NFL Draft 2021 - Hátsó(bb) körös irányítók

Kép
QB

Lassan itt a draft ideje - én pedig érkezem a beígért cikkel, ahol a top 5 után következő néhány irányítóról olvashattok. Megpróbálom körbejárni, miért valószínűbb szerintem az első körös QB pick, illetve milyen lehetőségek rejlenek a hátsóbb körös prospectekben.

Kezdjük a cikket egy picit távolabbról, ugyanis a csapat jelentősen megerősödött a szabadügynökpiac során, mindegyik hiányposztra sikerült játékost, játékosokat szerezni, a legnagyobb kérdőjel természetesen az irányítók neve mellett van: jelenleg Newton, Stidham és Dolegala van rosteren. Az idei draftnak 10 pickkel vág neki a csapat, ami figyelembe véve a jelenlegi létszámot igencsak soknak mondható, és akkor a várható UDFA-játékosokról még nem is beszéltünk. Ez engem arra enged következtetni, hogy agresszív lehet/lesz a csapat a játékosbörzén, és megpróbálnak az idie top 5 irányítóból egyre lecsapni az első körben. Felmerülhet bennetek a kérdés, akkor mi a francért írom ezt a cikket... Nos azért, mert mint tudjuk Belichick gondolatait a legnagyobb draftguruknak sem sikerül kitalálni - nem árt képben lenni a későbbi QB-kkel kapcsolatban sem. Ami biztos: a csapat úgy lett felépítve, hogy egy újonc irányítóval igencsak komoly babérokra lehetne törni, gyakorlatilag minden posztot igyekezett a Belichick-stáb a piacról megoldani - ezért is gondolom azt, hogy az első körben bizony lépni kell - ráadásul most az elmúlt éveknél jóval előrébb is van a sorrendben a Patriots. Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy egy első körös QB pick az ötödik éves opció miatt hosszútávon jobban kifizetődő a csapatok számára...

Mint minden játékosnak, az irányítóknak is meg kell szokniuk az NFL ritmusát, ez a hátsóbb körös játékosokra még hatványozottabban igaz. A most következő játékosoknak szerintem egy, de inkább két "tanulóévre" van szükségük, hogy kezdőként szerepelhessenek... Lássuk a prospecteket!

Kyle Trask - Florida (6'5", 240 lbs)

Trask gyakorlatilag a 15 évvel ezelőtti "tökéletes" irányító prospect, pont azokban a tényezőkben kiemelkedő, amik a 2000-es évek elején számítottak elsőrangúnak. A zsebben igencsak otthonosan mozog, remekül lát a pályán és dobja oda a labdát a társainak - mind erőből, mind pedig ívelve. Mindemellett remek méretei is vannak - igazi prototípus jelleg. Ezek alapján gondolhatnánk, hogy bőven kezdő lenne az NFL-ben is - ám mozgékonysága (vagyis éppen annak hiánya) miatt igencsak limitált szerepben tudná őt használni egy csapat. Természetesen az irányító elsődleges feladata a passzolás, ám gyakorlatilag tiszta zsebet kell neki biztosítani, mert máskülönben közel sem lesznek annyira pontosak a passzai - a földön szerzett yardokról már nem is beszélve. Túlságosan is magabiztossá teszi a karereje és egy-két pontos passza, így pedig előfordult, hogy nagyon erőltette a passzokat akár double coverage-be is, ami interceptionökben manifesztálódott. A lábmunkáján mindenképpen dolgoznia kell, de a többi adottsága miatt egyértelműen a hatodik QB a sorban - a második nap eleje-közepe táján valaki le fog csapni rá.

Statjai leginkább az elmúlt két évből vannak - az első évben nem látott pályát, 2018-ban pedig csak limitált szerep jutott neki.

Év Sikeres passz Kísérlet Passzpontosság Yard TD INT
2019 237 354 66,9% 2941 25 7
2020 301 437 68,9% 4283 43 8

A 2020-as éve egészen kiválóra sikerült - ennek köszönhetően lett negyedik az idei Heisman-szavazáson is (a legjobb egyetemi játékos kapja ezt a díjat).

Kellen Mond - Texas A&M (6'3", 217 lbs)

Mond pont Trask szöges ellentéte, személyében egy igazi dual-threat QB-ról van szó, csak éppenséggel messze nem olyan kiemelkedő, mint amilyen Justin Fields vagy éppen Trey Lance. Ennek is köszönhetően nála sokkal inkább a harmadik-negyedik körröl lehet beszélgetni, mint realitás. Mond az elmúlt négy évben az Aggiesnél játszott -  a '17-es szezonját még tekinthetjük bemelegítésnek (bár ekkor is kezdőnek számított), utána viszont három évig szép teljesítményt rakott le az asztalra. A zsebből és azon kívülről is veszélyes játékosról van szó, gyorsan engedi el a labdákat. Ami miatt az NFL-ben is tényező lehet, az az, ahogyan képes meghosszabbítani a játékokat és sok yardot tud szerezni futásokkal is. Ez eddig szép és jó, ám sajnos túlságosan inkonzisztens, sokszor túlságosan is hamar szabadul a labdától (pánikol), a blitzek olvasásában is javulnia kell. Sokszor inkább támaszkodik a lábaira, mint a karjára, a hosszú passzokat gyakran felváltják a checkdownok, ami fakadhat abból is, hogy karrierje elején bizony jónéhány INT-t írhattak a neve mellé. Összességében elmondható, hogy az NFL-trendeknek teljesen megfelel, ám sok területen kell még fejlődnie, hogy oda lehessen neki adni a kezdőirányító posztot. Ami pozitív, hogy évről évre fejlődött az egyetemen, ha ezt tudja folytatni, akkor jó eséllyel megragadhat a ligában.

Év Sikeres passz Kísérlet Passzpontosság Yard TD INT
2017 117 227 51,5% 1375 8 6
2018 238 415 57,3% 3107 24 9
2019 258 419 61,6% 2897 20 9
2020 188 297 63,3% 2282 19 3

Davis Mills - Stanford (6'4", 225 lbs)

Mills Traskhez hasonlóan két szezonnal a háta mögött érkezik a draftra, csak éppen jóval szerényebb statisztikával mint poszttársa. A 2017-es középiskolai class legígéretesebb irányítója volt, ám a Stanfordon igencsak limitált szerep jutott neki - mindösszessen 11 kezdő mérkőzése van, igencsak tapasztalat híján van a fiatal QB. Két szezonjában térd, míg 2019-ben lábsérülés is hátráltatta. A dobómozdulata és karja mindenképpen arra predesztinálja, hogy az NFL-ben megállja majd a helyét, hiszen amikor játszott, akkor remek labdákkal találta meg a társait, mind shotgunban, mind pedig a center mögül indulva veszélyes, elit sebességgel és tökéletes spirállal engedi el a passzokat. Akárcsak Trasknél - nála is a mobilitás hiánya az egyik figyelmeztető jel. A kevés mérkőzéséből adódóan még rengeteget kell fejlődnie, igazi development QB, ám abban a szakértők egyetértenek, hogy az a bizonyos plafon nála igencsak magasan van, köszönhetően a remek karjának. Ha az erősségeire építi egy csapat az offensét, akkor egy-két év fejldőés után beléphet az NFL kapuján.

Év Sikeres passz Kísérlet Passzpontosság Yard TD INT
2019 158 241 65,6% 1960 11 5
2020 129 185 66,2% 1508 7 3

Sam Ehlinger - Texas (6'3", 225 lbs)

Számomra Ehlinger az egyik legérdekesebb prospect, ő ugyanis igencsak kompakt játékosnak tűnik, mind földön, mind pedig levegőben veszélyes. Sok szakértő Taysom Hill klónként tekint a játékosra, aki az elmúlt négy évben a Texas kezdő QB-ja volt. Ehlinger is egy dual-threat QB, gyakorlatilag nagyon kevés olyan tényező van amiben nem mondható jónak, vagy átlag felettinek. Jöhet akkor a kérdés, hogy miért nincs fentebb a boardokon. Egyrészt azért mert semmiben nem igazán kiemelkedő - vagy amiben igen, az kevéssé mérhető: ilyen például a vezérszerep, vagy a hihetetlen keménysége. Az egyetemen nem igazán volt mellette olyan WR szekció, amely megkönnyítette volna a dolgát, így túlságosan sokszor is kellett saját magára támaszkodnia. Az az egyetemen is látszott, hogy nem ijedt meg az ellenfeleitől, gyakran dobta be igen szűk helyekre is a labdát, vagy éppen dobott hátsó vállra passzokat. Rövid yardos szituációkban mindenképpen hasznos lehet, hiszen passzra és futásra is fel kell készülnie az ellenfélnek. Összességében benne sokkal inkább egy svájci bicska típusú QB-t látok, mint stabil NFL kezdőirányítót, de egy erősebb WR, TE és RB szekció segíthet neki abban, hogy akár kezdőként is lehessen vele számolni.

Év Sikeres passz Kísérlet Passzpontosság Yard TD INT
2017 158 275 57,5% 1915 11 7
2018 275 425 64,7% 3292 25 5
2019 296 454 65,2% 3663 32 10
2020 194 322 60,2% 2556 26 5

Jamie Newman - Wake Forest/Georgia (6'4", 230 lbs)

Newman is az atletikusabb QB-k sorát erősíti, mozgékonysága az egyik tényező, ami miatt tényezővé válhat az NFL-ben. Egyetemi pályafutását a Wake Forestnél kezdte - itt is húzott le három évet - majd tavaly került a Georgiához, ahol azonban a COVID miatt nem lépett pályára, ellentétben a Senior Bowlon szerepelt. Mint minden hátsóbb körös irányítónak, neki is bőven kell még fejlődnie ahhoz, hogy komoly snapeket kapjon a profik között, tipikusan low floor-high ceiling játékos. Erős felépítése miatt minden bizonnyal nem fogják "szétverni", ám meg kell találnia az egyensúlyt a passzolás és a futással szerzett yardok között. Mindösszesen 16 meccsen kezdett az egyetemen, eléggé tapasztalatlannak számít tehát, a mechanikáján is sokat kell még dolgoznia. Eléggé nyers még a játéka, ám a megfelelő türelemmel és szakértelemmel kezdő QB-vé fejleszthető az évek során - megvannak azok az adottságai amik alapján megkaphatja egy franchisenál néhány éven belül a kezdő QB posztot.

Év Sikeres passz Kísérlet Passzpontosság Yard TD INT
2018 84 141 59,6% 1083 9 4
2019 220 361 60,9% 2868 26 11

Ezek voltak tehát a hátsóbb körös prospectek, minden bizonnyal nektek is van kedvenc jelöltetek ebből az ötösfogatból is, akárcsak a top 5-ből. Én még mindig azon a véleményen vagyok, amit a cikk elején is felvázoltam - nem "kísérletezgetnék" hátsóbb körös QB-kkal, hiszen nagyon alacsony beválási százalékkal dolgoznak az ilyen játékosok. Minden adott ahhoz, hogy agresszíven álljon a Patriots a QB-poszthoz és megpróbáljon már az első napon megfelelő embert találni erre a posztra. Természetesen benne van a pakliban, hogy hátrébb húz a csapat QB-t, ha betradel elénk a Bears és/vagy a Washington (esetleg más), de én igazából egyik hátsóbb körös játékosban sem látok sokkal többet, mint amennyit akár Newton, akár Stidham képes lehet letenni az asztalra...

Hozzászólás

Nyilván Mond lenne innen a legjobb fit, de eszméltlen sokszor dobja alul vagy túl a célpontokat. Ezek a tight window dobások, se mennek nagyon, ráadásul bármennyire is atletikus papíron, szerintem tape-en nem érződik rajta. Nálam sima day 3 pick, de szerintem valaki elviszi top 75-ben. A Senior Bowl MVP cím, meg a tény, hogy minden évben folyamat fejlődött biztos dob az értékén. Talán a Florida elleni tape-je a legjobb, ha valaki megnézné, milyen, amikor jól játszik.

 

Mills meg Newman jó alapanyag, de bőven nem játszottak eleget. Ráadásul Newman egy faék egyszerű offense-ből jön, aztán ugye átment Georgia-ba, ahol kiülte a szezont, de úgy, hogy elvileg az stáb Bennett-et favorizálta helyette, aki hullagyenge volt és szezon közben le is cserélték JT Daniels-re. Plusz a Senior Bowl-on is kurva gyenge volt.

 

Ehlinger nálam nagyon Hurts 2.0, csak budget verzióban. Mondanám, hogy célszerű lenne posztot váltania, de ahhoz meg nem elég atletikus. Lehet valahol használható backup lesz, de remélem nem nálunk.

 

Szóval ja. Lawrence-Wilson 1-2 elvileg adott. Innentől kezdve nálam csak Lance vagy Fields játszik. Jones-t előbb fogják vinni, mint, amit szerintem ér. Ha az említett két irányítóból egyik se kerül hozzánk azt se bánom, ha nem húzunk QB-t, csak, akkor szerezzünk jövő évi pick-eket, hogy lehessen jövőre szabadabban mozogni.

Minél több hírek és pletyka jön, annál inkább az az érzésem, hogy a top5 QB már nincs fókuszban, maximum ha lecsorog valaki kb. 1/7 utánra. Ha prioritás lenne, már lépni kellett volna, tehát már lépett volna a csapat.

És talán a top5-ből nem is mindenki tetszik az öregnek. Emiatt a draft előtt meg már nem is nagyon éri meg 1/4-re felcseréli, mert semmi biztosíték nincs arra, hogy a drágán megszerzett cetliért bent marad valamelyik QB, aki a wanted listán szerepel. Másrészről viszont van még pár csapat, amelyik a lecsorgókra feni a fogát, szóval komoly licitháború lehet a vége, amibe meg nem biztos, hogy megéri belemenni.

A 10 cetli is csak elsőnek tűnik nagy tőkének. Valójában az első három körben csak egy-egy pick van, és az első két körben való felmozgásoknál csak ezek játszanak, mint érdemi cserealap. A többi (4-7 kör) max a 3-4 körben való mozgolódásra elég. Ott persze simán játszhat a dolog. A roster helyek szempontjából meg megint csak nem tartom ezt a számot tulzásnak, mert a 4-7 körből - megérzésre - már kevesen szoktak megragadni az 53-ra, de még így is többen, mint akik UDFA-ként jönnek. Ha meg valakinél nem sikerül eldönteni, hogy betegyék az 53-ba, akkor megy egy 1 éves IR-re egy spéci edzésprogrammal és bespájzolják 2022-re.

Nem is feltétlen a megragadással van a gond - bár azért első évben nem szoktak kivágni draftolt játékost, mert igen komoly DM marad utána - hanem azzal, hogyha draftolunk 10 embert, gyakorlatilag UDFA az edzőtáborra sem tudna jönni... Én még beleszámolnám a 4. körös pickeket is, mert ha csak pár helyet akarunk felmozogni (pl. 10 környékére, akkor simán játszanak azok is). Igazából minden évben azt mondják a hátsóbb QB-kra hogy egy-két év fejlődés és övék lesz a kezdő, aztán ebből nem lesz semmi. Ha jó irányítót akarsz magadnak, akkor korán kell lépni, mert amíg egy 3-4. körös DE, WR vagy CB simán lehet kezdő, ha jól használod, a QB-nál ez már sokkal kevésbé mondható el, oda bizony top tehetség kell szerintem.

Válasz Increay üzenetére

Hát, az UDFA játékosok pont azok, akikre nem jutott draft cetli és az adott csapat nem csaphat le rá exkluzív módon, amikor rá került a sor :)  És pont ennyi. Egy része ígyis-úgyis camp body lesz. A DM-jük meg nem akkora szám, Átlagosan amúgy is van 7+1 (comp) pickünk minden évben, a 10 meg 2-vel több csak, szóval ez sem egy kiugróan magas szám.

Szerintem a 4. kör már csak ilyen resztli egy feltrade-nél, de ezen nem fogunk összeveszni.

Én értem, hogy 1/1-1/3-1/5-nél nagyobb a valószínűsége egy jó irányító kihúzásának, de az általam vélelmezett jelek alapján nem úgy tűnik hogy betoljuk rá az all-in-t. És ehhez a döntéshez nem sok köze van annak, hogy én mit gondolok róla.

Mond esetében ne feledjük, mekkora potenciál van már a nevében is a kreatívkodáshoz egész szezonra. Írd és MOND, nem hazugság, én MONDom 🤷🏼‍♂️😃