Minden hétre egy szabály – A távolságfelezéssel járó büntetések

A sorozatunk idei befejező részéhez egy nagyon hosszú és bonyolult témából választottam egy kisebb szeletet. Aki egy ideje néz NFL-t az szinte biztosan hallott már olyan bejelentést, hogy a büntetés miatt megfelezik a távolságot a gólvonalig. Az alábbiakban azt próbálom meg bemutatni, hogy mikor kerül erre sor. -TORESPONT-

Bevezetés a büntetés-kimérés alapjaiba

Az amerikai fociban a büntetések végrehajtása egy nagyon bonyolult rendszer alapján történik. Önmagában a Szabálykönyv több mint öt oldalon foglalkozik a büntetések kimérésével és annak szép számú kivételeivel. Ez azonban koránt sem teljes, mivel vannak szabálytalanságok, amelyek a végrehajtás pontját is tartalmazzák – vagyis még ettől is sokkal nagyobb anyagmennyiségről beszélünk.

Ahhoz, hogy valaki teljes lelki nyugalommal tudjon kimérni egy büntetést (főleg olyan sebességgel, ahogy a játékvezetők teszik) több tízezer helyszíni drukker előtt, nagyon stabil szabálykönyvi ismeretek szükségesek.

A jó hír ezzel kapcsolatosan az, hogy mi, egyszerű tévénézők, nem látunk ebből az egész folyamatból szinte semmit, így teljes lelki nyugalommal nézhetjük az ismétléseket (és adott esetben háboroghatunk rajta) és hallgathatjuk a büntetést bejelentő referee-t.

Ebből az összetett rendszerből egy aprócska kivétel következik most, a távolságfelezés.

A távolságfelezésről általában

A főszabály az, hogy a büntetéskimérés eredményeképp a büntetés nem járhat több yard vesztességgel, mint a végrehajtási pont (pl. a szabálytalanság helye) és a vétkes csapat gólvonala közötti távolság fele. Ilyenkor a kivételeket leszámítva nem kimérik a pl. 10 vagy 15 yard büntetést, hanem megfelezik a távolságot a gólvonalig.

Hogy néz ki a gyakorlatban?

Egy egyszerű példával illusztrálva a szabály így néz ki:

Facemask szabálytalanságot követ el a védelem, amit a védők 22 yardos vonaláról kell kimérni. Ez a 15 yardos büntetés miatt azzal járna, hogy a 7 yardos vonalról jönnének a támadók. Ehelyett távolságfelezésre kerül sor, ami miatt a labdát a 11 yardos vonalra helyezik le. Első kísérlettel jöhetnek a támadók.

Ugyanezt eljátszhatjuk egy 10 yardos holdinggal is, amit a 18 yardos vonalról kell kimérni illetve akár egy 5 yardos false start/offside szabálytalansággal is, ami eredményeképp szintén felezésre kerül sor valamelyik gólvonal közvetlen közelében.

Kivételek

A szabálykönyv két kivételt határoz meg: az intentional grounding esetét, amire saját büntetés-kimérési szabályok vonatkoznak és a meglehetősen ritkán látható „Kézzelfoghatóan sportszerűtlen cselekedet” szabálytalanságot (Palpably unfair act).

Az utóbbi esetben a Referee – a játékvezetői gárdával történő konzultációt és feltételezhetően némi videós-visszanézést követően – bármilyen távolságvesztést kiszabhat, sőt akár touchdownt is ítélhet.

Ilyenre akkor kerülhet sor tipikusan, ha a pályára belép/beszalad egy cserejátékos/edző/egyéb csapatterületen tartózkodó személy és megakadályozza az ellenfél gólvonala felé egyébként akadálytalanul haladó játékost abban, hogy célba érjen.

 

Forrás: NFL Szabálykönyv

 

Amennyiben más szabályokra is kíváncsi lennél, itt található még néhány cikk a szabályokkal, szabálytalanságokkal, szabályértelmezésekkel kapcsolatban.