NFL Draft 2019 - Damien Harris

Kép
Damien Harris

Az idei drafton a 87. választási joggal a New England csapata Damien Harris futót választotta az Alabama egyetemről. Ismerjük hát meg az egyik új patriótát!

Harris 1997-ben született Kentuckyban. A középiskolai tanulmányait is itt folytatta, ahol összesen 6 748 yardot és 122 touchdown-t futott a south madisoni sasok csapatában. A rendkívüli gimnáziumi karrierje után 5 csillagos reménységként került arra az Alabama egyetemre, ami még az egyetemi futballt szorosan nem követő rajongók számára is remekül cseng. Elsőévesként Derrick Henry cseréjeként játszott, ekkor még nem kapott annyi lehetőséget a támadások során, azonban Henry távozása után első számú futóvá lépett elő. Mondhatni élt is ezzel a lehetőséggel, ugyanis a következő 3 évben 429 futásból 2096 yardot hozott össze, ami 6,77-es yard/futás átlagot jelent.

Nézzünk pár megállapítást az erősségeiről, gyengeségeiről és egyéb tulajdonságairól:

Erősségek:

  • Igazi erőfutó, aki leginkább a tackle-ök közötti futásokban eredményes.
  • A pass protectionban nincs elveszve, de bizonyos szituációkban még van fejlődni valója.
  • Remek a rövid yardos helyzetek megoldásában.
  • Rendkívül jó egyensúllyal rendelkezik, a kisebb ütéseket remekül veszi fel.
  • Biztonságban van nála a labda, ritkán érnek el ellene fumble-t a védők.

Gyengeségek:

  • Nincs meg az a robbanékonysága, hogy 40+ yardos futásokat lehessen tőle várni meccsről-meccsre.
  • Nehezen tér ki a kontaktok elől.
  • Nem rendelkezik elit szintű atletikussággal.
  • Line of scrimmage-en túl nem igazán használták eddig elkapásokra.

 

Összefoglalás:

Ugyan Josh Jacobs korábban kelt el a drafton, mégis Harris volt az aki több idő töltött idén a pályán az Alabama támadásai alatt. Ezek alapján rendkívül jól fog illeni Michel mellé azokon a meccseken, amikor az ellenfél védőfalának fárasztása lesz a cél és a középső futásokat fogja erőltetni a csapat. Az Alabama a Patriotshoz hasonlóan szereti megosztani a munkát a futói között, így ideális lehet számára, hogy az NFL-ben sem szakad a nyakába egy teljes csapat cipelése. A tavalyi évben Michel, Hill és Burkhead sérülése után komoly gondban volt a csapat, hogy ki legyen a felelős a futójátékokért, idén hasonló esetben Harris tökéletesen megfelel a pótlásukra. Az év folyamán valószínűleg ő lesz az első számú opció a rövid yardos szituációknál, valamint akkor lehet többet pályán amikor az órát próbálja lepörgetni a csapat.

Hozzászólás

A cikk vége azt sejteti, hogy Harris, mint erőfutó, biztos tagja lesz az 53-nak, akkor is, ha  a keretszűkítésig mindegyik roster tag egészséges marad (Nyilván sérülés esetén biztosan.). Ez természetesen lehetséges, de kérdezem, lesz 6 futó a rosteren? Develin, Michel, White és a ST specialista Bolden helye biztosnak látszik, az ötödikért versenghet Harris és a kicsit sérülékeny Burkhead (aki, persze, ha egészséges, jó). Vagy Bolden mégsem fog kelleni? Vagy Burkhead trade/cut? (A trade-et a Patspulpit-on már pedzegették, mint esélyt.)

Válasz hopi46 üzenetére

Reálisan nézve nincs olyan opció hogy,nem lesz majd a keret tagja.   /A sérülés faktort hagyjuk most./

A három kezdő kaliberű futó: Michel-White -Harris fix.

Develin FB egyértelműen fix.

Bolden nem futónak kell csak ha más nem marad és  fix ST.

Burkhead sajnos a gyenge láncszem ezt már egy ideje tudni.

 

..., hogy Bolden hol futkorászik és hol meg nem, hanem az, hogy 5 v. 6 futó foglalja majd a helyet a roster-en, mert Ő is abban, azaz a futó korps-ban van. :) (A ST-ben csak a P,K,LS van külön "nyilvántartva".)

Burkhead nagyon nagy hátránya a sérülékenysége pl. Bolden-nel szemben, mert amikor egészséges legalább annyit szerepel a ST-ben, mint Bolden. (Bolden 17-ben Nálunk 60%, Burkhead pl. a PO-ban idén 58-74%)

Harris előnye, hogy erőfutó (ilyenünk rajta kívül nincs, bár Michel uo. méretű, mint Ő), és akármit is produkál a kezdésig egy 3.körös picket nem igen dobálunk el, mert a waiver-ről rögtön elvinnék.

Igazából nem értem Harrist akkor minek kevered bele az egészbe ah Te magad is (tudod) megválaszolod,hogy egy 3. körös futót nem hagynak ki a keretből. :)

Igen, beláttam, hogy Harris miért fix. Az eredeti kérdésem viszont a futók számára vonatkozott, de ez biztosan csak az Én "gondom". :) 

Miért érdekes hány futó van nevezve? Az csak egy címke. A Pats pont arról híres, hogy a legtöbb játékosa több poszton, több feladatkörben bevethető (mint ahogy te is írtad). Az a lényeg, a pályán mit csinál, nem az, hogy mire lett nevezve. 

A posztok címke minősítése azért kicsit túlzó/elnagyolt szerintem, de nem ez az érdekes. Az elmúlt 5 évben egyszerre mindig csak legfeljebb 5 futó volt a roster-en a futók "címkéjéből". Az idei, elég erősnek látszó, 90-es roster-ünk leszűkítésekor nem mindegy ki lesz cut és melyik szekcióból, mert azok nagy részét, főleg a jókat/fiatalokat/olcsókat, elviszik a waiver-ről.  (Pl. a futóknál ilyen lehet Burkhead) és így esetleg még a PS-be se mehetnek. Természetesen majd úgyis megtudjuk, hogy, ha 6 futó lesz melyik másik szekció lesz 1-el rövidebb, mint tavaly, mert azért a roster felépítésében minden csapatnak van valami szisztémája, ami csak akkor változik, ha nincs hozzá ember vagy ha megváltoztatja a játékrendszerét. Nálunk most sok jó játékos van, kérdés, változik-e számottevően a játékrendszerünk a tavalyihoz képest. (Gronk miatt valószínűleg valamennyire igen.)

Kicsit off

Ma már a Gillette Stadionba folytatódott az OTA és tart csütörtökig bezárólag, majd újra folytatódik máj. 29-30-án és jún. 10-11-én. A kötelező 3 napos minicamp időpontja: jún. 4.-5.-6.

Amit nem tudtam eddig: A csapatoknak minden munkamenetet le kell filmezniük, és 30 napig meg kell őrizniük a szalagok másolatát, hogy az NFLPA ezalatt bármikor megtekinthesse.

Más: Állítólag Demaryus Thomas PUP listán kezdi a szezont.