Következik a szabadügynökpiac! - 2022

Kép
FA22

A múlt hét végén lezajlott az idei Combine, ez pedig nem jelent mást, minthogy hamarosan nyit a szabadügynökpiac (március 16-án, magyar idő szerint este 9-kor, de a tampering már hétfőn elkezdődik). Ennek apropóján pedig, akárcsak tavaly, idén is készültem nektek egy cikkel, amiben elfoglaltam Bill Belichick GM-székét és igyekeztem megerősíteni a csapatot.

Tavaly a piacnyitás előtt igencsak tele voltak kérdőjellel a csapat szurkolói, hiszen a csalódást keltő 2020-as (és talán a 2019-es) szezon nem sok jóval kecsegtetett, ráadásul franchise irányító nélkül kellett nekivágni egy újabb offszezonnak. Tavaly ilyenkor azonban jóval nagyobb mozgástere volt a csapatnak, akkor Thuney volt a legnagyobb név, akinek lejárt a szerződése, de véleményem szerint ő kevésbé volt fontos a csapat számára, mint idén J.C. Jackson, aki nem kapta meg a franchise taget. Természetesen mellette is van néhány lejáró szerződésű játékos, pénz ellenben sokkal kevesebb, így várhatóak szerződésstrukturálások/kivágások a hátralévő napokban.

Az adatokhoz a már sokak által ismert capguru - Miguel Benzan - infóit vettem alapul, ez alapján 208.200.000 az idei cap, jelenleg pedig a számításai szerint nagyjából 10,2 millió dollárnyi helye van a csapatnak (ebben már benne van egy második körös RFA-tender Meyersnek).

De nem is húzom tovább az időt, kezdjünk bele!

1. Lejáró szerződésű játékosok

A Patriotsnak összesen 18 lejáró szerződésű játékosa van, közülük 13-an UFA-k (tehát korlátlan szabadügynökök), míg 4-en RFA-státuszúak. Kik is ők pontosan?

UFA: S Devin McCourty, OT Trent Brown, LB Dont'a Hightower, CB J.C. Jackson, OL Ted Karras, ST Matthew Slater, RB James White, RB Brandon Bolden, ST Brandon King, QB Brian Hoyer, K Nick Folk, LB Jamie Collins, LB Ja'Whaun Bentley, DT Carl Davis.

RFA: WR Jakobi Meyers, WR Gunner Olszewski, TE Troy Fumagalli, FB Jakob Johnson.

Alapvetően két státusz közötti különbség az, hogy a korlátlan szabadügynökökre csak franchise- vagy transition taget rakhat a csapat (a határidő már lejárt, nálunk senki nem kapott).

A korlátozott szabadügynökökre háromféle tender rakható (elsőkörös, második körös vagy eredeti körös). Természetesen az összegek különbözőek, ilyenkor ha egy játékos megkapja a tendert, tárgyalhat más csapattal, majd a szerződést a játékos csapata meccselheti, ilyenkor marad náluk a játékos. Ha úgy döntenek, hogy elengedik, akkor a tendernek megfelelő ellenértéket kapnak érte (fontos, hogy a másik csapattól, nem pedig kompenzációs picket). Mivel Meyers draftolatlan szabadügynök volt - akárcsak a többiek - így számára a második körös RFA-tender várható, hiszen nem szeretné a csapat ingyen esetlegesen elengedni.

Idén így alakulnak az RFA-tenderek:

Elsőkörös: $5,562,000
Második körös: $3,986,000
Eredeti körös: $2,433,000

Ezekből az összegekből is jól látható, miért csak Meyers pályázik jó eséllyel RFA tenderre.

Azt gondolhatnánk, hogy a lejáró szerződésű játékosokkal nincsen további "gond", hiszen jövőre nincs szerződésük, így a capet sem terhelik, Ez sajnos azonban nem így van, Devin McCourty szerződésében ugyanis automatikusan megszűnő, ún. void évek is szerepelnek, így csökkentve az elmúlt két évben a játékos cap hitjét. A szabály ilyenkor az, hogy a hátralévő 3 évre leosztott aláírási bónuszokat (egyenként 2.150.000 dollár) most kell elkönyvelni halott pénzként. Hasonló volt a helyzet egyébként anno Bradyvel is, ő is terhelte még 2020-ban a capet annak ellenére, hogy Tampában játszott. Hosszabbítás esetén egyébként ez a szám csökkenthető, hiszen ilyenkor az idei 2,15 millió (plusz az új pénz) terhelné a capet. Más játékosnál szerencsére nem áll fenn ilyen helyzet, ráadásul ez a veszteség már benne van a kalkulált capspace-ben.

Összességében látható, hogy van pár fontos szabadügynöke a csapatnak, bár nem megbántva senkit, inkább ők is a nevük miatt fontosak, persze néhány kivételtől eltekintve.

2. Hogyan áll a cap?

Idénre ugyebár ismételten növekedett a cap, ismét 200 millió fölött járunk. Nyilván a tavalyi költekezés, farnehéz szerződések után jóval kevesebb helye van a csapatnak, ráadásul a carryover is minimális a csapatnál a tavalyi évvel ellentétben. Elsőre nem fest túl pofásnak a helyzet, ám mint minden évben, most is van lehetőség milliókat felszabadítani, ezzel pedig növelni a rendelkezésre álló összeget. Természetesen foglalkozni kell az idei újoncokkal is, bár a pontos pickek még nem ismertek, kb. 3 millió dollárt foglalnak majd idén.

3. Kivágások / átstrukturálások

(Szerk.: A top51-es fizetési szabályt azért nem vettem figyelembe, mert az igazolandó, draftolandó játékosok a fizetésük alapján a top51-be kerülnek)

(Szerk 2.:Miguel Benzan összeszedte egy remek táblázatba a kivágásokkal/hosszabbításokkal/elcserélésekkel felszabadítható összegeket, ezt vettem alapul a következőkben, bár főként a hosszabbításoknál, Miguel ugyanis a helyükre lépő (top 51-be) játékosok fizetését is beleszámolta, így nála egy kivágás nagyjából 800 ezer dollárral kevesebb helyet szabadít fel a capben.)

Kezdjük a sort az átstrukturálásokkal és hosszabbításokkal!

Név Poszt Átstrukturálás/hosszabbítás Spórolás
Matt Judon OLB átstrukturálás $6.643.000
Hunter Henry TE hosszabbítás $5.000.000
Kendrick Bourne WR hosszabbítás $1.798.334
Jake Bailey P hosszabbítás $2.410.000
Shaq Mason OG hosszabbítás $3.586.000
- - - -
Összesen     $19.438.001

Az átstrukturálásnál az idei alapfizetés nagy részét alakítottam át aláírási bónusszá, amit így Judon idén megkap, ám a csapat el tudja osztani a következő három évre ezt a pénzt, így idén több mint 6,5 millió dollárt lehet spórolni.

Henry esetében ez egy egyéves hosszabbítás, amit a tavalyi szezonja alapján abszolút megérdemel, idén így öt millióval csökkent a caphitje, jövőre 2,5 millióval foglal majd többet a capből, illetve a 2024-es szezonra is lett szerződése, ott 15 milliót foglal majd a sapkából.

Henryhez hasonlóan Bourne is megérdemel egy hosszabbítást, ő is tavaly három évre szerződött Foxboroughba, a teljesítménye pedig abszolút indokolja is ezt a lépést.

Bailey nálam nagyon határeset, ugyebár az All-Pro tagsága miatt jelentősen megnőtt a fizetése, így nem lenne meglepő ha megválna tőle a csapat (tavaly nem is volt jó szezonja), annyit biztosan nem ér, amennyit elfoglal a capből. Nálam most kapott egy hosszabbítást, de nem lenne meglepő, ha végül nem maradna rosteren, a drafton pedig jöhet az utódja Araiza személyében akár. Egy biztos, négy milliós caphittel nem rendelkezhet egy punter, szóval valamilyen lépés biztosan várható a vezetőségtől.

Mason tavalyi szezonja ismét nagyszerűre sikerült, - a PFF-nél a negyedik legjobb guard volt - nála látszik, mennyit jelent az ha Andrews ott van mellette, ráadásul még bőven jó korban van, így nála is benne van egy hosszabbítás (esetleg egy átstrukturálás).

Ezzel nagyjából 20 milliót tud spórolni a csapat, tehát jól látható, hogy messze nincs lehetetlen helyzetben a Patriots, minden évben fel lehet hozni példának a Saintset, akik 60-70 milliós mínusszal indulnak, aztán valahogy mégis beférnek a sapka alá... :)

Következzenek azok a játékosok, akikkel nem számolok a következő szezonban:

Név Poszt Cap hit Dead cap Spórolás
Henry Anderson DE $3.676.471 $1.000.000 $2.676.471
Jahlani Tavai LB $1.220.000 $25.000 $1.195.000
Devine Ozigbo RB $990.000 $10.000 $980.000
Yasir Durant OT $895.000 $0 $895.000
- - - - -
Összesen   $6.781.471 $1.035.000 $5.746.471

Andersonnal tavaly nagyon csúnyán befürödtem - még szerencse, hogy Bourne is itt van ellenpéldának... :) A szezon elején viszonylag hamar megsérült, de addig sem alkotott maradandót, nagyon sajnálom, benne én többet láttam. Most viszont sokat lehet rajta viszonylag spórolni, így nem is tartottam rosteren. A többiek sem zavarnak sok vizet, Tavaiból úgy fest nem lesz Van Noy 2.0 (akárcsak KVN, ő is második körös volt Detroitban), Ozigbo camp body, Durant pedig a fal egyik leggyengébbje volt tavaly, ráadásul bőven van utánpótlás mögötte.

Innen hiányoznak a nagyobb nevek, és bár szemeztem vele, Agholor is maradt a rosteren, akárcsak a tavaly gyengén szereplő Jonnu Smith. Előbbinél egy trade még opció lehet, bár nem látom melyik csapat adna fel érte valamit ilyen magas caphittel, pluszban picket adni mellé meg nyilván nem lenne túl jó. Smith-t idén nem lehet kivágni, többet foglalna a capből, mintha maradna, plusz benne én többet is látok mint az elkapóban, idén simán szintet léphet majd.

Harry is maradt, egy esetleges cseréről jöttek a hírek az elmúlt napokban, így akár távozhat is majd a következő napokban, én azonban igyekeztem olyan dolgokra építeni, ami kizárólag a Patriotson múlik.

4. Kezdődhet a szabadügynökpiac!

Mielőtt azonban nekivágnánk, nézzük meg pontosan hogyan áll a csapat jelenleg:

Capspace $10.205.945
Átstrukturálás / hosszabbítás + $19.438.001
Kivágások + $5.746.471
Rookie reserve - $3.000.000
Végleges capspace $32.390.417

Bő 32 millió dollárral vágunk neki tehát a szabadügynökpiacnak, ez azonban az első igazolással tovább fog nőni (bizony!), így ezt külön fogom venni kicsit a többitől. Kezdjünk a saját lejáró szerződésű játékosokkal!

Ebből valószínűleg rájöttetek, hogy Devin McCourty az első név, rá mindenképpen szüksége van a csapatnak, főleg úgy, hogy J.C. visszatérésére egyre kisebb az esély (SPOILER: nálam sem maradt, nagy sajnálatomra).

Név Poszt Év Összeg Garantált Cap hit '22 Spórolás
Devin McCourty S 2 $9.500.000 $4.000.000 $5.270.000 $1.180.000

McCourty új szerződését úgy alakítottam ki, hogy szintén automatikusan megszűnő (void) éveket raktam bele, méghozzá kettőt. Az összeg alacsonyabb annál, amit a piacon kaphat, de szeret itt játszani, azt gondolom ennyi hometown-discount simán benne van a dologban. Már nem az az elit safety, aki fénykorában volt, de még mindig hasznos és fontos tagja ennek a védelemnek, nagyon szeretném, ha sikerülne vele megegyezni - ő ugye elmondta, hogy mindenképpen folytatná a karrierjét.

Meyersről ugye már esett szó korábban, de megemlítem itt is, ő megkapja a második körös RFA-tendert, ez az összeg azonban már benne volt a capben, ezért nem kerül levonásra.

Végleges capspace a McCourty-deal után: $33.570.417

Név Poszt Év Összeg Garantált Cap hit '22
Ja'Whaun Bentley LB 3 $14.000.000 $7.200.000 $4.000.000
Ted Karras OL 2 $8.000.000 $3.500.000 $3.585.000
Matthew Slater ST 2 $4.700.000 $2.000.000 $2.120.000
James White RB 1 $2.500.000 $1.500.000 $2.500.000
Brandon Bolden RB 1 $1.750.000 $1.000.000 $1.750.000
Nick Folk K 1 $2.000.000 $1.000.000 $2.000.000
- - - - - -
Összesen         $21.225.000

Ha Bentley ilyen áron maradna, az szerintem jó deal lenne a csapat és a játékos részéről is, Bentley tavaly a védelem egyik vezére volt, ráadásul a veteránok távozásával ő jelentheti a biztos pontot. Nálam HT és Collins sem kapott új szerződést, eljárt felettük az idő.

Karras tavaly cserének érkezett, aztán több helyen is megfordult a falban, de főleg LG-ként szerepelt, méghozzá egész jól, így nálam kapott egy új kontraktust, akárcsak a speciális egység ásza, Slater.

További három veterán kapott egy-egy éves szerződéseket, White sérüléséig ismét jól játszott, a kiesése után pedig Bolden jól tudta pótolni, Folk pedig a liga egyik legjobbja volt a posztján.

Egy pár szó azokról, akik nem kaptak új szerződést: Brownt én drágának tartom, 7-8 milláért még bevállalnám, de 10+ milliót biztos nem adnék neki, Onwenu sem volt rossz RT-ként, és a drafton is lehet jó játékost találni. A két linebackerről már esett szó, Jacksonra pénz még éppenséggel lenne, ám szerintem máshol folytatja, bár ugye ezt a cikket úgy írom, hogy én hogyan csinálnám, valamiért őt most nem érzem... Hoyer véleményem szerint az edzői stábban folytatja majd, Jakob Johnsont én elengedném, ott van a rosteren Keene, aki simán lehet FB jövőre, ráadásul ő a passzjátékba is jobban bevonható. Bármennyire is szerettem és szeretem Olszewskit, én "sok" pénzt nem adnék neki, valami minimum közeli összeggel maradhat, a kérdés, hogy kap-e esetleg többet máshol.

Fennmaradó capspace az új játékosokhoz: $12.345.417

Sok pénz tehát nem maradt a csapatnál, de néhány igazolásra elég lehet, ezek következnek most:

Név Poszt Év Összeg Garantált Cap hit '22
Trey Flowers DE 3 $17.500.000 $7.500.000 $4.750.000
Isaiah McKenzie WR 2 $5.000.000 $2.200.000 $2.350.000
- - - - - -
Összesen         $7.100.000

Én ezt a két játékost gondolom olyannak, akik igazán komoly szerepet játszhatnak a csapat szereplésében, Flowers nagy boostot jelentene a védőfalba (akár szélre, akár középre), míg McKenzie-t lehetne hasznáni a slotban, returnerként is akár. Azt hozzáteszem, hogy rá inkább akkor lenne szükség, vagy lenne értelme idehozni, ha Agholor és Harry távozik.

Fennmaradó capspace: $5.245.417

Hozok még két olyan nevet, akit én szívesen látnék a csapatban:

Név Poszt Év Összeg Garantált Cap hit '22
Leighton Vander Esch LB 3 $19.000.000 $9.000.000 $4.750.000
Braxton Berrios WR 3 $16.000.000 $8.400.000 $5.000.000
- - - - - -
Összesen         $9.750.000

 

Vander Esch egyértelműen Bentley helyett érkezhetne a csapatba, bár mindketten elférnének adott esetben, de akkor jóval kevesebb esély jutna a fiataloknak; McGrone-nak, Uche-nak, Jenningsnek és McMillannek. Mivel LVE tud akár weakside LB-t is játszani, akár még elő is fordulhat, de én jelenleg inkább a vagy-vagy állásponton vagyok. LVE-t már a draft előtt is nagyon szerettem, sajnos nem hozzánk került, Dallasban nem tudott kiteljesedni, nagyon megnézném Belichick kezei alatt. Anno egyébként elvileg szerette is volna a stáb a csapatban tudni, most itt van rá az esély.

Berriost azt hiszem nem kell bemutatni, hiszen nálunk kezdte karrierjét, ám akkor nem fért be a WR corpsba, azóta a Jetsben egy remek slot receiverré nőtte ki magát, pont olyanná, amilyenre egy fiatal irányítónak szüksége van, ráadásul visszahordásoknál is használható.

Ez lett volna tehát az általam felvázolt szcenárió, látható, hogy bőven van esély megerősíteni a csapatot, nyilván nem kell olyan mozgásra számítani mint tavaly. Ha valahogy összehoznánk egy Agholor trade-t, annak nagyon tudnék örülni, hiszen 10 milliót spórolnánk 5 milliós DM mellett, a cut esetén pont fordítva mozognának a számok, az tudna fájni elég rendesen, bár ha úgy nézem, és azt még hozzáadjuk a kivágásokhoz, abból pont kijönne a Flowers-LVE-Berrios trió, ami szerintem teljesen rendben van.

Hamarosan (hétfő este) elkezdődnek a tárgyalások, folyamatosan érkeznek majd a hírek, ezekről természetesen mi is beszámolunk majd. Lesz FA-tracker és az új játékosok szerződéseinek pontos részleteit is megtaláljátok majd az oldalon.

Források: Miguel Benzan - Patscap OverTheCap Spotrac PFF

Hozzászólás

Köszi.Nagyon jó összefoglaló!😊

 

Szuper, köszönjük szépen, bitang jó cikk megint! Van benne bőven új remény, dehát ismerjük a sötét nagyurat, mindig húz valami teljesen váratlant, emiatt (is) szeretjük. :) :) 

Szerintem van benne egy hiba. Tavai, Ozigbo, Durant kivágásával kikerülnek a top 51-ből, és automatikusan mások kerülnek a helyükre. Így a 3 játékoson összesen kb 0,5 millió $ a spórolás.

Nem tudom, hogy HT és Slater esetében nem lehetne-e eljátszani azt, amit idén White-tal csináltak (több a fizetése, de kisebb a cap)

Ha Harryért kapunk picket, és a Pats nem ad, akkor nagyon jól járunk :)

Ez így van, ahogy írod (egyébként nem csak náluk, de Andersonnál is), de leírtam, hogy miért nem vettem figyelembe a top 51-et. :)

Ami számomra érdekes lehet hogy JMD kiket "vihet" el a szabadügynökök közül, vagy van-e olyan játékos akiért küldene valami pick-et. Talán egy Agholor-t ha ügyesek vagyunk rá tudnánk sózni egy zacskó szotyiért :-).

Érdekes eszmefuttatás, köszönjük.

Mivel minden cent számít, van még plusz pénzünk a veteran-salary-benefit révén is, ami nem számít bele a cap space-be. Tavaly $1,25M volt és White kapta. (Idén állítólag több lesz!) Amennyiben pl. Slater, DMC kell Nekünk, a pénzükbe beleszámítható, mert az összeg megosztható akár több játékos között is.

Bailey szezonjának minősítését nem osztom, mégis csak All-Pro lett, a statjai jók, szinte azonosak, mint a 2. évében, a 3 PBlk szerintem nem az Ő sara. Kérdezem, az Ő szerződését nem lehet átstrukturálni?

DMC-t és Slater-t nem szerződtetném 2 évre csak 1-re.

Mivel elvesztem a számok tengerében :) csak még az érdekelne mennyi pénz görgetnénk így előre a következő évre?

 

Igen, a veteran salary is egy opció, de arról nem voltak pontos infóim, azért nem foglalkoztam velük.

Bailey 2020-ban lett All-Pro, tavaly gyengébb volt ennél. Nem volt rossz, de négy milliót biztos nem ér, pláne ilyen caphelyzetben. Szerződésmódosítás nála nem játszik, mert az idei az utolsó éve a szerződésének, így csak a hosszabbítás marad.

Judonnál 3,3-3,3 millát a következő két évre, Henrynek jövőre 2,5 millióval nőne a caphitje, és a többieknél sem lenne eget rengető az összeg.

Meyers re 2. körös tendert írt ki a Pats.  Kár lenne érte szerintem. 

Off

TB12 eddig bírta a nyugdíjat.:)

https://twitter.com/TomBrady/status/1503147141795045378

 

Nem sokáig tartott a nyugdíj , Bucs rögtön előrébb lépett a ranglistán.

Marpet vajon visszajön ?

Nem jön vissza úgy néz ki.

Mccourty 9 milla / év kicsit sok.

Ferentz és Hoyer újraigazolva.

Jc-t a chargers nagyon akarja.