Kinek a hibája volt? AFC döntő - Chiefs

Óriási izgalmak, egekbe szökő vérnyomás és pulzus. Végeredmény? Ismét Superbowl!-TORESPONT- Aki ezen a meccsen nem izgult, az vagy csak a sakkot szereti, vagy egyáltalán nem szurkolt egyik csapatnak sem. Ha az elmúlt évek mecsceit sorrendbe kellene tenni izgalom szempontjából, akkor simán top3-ba kerülne ez a meccs, az Atlanta elleni Superbowl-al karöltve.

Amilyen kevés ponttal indult az első félidő, a végeredményt tekintve nem mondhatja senki, hogy alig jutottak el a célterületre a csapatok. Ha sok a pont, akkor vélhetően hiba is akadt. Nézzük, miket emeltem ki a meglehetősen hosszúra nyúlt mérkőzésből.

1; Michell 11 yardos futása

Az első drive tankönyvi volt. Hogyan tudjuk limitálni az ellenfél pontgyárát? Üljenek a padon. Ehhez a legjobb módszer a futás, főleg, ha működik is. Ennek ékes példája ez a futás is, lássuk hogyan alakult ki. Develin bal oldalt állt fel, és nagyszerűen blokkolta a blitzelő védőt. Andrewsal szemben felálló védőt Thuney vette fel, így Andrews akadály nélkül tudott fellépni ak övetkező szintre, és blokkolta a Chiefs LB-ét. Ki kell még emelni Edelman blokkját is, aki épp elég ideig blkkolt ahhoz, hogy az embere elkéssen a szereléssel. 

Michell 11 yard

Kinek a hibája volt? Szinte egyértelmű futás várható a felállásból, 2 elkapó a jobb oldalon, futó és fullback hátul. Ennek ellenére az elkapókat fogó 1-1 védő elég messze állt fel, így megnyílt az út a futás előtt. a közelebb álltak volna fel a LOS-hoz, és az egy S az ő oldalukon segített volna be (ha mégis passzjáték jön), akkor hamarabb le tudták volna reagálni a futást, és előbb megállíthatták volna Michellt, így viszont Edelman és Hogan nagyszerűen ki tudta blokkolni őket.

2; Van Noy első sack

Folytatta a védelmünk a Chargers ellen látottakat. Van Noy gyönyörűen vált irányt, és a társai mögött fut át a lyukon. Ugyanez a stratégia működött a Chargers ellen is, csodálkozom , hogy a Chiefs nem végezte el rendesen a házi feladatát, és nem készült fel a Patriots védelméből. Ennél a jelenetnél Butler és Hightower a falat jobbra tolja, amivel 3 támadó falembert foglalnak le. Így Van Noy üresen marad, és megkerülve a "nagytestvéreket" átrobban a lyukon, és 14 yardos mínuszban földre viszi Mahomest. Nagyon fontos játék volt, hiszen alig ért a pályára a Chiefs támadósora, máris mehetettek pihenni.

Van Noy első sack

Kinek a hibája volt? Én a támadófalat felkészítő edzőt venném elő, hiszen rengeteg nyomsá érkezett Mahomes-ra, és sack is akadt bőven. Házi feladat nincs kész, egyes. 

3; Brady INT

Mindenki egyértelmű Brady-hibának könyvelte el az INT-et. Akkor leszek én egyedül a véleményemmel, aki másképpen gondolja. A játék nem lett áthívva Brady által, tehát a játékot McDaniels hívta. Mindenki futójátékot vár ilyen helyzetben, elkapó nélkül áll fel csapat, szinte minden védő a LOS-on tömörül. Brady nem mérlegelhet, a snap után háttal van a falnak, majd fordulás után beleáll, és egyből dob. Az INT-et szerző védőjátékos végig előre hajolva, "lopakodó üzemmódban" van, a támadófalunk pedig kiegyenesedve. Kizárt dolog, hogy Brady láthatta a védőt. Ez szerintem nem egy elhibázott dobás volt, hanem egy okos, jól megkomponált védőmunka. Azért is ezt gondolom, mert a védők tudták, hogy ez a játék jön. Nézzétek meg, hogy az a 3 játékos, aki nem a LOS-on áll fel, még véleltlenül se indul meg a futás kivédekezésére, szinkronban mozognak hátrafelé. Szerintem teljesen mindegy, ki a QB-ed, ez INT. Dícsérjük meg Trent Brown-t, aki méreteit meghazudtolva, a földről felpattanva legelőször reagál az esetre, és megpróbálja szerelni a védőt!

Brady INT

Kinek a hibája volt? Rossz OC hívás vs jó védelem? Tyúk vagy a tojás?

4; Flowers sack

Mondhatnánk ugyanaz a recept, de mégsem. Most 7 védő áll fel a LOS közelében, amiből a támadófal nem tudhatja, mennyi lép vissza, mennyi támadja az irányítót. Jelen esetben Hightower késleltetett blitzre indul középen, míg oldalról Clayborn és Flowers küzd az emberével. Csakhogy Flowerst nem olyan egyszerű ennyi ideig megtartani, Mahomesnak folyamatosan hátrálnia kell, látja az érkező Hightowert, és végül Flowers lerázza az emberét, és -14 yardon sackeli Mahomest. Ezzel gyakorlatilag FG távolságon kívülre kerül a Chiefs, amivel le is nullázta a félidőre a Chiefs támadósorát a Patriots védelme. 

Flowers sack

Kinek a hibája volt? A támadófal megtette amit tudott, de ennyire futotta. A 7 védőből végül 5 tmadta az irányítót, tehát az 5 vs 5-ben alul maradt a Chiefs. Ez természetesen nem sikerülhetett volna anélkül, hogy a többi védő levette a pályáról az elkapókat, így időt adtak Flowerséknek a sackhez. 

5; Dorsett TD

Sok mindent jót nem lehetett hallani mostanában a bírókról. Ebben a cikkben is meg fogom őket említeni párszor, pedig nem szokásom. Ebben az esetben Dorsett ugyan remekül kapja el a labdát, de ha a védő nem szabálytalankodot előtte, akkor valószínűleg rosszul ismerem a DPI fogalmát. De hogy is került oda a labda? Edelmannel és Dorsettel 1-1 védő állt fel. Edelman tökéletesen elvitte az ő emberét a pálya közepe felé, így a gyors léptű Dorsett 1 vs 1-be került, amit sikeresen megoldott. Bízzunk benne, hogy ha nincs elkapás, akkor repült volna a zászló.

Dorsett TD

Kinek a hibája volt? Ha nincs elkapás, akkor is a Chiefs védője hibázott, mert szabálytalankodott. Így, hogy Dorsett annak ellenére, hogy rácsimpaszkodott a védő is elkapta a labdát, duplán a Nelson hibázott.

6; Van Noy második sack

Hatalmas mázlija volt a Chiefsnek az első félidő végén. Van Noy nagyon könnyen ment át a támadófalon, így Mahomes kénytelen volt menekülni. Van Noy nagyszerűen érkezett, és nem csak sacket ért el, de kiütötte a QB kezéből a labdát. Pechünkre Mahomes szerezte vissza a pattogó labdát, de így is 15 yarddal hátrébb szorult a Chiefs támadó alakulata. 

Van Noy második sack

Kinek a hibája volt? Most készült a támadófal a keresztező védőkre, Clayborn próbált a fal közepén lyukat találni. Így csak egy OL figyelt Van Noy-ra, akit viszont a LB szépen megvert. Fishert (72-es Chiefs) nem fogják megdícsérni a meccs után.


7; Kelce TD, szabálytalanul

Szegény JC Jacksonra a világ összes zászlója repült a meccsen, és ennél a jelenetnél is az ő embere szerzett TD-t. Arra nem vennék mérget, hogy a szabályosság keretébe tartozott Kelce megmozdulása, ugyanis kinyújtott karral nem lehet eltolni a védőt, csak a védekező kezét lehet "leütni, lesöpörni". De ez, hogy két kézzel mellbe löki Jacksont, szerintem minden, de nem szabályos.

Kelce OPI 1

Kinek a hibája volt? Tudom, hogy minden playben lehet találni szabálytalanságot. Van, amelyik nem befolyásolja érdemben a játékot, de azokat, amiket épp a "labdás ember" követ el, illene észrevenni. 

8; Simon és Guy megosztott sack

Folytatódott a nyomás Mahomeson. Most Flowers futotta körbe a támadófalat, ezzel arra kényszerítette a Chiefs QB-jét, hogy fellépjen a zsebbe. Csakhogy onnan nagyszerűen érkezett Guy és Simon, így egy (számunkra szép látványnak beillő) kicsi a rakást láthattunk. Nagyon jól fel lettek készítve a védőink erre a meccsre, gratulálok az edzőknek!

Simon és Guy

Kinek a hibája volt? Fishert (72-es) ismét megverték a védők, illetve Erving (75) is alaposan mellényúlt Flowersnek. Ha a mi edzőink kiválóan felkészítették a srácokat, akkor a Chiefs edzői pocsékul.

9; Williams 33 yardért

A futót a snap előtt Van Noy követte, tehát az ő feladata lett volna a megállítása. A támadók jobb oldalán Crossen állt fel Tyreek Hill ellen, majd amikor észrevette, hogy nem az ő embere kapja a labdát, lefordult Williams irányába. Ezzel sajnos épp van Noy elé került, aki így főleg nem tudta utolérni a futót. Crossen ráadásul lecsúszott Williamsről, így egy jó hosszú játékot tudott bemutatni a Chiefs.

Williams 33 yard

Kinek a hibája volt? Van Noy gyors, de nem ennyire. A snap előtt kb 3 métert tett meg a futó, amire a LB reagált, így a kezdeti sebességbeli előny már adott is volt. És természetesen egy LB-RB páros szinte mindig missmach, ha a sebességről van szó.

10; Ismét Kelce, ismét OPI

Második jelenet, amikor a Kelce-Jackson párost láthatjuk. Főszerepben azonban ismét a bírók vannak az én olvasatomban, akik nem veszik észre, hogy a meglehetősen nagyra nőtt Kelce kinyújtott karral ellöki magától a védőt. Azt persze észrevették, hogy utána Jackson előbb ért a támadóhoz, mint a labda, de szerintem nem ez volt a helyes döntés. Ha ez Gronk lett volna, szinte biztosra vehetnénk az OPI zászlót.

Kelce OPI 2

Kinek a hibája volt? Hát nem sokat segítettek a bírok a Patriotsnak a helyes hívásokkal, az bizonyos. Szerencsére nem ezen múlt a meccs végeredménye.

11; Williams TD

Első és Goal, 1 yardról jön a Chiefs. Egy elkapóval állnak fel a jobb oldalon, aki viszont átfut a bal oldalra, amivel elviszi magával Gilmoret is. A fal szélén Hightower áll fel, az ő feladata volt a futó játékos (26-os) levédekezése. Amit nem értek az az, hogy Hightower mellett a jóval gyorsabb Chung állt fel, aki viszont a Chiefs fullbackjét fogta. Szerintem (bár messze vagyok a szakértőktől) jobb páros lett volna a Chung-Williams, mint a LB-RB. Sajnos a sebességbeli különbség a RB javára dőlt el.

Williams TD

Kinek a hibája volt? Lehet, hogy az alapfelállás az lett volna, hogy Van Noy is besegít Hightowernek, de Van Noy Mahomest támadta. Így mindenesetre nagy volt a sebességbeli különbség, végeredmény: TD.

12; Ismét egy Williams TD

Móricka rajzaimmal próbáltam felvázolni a védők mozgását. Sajnos a védelem teljesen elhitte, hogy jobbra megy a játék. Clayborn próbált közel kerülni Mahomes-hoz, azonban azzal, hogy előre mozgott, elfutott mellette Williams. A bal oldalt felálló két elkapó szépen elvitte magával a 2 védőt a pálya közepe felé, így teljesen kinyílt a bal oldala a pályának. Látszólag Van Noy és Flowers ugyanazt az embert akarta követni (két jobbra nyíl). Ajánlom mindenki figyelmébe Flowerst, aki nem adta fel, és majdnem utolérte a futót. Kitartásból ötös!

Williams TD 2

Kinek a hibája volt? Sajnos az egész védelem benézte ezt a játékot, és üresen hagyta a (támadó)bal oldalt. 

13; Hol vannak a bírók?

Sajnálom, hogy megint "bírózok", de a meccsen ugyanezt ellenünk befújták. Teljes mértékben szabálytalan az, amit a bekeretezet részben láthatunk. A támadó szándékosan fut bele Crossenbe, amit egy sárga zászlónak kellett volna kísérnie. Ehelyett majdnem TD lett a játékból. Jó lenne, ha a bírók következetesek lennének, hiszen elég gyengére sikerült az a mutatvány, amivel a támadó azt próbálta eljátszani, hogy ő csak route-ot futott, és véletlenül akadt bele a védőbe.

szabálytalan pick play

Kinek a hibája volt? Amellett, hogy a bírók ezt is benézték, ne menjünk el amellett, hogy JMC későn vette fel a keresztező játékost, és alaposan lemaradt róla. Mindennek ellenére ez sárga zászlót érő játéknak kellett volna, hogy legyen.

Hosszabbítás

Elérkezdtünk a hosszabbításhoz, az izgalmi szint mindenkiben a tetőfokárahágott szerintem. Itt már nem lehet hibázni, vagy mégis?

14; Hogan 10 yardért

Bal oldalt állt fel Hogan és Edelman, velük szemben 1-1 védő. Edelman megindul Hogan felé a snap előtt, amire Hogan embere hátrálni kezd. Lehet az előbb látott keresztezésre gondoltak? Mindenesetre olyannyira elhátrált a védő, hogy Hogan teljesen üresen kapta meg a labdát, és épp first downt ért el. 

Hogan 10 yard

Kinek a hibája volt? Mivel csak 1 Safety állt fel középen, ezért a Higant fogó védő feladata volt a pálya azon oldalának a levédekezése.  Értem, hogy nem akart hosszú játékot engedni, de szerintem túlságosan messziről fogta az elkapót. 

15; Edelman 20 yardért

Nincs mese, 3&9, meg kell oldalni a játékot, ha tovább akar haladni a Patriots. Meg is oldotta, nem is akárhogy! Ugyanaz a felállás, mint az előző jelenetnél, de ezúttal Edelman Dorsettel alkot pár a bal oldalon. Arra számítanak a védők, hogy Dorsett és Edelman útvonala keresztezi egymást, de valószínűleg rosszul kommunikáltak, mert mindkét védő Dorsettre "ugrott rá", így Edelman teljesen üresen maradt. 

Edelman 20 yard

Kinek a hibája volt? Nem elég, hogy a 2 védő benézte a játékot, de még a szerelés sem sikerült, így Edelman további értékes yardokat szerzett. 

16; Edelman 15 yardért

Akár másolhatnám a szöveget felülről. 3&10, mindent vagy semmit. MINDENT! Itt a várva várt kereszt, legalábbis mi vártuk, a védők nem. De ez a keresztezés össze sem hasonlítható a Chiefs által prezentálttal, itt Dorsett valóban útvonalat futott, a két védő fel is vette a keresztező emebreket, de addigra már Edelman felgyorsult, és befutott a teljesen üres területre. Mehet tovább a támadás!

Edelman 15 yard

Kinek a hibája volt? Hiába a jó helyzetfelismerés, ha a kivitelezés nem sikerül. Szerencsére a Chiefs védője (35-ös) lemaradt Edelman-ről, így mehetett tovább a Patriots támadása!

17; Trükkös játék

Hosszabbítás? TD kell? Tökös vagy? Akkor trükkös játék! Sajnos azonban nem jött be, de lássuk az okokat. Az elsődleges célpont itt szerintem Edelman lett volna, azonban őt kettőzték, sőt, a Safety is rá váltott. Így az egyetlen opció Hogan maradt, akinek Brady próbált jelezni, hogy jobbra fusson, de az elkapó túl későn fordult jobbra. Brady kénytelen volt úgy dobni a labdát, hogy csak Hogan érhesse el, na persze, ha időben fordul. 

Trükkös játék

Kinek a hibája volt? Szép védekezést láthattunk, sok esély nem volt az elkapásra, de szerintem Hogan túl későn fordult.

18; Sose hagyd egyedül Gronkot!

Gronkowski 1 vs 1 be áll fel a szélen. Harmadik és 10. Meg kell állítani a játékot. Hát nem sikerült! Az a Sorensen, aki a mérkőzésen sok nagy játékot bemutatott, most hezitált, először a pálya közepe felé mozdult, és így lemaradt a slant útvonalat futó Gronkról. Eric Berry (29-es), aki Gronkot fogta szerintem arra számított, hogy Gronk a pálya széle felé indul, ezért állt fel Gronk jobb vállával szemben, illetve neki az volt az érdeke, hogy Gronkot a pálya belseje felé, Sorensen irányába terelje. Sorensen azonban hezitált, amit ezúttal is köszönünk neki!

Gronk 15 yard

Kinek a hibája volt? Kulcs szituáció, kulcsemberek. Őket kellene megfogni, hiszen Brady bennük bízik meg leginkább. Ilyenkor Gronkot nem kettőzni nagy hiba. 

19; Burkhead meccs záró TD-je

Sárga kerettel próbáltam jelezni, hogy mi nem tetszene a védők felállásában, ha nekik szurkolnék. gyakorlatilag Gronk és Trent Brown közöttsenki nem állt fel. Pont a majd két és fél méteres óriással szemben nem teszek embert? Pont Gronkkal szemben nem hagyok embert, aki csúcsblokkokat oszt le? Pont csak egy embert hagyok erre a tátongó lyukra, amin először a kiváló fullback fog áttörni? És akkor ki fogja a futót? Hát senki! Csodálatos TD, katarzis, mámor!

Burkhead végső TD

Kinek a hibája volt? Nem hiszem el, hogy ez volt a legjobb felállás, amit a D elkövethetett. Ha nem voltak biztosak a dolgukba, miért nem kértek időt? Ez már történelem, mi köszönjük meg nekik!

20; Bónuszjelenet

Köszi Spigo, hogy erre a jelenetre felhívtad a szerkesztők figyelmét! Trent Brown olyat takarított, hogy Brady előtt nem maradt fal! Szerintem igencsak jó csere volt ő Solder helyett, ha még egy meccsen hozza a jó formáját, akkor csak nagy elismeréssel lehet róla beszélni, hogy ilyen hamar beilleszkedett!

Trent Brown takarít

Utolsó gif forrása: Twitter