Kinek a hibája volt? : 4. mérkőzés - @ Bills

Kép
Kinek a hibája volt

Rendhagyó módon nem a szokásos formában kerül bemutatásra a heti mérkőzés.

Aki olvassa ezt a cikket, talán emlékszik rá, hogy tavaly is volt olyan meccs (Titans elleni vereség), ahol Brady teljesítményére sok panasz érkezett. Nem tisztem sem védeni se elítélni minden idők legjobb irányítóját, de nagyon gyanúsnak gondoltam azt, hogy a Bills jó védelme ellenére ennyi rossz passzal zárt. Szám szerint a 39 kísérletből 18 volt jó, ami mint a korábbi cikkekből kiderült, majdnem másfél évtizedes negatív rekord. Spigonak köszönhetően lehetőségem volt a mérkőzést új szemszögből megnéznem a GamePass-on keresztül. Megvallom őszintén, még soha nem láttam, hogy hogyan is működik a game pass, és hogy ott milyen opciók vannak. Aki hasonló cipőben jár, mint én, annak elmondom: vissza lehet nézni minden játékot két teljesen új szögből. Az egyik nézet az oldalról van, a kakasülőről, a másik szög pedig az irányítóval szemben, az ellenfél end zone-jának irányából. Így lehetőségem volt úgy átnézni minden sikertelen átadást, hogy lássam, lett volna-e szabad elkapó, hogy mozogtak a védők stb. 

Azok alapján, amit láttam, szerintem kicsit más megvilágításba lehet helyezni Brady teljesítményét. Szeretném most leszögezni, hogy nem játszott jól, nem a megszokott formáját hozta, de koránt sem csak rajta múlott ez a nem túl dicsőséges statisztika. Így tehát következzen most az a 21 passzkísérlet, ami sikertelenül zárult, képekben. Néhol 2 kép szerepel, hogy lássunk mindent. A képek minősége a megállított videónak köszönhető, sajnos ez volt a maximum, amit ki tudtam hozni belőle. Néha nem a game passból, hanem a TV-ben leadott verzióból vágtam ki képet, de ezt úgyis látni fogjátok. 

A jelölésekről: Piros karikák jelölik az elkapó-védő párosokat. Piros vonallal jelöltem az elkapó, vagy épp a védő mozgását, ami vagy az aktuális képmentés után, vagy előtt történtek. Szintén piros vonal jelzi, hogy melyik védő melyik elkapóra figyel, abba az irányba mozogna, ha jönne a labda. Sárga vonallal jelöltem azt, hogy Brady hova dobta a labdát (egy esetben bordóval). 

Javaslom, hogy akit érdekel a kép teljes méretben, jobb egérgomb - kép megnyitása új lapon módszerrel nézze meg.

Nos, a hosszú felvezető után lássuk a 21 playt:

1. Támadás, első sorozat, 2&10, 1. negyed, 13:36

A labda magasan Dorsett felett, a pálya szélén túl ér földet. Ez vagy egy rossz dobás volt, vagy Brady látta, hogy a védő(k) odaérne. Pirossal jelöltem Edelman-t, ő viszont teljesen üresen volt már a dobás előtt is. Vélemény: Hajlamos vagyok ezt a játékot Brady rossz döntésének betudni.

 

1

 

1. Támadás, első sorozat, 3&10, 1. negyed, 13:31

A labda itt 2-3 méterrel Dorsett előtt ér a földre. Viszont itt minden elkapón jó emberfogás volt, Edelman és Dorsett is kettőzve volt. Szerintem itt Brady szándékosan dobta ennyire előre a labdát. A második képen láthatjátok, hogy a safety bevágott a Corner elé, és ha ez a labda pontosabb, abból interception lett volna. Vélemény: Jó védekezés, jó döntés Bradytől.

 

2-1

 

2-2

 

2. Támadás, első sorozat, 1&10, 1. negyed, 10:32

A passz Gordonnak ment volna, viszont valószínűleg Gordon rossz útvonalat futott. A labda az oldalvonal mellé érkezett, Gordon megverte az emberét, viszont nem a szél felé, hanem a pálya közepe felé fordult. Edelman-t jelöltem még be, ő ugyanezt az útvonalat futotta a másik oldalon, ide is érkezhetett volna a passz, de látszik, hogy Bradyn már ott volt a nyomás, el kellett lépnie balra, illetve ha képzletben összekötjük Bradyt és Edelmant, akkor köztük még 2 védő állt, tehát lehet, hogy Brady nem is látta Edelmant, illetve esélyes, hogy a védők bele értek volna a passzba. Vélemény: Gordon rossz útvonalat futott.

 

3

 

2. Támadás, második sorozat, 1&10, 1. negyed, 09:06

Gordon ezt a labdát pontosan a kezébe kapta, azonban kipattant a kezéből. Nincs mit magyarázni az eseten, a passz jó volt. Vélemény: Gordon hibázott.

 

4

 

3. Támadás, első sorozat, 3&4, 1. negyed, 01:47 

A passz ismét jó volt, ebben az esetben Dorsett kezéből esett ki a labda sajnos. Vélemény: Dorsett hibázott.

 

5

 

4. Támadás, első sorozat, 2&14, 2. negyed, 15:00

Sokszor visszanéztem a jelenetet. A videó vágó programmal kikockáztam frame-ekre lebontva. Az látszik, hogy a labda oda érkezik, ahova kell. A játéknál Gordon fut keresztbe a pálya közepe felé, nyakában a védő. Amit nem tudtam kivenni, hogy a védő ért-e bele a labdába, vagy Gordon nem tudta elkapni. Sajnos gyaníthatóan az utóbbi, ahogy a játék után felállt Gordon, már fogta a labdát. Vetődés közben megfordult a tengelye körül, és szerintem akkor ejthette el a labdát.  Vélemény: Nem mondom biztosan, hogy Gordon a hibás, a passz pontos volt, így felesben Gordon/jó védekezésre adom a voksom.

 

6-1

 

6-2

 

4. Támadás, első sorozat, 3&14, 2. negyed, 14:54

A védelem is tudta, hogy itt hosszú játék következik, így ennek megfelelően léptek vissza védekezni. A labdával végül Dorsettet kereste Brady, de jóval az elkapó elé érkezett a labda. Bejelöltem hogy középről hogyan indul a safety Dorsett irányába, illetve itt még a Dorsett egyáltalán nem verte meg a védőjét, tehát Brady feldobta, hátha sikerül lesprintelni a védőt. Viszont vagy összeakadt Dorsett a védővel, vagy nem tudom mi történhetett, de volt egy törés a mozgásában, ami miatt lelassult egy picit. A másik oldalt Gordont jelöltem be, talán ő lett volna még hosszan megjátszható. Vélemény: Nem volt jobb opció passzolni, Gordon felé nagyobb a távolság, több időt tölt a labda a levegőben, kockázatosabb. Szerintem ez egy jó védekezés volt, és jó döntés Bradytől, hogy túldobta inkább az elkapót, így nem volt interception veszély.

 

7

 

5. Támadás, második sorozat, 2&10, 2. negyed, 09:55

Piros körökben láthatóak a támadó-védő párok. Sajnos senki nem tudta szabadra játszani magát. A piros vonal jelzi Edelman útvonalát, feléje szállt a labda, de Brady inkább kidobta az oldalvonalon túlra, de így nem lett intentional grounding szabálytalanság. Vélemény: Jó védekezés, az elkapók nem tudtak elszakadni.

 

8

 

5. Támadás, ötödik sorozat, 2&7, 2. negyed, 05:57

Piros körök ismét jelzik, hogy a két lehetséges elkapó opcióból senki nem volt szabadon. Ezen felül Bradyre jött a nyomás két oldalról, nem lehetett tovább tartani a labdát. A sárga vonal jelzi, hogy hol ért földet a labda. Emiatt azonban jött az intentional grounding zászló Bradyre, hiszen méterekkel ment a labda Edelman elé. Vélemény: Jó védekezés, támadófal nem tartotta meg a védőket, így ők hibáztak véleményem szerint, mivel a labdát el kellett dobnia idő előtt Bradynek.

9-2

 

5. Támadás, hatodik sorozat, 3&Goal, 2. negyed, 04:16

Az ominózus interception. Ez sajnos Brady sara volt. Bal oldalt Gordon hamar megverte az emberét, ha akkor, amikor a kép készült felé néz Brady, és megdobja ívesen a labdát, nagy eséllyel TD-t látunk. A nyomás miatt azonban jobbra lépett ki, és a pirossal jelölt útvonalat futó Edelman felé akarta dobni a labdát. Azonban Meyers védője jól vette észre a szándékot, (halkan jegyzem meg, egy kicsit ellökte magától Meyerst), és felugorva lehalászta a labdát. Vélemény: Brady hibázott, egyfelől Gordon miatt, másfelől látnia kellett volna, hogy a passzsávban van egy védő. 

 

10INT3

 

6. Támadás, első sorozat, 1&10, 2. negyed, 01:55

Ezt a játékot nem sikerült megfejteni. Brady földre dobta a labdát Michel lába mögé. Vagy észre vett valamit, vagy valaki nem azt csinálta, amit kellett volna, nem tudom. Vélemény: Nem tudom hova tenni ezt a játékot, várom a véleményeket!

 

11

 

6. Támadás, első sorozat, 2&10, 2. negyed, 01:51

A labda eldobásának pillanatában White volt az egyetlen megjátszható elkapó. Brady egy pontos passzt adott, azonban ez kevés volt, hiszen a védő nagyszerű ütemben ért oda, és az elkapás előtt el tudta ütni a labdát.  Gordon már csak akkor játszotta szabadra magát, amikor a labda már White felé tartott. Vélemény: jó passz, még jobb védekezés.

 

12-1

 

12-2

 

6. Támadás, első sorozat, 3&10, 2. negyed, 01:47

Sajnos itt is ugyan az a helyzet, mint amit korábban is láttuk a Dorsett irányába indított hosszú passznál. Semelyik elkapó nem tudta szabadra játszani magát, Bradyt pedig nem tudták tovább megvédeni, így kénytelen volt inkább hosszan elengedni a labdát. Vélemény: ez nem Bradyn múlott. Senki nem volt szabadon, a fal nem tartott tovább. Jó védekezés.

 

13

 

7. Támadás, első sorozat, 3&8, 3. negyed, 09:19

Érkezik a nyomás, a fal nem tart, elkapó nincsen szabadon. White (a kép alján) próbálja menteni a menthetetlent, amire ő keresztbe kezd futni, addigra Brady már menekülni kényszerül. Bírói hiba, hogy nem dobtak sárgát Bradyre, hiszen nem volt elkapó a környéken sem, ahol kidobta a labdát az oldalvonalon túlra. Vélemény: támadófal hibázott, nem védték meg az irányítót.

 

14-1

 

14-2

 

8. Támadás, első sorozat, 2&11, 3. negyed, 06:15

Misscomunication. Magyarán nem ugyan arra gondolt az elkapó, és az irányító. Dorsetten kívül bekarikáztam, hogy hogyan védekezték le a védők az elkapókat.  Sárga vonal jelzi Dorsett mozgását. Kezdetben az oldalvonallal párhuzamosan futott, majd bevágott középre, majd megint irányt változtatott, és kifelé indult. Bradyre megint jött balról a nyomás, ki kellett mozogni jobbra, így futás közbe tudott csak passzolni Dorsett irányába. Viszont azzal, hogy újra kifelé indult Dorsett, a passz eredménye az lett ,hogy mögé érkezett a labda. Vélemény: Nem tudom, hogy mi volt megbeszélve, jó volt-e az útvonal, vagy rögtönzést láttunk, így a hibát felesbe adnám Bradynek és Dorsettnek.

 

15

 

9. Támadás, első sorozat, 2&6, 3. negyed, 03:24

Ezt is gyorsan rövidre lehet zárni: Edelman droppolt. A labda pontos volt, de sajnos nem tudta megfogni Edelman. Vélemény: Az elkapó hibázott.

 

16

 

10. Támadás, első sorozat, 2&8, 4. negyed, 10:02

Ugyanaz a helyzet, mint korábban is, Dorsett és Brady másra gondolt. A labda az oldalvonal mellé érkezett. Ez egy nagyon gyors játék volt. A snap után Brady szó szerint megpördült, és egyből dobta a labdát. Töredék másodperc sem volt mérlegelésre. Ebből adódóan valószínű, hogy Dorsett nem futott jó útvonalat, a pálya belseje felé mozgott, és kifelé kellett volna. Vélemény: Az elkapó hibázott.

 

17

 

11. Támadás, első sorozat, 1&15, 4. negyed, 08:35

A fal csak rövid ideig tartott, Bradynek jobbra kellett kimozognia, viszont ennyi idő alatt egyetlen elkapó sem tudta üresre játszani magát. Így a labdát Brady a földhöz vágta. Vélemény: Falon három védő átért, ők hibáztak. Jó védekezés.

 

18-1

 

18-2

 

11. Támadás, első sorozat, 3&5, 4. negyed, 07:49

Hiába tűnik úgy, hogy van ebben a játékban üresen elkapó, a valóság az, hogy amire Brady megfordul a fake handoff után, már ott van a védő, és földre kell dobni a labdát. Vélemény: a fal ismét nem tartott, a Bills LB-e érintés nélkül jutott át a falon.

 

19-1

 

 

19-2

 

12. Támadás, második sorozat, 2&7, 4. negyed, 03:28

Jó védekezést láthattunk, a visszalépő LB ujjheggyel bele tud érni a labdába, amire az felpattant, és elkaphatatlan lett. Vélemény: jó védekezés.

 

20-1

 

20-2

 

12. Támadás, második sorozat, 3&7, 4. negyed, 03:19

Ennek a jelenetnek a párja szerepel a legszebb jelenetek között. Ugyanaz a játék, ugyanaz a két főszereplő, de a kimenetel más. Brady átíveli a labdát az elkapó elé, azonban a Bills LB-e az utolsó pillanatban vissza néz, és szerintem ő is meglepődött, hogy ott a labda, ugyanis lepattant róla. Ha látta volna, hogy jön a passz, akkor megfordulva INT et is szerezhetett volna. Vélemény: pech, hogy a védő ilyen szerencsésen helyezkedett.

 

21-1

 

21-2

 

Ezek voltak tehát az incomplete passzok. Bízom benne, hogy legalább pár embernek sikerült felnyitnom a szemét annak kapcsán, hogy nem minden fekete-fehér, nem minden az, aminek elsőre látszik. Brady nem volt élete formájában ez igaz, de az elkapók sem könnyítették meg a dolgát. A 21 rossz passzból 4 konkrétan drop volt, több esetben az elkapók rossz útvonalat futottak, és a fal sem lehet büszke a meccsre (se a futás, se a passz blokkolásnál).

Kíváncsian várom mindenki véleményét!

Hozzászólás

  1. Köszi a cikket! Szerintem a 7. támadásnál nem volt bírói hiba,mert TB kimozgott a zsebből, ezért nem lehetett intentional grounding szabálytalanság.

A fő üzenete a meccsnek, hogy folyamatban van a fal építése. Ami tök jó mivel: Football season starts after Thanksgiving.

Szép és HASZNOS munka, köszönjük az elemzést! Lehet mégse kell vasárnap Sthidhamnek kezdenie? :-) :-)

Köszönjük az alapos és precíz elemzést, ami számomra egyértelműen igazolja, hogy az offense szinte mindenestül csődöt mondott és az ellenfél védelme is óriásit játszott. És még a futásról szó sem esett...

Off

DMC a szeptember hónap legjobb védőjátékosa az AFC-ben.