NFL Combine 2023

Kép
Combine

Ma kezdődik az idei Combine látványos része, négy napon keresztül Indianapolisban felmérőzik az idei draft class java.

Természetesen az újoncok mellett érdemes figyelni a GM-ek és az edzők tevékenységét, sok üzlet köttetik meg ilyenkor. Az elmúlt napok eseményeiből, híreiből szemezgettem, megpróbáltam összeszedni a legfontosabb eseményeket, ami a csapatot érinti/érintheti.

  • Kezdjük a részletes programmal: csütörtökön magyar idő szerint este 9 órától a védőfal és a linebacker sor tagjai veszik birtokba a pályát, őket a defensive backek követik pénteken este 9-től. A hétvégén előbb az irányítók, elkapók és tight endek gyakorlatoznak este 7 órától, vasárnap pedig a futók és a támadófal tagjai zárják az eseményt - szintén este 7-től. Az NFL Game Pass előfizetéssel rendelkezők élő közvetítést is kapnak az NFL Network jóvoltából. Ha van egy kis időtök, mindenképpen ajánlom, ha a konkrét felmérők nem is érdekelnek Titeket, de sok jó témát feszegetnek a szakértők.
  • A Patriotstól a hírek szerint négy edző lesz jelen az eseményen. Az elkapóedző Troy Brown, a cornerbackek edzője Mike Pellegrino, valamint a speciális egységért felelős edzők - Cam Achord és Joe Houston. Számomra az igazán fájó az Achord nevét itt látni, jobb szeretném csapaton kívül látni az elmúlt szezonok teljesítménye után.
  • Ha hinni lehet a híreknek, Bill Belichick nem lesz jelen Indianapolisban, bár olvastam ezzel ellentétes híreket is, biztosat tehát majd csak később lehet tudni. A front officeból Matt Groh biztosan jelen lesz - ő ugyebár a játékosszemélyzetért felelős igazgató (ez a pozíció van a GM poszt alatt). Hozzá még néhányan csatlakoznak majd a stábból.
  • Az elmúlt években egyre inkább trend lett, hogy a csapatok kevésbé fókuszálnak a Combine-ra, tavaly például a Rams nem küldött senkit el az eseményre. A Patriots idén az East-West Shrine Bowlon és a Senior Bowlon is bővebb képet kapott az újoncokról, edzette is őket, minden bizonnyal ez is egy ok lehet, hogy nem fordít akkora figyelmet a csapat az idei Combine-ra.
  • A pályán elvégzett gyakorlatok előtt a csapatok már interjúzhattak az újoncokkal, szerdán az elsőként pályára lépő csoport (DL, LB) volt terítéken. A Patriots két top EDGE rusherrel is "találkozott", a top 5-10 környékére várt Tyree Wilsonnal a Texas Techről, aki igazi szörnyeteg méretekkel rendelkezik (6'6", 275 font ~ 198 cm, 125 kg), valamint a draft boardokon az elmúlt hetekben igencsak nagyot ugró Lukas Van Ness-szel az Iowáról (6'5", 269 font ~ 195 cm, 122 kg). Utóbbi elmondta, hogy nagyszerű lenne New Englandben játszani, Kirk Ferentz miatt van is kapcsolata Bill Belichicknek az egyetemmel, valamint a szakértők szerint is jó fit lenne a Patriotsba a passzsiettető. Pass rush terén tavaly nagyon jól muzsikált a csapat, de Judon sem lesz fiatalabb, valamint Uche szerződése is le fog járni a 2023-as szezon végén. Ettől függetlenül vannak nagyobb hiányposztok (jelenleg), amiket az első körben orvosolnia kell majd a csapatnak.
  • A Patriots védőfalának edzője DeMarcus Covington jövőre akár koordinátori posztot kaphat majd a ligában. Covington interjúzott a Cardinals DC posztjáért idén, a frissen kinevezett főedző - Jonathan Gannon (korábbi Eagles DC) - elmondta, hogy nagyszerűen sikerült, rengeteget tanult ő is a beszélgetés alatt. A friss Cardinals-GM, Monti Ossenfort is dicsérte az edzőt. Ossenfort korábban a Patriotsnál dolgozott a scouting részlegen, most pedig elmondta, hogy egy nagyon tehetséges edzőről van szó, aki előtt fényes jövő áll a ligában. Covington emellett a Chargers DC posztjáért is harcban volt, de ott végül házon belül oldották meg a kérdést.
  • Végül pedig egy szerződéssel kapcsolatos hír, Jonathan Jones és a Patriots között a Combine alatt megindulnak a tárgyalások egy új szerződésről (ezért sem gondolom annyira biztosnak, hogy Bill Belichick nem lesz jelen Indianapolisban).

A jövő hét folyamán érkezem majd egy összefoglaló cikkel is az idei Combine-ról.

Hozzászólás

Szuper, köszönjük szépen! :-)

Archod lenne a hibás Bailey visszaeséséért, Folk hullámzó teljesítményéért, Cody Davies korai sérüléséért, Schooler punt bakijáért és sérüléséért, Cardona kieséséért? Ebben Én nem vagyok bizonyos. Vajon mért küldték Indianapolisba?

Azért nem, de a speciális egység kollektíven gyenge teljesítményéért vétek lenne nem őt elővenni. Ha a támadósornál megemlítettük, hogy voltak gondok, akkor ez a spec teamre is igaz.

Nekem úgy tűnik, hogy a csapatvezetés Achord-ot egyelőre inkább a 2019-es, 2021-es bravúros teljesítménye alapján ítéli meg nem pedig a tavalyi frusztrált/hullámzó teljesítményt nyújtó játékosokkal és sérülésekkel tarkított, időnként szinte tartalékos ST eredménytelensége alapján. A tavalyi „Patricia-kísérlet” és az Achord tevékenység szerintem nem vehető egy kalap alá. Nem állunk annyira jól, hogy sorra rúgjuk ki az edzőket, mennek/mennének azok sajnos Maguktól is.

'19-ben még Judge volt a spec team koordinátora, egyedül a '20-as szezon ami (nagyon) jól fest Achord CV-jében. Az offense akkor finoman szólva sem hasított, ez azért hatással volt a spec team teljesítményére is - nem véletlenül volt Bailey legjobb szezonja az. '21-re is volt a visszaesés, '22-re meg főleg. A stábban ráadásul ott van egy Judge, akivel minőségileg is sikerülne előrelépni, Judge-nak ráadásul komolyabb titulus nem is maradt BoB érkéezésével. De igazából lényegtelen is az egész, nekem ez a véleményem, neked meg más.

Valóban nem igazán lényeges a Mi véleményünk. :)

Egyébként az Én forrásom a Patriotscom-ról származik: "... Achord also played a key role in Patriots special teams blocking a franchise record four punts in 2019 and the team allowing just 71 punt return yards on only 12 punt returns in 2021..." 

UPDATE: Nekem az ingyenes Game Passel is működik a dolog, nem kell előfizetni, elég csak a regisztráció.