Kinek a hibája volt? Super Bowl LIII - Los Angeles Rams

Sok csapat csak álmodni mer a Super Bowlról, a Patriots pedig szinte állandó résztvevő. Megpróbálok rávilágítani az okokra a döntőt elemezve.-TORESPONT-Hogy lehet az, hogy ennyi féle képet mutat egy csapat védelme? Hogy szinte nincs két ugyanolyan mérkőzés, amikor ugyanazt a sémát használja a csapat. A kulcs az alkalmazkodásban van, amit mesterien űz a Belichick vezette edzői kar. Ismerjük a mantrát, vegyük el az ellenfél legjobb játékosát, vagy a leghatékonyabb fegyverét, és verjen meg minket mással. Ebből kiindulva arra gondoltam, hogy nézzük meg az alapszakasz év védőjátékosát, mire képes a mi támadófalunk ellen. És nézzük meg a Super Bowl MVP-t, hogy mit is tett azért, hogy kiérdemelje ezt a címet.

Előljáróban megjegyezném, hogy a mérkőzés előtt két nagy story volt a Rams kapcsán: 
1; a Donald / Suh páros reggelire megeszi a támadófalunkat, és Brady felett állva fognak izmozni
2; a Rams támadófala az egyik legjobb a ligában, és elefántnyi helyet nyitnak a futónak, és Goff-ot is megvédik amíg csak kell.

Mindenki ismeri a végeredményt. De lássuk az apró betűs részeket, nagyjából azoknak a playeknek a segítségével, amikben Edelman elkapások szerepelnek. Kihagytam azt a drive-ot, ami TD-t ért, mert az már annyiszor ki lett elemezve, hogy felesleges még egyszer írni róla.

1; Edelman 11 yardos elkapása

Nem kellett sokat várni az első elkapásra, ráadásul máris kritikus szituációban. A csapat 3&9-re kellett, hogy kitaláljon valamit, és jól döntött, hogy ezt a játékot hívta. A bal oldalon 3 elkapóval állt fel a csapat, Edelman-Hogan-Dorsett sorrendben.  Dorsett Fly vagy Corner útvonalat futott, tehát elvitte a saját védőjét magával messze, Hogan egy Slant útvonallal azt mutatta, hogy a pálya közepe felé fog haladni, amivel a saját védőjét bevitte középre. Ezzel gyakorlatilag megnyílt a pálya bal oldala az oldalvonal felé, és Edelman gyönyörűen vágott be Hogan mögött szélre, így Talib kénytelen volt megkerülni Hogant, amivel lemaradt Edelmanről. Szép játék, pontos passz, meg van az első kísérlet bőven. 

Mindeközben Donald nem bír Thuneyval, meg sem tudja közelíteni Bradyt. Suh a futóra figyelt, na nem mintha nem verte volna meg őt is White.

Edelman 11 yard

Kinek a hibája volt? Érzésem szerint Talib nagyon messze védekezett Edelmantől, jobban jártak volna, ha Safety segítséggel őrzik a 3 elkapót a bal odalon egy kis LOS-jammeléssel megfűszerezve. 

2; Edelman 7 yardos elkapása

Sokan aggódtunk, hogy vajon milyen formában tér vissza Edelman a sérülése után. A legnehezebb dolog a térdszalag szakadás utáni játékban a gyors irányváltás, fordulás. Nos, ebben a parádés jelenetben azt áthatjuk, hogy szerencsére az a térd igencsak rendben van. Olyan tankönyvi módon ültette hintába a Rams LB-ét, hogy az azt se tudta hol van Edelman. 

Donaldot ebben a játékban Andrews és Thuney duplázta, ezzel szépen le is nullázta a védőt. 

Edelman 2_1

Edelman 2_2

Kinek a hibája volt? Adott egy villámgyors slot elkapó, és egy LB-et állítanak rá? Köszönjük Mr. Wade!

3; Edelman 25 yardos elkapása

Szinte borítékolható passzhívás, második és 10 yard, Brady mellett a futó 2 yardra áll fel. A Rans 4-3-ban állt fel, a 3 védő nagyjából helyben marad, őrzi a pálya közepét, majd fellépnekWhitera illetve Gronkowskira. Talib ismét nagyjából 10 yardról őrzi Edelmant, nem tanult a hibájból. Nem tudom mennyire volt egészséges Talib, de amire mellé ér Edelman, egyrészt sebességbeli előnnyel is rendelkezik, másrészt a védő látszólag szinte csak kocog Edelman mellett. Sajnos ebből a szögből nem látszik, hogy hogyan veri meg Edelman, de egy szép, 25 yardos játék alakult ki belőle. 

Donaldot ismét kettőzi a támadófal, ezúttal Andrews és Mason veszi ki a játékból, majd Cannon is besegít. Suh megint nem volt faktor, először Gronk blokkolta őt, aztán a falban akadt fent.

Edelman 25 yard

Kinek a hibája volt? A Rams védelem nem készült fel rendesen Edelmanből, nem hiszem el, hogy ez a távoli őrzés volt a leghatékonyabb dolog, amit ki tudtak ellene találni. 

4; Donald "végre" odaér

Azt nem várta senki, hogy teljesen ki tudjuk venni az alapszakasz legértékesebb védőjátékosát a játékból, de azért korántsem volt akkora "szörny", mint amit várt volna tőle az ember a híre alapján. Donald Masonnal szemben áll fel, azonban egy oldallépéssel máris Andrews-t támadta, aki alaposan hátra is tudott tolni. Bradynek nem volt más választása, mint fellépni a zsebbe, ugyanis a Canonnal szemben felálló Suh hátulról közelített. Szerencsére nem lett sack a dologból, de egy szép megmozdulást láthattunk Donaldtól.

Donald odaér

Kinek a hibája volt? Mason nem készült fel időben a "cselre", így körbe-körbe forog, hogy kit is blokkoljon, ezzel Andrews egyedül maradt Donalddal szemben. Ha nem Suh felé próbálna besegíteni, talán el tudták volna tolni balra Donaldot ketten Andrewssal.

5; Edelman 6 yardos elkapása

A faltól jobbra Gronkowski és Edelman áll fel. Gronkra a 26-os LB fogta, míg Edelmanre szokás szerint Talib figyelt. (Szerk: aki meg tudja mondani, hogy miért viselhet LB 26-os mezt, annak jár a virtuális csoki.Elméletileg 40-59 között kell, hogy a LB száma legyen.) Gronk elengedi maga mellett Suh-t, és egy rövid Flat útvonalat fut, eközben szimultán Edelman hasonló képpen tesz, és a pálya széle felé fordul.

Donald nem volt a pályán ennél a játéknál.

Edelman 6 yard

Kinek a hibája volt? Tudom, hogy ezt hajtogatom mindig, de Talib megint 8-9 yardról fogja Edelmant. Véleményem szerint ő volt az egyik gyenge pontja a Rams védelmének.

6; Edelman 25 yardos elkapása

Harmadik kísérlet, 1 yard kell. Ugyan futó áll fel Brady mellett White személyében, de nincs fent a pályán a faltörő kos Develin. Két elkapó áll fel jobb odlalon, 1 elkapó a bal oldalon.  Dorsett van a bal szélen, aki megiramodik a pálya szélén, és mélyen elviszi a védőjét, ezzel az a része felszabadul a pályának. Edelman megint zseni módon csapja be Robey-Coleman-t, aki több, mint 5 yardról üldözi a testcsel után. Mivel a pálya jobb széle üres, ezért Edelman lendületből 11-12 yardot hozott még az elkapás után. Sokkoló statisztika: Edelman egymaga 74 yardnál járt akkor, amikor az egész Rams csapat 32 yardot tett le az asztalra!

Donald nem járt jól, Thuney és Andrews egy áthatolhatatlan falat hozott létre, Suh Gronktól kapott egy szép blokkot, majd Trent Brown lökött rajta egy óriásit egyenesen Thuney kezei közé. Tökéletes falmunka.

Edelman 25 yard

Kinek a hibája volt? Gyakorlatilag ez 1 vs 1 volt Edelman és Robey-Coleman között, amit ismét a 11-es játékos nyert meg. Szerintem a védő arra számított, hogy Edelman a pálya közepe felé vág be, de ehelyett Edelman elhúzott mellette.

7; Futás mínusz 3 yardért

A bevezetőben említettem, hogy sokat vártam előzetesen a Rams O falától. Hát, őszintén csalódtam, de nem bánom. Hogy is volt a játék? Adjuk el az end-aroundot, ez bejött. Nyissunk lyukat a futónak, ez nem igazán. A center borzasztóan elváltja magát, Shelton szinte érintés nélkül jut át rajta. De csak ha ez az egy hiba lett volna. A 79-es számú jobb Tackle balra blokkol, a 76-os bal oldali Guard húzott volna át jobbra blokkolni, de alaposan lekésett Simonról (55-ös), így ha Shelton nem tudta volna földre vinni C.J. Andersont, akkor Simon tette volna meg helyette. Jó látni, hogy a játék végére 5 védőnk veszi körbe az egy szem futójukat. Ez sokat elárul a Rams moráljáról. 

Minuszos futás

Kinek a hibája volt? A bal Guard túl lassan ment blokkolni, ez az egyik hiba. Azonban a Center nagyobbat bakizott, talán nem várt ilyen kezdősebességet Sheltontól?

8; Edelman 10 yardos elkapása

Ha bele akarnék taposni a Rams szurkolók lelki világába, mondhatnám azt, hogy Edelman erre csörög a diót játszott Peters-el. A valóságtól nem járnék messze, Edelman ihletett formában játszott. Peters a harmadik védő a cikkben , aki megpróbálta őt megfogni, sikertelenül. Hihetetlen, milyen testcsellel küldte el Peterset, és nem elég, hogy elkapta a labdát, még a védővel a nyakán megtett további 5-6 yardot Edelman. Igazi harcos!

Eközben Mason 1-1 ben kivette Donaldot a játékból, Andrews és Thuney pedig esélyt sem adott Suh-nak, hogy Brady közelébe férkőzzön. Bravó! 

Edelman 10 yard

Kinek a hibája volt? Mivel Peters feladata volt 1 vs 1-ben segítség nélkül Edelman levédekezése, ezért ezt az ő nyakába varrnám. Nagyon megverte őt Edelman a testcsellel.

9; Edelman 9 yardos elkapása

A Rams zónavédelemmel állt fel. Négyen támadták Bradyt, egy ember visszalépett, és Allent követte. A védőfal mögött felálló 3 játékosból egyet elvitt magával Gronkowski, a jobb oldali védőt pedig Hogan vitte el magával. A snap után Edelman a védőfal mögött slant útvonalat futott, az 58-as LB túlságosan visszalépett, így Edelman nagyon üresen kapta meg a labdát. Külön kiemelném Michel blokkját, amivel tökéletesen távol tartotta Ebukamot (50-es) Edelmantól, aki így plussz yardokat tudott hozni. Emeljük kalapunkat a 11-esünk előtt, ugyanis az első félidőben 8 felé szálló labdából 7-et elkapott. 

Thuney tökéletes munkát végzett 1 vs 1-be Donald ellen, míg Andrews Suh-t védekezte le tökéletesen, így Bradynek rengeteg ideje volt passzolni tiszta zsebből.

Edelman 9 yard

Kinek a hibája volt? A két LB (58-as Littleton és 26-os Barron) nagyon hátraléptek, gyakorlatilag a first down vonala mögött voltak 3-4 yarddal, így semmi esélyük nem volt megfogni a first down előtt Edelmant.

10; Edelman 27 yardos elkapása

Az ember már elkezdhetné sajnálni Marcus Peters-t (22-es), hogy már megint ő volt az áldozat. Edelman nem kegyelmez, megint megveri a védőt, de úgy, hogy 4-5 yarddal lemarad a CB róla. A játék végén sem ő csinálja meg a szerelést, Edelman átveri a 43-as Safetyt is (John Johnson III), így egy harmadik és 4-ből lett egy 27 yardos játék. Peters-t a Rams a Chiefstől szerezte meg a szezon előtt egy 2018-as negyedik, és egy 2019-es második körös draft centliért. Lehet, hogy már megbánták a cserét, a PFF szerint a CB épp hogy az "átlagos" kategória alját tudta megcsípni, INT-ben is visszaesett, idén 3 volt neki, korábban 8-6-5 db. 

Donald megint nem ment semmire Andrews ellen, Suh pedig hiába tolta hátra Cannont, addigra már késő volt, a labda már Edelman kezében volt. 

Edelman 27 yard

Edelman 27 yard

Kinek a hibája volt? Miért nem próbálták jammelni Edelmant a LOS-nál? Gyakorlatilag azzal, hogy motionben átmozgott a fal jobb széléről balra, már egy kisebb kezdősebességre tett szert, míg a védő ahelyett, hogy vagy blokkolta volna, vagy futott volna vele szoros védekezéssel, megindult a LOS irányába, és elfutott Edelman mellett a testcselnek köszönhetően. Rossz védőmunka!

11; Edelman 8 yardos elkapása

Pár másodperc van elindítani a játékot, amiko Gronk megindul a jobb oldalról keresztbe. Brady jelez neki, hogy menjen vissza, majd úgy, hogy a védők ne lássák, a combja mellett jelez neki, hogy menjen mégis. A 26-os számú LB követi is Gronkot, de nem lett belőle köszönet. Gronkowski meégkezik a faltól balra elhelyezkedő Edelman és Hogan mellé. Hogan szépen kiveszi a (talán) blitzelni igyekvő védőt, míg Edelman a nagy testvér Gronkowski mögött futva, mínusz 3 yardról indulva kapja meg a labdát. Gronkowskinak nem akadály a LB kiblokkolása, az eredetileg 11 (!!!) yardra védekező Petersnek pedig esélye sincsen odaérni a lendületből érkező Edelmanhoz időben, a szereléssel le is csúszik, így majdnem first downt ért el a Patriots.

Donald ugyan el tudott menni Mason mellett, de addigra már Brady a labdát eldobta. Suh esélytelen volt, méterekről követte a labdát.

Edelman 8 yard

Kinek a hibája volt? Akkor leírom újra. 10 yard kell a first downhoz, akkor nem védekezek 11 yardra az elkapótól, aki addigra már egymaga bucira verte a Rams védelmét. 

12; Edelman 8 yardos elkapása ismét

Ha az előbb azt írtam, hogy már csak pár másodperc van a snappig, akkor ez hatványozottan igaz. Brady 3 másodperccel a támadóidő lejárta előtt "Alert-et" jelez, tehát áthívja a játékot. Ehhez nagyon ott kell lenni fejben, hogy mindenki azonnal tudja, hogy mi a dolga. Jobb oldalt Gronkowski, majd Edelman állt fel. Edelman a játék áthívásakor megindul középre, és Talib követte őt. A Snap után Gronkowski miután Suh-t blokkolta, jobbra, a pálya széle felé indul, ezzel a saját védőjét elvitte magával. Edelman "Dig" útvonalat fut, tehát miután egyenesen megindult, bevágott középre. Szerintem Talib várta volna a safety segítséget, de mivel ez elmaradt Edelman teljesen üresen kapta a labdát. Vélhetően Edelman is gyorsabb reagálásra számított a védőktől, mert a labda elkapása után nem próbált újabb yardokat szerezni, hanem egyből a földre ment.

Donald alapból a jobb oldali Guard/Tackle-el szemben állt fel, majd a játék végére átkeveredett a (támadó) bal oldalra. Volt olyan pillanat, amikor Cannon-Andrews-Mason trio is a nyakába csüngött, végül Mason vezette át a másik oldalra. 
Suh először Gronkowski blokkjába futott bele, majd Cannon vette át tőle, és tartotta távol Bradytől. Szép összjáték!

Edelman 8 yard újra

Edelman 8 yard újra2

Kinek a hibája volt? Talib reakciója mindent elmond. Annyira számított a védőtársa segítségére, hogy nem követte Edelmant, tartotta a saját zónáját. A segítség szerencsénkre csak nagyon későn jött, így ezt a játékot nem Talib számlájára írnám, hanem a Rams 20-ának rovására. (Safety, Lamarcus Joyner)

13; Burkhead 26 yardos futása 

Még csak egy labdányi különbség volt a két csapat között, nem dőlt el semmi, nagyon kellett a first down. Közben figyelni kellett arra is, hogy minél több időkérését elvegyék a Ramsnek, hogy ha marad támadásra idejük, minél kevesebbszer tudják az órát megállítani. A lehető legjobbkor jött Burkhead hosszú futása, mert ezzel tudtuk megalapozni a FG-al végződő támadást. Lássuk hogyan is bontakozott ki a játék.

Edelman volt az egyedüli elkapó a bal oldalon, de ezzel legalább egy védőt ki lehetett venni a játékból. Az összes többi védő a LOS-on, vagy annak 3 yardos közelében állt fel, tehát számítottak a futásra. A Patriots "I" formációban állt fel, tehát Brady mögött helyezkedett el a fullback (Develin), és mögötte a half-back futó Burkhead. A snap pillanatában az egész támadófal balra indult, amivel kapásból két védő a jobb széles kiesett a játékból, mert túl messzire kerültek a labdától. Cannon Suh-t próbálta kivenni a játékbül azzal, hogy kiüti a lábát, de ez nem sikerült, de annyira meg tudta zavarni Suh-t, hogy már ne érjen oda a futóra. Donaldot Mason jobbra terelte, tehát a két legfontosabb védőt sikerült kivenni a játékból. Andrews a 90-es védőt (Brockers-t) blokkolta kezdetben Thuney segítségével, míg Trent Brown középre lökte be az 56-os LB-et (Dante Fowler jr.). Gronkowskinak nem volt akadály a 20-as CB (Lamarcus Joyner) eltolása balra, így egy hatalmas lyuka alakult ki a bal oldalon. Ebbe a lyukba kellett berobbannia egy védőnek, nevezetesen a 26-os LB Barronnak. Csakhogy itt jött a képbe Develin, aki ahhoz van hozzászokva, hogy megcsinálja a helyet a futónak. Így is történt, eltüntette a képből Barront. És akkor jön a kulcs, Talib. Két lehetősége volt, vagy Barrontól balra fordul, vagy jobbra. Ő a jobb oldali utat választotta, Burkhead a balt. Ezzel még nincs vége a játéknak, ugyanis a falból közben előre tört Thuney, és egy másik kulcsblokkot osztott ki az 58-as LB-nek (Dante Fowler jr.), eltolta balra, így mögötte jobbra tudott átvágni Burkhead. Végül a szerelést Edelman embere csinálta meg, de addigra már Burkhead 26 yardot jutott előre. A második videót nagyon lelassítottam, hogy mindeki aki szeretné, tudja követni a leírtakat.

Burkhead 26 yard

Burkhead 26 yard lassítva

Kinek a hibája volt? A legnagyobb esélye Talibnak lett volna a szerelésre, 50-50%-volt annak az esélye, hogy jó oldalt választ, szerencsénkre nem így történt. Nem hiszem, hogy ki kellene emelni bárkit a védelemből, aki nagyot hibázott, ez egy jól begyakorolt, felrajzolt és kivitelezett játék volt a Patriotstól!

Aki szeretne megismerkedni az útvonalakkal, ajánlom ezt a linket: thephinsider