kő, papír, olló

Kép
Pats_logo

Ezzel a magyar idő szerint ma hajnali fájdalmas vereséggel vége az idei szezonnak. Ennél többhöz vagyunk szoktatva, de ez is egy szép teljesítmény, ne legyünk csalódottak. Vannak olyan csapatok, akik mindenüket odaadnák egy-két gyűrűért és nekünk 6 is van az utóbbi két évtizedből! Erre legyünk büszkék és örüljünk a sorozatban sokadik pozitív mérlegnek, csoportgyőzelemnek és a sok szép pillanatnak!

A foci egy nagyon szép stratégiai játék, amelyet még finomít a fizetési sapka, a draft rendszer és a folyamatosan, hol kicsit, hol többet változó szabályrendszer, az edzői és orvosi háttér, a felkészülési feltételek milyensége és még sok ezer tényező. De alapvetően az egyéni teljesítményeket, már-már isteni adottságokat és kiemelkedő napokat kifogó játékosokat kivéve a rendszerből egy kő, papír, olló játék, amelyben egy-egy játékos (HC) maga válogatja ki, hogy melyikből mennyit tesz bele a kalapba és aztán bízik abban, hogy a sérülések, egyéni hülyeségek csak alig rondítanak bele a végeredménybe és az általa összeállított és megálmodott egyensúly lesz a kulcs a végső győzelemhez.

Ez a megálmodott egyensúly, külső és belső okok miatt idén ennyire volt elég. Lehet hibáztatni egyéneket, lehet a balsorsra fogni, de a vége ugyanaz, idén nekünk ennyi volt. Bejutottunk a rájátszásba és ott az első meccsen elbuktunk.

Szerintem ezzel semmi baj nincs. Ahogyan a szezon elején kinézett a dolog, úton voltunk a hetedik gyűrű felé, aztán történtek sajnálatos sérülések, elbocsátások és minden megváltozott. De ilyen ez a sport! Éppen ezért ez a legjobb csapatjáték a világon, a rajtnál szinte egyforma esélyek, aztán minden megváltozhat az egyik pillanatról a másikra.

Na de elég a sok közhelyből és most leírom a véleményemet - pontokba szedve - arról, hogy mi vezetett ide. Hozzáteszem, hogy amiket most leírok, az nem azért van, mert szerintem ez, vagy az a játékos, edző rossz, hanem most ez az év így sikerült. (a pontok sorrendje véletlenszerű, nem a legnagyobb probléma van az első helyen és nem a legkisebb az utolsón)

1. Kicsit elhagyott minket a szerencse (ilyen már volt, elég a Giants elleni SB-okra gondolnunk).

2. JMC hívásai beleszürkültek a mezőnybe, szerintem ő idén nem volt a helyzet magaslatán, a feladatát közepes szinten oldotta meg. (pl: rengeteg középső futás könnyű futókkal egy változó fal mögül)

3. WR sorunk finoman szólva is hullámzó teljesítménye (az összetételük is sokat változott).

4. Támadófal sérültjei, kényszerű cserélgetések, ami nem könnyítette meg Brady dolgát, bár a Titans ellen jól játszottak, ez a meccs nem rajtuk ment el.

5. Védőfal, amiben komoly élőerő csökkenés volt (ez különösen szembetűnő volt az utolsó meccsen, ahol egy már-már félisteni fizikai adottságú futó azt csinált, amit akart. Baby Vince mellett nem biztos, hogy befutott volna egy lyukba, akármilyen tehetséges is, de ez egy trend az NFL-ben, kisebb, de atletikusabb falemberek kellenek, aztán jön ellenük egy nagydarab futó és még egy jó szerelés után is beesik 4-5 yardot, klasszikus kő, papír, olló!).

6. Brady öregszik (egy picit). Nálam majdnem 13 hónappal fiatalabb, szóval nem öregedhet, de idén kicsit határozatlanabb és talán részben az ő hibája miatt pontatlanabb is. (WR sor, O fal)

7. Túltoltuk a passz elleni védekezést. (logikus lépés volt az előző évek tapasztalatai alapján, aztán amelyik csapat tudott futni az meg is vert minket, klasszikus kő, papír, olló!)

8. TE helyzet. Gronkot nem lehet pótolni, egy-két olyan TE van az NFL-ben, aki hasonló hozzá, de ilyet nem sikerült olcsón találnunk.

9. Develin hiánya. A sérülését követően szerintem a playbook 20 %-át kidobtuk a kukába, aztán kapkodva visszakerestünk párat, amikor kiderült, hogy Roberts egész jól tud játszani ezen a poszton.

10. Red zone teljesítmény. A ma hajnali meccs is meg lett volna, ha nem csak 3-ból egy TD-t csinálunk meg. Kiesett Gronk, nincs "dundi" futónk, nincs faltörő kosunk (Develin) és a fantáziánk is gyengécske volt az egész szezon során.

Nagyjából és gyorsan ennyi tényezőt szedtem össze. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem fontossági sorrend, nem teljes lista, sehol nem vagyok egy focihoz értő profi szakember tudásához, de műkedvelőként hirtelen ennyit szerettem volna leírni. Sok bizonytalanság van a csapat jövőjével kapcsolatban, sok játékos szerződése lejár, izgulhatunk a drafton, hiszen rég draftoltunk ennyire "jó" helyről. A fenti pontok felét, ha megoldjuk, akkor ismét egy fényes szezon állhat előttünk, csak ne gyűjtsünk be másik 5 hiányosságot mellé!:D

Köszönöm szépen mindenkinek a szurkolást, a közös meccsnézést (LaFleur szervezését), a szerkesztők munkáját (néhány szerkesztőtársam óriási munkát beletesz egy-egy cikkbe, amiért le a kalappal előttünk!), Danna munkáját emelem csak ki, mert ő a főnök:D állandó figyelme számomra felfoghatatlan (szerintem nem is alszik, vagy alien, mint Brady, esetleg klónjai vannak).

Szóval köszi a szezon alatti kitartást mindenkinek! Most kicsit hátradőlve nézhetjük a végkifejletet, de aztán NFL Scouting Combine február 24-március 2, Draft április 23-25. és még ki tudja mennyi izgalom vár ránk a következő szezon kezdetéig!

Hozzászólás

Másik fórumról idézem magamat:

És itt tényleg kb 6-7 dolog totális összeállásáról beszélünk és a franc tudja, ha csak 2 nincs, most lehet készülnénk Kansasra és urambocsá lehet, hogy otthon!

Szóval akkor inkább 10:) A 10.es ponthoz. Meccs előtt belengedtem Boldent, hát nem jött be. Igazándiból így utólag nem is értem miért hoztuk. Sokkal többet vártam volna, hogy használjuk. Szerintem 1-2 yardra jó lett volna...

Teljes mértékben egyetértek a leírtakkal, az elmúlt 20 évben " csak " 6 SB-t nyert a csapat, amiből adódik, hogy a többi évben  vagy nem jutottunk a rájátszásba ( talán kétszer, ha jól emlékszem ) vagy  valamelyik fordulóban, ill. a döntőben megvertek bennünket. Mindegyik fájdalmas  volt. ( a bukott döntők mellett a Jets elleni hazai vereség, v. amikor "száz"pontos előnyből  idegenben elbuktunk a Colts ellen - mind egy egy koporsószög volt ... )   A különbség az, hogy az idő tényező most hatványozottan dolgozik a csapat ellen- Brady öregedése, annak a lecsapódása a játékában . A holtszezon többi , jelenleg még nem ismert történései pedig még előttünk vannak.

 

Én még azért még hozzátennék pár szervezeti apróságot,:

- A szétkapkodott az edzői team

- A szezon eleji DC jelöltünk körülötti dolgok

- BB-nek nem kevés idejébe kerülhetett az NFL 100-as TV szereplés (utazás, felkészülés, felvétel)

- Eleve később kezdünk minden szezont, mint a többi csapat (Ezen persze mosolygunk első körben, pedig ez nem is olyan mókás)

Persze a fentiekre rá lehet, vágni, hogy pótoltuk XY-nal, beállt BB a pozícióba stb. De aki dolgozott már team-ben, az tudja, hogy még kiváló képességű emberek cseréjekor is baromi döcögőssé tud válni a dolog. Ráadásul szezon közben már azzal kell dolgoznod, akid van, max a feladatokat tudod máshogy szétosztani, de az meg komoly túlterhelést okozhat másnál.

BB-nek is 24 órából áll egy napja, ha sok az új edző, akkor ők több figyelmet, illetve konzultációt igényelnek. Ha megnézitek az edzőkeringőt más csapatoknál, akkor azért abból az jön le, hogy máshol is bonyolult edzőket toborozni és beilleszteni a team-be, miért lenne ez nálunk máshogy. Csak itt legfeljebb a háttérben intézik a dolgokat.

A hosszú szezonok miatt jó pár ember fásult lehet más a csapatból. Mindenkinek figyelmébe ajánlom, hogy ezek a srácoknak a munkaideje nem csak 16+2/3/4 vasárnap 3 óra. Volt egy évben kb. 1-2 hét szabi, aztán nyomni kell full-ban a rehabot, az offseason edzésprogramot, stb.

Őszinte leszek: Ez az új játékhívásos dolog - más fórumokon is - már kezd kicsit sok lenni nekem. Én nem akarok megbántani senkit, de komolyan gondolja bárki is azt, hogy többet tud egy adott szituációban/sakkjátszmában/maratonban egy HC/DC/OC-nél, akinek kb. 10000 opció lehet ilyenkor a fejében? Persze, mindig lehet egy jobb hívás, de a kérdés az, hogy A: mit tud megcsinálni a csapat (fizikálisan, és játékfigurában); B: Mire számít az ellenfél (abban mindenki biztos lehet, hogy az evidens hívásokra tuti), C: melyik szakasza van a meccsnek, D: Eddig hogy működtek a dolgok (XY meg tudja-e blokkolni VZ-t, ami érint kb 10 potenciális játéklehetőséget, vagy sem). Gondolom nem véletlenül dolgozik meccs alatt egy rakat ember a háttérben pont ilyeneken. Számomra az is kicsit nehezen hihető, hogy mondjuk az OC-nk egyik szezonról a másikra elfelejt kreatívnak lenni.

Zárásként: én nem gondolom, hogy szégyenkezni valója lenne a csapatnak idén. Jövőre jöhet az új story: Mi akkor is visszatérünk.

Én is kritizáltam a playcall-ot, ezért röviden reagálnék.

Én egy pillanatig sem hiszem, hogy jobban értek hozzá, mint egy koordinátor, akinek ez a dolga, ugyanakkor viszont látva a:

meccset - a screen és end-around játékok egész jó yardokat hoztak, ennek ellenére mégis keveset használjuk, de az 1 yardoson behívjuk 3-szor ugyanazt a középső futást, ugyanarra az oldalra, ha jól emlékszem mindháromszor a left tackle mögé, úgy, hogy egyik sem hoz semmi eredményt.....ez nekem egyik példája, amire gondolok, de tudok még mondani tegnapról is. A védelem ezzel szemben tudott váltani és a meccs végére, ha nem is tudták megfogni Henryt, de limitálni tudták. A támadósor a jó kezdés után a második félidőben vagy 4 puntot csinált, úgy, hogy nem rossz a Titans védelme, de azért ennyire nem elit, hogy ennyire semmit ne tudjunk csinálni. Ez nálam erősen edzői hiba. - is- 

csapatot - a TE helyzetet egész idényben nem sikerül igazán megoldani, a WR-ek pedig csak romló tendenciát mutatnak, holott eddig a mi coaching staff-unk éppen arról volt,hogy híres, hogy kukázott játékosokból is többet tudott kihozni, mint ami eddig benne volt, ehhez képest idén főleg elkapó fronton ennek az ellenkezőjét látjuk. A játékosok egyre gyengébbek, bizonytalanabbak, a QB egyre kevésbé bízik bennük, lábhoz dobja a labdákat, nehogy INT legyen, ha a WR elejti stb., megítélésem szerint megfelelő coaching munkával ennek az ellenkezőjének kellene lennie, ahogy az elmúlt években megszoktuk hozzánk jövő nevenincs elkapóktól. Brady annyira nem volt rossz és az elkapói képességek sem annyira rosszak, hogy ennyire gyenge legyen a produktum. (Azzal együtt, hogy nyilván az öreg sem olyan már mint régen és nem ez a legjobb WR corps)

Az én kritikám ebből áll, azzal együtt, hogy nyilván nincs több ezer play a könyvemben, mint McDanielsnek, de azt fenntartom, hogy nem jól állítottat össze tegnap sem a gameplant, és nem tudott rajta jól módosítani sem, amikor már pont kényszerben voltunk. Ez idén, főleg az idény második felére és a kiélezett mérkőzéskre különösen igaz szerintem.

Az elso felidei gameplan tokeletes volt..birtokoltuk a labdat, farasztottuk a vedelmuket es haladtunk folyamatosan..

Az 1 yardos futasnal nem mindig kozepre lettek behivva a futasok..es mindegyiknel hibazott valaki a falbol vagy/es a vedo zsenialisan lepett be a jatek utja.

Mivel az egesz felidoben kb tokeletesen futottunk Wynn es Thuney fele, igy ertelemszeruen arra akartuk megoldani a kulcs futast is..

A felidoben aztan Vrabelek reagaltak erre es megszunt ez a dominancia a labdabirtoklasban, amit a futasunk biztositott..most innen azt senki nem fogja tudni megmondani, hogy elvettek a felallasokkal ezeknek a lehetoseget vagy JMD akart egyet csavarni a dolgokon, ami nem jol sult el. De inkabb elozore tippelnek..es 17-7-nel mar Henry futkoraszasa a 2.felidore nem feltetlenul lett volna jo nekik..ott mar passzolni is kellett volna Tannehillnek, ami lattuk hogy annyira nem ment tegnap.

 

Akkor fordítok egy kicsit a nézőponton.

Van egy OC, meg van neki gondolom van 3-4, vagy nem tudom mennyi embere, akik évek óta ebben a melóban élnek, 7/24-ben erre a meccsre készültek. Végignézték a Titans eddigi összes meccsét, kijegyzeteltél az összes matchup-ot, a csapatrészek dinamikáját, blokkolási sémákat, a játékosok snap számait, hogy mennyire fáradnak/lassulnak, gameplan-eket, milyen típusú O# ellen szenvedtek, milyenek ellen brillíroztak, hogyan kezelték az áthívásokat, a coach-ok kedvenceit, és hogy mennyire tudnak rugalmasan alkalmazkodni az új szituációkhoz, hogy amikor Tannehill megvakarja a bal farpofáját snap előtt hányszor passzol balra stb. Ráadásul fentről, egy csomó szögből követik magát a meccset és nem a közvetítést nézik, amin egy 30 x 20m-es területet vesz a kamera, ahogy mi. A meccs folyamán nyomtatják JMD-nek meg BB-nek a felállásokat, az infókat, elemzéseket, megjegyzésekkel.

(És nem mellesleg ugyanezt, hasonló, 7/24-es emberek megtették a Titans oldaláról is.)

Kapásból a kérdés az, hogy szerinted mekkora a valószínűsége, hogy az általad írt dolgot nem vették észre mindkét oldalról?

A válasz: 0.

Innentől a viszont a kérdés az, hogy miért vetették el, hogy alkalmazzák újra és újra? Nem, nem hülyék. Nem, JMD nem lett amnéziás, vagy kevésbé kreatív (bármit is jelentsen ez esetünkben).

Hogy őszinte legyek, akinek erre - mármint, hogy elvetették - van pár ésszerűnek tűnő válasza - márpedig oka van, csak legfeljebb nem úgy történtek a dolgok, ahogy képzelték -, arról elhiszem, hogy valami fogalma a témáról. 

Mindamellett vesztettünk, tehát az edzői stáb nem volt elég jó.

Általában egyetértek azzal, hogy az edzők döntéseit nem igazán lehet megítélni a fotelből, de időnként azért lehetnek kivételek. Ez esetben hát nem is tudom. A Titans nem nagyon cifrázta a játékhívásokat. Henry fut és fut. Akkor is, ha megy, mint az első félidőben és akkor is ha nem, mint a másodikban. Gondolom nem sejtették, hogy a Pats számít rá, hogy végigfut egy mérkőzést.

Nyílván senki nem jöhet mondjuk JMD közelébe úgy általában, de ez nem jelenti, hogy egyes helyzetekben ne hibázna. Vagy ne tenne olyant ami érthetetlennek tűnik.  Például az még nekem is fel szokott tűnni néha, hogy mi működik és mi nem. Az például most feltűnt, hogy működnek White (5/5), Watson (4/3) és Burkhead (3/3) elkapásai. Abba is hagytuk őket, nem tudom miért, talán azért, nehogy kifigyelje a Chiefs. Az is feltűnt, hogy Harry, Sanu és Dorsett elkapásai viszont nem működnek, tömtük is labdával őket. El is kaptak 7/2, 5/1, 4/1-et. Azután még feltűnt, hogy a középre futások nem nagyon működnek. Tudta ezt az ellen is. Azért próbáltuk egy yardról. Hogy ne aprózzuk: Háromszor. Talán arra gondolva, hogy a Titans sem számít arra, hogy ennyiszer megpróbáljuk azt egymás után, ami egész évben nem igazán ment. Mit ne mondjak, jól átvertük őket. Kár, hogy mégiscsak számítottak rá. White futott egy kísérletből 14 yardot, frankó, többet nem is kapta meg a labdát.

Miért is ne lehetne ezeket észrevételezni és feltenni a kérdést JMD-vel kapcsolatban: miért nem próbáltuk meg azt, ami ment és miért erőltettük azt, ami nem akkor is, amikor már látszott, hogy nem egy fáklyásmenet a meccs?
 

 

Mindent kérdést fel lehet tenni, sőt! Csak az álszakértésbe bújtatott instant fikázáson húztam fel magam.

Van mostanában pár panel (pl. PFF statisztikával egymás revolverezése, "de hülye, hogy már megint középre futás", "XY nem elég tökös/kreatív"), amivel a szerző a hozzáértésnek a látszatát akarja kelteni, de még nekem is lejön, hogy ez így egy értelmetlen túlegyszerűsítése a dolognak. Alapvetően lesz*m őket, de azt vettem észre más témájú fórumokból kiindulva, hogy középtávon ezek kiszorítják azokat a kommenteket, amikből talán még tanulhatna is az ember ezt-azt.

Hosszútávon meg ezek matrázásából lesznek az "igazságok". Erre sok példát tudok neked hozni. ;)

Nézd, én vállalom, hogy nem értek a focihoz ilyen szinten, de attól feltűnik, hogy mi a tuti marhaság.

Engem is érdekel, hogy pl. adott szituációban miért az a döntés születik ami, de lehet, hogy van itt olyan, akinek tényleg ötlete is van ezzel kapcsolatban, csak már elijesztették 

Pl. topin kolléga vívja itt kilátástalan harcát ezügyben ;)

Általában egyetértek azzal, hogy az edzők döntéseit nem igazán lehet megítélni a fotelből, de időnként azért lehetnek kivételek. Ez esetben hát nem is tudom. A Titans nem nagyon cifrázta a játékhívásokat. Henry fut és fut. Akkor is, ha megy, mint az első félidőben és akkor is ha nem, mint a másodikban. Gondolom nem sejtették, hogy a Pats számít rá, hogy végigfut egy mérkőzést.

Nyílván senki nem jöhet mondjuk JMD közelébe úgy általában, de ez nem jelenti, hogy egyes helyzetekben ne hibázna. Vagy ne tenne olyant ami érthetetlennek tűnik.  Például az még nekem is fel szokott tűnni néha, hogy mi működik és mi nem. Az például most feltűnt, hogy működnek White (5/5), Watson (4/3) és Burkhead (3/3) elkapásai. Abba is hagytuk őket, nem tudom miért, talán azért, nehogy kifigyelje a Chiefs. Az is feltűnt, hogy Harry, Sanu és Dorsett elkapásai viszont nem működnek, tömtük is labdával őket. El is kaptak 7/2, 5/1, 4/1-et. Azután még feltűnt, hogy a középre futások nem nagyon működnek. Tudta ezt az ellen is. Azért próbáltuk egy yardról. Hogy ne aprózzuk: Háromszor. Talán arra gondolva, hogy a Titans sem számít arra, hogy ennyiszer megpróbáljuk azt egymás után, ami egész évben nem igazán ment. Mit ne mondjak, jól átvertük őket. Kár, hogy mégiscsak számítottak rá. White futott egy kísérletből 14 yardot, frankó, többet nem is kapta meg a labdát.

Miért is ne lehetne ezeket észrevételezni és feltenni a kérdést JMD-vel kapcsolatban: miért nem próbáltuk meg azt, ami ment és miért erőltettük azt, ami nem akkor is, amikor már látszott, hogy nem egy fáklyásmenet a meccs?
 

 

Az nem lehet, hogy a 2.felidore Vrabelek ugy reagaltak, hogy mar a felallasokkal elvettek annak az eselyet, amivel tudtunk haladni az elso felidoben?

Hiszen a balra futasainkbol szepen hoztuk a yardokat, kontakt nelkul is volt ketszer is azonnali 1st down Wynn fele. Azonban ha eros oldala lesz ez a D-nek, akkor miert futnal oda? Nem fog sikerulni..nem is jott ossze 3 yardnal tobb a 2.felidoben ugyanezekbol. Raadasul igy lesz gyengebb oldal, ami tamadhatobb. Mas kerdes, hogy oda meg nem Wynn es Thuney fog blokkolni, hanem pl Karras. Akit az emlitett Goal line szituban ketszer is megvertek..ahogy az sem JMD sara hogy az a playben cutblockkol a interior OLine es Evans igy a 2.hullamban at tud ugrani, hihetetlenul jol reagalva a helyzetre, es minusz yardon szerel. Ugyanugy a fal kozepe hibazott a 3.kiserletnel ami megint minusz yardos lett.

De amugy nuanszok hianyoztak ezen a meccsen. Watson elkapasnal a Mason buntetes..Burkgead 2 futasa a goal line jatek elott kozvetlenul es a 2.downra. mindketto par centin mult es a 2.az oriasi vedojatek 2 vedotol is. A Jules drop..rengeteg olyan apro nuansz volt, ami ha megvan, akkor nyerunk..

Nagyon- nagyon jól összeszedted. 

A 2., 3. és a 10. pontot különösen fontosnak érzem. 

JMD nagyon gyenge volt, teljesen sematikus, kockázatmentes playcalling az idény második felében és tegnap is, még akkor is, amikor már szinte mindegy volt. Blount betudta baszni rövid yardról, a mostani pehely futóink erre nem képesek, de hívjuk rájuk a középső futások, mintha nem lenne tér a fal mellett.(Edelman rögtön be is vitte így az egyetlen TD-nket)

A red zone-ban ezzel együtt különösen gyengék voltunk szinte egész évben, ami csak tovább frusztrálja Bradyt és a támadókat. Erre JMD egész évben nem tudott valami értelmeset kitalálni. Akár hozni erőfutót vagy bármit, ami megoldhatja ezt a red zone impotenciát.

Az elkapók sokat droppoltak és egyértelműen romló tendenciát mutattak. (Dorsett, Sanu nagyon ilyen de tegnap Edelmannak is volt kulcs dropja), mondom ezt annak ellenére, hogy az előző hírben éppen én védtem meg a WR corps-ot.

James White-on kivül senki nem tudott konzisztensen jó lenni, mondjuk őt ahhoz képest meg baromi keveset használjuk szerintem.

A 6. és 8. pont pedig a második sorban van ott nálam.

Bradyn látszik az öregedés, de főleg tegnap, messze nem ő vele volt a legnagyobb baj. A TE helyzet ilyen fokú gyenge megoldása megintcsak edzői felelősség, azzal együtt, hogy nyilván nem egy új Gronkot vártam ide.

 

Még erőfutó sem kell feltétlen. Tavaly Michel és Burkhead szerezte gyakorlatilag az összes TD-nket a playoffban (mínusz 1 Dorsett elkapás), ugyanilyen szitukból, amit most nem tudtunk megoldani. Ennyit jelent blokkolásban Gronk és Develin hiánya (illetve ezeknél a szituknál a hegyomlás méretű Trent Brown is hiányzik sztem. Ő izomból nagyon sokat hozzátett ezekhez a helyzetekhez, amit Wynn egyszerűen nem tud a fizikai adottságai miatt)

Én még egy dolgot tennék tennék hozzá:

A védőfal nagyon kevés nyomást tudott szélről generálni a szezon második felében az ellenfél irányítóira. Simon, Winovich, Callhoun, Wise, maximum rotációs játékosok jelen pillanatban.

Nem volt olyan szélső játékosunk, mint tavaly Flowers. Bennett lett volna aki megoldja ezt a feladatot és ő belül is tud játszani. Sajnos nem azt a rendszert játszotta a csapat, mint amiben Bennett jó, így magatartásbeli problémák miatt elcserélték.

Véleményem szerint egy szélső pass rusher kellett volna még a trade határidő vége előtt.

De majd jövőre.

 

Egyetértek a leírtakkal. Újra megnézve a meccset, röviden: sorszerű, ah. az offense-ünk lehangoló 2. félideji teljesítménye következtében elúszik a győzelem lehetősége (szoros összefüggésben a cikkbeli 2-4., a 6. és a 8-10. pontokban felvetettekkel). Pedig szerintem ez az meglepően jól limitált Titans a feljavult defense-ünknek hála könnyedén verhető lett volna Henry-stül, Tannehill-estül együtt. 

A Titans azért tudott futni, mert a meccs semelyik fázisában nem vezettünk ellenük annyival, hogy ezt az amúgy működő játékukat fel kellett volna adniuk.

Bárcsak ki tudtuk volna őket innen mozdítani.

Én a fentiekhez csak annyit tennék hozzá, hogy persze csalódott és szomorú vagyok a kiesés miatt, de ha kurva jól játszunk, és valami érthetetlen bírói hiba miatt esünk ki (mint tavaly a Saints), vagy kurva jól játszunk, és valami ordas hiba/szerencsétlenség miatt esünk ki ( mint tavalyelőtt a Saints), akkor sokkal-sokkal csalódottabb lennék.

A csapat megtette amit lehetett a fent felsorolt tényezők mellett, ennyire tellett, szép volt. Csoportgyőzelem, PO-ba jutás. Lehetett volna több is, de a labda gömb... ja, nem, itt a labda nem gömbölyű, most nem ide pattogott, hanem oda.

Élvezzük még a pár PO meccset nélkülünk, aztán izguljunk az offseason történésein.

És hajrá Jimmy G !

 

Hetek óta a “beleszarok” érzést króm játék közben  az arcokon. Semmi tűz, semmi koncentráció, olyan mintha edzőt akarnának buktatni a szar játékkal! Persze tudom itt ilyen nincs, de akkor is ez volt az érzésem.

Örülök neki, hogy vannak akik reálisan próbálják nézni TB teljesítményét.

Én sem gondolom, hogy hirtelen "megöregedett". Túl sokszor olvastam már végig a "temetését" itt is.

A kedvencem volt - talán a Kansas elleni vereség utáni őrület idejéből - hogy "TB nem versenyző alkat!!!! és hogy nem bírja ezt a hajtást/nyomást". A fiatalabbaknak/ frissebb szurkolóknak mondom, az Ő beceneve "Cool Brady" volt, pontosan a hihetetlen összeszedettsége és fegyelme miatt. Ennek már jó párszor tanúbizonyságát tette, és a közelmúltban - vénemberként :) - is.

Sokszor elhangzott, hogy nem lát már úgy/ nem vette észre amit mindenki látott (megjegyzem a fotelből, a felső függő kameraállásból nagytotálban, popcornt majszolva). Erről pár gondolat:

- Emlékszem, amikor Sanyiék kivitték Faragó Ricsit egy pályára, és beöltöztették. Ricsi utána átszellemülten mesélte, hogy elképesztő volt számára, hogy mennyire beszűkült az érzékelés, a periférikus látás erősen korlátozódik, a rácsok, a nehéz ruha stb. Ehhez vegyétek hozzá, hogy hegy méretű emberek ugrálnak, szaladgálnak előtted, pillanatokra megnyíló réseken átnézve kell felmérni a helyzetet. Nagyon nem azt látják, mint mi! Most ehhez adjátok hozzá, hogy az elkapók nem tudnak rendesen elszakadni, a fal rendszeresen összeomlik, nem látsz rendesen oldalra, az erős figyelem egyébként is csőlátást okoz. Amikor rendszeresen odaérnek a hatalmas védőemberek és rendszeresen nincs kinek biztonsággal dobni, akkor ez a feszültség állandósul, természetszerűleg romlik a koncentráció. És ez kortól független, ezt csak a szaladgálós irányítók tudják kezelni valamennyire, egy darabig és szerencse is kell hozzá (lásd RG3).

- Szerencsére még elemzés is volt arról, hogy adott meccsen hányszor volt szabad elkapó (ezer köszönet a stábnak a munkátokért és a színvonalért!) és bizony nem volt rózsás a helyzet. Ez azért remélem nem Brady és az életkor hibája.

- Már AB kapcsán írtam a véleményem, hogy hiányzik a "dárda hegye" az elkapó gárdából, ő lett volna AB, ha nem ilyen idióta. Egyszerűen most fogyott el az extra klasszis tehetség. JE természetesen az, de abban a pozícióban ez nem érvényesül olyan mértékben szerintem, mint a TE, WR poszton. A csapat sikere szerintem egyértelműen összefügg a létfontosságú pozíciókban lévő extra tehetségekkel. A QB ugye adott, a slotban eddig valahogy mindig sikerült megtalálni az éles embert (bár a nagy kedvenc Welker pont a legfontosabb pillanatokban olvadt le) és a jó hibrid futókat. Az emlegetett lándzsa hegye volt Moss, majd Gronk. Ők voltak azok, akik miatt lehetett fickándozni a slotban, és kevesebb ember jutott a rohamozó védőfalba. Ez nyitja meg az opciókat a játékhívásoknál is. Most JE túlterhelt, emiatt sokat sérül és a többiek úgy tűnik csak "jó munkásemberek". Ezek a játékosok egy zseni mellett tudnak csillogni, de önmagukban például egyiket sem kell állandóan duplázni. Ha jól emlékszem Sanu is 2. WR volt Atlantában. A 49ers O is azóta táltosodott meg, amióta kaptak egy igazi TOP WR-t! És nálunk is anno Moss, később Gronk érkezése hipersebességbe kapcsolta a támadó alakulatot.

- Szóval TB teljesítményét így nem lehet megítélni. A csapatmunka itt nem egy sablonos szófordulat, ez egy hihetetlenül precíz gépezet. Aki ezt nem érti, az az egész játékot/rendszert sem érti.

És igen, úgy sejtem hogy JMD sem felejtette el, hogyan kell játékot hívni. Pl. mi nem tudjuk, hogy hányan játszanak sérülten, a valós képességeik alá korlátozva, mit lehet rájuk bízni stb. És persze emberek vagyunk, hozunk rossz döntéseket is, és szorult helyzetben előfordul, hogy beszűkül a gondolkodás.

Nincs baj a véleményekkel, azok eltérő mivoltával, csak én a túlzott kinyilatkoztatásokat nem szeretem. Annyi ember kapott már hideget-meleget, istenem hányan akarták kivágni Cannont, Robertset, JMD-t de még BB és TB is állt a képzeletbeli pellengéren! Volt itt még pszichológiai szakvélemény is. És az élet rendszeresen rájuk cáfolt.

Szóval szerintem TB még mindig COOL, de ez a szezon most így sikerült. A nagy remények után túl sok fontos fogaskereket kellett gyengébb anyagból pótolni. Azért kíváncsi lettem volna a csapatra egy AB képességű játékossal kiegészítve. De ez van, lehet kell a csapatnak fizikailag/mentálisan ez a plusz bő hónap pihenőidő.

 

Sajnos pont ez a szezon volt az, ahol nem sok mindenben cáfolt az élet. 

Most például épp lehet nézni a Metcalf showt és Hollistert a Seahawksban, ami persze szintén cáfolat, csak nem úgy ahogy te értetted. 

"Itt az ideje, hogy JMD felébredjen végre, és kihúzza a fejét a seggéből. Az a hulladék játékhívás az 1 yardoson 3 downon elfogadhatatlan."

Mielőtt felháborodva kikérné magának valaki, ez egy idézet volt. Egy kinti, több százezres Pats közösség tette ki az FB oldalára a meccs alatt. Odakint sokkal kritikusabbak, és van "kinyilatkoztatás" gazdagon. Persze itt megkapnák, hogy ők nem igazi Pats drukkerek :) Sokan sokfélék vagyunk, és ennek megfelelően különböző módon éljük meg a szurkolást a szeretett csapatnak. 

Nézd, nem tudom miben/mit nem cáfolt ez a szezon, de az, hogy van most egy hullámvölgy, az maga az élet. A szurkolók elvárásai már abszolút túlzásba esnek. Szinte már azt várjuk, hogy a liga 31 csapata asszisztáljon az éppen esedékes SB menetelésünkhöz, egy kicsit azért nehezítsék meg, de a végén mi győzzünk. Nekem egyébként nagyon hiányoznak a régi Colts (alapszakasz SB :-) ) és pl. Chargers (bizony anno nagyon kiélezett összecsapások voltak) derbik. Nem nyertük meg mindet, de mindig extra élmény volt egy olyan meccs.

Itt a fórumon én azt szeretem, amikor értelmes, informatív beszélgetés zajlik (sajnos manapság ez már nem divat, főleg nem a neten). A sok ballaszt, többé-kevésbé öncélú mérgelődés, sokszor kirohanás nem valami vidám olvasnivaló. Azt is értem, hogy odaát is ez megy ezerrel, de speciel nekem ebből a szempontból pont nem az (emberi kapcsolatokban sokszor felszínes) ami társadalom az etalon.

Ellenben nagyon szívesen olvasok normális hangvételű véleményeket, akár pszichológiai szemszögből is ;-). Külön öröm, ha a hozzászólás szélesíti a látókörömet.

És igen, én is úgy gondolom, hogy valószínűleg JMD nem egy csodagyerek. Lehet pont azt látjuk, hogy ő sem olyan sikeres, ha nincs egy Moss/Gronk kaliberű csodafegyver az arzenálban. Valljuk be pl. tavaly is volt döcögés már az O-ban, de a fontos helyzetekben, mint ami most is volt, Gronk (és mellette JE) felszívta magát (bevett egy marék fájdalomcsillapítót) és eldöntötte a meccset.

Az általad most leírtakkal szinte maradéktalanul egyet tudok érteni. Gyönyörű időszak van a csapat mögött, sosem volt ilyen és nem valószínű, hogy bárki meg tudja majd ismételni. Így is jóval hosszabb és sikeresebb volt ez, mint amiről bármelyikünk előzetesen vagy közben álmodhatott. Ezzel nincs is gondom.

A kirohanások a szurkolói létformának velejárói. Szerintem meccs közben mindenkire jellemző, csak van aki később higgad le. Irja csak ki magából, miért lenne ez baj, amennyiben nem másoknak támad? Itt nem kell semelyik edzőt vagy játékost védelmezni, hiszen ezt a fórumot aztán tuti nem olvassák :) Sosem fogom megérteni, hogy ha nem tetszik egy vélemény, akkor miért nem lehet egyszerűen továbbgörgetni. Ha már a konstruktív vita nem megy. Én egész idényben fogtam a fejem a "majd a playoffban kinyílik a playbook" szövegektől, továbbgörgettem. 

Ha megnézed a hazai fórumokat, vagy megkérdezed más csapat szurkolóit, pont ezért utálják a Pats drukkereket, mert ugranak minden kritikára, személyes sértésnek veszik azt is, ha valaki egyébként kultúráltan fel meri vetni, hogy esetleg Tom nem hibátlan vagy BB nem tévedhetetlen.

Évek óta megy ez a cicaharc itt is a "hurráoptimisták" és a "károgók" között. Nem is fog változni, ha képtelenek lesznek egyesek elfogadni, hogy az élet semelyik területén nem vagyunk egyformák, éppen ezért a szurkolásban sem leszünk azok. Például hopi és anti.pass nélkül is szegényebb lenne ez a közösség (elnézésüket kérve, hogy pont őket ragadtam ki innen és onnan) és nem gondolnám, hogy jobb lenne csak ilyen vagy csak olyan véleményeket olvasni. Mivel a csapat teljesítményére semmilyen hatással sincs az, amit itt leírunk (pedig jó lett volna végre szétfutni őket :) ezért ha egymást nem bántjuk, akkor hadd szóljon :)

Mellesleg, ha pl. JE nem droppol bő 3 perccel a vég előtt egy tuti labdát , első és 10-ért, jó helyen, akkor lehet, hogy meglett volna a 3 pontos és mindenki happy lenne.  A def. egy ejnye-ejnyével megúszná a Henry -féle terrort, hiszen végül is csak14 pontot  engedélyezett a Titánoknak, amivel versenyben tudta tartani a támadókat, Brady pedig császár lenne, mert megint vezetett egy győztes  drive-ot a meccs végén.  ( Nem bántani akarom JE-t , az egyik kedvencem, de  esete megmutatja, milyen apróságokon múlik a menny v. a pokol. - lásd Welker drop anno )  Persze azt mindannyian tudjuk, hogy a sok " ha "  mennyit ér.

A Saints tegnapi vereségével  a Pats kiesése a második helyre szorult a meglepetések közül, a  meccs talán arra is rávilágított, hogy a sok csúcsa ellenére a szakértő brigád miért nem rakta be Breest a legjobbak közé. 

Az összes csapat közül a Minnesota képviselte legjobban számomra azt, hogyan kell játszani egy rájátszás meccsen. Mindenki felülmúlta egy kicsit az eddigi teljesítményét, beleértve az edzőket is. Bátran játszottak, felvállalták a PO szintű megoldásokat, meg is lett az eredménye. Jó hétvégének nézünk elibe.

 

 

 

Egy dolog lett volna, hogy továbbjutunk, de a mutatott játék miatt nem lettem volna elégedett...

Igen, hagyjuk már ezt a Henry-féle terrort. Meg hogy a védelem megmutatta, milyen hiányosságai vannak. 14 pontot engedtek és szereztek egy labdát félpályánál. Kit érdekel, hogy henry mit rohangált. Persze, ilyenkor mindig jön, hogy a Titans nem játszott ki mindent... hát szerintem az 1 pontos vezetésük annyira nem volt megnyugtató, hogy nagyon tartalékoljanak. Henry azért szaladgált, mert cserébe nullázták a passzjátékot. Szerintem megérte. 

Ez a védelem simán elég kellene legyen egy SB-hez. Mindig lehet javítani, de messze nem rajtuk múlott semmi. Még a Dolphins sem... pedig ott betliztek. De 27 pontnál azért lehetett volna többet szórni a halaknak. 

 

Szervusztok.

Köszönöm az egész évi és várhatóan a leendő holtszezonbeli írásaitokat.

Én személy szerint szívesen olvasnék egy olyan cikket ahol a szerzők leírnák, mit várnak a közeljövőtől. Egész pontosan Tommal kapcsolatos teóriájukról, marad-e, visszavonul, vagy eligazol máshova. Ki hogyan gondolja közületek.

Munkátokhoz kitartást, jó kedvet kívánok.