Marcellas Dial: A Patriots 2024-es draftosztályának egyetlen védője

Kép
Marcellas Dial

Jerod Mayo azt nyilatkozta, eléggé paráztak a hatodik körben, hogy kiviszik előlük Marcellas Dialt, úgyhogy nagy volt az öröm, hogy bent maradt 180-ra. Legalábbis a front office-ban az volt, én annyira nem látom Dialban a zsenit, de legyen nekik igazuk. Már csak azért is, mert a sztorija egészen különleges, hiszen 0 csillagos recruit volt gyenge tanulmányi eredményekkel, ezért egy katonai akadémiára iratkozott be, ahol összekaparta magát. Onnan tért haza gyerekkori kedvenc csapatához, a South Carolinához, ahol három szezont húzott le.

Szintén Mayotól tudjuk, hogy sokoldalú játékosként tekintenek rá a secondaryben, ami azért engem egy kicsit meglep. Még úgy is, hogy a testalkata abszolút alkalmassá teszi rá. A magassága teljesen átlagosnak mondható, a karhossza viszont brutális, nagyjából olyan, mint a Slenderman: a kb. 180 centis magasságához közel kétméteres fesztávolság társul, amit remekül ki tud használni. A labdák elütésében remekül teljesített, meccsenként egy leütött passzt átlagolt az utolsó két évében. A sebessége is abszolút rendben van, a legnagyobb erőssége egyértelműen a mélységi útvonalak levédekezése, alig lehet róla olyan videót találni, ahol szeparációt enged egy vertikális route-on, és a blitzeknél is kamatoztatja. Mellette press coverage-ban elég fizikális a line of scrimmage-en, teljesen jól használja a hosszú karjait. 

Ha ennyire jók az adottságai, akkor mégis mi a gond vele? Leginkább az, hogy a csípője elég merev, ami miatt az irányváltásai borzasztóan körülményesek és lassúak (ez a Combine számain is látszik, a short shuttle és a 3-cone is gyenge lett), így ha nem egyenes vonalban kell futnia, könnyen el tudnak tőle szakadni az elkapók. Ilyenkor ráadásul szem elől is tudja őket téveszteni, szóval a recoveryje sem a leggyorsabb. Ez a slotban komoly gondokat okozhat, szóval én oda semmiképp nem raknám, reméljük, Mayo sem. Szintén gondot okoz neki a keresztbe futó útvonalak levédekezése, már azok elején hátrányba kerül, utána pedig esélye sincs behozni a lemaradását. Az sem tetszett túlzottan, hogy az útvonalak tetején gyakran túl agresszív volt, amit az egyetemen még megúszott, mert három év alatt csak 10 zászlót dobtak rá, de az NFL-ben már lehet belőle gondja. A futás elleni védekezése is hagy kívánnivalót maga után, aminek több oka is van. Elég lassan reagál (a screenekre is), nem igazán tud leválni a blokkokról és a technikájával is akadnak gondok, ezek kombinációja pedig pont olyan eredményhez vezet, mint gondoljátok, sok missed tackle-höz. Írtam korábban, hogy sok leütött labdája volt, ami tök jó, de azért a labdás skilljei nem kimagaslóak, a pickek száma messze alulmúlta a leütött passzokét.

Összességében Dial egyelőre egy special team alapembernek tűnik, akiben a fizikai adottságai miatt van fejlődési potenciál, de a gyengeségei túlzottan lekorlátozzák a számára ideális szerepköröket. Amit én látok benne az egy mélységet adó szélső CB, valamint egy próbát tennék vele mélységi safetyként is, mert a sebessége lehetővé teszi, hogy nagy területet játsszon be, és ott kevésbé lenne zavaró a merev csípője, igaz ahhoz, hogy a védelem utolsó emberének őt állítsuk be, előbb javítani kell a szerelésein. Ha ennél több szerepkörben akarjuk kipróbálni a secondaryben, szerintem abból lehetnek gondok.

Hozzászólás

Nagyon kíváncsi leszek, hogy év végén hogyan fogjuk értékelni a drafton beszerzett játékosokat. Az edzők kiben fogják látni mondjuk a szezon 3 hónapjában is a lehetőséget, és ki lesz már régesrég elfelejtve. 

Szuperek ezek a cikkek az új srácokról alkotott véleményeitekről, köszönet érte! :)

A draft kommentek között olvastam és Nekem is az a véleményem, hogy a játékost FS-vé fogjuk fejleszteni, mert ez jelenleg egy elég vékony corps Nálunk. Bledsoe fejlesztése egyelőre nem igen sikeres, Schooler másra kell, Hawkins sötét ló. A sebessége u.akkora, mint Peppers-é. Volt már ilyen Nálunk, igaz jobb induló kaliberrel, DMC.

Ahogy Peti is leírta a cikkben, a sebesség és a terület bejátszási képesség csak egy dolog. Ilyen alapon nagyon sok gyors gyerek megfelelne safetynek. Viszont mivel ez az utolsó védvonal, így a tackling képességnek magas szintűnek kell lennie. A játék megfelelően gyors olvasása is elengedhetetlen, nem férnek bele tétova lépések ellentétes irányokba.

Ezért felvet jelentős kérdéseket ez a poszt Dial esetében. Ott én hoztam a coach videót és elemzést arról, hogy Dial S lehetne és ott jobban kijönnének az előnyei és maszkolhatóak lennének a hátrányai. De nem véletlenül játszott CB-t, mert amiben jó (jelenleg ez a kevesebb) abban tényleg jó, cserébe nagyon sok fontos dologban meg rossz. 

De Mayo bízik a fejlesztésben, ezt többször elmondta, így akár jó projekt is lehet belőle, mert CB képzésben nem voltunk rosszak eddig sem. Amiket Peti említett a cikkben, azokban mindenképpen fejlődnie kell és ha ez megtörténik (nem lehetetlen), akkor akár CB2 is lehet idővel. Nyilván nem idén, és nem is raknék rá komoly tétet, hogy bármikor az lesz, de egy 6.körös prospekt esetében ez nem is elvárható. Itt már kihúzzák azt a potenciált amit belelátnak és ha nem jön ki, akkor sincs semmi gond vele.

Amúgy a vékony S posztra még bőven tudunk veteránt is hozni. Hawkins meg nem sötét ló, játszott már jó pár snapet a ligában, van róla elegendő tape, hogy tudják használható-e az elképzeléseik szerint vagy sem. Attól mert a szurkolók nem látták, még nem lesz sötét ló valaki.