Minden hétre egy szabály – Az időn túli kísérlet

Egy negyed akkor ér véget, ha lejár a 15 perces játékidő. Vannak esetek, amikor viszont a játékrész meghosszabbításra kerül egy időn túli kísérlettel… -TORESPONT-

Kiindulás:

Amikor lejár az érintett játékrész (negyed) ideje, akkor az véget is ér.

Ez ugyanakkor csak arra az esetre igaz, ha a kísérletet még nem indították el (tehát a labda „halott”). Élő labda esetén ugyanis a negyed a kísérlet végén ér véget. Vagyis, ha a támadók elindítják a kísérletet – akárcsak egy másodperccel is - a játékrész vége előtt, akkor azt minden esetben lejátszhatják még, akkor is, ha időközben lejárt az idő. Az érdekességek pedig itt kezdődnek.

Mi történik akkor, ha szabálytalankodnak ebben az utolsó játékban? Mi történik, ha pontot érnek el? Az NFL-ben ezt meglehetősen részletes szabályok rendezik – természetesen rengeteg kivétellel.


Mikor kerül sor a játékrész meghosszabbítására?

Főszabály szerint a „vétlen” csapat választása esetén egy időmérés nélkül, időntúli kísérlettel meg kell hosszabbítani a negyedet az alábbi esetekben:

a) a védelem egy elfogadott élő labda szabálytalanságot követ el

Megjegyzés: hangsúlyozandó, hogy ez csak élő labdára vonatkozik – azt ugyanis, ha elfogadják, akkor a kísérletet meg kell ismételni a szabálytalanság végrehajtása után.

b) támadó szabálytalanság esetén is lehet, de csak abban az esetben (tehát itt az alapeset, hogy vége a negyednek!), ha a védelem ezt kéri. A védők ezt csak bizonyos szabálytalanságoknál kérhetik. Ebbe a körbe tipikusan a sportszerűtlen és személyi hiba (personal foul) szabálytalanságok tartoznak, de néhány rúgással kapcsolatos is.

c) Touchdown elérés esetén az extra pont („try”) - kísérlettel is meg kell hosszabbítani. Kivéve a hosszabbítás esetén illetve – ami az idei évtől változott – az olyan – egyébként teljesen értelmetlen – esetekben a negyedik negyed végén, amikor a try-kísérlet sikeressége nem befolyásolja a mérkőzés végkimenetelét.

d) Ún. kick catch interference szabálytalanság esetén, tehát amikor a rúgó csapat szabálytalanul nem hagyja, hogy az elkapó csapat – általában – punt-visszahordója elkapja a labdát.

e) Fair catch esetén, a nemrég ismertetett fair catch- rúgással. (Megjegyzés: itt nem csinálhatnak mást mint rúghatnak).

f) Ún. fair catch interference esetén (tehát amikor fair catchet jeleztek – szemben a d) ponttal -, ennek ellenére szabálytalanul akadályozzák a fair catch-et elkapni készülő játékost). Ilyenkor választhat az elkapó csapat és nem csak rúghatnak, hanem egy scrimmage kísérletet is megpróbálhatnak időn túl.

g) A safety utáni rúgással (vagyis amikor a negyed utolsó játékában safety-t ér el a védelem és azt akarják, hogy még abban a negyedben elvégezzék a rúgást.) Ez történhet akár azért, hogy széllel szemben kelljen rúgnia a támadóknak, de akár azért is, hogy valamelyik félidő végén még egy visszahordásból megpróbálkozhassanak pontszerzéssel.

h) Ha mindkét csapat szabálytalanságot követ el, akkor megismétlik a kísérletet és ezzel meghosszabbodik a negyed is. Kivéve,

ha) ha mindkét szabálytalanság halott labda volt;

hb) ha egy nagyobb (15 yard) áll szemben egy kisebb (5 yard) szabálytalansággal és a nagyobbat a támadók követték el vagy pedig ha a nagyobb halott labda szabálytalanság esetén;

hc) az ún. „clean hands rule” esetén – amit rövidesen részletesen is bemutatok;

További meghosszabbítások

Egy negyed sem érhet véget úgy, hogy a fenti (a-h) pontok bármelyik fennáll. Ez azt jelenti, hogyha bármely játékrész meghosszabbításra kerül, akkor azt addig kell folytatni, amíg az mentes nem lesz az összes, hosszabbításra okot adó esettől.

 

Forrás: NFL Szabálykönyv

Amennyiben más szabályokra is kíváncsi lennél, itt található még néhány cikk a szabályokkal, szabálytalanságokkal, szabályértelmezésekkel kapcsolatban.