negyed, 07:06

Nincs mit tenni, neki kell menni negyedikre is, hátrányban a csapat. A kép alján White látható, talán őt lehetett volna megjátszani, de Brady szinte háttal áll neki.

 

71

 

A fal megint nem tartott. Ez az a pillanat, amikor pár századmásodperccel korábban Brady elengedte a labdát. Nem sokon múlt, hogy nem ütött bele a védő.

 

72

 

Így viszont a labda pontatlan lett, és Edelman előtt ért földet. ha csak plusz 1 másodpercet tartott volna a fal..

 

72gif

 

8. Sikertelen passz,  1&10, 2. negyed, 03:49

Már megint azok a sárga jelek. A játék egy fake handoff-al indult, a fal jobbra blokkol, mintha arra menne a futás. Ezt azonban nem vette be a két Chiefs védő, akik így oda tudtak érni Bradyhez.

 

84

 

Nézzük mi lett volna, ha nem érnek oda. Edelman 3 ember között, Sanu-t ketten őrzik. Esélytelen játék.

 

82

 

Mondjuk LaCosse is blokkolhatott volna jobban is.

 

8gif

 

9. Sikertelen passz,  3&10, 2. negyed, 03:06

Van gond, ha már az első képen sárga színt látunk. Ezúttal két védő jön oldalról. Jobbra (tehát fent) Cannon hibázását láthatjuk, balra (tehát lent) Wynn rontja el a blokkját. Passzolni itt esélytelen.

 

91

 

További képet fel se teszek, inkább lássuk videón. Aki szerint Brady öreg, lassú, nem mozog elég jól, nem észleli a nyomást, ajánlom ezt a videót. Az, hogy nincs hova passzolni nem az ő sara, azonban a nagy rutinjának köszönhetően így is megereszt egy majdnem jó passzt. Hihetetlen az „öreg”!

 

9gif

 

10. Sikertelen passz,  1&10, 3. negyed, 08:40

Vágjunk bele a közepébe, ez már a passz pillanata. Csodák csodájára, mint az 5 elkapó (most ne menjünk bele, hogy TE,WR,RB stb, ha így használom, hogy elkapó, akkor az elkapásra jogosultakról írok.) Brady felé néz, és várja a labdát. Akinek tuti nem dobnám: Edelman és Sanu (fent). Üresnek tűnik, de amint LaCosse bevág középre, érkezik a Safety, de ettől még elkapás lehetett volna. Talán a legalul látható Watson is megjátszható lett volna, nem tudom. Brady végül White-ot választotta, neki is meg volt a pár méter szeparációja.

 

10

 

A labda sajnos átment a keze között, így nem lett meg az a biztos 3-4 yard sem, amire számítani lehetett volna.

 

102

 

102g

 

11. Sikertelen passz,  2&Goal (5 yard), 4. negyed, 12:33

Brady elnéz jobbra. Semmi. Edelman 3 ember között van. Dorsettre is érkezik az embere.

 

11

 

Brady átnéz a baloldalra. Meyers visszanéz rá, ő maradt egyedül megjátszható.

 

112

 

Azt nem mondom, hogy tökéletes a passz, de azért nem ment olyan rossz helyre. Meyers elejetette.

 

113

 

12. Sikertelen passz,  2&12, 4. negyed, 07:43

Valaki megint átért a védők közül, ezúttal középen. Üresen senki sincs, senki nem fordult még hátra az elkapók közül.

 

121

 

Brady 3 védő szorításában kénytelen passzolni, nem lehetett várni. És itt álljunk meg egy szóra. Nézzük meg lent, hogy ebben a pillanatban mit látott, és mire számíthatott Brady. Edelman (középen) a pálya széle felé fut, tehát erre számíthatott Brady is. Ezzel szemben Dorsett egyenes vonalban halad látszólag az End Zone felé, egyébként még meg is botlik. Ezzel szemben berajzoltam pirossal, hogy merre ment Dorsett. Alapból nem lett volna rossz elgondolás, hiszen kereszteztek Edelman-nel, lépéselőnye is megvolt.

 

122

 

A kérdés csak az, hogy Brady dobta rossz helyre a labdát, vagy Dorsett azért nem futott tovább egyenesen, mert 1; ez volt az útvonala 2; rossz útvonalat futott 3; mivel megbotlott, lemaradt a tempóval, és előbb ért oda Edelman, és így tőle nem tudott tovább futni egyenesen. Mindenesetre berajzoltam, hogy hol ért földet a labda, és hol volt Dorsett.

 

123

 

121g

 

122g

 

13. Sikertelen passz,  3&12, 4. negyed, 07:38

Ez a következő játék, továbbra is 12 yard kell(ett volna). A zseb ebben a pillanatban jónak tűnik, kár, hogy nincs kinek passzolni. Egyrészt senki nem nézett még vissza, másrészt a két Safety vár hátul.

 

131

 

Itt pedig már nagy a gond. Három Chiefs védő is átért. Brady menekülni kényszerül, és inkább kidobja a labdát az oldalvonalon túlra.

 

132

 

132

 

14. Sikertelen passz,  1&10, 4. negyed, 04:20

Van 5 párunk, és még 3 szabad védőnk. Ez azt jelenti, hogy csak 3 védő támadja az irányítót. Így nem lehetett akadály az 5 fős falnak megvédeni Bradyt. A labda el is repült Edelman felé.

 

141

 

Aki sajnos nem kapta el. Lehet, hogy már arra figyelt, hogy hol vannak a védők, vagy merre fusson, mindenesetre a bal kezében akadt el a labda Edelmannek.

142

 

 

142g

 

15. Sikertelen passz,  3&6, 4. negyed, 03:31

Három elkapó futott csak útvonalat, és a dobás előtt egyedül Meyersnek volt pár yard távolsága a védőtől.

 

151

 

 

Az eredményt tudjuk. A zebrák PONT nem látták a DPI-t (védő szabálytalanság). Szerintem megtaláltam az okát, hogy miért nem. Így ahelyett, hogy a 3 yardos vonalról jött volna a csapat, jöhetett a 4. kísérlet.

 

152

 

16. Sikertelen passz,  2&12, 4. negyed, 02:00

Az 5 elkapónkra jutott 7 védő. LaCosse bent van a dzsungelben 3 védő között. Edelman-t duplázzák. A kép felső részén is szoros az őrizet.

 

161

 

Annak ellenére, hogy csak négyen támadták Bradyt, nem tudott az irányító tovább várni, és bedobta az egyetlen embernek a labdát, aki el tudott szakadni.

 

162

 

Akit sajnos nem Gronkowskinak hívnak. Neki még talán lett volna esélye elkapni a labdát, ami nem is volt olyan rossz, mint azt elsőre gondolnánk.

 

163

 

162g

 

17. Sikertelen passz,  4&3, 4. negyed, 01:11

Utolsó nekifutás, utolsó esély. Három elkapó, 3 védő. Valakinek meg kell csinálni a játékot.

 

171

 

Brady tutira ment, de ezt a védők is tudták. Sajnos egy nagyon jó ütemű védőmunkát láthattunk (ha nem számítjuk a kezdeti holdingot Edelman-en), éppen Edelman keze elől ütötték el a labdát. És akkor legyünk szőrös szívűek. De csak félig. Ha itt a labda Meyers felé száll, akkor lehet, hogy TD, de first down biztos (2 yardosig kellett volna eljutni). Hogy miért félig? Mert Bradynek nem hagytak időt válogatni a lehetőségek közül. Wynn elengedte az emberét, és jobbról is jött a nyomás.

 

172

 

172g

 

 

 

Összegezzük: Én elfogult vagyok Bradyvel kapcsolatban, sajnos vagy nem sajnos, de a kétes szituációkat általában nem az ő számlájára írom. Ilyen az, amikor a labda tök máshol köt ki, mint az elkapó. Vagy éppen azokat a játékokat, ahol ha ő bajba kerül, akkor nem segítenek rajta a csapattársai. Ezért én nem tudom azt mondani, hogy ez a 17 sikertelen passz az ő sara volt. Szerintem semmi köze nincs hozzá annak, hogy mennyi idős, hogy mozog. Számtalanszor táncolt el a védők elől, több alkalommal nem is egy elől, és ne felejtsük el, volt 2 futása is. A pontosságával sincsenek szerintem gondok. Az időzítés az más. De az kétoldalú dolog.

Ami szerintem tragikus volt ezen a meccsen, az a sok drop, de még inkább a támadófal. Egyszerűen nem hagytak időt Bradynek. De mondhatjuk úgy is, hogy az elkapóknak se hagytak időt elszakadni. Mert azt be kell látni, hogy üresen futó elkapó ebből a 17 esetből nem igazán volt. Nem váltották el magukat a védők, nem szaladgált kékmezes a pályán üresen.

 

Szóval gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Ha a Bengals ellen sem lesz parádé, akkor probléma van. De nem lesz gond, GO PATS!

Hozzászólás

Kár hogy az utolsónál nem a közvetítés kamerájának nézetéből látjuk a videót, ott ugyanis hihetetlenül jól látszik, hogy nem Edelmanre menne ez a játék, hanem Meyersre. Aki, ahogy írtad is, ha elkapja, akkor minimum first down..viszont őt nem volt lehetősége megdobni, mert a snap után egyből beomlik a fal és hiába marad bent blokkolni a futó is (középre bevágva blokkol) mindenhonnan érkezik egyből a nyomás.

Pedig a play úgy volt felrajzolva, mint az ominózus Butler INT-nél a SuperBowlban. Itt Meyers játszotta Lockette szerepét és jól szeparálódott is, a keresztező útvonalnak hála. Viszont ezt az ütempasszt lehetetlenség volt megdobni, úgy hogy egyből az életéért kellett hátrálni Bradynek..ebből pedig már hátsólábról egy ívelt passzra futotta a sarokba a második kulcsra..DE itt az első olvasás Meyers, akinek 2- 2,5 yardos fórja van az emberével szemben a JMD által behívott/megrajzolt play miatt..Itt az OLine hibázott és mindenki más (JMD,TB,JE,Meyers) tökéletesen megoldotta ami a saját feladata volt.

Amúgy az első playben is látni Thuney partizán akcióját..merre járt és mi célból? Embere blokkolatlanul mehetett..

Ezek elég bosszantó hibák és nehéz megfejteni, hogy Scar vagy a center, vagy TB (ők ketten az érkezők elosztása miatt) vagy csak szimplán Thuney a hibás..mert ugye utóbbinak, ha az van mondva, oda menjen, akkor ő megtette amire kérték. A kérdés, hogy ezt ki kérte (nyilván Scar) és ki az aki nem jelezte, hogy máshonnan fognak érkezni végül?

 

 

Ahol bekarikáztad Meyerst, ott jól látszik, hogy ebben a pillanatban kellett volna odaérkeznie a labdának..de ekkor már réges rég, hátrafelé menekült TB és még nála volt a labda..innentől őt nem tudja lassabb lasztival megpasszolni, mert Butler módra érkezne a még endzone-ban lévő védő lendületből..

Az elsőnél még az tűnik fel, hogy Watson felé kellett volna mennie ennek a playnek, ha ott gronk van, és akkor Thuney is a helyén blokkolt volna, TB pedig simán dob egy 6yardos passzt Watsonnak( ugye eddig Gronknak ilyenből volt ezer) és ő lendületből hozzá tud tenni YAC formájában 4-5 yardot minimum..sima 1st dwon, de az is lehet a safety-t letudja rázni magáról..(ugye Gronk megint)..és akkor még bőven van benne YAC

 

Na most lehet direkt az van kérve Scartól, hogy ilyenkor a fal, ne erre összpontosítson, mert úgy sem ezt passzolja meg TB..egyszerűen nem ez az első olvasás a playben és a játék inkább jobbra kell koncentráljon..és ezért megy oda Thuney arra az oldalra..

Húúú Croaker, ez bitang jó lett!!! Köszönjük a részletes kielemzését a helyzeteknek!

Ezt még többször át kell nézni, mert egy csomó rejtett részlet lehet még benne.

Ami nekem elsőre is látható:

- a Chiefs védőmunkája koordinátortól a játékosokig egészen kiváló volt. Edelmann mindig erős (leginkább 2-3-as) felügyelet alatt, a passrush szétszedte szerencsétlen falunkat és a sec is olyan módon állt fel, hogy Bradynek elemeznie kelljen a lehetséges célpontok kockázatát, amire viszont a passrush nem hagyott időt. Andy Reidék ezt nagyon jól összerakták

- Bradyről a tökre egyezik a véleményünk, egyetlen dolog fáj csak, hogy volt két eset, mikor kb. 30 centivel kellett volna pontosabb passz a nyomás alatt (Edelman elé dobta, meg Whitenak volt egy bokához dobottja), ezeket 3 éve szerintem védővel a nyakán is megdobja pontosan

- az elkapókról meg (pont ilyet gondoltam, nagyon jól eltaláltad! :-) ) azt látom, hogy egyrészt a Chiefs sec nemigen hibázott, az emberenkénti  cover eléggé egyértelmű volt és megvolt a párok biztosítása is, másrészt nemigen volt idejük útvonalat futni, harmadrészt nem tudtak alkalmazkodni ahhoz, hogy Bradynek NINCS ideje elemezni, legfeljebb gyors passzokra, azt meg csak kis távolságra lehet ennyire rövid idő alatt végrehajtani. Gondolom nem maguktól találták ki a játékokat, ez volt a terv, de sajnos Bradynak erre nem hagyott időt a fala. Ez az, amiben nem látom a változást, mert ez így megy szezonkezdet óta és nincsenek rendszeresen és jól alkalmazható rövid passzos játékaink, amikkel pedig régen nagyon jól operáltunk. És érzésre a jelenlegi elkapó sornak is jobban feküdne egy ilyen rövidpasszos playbook - bár ott meg sok embernek kell kisebb területen összehangoltan mozogni, azt is nagyon be kellene gyakorolni. Hát a fene tudja, én az elmúlt három hónap fejlődését hiányolom nagyon. De ez van.

Óriási köszönet a cikkért, megint jobban látjuk, hogy mennyire nehéz dolga van az öregnek a pályán - és azt mindig tegyük hozzá, hogy nekünk marha könnyű úgy nyávogni, hogy mi az egész meccset FELÜLRŐL nézzük, Brady meg a sisakok szintjéről, és gyanítom, hogy onnan sokminden egészen máshogy látszik és látszódik. Emlegették már a sisakkamera bevezetését, arra borzasztóan kíváncsi lennék, hogy egy-egy snap hogyan látszik az irányító valódi szemszögből.

Remélem a Bengals ellen jobban fog menni a támadójáték és a fal is kicsit jobb lesz.

GOOOO PATS!!

Croaker ez sziszifuszi munka lehetett, de nagyon élvezetes végignézegetni. Viszont azért, mert Brady pontatlanul dobott, Te lennél a felelős! Túl sok sárga kőrt és nyilat rajzoltál az O falba vagy mögé! Másik "kritikám" az lenne, hogy lehet más színnel kellene ezeket a nyakába hulló játékosokat jelölni mert egyesek valószínűleg nem látják a sárgát és ezért hiszik azt, hogy az irányítónk már célozni sem tud, nemhogy dobni! Viszont megnézném a kritikusok arcát ha két-három 120-131 kilós hústorony rohanna feléjük 90 km/h sebességgel és ebben a szituációban vajon milyen higgadt döntést tudnának hozni a becsapódás előtti egy másodpercben. Tudom, hogy az irányítóknak ez a munkájuk, de a körülmények most nem neki kedveznek. Nem azért mert ennyi idős, hanem a védelme elég halovány. Ráadásul úgy vélik, hogy tele a halpiac alig használt klasszis irányítókkal. Lásd a tavalyi év szenzációja a nagy Mahoms is sokkal haloványabb ebben az évben és fogadni mernék, hogy a mostani állócsillag Lamar sem fog két év múlva így tündökölni.

"Játszottam" egy darabig a képekkel/gifekkel, valóban, de örülök hogy tetszik Nektek. A színekről: A sárga mellett a jól látható szín ( a pirost nem számítva) a fekete. Esetleg még azt tudom bevetni. A kék kilőve, túl halvány, még ha nagyon durvulok, akkor ilyen lilás szín van még a Paintbe, esetleg még a sötét bordó a jó. Majd megálmodom :) 

Kérdezd meg, hogy ki milyen színre színvak! :-)

Ui.: Nem kenyerem a dicsérgetés, de nagyon szeretem ezeket a kivesézéseket, mert itt több részletben is látom a várt események meg vagy azok meg nem valósítását! A felvett meccsekben sem tudom így kirészletezni ezeket a finomságokat. Az ördög a részletekben rejlik tartja a mondás és ezek itt tökéletes bizonyítást nyernek! Csak így tovább tőled nekünk!

Köszönöm!

Szerintem sem Brady a ludas legtöbb esetben. Még annyi hozzátartozik, hogy az O game plan olyan szempontból nem volt rossz, hogy sokszor a liga egyik leggyengébb és legfegyelmezetlenebb CB-jére, Breeland-re ment a játék, de az elkapók minősége miatt be tudtak neki segíteni, amikor egyedül maradt, akkor sajnos jól oldotta meg a feladatát. Nyilván ellenünk hozta a szezon legjobb meccsét, általában ott égetik meg ahol akarják.

A Chiefstől nem tartok a PO-ban, ha meglesz a hazai pálya előnye, akkor pláne nem.

Én meg csak annyit tennék hozzá, hogy a "JMD is ergya, nem kreatív, nem agresszív, rossz hívásai vannak" mondáshoz az is hozzá tartozik, hogy nyilvánvalóan az egész coach stáb látja a fal- és elkapóhelyzetet, és kénytelenek hozzáigazítani a gameplan-t is. Könnyű volt sok yarddal végződő screeneket meg kreatív trükkös játékokat hívni, amikor volt egy Gronk aki elvitt két védőt, meg egy pályamegnyújtó távoli célpont (mondjuk Gordon, annak ellenére is, hogy kevés labdát kapott), aki elvitte a másik safety-t. Így lehet lubickolni a pálya közepén mondjuk. Most erre sokkal kisebb a lehetőség, egészen más playeket kell hívni.

Szerintem, bár én nem értek hozzá. :o)

Remélem, itt is lesznek majd nagy meglepetések még! :o))

En ugy lattam az int -nel, hogy Brady arra szamitott hogy LaCosse ahogy eleri a 1st down vonalat visszafordul. Szerintem ha ott megfordul akkor ove a labda mert TE-kent a vedovel szemben elonyben kell legyen, de hogy nem int az 100%