Kinek a hibája volt? : 6. hét - Patriots vs Giants

Kép
Kinek a hibája volt

Részben visszatérek a megszokott videós formátumhoz, amit kiegészítek néhol game passból kivágott képekkel is, hogy teljesebb képet kapjunk az adott játékról. Következzen 5 olyan jelenet, amire nem igazán lehet büszke a csapat.

 

1. Futás,  4&1, 1. negyed, 11:27, 0 yard

Jól kezdtük a mérkőzést, szépen haladt a csapat előre, míg el nem jutott a Giants 19 yardos vonalára. Itt azonban 4&1 következett egy 0 yardos futás után. Nem a biztos (?) FG-t választotta a Patriots, hanem nekiment a negyedik kísérletre. Ne lepődjünk meg, futás következett.

 

Így nézett ki az alap felállás, és az elképzelés a játékról:

A fal jobbra blokkol, a FB kiszedi a 21-es Safety-t, és LaCosse mellett elfut Michel az 1 yardért. Lilás színnel jelöltem a Giants 55-ös LB-ét, akit senki nem blokkolt első nekifutásra.

H1-2Giants

 

És lássuk mi sült ki belőle:

Karras és Mason között simát átment a 94-es védő. Kékkel jelöltem azt, hogy Cannon-nak itt kellett (volna) leválni a védőről, és második lépcsőben blokkolnia az 55-ös LB-t. 

H1-3Giants

 

Cannon kifordult, beleakadt a védőjébe, így az 55-ös LB blokkolatlanul mehetett Michel felé, akit ráadásul a korábban átengedett 94-es falember is utolért hátulról. Ez a játék így esélytelen volt.

 

H1-4Giants

 

Nézzük az egészet egyben, más szögből:

 

H1Giants

 

 

2. Brady sack,  1&10, 1. negyed, 09:44, -7 yard

Elsőre kicsit soknak tűnhet a vonalak száma, de nem olyan veszélyes a helyzet. Pirossal jelöltem a blokkolásokat, legalábbis ami a terv volt. Világos kék színnel jelöltem egyrészt Izzo, és Jakob Johnson útvonalát, másfelől a 47-es LB mozgásának irányát. Fekete szín jelöli a "végzetes" védőmunkát. 

 

H2-1Giants

 

Aztán jöjjön a valóság:

Egyszerű a történet: Newhouse mellett simán elment a védő, és Bradynek esélye sem volt passzolni. Reméljük a visszatérő Wynn jobban kezeli majd ezeket a szituációkat.

 

H2-2Giants

 

3. Tate 64 yardos TD-je,  1&10, 2. negyed, 07:11, 64 yard

Megtört a jég, megkapta a csapat az első passzolt TD-jét. Ráadásul jó hosszúra sikeredett ez a TD. De mi is vezetett ide? 

Amikor a Giants felállt a LOS-ra, akkor bal oldalt egy elkapó, míg jobb oldalt 2 elkapó állt fel. A Patriots 1 db Safetyvel (Harmon) védekezett, míg a 3 elkapó 3 védőt kapott maga mellé. 

A probléma a következő volt: Harmon a piros pont helyén állt fel, tehát a védelem felől nézve a jobb oldalon, ahol csak egy elkapó volt. Innen először hátrálni kezdett, amikor egyértelművé vált a passz szituáció, és amikor elindult a passz, megpróbált a bal oldalra átérni. Viszont a hibás felállás miatt nem ért oda időben, így Tate, miután megverte Jonathan Jonest, egy zsonglőrmutatvány után bejutott a célterületre.

 

H3Giants

 

Lássuk ezt egyben, más szögből:

 

H3Giants

 

4. Meyers elrontott blokkja,  1&10, 2. negyed, 05:29, -2 yard

Ez a játék volt közvetlenül a fumble play előtt, tehát itt lépett pályára utoljára Gordon, ő látható a kép aljánál. Edelman nem előre indult meg, hanem oldalra, ahol a csapattársa, az újonc Meyers feladata lett volna a védő blokkolása.

 

H42Giants

 

Ám sajnos valójában az történt, hogy a védő egy testcsellel megelőzte a blokkot, és így tulajdonképpen azt ezt lereagáló Meyers vitte földre Edelmant, ami -2 yardot eredményezett.

 

H42Giants

 

5. Az az ominózus Fumble,  2&12, 2. negyed, 04:54, Fumble return TD

A Patriots 3 elkapóval és egy futóval állt fel. Az összes elkapó a jobb oldalon volt, ahogy a képen látható. Minden elkapónak megvolt a saját embere, illetve hátul még 2 Safety várta, hogy mi lesz a play hívás. Az egyik LB-t jelöltem, aki a futónkra volt állítva.

 

H51Giants

 

A második képen bejelöltem, hogy mi sült ki a játékból, illetve mi volt az utolsó pillanat, amikor Brady passzolhatott volna. Szerintem világosan látszik, hogy a futónk nem opció (1-es pont)., Gordont kettőzik (2-es pont), Meyersre (3-as) és Edelmanra (4-es) összesen 3 védő figyel, oda lehetetlen lett volna passzolni. A kommentek között elhangzott, hogy túl sokáig várt Brady, és ezért lett a sack. Ebből a lenti képből talán látszik, hogy egyszerűen nem volt kinek passzolni, és a vakoldalról érkező védő, aki Izzo mellett jutott Bradyhez úgy ért oda, hogy őt a teljesen háttal álló Brady nem is láthatta. 

 

H5-2Giants

 

Végül nézzük meg Izzo hibáját videó formátumban is.

 

H51Giants

 

Ezen a héten ennyi fért bele, remélem azért sikerült újat mutatnom pár olvasónak. A másik, amiben reménykedek, hogy a jövő héten nem lesz mivel megtölteni ezt a rovatot, csak a Jets támadóinak baklövéseit kell kielemeznem.

Továbbra is nagy köszönet Spigo-nak a Game pass hozzáférésért!

Hozzászólás

Szerintem ha nem sérült volna le LaCosse akkor ő lett volna a blokkoló TE a fumble játéknál, mert Izzo egy elég rossz blokkoló, de itt az adott körülmények között már talán nem volt jobb megoldás nála. 

A 4. jelenetnél szerintem a legnagyobb hibás JMD, aki egy átlátszó/érthetetlen hívást produkált 1&10-nél. 9 ember a backfield-en a snap utáni pillanatokban, mindenki a baloldalon!!!, JE 5 yard-al a LOS mögött vár passzra!!!, a futónk mintha nem is lenne!!!, Gordon megyeget talán egyedül egy rövid útvonalra, Meyers először előre lép (már itt vesztett!), aztán visszavált a 34-es védőre,aki TB-t nézve tudta, hogy JE kapja a passzt elindult és végig tojt Meyers-re. Egyébként, ha Meyers blokkja sikerül, néhány yard-nál tovább JE nem jutott volna vagy hárman rontottak rá. Ez a játék a passz pillanatába elbukott, a védelem könnyen olvasható játékot kapott. Érdemes lassítva megnézni a play-t a felállástól kezdve.

A TB sack-fumble jelenetben a WR gárdát hibáztatom legalább annyira. 7 mp-alatt egyikük sem tudott egyértelműen elszakadni! A piros 2-el jelölt WR-nek (Meyers?) azért talán külső vállra meg lehetett volna próbálni és talán u.úgy az 1-esnek is. Ha nem sikerül is jobb lett volna az. Aztán ott volt egy screen-re a futónk is.

A 4. jelenethez: Igen, ez így nem egy jól sikerült játék volt. Szerintem ebből a felállásból 2 másik következhetett volna még: 
1; Hátra passz Edelmannek, aki átdobja a túloldalra a futónknak, miután minden védő (nekünk) balra tolódott. Ehhez Meyerstől kellett volna egy jó blokk, hogy időt adjon erre.
2; Meyers + Edelman + Gordon blokk a futónak, aki mögöttük elfut.

Való igaz, a néhány yard nem sok, de ha lett volna belőle 3 yard, az kb annyi, mint egy középső futás...

 

A TB sack-fumble-nél megnéztem, Bradynek attól a pillanattól, hogy a kezéhez ér a labda, tehát nem attól, hogy be is húzza azt, 3,05 másodperce volt passzolni, akkor ért oda a védő. Ha azt nézzük, hogy mikortól húzta be a snappet, akkor kerek 3 másodperc. Viszont a labda megszelídítése után még jött egy fake handoff is, amit szintén el kellett adni, hogy mehessen a passz. Ha ezt is levesszük, akkor 2,43 másodperce maradt, amíg passzolhatott volna. Azért ez messze nem 7 másodperc!

 Meyers felé azért nem mehetett a passz a külső válla felé, mert ő a pálya közepe felé futott. (Nyisd meg a képet új ablakban, úgy nagyobb). Gordon pedig megállt a route futásban, és onnan nyargalt vissza védekezni.

A futó felé pedig azért nem tudott passzolni Brady, mert teljesen háttal állt neki. 

Sajnos a 4. jelenet általad javasolt opcióinak még a csírája sem volt meg a snap-et megelőzően és azt követően sem, pl. TB hátrább áll, mint JE, aki ráadásul előre indul meg, azaz csak előre passz volt lehetséges,  futó meg a másik oldalon "beslattyog" a falak közé a semmibe. 1&10-nél ez egy impotens/gyáva/együgyű játékhívás volt legfeljebb talán 2-3 yard-ért és a kissé még mindig sérült JE esetleges "agyonveretéséért". Ez JMD pocsék hívása és sara volt, szegény újonc csak "kiteljesítette".

 A sack-fumble esetnél Meyers valóban befelé indul, de Gordon viszont visszafordul TB felé inkább segíteni, mint 25 yard-nyira az eseménytől védekezni. De nem erőltetem ezt a lehetőséget, mert nem állt teljesen tisztán. A falnál 6-4 volt a javunkra végig, miért nem segítettek Izzo-nak? Az 1-el jelölt futó a fake után a LOS-on TB-t figyelte tisztán állva, egyetlen egy biztos opcióként, de TB a Meyers-Gordon duót figyelte csak!!! Ráadásul még a sack előtt jobbra-balra egyaránt TB ki/felléphetett volna az összezáruló zsebből, de Ö lecövekelt.  Én kicsit elkeserítőnek vélem, ha egy snap feladás+ fake hand off 5,5 mp-ig tart. :( Ha meg annyi dollárom lenne ahányszor már TB 2,43 sec alatt jó passzt adott...

Az egészből Nekem az látszik (többször lassítva megnéztem a teljes play-t!), hogy nem egy játékos hibája volt egyik play sem, azaz többen "hozzájárultak" a sikertelenségéhez, hogy aztán a két újoncon csattanhasson az ostor...

 

Félreértettél szerintem.Én csak azt mondtam, hogy abból a felállásból lehetett volna más játékot is hívni, de nem ez volt a hívás, tehát nem volt jó a játékhívás sem, de a kivitelezés Meyerstől még rosszabb.

Az 5,5 másodpercet hol olvastad, ezt nem is értem. 

A jó passzt adott 2,43 alatt az oké, de ahhoz el is kellene tudni szakadni. Ha Izzo még tart pár másodpercig, akkor valószínűbb lett volna, hogy el tudnak szakadni, de így, hogy Bradynek esélye se volt látni a védőt, így nem is lehet hibáztatni, hogy nem sietett a passzal. Ha észlelte volna az érkező védőt, szinte biztosan kidobja oldalra. 

Szerintem ez egyértelműen Izzo sara, szinte a snap pillanatától már megverte őt ahogy hátralökte a védő, csak kergette a játékost. 

Ezt az 5,5 másodpercet még megmagyarázhatnád, hogy rájöjjek, mire gondoltál!

 

Igazad van, az időben tévedtem! Most azt is megnéztem, és a snap-től a sack-ig telt el 5,5 sec (nem 7, amiből Nekem a hibás számításom adódott), ami kb. megfeleződött a fake hand off és a passzlehetőség között. A többi véleményemet fenntartom (WR-ek is hibásak; a fal 6-4-es emberfölénye most sem ért sokat;1-es játékos tisztán áll, de TB arra se néz; fel/kiléphetett volna a zsebből stb.) és nem baj, ha nem értünk egyet. :)

Azért azt ne feledjük, hogy van olyan playhívás ami informális, vagy későbbiekre készít elő valamit..leglátványosabb erre a Tb-Gordon TD a Packers ellen tavaly..Szóval önmagában nehéz értékelni egy playt, mert nem áll rendelkezésre az infó, hogy miért az a játék lett behívva és valójában mi célt szolgált.

A Seahawks többnyire azért kezd lassan, mert Caroll az első 10-12 playből azt nézi meg, hogy mivel készült a D és addig ők kevésbé árulnak el dolgokat..Valamit biztos tudhat, ha az egész ligát figyelembe véve messze őket verik meg legkevésbé ha kikapnak..

Szóval nem feltétlenül minden playnek a first down a legfontosabb mozgatórugója, de nyilván nem sírnak ha ennek ellenére sikeres a játék ilyen szempontból is..de a játék sikere az is, ha a behívott play megismétlésénél a védelem ugyanarra számít kivitelezésben mint elsőre látták..és ebből a playből, aztán továbbgondolt verzió érkezik, lásd az említett Packers elleni példa, ahol a két CB felugrott a screenre egyből, mert előtte az lett ugyanabból a felállásból..aztán így Gordon mehetett mélyre ember nélkül..

Nem kizárható itt sem, hogy van ennek a playnek sikeresebb elképzelése, amihez kellett hogy eladják a rövidebb verziót..vagy ugye ahogy eleve feltételezzük, valami félrement..De a játékhívást nem kritizálnám semmiképp, mert nem tudjuk a célját, sem az azonnalit, sem a hozzáadott értékét későbbiekre..

Szerintem minden play egyben információs play is, függetlenül a sikerességének mértékétől. A mérkőzések elején nyilván több/jelentősebb az információ tartalma és valószínűleg minden OC megteszi, amennyiben szükségét látja, hogy többféle play-t hív a mérkőzés elején. (Nem hinném, hogy ez Caroll privilégiuma csak.)

A vitatott play-ünk a 46.! volt, 14-7 vezetésnél, 1&10, gyakorlatilag a passz pillanatában 10 játékosunk a backfielden, a 11. is csak néhány yard-al a LOS előtt blokkolni készül, eredmény pocsék és Meyers hibája nélkül is gyenge eredményt hozott volna. A vélt "továbbfejlesztett" változata nem is jelent meg a meccsen. Érthetetlen, hogy amikor WR hiányba szenvedünk akkor a legjobbunk -5 yard-ról indul és csak futhat. Az ezt megelőző play-ben 29 yard-os elkapása volt a downfield-en! (Viszont a def. vérszemet kapva a következő play-ben sack-elte TB-t és fumble return TD-t ért el, ráadásul Gordon is megsérült.)

Nem vitatom, hogy szerencsére egyelőre JMD sokkal többször hív jót, mint gyengét/pocsékot, de ez sajnos nagyon együgyű/átlátszó/passzív hívás volt és fogalmam sincs miről akart extra infót szerezni egy drive-ot kockáztatva. Az meg számomra érthetetlen, hogy JMD hívásai nem kritizálhatók.

Hát ezeket kb. csak éreztük a meccs alatt, meg pár ismétlésből valamennyire lehetett is látni - pl. Newhouse átjárhatósága többször nyert bizonyítást a visszajátszások során, ő konkrétan egy időzített bomba a falban, bármikor képesek átmenni rajta. Azt is éreztük, hogy Brady sokszor teljesen tanácstalan, miközben a fal éppen elég jól tartott, de 4-5 másodpercnél több időre azért nem számíthat, viszont nem tudott kinek passzolni. Most a teljes képen ez gyönyörűen látszik, meg az is, hogy a elkapók-védők pozícióját milyen jól méri fel. Azt meg ne feledjük, hogy ő nem egy felső kamerából lát, hanem kb. a sisakok szintjéről - ezt próbáljuk befordítani magunknak, hogy ő mi lát az előtte folyamatos mozgásban lévő 10-15 játékosból, a szemének és az agyának milyen sebességgel kell dolgoznia.

A reménytelen 4&1-en meg már csak kínosan mosolygunk, hogy a fal mennyire nem tudja ilyen rövid yardokon koncentráltan segíteni a futónkat - mintha az ellenfél sokkal erősebb lenne. Persze úgy könnyű, hogy szinte előre tudják, mi fog következni... 

Óriási ez a rovat is, köszönjük szépen! :)

Sorry, nem ide tartozik, de valahová csak le kell írnom : Tegnap a Trash  Talkban éppen a sikertelen fiatal irányítókról volt szó, amikor  azt hiszem a műsorvezető feltett egy költői kérdést ( amire ott válasz nem érkezett ) mely szerint, nem pontosan idézve - És akkor Tom Brady már a harmadik meccsén nagyágyúnak lett elkönyvelve?

Azt  tudjuk, hogy hogyan zárult az első játékkal eltöltött éve, de kíváncsi lettem, hogy hogyan vitte végig a szezont.  2001-ben a Pats 0-1-el indított, majd jött az ominózus meccs a Jets ellen, ahol Bledsoe megsérült. ( Mellesleg augusztusban  45 éves korában hirtelen meghalt az irányítókat edző Dick Rehbein, valószínűleg nem tett jót a felkészülésnek ) Brady ugrott be Bledsoe helyett,ez a meccs is elment. A harmadik fordulóban jött Manninggel a Colts. Itt volt kezdő először az NFL-ben  Brady, ki is írták a közvetítés elején. Nos a Pats a védelem és Brady jó játékával 44-13-ra győzött. Megnéztem a Youtube-on a meccs negyedórás összefoglalóját, mindenkinek ajánlom. Ott azért Tom eléggé felhívta magára a figyelmet, legalábbis a szpíkereknek mindenképpen . Ezután vegyesen jöttek az eredmények, majd 5 - 5 után következett egy szolíd győzelmi sorozat, ami után 11-5 -el zárták az alapszakaszt.  Utána már csak 3 meccset nyertek és meglett a SB győzelem. Hozzá kell tenni, hogy az AFC döntőben , idegenben a Vasasok ellen 7-3-as Pats vezetésnél Bradynek megsérült a térde,  - hihetetlen szerencséje volt, hogy rögtön nem is lett vége a karrierjének, ránézésre sokkal csúnyább látvány volt, mint amikor kidőlt egy szezonra  - a meccset Bledsoe vitte végig, jól játszva,24-17-re nyerve . Szerencsére Brady a döntőre rendbe jött, BB pedig őt választotta, a többi meg már történelem...

 

OFF-olok én is, elnézést, de ha már fiatal irányító és térdsérülés. Hajnalban megsérült Mahomes térde, minimum 3 hét kihagyást emlegetnek, röntgen alapján nincs törés, de az MRI dönti majd el, hogy kell-e műteni.