Minden hétre egy szabály – A „hash mark”

Mindenki, aki nézett már NFL közvetítést, egész biztosan látott már hash markot – még ha nem is szentelt neki túlzottan nagy figyelmet. A következőkben azt próbálom összefoglalni, hogy mi célt is szolgálnak ezek a vonalak. -TORESPONT-

Mi az a „hash mark”?

Az „inbounds line” vagy ahogy a köznyelvben használatos, a  hash mark, két, a  pályán belüli szaggatott vonal, ami párhuzamos az oldalvonallal és 70 láb 9 inch-re található az adott oldalvonaltól. A két hash mark között pedig mintegy 18 láb, azaz kb. 6 méter a távolság. Amennyiben ez a szabálykönyvi definíció bonyolult lenne, akkor ezen a képen láthatjátok, hogy mik is ezek a pályán belüli vonalak.

Mi célt szolgálnak a „hash markok”?

Akár scrimmage játékról, akár szabadrúgásról beszélünk, a labdát csak a hash markokon belülről lehet játékba hozni; snappel illetve szabadrúgás esetén rúgással.

Ennek oka, hogyha a pálya egyéb pontjairól is el lehetne indítani a játékot, akkor előfordulhatna olyan, hogy a labdavivő játékos pályaelhagyása miatt az oldalvonalon válna halottá a labda és nemhogy a teljes támadó-formáció, de önmagában a center sem férne a labda mögé, úgy, hogy pályán belül legyen mindkét lába. Ez nyilvánvalóan komolyan befolyásolná a támadócsapat formációit ilyen esetben, hiszen teljesen más felállásokra lenne szükség.

A Wikipedia szerint egészen 1932-ig ez így történhetett, mivel csak ekkor vezették be a hash markot az NFL-ben.

Mi történik akkor, ha a labda a hash markon kívül válik halottá?

Ilyenkor a játékvezetők beviszik az adott oldali hash markig a labdát és onnan indítható el a következő snap. Nincs jelentősége, hogy az oldalzónában (a hash markon kívül) vagy akár az oldalvonalon kívül is ér véget a játék: a labdát egyaránt be kell vinni a hash markig.

Hová teszik le a játékvezetők a labdát, ha a hash markon belül válik halottá?

Ilyenkor a pontos halott labda pontra teszik, vagyis a két hash mark közötti pontra.

Van-e jelentősége a hash markoknak a támadó-formáció szempontjából?

Igen. Egy támadó-guru biztosan sokkal pontosabb és árnyaltabb képet tudna erről festeni mint én, de már jóval az NFL szintje alatt is befolyásolják a támadók felállását a hash markok.

Mivel az egyik oldalon kb. 6 méterrel több hely lesz, mint a másikon, ha a hash markról (tehát nem középről) jönnek, így több szempontból is lényeges a számukra.

Ilyen lehet az elkapók/blokkoló játékosok száma oldalanként, de olyan szempont is felmerülhet, hogy a játékos a passz elkapása után könnyebben ki tudjon lépni/futni az oldalvonalon, hogy megállítsa az órát.

Szabadrúgásnál mi a jelentősége?

Egyrészt – ahogy fent is írtam – a rúgást a hash markokon belülről kell elvégezni (azon belül a rúgócsapat választja meg, hogy honnan rúg), másrészt pedig az idei évtől módosított Szabálykönyv alapján a rúgócsapat formációját is kis mértékben befolyásolja.

 

Forrás: NFL Szabálykönyv, Wikipedia

Amennyiben más szabályokra is kíváncsi lennél, itt található még néhány cikk a szabályokkal, szabálytalanságokkal, szabályértelmezésekkel kapcsolatban.