Matthew Judon energiát hoz a Patriots védelemébe

Kép
Matt Judon Patriots training camp 2023

A sztár passz-rusher alaposan felpörgött a vasárnapi edzésre, és megmutatta a Patriots védelmében már megszokott rombolóerejét.

A Patriots tizedik edzőtábori edzésére tért vissza a gyakorlótérre, amelynek fő témája a védelem egyik kulcsjátékosának fokozott részvétele volt.

A négyszeres Pro Bowler Matthew Judon, aki frissen írta alá szerződésmódosítását, amely lehetővé teszi számára, hogy akár 18 millió dollárt is keressen ebben a szezonban, az eddigi legaktívabb edzését tartotta, ahol alaposan megnehezített a blokkolót munkáját a Patriots védelme ellen. Judon, aki a szerződésének átdolgozását megelőzően korlátozottan vett részt a munkában, domináns volt a vasárnapi edzésen.

Miután az első kilenc edzőtábori edzés nagy részét a kondicionáló pályákon töltötte, Judon két gyakorló sacket és egy másikestben nyomást regisztrált a Patriots irányítóján. Először megkerülte a jobb oldali tackle Conor McDermottot a szabadalmaztatott belső mozdulatával, ahol kívülről cselez, hogy átmenjen a tackle-n belülre, majd ezt követte egy tackle/end stunt, ahol érintés nélkül ért körbe.

Látni kell a kontextust, hogy a Patriots támadósorából négy várható kezdő hiányzott: David Andrews, Trent Brown, Cole Strange és Mike Onwenu is kiesett. Ennek ellenére Judon, aki a tipikus edző öltözékét viselte, a piros ujjú kapucnis pulóvert a meze alatt, ugyanolyan dominánsnak tűnt, mint mindig.

"Boldog vagyok. Ők is boldogok. Kezet ráztunk, és most már focizunk" - mondta Judon a vasárnapi edzés után. "Azt hiszem, ez azt jelképezi, hogy itt akarnak tartani, vagy boldoggá akarnak tenni, vagy csak azt, hogy látják, mit tettem és értékelik azt. Mert őszintén szólva nem volt ez kötelező számukra, de segítettek nekem, hogy én is segíthessek a csapatnak".

Azóta, amióta két offseasonnel ezelőtt a szabadügynöki szerződésben négyéves szerződést kötött a Patriots-szal, csak két játékos regisztrált több sacket, mint a Pats sztár passz rushere, 28 sacket ez idő alatt. Bár eddig csak ritkán vett részt a csapatgyakorlatokon, Judon a csapattársainak tulajdonította, hogy a tábor kezdeti szakaszában formában tartották.

"Könnyű volt formában maradni. A srácok, akikkel együtt dolgoztam, amíg itt voltam, keményen dolgoztak. Néhány gyorsabb sráccal dolgoztam együtt, üldözhettem őket, és így fenn tudtam tartani a kondíciómat. Amint látjátok, már kitöltöm ezt a pulóvert. Szóval elég jó formában vagyok. Nagyon jó formában vagyok, és készen állok a futballra" - mondta Judon a Patriots.com-nak.

Most, hogy a csapat zsákolási listavezetője újra teljes mértékben ott van az edzéseken, a Patriots védelme kezd formába lendülni, a csütörtök esti, Texans elleni előszezonnyitó mérkőzésre. Judon mellett valószínűleg a Pats védekező frontján ott lesz társa, Josh Uche, aki egy évvel ezelőtt a szezon második felében egy elképesztő második félidőt produkált, ahol 11,5 sacket jegyzett. Judon (15,5) és Uche voltak az egyetlen duó, akik a 2022-es szezonban egyenként 11,5-nél több sacket jegyeztek.

"Ahogy ti is tudjátok, ő olyan, mintha az idősebb testvérem lenne. Az, hogy Judon újra a csapatban van, az energia, a szellem, a bölcsesség, amit mindenkinek ad, áldás" - mondta Uche. "Pass rush-ügyileg, az első naptól kezdve, hogy idejött, egyszerűen csak volt valaki, akire felnézhettem. Hogyan kell profinak lenni. Hogyan legyek jó pass-rusher, hogyan kell dominánsnak lenni. A technikákról, a kezek elhelyezéséről, a lábmunkáról, amit csak akarsz. Sorolhatnám a listát."

A Patriots védelme az edge védőpáros vezetésével 54 sackkel a harmadik helyen állt az NFL-ben az elmúlt szezonban. Egy újabb kihívásokkal teli év elé nézve, melyben a liga legjobb támadóival kell szembenéznie, a New England védelmének még magasabb szintre kell kapcsolnia ebben a szezonban.

Judon és Uche mellett, akik egy félelmetes védő frontot vezetnek, a Patriots az áprilisi drafton az első körben kiválasztott Christian Gonzalezzel egészítette ki a cornerback-csapatot. Gonzalez, aki már az első pillanattól kezdve úgy nézett ki, mint akinek komoly szerepe lesz, egy újabb erős edzésen vett részt, ahol a 7 az 7 elleni gyakorlatok során egy interceptiont mutatott be, és egy másik passzblokkolást egy Kendrick Bourne-nak szánt Mac Jones-passzon az oldalvonal mentén.

Bill Belichick vezetőedző védelme, amely egy évvel ezelőtt a Football Outsiders súlyozott DVOA-mérőjében a legjobb védelem volt, egy fiatal tehetséggel rendelkezik, aki remélhetőleg segít 2023-ra a nagyon jóból, a potenciálisan elitbe emelni őket. Gonzalez az újonc, akitől a legnagyobb hatást várják, de a második körös Keion White is regisztrált egy siettetést a vasárnapi edzésen. Illetve itt van még a harmadik körös Marte Mapu, egy hibrid játékos, aki safetyként és linebackerként is bevethető.

Az elmúlt években a New England védelme dominált az alsóbb osztályú ellenfelek felett. De mint manapság sok védelem esetében, az elit irányítók és támadók több sikert értek el ellenük. Ez egyrészt megkérdőjelezi, hogy valóban létezik-e shutdown defense a mai játékban, ahol óriási mennyiségű tehetség és a támadó oldalnak kedvező szabályok vannak.

Az új támadó koordinátor, Bill O'Brien irányítása alatt a Patriots támadójátéka próbál felzárkózni a vasárnaponként az eredményjelzőt kivilágító elit támadásokhoz. Támadásban a Pats halad előre, de tíz nap telt el az edzőtáborból, és még nem láttuk együtt játszani a kezdő O linet. Bár még van idő a szeptember 10-i alapszakasz-nyitányig, a folytonosság megteremtése kritikus fontosságú a jó támadósorhoz.

Egy optimista néző a vasárnapi edzésről pozitívumként könyvelhette el, hogy Judon visszatért a csapatba, és a Pats védőfrontja ismét rombolja a játékokat. Azonban őszintén szólva kihívást jelentett a Patriots passzjátékának értékelése, mivel a QB-kre ekkora nyomás nehezedett.

A Patriots irányítója, Mac Jones az edzés végén kezdte megtalálni a ritmust, és kétperces gyakorlaton, egy nagyjából 40 yardos touchdownt ért el. A wide receiver DeVante Parkert sétáltatta meg egy magas labdával. A játékban Parker egy fade route-on megverte a cornerback Jack Jones-t, Mac Jones tökéletesen helyezte el a labdát, hogy Parker megelőzze a Pats cornert, és utána betrappoljon az end zone-ba.

A mély labdás kapcsolat jól mutatta az irányító és az egyik legjobb elkapója közötti kémiát. Mac és Parker a múlt héten éppen csak elvétettek egy downfield dobást, amikor Jones egy kicsit túl messzire vezette a 6 láb magas wideoutot az end zone-ba. Ezúttal Jones oda tette a labdát, ahol Parker elé tudta emelni, ami inkább Parker játéka, minthogy egy vezető dobás alá fusson.

Végső soron van némi jogos aggodalom a Patriots támadósorával kapcsolatban, mert még nem láttuk együtt a tervezett kezdő ötöst a pályán. A jobb oldali tackle továbbra is egy hatalmas kérdőjel, a veteránok, Conor McDermott és Riley Reiff a táborban csatáznak a kezdő pozícióért. A Strange-Andrews-Onwenu belső triónak azonban stabilnak kell lennie, míg egy koncentrált Trent Brownban a megfelelő motivációt megadva még mindig jó futball van.

Amíg nem látjuk a tervezett kezdő ötöst az edzéseken, az offense fal továbbra is beszédtéma lesz a szakírók körében, mint a csapat legnagyobb aggodalomra okot adó területe, és ez minden bizonnyal indokolt is.

A New England védelmi frontja, amely a liga egyik legjobbja, a vasárnapi edzésen megmutatta, hogy milyen nehéz lehet produktív támadást működtetni, ha az irányítók nyomás alatt vannak.

Forrás: Patriots.com

Hozzászólás

Sejtem, hogy most nem leszek népszerű ezzel a kommentemmel, de nem tudom megállni, hogy leírjam. Azt szeretném leszögezni, hogy köszönöm az összes szerkeztő munkáját, mert tudom, hogy mindenki a szabaidejéből áldoz erre. Viszont ezt cikket fáj olvasni annyira nem magyar. Valahol a Google fordító és ChatGPT között van félúton. Tudom, plusz időt visz el, de egy autofordítás után egy kis "magyar nyelv tuning" sokat dobna rajta. Bocs a kritikáért.

Hát nekem nem fáj ezeket a cikkeket olvasni.... Sőt kifejezetten örülök hogy angol nyelvtudás nélkül tudok a csapatról olvasni. Örömmel elvegzem a nyelvi  tuningot magamnak. Hála a szerkesztőknek!