Nyilatkozatok - 2021-es NFL Draft: 1. nap

Kép
Mac Jones

A New England Patriots az Alabama irányítóját, Mac Jonest választotta ki a 2021-es NFL Draft első körében. A fiatal irányító, valamint Bill Belichick nyilatkozott az első kör után az újságíróknak, ezekből szemezgettünk.

QB Mac Jones

Q: Beszélj egy picit az egész folyamatról. Mikor érezted azt először, hogy a Patriots téged fog választani, valamint mit jelent számodra a Patriotshoz kerülni?

MJ: Remek volt az egész folyamat. Zoomon keresztül beszéltem főleg Josh McDanielsszel. Most pedig, hogy a csapathoz kerültem, nagyon várom már hogy elkezdjem a munkát, és tanuljak ilyen remek edzőktől és játékosoktól. Akárcsak az Alabamán, itt is nagyon szorgalmasan fogok dolgozni.

Q: Érdekes dolog, az egyetemi futball egyik nagy dinasztiájától kerülsz az NFL-be, egy nagyon hasonló csapathoz. Mennyire segít az, hogy akárcsak a Crimson Tide-nál, a Patriotsnál is hasonlóan győztes mentalitás a jellemző? Robert Kraft tulajdonos elmondta, minden évben a Super Bowl győzelemre esélyes csapatot szeretne Foxboroughban.

MJ: Természetesen segít, az Alabama sok dologban hasonlít arra, ami a Patriotsnál van. De igazából ez nem számít, ez már a múlt. Szorgalmasan fogok dolgozni és remélem, hogy jól alakulnak majd a dolgok. 

Q: Mennyire tanulmányoztad az elmúlt években a Patriotsot és a játékukat? Korábban már elmondtad, mennyire tiszteled a franchiset, dolgoztál Bill O'Briennel is az egyetemen. Volt közöttetek konkrétabb beszélgetés a Patriotsról?

MJ: Természetesen figyelemmel követtem a csapatot tavaly Cam Newtonnal, és előtte Tom Bradyvel is. Nagyon tetszik amit, Josh McDaniels csinál, remek munkát végez, igencsak kreatív játékokkal rukkol elő. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy a Patriotsba kerültem, nagyon várom már hogy tanulhassak ezektől az emberektől.

Q: Említetted már korábban is, hogy Patriots és Brady-szurkoló vagy. Van-e egy olyan kiemelkedő jelenet, ami miatt Patriots szurkolóvá váltál?

MJ: Nagyon szerettem nézni a csapatot és Bradyt is, ahogyan a zsebben mozog, stb. Ezektől függetlenül minden játékos más, nekem is magammal kell elsősorban foglalkoznom. Brady nagyszerű dolgokat ért el New Englandben, nagyon várom már, hogy én is a csapattal dolgozhassak. Természetesen a Super Bowlokat is mindig követtem - függetlenül a párosítástól - de mivel a Patriots sokszor játszott nagydöntőt, ezért többször is volt lehetőségem őket figyelni a Super Bowlban. 

Q: Tom Brady 19 évig volt a Patriots kezdő irányítója, most első körös választásként érkezel a csapathoz, ami nyilvánvalóan nagy elvárásokat támaszt veled szemben. Készen állsz erre a feladatra?

MJ: Két remek irányító van jelenleg a Patriotsnál. Cam régóta van már az NFL-ben, kiérdemelte a csapattársak és az edzők tiszteletét. Ott van Jarrett is, akinek nagyon szerettem nézni a játékát az Auburnön. Mindkettejükre felnézek, nagyon várom már, hogy tőlük tanulhassak. Megteszek majd mindent, amire képes leszek és amivel a csapatot a győzelemhez segíthetem.

Q: Josh McDaniels és Bill Belichick és részt vett az Alabama Pro Dayén, mondj pár szót erről.

MJ: Főként a Zoomon volt közöttünk kommunikáció, de igen, részt vettek a Pro Dayen. Nick Saban (az Alabama vezetőedzője) és Bill Belichick köztudottan jó kapcsolatot ápolnak, én csak éppen odaköszöntem nekik azon a napon. Remélem sikerült nekik megmutatnom, hogy milyen játékos vagyok valójában, és nagyon örülök, hogy rám esett a választásuk.

Q: Említetted, hogy mennyire tiszteled Cam Newtont, és mindent megteszel a csapatért. Úgy érzed, hogy az első naptól a kezdőért fogsz harcolni már az edzőtábor során?

MJ: Még sosem játszottam az NFL-ben, szóval nem igazán tudom milyen ez az egész, de azt megígérem, hogy az első naptól kezdve keményen fogok dolgozni. Ahogyan említettem Cam kiérdemelte a csapattársak és az edzők tiszteletét, az én feladatom pedig az, hogy segítsem őt, Jarrettet és a csapatot. Bár még nem léptem pályára a ligában, de biztos vagyok abban, hogy hasznára válok a csapatnak.

Q: Van néhány korábbi egyetemi csapattársad a Patriotsban, Damien Harris már gratulált is neked, mesélj erről egy kicsit.

MJ: Igen, ismerek néhány srácot, Damien és Anfernee-t is, velük kapcsolatban is voltam. Damiennel nagyon jó barátok vagyunk, rengeteget segített nekem az egész folyamat során, mindig mondtam neki, hogy a Patriotshoz szeretnék kerülni, úgyhogy nagyon boldog vagyok, hogy ez így is lett. 

Q: Milyen érzés volt meghallani a neved a Green Roomban és felsétálni a színpadra?

MJ: Nagyszerű érzés volt, ott lenni a családoddal és a többi játékossal, együtt ünnepelni, stb. Mostantól azonban csak a rám váró munkára koncentrálok. A színpadon pedig az egész olyan volt mint egy videojáték. Kezet rázni Roger Goodellel, arról beszélgettünk, hogy mennyire jól illeszkedek a Patriotsba, maximálisan támogat engem. 

Q: Véleményed szerint milyen képességekkel rendelkezel, amik a Patriotsnál nagyon hasznosnak számítanak?

MJ: A pontosságom szerintem kiemelkedő, illetve nagyon jó csapattárs vagyok, ahogyan korábban is említettem. Most azonban egy új csapatnál vagyok, meg kell nézni miben tudok még tovább fejlődni.

Q: Többször elmondtad, hogy a Patriotshoz szerettél volna kerülni, miért?

MJ: New England egy remek hely. Az elmúlt években mindent jól csináltak, minden a csapatról szól. Én is hasonló filozófiájú játékos vagyok, és természetesen győzni szeretnék mindig, ami a Patriotsnál alapvető. Arra kell koncentrálnunk, hogy minél több meccset nyerjünk, napról napra fejlődni kell.

Q: Mi következik most? Mikor tudsz Foxboroughba utazni, mikor találkozhatsz először a csapattársakkal, stb?

MJ: Őszintén, fogalmam sincs. Néhány órával ezelőtt még fogalmad sem volt hova fogsz kerülni. Nagyon boldog vagyok, és remélem minél hamarabb tudok utazni a csapathoz, elkezdeni a munkát, megtanulni a playbookot, találkozni a társakkal. Eddig mindösszesen egyszer - 10 éves koromban egy kirándulás során - voltam Bostonban és New Englandben.

Köszönöm, Go Pats!

HC Bill Belichick

BB: A draft napja mindig érdekességeket tartogat. Rengeteget készülsz, aztán kiderül mi fog történni. Mac elérhető volt a 15. helyen, sok időt töltöttünk vele, úgy éreztük ő a legjobb lehetőségünk. Várom, hogy vele dolgozhassak, nagyon okos srác, hasonló rendszerben játszott, mint a miénk. Cam a kezdőirányítónk, Jarrett és Mac pedig készen állnak harcolni, meglátjuk hogyan alakul. Sokat kell Macnek tanulnia, de tudom, hogy nagyon várja már, mi pedig mindent meg is fogunk neki adni ehhez, május második hetében már az újoncok minicampje kerül megrendezésre. Holnap mindkét körben van egy-egy választásunk, a harmadik napon pedig néhány extra pickkel is rendelkezünk. Meglátjuk hogyan alakulnak a dolgok, felkészülünk, átnézzük a boardot, ahogyan ma is tettük.

Q: Nick Saban mennyire volt hatással arra, hogy Mac legyen a választott?

BB: Természetesen beszéltem Nick Sabannel és más edzőkkel is. Minden évben nagyon segítőkészek az edzők, ez idén is így volt. Nagyon kedvelem Nicket, nagyon profi a hozzáállása, de mint magánemberként is tisztelem őt. 

Q: Voltak olyan hangok, melyek szerint Mac a 49ershez kerül a harmadik pickkel. Mennyire meglepő ezek után, hogy 1/15-ön is elérhető volt, illetve volt-e olyan irányú törekvés, hogy felcserél érte a Patriots?

BB: Általában nem vágunk neki nagy elvárásokkal a draftnak, mock draftokat pedig nem igazán olvasok, úgyhogy ezekről a hírekről én lemaradtam. Megpróbáltuk a legtöbbet kihozni a mai napból, ahogyan korábban is, azt tettük ami a csapatnak a legjobb, ugyanez lesz a helyzet a hátralévő két napon is.

Q: Az egyetemi statisztikák különböznek az NFL-statisztikáktól, nyilvánvalóan más szint a kettő, de a pontosság az fontos dolog, Mac pedig 77%-kal passzolt, ami egyetemi rekordnak számít. Mennyire volt ez fontos szempont, és hogyan lehet ezt átültetni az NFL-be?

BB: Ahogyan mondtad is, más szint a kettő, meglátjuk. Minden játékos, akit a következő körökben kiválasztanak, jól szerepeltek az NCAA-ben. Meglátjuk, hogyan lehet ezt átültetni az NFL-be. Kicsivel másabb a játék a profik között, nagyobb a versenyhelyzet, sokkal gyorsabb a játék. Meglátjuk...

Q: Bár az, hogy valaki vezér legyen a csapatban nincs poszthoz kötve, de egy irányítóval szemben ez általában elvárás. Mi tesz igazi vezérré egy játékost, hogyan lehet ez felmérni a draft előtt?

BB: Minden játékosra igyekszünk figyelni. Természetesen vannak olyan posztok, ahol lényegesebb az, hogy valaki vezérré váljon (pl. center, irányító, középső linebacker stb.). Minden játékos mást tesz hozzá a csapathoz. Kompletten kell nézni a játékosokat, nem lehet egy-egy tényezőre leszűkíteni.

Q: Mennyire nehezíti a draftot, hogy nem lehetett személyesen találkozni a játékosokkal?

BB: Zoomon keresztül beszélünk a játékosokkal. Akik a boardunkon vannak, szinte mindenkivel beszéltünk legalább egyszer, de inkább többször. Máskor a Pro Dayen, Combineon tudsz interjúzni a játékosokkal, most sajnos erre nem volt lehetőség, de ez ilyen. Ettől függetlenül ugyanúgy van velük kapcsolat, csak más jellegű. 

Q: Korábban volt róla szó, hogy Cam az irányító, mit jelent ez pontosan?

BB: Amit mondtam.

Q: Ha jól értem, akkor ha elkezdődnek az edzések, ő lesz az elsőszámú. Meddig tart ez?

BB: Nem tudom. Amíg valaki jobban nem játszik, mint ő.

Q: Mac volt a legmagasabban értékelt játékos a 15. helyen?

BB: Ez egy hosszú folyamat, nem szeretnék ezen végigmenni. Ennek nem most van itt az ideje.

Q: Lehet azt állítani, hogy nem volt sok olyan játékos, aki esélyes lett volna arra, hogy itt a Patriotshoz kerüljön?

BB: Ahogy mondtam, ez egy hosszabb folyamat, nem most van itt ennek az ideje.

Q: Mac egy olyan egyetemről érkezik, amit nagyon tisztelnek a Patriotsnál. Mekkora szerepe volt annak a választásban, hogy Mac remekül szerepel a fontos mérkőzéseken?

BB: Többször említettem már, nem lehet ennyire leegyszerűsíteni a dolgokat. Minden tényező számít. Kyle Dugger például nem játszott az egyetemen ilyen fontos meccseket. Mindig kontextusba kell helyezni ezeket a tényezőket. Néhányan játszanak az egyetemi döntőben, mások nem. Valaki az első osztáyból érkezik, mások kisebb egyetemekről. Valaki tavaly játszott a járvány idején, míg voltak olyanok akik opt outoltak. Ez egy összetett dolog. Lehet, hogy más csapatoknál ezek számítanak, őket kell erről megkérdezni.

Forrás: Patriots.com

Hozzászólás

"Q: Korábban volt róla szó, hogy Cam az irányító, mit jelent ez pontosan?

BB: Amit mondtam.

Q: Ha jól értem, akkor ha elkezdődnek az edzések, ő lesz az elsőszámú. Meddig tart ez?

BB: Nem tudom. Amíg valaki jobban nem játszik, mint ő."

:DDDDDD

Biztosan azért választott irányítót az első körben mert rohadt elégedett volt a tavalyi látottakkal???  A szerződése meg kb egy csereirányító szerződés az ösztönzők nélkül.

A nyilatkozatról meg: Mit kellett volna mondania???  Draftoltam egy első körös irányítót és alig várom hogy pár edzés után lássam hogy mikor küldhetem el/ültethetem padra CN-t??? Persze hogy azt mondja hogy aki jobb azé a kezdő poszt. Bár a tavalyi játékot látva nem tudom hogy láthatsz még bármit is CN-ben?

Azért draftoltak irányítót, mert hosszú távon kell egy irányító a csapatnak. Ennek forrása lehet az FA, a draft, meg valamilyen trade. Minél több QB van a rosteren, annál jobban meg lehet versenyeztetni az illetőket, és annál valószínűbb, hogy kiesik valami potens QB a végén. Aki jobb, az viszi az állást. A fenti riport azt jelenti, hogy jelen pillanatban CN vezeti a ranglistát, és azon borzalmasan ostoba kérdésre, hogy meddig, jön az ezek szerint sokaknak nem evidens válasz, hogy addig, amíg valaki nem villant valami jobbat.

Az ugye megvan, hogy BB írta alá azt a szerződést? A tavalyi dolgok alapján. Nem gondolod, hogy bármit is gondolsz a dologról, az értelmezhetetlen anélkül, hogy legalább egy közepesen hihető teóriát villants arról is, hogy vajon mi a franc is lehetett ezzel a szándéka?

A mester hozta a formáját interjúzást tekintve :D Sírtam :D Ja meg JMD kreatív játékhívásain röhögtem még jót és hogy Goodell szerint milyen jól illeszkedik a Patriotsba és maximálisan támogatja őt :D :D 

Szerintem Mac az első lépést már megtette a csapatba beilleszkedésben: Már most úgy tud nyilatkozni az újságíróknak, mint egy vérbeli new englandi.

Noha CN nem a szívügyem, de néhány szurkolói hozzászólás után egyre jobban drukkolok Neki, a tavalyi szezon egyetlen covidos irányítójának, hogy idén sikeresebb legyen. És nem az új fiú ellen, aki tisztességesen elmondta, hogy fogalma sincs milyen egy NFL meccs... 

Mégis mi az istent mondjon? Életében nem játszott NFL-meccset:) Bele kell kapaszkodni minden negatív dologba vele kapcsolatban, de egy sokadik körös QB-ba meg belelátjuk azt, hogy megváltja a világot. Komolyan nem értem ezt a gondolkodást...

Nem emlékszem...sokadik körös QB-t említettem volna? Hm... 

Annyira hülye meg nem vagyok, hogy ne tudnám egy frissen draftolt QB-ről, hogy nem játszott még NFL meccset. Nem fogom magyarázatgatni, miért írtam oda... Valaki vagy érti/érzi vagy nem...nem vagyunk egyformák. :) 

Nagyon köszönöm! Ha jól emlékszek, Te vártad annyira a hátsóbb körös QB-król a cikkemet. Az értelmi képességekről való értekezést meg inkább hagyjuk, ilyen jellegű vitába nem mennék bele...

Nagyon szomorúan olvasom kettőtök állandóan visszatérő marakodását... Talán el sem kellene olvasnotok, amit a másik ír.. 

Összekeversz szerintem valakivel:) Nekem semelyik szurkolótársunkkal nincs problémám, de amikor valaki valótlant állít, és/vagy ilyen butaságot mond, arra nyilván reagálok. Hopival - és mással sincs nekem bajom - mi szerkesztők is szoktunk egymással vitázni, ez így van rendben. Csak ne menjünk át személyeskedésbe, mert azt nem csípem:) Peace!

Személyeskedek: Változatlanul kedvelem a cikkeidet és a kommentjeidet, akkor is, ha nem értünk egyet. :)

Sajnos azt nem látom mire fel ez a nagy szerelem sokakban CN iránt? Idejött és 20 év után( ami alatt azért nem volt mindig rózsás a csapat helyzete) sikerült az első negatív szezont produkálni totál kilátástalan QB játékkal. Igen szar volt a keret, meg rebuilt év, de azon kívül hogy becsületesen dolgozott, én semmi extrát nem láttam benne amiért más lenne mint azok a veteránok akik előtte "beugrottak" 1 évre a csapathoz. Sokan úgy viselkednek mintha valamelyik Pats "legendát" szólnák le a szurkolók.

Pattints már ide egy ilyen "szerelemes" idézetet a pats.hu kommentjéből! Vagy egy olyat, amiben bárki(!) a múlt évi teljesítményét dicsérte - a hozzáállásán kívül!

"Sokan úgy viselkednek mintha valamelyik Pats "legendát" szólnák le a szurkolók."

Sokak legnagyobb intellektuális teljesítménye az észnélküli ekézésben merül ki. Megspékelvel egy kis csúsztatásos mártíromkodással. Sajnálom, ha a dolgok több nézőpontból való vizsgálata ennyire kifog egyeseken.

Amúgy ki azok a "sokak", akik ráadásul ezek szerint még sokan is vannak?

 

Kérlek ha már úgy érzed hogy a legfelső intellektuális szinten vagy (mindenki más fölött) :-) akkor adatokkal támaszd alá hogy miért is volt bármilyen szempontból elfogadható CN teljesítménye. És kérlek adatokkal, statokkal, objektív dolgokkal és ne benyomásokkal,kifogásokkal és szubjektív megérzésekkel gyere. Az hogy valaki szerint a múlt évi teljesítmény nem volt elfogadható és még ki is meri mondani még nem ekézést jelent. De ha a szart aranypapírba csomagolod attól még szar marad(ez csak szemléltetés-de hát az intellektusoddal ezt értened kell :-) ).

Nekem sem kedvem, sem időm nem volt ennyire belemenni. Úgyhogy megint csak egy +1. 😉😄

Ui.: Az előző évi teljesítmény nem jelenti azt, hogy az idei nem lesz sokkal jobb. Viszont ami már történelem és statisztika, azon már nem lehet kozmetikázni. (Na jó, tudom hogy a történelemben és a statisztikák esetében is fordult már elő ilyen. 😄)

Nem hiszem, hogy lenne itt bármiféle szerelem. A helyzet sem bonyolult, legalábbis egyelőre, mert konkrétan van nagyjából 3 verzió: 

1.: Cam elkezdi a szezont - mert így logikus -, az erősebb csapattal sem lesz meggyőző, 4-5 meccs után pad, jön Jones

2.: Cam elkezdi a szezont, a csapat versenyben, a teljesítménye korrekt, de ennek ellenére "nyomásra" kiteszik a csapatból, jön Jones. Láttunk már ilyet, lásd Tua-Fitzmagic csere tavaly

3.: Cam elkezdi a szezont, extrát hoz, jönnek a meccsek, decemberre vakarja a fejét a vezetőség, hogy itt van Jones, CN 32 éves és kurva jó, mi a f.szt csináljunk?!

Természetesen ez egy szélsőséges verzió, de ettől még megtörténhet... És itt lehet bonyolult a dolog, ha a harmadik jön be. Addig totál felesleges ezen vitázni itt erről. 

Nekem egy 4. verzió jobban tetszene. Jones az előszezon teljesítménye alapján kiérdemli a kezdő posztot és a jövőbe tekintve nem erőlködik tovább a csapat CN-nel :-)

Na, pont ezek a szimpátia alapú kommentek 😃

Én csípem Camet, nem tagadom, de ettől még decemberre beláttam, hogy ez nem vált be, azóta folyamatosan az egyéb lehetőségeket néztem, legyen az szabadügynök vagy megoldás a draftról. Mint ahogy pár szurkolótársam is hasonló utat járt be, olvasgatva itt az elmúlt mondjuk fél évet. Az, hogy kapott egy új szerződést, engem is meglepett. De ha nem is szimpatikus fazon sokatoknak, az esélyt meg fogja kapni, aki pedig a bukásáért szurkol az kb a csapat ellen van jelenleg (fb-on olyan hsz-ok is voltak, hogy meccset sem néznek páran ameddig itt van, egészségükre). Vagyis még mindig, mert itt egy éve ez megy. A támogatást és szurkolást szimpátiától függetlenül megérdemli. Nem örültem volna Garoppolónak de az kurva élet, hogy attól még elfogadom a döntést és ugyanúgy drukkolok, mint bárki másnak, legyen az Brady, Cam, vagy éppen Jones.

Szóval nem bántásból, de összességében tök vicces, hogy ezekkel a megnyilvánulásokkal mindig a CN hater club lövi lábon magát, miközben “szerelmes” kommentek vannak itt állítólag 🤦🏻‍♂️😃

Igen az előző kommentem szimpátia alapú mint ahogy írtam is nekem ez tetszene :-) ,de az új fiú legalább még nem szerepelt le (ettől még lehet bust). Párhuzamba állítani viszont hogy aki Cam "ellen" szurkol az a csapat bukásáért szurkol ????? Szerintem meg pont hogy a csapat sikeréért szorít, mert úgy gondolja hogy Cam-mel a kezdőben nem jut a csapat sehová és lépjünk túl rajta. Az pedig hogy felsoroltad a kezdő QB lehetőségeket ,és meg sem említetted hogy létezhet olyan kimenetel hogyJones akár kezdhetne is jelentős elfogultságot mutat.

Én Fields és Jones közöl az elöbbit választottam volna, de így alakult és teljesen elégedett vagyok. Már csak a szorgalmán múlik, hogy mire viszi az NFL-ben. Nyilatkozata teljesen korrekt. Tisztelet teljes mértékben meg van a csapat vezetői és játékosai felé. Tudja jól, hogy mit várnak el tőle. Az, hogy milyen értékelést kapott sok helyen megmosolyogtató. Csak, mert a Pats húzta ki.

Na igen. Megnéztem volna ha a 49-ers húzza ki 1/3-on amit egy rakás pickért szerzett meg, akkor milyen lett volna az értékelés. Biztos meg lett volna magyarázva micsoda zsenik hogy felcseréltek érte. Fields csúszásába szerintem belejátszott a gyógyszerrel kezelt epilepsziája. És bár ne legyen, de lehet még abból probléma később. Ez a sport elég veszélyes az agyra, mint kiderült az utóbbi években.

3-5 év múlva okosabbak leszünk. Kíváncsi leszek kiharcolja-e magának a kezdő pozíciót. Az első, de akár még a második év is a tanulásról fog szólni. Stidhamnek ezzel szerintem végleg reszeltek. Mondjuk én nem vártam sokat tőle. 

Patriots-drukkerként érdekes egy kicsit, hogy eddig összesen egyszer volt New Englandben - meccsen tehát egyszer sem (legalábbis Foxboróban nem volt).

Egy első körös irányító választás eléggé egyértelmű jel a keret QB-jainak. Vagy nem elégedettek velük, vagy csak nagyobb versenyhelyzetet akarnak teremteni. Lehet, hogy ez Newtonból kihozza a legjobbat, de az is lehet, hogy a nyomás alatt nem fog tudni teljesíteni.