Kinek a hibája volt? : 7. hét - Patriots @ Jets

Kép
Kinek a hibája volt

Minden héten megpróbálom kitalálni, hogy a játék melyik elemét lenne érdemes bemutatni. Szerintem az egyik legfélelmetesebb mutatója a védelmünknek a harmadik kísérlet elleni védekezés. Ez 7 forduló alatt azt jelentette, hogy a 7 ellenfél 84 kísérletéből csak 12 volt sikeres. Ezen a mérkőzésen a Jets 12-szer futott neki a harmadik kísérletnek, amiből összesen kétszer jártak sikerrel. A 9 sikertelen próbálkozásból 3 INT lett. Mivel ezek a labdavesztő playek már be voltak mutatva a legszebb jelenetek között is, illetve vélhetően érkezni fog erről elemzés az "Ahogy Bill Belichick látta" cikkben, így ezeket kihagyom a bemutatásból. Helyette viszont bekerült két második és egy negyedik kísérlet, így összesen 9 jelenetet szeretnék prezentálni, amik közül meglepő módon mindegyik passzjáték volt.

 

1. Passz,  3&10, 1. negyed, 03:10, 5 yard

A Jets itt azzal próbálta összezavarni a védőket, hogy 3 elkapott állított fel balra, és 1 elkapó volt csak a jobb oldalon. Az összezavarás abból állt volna, hogy a 3 elkapó keresztezte az útvonalát, és megpróbáltak így elszakadni a védőktől, illetve inkább volt valószínűsíthető az, hogy a 3 elkapóból lesz valaki a célpont, mint a másik oldali solo játékos. Pirossal jelöltem az útvonalakat, lássuk:

 

Jets1

 

A második képen a labda már a levegőben van, és az átadás sikeres is volt, azonban Jason McCourtey szorosan védekezett, és csak 5 yardot engedett a passzból, ami kevésnek bizonyult a 10 yardos célhoz képest.

 

Jets1_2

 

2. Passz,  2&15, 2. negyed, 02:36, sikertelen passz

Három elkapó a pályán, kettő a jobb, egy a bal oldalon állt fel. A Patriots itt is, mint az esetek többségében emberezett. Múlt héten a Giants TD-jénél is felhívtam a figyelmet arra, hogy meglepő módon a Safety nem azon az oldalon állt fel, ahol a kevesebb elkapó volt. Ebben a jelenetben ez már szerencsére "javítva lett", és így a Safety be is tudott segíteni a passzvédekezésben.

 

Jets2-1

 

A sárga nyíl jelzi a labda útját, és igyekeztem minden esetben pontosan bejelölni, hogy hol ért földet a labda. A kép egy picit csalóka, ugyanis amikor leért a labda, az elkapó már "csak" 3 méterre volt tőle, viszont Gilmore tökéletesen helyezkedett, és esélye sem volt az elkapónak átgázolni rajta, hogy elérje a labdát. (Egyébként a következő játéknál egy 17 yardos passzal abszolválták a 3&15-öt, ez volt a kettőből az egyik sikeres kísérlet).

 

Jets2-2

 

3. Passz,  3&9, 2. negyed, 01:53, 5 yard

Ugyanaz a felállás, mint az első esetben, csak tükrözve, tehát bal oldalon 1, míg jobb oldalon 3 elkapó. Innentől kezdve sárga színnel jelölöm azt az elkapót, akinek a passzot Darnold szánta. (Sajnos utólag jutott eszembe ez a megkülönböztetés, és nem tudtam módosítani az első kettő játéknál a képeken).

 

Jets3-1

 

Az első bemutatott playhez hasonlóan itt is az egyedül felálló elkapónak ment a passz, de most sem jutott 5 yardnál messzebbre. A passz jó helyre érkezett, de nagyon jó volt a védekezés is, így 4. kísérlet következett.

 

Jets3-3

 

4. Passz,  4&4, 2. negyed, 01:18, sikertelen passz

Nagyot akart villantani a Jets, hiszen ahelyett, hogy egy rövid passzal operált volna, egyből egy 20 yard feletti passzt engedett el Darnold. 

 

Jets4-1

 

A kulcs szó az elengedett, ugyanis méterekkel az elkapó előtt ért a földet a labda, esélye sem volt az elkapásra. Ha ez egy pontos labda, akkor sima TD lett volna .

 

Jets4-2

 

5. Passz,  3&17, 3. negyed, 02:30, sikertelen passz

Négy elkapó, 2-2 mindkét oldalon. Saját End Zone-hoz közel, hosszú játék kell(ett volna), veszteni való nem volt ekkora hátránynál. A kép alján lévő elkapó csak csaliként volt fent, nem lett volna sok értelme hozzá passzolni. 

 

Jets5-1

 

Itt látható a 4 páros pirossal bekarikázva. Esély sincs a jó passzra, hiszen hátul még Safety segítség is volt. Ennek megfelelően Darnold a legnagyobb zöld kupacot választotta, és bedobta az oldalvonal mellett álldogáló csapattársai közé. 

 

Jets 5-2

 

6. Passz,  2&15, 4. negyed, 12:28, sikertelen passz

Ismét hosszú játékra lett volna szükség, ezúttal öten futottak útvonalat. Mivel emberezés volt, mindenkinek meg volt a párja, és nagyon jó ütemben sikerült is védekezni.

 

Jets6-1

 

Senki sincs üresen. Mindenhol védők loholnak az elkapók nyakában, sehol egy elszakadás. A labda ezúttal a Patriots pihenő játékosai közé hullott, Jets elkapóknak esélye sem volt a játékban.

 

Jets6-2

 

7. Passz,  3&15, 4. negyed, 12:23, sikertelen passz

Ez az előző játék folytatása, még jobban szorul a hurok, hiszen harmadik kísérlet következett. Darnold menekülni kényszerült a nyomás elől, jobbra tolódott, hogy legalább passzolni tudjon.

 

Jets7-1

 

Hihetetlen, de a labda megint kb. 5 méterrel a partvonalon túlra szállt, ismét a Jetses játékosok közé. Esélytelen játék. A védekezés pedig fenomenális.

 

Jets7-2

 

8. Passz,  3&13, 4. negyed, 06:19, sikertelen passz

A meccs már rég eldőlt, de azért lehetne szépíteni. Ahhoz azonban túl kellett volna járni a védők eszén. 

 

Jets8-1

 

Illetve pontosabban kellett volna passzolni. A labda megint az elkapó előtt kb 8-10 méterrel ért földet. Ha ez a passz pontos, akkor szinte garantálható lett volna, hogy nem nulla lett volna a Jets pontjainak a száma. (Ennek ellentmondani látszik a 2 INT a Red Zoneban, de legyünk nagyvonalúak, hogy egy FG legalább összejött volna).

 

Jets8-2

 

9. Passz,  3&4, 4. negyed, 01:18, sikertelen passz

Mindenki ment volna már az öltözőbe, a nézők nagy része a Patriots szurkolókon kívül hazament. A Védelem, így nagy betűvel! azonban nem pihent, és tette a dolgát bő 1 perccel a mérkőzés vége előtt is. 

 

Jets9-1

 

Senki sincs üresen. Szó szerint! A labda így az elkapó elé ment, elkapásra esély sincs. 

 

Jets9-2

 

Ha valamire büszkék lehetünk, mi, mint szurkolók, az az első 7 heti védelem. Ezeket az eredményeket már nem veheti el tőlünk senki, és bízzunk benne, hogy hasonló szép statisztikákat és nullázásokat tudunk bemutatni egészen februárig! GO PATS!

Hozzászólás

Kiváncsian várom mit fogunk kezdeni hétvégén Myles Garrett-el a liga egyik legjobb passzsiettetőjével. Vele kapcsolatban elég nagy az esély, hogy lesz egy pár elemeznivaló a hövő héten. Meglepne ha a falunk meg tudná állítani.  

Ha valaki ezt olvassa:

Miről szeretnétek olvasni ebben a cikkben? Értem ez alatt, hogy milyen formátum a szimpatikusabb?

Az eredeti megoldás, gifekkel, elhibázott blokkolások, sackkek/labdavesztések magyarázata?

Vagy ez a jobb, ha kiválasztok egy témát, pl Brady sikertelen passzai, 3rd down védekezés, rövid futásaink okai?

 

Azért kérdezem ezt, mert most ebben a témában nem érkezett se kérdés, se vélemény, se észrevétel (és nem arra gondolok ezzel, hogy miért nem jött 100 db "köszi a cikket" hozzászólás!), ezért nem tudom, hogy nem tetszik ez a megközelítés, és térjek vissza a régihez, vagy mindenki látta ezeket a bejelölt útvonalakat már a mérkőzés közben is, és semmi új nem volt benne? 

Nagyon örülnék pár javaslatnak, "szavazatnak", hogy melyik formátum és megközelítés a szimpatikusabb!

Köszönöm!

Szerintem legyen mindkettő, minden meccs után két cikk.... :o)

De komolyan, ez is - az is egyformán érdekes, informatív és tanulságos, nekem mindegy melyik jön. Mégha ezzel a véleménnyel most nem is vagy előrébb.

Egy biztos : nem, nem látom meccs közben ezeket az útvonalakat, nagyon jó így elemezve látni is és olvasni is őket.

Az én véleményem szerint a Gif-es megoldás és a rájuk illesztett szöveges magyarázatok jobban visszaadták a "Kinek a hibája volt?" lényegét. Valójában látszódtak az elváltások, elcsúszások, elrontott szerelések, stb. Eleinte voltak gondok a színekkel és a sebességgel, de párszor megnézte az ember és simán megértette egy átlag szurkoló is. Azzal, hogy kiválasztasz egy témát, vagy éppen a Patriots, a támadók, a védők, vagy az ellen hibáit vizsgálod az tök jó, egyszer ez egyszer az, számomra a gif-ek látványosabbak voltak és jobban visszaadták.

Mindenféle elemzés jól jön, hiszen ez vezet be Minket a játék igazi mélységébe, amit általában a meccs közben az izgulás miatt nem igazán veszünk észre. Én viszont elsősorban a saját hibáinkra vagyok kíváncsi. A tematikát pedig talán mindig a meccs szituk adják. Pl. több csapategység/egyéni hiba, fordulópontot eredményező hiba, játékhívás/megvalósítás, stb. 

Köszönöm a válaszotokat! 

Próbálok mindig olyan tematikát keresni, amiből több is volt egy adott meccsen. Pl sack, INT, rövid yardos sikertelen futások/passzok. 

Hála égnek sackből keveset "kaptunk" most (1 db), illetve a dobott INT is elég egyértelmű volt, hogy ki rontott. Támadások egész jól ültek, illetve már az első félidő eldöntötte a mérkőzést, így nem tudom a másodikat mennyire vettük "komolyan", mennyire nyílt ki a playbook, vagy inkább garbage time volt, és csak legyen vége. (Ez persze csak a támadásra volt igaz, a védők ahogy írtam is, lefújásig 110 %-ot nyújtottak!). 

Bízom benne, hogy nem sok saját hibát találok a mostani meccsen sem, de ha mégis, akkor előtérbe helyezem őket ;)