Sárga Zászló: Az időmérési kiskapu

Kép
loophole

A Jets elleni hétfő éjszakai (kedd hajnali) mérkőzés negyedik negyedében volt egy érdekes eset, amivel a Patriots több mint egy percet égetett el a hátralévő időből, Bill Belichick pedig ismét a rivaldafénybe került.

Hiába vezetett már 33 ponttal a Patriots, Bill Belichick nem tudott ellenállni a kísértésnek és egy nagyon okos lépésre szánta el magát, kihasználva egy szabálykönyvi kiskaput.

A mérkőzésből 11:13 perc volt hátra, amikor a Patriots negyedik kísérlettel következett a Jets 33 yardos vonaláról. Miután lejárt a 40 másodperces játékóra [csúnya szóval „támadóidő”] úgy, hogy nem sikerült snappel játékba hozni a labdát és Jake Bailey punterhez juttatni, a New Englandet megbüntették időhúzás (delay of game) miatt – ami leginkább egy szándékos, taktikai szabálytalanságnak tűnt. A célja az volt, hogy Jake Bailey-nek több helye álljon rendelkezésre a punthoz. A Jets vezetőedzője, Adam Gase ugyanakkor eltöröltette a büntetést – így azt nem mérték ki.

Ami viszont gondot jelentett a Jets számára [feltéve ha persze, ekkor még hittek a mérkőzés megfordíthatóságában és nem csak azt várták, hogy sérülés nélkül lehozzák az utolsó mintegy 10 percet…], hogy a mérkőzésóra nem állt meg.

Emiatt pedig a Patriots újra lefutatta a játékórát [támadóidőt] közel nullához – a mérkőzésórát pedig 10 perc alá – majd Brandon Bolden egy – feltételezhetően szándékos – false start szabálytalanságot követett el.

Azért volt fontos, hogy ne legyen újabb delay of game büntetés, mivel Belichick bizonyára pontosan ismerte az NFL Szabálykönyv azon előírását, hogy két, egymást követő delay of game szabálytalanságot sportszerűtlen viselkedést (unsportsmanlike conduct) eredményez, ami 15 yardos büntetést jelent, és ami miatt a mérkőzés óráját meg kell állítani.

Gase ugyanakkor ismét töröltette a büntetést, ami újabb lepörgetést tette lehetővé, mielőtt Bailey végül elvégezte a puntot.

Összességében így a Patriots harmadik és negyedik kísérlete között 90 másodperc telt el. A kamera pedig kiválóan elkapta Bill Belichick mosolyát ami valószínűleg még sokszor vissza fog köszönni mémként.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón Belichick elismerte, hogy egy „kiskaput” használt, amit a ligának meg kellene oldania:

Úgy jártunk el, ahogy a szabályok azt előírják” nyilatkozta Belichick. „Sikerült némi időt lefuttatnunk az órából, anélkül, hogy bármit tennünk kellett volna érte. Talán ez egy kiskapu, ami majd bezárásra kerül. Talán az lenne a jó, ha be is zárnák.  Jelenleg ugyanakkor még nyitva áll”.

 

Néhány saját gondolat a témához:

Meglehetősen furcsa számomra, amikor az NFL Szabálykönyvben olyan kiskapuk vannak, amelyre pl. NCAA időtlen-idők óta ismer – részben vagy akár teljes egészben – hatékony megoldást.

Az NCAA szabályai szerint, ha egy csapat ún. scrimmage-rúgó formációban elkövet egy delay of game szabálytalanságot, akkor az óra automatikusan snapre fog indulni. További trükközés ilyenkor nem lehet. [Megjegyzés: persze ha nem scrimmage rúgó formációt vesznek fel, hanem pl. feláll a QB közvetlenül a center mögé, arra ez a szabály sem vonatkozik…]. Ez alapján csak egyszer lehet 40 másodpercet lepörgetni – 5 yard büntetésért cserébe persze.

Másrészt szabálytalanság esetén az NCAA-ben (ha kimérésre kerül, akkor azért, ha nem akkor a bejelentés miatti adminisztratív szünet miatt) nem 40 másodperces, hanem csak a 25 másodperces támadóóra fog elindulni. Így még ha sikerül is jól előadni, hogy nem szándékos volt a szabálytalanság, akkor is kevesebb időt tud egy ötletes/rafinált edző lepörgetni.

Persze ez mind semmi ahhoz képest, hogy az NCAA-ben már kb. 7 éve azonnali kizárás jár az ún. targeting szabálytalanság miatt (nagyon leegyszerűsítve: amikor egy játékost a feje vagy nyaka környékén támadnak pl. a sisak tetejével), figyelembe véve, hogy egy ilyen támadás kiemelt agyrázkódás-veszéllyel jár. Az NFL-ben ezzel szemben csak az utóbbi időben kezdtek szigorítani, sokáig nem hogy kizárás, de még 15 yard büntetés sem biztos, hogy kiszabásra került.

Forrás

Hozzászólás

Mennyiszer játszhatták volna el ezt a lehetőséget, hogy false start van és Gase nem kéri a büntetést?

Mintha azt mondták volna a közvetítésben hogy a következő már 15 yard bünti lenne. Lehet nem jól értettem, szóval nem biztos.:) Közben olvasom a cikket, akkor a 15 yard valószínűleg a második időhúzásra vonatkozott volna.

Azért ebből (is) az jön le, hogy nagyon ismerni kell a szabálykönyvet ehhez! Emlékeim szerint talán a Ravens ellen volt sok évvel ezelőtt egy olyan hívása BB-nek, amelyet követően az ellenfél edzője tombolt, miközben a szabályok engedte -csak nem nagyon ismert- lehetőségét használták, használtuk ki.

Igen, talán egy falembert küldtünk föl TE pozícióba és bejelentettük (a bírók felé), hogy jogosult elkapó - ezt nem tudták lereagálni és nekem is megmaradt, hogy John Harbaugh tombolt is rendesen... :) Aztán persze az NFL azonnal reagált és azóta azt hiszem a mikrofonba is bemondják a bírók a bírók játék előtt, hogy ki a jogosult elkapó. 

Nate Solder  TD elkapása származott belőle ha jól emlékszem:D

Kis keresgélés után nekem a Colts-ot dobta ki nem a Ravenst

Tök mindegy, hogy más csapat szurkolói mit gondolnak, de az a BB féle somolygás mindent megért. Olyan kis genya volt... 😉