Miért esett vissza a Patriots támadósorának teljesítménye 2019-ben? - 1. rész

Kép
Sony

Fogadjátok sok szerettel cikksorozatomat, amiben a számokra és saját tapasztalataimra támaszkodva próbálom feltárni azokat az okokat és tényezőket, amik ahhoz vezettek, hogy a 2019-es Patriots támadósor elmaradt a várakozásokhoz képest.

Cikkem állítása: Sony Michel a jelenlegi támadósor egyik gyenge pontja

Véleményemet az alábbi adatokra és meglátásokra alapozom. Kezdésként egy kis statisztika:

Elkapások 2018-ban: 13 mérkőzés / 11 target / 7 elkapás / 50 yard (7,1 yard/ elkapás)

2018-ban 209 futása volt, a felé dobott passzokkal együtt 220 alkalommal volt bevonva a játékba. Tehát az esetek 5%-ban volt rá hívva passz play.

Elkapások 2019-ben: 16 mérkőzés / 20 target / 12 elkapás / 90 yard (7,8 yard/ elkapás)  

2019-ben 247 futása volt, a felé dobott passzokkal együtt 267 alkalommal volt bevonva a játékba. Tehát az 7,5%-ban volt rá hívva passz play.

Az láthatjuk, hogy ha Sony felé száll a labda, akkor az esetek 60-63%-ban lesz sikeres a passz. Elég rossz arányról beszélünk annak tükrében, hogy a futóknak a legtöbb esetben nem egy távoli bombát kell elkapni, hanem rövid passzokat. 

(Michel leghosszabb elkapása 2018-ban 13 yardos, míg 2019-ben 19 yardos volt)

A legrosszabb mutatót ami igazán jellemzi az elkapásbeli képességeit, hogy az idei 20 targetből 3 dropja volt, ami az jelenti, hogy 15%-ban elejti a felé dobott elkapható passzokat. (James White 95 targetből 2-szer droppolt ugyanolyan passzokból és 75,8%-os hatékonysággal dolgozott) White számai zárják ki azt a lehetőséget, hogy Tom Brady lenne hatással Sony Michel számaira.

A fenti adatok alapján nem csoda, hogy Tom Brady és talán Josh McDaniels sem bízott Sony képességeiben. Hadd árnyaljam még jobban a dolgokat további adatokkal!
2019-es szezonban a Titans elleni playoff mérkőzést is beleszámítva hét olyan mérkőzés volt, amikor 0(!) passzkísérlet ment Michel felé és kettő olyan mérkőzés mikor 1-1 alkalommal vették célba őt, összesen(!) 1 yardért. A New York Jets elleni mérkőzése volt a szezon mélypontja, amikor kétszer vették célba őt és ez összesen -8 yardot eredményezett.

Miért probléma ez amiket fentebb kifejtettem? Azért mert egyszerűsödött a Patriots támadósorának olvasása. Ha Sony volt a pályán, akkor az ellenfél védelme közelebb húzódhatott a line of scrimmagehez és plusz védővel feltöltve a boxot könnyebben állíthatta meg a futást. Azzal, hogy ő tulajdonképpen ki lett vonva a passzjátékból, az a védő aki egyébként a futó ellen védekezett volna passz ellen, szabadon blitzelhetett vagy segíthetett zónában a passzok levédekezésében. 

A számokat ültessük át valóságba! A 2019-es adatok alapján ha az ellenfél védelme az esetek 100%-ban a futás elleni védekezést helyezte előtérbe akkor, amikor Sony Michel van a pályán, akkor 92,5%-ban helyesen döntöttek és jó esélyekkel indulnak a futás levédekezésre. A maradék 7,5%-ban tévedtek, de ez a tévedés 16 mérkőzésen összesen 90 yardot veszteséget jelentett a liga összes védelme számára, ami átlagban 5,6 yard mérkőzésenként.

Napjaink footballja megköveteli erőfutóktól is,hogy rendelkezzenek legalább egy átlagos elkapási képességgel.Összehasonlítás céljából megnéztem, hogy a legtöbb futott yardot szerző futójátékosok milyen hatékonysággal kapták el a passzokat:

  1. Derrick Henry 75%

  2. Nick Chubb 73,5%

  3. Josh Jacobs 74,1%

      Sony Michel 60%
 

Vajon Sony Michel hibája, hogy az elkapások terén nem fejlődött? Miért nem sikerült két év alatt ezen a területen fejleszteni a játékát? Miért kellett ragaszkodni a játékához, ha a csapat nem tudta megfelelően megtámogatni hagyományos tight end játékkal és támadófallal az ő futásait?

Nem értem, hogy miért nem használták többet Rex Burkheadet. Ha ő pályán volt, akkor érezhetően megváltozott a játék képe. Pályára küldésével a védelmeknek számításba kellett venniük azt, hogy a futó is részese lehet a passzjátéknak. Ő volt tulajdonképpen a Patriots egyetlen olyan futója, aki elkapások és erőfutások terén is remekelt. Nálam ő az igazi x-faktor, aki akár új színt vihetett volna a csapat játékába.

A két futó összehasonlítása:
Sony Michel: 3.7 yard/futás , 7.8 yard/elkapás (60%) / 2018-19-ben 29-szer volt aktív
Rex Burkhead: 4.6 yard/futás , 10.3 yard/elkapás (71,1%) / 2018-19-ben 21-szer volt aktív

Burkhead számai nagyobb hatékonyságot mutatnak,de a futásbeli teljesítményét fenntartásokkal kell kezelni,mert az ő statisztikája negyed akkora futáskísérletből származik, mint Michelé. Sokan gondolhatják úgy, hogy Burkhead kevésbbé tud egészséges maradni. Az ő esetében számolni kell azzal,hogy aktív tagja a special teamnek, ahol a játékosok nagyobb eséllyel vannak kitéve a sérüléseknek. Sony Michel esetében pedig a többször műtött térde időzített bomba lehet, amely kérdés hogy mennyire fogja bírni hosszútávon ezt a terhelést.

A két futó 2019-es snapszámainak  összehasonlítása:
Sony Michel: 17 mérkőzés, 247 futás, 19 snap special teamben
Rex Burkhead: 14 mérkőzés, 65 futás, 240 snap special teamben

Mi lehet a megoldás? A “tanítsuk meg elkapni Sony-t” megoldástól a trade-ig mindent el tudok képzelni. Most biztos páran felhúzták a szemöldöküket a cserét olvasva. Pedig reális esélyt látok arra, hogy akár idén elcseréljük őt. Nem feltétlenül draft pickre gondolok, hanem játékost a játékosért üzletre. Vannak olyan csapatrészek, ahol jól jönne egy Michellel egyenértékű játékos.

 A Patriots akár házon belül is tudná pótolni a csere létrejöttével megüresedett erőfutó szerepkört, hiszen még mindig ott van Damien Harris, az idén kihúzott Alabama futó. Őt még nem láttuk és lehet hogy nem véletlen az ő jegelése. Harris kimondatlanul is arra az esetre érkezett, ha Sony Michel térde nem bírná a terhelést. Ha a csapat, akkor azt gondolta, hogy sérülés esetén méltó helyettese lenne Michelnek, akkor egy csere esetén Harris méltó lehetne arra, hogy betöltse a csapatnál az erőfutó szerepkört.

Konklúzióm:

Úgy vélem, hogy a Patriots hibázott abban, hogy nem tettek meg mindent azért, hogy megoldják a Gronkowski visszavonulásával keletkező űrt. Ez negatív hatást gyakorolt az egész támadósor játékára. Nem volt klasszikus tight end játékunk és a dolgok szerencsétlen alakulása miatt hiányzott a stabil támadófal is, ami támogatni tudta volna Sony Michel egydimenziós játékát.Ha a csapat rövid időn belül nem tud minőségi tight endet a csapathoz csábítani, akkor át kell értékelni Michel helyzetét! Ha továbbra is ragaszkodunk a játékához, akkor fejleszteni kell az elkapási képességeit! Az edzők felelőssége az, hogy eldöntsék, hogy ezen a területen van-e fejlődési lehetősége. Ha úgy ítélik meg, hogy nincsen, akkor érdemes lenne elgondolkodni egy cserén, hiszen nagyszerű ellenértéket kapnánk érte és csapaton belül lenne lehetőség pótolni őt.

Michel helyzetét a fentebb említett problémák mellett az sem segítette, hogy jelenleg csak egy igazi playmaker van az elkapósorban, Julian Edelman személyében. A támadósor további problémáit a következő írásokban fogom kibontani és azokkal együtt fog összeállni egy egész elemzés, ami feltárja a támadósor problémáit, fókuszban a passzjáték problémáival.

Hozzászólás

Gratulálok, remekül összeszedett cikk, alaposan alátámasztott érveléssel!

Tervezed a játékhívás elemzését is? NAGYON kíváncsi vagyok a véleményedre/véleményekre azzal kapcsolatban (IS)!

 

Örülök, hogy tetszett a cikkem. Egyelőre szeretnék az összes, általam gyenge pontnak vélt dolgon végigmenni. Utána meglátjuk mi fér bele.

Kell minden futónak tudni elkapni vagy az OC-nak kell úgy koordinálni a játékot, hogy az adott szituációban a legmegfelelőbb ember legyen a pályán? Például, ha látom, hogy Michel szenved az elkapásoknál egész évben, akkor nem Whiteot vagy Burkheadet kellene használnom abban a playben? Aztán, ha olyan szituáció van, amiben futó playt szeretnék, akkor nyugodtan visszateszem Michelt. Nyilván a védelmeknek  könnyebb (lehet) a felkészülés (bár, a stat alapján amúgy is az) . 

Korábban Ridley és Blount is teljesített kimagasló szezont anélkül, hogy faktor lett volna a passzjátékban. Gyenge idénye volt, de engem nagyon meglepne, ha nem kapna még egy esélyt a bizonyításra, főleg mivel az újonc éve úgy gondolom a helyén volt.

Bátor, de ígéretes válakozás ez kedves balimate és akár 10 részes is lehet majd, hiszen szinte mindegyik offense játékossal volt probléma, még talán JE-vel is. :) 

Michel nem tud elkapni, állítod a statok alapján, és úgy igaznak tűnik. Az biztos, hogy nemigen kényszerült/kényszerítették rá se az egyetemi évei alatt (pl. utolsó évében 14G, 9 catch), sem Nálunk tavaly és idén sem. (JE-t is kb. annyiszor használjuk futónak, mint ahányszor Michel-t elkapónak, viszont JE-t tervezetten!.) Amikor pályán van, két opciója van valószínűleg a playbook alapján, vagy fut vagy blokkol. Nem hiszem igazán, hogy van olyan play-ünk, amely Michel elkapására épül, azaz a néhány elkapási kísérlete az offense-ünk kétségbe esett play mentéséből fakad, azaz nem éri felkészülten Őt! Ha Michel futott volna még néhány TD-t vagy 200 y-al többet, senki sem foglalkozna az elkapó képességeivel. Ez a futás eredménytelenség pedig nem igazán csak az ő sara, Ő nem erőfutó, nem óriásokból áll a fala és nem is Heismann díjas. Összefoglalva: Szerintem az offense eredménytelenségének elenyésző összetevője Michel elkapóképességének hiánya.

Köszönöm,hogy elmondtad a véleményedet a cikkről! Én még mindig tartom magam ahhoz, hogy a képességeinek korlátozottsága súlyosabb tényező volt annál, mint ahogy gondolod. Remélem továbbra is követed majd a cikksorozatot :)

üdv.szerintem ő azt játszotta,amit 2018-ban is csinált.akkor ódákat zengtünk róla.ha lett volna előtte fal,te, full back,akkor lehet jobban tudott volna futni.nem a futó volt rossz.az egész támadó sor volt működés képtelen,de nagyon

Remélem, hogy ez csak a "sophomore slump", ami a futóteljesítményét illeti és nem ment egy első kör a kukába. Szörnyű belegondolni, hogy a másik Alabama futó Nick Chubb volt és mi inkább Michelt hoztuk el... 

Michel elkapó képességeit szerintem saját magának kell fejlesztenie. Ha egyedül nem gyakorol  a szabadidejében (teszem azt teniszlabdákkal vagy más szem-kéz koordinációt segítő gyakorlatokkal) , akkor valószínűleg nem lesz belőle jó elkapó futó.

Georgia, de igen. Chubb jobb lett volna, de BB nyilván látta mindegyiküket, fogadjuk el, hogy ő így gondolta. És így van, azzal én is egyetértek, hogy ő tudja magát fejleszteni leginkább!

Tényleg, Georgia-ban volt a kétfejű futószörny. :) Köszi a javítást! 

Abban bízok, hogy Michel intelligensebb játékos és ez előbb-utóbb kifizetődő lesz.

Ezt mind értem és igazad van, de akkor miért nem játszott többet White és Burkhead, akik sokkal jobbak az elkapásban? Valami oka csak volt, hogy Michel-t ennyire erőltették. Ezt érti valaki?

Michel esetében részemről az is aggályosnak tűnik, hogy pont a második évében esett vissza a teljesítménye, méghozzá látványosan - miközben az NFL játékosoknál a második évre szokták mondani, hogy nagyot kell lépniük előre..

Futóként eléggé a csapattársakra van utalva, pl ha a támadó fal nem nyitja meg neki az utat és egyből 3 védő van a nyakában akkor aztán csak álmodozhat arról hogy ugrásszerű javulás lesz a statisztikáiban a 2. szezonjában. És hát tudjuk, hogy ebben a szezonban sokkal problémásabb volt a támadó falunk mint az előzőben.

Tavaly is tudhatták ha ö pályán van futás lesz,de akkor volt Andrews és egy kiemelkedö Mason..egyik sérült a másik meg kritikán aluli szezont futott.Kontakt után megtett yardok siralmasan gyengék nála(másik podcastban említették hogy konkrétan tökutolsó volt ebben)Miért ö és nem más azt sose tudjuk meg BB töl.Itt még lehet pár rész de elsöre ez nem gyözött meg hogy Sony elkapó teljesítménye miatt volt ilyen siralmas az offense.

Sajnos minden szavaval egyetertek. Siralmas volt nezni hetrol hetre azt a szenvedest amit iden bemutatott. En bar lehet rosszul emlekszem ,de tavaly is csak a rajatszasban tunt jonak,elotte inkabb nem. Ez a srac egy elsokoros bust ,ennyi . 
En is azt gondolom egy csere kell ,nem mi vagyunk az o csapata es o nem a mi palyank. Konnyes bucsu lesz ebbol . 

Vicces ez az "első körös bust, ennyi" fogalmazás. BB-ék meg annyira hülyék, hogy egy ilyen játékosra bíznak közel 250 futás kísérletet...

 

Hát nem tudom, én kb semennyire sem tudok egyetérteni a kezdeti megállapítással. Már az előző szezonban is elenyésző mennyiségű volt az az alkalom amikor Michelnek labdát dobott Brady és akkor kb senkit sem zavart ez az állapot. Ebben a szezonban is csak azért emelkedhetett meg ez a szám mert Brady többször volt szorult helyzetben amikor a futót kellett választania célpontnak. Dehát ezzel kb foglalkozni sem érdemes mert totálisan elenyésző módon érinti a támadójátékunkat. Bradynek ebben a szezonban volt 613 passzkísérlete amihez képest ez a 20 Michel target van vagy 3 százalék. Én nem látom hogy az a "hatalmas" szám, hogy befolyásolta a támadójátékunk visszaesését, szerintem kb sokadrangú problémaként lehet megemlíteni(ha egyáltalán az), voltak sokkal nagyobb problémák amit alig vagy semmennyire nem tudtak megoldani az edzők. Tévút ha Michel passzjátékba bevonhatóságában keressük a fő problémák okát. 

Abszolút igaz, ami írsz - egy kiegészítést még érdemes hozzátenni: hogy a játékhívásaink kiismerhetősége romlott drasztikusan (az ellenfél szemszögéből meg javult :) ), és ebben van része igazán Michel sokoldalútlanságának. Nem konkrétan az elkapásainak a száma és minősége befolyásolták igazából a csapat teljesítményét, hanem az egyéb tényezőkkel együtt a kiismerhetőségünkre volt nagyon rossz hatással. Tudták, hogy nincs TE játékuk. Tudták, hogy JE az egyetlen értelmes elkapónk. És naná, hogy tudták, hogy ha Michel beáll, akkor futás jön. Tudták, hogy Mason és Newhouse sikerrel támadható. Mi ezekre nem, vagy csak részben tudtunk választ adni.

Na, és itt jön be az, amit sokan feszegetünk, hogy miért nem vontuk be jobban White-ot és Burkheadet, akik azonnal elbizonytalanították volna a védőket a játékhívásról. Biztosan megvan ennek is az oka, csak sose fogjuk megtudni.

 

"Már az előző szezonban is elenyésző mennyiségű volt az az alkalom amikor Michelnek labdát dobott Brady és akkor kb senkit sem zavart ez az állapot."

Ez azért így nem igaz. Én emlékszem több threadre itt is tavalyról, amikor azon ment a mérgelődés, hogy mennyire kiszámíthatóak vagyunk Michel-el és White-al is (asszem az volt a stat akkor, hogy ha Michel van pályán, akkor 75%-ban futunk, ha White, akkor meg 75%-ban paszolunk)

Michel szerintem sem ért első kört, fal ide vagy oda. Vele kapcsolatban az egyetlen pozitívum, hogy eddig szinte "fumble mentes". Lehet hogy Harris is hozná amit ő. Burkhead jobb futó szerintem és kiismerhetetlenebb, de benne mindig ott van a fumble lehetősége.

DE: a szánalmas támadósornak legnagyobb hibája nem ő, hanem a TE játék teljes hiánya és az elszakadni képtelen elkapók, fűszerezve a "kétszer futunk és ha nem jön össze akkor harmadikra passzolunk" play hívások tengerével. Még mindig idegesít az egész ha csak rá gondolok.

Szerintem ki lesz vágva a teljes elkapó gárda SANU-val az élen. Csak Edelman és Henry marad. Erre a Henry-re is kíváncsi leszek, hogy tényleg ennyire nulla, vagy csak Brady ki nem állhatja. A harmadik körös Metcalf hozzá képest bomba számokat hozott Wilsonnal, bár érdekes módon ő Hollisternek is tud passzolni, míg mi csal elpasszolni tudtuk Hollistert.

Beszélhetünk itt napestig, elemezhetünk hónapokig, amíg nem lesz két jó TE a csapatban addig kuka lesz az egész offense. Kell egy a draftról, vagy az FA piacról meg hozni kell egy Howard szintű palit bármibe vagy bárkibe kerül.

Harry. Henry az, aki tönkrefutotta a csapatot a wild card körben :)

Sanu szerintem a roster cutig biztos marad,alapvetően jó játékos és 2. kör sok azért, hogy kidobja a csapat esély nélkül. Camp bodynak biztos jó lesz.

Hollister sikeres beépítése a Seahawksba nekem is feltűnt, bár pont egy ronda dropját láttam a hétvégi meccsről tegnap. De annyit mint a mit két TE-ünk, biztos hozzá tudott volna tenni a játékhoz.

Két jó TE... Mi itt mindent Gronkhoz mérünk. Gronk pedig egy olyan játékos, amilyen még nem volt ezen a poszton. Én egy jó TE-el is beérném. Hozzáteszem, nekem fura volt, hogy ebben a helyzetben Allent nem igazoltuk vissza, pedig FA volt.

Az idei futójátékra akkor vethettünk keresztet, amikor Develin lesérült. Remélem, hogy vissza tud térni, bár a sérülés jellege nem sok jót ígér. (Ahogy Andrews betegsége sem, l. Garcia.) Jacob Johnson nem szállt be rosszul a helyén, de szintén kiesett hamar.

Michelnek az első kontakt utána teljesítménye tűnt nekem nagyon gyengének. Idén olyan volt kb., mint a boldogult emlékezetű Maroney. Burkhead valahogy mindig csinál még 1-2 yardot.

Igazad van. De nem játszott annyira jól jogy megjegyezzem a nevét.

Henry viszont egy életre beégett az agyamba. Jövőre szabadügynök!

Henry leginkább most lesz szabadügynök, nem jövőre. Most kaphat majd először nagy pénzt, szóval biztos kapni fog valahol TOP fizut, vagy tag.

Sziasztok!

Véleményem szerint (hozzáteszem nem vagyok szakértő) valahol a kettő között van az igazság. Michel képességbeli hiányait valóban elfedte, hogy tavaly volt kompetens TE játékunk (legalább is blokkolás terén), illetve a fal is sokkal stabilabban működött, dominálni tudtak a LOS-nél, nem volt szükség az Ő passz elkapásaira. Az is tény, hogy önmagában Michel nem tud elkapni, az még nem indokolja a támadósor visszaesését, de ahogy többen is megfogalmazták, az ellenfélnek könnyebb volt felkészülni a ránk. Kevés olyan játékra emlékszek a szezonban (a tv-ben is többször hiányolták), ahol például 2 futóval álltak volna fel, mondjuk Michel és White egyszerre a pályán. Már önmagában ez gondolkodásra késztethette volna a védelmeket, a kreativitás hiánya pedig edzői felelősség. 

Emlékeim szerint az Offseason-ben többször is volt arról szó, hogy Michel mennyit fejlődött a passzjátékok terén, ebből semmit nem láttunk viszont a pályán. Várhatóan jövőre nem tudunk egy félisten TE-t a piacról vagy draftról elhozni (bár ha jól tudom Kittle szabadügynök lesz valamilyen formában), a falban is inkább további veszteségek lesznek, akkor Michel játékát is át kell alakítani. Ha nem képes fejlődni és új dimenziót nyitni, akkor szerintem is lépni kell valamilyen irányba vele kapcsolatban. 

Még plusz változó Brady pozíciója, hogy ő MOST mennyire vonzó egy elit játékos számára, még mindig SB contender csapatnak gondolnak-e minket, és pláne ha Brady nem lesz a csapatban, akkor milyen vonzerőt tudunk felmutatni.

Rendkívül érdekes offeason elé nézünk, már egészen biztosan mennek a tárgyalások a háttérben, a jelképes üzengetések beindultak, lassan jönni fognak a tényleges hírek is. Mi meg addig izgulunk.

Amit én olvastam, ott az volt, hogy az a rész lett a stadionból kiürítve, ahonnan Giselle nézi a meccset. A kettő nem ugyanaz :)

Hát pletyka van bőven. G.Hill (WEEI) azt hallotta, hogy állítólag TB Gillette Stadionbeli lakosztályát úgy kitakarították, mint még soha... :)

Igen , az utóbbi évek legérdekesebb offseason-e lesz. Alapvető, hogy Brady mindenhol azt kommunikálta idén, hogy csak akkor marad ha megfizetik. Valószínűleg azt el kell felejteni hogy aláír 10 millió dollárért.

Nagyon kíváncsi vagyok melyik utat választja BB, figyelembe véve hogy 42 milla van durván jelenleg a sapkában, ami tegyük fel hogy lesz kb. 50 milla körül a szerződések átsruktúrálásával és SANU kivágásával  /6,5 milla dead money nélkül/.

1. Brady marad - ez esetben a csapat vonzóbb lehet a szabad ügynököknek, de a fizetési sapkával komoly gondok lesznek. Nem lesz pénz megtartani  Van Noyt, Thuneyt, Mccourtyt, Collinst stb és nem lesz pénzünk igazolni sem. Ennyi pénzből legfeljebb kipofozni lehet a D-fens-t tekintettel azokra akik elmennek, hogy a TOP 5-ben legyen, de az OFFENSE siralmas marad. Sőt lehet a D sem lesz az igazi az újakkal.

2. Brady megy /Titans, Colts, Chicago/ - akkor van 50 milla a sapka alatt. Ebből meg lehet tartani Brady-n kívűl mindenkit aki fontos /Thuney, VN, stb./ és lehet hozni egy olcsó FA vagy újonc irányító mellé néhány jó támadó oldalon használható szabad ügynököt. /pl.: AJ Green, Sanders, Funchess, Amari Cooper, Cobb, Dola, Perriman, MCDonald, Ebron, Eifert, Hunter Henry is elérhető lesz a nyáron/+a draft

3. Teljesen más út lesz amit csak BB ismer :)

Kíváncsi lennék a véleményetekre!

En azt olvastam, h ez kacsa, h azt mondta h iden meg kell fizetni. Ezt vki kitalälta es mindenki ätvette.

A 2-es ponthoz csak: ha Brady megy, nem hogy több, hanem kevesebb lesz az elkölthető keret, ugyanis 13,5 millió dead money keletkezik. Ha marad, akkor csak a fele, 6,75. 

A többiről több cikk is születik majd a szerkesztőktől az offseasonban ;)

Ez nyilvan nem igaz ebben a formaban. Mert ha TB marad, akkor azt uj szerzodes formajaban tudja megtenni. Igy dragabb lesz mint a 6,5 DM, mert arra jon ra az uj deal. Es ezert nehez 1 evest kotni vele, mert ha 30-t elker, akkor az sokkal tobbet elvisz mint a valos osszeg. Ha pedig tobb evest kotsz es ismet voidolhato az elso ev utan, akkor a visszavonulas/cut/void utan marad tobb mint 10-15-20 DM attol fuggoen hany evre szol a voidolhato deal. Ez utobbinak az egyetlen elonye, hogy jovore olcsobb lenne, mint a valos garantalt, mert ugye azt a garit osztjuk el a deal eveinek szamaval. Es ezert nem biztos hogy BB akar egy 3 eves contractot adni, amivel egy ev utan is jol beszorulunk a sapi ala, akar megy, akar marad. Hiszen a 3 eves deal is valojaban 1 ev lenne, ahogy a legutobbi hosszabbitas is az volt. A lenyege a gari tartalmanak elosztass tobb evre es megis 1 ev alatt kifizetni. 

 

Szoval ha marad tobbe fog kerulni,mint 6,5..es tobbe mint 13..es velhetoen tobbe mint 25..

Én erre reagáltam: "2. Brady megy /Titans, Colts, Chicago/ - akkor van 50 milla a sapka alatt. "

Méghozzá úgy, ahogy a valóságban van, tehát ha elmegy, akkor a sapka, amiből most 42 m$ szabad, tovább csökken 6,75 millióval.

Egyetlen szóval sem mondtam, hogy 6,75/13 millióba kerül egy évre, vagy több évre. Ez a dead money teljesen független attól, hogy kitől kap szerződést, hány évre stb. Az a különbség, hogy ha marad, akkor idén 6,75 számít bele a sapkába, és jövőre is ugyanennyi, míg ha visszavonul, vagy máshol köt szerződést, akkor mind a 13,5 millió az idei cap-be számít bele, tehát az idei szabad keret további 6,75 m$-al csökken. 

En pedig arra,reagaltam hogy ha marad, akkor iden NEM 6,75 szamit a sapkaba, hanem az uj deal garantalt erre az evre eso dealje is hozzajon ehhez..ugyanis uj deal nelkul nem tud maradni. Tehat olyan verzio nincs hogy 6,75 marad  DM..

Ertem, mire reagaltal. De mielott felrevezeto lenne az a resze a megjegyzesednek, hogy ha marad olcsobb mint ha menne, jobbnak lattam azok fele ezt tisztazni, akik kevesbe szoktak a szerzodesekkel foglalkozni. Amugy is rengeteg helyen lehet olvasni, hogy TB siman maradhat, adjanak neki akar 40 milliot is mert megerdemli..ezt szerintem nem is vitatja senki..jarni jar ennyi a multert, de nem jut..:)

Es ezekre rasegithet az az onmagaban igaz megallapitas, hogy a voidolhato deal DM resze kisebb ha marad, mint ha menne..de mivel cs uj deal mellett tud maradni, igy ez megteveszto.

De siman lehet felreertelmeztem ahogy megfogalmaztad..

 

 

Szerintem ugyanazt mondjuk, csak máshogy. Ha marad, akkor 6,75 + új fizu, amiben van DM természetesen, de ha kitölti az évet, akkor szerintem mindegy, hogy mennyi a DM része. Ha több éves a szerződés (ami valószínű), akkor a jövő évi DM rész (6,75) is növekszik. Így ha valójában csak 1 évet tölt ki, akkor jövőre (2021) nagyobb DM terheli a sapkát.

Ha megy, akkor idei DM 13,5 lesz, amivel csökken az idei elkölthető cap 6,75 m$-al. Így mondhatjuk azt, hogy ha jön egy veterán pl 15 m$-ért, akkor az nem 15, hanem 15+6,75 = 21,75 egy kicsit sarkítva, hiszen amiatt kell veterán, mert nincs Brady, így a veterán fizetéséhez "büntetésül" hozzá lehet számolni a 6,75 DM-et, amit ki kell fizetni mindenképp. Így ha akarom, nézhetem úgy, hogy a csapat egy 21,75 milliós összeget áldoz arra, hogy más legyen a QB, mint Brady. 

Emlékeim szerint Van Noy kijelentette, hogy nagy pénzt akar, szóval ő tutira nem fog maradni.

Velhetoen nekunk nem nagyon lesz 10millionk ra..sajnos

50 van most, abbol 8-10 kell a draftra es ev kozbeni mozgasokra. 25 TB-re ha marad es mar alig maradt. 2 ST vezert is meg kell tartani a 3bol (Ebner, Slater, Bethel) mert King visszateresevel lesz ujabb emberunk oda. Es DMC is lejar..

Kell par cut akin sporolhatunk..a legnagyobbat HT-n lehet 10M felett..

Igaz az 50-nél már cutoltam és az maradt meg a fejemben :) Elég kicsi esély van több nagy fizu megtartására jelentősebb cutok nélkül..plusz még elit FA-ban is gondolkozni ezek mellett, elég meredek elképzelés.

Thuney -> Froholdt egyre inkább sanszos, Bentley is jelentősebb bevonásra számíthat. Futóknál is lesz valami ha Harris jön. KVN is esélytelen ha valahol 12 felett megkínálják..DMC is ugye kérdéses. Az ST ászok dettó..

HT egyre inkább cut lenne nálam ezzel a fizuval, viszont látva mit ad a jelenléte a D-nek, meg az öltözőnek ez is meredek lépés. Pláne ha megy DMC is, kb nem marad vezér abban az egységben, ilyen szinten biztos nem.

Sanu cut az egy kidobott 2.kör, nem tudom belefér-e BB-nek..

Kb semmire nem lehet tudni a választ. Majd látjuk az első cutok/resignok/struktúrálások után merre próbálkozhatunk inkább.

Amit leirsz az egy alom..Thuney 10millio felett fog elkerni, van noy es o kb eselytelen egyutt. A vet.QB se 2-3 millio lesz..kezdobe 10 alatt nem kapsz jatekost.

Henry is 10+, Cooper meg tobb. Egyszeruen a sajatjainkat se tudjuk megtartani, nem hogy meg hozni is top FA jelolteket..

Nagyon jo cikk, sajnos Michel es N'Keal Harry a bust hatärät surolja. BB nagyon jol kukäzik, de ki kell mondani, h draftolni nem tud. Gronk ota nem draftolt jo skill jätekost, räadäsul rengeteg 2. körös DE bust is volt stb. Az utobbi evek gyenge draftteljesitmenye teljesen lekukäzta a rostert.

OFF.  A Netflixen már fent van az Aaron Hernandez minisorozat. Elképesztő, hogy milyen tehetségét dobott ő el a családi körülményeinek, vagy a (sérült) agyának köszönhetően😣

Szerbusz sziasztok Pats fanok :)

Hálásan köszönöm,hogy van végre olyasvalaki aki szintén ki meri jelenteni a csapat gyengeségeit,én Facebook.-on jegyeztem meg,hogy gyenge a csapat utóbbi szereplése,erre le lettem "te soha nem voltál Patrióta"-va.Nos várjuk a fejleményeket,mert van mit csinálni bőven,szabadügynökök,draft,igazolások.

Nem azzal van a baj, hogy valaki elmondja, szerinte mi/ki a csapat gyengesége. Általában a stílus a baj és/vagy az, hogy valaki teljesen megalapozatlan állítást tesz majd foggal körömmel ragaszkodik hozz. Pl.: "Cut Brady! Még cserének sem lenne jó sehová!". Vagy a "Szar az egész O#, BB mondjon le, a többi edzőt el kell zavarni.".

Szervusz,

igen, ami a zavaro, h a legtöbb szurkolonak 2 ällapota van. Vagy mindenkit megcsapunk sose halunk meg vagy mindenkit zavarjunk el, mert nem az a szint. Az NFL nem a La Liga, h az egyik csapatnak tizedannyi a költsegvetese, mint a mäsiknak, van egy fizetesi sapka, egy draft, ezek mellett baromi nehez a csucson maradni. Az h vki reälisan lätja a dolgokat, nem szemelyeskedve, netaläntän ervelve mondja el a velemenyet/epitö kritikäjät az ältaläban ritka az interneten, de ezen az oldalon meglepöen sokszor elöfordul :)

En mär nagyon regota követem az NFL-t es az a tapasztalatom, h a csapat eredmenyesseget 75%-ban meghatärozza a QB-edzös päros. Se TB12 nem felejtett el focizni, se BB nem lett hirtelen rossz edzö, hanem a maradek 25% ment felre az evben, de nagyon. Ezert szerintem a GM BB a felelös, mert 2006 ota nem ällt TB12 rendelkezesere ilyen gyenge elkapobrigäd, pedig a Patriots soha nem erröl volt hires (kiveve Moss es a Gronk/Hernandez idöszak). Mär pär eve kellett volna egy fizikälis project TE-t draftolni, aki Gronk mellett tanulhatott volna, Michel es Harry draftoläsa mär akkor is erthetetlen volt. Sanu 2. köre irrälisan sok volt, csak h viszonyitani tudjuk Jimmy G-t, aki franchise QB a 49-ersnel, öt 2. körert adtuk el. Ha megnezzük a playoffban milyen TE es WR teljesitmenyek vannak, akkor läthatjuk, h mekkora minösegi különbseg van köztünk es a többi playoff csapat elkapoi között.

Szerintem a draft cetli messze túlértékelt. A játékosok beválási (értsd:hosszútávú szerződést kap és meghatározó alakja lesz a csapatnak 5-10 évig) aránya tippre 50% alatt van a 2. körben (kb. minden csapatnál). Ehhez képest a veterán játékosok azonnali és sokkal biztosabb upgradet jelentenek (persze velük is lehet bukni). Nyilván drágábbak a veteránok, ezért kell draftolni, de konkrétan 1 2.körös draftjog értéke eléggé bizonytalan, ráadásul keveset segít a "megtartása" az adott idényben. Szerintem Sanu megért egy próbát, és ez a próba megért egy második kört.  

Az nfl-ben az átlagos játékos karrier 3,3 év. Ebben benne van a RB-k 2,94 és a kicker-ek 4,87 éve is. Az első körös játékosok 71%-a éri meg az 5. évet, a második körösöknek 42, a harmadik-hetedik körösöknek 16-19%-a. A második körösök száma a 4. év után drasztikusan csökken (74-ről 42%-ra). Felteszem lejár az újonc szerződésük és kivágják őket.

A draft szerintem is túl van értékelve.

Jo draft nelkül nem lehet jo csapatot epiteni, mert top jätekost szinte lehetetlen mäs csapatoktol szerezni (nem cserelnek, a free agenteket meg sose tudjuk megfizetni, meg a sajätjainak se, ha meg vkit megfizetünk mint Hightower vagy Gilmore, akkor läthatjuk mennyit foglalnak a sapkäbol), räadäsul 4-5 evig olcso a rosteren a draftolt jatekos, ami a sapkänak is jot tesz. 

Igen, a Draft egyetlen előnye, hogy olcsón juthatsz játékoshoz. Ezért muszáj. Cserébe rendkívül bizonytalan a kimenetele, ezért ha egy jó veterán játékos megszerzésére nyílik mód a csapatnak (pláne, ha komoly need is van rá abban a pillanatban) a 2. körös draft cetli elvesztése nem feltétlenül komoly áldozat (pláne, ha később kapsz érte kompenzációs picket).

Amúgy már volt itt szó arról, hogy BB hogy draftol. A statisztikák szerint minimum középmezőnybe tartozik. De mielőtt bárki kijelentené, hogy ez nem elég és BB rosszul draftol, jelezném, hogy az NFL történetének leghosszabban fennálló dinasztiáját vezeti... szóval annyira rossz nem lehet. Persze lehet, hogy a valóság pontatlan. 

 

Nos kicsit utána néztem ennek fizetési sapkának. Most 42 millió van, induljunk ki ebből. Szerintem a szerződésekkel lehet mahinálni. Hightower pl 2020ban lejár, ő 11milliót keres, itt lehetne új szerződést adni, lehet fogni pár milliót. Gilmorenak kettő év van hátra, 2020 18,6 millió, 2021 19,6 millió. Lehet itt is érdemes lenne idő előtt új szerződést kínálni. A helyzet ugyanez Cannon és Edelman esetén is. Szerintem az ő módosításaikkal lehetne akár 15 milliót is nyerni. Collins szerintem nem fog nagy lóvét kapni, sem a kora sem az Lb poszt értéktelensége, sem az év végi lefelé ívelő formája miatt. Van Noy szerintem csak a patsben tudja ezt nyújtani, de vannak hülye Gmek ebben a ligában. Egészségükre, Van Noy meg szedje meg magát ha tudja, hajrá. Mccourty tesókat apróért tartanám itt, Devint Harmon körüli fizun max, Jasont - csúnyát írok-vet.min közelében. Dorsett, Shelton csak olcsóért. Karras, Thuney fontos, Karras főleg akkor ha Andrewsnak kampó mint játékos. Roberts olcsóért csakis, Butler már érdekes, szerintem ő nem volt rossz a falban, lehet neki lesz majd piaca, így zsebes lehet a dolog. Slater ha még játszana maradjon, de vet. min. közelében. Többinek isten áldása. Ja Sanu cut, rögtön.

Kit hozzunk? Szóval egy valamire való wr kell, én Aj Green-en agyalok, ha jól látom FA is, de ott zsebbe kell lehet nyúlni. Én csak vágynak tartom, hogy 8-10 milláért aláírja a szerződést hozzánk. Mondjuk az jó lenne és a sérülékenysége akár lenyomhatja az árát. Sandersben a kora miatt nem vagyok biztos, Cooper még nagyobb vágy mint Green. Robby Anderson még érdekes lehet. TE is kell, vagy draft, vagy csere, vagy FA,  bár ha TB marad a draft nem elég. Ebron és Eifert FA, de sérülékeny és sokba is lehet. Olcsóért egyelőre Oj Howard, Tj Hockenson jöhetne, de oda cetlit kell áldozni, lehet magasat, meg egyáltalán cserélnék-e őket. A védelemből ha csak Van Noy megy el én nem esek kétségbe. Ha Collins is, akkor is csak kezdek, ha Butler és Shelton is akkor baj van Houston. Ők jók voltak idén szerintem, de mint írtam csak olcsón. Ketten ne legyenek többe mint 3 millió mondjuk. De lehet ez is sok. 

Összefoglalva ha TB marad, akkor egyértelműen win now üzemmód, nincs idő várni, hogy a draftról érkezők 1-2 év után majd beépülnek. És azt TB-nek is tudomásul kell vennie, ha itt akar még nyerni akkor a fizu igényei sem szállhatnak el. Ha meg 25-30 millióra tart igényt per év akkor lehet menni a kukoricaföld közepébe Indybe vagy töltősnek LAbe. Máskülönben esélytelen, hogy jó csapat legyen körülötte, pedig most már kell neki, nagyon, főleg egy elit wr és egy liga top5 fal. Ez van. A gondolataimat a teljesség mindenféle igénye nélkül dobáltam ide. Várom a további jó ötleteket. Peace! 

"Ketten ne legyenek többe mint 3 millió". Szerintem a veterán minimum több ennél / fő. De lehet tévedek. 

1,045,000 lesz a 10+ eve jatszok vet.minje

945,000 a 7-9 evet eltoltott jatekosoke

805,000 a 4-6 eveseke..a tobbi kevesebb nyilvan.

HT es Cannon fele hosszabbitasok kicsinalnak a csapatot a kesobbi evekre, akkora DM keletkezne par even belul. Oket mar kitomni nem lehet backloaded szerzodessel, mert ido elott bekoszont a veg. Raadasul ok is tudjak, hogy eselyuk se lenne kitolteni egy 3-4 eves dealt a vegen a nagy penzert.

Slater es,JMC aligha irnak ala vet.minert, miert is tennek? DMC-t mashol tuti megfizetik meg 2 evre minimum. Van egy rakat gyuruje, miert irna ala a feleeert, mint amit kaphatna mashol?

Karrasnak is eros piaca lehet, nem tudjuk olcson megtartani. Thuney a legkeresettebb guard lenbe, az meg a csillagos eget jelenti neki.

Hockensont eselytelen mozditani, elso kor elso felet adtak erte,miert adnak oda kevesebbert, plane higy szukseguk is lesz ra. AJ Green felekre aligha lesz penzunk vagy ha igen akkor komoly tavozok lesznek meg a szerzodessel rendelkezok kozott is.

Szepen összefoglaltad. Annyival egeszitenem ki, h Jason McCourty-nak van meg 1 ev a szerzödeseböl, 5,5M foglal a sapkäbol, ö maradni fog. DMC agyonkereste eddig magät, szerintem kevesert alä fog irni, h a tesojäval vonulhasson vissza szezon vegen. Collins es Van Noy közül erzesem szerint 1 megy 1 marad, nem hiszem h BB mind2-t egyszerre elengedne.

 

Igen, köszi a kiegészítő tájékoztatót JMC-vel kapcsolatban. A véleményem akkor is marad, ha Brady aláír hozzánk WIN NOW van és akkor a jövőnkből áldozni kell a jelen oltárán. Ez van, én se örülök, de még két SB gyűrű miatt megbocsátanám Bradynek, hogy a jövőnk egy részét rááldozzuk.

Anno en is ellene voltam a Jimmy G cserenek, mert ö lett volna a jövö. Azota jätszott TB12 ket super bowlt es nem lehetett rä panasz, ki tudja mindez összejött volna-e Jimmy G-vel. Akkor volt mögötte vki, most nincs. Ha elmenne, akkor Dalton vagy Mariota lenne az alternativa, Jimmy G-hez kepest ez nagy downgrade lenne, ha ez tenyleg megtörtenik, akkor BB es Kraft ezt nagyon eltaktikäzta.

Ezek szerint Stidham-ről és Kessler-ről is kiderült hogy használhatatlan? Én ezt még nem olvastam sehol, bár igaz, hogy csak pár NFL-el foglalkozó oldalt követek a rengetegből. Úgy emlékszem valahol azt olvastam szezon elején, hogy Stidham hozta az előszezonban azokat a számokat nagyjából amiket anno JG. Kessler-ről meg semmit nem tudni kb. mióta a Pats-hez jött. Nyilván az edzők tudják mi a helyzet, de mi honnan? Lehet megvan a megoldás csak még nem nyilvános. És az is lehet nincs és igazolni kell. Nyilván az irányító kérdés a legnagyobb talány jelenleg a csapatnál.

Írok egy vad elképzelést: Elengednek mindenkit a sztár szabad ügynökök közül, nem mennek bele a licitháborúba. Van egy rakat draft pick idén, és a practice squad is le van már szinte teljesen szerződtetve. TB megy, és a szezonban alig játszatják a sztárjátékosokat, akiknek kell azoknak strukturálják a szerződését közben. Nyomnak egy 0-16 szezont mint anno a Colts, és elhozzák 1/1-re Trevor Lawrence-t. Ezután adott az irányító, és a Stidham-Kessler párosból marad valamelyik cserének. A 2021-es drafton van még 2/1 cetli, ami majdnem 1/32 ha belegondolunk, tehát lehet onnantól hasonló draftot tolni mint korábban kb. Így a 2021-es szezontól megvan az irányító, a draftokkal és a meglévő veteránokkal megvan a csapat váza, és van pénz bőven 4 évig Fa igazolásokra ahová kell. Nem utolsó sorban így van ideje BB-nek beindítani az újabb dinasztiát mert már Ő sem fiatal. A Colts-nak se hánytorgatta fel senki hogy ezt csinálták, és istenítették őket Luck miatt (persze volt egy kis "suck for Luck" mindenfelé, de gyorsan lecsengett). Ha marad Brady, és nem játszik jobban mint az idén, akkor kb mindent elront, mert SB-re nem sok esély lesz, Ő meg tuti nem tol 0-16-ot még a Pats jövőjéért sem. Na erre azt hiszem kapok majd hideget-meleget:)

Egy 0-16-os szezon nem is olyan könnyű. Az összes értékelhető, de olcsón játszó játékost is ki kellene dobni vagy ültetni. Én a mostani keret vázával sem tudok 8-8-nál rosszabb szezont elképzelni. Esetleg, ha egy full homály irányító dobál. De hogy nézne már az ki...

Dolphinsnak se ment végül, pedig igazán rajta voltak...:D