Mit várhatunk Mac Jones második évétől?

Kép
mjc1

    A tavalyi évben, két évtized után, Mac Jones volt az első olyan kezdőirányító a New England Patriots színeiben, akire mint új franchise-irányító lehetett tekinteni. Minden fiatal QB esetén felmerül a kérdés, hogy merre tart a fejlődése, várható-e hogy szintet lép az első éve után.

 

 

    Természetesen Mac Jones fizikailag sokat fejlődött, szemmel láthatóan is jelentős változásokon ment át a holtszezonban, de mi a helyzet a játék mentális oldalával? "Lelassult" számára a játék, gyorsabban olvassa és érti meg a védelmeket? Mik lehetnek az ésszerű elvárások vele szemben idén?

     – Úgy gondolom, hogy minden fiatal játékosnak, ahogy már korábban is beszéltünk róla, mindig nagy ugrás látható a teljesítményében az első évéről a másodikra – mondta Bill Belichick. – Jönnek újra az edzőtáborba, és már sokkal jobban megértik a rendszerünket, jobban benne vannak az NFL-ben, jobban értik, hogy milyen követelményeknek kell megfelelniük, és megszereztek már egy alap rutint is. Miután egyszer átmentek rajta, sokkal könnyebb felkészülni és végigmenni másodszor is a felkészülési időszakon. Azt hiszem, ez minden másodéves játékosra igaz.

    – Azt hiszem az idei holtszezonnak egy fontos része lesz, hogy megerősödjek, rendbe rakjam az étrendemet, és az ezekhez kapcsolódó egyéb dolgokat – mondta Jones az ESPN-nek még a Pro Bowl-on februárban. – Nagyon sok mindent kell még a következő szezon kezdete előtt elvégezni, szóval a lényeg, hogy dolgozni kell, aztán remélhetőleg ez meghozza a gyümölcsét, és sok pozitív változás fog bekövetkezni, legyen szó a dobómechanikámról vagy a playbook-ról. Most sok időm lesz megemészteni az idei évet, és úgy átvenni mindent, ahogy én akarom.

 

mjc1

 

    A Football Outsiders elemzése szerint egyértelműen a második év az, amikor a legnagyobb ugrást találjuk a QB-k teljesítményének növekedésében.

     – Az irányítók DYAR mutatója ["Védelemhez igazított szerzett yardok" mutató az egyes játékosoknál, amelyet az ismert DVOA mutatóból számítanak, csak nem az egyes play-ekre, hanem egy teljes szezon átlagára számolják. Lényegében az irányító hozzáadott értékét mutatja a védelmek erősségével korrigálva - a szerk.] átlagosan 136 ponttal emelkedik  az első és a második szezonjuk között – írja Aaron Schatz, a Football Outsiders szakértője. –Ugyanakkor a harmadik és a hetedik év között összességében közel nulla ez az érték, míg a nyolcadik évtől, vagyis nagyjából a játékos 30 éves korától kezdve minden szezonban folyamatosan veszítettek a DYAR értékükből az előző évükhöz képest.

  Rodger Sherman a theringer.com szakértője tavaly egy hosszabb elemzést adott közre (https://www.theringer.com/nfl/2021/9/30/22700483/rookie-quarterback-first-start-development-timeline) azt vizsgálva, hogy milyen módon kell az újonc irányítókat kezelni a hosszú távú sikerességüket szem előtt tartva, és azt állapította meg, hogy azok a kezdő irányítók, akiknek az első szezonjukban könnyítettek a feladataikon, és fokozatosan terhelték az újonc évükben, azoknak volt kiemelkedő a fejlődésük a második évükre, és lettek sikeresebbek hosszabb időtávon is. Ez ugyan nem jelenti azt, figyelmeztet Sherman, hogy Mac Jones biztosan megugorja ezt a lécet, de van néhány körülmény ami alapján bizakodóak lehetünk ezzel kapcsolatban.

      – Jónéhány irányító, aki már rögtön újonc évük első meccsén kezdő volt, relatíve gyengén teljesítettek hosszabb távon – írja Sherman –, és úgy néz ki, hogy ez leginkább annak köszönhető, hogy ezeket a játékosokat megtörhették a korai kudarcok. Például Kyle Boller [A Ravens 2003-as drafton kiválasztott első körös irányítója - a szerk.] talán sztár lett volna, ha nem dob rögtön az első meccsén három interception-t a Chiefs ellen. Ugyanakkor az első héten kezdő újoncok többsége valójában elég jól játszott az első meccsén. A probléma az, hogy ebben a csoportban, ahol több játékos is jól kezdett, természetesen nem mind tudta fenntartani ezt a teljesítményt hosszabb távon. Ez úgy tűnik azt jelezheti, hogy nem az a fontos, hogy mikor játszatjuk az újonc irányítónkat, hanem inkább azt, hogy nem feltétlenül az a QB lesz hosszabb távon a legsikeresebb, akinek kezdetben a legmagasabb plafont jósolták.

    Mac Jones második szezonjára nagy várakozással tekintenek a Patriots szurkolói, és J.T. O'Sullivan, korábbi NFL irányító szerint van is okuk az optimizmusra. O'Sullivan több mint tíz évet töltött a profik között - közte egy rövidke gyakorlócsapatos kitérőt 2006-ban a Patriotsnál is -, majd pályafutása befejezése után létrehozta a "The QB School"-t, egy olyan online oktatási fórumot, ahol az érdeklődők mélyebben megismerhetik az irányító játék részleteit.

 

mjc4

     

       O'Sullivan a tavalyi draft előtt több videofelvételt készített Mac Jones-ról is, és a többi újonc irányítóról is, majd több szezon közbeni elemzést tett közzé róluk, külön kiemelve az egyes irányítók fejlődését. A Browns elleni győzelem után például EZT a videót töltötte fel a youtube csatornájára Mac Jones-ról. Összességében a QB edzőt lenyűgözte, hogy Jones milyen gyorsan be tudott illeszkedni a csapatba és a rá szabott rendszerbe.

      – Úgy gondolom, hogy eltartott egy kis ideig, míg minden a helyére került a csapatnál. Mac Jones egy kicsit talán agresszív volt a pályán, de nagyszerű döntéseket hozott, legfőképpen vigyázott a labdára, és megcsinált mindent, amit a stáb kért tőle – mondta O'Sullivan a patriots.com-nak – A szezon közepére úgy tűnt, megtalálták az optimális helyét a rendszerben, néhány mérkőzésen kifejezetten magas szinten teljesített, majd a szezon végén végül nem mindig játszott olyan jól, ahogy azt várták tőle. De szerintem mindent egybevetve izgalmas éve volt, és a liga többi újonc irányítójához képest kifejezetten jól játszott.

      O'Sullivan hangsúlyozta, hogy azt is érdemes megnézni, hogy Mac Jones milyen gyorsan jutott ilyen magasra : 2019-ben még csak a csereirányító volt az Alabama Egyetemen, a következő évben aztán gyorsan kiharcolta magának a kezdőt, sőt, meg is nyerte a Bamával a egyetemi bajnokságot, majd a rákövetkező évre első körös NFL irányító lett belőle, ráadásul rögtön a kezdőben találta magát. Az elmúlt két éves időablakot nézve tehát még lenyűgözőbb MJ teljesítménye.

    – Minden szempontból fejlődésre számíthatunk esetében erre az évre, úgy fizikálisan, mint mentálisan, vagy a csapat vezéreként. Azt tippelem, hogy jelentősen fog javulni erőben és robbanékonyságban is, ami akár teljesen új fajta play-ekre is lehetőséget ad majd, dinamikusabb és kiszámíthatatlanabb lehet a pályán. A támadósor igazi karmestere lehet, amivel az egész offense-t egy magasabb szintre emelheti. Ez, párosulva azzal, hogy a stáb rá tudja szabni a támadósémát, hogy kimaxolják a képességeit, egy igazán ugrásszerű teljesítménynövekedést kell hogy eredményezzen idén.

    Mivel MJ egy teljes szezon lenyomott már kezdőként, komoly tapasztalatokat szerzett NFL csapatok védelme ellen is, így a mostani holtszezonban fényévekkel gyorsabban tud haladni, mint tavaly ilyenkor.

    – Nagyon nehéz feladat először belépni egy szervezetbe, és megpróbálni helyettesíteni azt a játékost, akinek a helyére érkezel – mutatott rá O'Sullivan. – Persze, néha csak a football sémák számítanak, az "X"-ek, meg az "O"-k a papíron, ezek mindenkinek egyformák, de pótolhatatlan tapasztalatokat lehet szerezni egy teljes szezonnal : például az utazással, a búcsúzásokkal, a bye week alatti munkával, vagy a rájátszásra való felkészüléssel... ezek a dolgok egyesekben valószínűleg komoly szorongást okozhatnak, de ha ezeknek csak egy részét ki tudod küszöbölni, akkor még profibb profi leszel, még csiszoltabb játékkal, nem mintha már nem lenne az most is, de fog ez még ennél is tovább csiszolódni. A pályán az irányító munkájának ráadásul egy jó része "mintafelismerés". Tehát ha pályán vagy és játszol, az összes ismétlés, amit a különböző védelmek ellen játszva látsz, play-ről play-re egyre jobb és jobb irányítóvá tesz.

 

mjc3

   

     Végül O'Sullivan rámutatott, hogy Mac a liga egyik legnagyobb futballzsenijével dolgozhat együtt, akit Ő maga a bajnokságban szerzett tapasztalatai alapján szokatlannak talált a karrierje során.

    – A másik dolog, amire emlékszem, hogy a többi csapattól eltérően a Patriots-nál Brady és Belichick olyan különleges kapcsolatot ápolt, amelyet semelyik másik csapatnál nem láttam irányító és HC között, pedig a csapatok harmadában megfordultam. Persze, nem mintha nem lett volna Brady kapcsolata különleges McDaniels-szel is, de ez irányító-koordinátor relációban nem szokatlan, de nem emlékszem, hogy máshol láttam volna olyat, ahol a QB és vezetőedző között hasonló kötelék lett volna. Ha feltételezem, hogy ez a fajta kommunikáció még mindig irányadó a Patriots-nál, Mac Jones is hozzáfér azokhoz a fajta infókhoz, azok a beszélgetések hasonlóak, megkapja ugyanazt a figyelmet minden téren, mint az elődje, akkor ez is egy egyedi, különleges módja annak, hogy jelentősen felgyorsítsa a fejlődését, és jobbá tegye a játékát.

     Az idei nyáron minden szem Mac-re fog szegeződni, tekintve, hogy ez a holtszezon kritikus lehet a fejlődése szempontjából. Az előző szezonban több másodéves irányító is szintet tudott lépni, és már top irányítóként emlegetik őket, például Justin Herbert-et, vagy Joe Burrow-t. Ha MJ is meg tudná ugrani a lécet második évére, akkor reális esélye lehetne a Patriots-nak újra visszatérni az AFC elitjébe.


Forrás: Mike Dussault, patriots.com
 

Hozzászólás

Baromi sokat fog számítani, hogy milyen offense playbook-ot fognak összerakni.

Las Vegasi fogadóirodák kb 0%-ra veszik a fejlődését a második évre, mondván kifutotta magát már az első évében MJ. Hát, akkor nem látták mit össze melózik a holtszezonban, kétszer is elment az elkapóival szorgalmizni, csupa izom lett, még a társainak is feltűnt, mindent alávet a fejlődése érdekében. Mindenki (edzők, játékosok) elismerően nyilatkozik mennyire elszánt, mennyire alázatos és eltökélt. Szóval én nagyon bízom Benne!

Az ilyen című cikkel Én vártam volna az edzőtábor legalább első hetének végéig.

A szakírói/szakemberi hipotézisek Engemet nem győznek meg egyik irányba sem. Annyit tudunk, hogy úgy tűnik lelkiismeretesen felkészült a 2. évére, rendbe tette a fizikumát/életmódját, szorgalmi dobóedzéseket tartott, neves dobóedzőhöz járt, de ez semmire sem garancia, legfeljebb biztató lehet. Eddig idén piros trikóban, néhány, gyakorlatilag non contact edzésen volt 30-40 dobása, többnyire jó és mintha ezek erősebbek/gyorsabbak/pontosabbak lettek volna. A többi QB feladatának fejlődéséről meg egyelőre, érthetően, nincs információnk.

A PFF újfajta rangsorokat is készített az irányítókról:

  • Minősíti a QB-k döntéshozatali képességeit, egy olyan ötlet alapján, hogy az irányító azt a vevőt célozza-e meg, aki egy játékból valószínűleg a legtöbbet hozza ki. Jones ebben a 13. helyre került, a listát TB vezeti, Josh Allen éppen hogy csak megelőzi MJ-t, 12., Mahomes 11.. Carr, Wilson, Cousins is mögöttük van.

  • A döntések végrehajtásának sikerességét is minősítették (pontos v. pontatlan passz), ebben MJ a 22. lett, ám TB a 21.! Mahomes az első, J.Allen a 18. Itt viszont Carr,Wilson, Cousins előttük van, az utóbbi 4.

Ezen rangsorok alapján tehát MJ átlag feletti volt a döntéshozatalban és átlag alatti a végrehajtásban. Érdekesnek találom, hogy MJ kb. ugyanúgy áll a két rangsor alapján, mint Allen. A két új QB titán helyezései előkelőek: Burrow 6. és 15., Herbert 7. és 5. Az utóbbit „összesítésben” csak Rogers (2. és 3.) és Stafford (4. és 6.) előzi meg. Természetesen ez a két mutató egy csepp a tengerben.

Ez de jó! Köszönjük!

Érdekes, még ha valóban csak a kimutatható jellemzők egy részére ad támpontot, de nyilván az edzők és MJ is figyelembe veszi - gondolom ők is tudnak erről, vagy van valami saját hasonló mérésük. Mind reménykedünk benne, hogy MJ egyre jobb lesz közösen a csapattal és előbb-utóbb megint a helyünkre kerülünk. :) :) 

GOOO PATS!!!

Mac Jones újabb edzést tartott pénteken , ezúttal Rhamondre Stevenson-al, Lil'Jordan Humphrey-vel és Kristian Wilkerson-al. 

Úgy tűnik nagyon igyekszik fejlődni (mondjuk ez szerintem el is várható egy újonc irányítótól). Részemről bizakodó vagyok, már tavaly sem rajta múlott a csapat szereplése, idén sem miatta kell aggódni szerintem.

N'Keal Harry elment egy negyed zacskó szotyiért:

Patriots traded WR N'Keal Harry to the Bears for a 2024 seventh-round pick.