NFC ellenfelek

Kép
NFC

Ebben a minisorozatban a 2024-es ellenfeleket vesszük górcső alá, felelevenítjük a legutóbbi Patriots elleni találkozókat. A sort az NFC-vel kezdjük!

Seattle Seahawks otthon

Ennél a párharcnál mindig elő fog jönni a fejünkben a 2014-es szezon Super Bowlja és Malcolm Butler interceptionje. Csodás emlékek, de azóta két meccs és két vereség.

Butler Int

Az utolsó meccsünk már a Brady korszak utánra esett (2020.09.20, 30-35). Cam Newtonnal egy izgalmas meccsen maradtunk alul. Csak egy támadáson belüli különbség volt a csapatok között. Az teljesen más korszak volt minden szempontból. A csapatunk teljesen kicserélődött azóta, igaz akad néhány mohikán még a csapatban (pl. Kyle Dugger és Ja'Whaun Bentley). A Seahawks is átlalakult azóta, Pete Carroll is távozott a vezetőedzői pozícióból, ők is egy új stábbal vágnak neki a szezonnak.

Ezen a meccsen jól kezdtünk, hiszen 81 másodperc után Devin McCourty vitt vissza egy lehalászott labdát Pick 6-re. Az első két negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok, mjad a második félidő elején egy mezőnygólra két nagy játékkal reagáltak a tengeri sólymok. S bár hajtottunk, csak a szépítésre futotta. Cam Newton jó meccset produkált, 397 yard 30/44 sikeres passz és egy TD (Jakob Johnsonnak).Volt egy eladott labdája is, összességében 94,6-os passer ratinggel zárta a találkozót. Volt emellett két futott (rövid yardos) touchdownja is, a túloldalon viszont a korábbi hibát kijavító és az eladott labdája után 5 touchdownt passzoló Russell Wilson állt a center mögött.  Az öt TD-ből kettő is 35+ yardos volt, ezen az estén sok nagy játékot engedett a védelem.

A mostani meccs kapcsán fontos, hogy ez lesz első hazai meccse a csapatnak, itt mutatkozhat be az idei elsőkörös Drake Maye, abban az esetben, ha ez lesz a végső döntése a szakvezetésnek. Továbbá ezen a találkozón mutatkozik be Jerod Mayo vezetőedzőként hazai pályán az NFL-ben, úgyhogy több szempontból is érdekesnek ígérkezik ez a találkozó.

Ellenfél szempontjából az idei meccs tartogat kérdéseket.

Kezdjük rögtön az edzői stábbal, hiszen Mike Macdonald vette át a stafétát Pete Carrolltól. Fiatal kora ellenére igencsak tapasztalt edzőnek számít, rendre jól teljesített koordinátorként, ez viszont számára is egy új szituáció lesz. Elkapó szempontból van egy ragyogó és két megbízható célpontja a Seattle-nek, Metcalfot már érintettünk, de mellette Jaxon Smith-Njigba és a veterán Tyler Lockett is szintén egy jó célpont lesz az irányítónak. Futó poszton ott van Kenneth Walker III, aki egyértelműen az elsőszámú játékos a csapatban, őt Zach Charbonnet tehermentesítheti adott esetben. A védelemben a vezető szerepkört Bobby  Wagner után másnak kell átvállalni, erre a posztra Jerome Baker érkezett a Dolphinstól. Mindenképpen meg kell említeni még Devon Witherspoont, aki tavaly berobbant a ligába, egyértelműen ő lehet a Seahawks védelmének egyik (talán egyetlen) X-faktora, de nem szabad elmenni az idén draftolt Byron Murphy mellett sem, akitől nagyon sokat várnak a szakértők. A passzsiettetésük annyira nem tűnik félelmetesnek, de a Patriots támadófalával kapcsolatban is vannak kérdőjelek, főleg ha a LT és LG posztot nézzük.

San Francisco 49rs idegenben  
Az első négy forduló tartogat nehéz mérkőzéseket, hiszen rögtön Cincinnatiben kezd a csapat, de a 49ers elleni találkozó is igencsak nehéznek ígérkezik, sőt...

Az utolsó meccs ugyanabban az évben volt (természetesen), amikor a Seahawksszal találkoztunk. és hatalmas hazai vereség lett a vége (2020.10.25, 6-33).  Ez volt ugyebár a COVID-os szezon, rengeteg problémával küzdött a csapat, volt hogy edzések is elmaradtak. Ettől függetlenül azon a meccsen a 49ers lemosta a Patriotsot a pályáról. Azért is emlékezetes még ez a találkozó, mert ez volt Julian Edelman karrierjének utolsó NFL-meccse. Elővigyázatosságból egy kisebb beavatkozást végeztek el rajta, így IR-re került, de a szezon végére már nem tért vissza, majd áprilisban bejelentette a visszavonulását is.

Az idei mérkőzésre:

Tegyük hozzá, hogy bár sok fegyvere már akkor is megvolt a San Francisconak, nem lettek gyengébbek. Brock Purdyvel találtak egy új, Kyle Shanahan rendszerébe tökéletesen beleillő irányítót és Christian McCaffrey személyében egy korszakos futó zsenit (de a mindenes inkább jobban meghatározza a játékost). Az elkapó célpontokat pedig napestig ajnározhatnám... George Kittle, Brandon Aiyuk, Deebo Samuel, de ide sorolhatjuk a már említett McCaffreyt is. Csak ez a négyes 3818 yardot kapott el tavaly. Kíváncsiak lehetünk Shanahan hogyan építi be Terique Owenst a csapatba, mindig az vagyok, ha valami nagy játékos fia érkezik a ligába. Kérdés, mennyi esélye lesz egyáltalán az 53-as keretbe kerülésre, ugyanis skill játékosokkal igencsak jól áll a csapat. A védelem sem gyengült, a legnagyobb távozó az a Chase Young, akit Leonard Floyddal igyekeznek majd helyettesíteni.

 Chicago Bears idegenben

Az utolsó meccs szintén meglepetés, de vereség volt (2022.10.24 14-33). Justin Fields második évének három győzelme közül ez volt az első. Bár volt egy időszak amikor azt gondoltuk, nyerhetünk, de 29 perc után bezáródott a pontzsák... Ez volt ugyebár az a találkozó, ahol Mac Jonest a sérülése után visszatérve lecserélte Bill Belichick, Bailey Zappe pedig ideig-óráig életben tartotta a reményeket, utána azonban ő is gyengén játszott. Ezen a meccsen Rhamondre Stevenson volt a csapat legjobbja. de önmagában kevésnek bizonyult. A támadóknak csak 22 percet sikerült pályán lenniük, a védelem jól játszott - különösképpen Matthew Judon, de óriási volt a hendikep.

Meyers TD

Az idei mérkőzésre:

Irányító poszton itt is megjelenik egy újonc, nem is akármilyen, hiszen a Bearshez került az 1/1 a tavalyi trade-nek köszönhetően. Caleb Williamsre esett a választásuk, ami nyilván nem volt senkinek sem meglepetés. Amellett, hogy egy dobógép volt az egyetemen, lábon is elég jó, minden tekintetben meg kell szorítani a jó eredmény érdekében. 3 év alatt 33 kezdő meccsén 9782 yardot passzolt az egyetemen. Szereztek egy veterán klasszis elkapót Keenan Allen személyében, de a tavalyi meghatározó célpontok is a csapatnál maradtak Cole Kmet és DJ Moore személyében. Futóposztra D'Andre Swift érkezett D'Onta Foreman helyett, az UDFA piacon pedig néhány szakíró szerint találtak egy gyémántot Ian Wheeler személyében. Meglátjuk ez a duó mire lesz képes. Bármennyire is 1/1-re választottak, ez a csapat sokkal jobb annál (az eredeti pickjük ugye 1/9 volt, ahol Rome Odunze személyében egy nagyon jó elkapó érkezett a Moore-Allen duó mellé). A macik sokat erősödtek az offszezon során, de nyilván sok múlik majd azon, hogy Williams milyen teljesítményt képes lerakni az asztalra az első évében.

LA Rams otthon

Itt is mint a Seattle-nél, a Super Bowl jut eszünkbe, és a csapat szisztematikusan felépített játéka, mind a támadások mind a védelem terén. Az a szisztematikus játék, amely a mérkőzés talán legikonikusabb pillanatához, Stephon Gilmore brilliáns interceptionjéhez vezetett. Bár Edelman lett az MVP, nálam a védelem egyben kaphatta volna.

Gilmore Int

Az utolsó meccsünk szintén vereség volt (2020.12.10. 3-24). Ezen a meccsen nem a támadójáték játszotta a főszerepet, a két csapatnak összesen volt 27 first downja és 538 támadó yardja, és a harmadik downos szituációk is csak 22 százalékban jöttek be. Az ellenfél úgy tudott nyerni, hogy Jared Goff összesen passzolt 137 yardot. cserébe viszont Cam Akers futott ellenünk 171-et. 

Idei mérkőzésre:

Egy eléggé meghatározó irányító van a túloldalon, és a cseréjét is jól ismeri a csapat (Matthew Stafford és Jimmy Garoppolo). Elkapó poszton talán a tavalyi második legjobb újonc támadó, Puka Nacua a legnagyobb fegyver de Cooper Kupp, Tyler Higbee (a rájátszásban elszenvedett sérülése miatt egyáltalán nem biztos, hogy ellenünk már pályára léphet), Demarcus Robinson és Tutu Atwell is maradt a csapatnál. Futó poszton Kyren Williams meghatározó játékos, és érkezett Blake Corum a Drafton, akitől szintén sokat várnak a csapatnál. A védelemből távozott az utóbbi évek egyik - ha nem a - legjobbja, Aaron Donald, aki visszavonult. Őt nyilvánvalóan lehetetlen lesz pótolni, de a tavaly berobbanó Kobie Turnerben lehet bízni, ahogyan abban is, hogy az idén draftolt Jared Verse, Braden Fiske, Brennan Jackson hármas a védőfal teljesítményét feljebb tornássza majd.

Cardinals idegenben

Az utolsó két meccsen nyerni tudott a csapat a Brady korszak után (2020.11.29-én 20-17 és 2022.12.12-én 27-13).

Az első meccsen az első negyedes nullázás után a csapat tudott fordítani, és egy utolsó másodperces Nick Folk field góllal sikerült a W betűt behúznia a csapatnak. A veterán rúgó egy 50 yardról értékesített mezőnygóllal zárta le a meccset. Passzjátékban egyik csapat sem volt erős, de míg Murray 170 yarddal és egy interceptionnel, addig Cam Newton 84 yarddal és 2 interceptionnel zárt. Futásban is vereséget szenvedtünk. Jöhet a kérdés, akkor hol nyertük meg a mérkőzést. A válasz pedig a mezőnypozícióban rejlik. Jake Bailey remek meccset fogott ki, 56,3 yardot puntolt átlagban (az ellenfél 42-t), a visszahordóink is klasszis teljesítményt nyújtottak, Gunner Olszewskinek 2 punt visszahordás során 67 yardot sikerült összehozni (7 yard a túloldalon), Donte Moncrief pedig kickoff után 75 yardot hordott vissza (18 a túloldalon). Egy ilyen kiélezett mérkőzésen ezek sokat számítanak. Valamint a negyedik negyed végén volt egy kihagyott mezőnygólja a Cardinalsnak, ami után esély nyílt a győzelemre, ezzel pedig élt is a csapat.

A második meccsen Kyler Murray hamar megsérült, utána pedig bár szintén kiegyenlített volt a meccs, néhány momentumnak köszönhetően két TD különbséggel nyertük meg a mérkőzést. Pierre Strong remek napot fogott ki, 70 yardot futott 5 próbálkozásból, köztük egy 6 pontos futással. Ahol az Arizona elvesztette a meccset, az az egy elrontott field goal és az egy elvesztett fumble, amit Raekwon McMillan 6 pontosra hordott vissza, emellett a második félidőben 5 negyedik kísérletnek mentek neki, és csak egyszer sikerült megtartani a labdát. A második félidős védekezésünk csúcskategóriás volt. Mac Jones átlagos napot fogott ki, a támadó fal csak egy sacket engedett. Amit ki kell még emelni, Marcus Jones 18 yardos interceptionnel jelentkezett, és emellett a Josh Uche, Matthew Judon páros 4.5 sacket hozott össze. Nem szép győzelem volt, de hasznos.

Az idei mérkőzésre:

Murray hektikus irányító, képes nagy játékokra mind jó és mind rossz értelemben, emellett sérülékeny. Az utolsó 3 szezonjában 17 meccsen nem játszott (50-ből). Nagyon figyel a labdára, kevés lehalászott labdája van és kevés a ténylegesen elvesztett fumble-je – 5 év alatt 46 int és 8 fumble (94 dobott és 26 futott TD mellett). Az első két szezonjában még többet oldott meg lábon, de az utolsó háromban ezek a számok visszaestek. A négy legtöbb yardot elkapó játékosok közül kettő elhagyta a csapatot, Marquise Brown és Rondale Moore személyében. Tavaly az irányítók első számú célpontja a TE Trey McBride volt. A csapathoz érkezett a drafton Marvin Harrison Jr, aki az utóbbi évek legígéretesebb WR prospectje. A futóknál maradt az első számú futó James Conner, bár tavaly a futás nem volt annyira sarkalatos pontja a támadójátéknak, mint a korábbi években. A védelemben nem volt nagy mozgás. A csapat erőssége tavaly egyértelműen a pass rush volt, a sackek szépen el lettek osztva a játékosok között, az irányító nem tudhatta, honnan fog érkezni a nyomás. Futás elleni védekezés és a passzok levédekezése esetében nem beszélhettünk tavaly meghatározó csapattól.

Hozzászólás

Köszönjük, érdekes elemzés és "jóslás", jó már ezekben az ínséges hónapokban kicsit előre nézni a szezonra. :)

De a legjobban várt dolog a csapatunkat látni élesben játszani, és akkor lehet majd tényleges esélylatolgatást csinálni, ha egyáltalán lesz értelmezhető játékunk. Azért most szerintem mindenkiben benne van a félsz, hogy megint egy blama lesz a vége, mint az elmúlt két évben - persze a remény most talán megalapozottabb, de ennyire új csapatunk nagyon régen volt.

Már csak 2,5 hónap az előszezonig, azt kell valahogy kibírni. :) :) :)