NFL Draft 2019: Byron Cowart

Kép
Byron Cowart

Bár az NFL Draftja már három hete lezajlott, mi még mindig készülünk Nektek ismertetőkkel, ezúttal az ötödik körös defensive tackle-lel, Byron Cowarttal ismerkedhettek meg részletesebben.

Cowart Floridában, szülőhelyén járt középiskolába, ezen a szinten igazi nagyágyúnak számított. 2015-ben ő volt az elsőszámú középiskolás játékos az országban az ESPN-nél, de 247Sports rangsorában is a harmadikként volt kiemelve. El is döntötte, az Auburn egyetemet választja, és ide is írt alá. Első évében tartalékként számoltak vele csupán, mindössze hat szereléssel zárta a szezont, majd a nyár során több csapattársával együtt marihuánabirtoklás miatt gyűlt meg a baja a törvénnyel. Második szezonjában is mindössze 10 meccsen vett részt, szintén hat tackle-t ért el, ráadásul novemberben sürgős vakbélműtéten esett át, emiatt a szezon hátralévő részét kihagyta. 2017-ben három mérkőzés után hagyta ott az Auburn Tigers csapatát, elmondása szerint nem azt kapta amire várt. Az az edző, Will Muschamp, aki őt "odavitte" ugye távozott a South Carolina egyetemre, utána pedig az edzők máshogyan tekintettek rá. Az is közrejátszott a döntésében, hogy édesanyja megbetegedett. A Maryland "sietett" a korábbi nagy tehetség segítségére, itt töltötte el a 2018-as szezont, ami már teljesen vállalható eredménnyel zárult. Az Auburnnél eltelt két évben mindössze 12 szerelés jött neki össze, idén ezzel ellentétben 38 tackle-t, amiből öt negatív yardos volt, három sacket, két interceptiont és egy kierőszakolt fumble-t ért el. A Patriotsnak szüksége volt valakire a védőfal közepén, aki hatással lehet a játékra, ráadásul Cowart esetenként szélről is indulhat majd. Ha ki tudják aknázni azt a potenciált, amiért elsőszámú játékos volt anno, akkor nagyott fogott vele a csapat, bár nyilván nem véletlenül itt, és nem az első két napon kelt el. Mindenesetre a lehetőség adott számára, hogy maradandót alkosson.

Erősségek: NFL-szintet is jó méretekkel megáldott srác, ezzel nem lesz gondja a profik között, emellett eléggé sokoldalú játékos, mind szélen, mind középen lehet helye a védőfalban. Inkább erős, semmint fürge játékos, ebből adódóan a bull-rushban erősnek számít. A futás ellen sem elveszett játékos, illetve erőszakos is - jó értelemben. Nagy területet képes lefedni, sok helyre ér el, így a futójáték megállításában is nagy szerepet tud vállalni. Legnagyobb erősségként az erejét lehet kiemelni.

Gyengeségek: Legnagyobb gyengepontja a technikája. Átlag alatti fürgesége gondot okoz majd neki a snapek után, ebben sokat kell fejlődnie, hogy már a kezdettől fogva tényező lehessen. A kezdősebesség hiánya miatt eleinte főleg középről dolgozhat, hiszen a DE posztnak ez lenne az egyik alapja. Atletikusságban is elmarad az elvárttól, illetve az egyetemen több personal foul szabálytalansága is volt, amit a Patriotsnál bizony nem néznek jó szemmel.

Összegzés: Összességében azt gondolom, hogy egy ötödik körös játékostól túl sokra feltétlen nem lehet számítani, az nyilván sokatmondó, hogy anno five-star recruit volt. Az egyetemi éveiben több probléma is volt, ami nyilván nem pozitív hatást gyakorolt a teljesítményére. A Marylanden tavaly nem muzsikált rosszul, elnézve a jelenlegi védőfalat, egy komoly preseasonnel akár nagyobb szerepet is kaphat majd az alapszakasz során.

Forrás: TheDraftNetwork NFL.com PressBox Online

Hozzászólás

A jelenleg 6 rosteren lévő DT játékos közül jelenleg! egyértelműen előtte van Guy, Butler, Pennel, Parry. Az 53-ban kis valószínűséggel lesz 4-nél több DT. Ha nem viszik el waiver-ről a PS-be be fog kerülni.