N'Keal Harry

Kép
harry

A New England Patriots a 2019-es NFL Draft első körében, a 32. helyen kiválasztotta N'Keal Harry-t. Hogy mit is kell tudni róla? Első sorban azt, hogy elkapó poszton játszik,  ezzel Belichick egy új fegyvert biztosít Tom Brady számára.


Harry 1997. December 17.-én született Torontóban, Kanadában. Kiskorában nagymamájával Arizónába költözött. A középiskola elvégzésekor az ország 20 legtehetségesebb játékosa közt tartották számon. Harry az Arizona State University-re járt, ahol már első évében a csapat első számú célpontja volt. Második és harmadik éve után is beválasztották a csoport All-Star csapatába. Egyetemi karrierjét végül 213 elkapással, 2889 yarddal és 22 TD-vel fejezte be. Ezek mellett a speciális egységben is szerepelt mint punt returner.


A szezon után jelentkezett a 2019-es Draftra. Az ott elvégzett mérések alapján 6-2 (188 cm) magas és 228 font (103 kg) nehéz. A 40 yardot 4.53 mp alatt futotta le, 38.5 hüvelykes (98 cm) volt a súlypont emelkedése és 122 hüvelyket (310 cm) ugrott helyből távol.


Most, hogy röviden megnéztük a száraz adatokat, nézzük meg az erősségeit, gyengeségeit a szakírók szemével.


Mike Reiss


"Az én véleményem: Az elkapó volt a csapat legnagyobb hiányposztja a Draft előtt és Harry-nek komoly szerepet kell majd vállalnia ennek betömésében. Figyelembe véve, hogy a 2. elkapó volt akit kiválasztottak, az Oklahoma elkapója, Marquise Brown mögött, azt mutatja, hogy milyen sokra értékelte a Patriots az ő képességeit. A Patriots annak ellenére választotta ki őt, hogy olyan elkapók voltak még benn, mint AJ Brown, DK Metcalf, Parris Campbell vagy Deebo Samuel. Mindegyiküket Harry elé sorolta a legtöbb médiában dolgozó szakértő. A Draft előtt megjegyezték, hogy a Patriotsnak mindenképpen meg kell erősítenie az elkapó szekciót, azonban a múltbéli korai elkapó választások nem kecsegtettek sok jóval, nem hozták a remélt eredményeket. Ez az ami igazán érdekessé teszi ezt a választást.


Egy nagytestű elkapó, figyelemre méltó labdaérzékkel: Nick Caseiro azt mondta, hogy a 6-2 (188 cm) magas, 228 font (103 kg) súlyú elkapónak figyelemre méltó fizikai adottságai vannak, mielőtt azt mondta volna, hogy: "Egyik dolog amit jól csinál, hogy nagyon jól játszik, ha a labda a levegőben van. A ligában nagyon szorosan védekeznek és ez azt jelenti, hogy szűk helyen kell megcsinálni a játékokat. Az elkapóknak akkor is el kell kapniuk a labdát, amikor nagyon szűk helyre érkezik az. Ez az ő egyik nagy erőssége. Maximalizálniuk kell az erősségüket."


Egy első alkalom Belichick alatt: A Patriots sohasem választott elkapót az első körben Belichick irányítása alatt ezidáig. Legközelebb akkor álltak hozzá, amikor a 2006-os Draft során, a 36. helyen kiválasztották Chad Jackson-t. Utoljára 1996-ban választott elkapót a Patriots az első körben, Terry Glen-t."


A thedraftnetwork elemzése:


Útvonal futás: Egy fizikális útvonal futó, aki egy csodálatos fizikai adottságok keverékének a birtokában van, amivel bármelyik szinten képes megverni az ellenfelét. Inkább a kezét használja technika helyett és a hatékony kis területen való gyorsaságát, hogy megverje a szoros emberfogást és kontakt során is játékban maradjon és elszakadjon mélységben.


Kezek: Félelmetesen erős kezei vannak, biztonságosan fogja szorítani a labdát a védők között és jó arányban el fogja kapni a labdát a védő szoros őrizete ellenére. Ezt segíteni fogja, hogy nagy területet le tud fedni hosszú karjaival.


Szoros emberfogás során elkapás: Igazi erőssége a szoros emberfogás elleni elkapás. Méretével, erejével és magasságával el fogja nyomni a védőket a labdáért folyó harc során. Jól időzíti az ugrást ezzel biztosítva, hogy az optimális helyen találkozzon a labdával. Megvan a testi felépítése, hogy elnyomja védőjét a 'fade' és a 'back-shoulder' passzok során.


Elkapás utáni futás: Rengeteg yardot tud szerezni az elkapás után, köszönhetően a sebesség és méret keverékének. Jól használja a szabad kezét, hogy helyet csináljon magának. Nagyon jól helytáll a kézzel való szerelésekkel szemben, átfut a gyenge kísérleteken, és rengeteg yardot képes szerezni saját erőből.


Football IQ: Nagyon jól érzi a vonalakat. Nagyon jó cselezi ki ellenfeleit, az irányváltásai előtti egy-egy másik irányba való lépéssel, illetve amikor úgy csinál, mintha megállna és megfordulna, ha a védő tőle messze áll fel.


Mélységi elkapások: Elég nagy a végsebessége, hogy képes legyen a védelem mögé kerülni. Mind szoros, mind laza emberfogás ellen képes megnyerni a párharcát mélységi útvonalak során. Nagyon jó a labdaérzéke, jól olvassa a válla fölött érkező labdákat.


Irányváltási képesség: Termetéhez képest jó irányváltási képességekkel rendelkezik. Jól adja el az irányváltásokat kis területen és folytatja útvonalát ezután, támadja a pálya mélységét. Képes lerázni a védőjét az irányváltásával.


Sebesség: Sokkal jobban mozog annál mint amit elvárnál egy ekkora termetű játékostól. Van elég sebessége, hogy lerázzon védőket az üres területen.


Keménység: Keményen játszik. Elismerésre méltó erőfeszítéseket tesz az elkapások után kemény szerelések ellen, hogy yardokat tudjon nyerni. Hatékonyan blokkol és készen áll arra, hogy megüsse a szükséges védőt.


Blokkolás: A testfelépítésével elnyomja a pálya szélén a CB-ket, akik így nem tudnak könnyen a labdás közelébe kerülni. Megvan a felépítése, hogy kontrollálja a CB-ket a pálya mélységében. Jól használja a lábait, hogy a védő előtt maradjon és megtartsa a blokkot oldalirányban.

 

Hozzászólás

Negatívumot csak egyet olvastam a cikkben, az útvonalfutás blokkban, hogy inkább a kezét használja a technika helyett. Csak éppen ha ennyire jó, akkor miért tették előzetesen a szakértők a felsorolt WR-ek (Brown, Metcalf stb.) mögé? 

4.53-as 40 yard nem kiemelkedő, így kérdés, hogy az NFL-es press man ellen mire lesz képes. DK ebből a szempontból messze jobb, de ő meg sokkal később kelt el.

Az route-jai jók a testméretéhez képest, de szintén nem kiemelkedőek, ebben pl Samuel vagy Renfrow jobbak.

Szóval ő sok mindenben jó, de nem kiemelkedő. Viszont a 50/50 elkapásoknál nagyon masszív és a yards after the catchben is elég jó. Emellett tud kivül és slotban is játszani.

Javits(atok) ki ha rosszul gondolom de szerintem Harry pont azért értékes mert sok dimenziós. Minden skilljeben van aki jobb. Van gyorsabb, van jobb route futó, van erősebb...

De ő minden jobb mint az átlagos talan nem is kevéssel. Igy igazán abban a legjobb hogy pont a pats sokat varialos offense-ben nagyon jol használható lesz. Ha a CB átlagosan gyors akkor go deep, ha gyors de alacsony akkor go mid range és fel lehet dobni neki magasra. A run heavy a game plan akkor még blokkolni is tud.

Az egyik kedvenc pickem a draftrol es nem csak azért mert a pats húzta. Alig várom hogy lassan a felé szálló labdákat.

Úgy emlékszem, a draft előtt Metcalf-ról azt olvastam, hogy nem túl széles a repertoárja rout-ok terén, és nem is mindig pontos ebből a szempontból. Szerintem a Pats-ben az ilyen elkapó nem volna rendszerbe illő, hiányozna a kellő kémia TB-vel. Gondolom ezért nem húzta be a csapat a meglepő csúszása ellenére sem.

Elsősorban azt emelik ki, hogy nem tud szeparálódni, de ennek nincsenek fizikai korlátai, inkább kicsit finomítani kell az útvonalfutásán. Érdekesség, hogy JuJu hasonló paraméterekkel és ugyanezzel a kritikával érkezett a ligába, aztán egy offseason alatt rendbe tették a route-jait.

Amit a többi elkapóval kapcsolatban említesz, idén nem volt egyértelmű sorrend köztük. Ahány szakértő, annyi lista volt, de az NFL csapatok közt is csak abban volt nagyjából egyetértés, hogy Hollywood Brown első körös lesz. Nálam Harry a második legjobb WR volt Brown után, Metcalf viszont csak az 5.-6.