Kinek a hibája volt? : 3. mérkőzés - vs Jets

Kép
Kinek a hibája volt

A végeredményre tekintve is meggyőző fölénnyel nyert a Patriots, de lehetett volna sokkal sokkal nagyobb különbség is. Ehhez azonban két újonc hibátlan játéka is kellett volna, de nincs okunk a panaszra, hibákból (is) tanul az ember. Minden esetre ami tény, hogy három ember szólóban felelős 15 pontért (14 kapott, 1 kihagyott). Gostkowskit a héten sem tettem bele a cikkbe, pedig sajnos szinte heti résztvevője lehetne a rovatnak :( De nézzük meg azt az 5 jelenetet, amiből 4-re büszke lehet a csapat.

1; Collins sack

Ez a jelenet szerepel a legszebbek között is, de ezúttal egy más szögből nézzük meg a játékot. A hibás fél jelen esetben a futó játékos volt, ugyanis neki kellett volna felvenni az irányítót támadó Collinst. A Centertől balra 3 támadó állt, két falember és egy TE. A TE nem blokkolt, hanem a védők mögött futott el keresztbe, de mivel Chung nem blitzelt ezért a 2 falemberre 2 védő jutott. Így a futóra nem maradt védő, bár ahogy látszik, nem is akart blokkolni. Ezzel viszont azt érték el, hogy a fal bal oldalán 2 falember maradt a 3 védővel szemben. Ebből adódóan Collinsnak "csak" a sacket kellett megcsinálnia.

 

H1Jets

 

2; A mínusz 8 yardos futás

Jelen esetben a falnak megint nem maradt sok esélye, hiszen nyolcan támadták az irányítót/futót, amit kivédeni csak 6 embert állt fel. Az eredeti elképzelés sem volt túl erős, 3&15-re futást hívni nem túl leleményes, pedig itt még csak 6 pont volt a Patriots előnye. Chung és Harmon nagyszerűen érkezett, és együttes erővel még hátrébb szorították a támadókat.

 

H2Jets

 

3; Dorsett TD-je más szögből

Elsőre talán bonyolult a sok sárga vonal az ábrán, jelenleg egy másik programmal próbálnék rajzolni.(A kék négyszög sajnos nem az én művem) Mivel a védők (2 LB és 1 CB) középről felléptek futásra, ezért az elkapók levédekezése a CB/S-kre maradt. Edelman először erre az üres területre indul, de egy hirtelen irányváltással kifelé vág. Ez elég is volt ahhoz, hogy a Jets cornere feléje induljon, ezzel teljesen védtelen maradt az ő oldala. A labdát Dorsett pont ott kapta, ahol ez a CB állt másodpercekkel azelőtt. Jól eladott futójáték, szép passz, és megérdemelt TD.

 

H3Jets

 

4; Butler és HT összjáték

Tegnap írtam már erről a jelenetről röviden, most kicsit bővebben. Ebből a videóból nem látszik, de a snap előtt HT meglehetősen ideges volt, és úgy tűnt, hogy a védők nem tudják "hol a helyük". Valószínűleg inkább az ellenfél megtévesztése volt a cél, hiszen a snap előtt még az 5 védőből 3 helyet változtat. Butler a Centerrel szemben, sőt, egy kicsit balra helyezkedve áll fel. Ebből a Center nem is sejti, hogy Butler nem feléje fog indulni, hanem helyet akar csinálni Hightowernek. Éppen ezért HT egy pillanatra kivárt, amíg eltolják előle a támadó falembert, és a Center helyén futott át a falon. Valószínűleg nem lett volna meg a sack, ha Butler nincs résen. De szerencsére nem így történt, így egy szép játék lett a végeredmény.

 

H4Jets

 

5; Az az ominózus elejtett punt

Sok ragozni való sajnos nincsen rajta. Amiért helyett kapott itt ez a punt annak az az oka, hogy ez volt az idei első 6 pontos, amit az ellenfél szerzett. Igaz, nem a támadók, de sajnos a tényen nem változtat. Olszewski szerintem ezt a videót már minden szögből legalább százszor látta, és bízom benne, hogy sok gyakorlással elkerülhető az, hogy ilyen még egyszer előforduljon vele. 

 

H5Jets

 

Hozzászólás

A Butler-HT összjátéknál már az is érdekes, (és nagyon vagány), hogy a snap előtt 1 (azaz egy) másodperccel Collins és Winovich kifut a bal szélre, teljesen összezavarva az irányítót meg a falembereket is, hogy most akkor mi is következik. Óriási játék, teljes zűrzavart tudtak okozni a támadóknál - zseniális ez az utolsó pillanatig variálunk a védők felállásán. 

Ha már a Kinek a hibája volt? a cím, a punt-os bejátszást megnézve, Olszewski-n kívül a ST azon emberei is hibáztak, akiknek azt a 3 "mészárost" kellett volna semlegesíteni, akik teljesen tisztán!!! és jelentős sebességgel rohantak Rá (5 yard-os körzetben nem volt Pats játékos!). Valószínűleg ezt nem látta periférikusan (vagy érzékelte és megijedt?) és talán jobb is, hogy elejtette, mert lehet ma már IR-n lenne. Persze szerintem 30-0-nál a labda menjen ahova akar...ez a 8. punt volt, a fumble esélye a puntok számával nő és egy punt elkapás nem azonos egy általános elkapással, megtörtént ilyen JE-vel és Dola-val is, legfeljebb nem lett belőle TD.

Olszewskinek fair catchet kellett volna mutatnia, mindenki ezt várta az egységből, ezért is álltak meg. Ha ezt megteszi, akkor nem kell azon aggódnia, hogy hányan érkeznek felé, és milyen sebességgel. Rookie hiba volt, meg kell tanulnia, hogy nem kell mindent visszahordani.

A fair catch jelzés, aminek nyomát/kezdeményezését sem látni a returner-ünknél! sem mentesítené a többieket, hogy leálljanak, hiszen az ilyen elkapásból is lehet fumble. Érdekes, az ellenfél látta, hogy ebből már nem lesz fair catch, a Mieink nem. (Szerintem Nekik nem számítgatni kellett volna, hanem a returner-t is figyelni.) Egyébként változatlan a véleményem, 30-0, garbage-time esetében minek elkapni a puntot a 8 yard-osunkon, ami nagy valószínűséggel az EZ-ba pattant volna. Ha meg nem, nem. Egy sikeres fair catch-el még talán rosszabb helyzetbe kerültünk volna, mint, ha hagyjuk a punt-ot, menjen ahova akar. Természetesen Olszewski nagyot hibázott, de ritkán láttam a társai által ennyire kiszolgáltatott returner-t, aki ráadásul egy újonc.

Pont ez a gond, hogy még csak meg se fordult a fejében, hogy nem kéne visszahordani. A többiek meg teljesen jogosan álltak meg, mert az egyetlen logikus döntés a fair catch volt, ott meg csak zavaró, ha a Jets játékosaival birkóznak éppen, neadjisten valakit eltalalál a lefelé érkező labda, és azonnal muffed punt.

A "régebbi" cikkek alól hova tűnnek a hozzászólások?