Roster tipp

Kép
Helmets

avagy hogyan fogja összerakni Bill Belichick a csapatot - és vajon vissza tud-e térni a playoffba?

 

A szerdai napon a Patriots megkezdi edzőtáborának első edzését, amelyet az elmúlt évekhez képest kiemelt figyelem fog övezni. Cam Newton és Mac Jones között izgalmas verseny várható a kezdő pozícióért, a védelem lényegében késznek tűnik, a csapat pedig csaknem negyed milliárd dollárt költött el a szabadügynök piacon a hiányposztok betömésére. Ezekkel, valamint a szurkolók visszatérésével a stadionba meglehet a csapatnak az a szükséges plusz, amivel Bill Belichick és a Patriots újra képes lehet bejutni a rájátszásba.


A csapat tehát megkezdi az edzéseket, mi pedig vizsgáljuk meg a rostert. Az alábbiakban felállítottam egy 53 fős listát, amely alapként szolgálhat az rosterhelyekért folytatott küzdelmek értékeléséhez, és pozíciónként végigveszi, hogy mit kellene tenniük a játékosoknak, hogy bekerülhessenek a csapat végső 53-as keretébe.

 

 

Irányítók
Rosterre kerül : Cam Newton, Mac Jones, Jarrett Stidham (3)
Cut : Brian Hoyer


A tavalyi kéthetes "sprintversenytől" eltérően - amely végül Stidham sérülése miatt mindössze négy napra rövidült - ez egy igazi irányítóverseny lesz az elkövetkező öt hétben. Newtonnak bizonyítania kell, hogy tavalyhoz képest jobban passzol, főleg a mélységi passzok tekintetében, hogy javult a dobómechanikája, és hogy képes egyenletes teljesítményt nyújtani. Ha ez sikerül neki, minden bizonnyal ő lesz a csapat kezdő irányítója.


Jonesnak mindenféleképpen bele kell adni mindent. Ha a pontossága és a gyorsasága is fejlődik, akkor a csapat idei első körös választottja is esélyes lehet a kezdőre. A Patriots leghatékonyabban a pálya közepét fogja majd támadni a szezon során. Ez az, ahol a legfontosabb a pontosság, ahol a tigth endek, Hunter Henry és Jonnu Smith, valamint a slot elkapók, Kendrick Bourne és Jakobi Meyers a legjobbak lehetnek, könnyű elkapásokkal, amelyek után akár még yardokat is bőven gyűjthetnek. Ugyanakkor Jonesnak csökkentenie kellene a szokásos újonc hibákat, hogy elkerülje a turnovereket, amelyek jónéhány minicamp edzésén előfordultak.


Newtonnak és Jonesnak öt hete lesz megküzdeni a kezdő pozícióért, beleértve a közös edzéseket és a három előszezon mérkőzést is. A jobban teljesítőnek jó esélye lesz megszerezni a kezdő irányító pozíciót.


Stidham elég esélytelennek tűnik a kezdőre. Ahhoz, hogy megkaparintsa a posztot, kiemelkedően kellene játszania úgy, hogy közben se Newton nem javulna tavalyhoz képest, se Jones nem tudná bizonyítani, hogy készen áll a kezdőre. Mondanom sem kell, nem ez lenne a csapat  számára az irányítóverseny legkívánatosabb kimenetele.

 


Futók
Rosterre kerül: Damien Harris, Sony Michel, James White, Rhamondre Stevenson (4)
Cut: Brandon Bolden, J.J. Taylor, Tyler Gaffney


A Patriots futói a liga egyik legjobb futócsapatát alkotják. Harris volt az első számú futó tavasszal, és amíg egészséges lesz, addig ez így is marad. A további futó snapek Michel és Stevenson között fognak megoszlani, míg White ismét elviszi az elkapó-futó szerepkört. Taylor kivágása nehéz döntés volt, de ha valaki megsérül, jó eséllyel ő fogja átvenni a helyét. Bolden ugyan kiemelkedő teljesítményt nyújtott a speciális csapatrészben, de a Patriots tele van sokoldalú, a speciális csapatban is bevethető játékosokkal, ráadásul Stevenson is hasznos játékos volt az egyetemen ebben a csapatrészben.

 


Fullback
Fullback nem lesz a rosteren
Cut: Jakob Johnson


Johnsonnak ismét nem jut hely az 53-as keretben, de tagja lehet a gyakorló csapatnak. A tight end Dalton Keene hibrid szerepet tölthet be, és átveheti a fullback feladatait is.  Mivel Johnson a tavalyi szezonban csak a támadó snapek 36,9 százalékát töltötte a pályán, így helyette a TE-FB hibrid szerepkör hatékony módja lenne az amúgy is szűkös rosterhelyek kihasználásának.

 


Elkapók
Rosterre kerül: Nelson Agholor, Kendrick Bourne, Jakobi Meyers, Gunner Olszewski, Tre Nixon, Matthew Slater (6)
Elcserélve: N’Keal Harry
Cut: Isaiah Zuber, Devin Smith, Kristian Wilkerson, Marvin Hall, Devin Ross


Ha Harry azt akarja, hogy a csapat elcserélje, akkor neki is fontos, hogy egy erős előszezont hozzon le, hogy egy másik csapat fizessen is érte valamit. Ha ez nem sikerül neki, jó eséllyel a kivágás sorsára fog jutni. Agholornak, Bourne-nek és Meyersnek bérelt helye van az elkapószekció első három helyére. Olszewski, a csapat All-Pro punt-visszahordóját nem nagyon használta a csapat a támadó egységben az előző szezonban, de a Patriots szívesen látná, ha előre tudna lépni ebben is. Nixon elképesztő tehetség, akinek a potenciálja leginkább a hashmark-on kívül a pálya széle felé menő játékoknál aknázható ki, de neki még bőven bizonyítania kell, de akár a Zuber, Wilkerson, Hall trió is esélyes jelölt lehet az ötödik elkapó hely megcsípésére. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy lesz is ötödik hely, tekintve, hogy jó esély van arra, hogy a Patriots négy tight enddel vág neki a szezonnak, eggyel többel, mint szokott. Matthew Slater, a speciális csapat kapitánya és az öltöző egyik vezére esetében nem kérdés a keretbe kerülése.

 


Tight endek
Rosterre kerül: Hunter Henry, Jonnu Smith, Devin Asiasi, Dalton Keene (4)
Cut: Matt LaCosse, Troy Fumagalli, David Wells


Az elvárás az, hogy Henry és Smith az NFL egyik legjobb tight end párosává váljon. Asiasinak jól sikerültek a tavaszi OTA-k, míg Keene-nek főleg egészségesnek kellene maradnia ahhoz, hogy hosszú távon is számítson rá az edzői stáb.

 


Támadófal
Rosterre kerül: Isaiah Wynn, Mike Onwenu, David Andrews, Shaq Mason, Trent Brown, Justin Herron, Ted Karras, Will Sherman (8)
Cut: James Ferentz, Yodny Cajuste, Korey Cunningham, Marcus Martin, Alex Redmond, R.J. Prince


A kezdő ötös Wynn, Onwenu, Andrews, Mason és Brown lesz. Herron nagyszerű swing tackle, míg Karras a fal belsejében bármelyik poszton korrekt teljesítményre képes csere. Sherman azért került rosterre, mert a Patriotsnak kell egy Herronhoz hasonló új, fiatal tackle arra az esetre, ha Wynn esetleg megint sérüléssel bajlódna, vagy Brown nem maradna a csapatnál a szezon után. Ferentz lehetne a roster 54. játékosa, ha a Patriots-nak szüksége lenne még egy belső falemberre, de akár Redmond is egy izgalmas lehetőség a támadófal mélyítésére. Cajuste, akit 2019-ben a  harmadik körben választott ki a csapat, nem tudott eléggé kitűnni a tavaszi gyakorlatok során.

 


Védőfal
Rosterre kerül: Lawrence Guy, Henry Anderson, Davon Godchaux, Deatrich Wise, Christian Barmore, Byron Cowart (6)
Cut: Carl Davis, Montravius ​​Adams, Akeem Spence, Nick Thurman, Bill Murray


Guy, Anderson, Godchaux, Wise és Barmore helye betonbiztos. Cowart a múlt héten került PUP listára azután, hogy kihagyta a tavaszi edzéseket, az ő állapotát folyamatosan figyelemmel kíséri a stáb. Ha nem tud visszatérni időben, Spence, Davis és Adams versenyezhetnek a helyéért.

 

 

Külső linebackerek
Rosterre kerül: Matt Judon, Kyle Van Noy, Chase Winovich, Josh Uche, Anfernee Jennings, Ronnie Perkins (6)
Cut: Rashod Berry, Tashawn Bower, Harvey Langi


Kétszeres Pro Bowlerként Judon az utóbbi néhány szezonban a liga egyik legjobb passzsiettetője volt, míg Van Noy a Patriots legjobb passzsiettetője volt a tavalyelőtti szezonban. Winovich is ebben a szerepkörben volt erős tavaly, de neki még javítania kell a játékán. Uche még mindig elképesztő potenciállal rendelkezik, tőle szintlépést várnak a szezonban, miután fantasztikusan játszott a tavaszi OTA-kon. A harmadik körben kiválasztott újoncot, Perkinst nagy stealnek tartják, jó esélye van egy hely megszerzésére a rosteren. A tavasszal megsérült Jennings kiváló a külső futások ellen, neki is lesz helye a csapatban, feltéve ha egészséges tud maradni. Akárki is kerül be végül az előbbiek közül, nem kérdés, hogy a Patriots passzsiettető szekciója kellően mély is lesz, így lehetőség lesz a rotációval akár folyamatosan pihent passzsiettetők bevetésére is.

 

 

Belső linebackerek
Rosterre kerül: Dont’a Hightower, Ja’Whaun Bentley, Raekwon McMillan (3)
NFI listán: Cam McGrone
PUP listán: Brandon King
Cut: Terez Hall


Bár Terez Hall is PUP listán kezdte az edzőtábort, az ő kivágása mégis nehéz döntés volt. Kevésnek tűnhet mindössze három belső linebackerrel nekimenni az évnek, de Van Noy és Adrian Phillips is bevethető ezen a poszton bizonyos felállásoknál. McGrone novemberben elszakította az elülső keresztszalagját  (ACL), és akár meg is lephetne mindenkit egy gyors felépüléssel, de a Patriots biztosan nem fogja erőltetni ezt, ezért nagy valószínűséggel McGrone az NFI listán fog maradni. Bentley jövőre szabadügynök lehet, neki fontos hogy egy igazán erős évet hozzon le idén. McMillan pedig időnként igazán kiválóan játszott a Dolphinsban, ezért a megszerzése izgalmasnak tűnik, annak ellenére is, hogy a szerződtetése nem keltett különösebb visszhangot.

 

 

Cornerbackek
Rosterre kerül: Stephon Gilmore, J.C. Jackson, Jonathan Jones, Justin Bethel, Myles Bryant (5)
Cut: Joejuan Williams, Michael Jackson, Dee Virgin, D’Angelo Ross


Ez a csapatrész meglehetősen telített, feltételezve, hogy Stephon Gilmore és a Patriots közös megegyezésre jutnak a szerződésében (Rob Gronkowski némileg hasonló módon emelést kért 2018-ban, és végül augusztus 30-ára sikerült átalakítani a szerződését. Ugyanez történt 2019-ben Tom Brady esetében is, ő augusztus 4-én írta alá új szerződését. Feltehetőleg Gilmore esetén is valami hasonlóra számíthatunk). J.C. Jackson és Jon Jones már jól bevált alapemberek a csapatban, míg Bryant rendkívül jó labdaérzékkel rendelkezik, könnyen beverekedheti magát újra a rosterre. Bethel a speciális csapat egyik alapembere, nem kérdéses a helye. Ha a csapat esetleg szeretne még egy cornerbacket a rosterre, M. Jackson jobbnak tűnt a tavaszi OTA-kon, mint a Williams. Ráadásul Jalen Mills jó ezen a poszton is, és kiemelkedően teljesített cornerbackként is az OTA-k során.

 

 

Safetyk
Rosterre kerül: Devin McCourty, Kyle Dugger, Jalen Mills, Adrian Phillips, Cody Davis (5)
NFI lisán: Josh Bledsoe
Cut: Adrian Colbert


Devin McCourty a szerződésének utolsó évébe lépett, így fontos kérdés lesz a szezon utáni státusza. Duggertől - Uche-hoz hasonlóan - mindenki hatalmas breakout évet vár. Mills egy nagyon sokoldalú játékos, aki szinte bárhova beállítható, ahol szükség van rá. Phillips egy kiváló hibrid box safety, míg Davis kiemelkedő tagja a speciális egységnek. Bledsoe csuklóját megműtötték a holtszezonban, miután eltörte a Senior Bowl-on, ezért került az NFI listára, és mivel a safety poszton elég jól áll a csapat, a tervek szerint ott is fog maradni.

 

 

Speciális csapat
Rosterre kerül: Nick Folk (kicker), Jake Bailey (punter), Joe Cardona (long snapper) (3).
Cut: Quinn Nordin (kicker)


Folk 1,225 millió dollár garantált szerződést kapott, így nem kérdés, hogy ő lesz a kickere a csapatnak, ahogy Bailey és Cardona helye adott. Habár Nordin képes kirúgni a világból is a labdát, de gondjai voltak a pontossággal.

 

 

Roster összefoglaló :
Támadók: 3 irányító, 8 támadófalember, 4 futó, 6 elkapó, 4 tight end, összesen 25.
Védők: 6 védőfalember, 6 külső linebacker, 3 belső linebacker, 5 cornerback, 5 safety, összesen 25.
Speciális csapat: 1 kicker, 1 punter, 1 long snapper, összesen 3.

 

 

Forrás : Jeff Howe - The Athletic

(megjegyzés : az eredeti cikk július 27-én került ki, még az edzőtábor előtt íródott)

Hozzászólás

Köszi a tippet!

Kicsit vegyesek az érzéseim azzal kapcsolatban, hogy egyes szekciókban milyen kiélezett verseny van, de talán ez nem egy rossz dolog. ;)

QB: Látom, hogy a cikk 27-ei, szóval Stidham műtétével nyilván nem számolhatott a szerző.

A CN, MJ páros elég egyértelmű, de a 3. QB hely kiadásához - már ha lesz egyáltalán 3 QB a rosteren - érdemes megfontolni, hogy valójában mi is a célja annak a pozíciónak. Mivel annak minimális az esélye, hogy a 3. QB éles meccsen a pályára lép, ezért ide olyan játékos kell, akinek a hét első hat napjában van komoly hozzáadott értéke a csapat teljesítményéhez. (Segíteni a D felkészülését, segíteni a kezdő QB felkészülését, segíteni elemezni, megfigyelni, kitalálni dolgokat). Még a fentiek ismerete nélkül is, erre roster spot-ra az én jelöltem inkább Hoyer lenne.

Az RB-knál én a múlt évben látottak alapján(!) J.J. Taylor-t rosteren tartanám. Azért tenném ezt, mert az apró termete miatt teljesen más a stílusa, ezáltal növeli a szembejövő 14 csapat különböző D-jei ellen a rendelkezésre álló lehetőségeket. És mintha elkapni is tudna.

Egyedül J.J. Taylor és Joejuan Williams/Michael Jackson kivágása, ami nem tetszik. Taylor hosszútávon a csapat elsőszámú change of pace backje lehet (ne felejtsük el, hogy White-nak egyéves szerződése van), ezt a posztot pedig tradicionálisan házon belül oldottuk meg. Williams/Jackson kivágása azért lenne érthetetlen, mert így mindössze két szélső CB maradna a rosteren (Gilmore, Jackson), és egy sérülés esetén valakinek egy számára nem ideális poszton kéne játszani, lásd Kyle Arrington.

CB ügyben ráadásul az is bekavarhat, hogy a két legjobb CB-nek idénre van csak szerződése (Gilmore-ral meg éppen megy a kötélhúzás). Két vaskos fizu nem biztos, hogy egykönnyen befér a sapi alá, legalábbis áldozatokat kíván, márpedig idén legalább az egyikőjükkel meg kell egyezni, mert jövőre biztosan nem lesz olcsóbb egyik játékos sem, ha versenyezni kell más ajánlatokkal. Viszont ebben az esetben könnyen lehet, hogy a másik játékos menni fog. Nem mellesleg ilyenkor szokott BB elcserélni játékosokat.

Na, ez megint egy jó elemzés cunamit fog elindítani, szuper ennyi okosságot olvasni a fotelszurkolóknak. :) :) :) Köszönjük!!! 

Szerintem J.J. Taylort vaglahogy megtartják, White pótlására jól jöhet jövőre.

Szerintem csak két QB lesz az alap keretben, tekintve Stidham sérülését és az egyéb helyeken mutatkozó óriási tolongást. Hoyer ezzel együtt is mindig nagy kérdés, mint mentor és mint a playbook ismerője is jobb helyen lenne belül, mint kívül, de erre most nem marad hely.

A két szélső cornerback választékot én is szűkösnek érzem, hogy Williems marad, vagy Jackson az majd kiderül a hátralévő időben.

Szóval szerintem egy QB mínusz és egy CB plusz, a többivel én kiegyezek.

Én is hasonló képpen gondolom. Itt csak az zavar be a képbe ha Mac jobb lesz szezon kezdetre mint Cam... Csak mert Cam nem hiszem,hogy akar csereirányító szerepkört betölteni...

Pláne, hogy a garantáltja felett sok pénze a snapek és a meccsek számától függ (Az SB-re kapott bónuszt annyira talán nem érdemes figyelembe venni, de ki tudja...). 

Mondjuk nem hinném, hogy a pénz miatt van itt elsősorban.

Taylort én is nagyon sajnálnám. De ez a futó szekció tényleg nélküle is nagyon jó - feltéve persze, hogy az edzéseken a stáb azt látja, hogy Sony jobban játszik nála. Akkor sajnos ez van. De hátha megoldják valahogy. (Szerintem a PS-ből biztos felszedné egy csapat)

Taylor:

Lusta vagyok utánanézni, de úgy emlékszem, hogy a múlt szezonhoz hasonlóan valamennyi játékost meg lehet tag-elni a PS-ben, akiket nem vihetnek el. Vagy fel lehet rakni IR-re, és akkor 8 hét után visszajöhet. Addigra lehet, hogy lesz olyan, akinek a helyére viszont beugorhat. PUP-ra nem tudom meddig kerülhet fel valaki, de ha van rá lehetőség és BB is látja benne a jövőbeli potenciált, akkor szerintem simán odateszi.

A rossz hír viszont vele kapcsolatban, hogy állítólag az edzéseken elejteget labdákat.

Sony:

Én nála trade szagot érzek. A szerződésének utolsó évében van és a hírekben visszatérő egészségügyi kockázata mellett azért nem rettegnek a neve hallatán az ellenfél futás elleni D#-ei. Olyan jómunkásember kategória, akihez hasonlót azért lehet találni szinte bármikor. Bár nem fogok megharagudni, ha marad, főleg, ha emelett alaposan rám is cáfol :)

Én csak azt remélem, hogy a stáb meg fogja találni a megoldást, hogy maradhasson JJ. Viszont az NFI/PUP/PS trükközési lehetőségek is végesek, valaki, valahol fájni fog keretszűkítésnél. Ha nem futóknál, akkor a secondaryben, vagy a falaknál. Persze, ez bizonyos értelemben "jó" fájdalom, ha a jót ki kell rakni mert van nála is jobb. Fordítva, hogy nincs egy rendes játékosod a fél védelemre mondjuk (khmm, helló Cowboys), azért csak rosszabb lenne... :o)