Öt milliárd dollár

Kép
Robert Kraft

A New England Patriots tulajdonosa Robert Kraft úr 2022-ben a Forbes dollár milliárdosok listáján a 263. helyen áll. Kedvenc csapatunk tulajdonosának becsült vagyona 8,3 milliárd dollár, ami a mostani árfolyamon körülbelül 2872 milliárd forint. Ebből a New England Patriots csapat értéke 5 milliárd dollár. Egész jó befektetés volt a részéről az a 172 millió dollár, amiért 1994-ben megvette a csapatot.

Ő egy „self-made” milliárdos, aki gyerekként újságárusként kezdte, majd a papír és csomagolóanyag üzletbe szállt be és abból gazdagodott meg. A Forbes magazin besorolása alapján a „self-made” pontja 8, ami azt jelenti, hogy középosztályba tartozó család tagjaként lett milliárdos. Ez a skála 1-től 10-ig terjed, ahol az 1-es érték azt jelenti, hogy beleszületett a gazdagságba és nem sokat tett a vagyona gyarapításáért, míg a 10-es értéket olyan milliárdosok kapják, akik szegény családból érkeztek és jelentős akadályokat kellett leküzdeniük az életük során.

Sportportfóliójába ma már a New England Revolution MLS klub (gurulós foci) is beletartozik. 2017-ben professzionális videojáték-csapatot alapított Bostonban (Boston Uprising), amely egyike az első 7 profi Overwatch League csapatnak.

Hozzászólás

Én csak ámuldozok ezeken a számokon... Mindenesetre érthet az öreg a bizniszhez. :) :) :)

Érdekes, én mindig azt hittem, hogy ezek a milliárdosok igazából gazdagok valami üzletből (esetleg örökölték), és a sportcsapatok csak ilyen "szórakozás" nekik, a csapatok értéke 2-3 nagyságrenddel kisebb, mint a teljes vagyonuk. De ezek szerint nem. Tulajdonképpen már ez a "fő" üzlet valójában...

Ez szerintem változó. A major sport tulajdonosok közül a NBA LA Clippers tulaja Ballmer a leggazdagabb.

Nála nem a sportcsapat a fő üzletág.

Így igaz.

A másik véglet Stanley Kroneke (74 éves), aki nemcsak a gurulós PL-es Arsenal tulajdonosa, hanem övé a Los Angeles Rams (NFL), a Denver Nuggets (NBA), a Colorado Avalanche (NHL) és a Colorado Rapids (MLS) is. Ezen kívül van lacross bajnok csapata és 2 e-sport csapata is.

Valószínűleg ez kicsit sok, mert 1 év alatt a ~10 milliárdos vagyona 8,2-re csökkent, de nem kell aggódni, mert a felesége egy Walton lány tisztességes 8,4 milliárd dolláros vagyonnal, majd kölcsön ad Neki, ha megszorul. :) (A Walmart céget alapító egyik Walton (James) lánya és örökösnője a feleség. A ma élő Walton leszármazottak (6 fő) összvagyona ~210 milliárd dollár, azaz valószínűleg Ők a leggazdagabb USA család.)

Kroneke volt az egyik legnagyobb támogatója a gurulós szuperligának.

Pici háttérinfó, aki esetleg olvasta a Dinasztia c. könyvet, abban le is van írva, hogy majdnem Kroenke vette meg a csapatot Kraft helyett.