Sárga Zászló – A „blind side block” miatt visszavont TD

Kép
.

A Patriots – Cardinals mérkőzés harmadik negyedének elején, egy punt visszahordás után Gunner Olszewski végig „cikk-cakkozva” a pályát beszaladt az Arizona célterületére. Valószínűleg sokan pattantunk fel ekkor örömünkben, ami viszont nem tartott sokáig. A képernyő alján rövidesen megjelent egy felirat, amit nagyon nem szerettünk volna látni: „flag”.

A rutinos amerikai foci drukkerek már tudják. Ha zászlót dobnak egy olyan - scrimmage - játékra, amikor labdabirtoklás cseréje (interception, fumble, punt) történik, akkor ott nem csak az a kérdés, hogy kire dobták, hanem az is, hogy mikor. Ez határozza meg ugyanis azt, hogy ki hozhatja játékba a labdát.

A válasz gyorsan jött és bár sokunk számára kicsit furcsának és szigorúnak tűnt az ítélet, de legalább maradt a labda a New Englandnél egy elég jó mezőnypozícióban. Igaz touchdown helyett csak mezőnygólt sikerült elérni belőle, de vigasztaljuk magunkat azzal, hogy így legalább kifárasztották a srácok az Arizona védelmét, ami közrejátszott a győzelemben.

 

Nézzük meg, mi is történt pontosan.

Olszewskinek már csak egy embert kellett megvernie ahhoz, hogy a célterületre jusson; a Cardinals linebacker-ét, Ezekiel Turnert, aki közel volt hozzá, hogy megfogja őt.

Ekkor érkezett az újonc Anfernee Jennings, aki jelentős erejű ütést mért Turnerre – aki emiatt a földre esett. Olszewski bejutott a célterületre, amí egy 82 yardos touchdown visszahordás lett volna – ha nem dobtak volna Jennings-re zászlót, szabálytalan vakoldali blokkot (illegal blinside block) miatt.

A büntetés kimérése után a Patriots az Arizona 39 yardosáról jöhetett és a támadásból mezőnygólt ért el, amivel 10-10-re egyenlített.

 

Az eset sok értetlenséget és heves reakciókat váltott ki a rajongók körében.

Nem véletlenül kérdezték a mérkőzés főbíróját, Bill Vinovich-ot is a mérkőzés után a tárgyban, aki a következőt nyilatkozta: „visszafelé blokkolt a saját gólvonala irányába, erőteljesen”.

Mike Reiss (ESPN) azon kérdésére, hogy mit kellett volna csinálnia helyette a játékosnak, Vinovich a következőt válaszolta: „Pajzsként kellett volna védekeznie vagy a kezét használnia [a blokkhoz]”.

Ben Volin (The Boston Globe) a következőt írta: A Szabálykönyv 12.7. pontja alapján a blind side block „egy olyan szabálytalanság, amikor egy játékos blokkot kezdeményez miközben a saját gólvonala felé, vagy azzal párhuzamosan halad és így erőteljesen ütközik az ellenfelével a sisakjával, az alkarjával vagy a vállával”.

Ahogy Volin meg is jegyzi, ezeket a kritériumokat Jennings blokkja teljesítette.

A FOX közvetítője, Daryl Johnston viszont nem értett egyet a hívással. Szerinte Jennings nem mozgott a saját gólvonala felé. Ő csupán megérkezett az ütközés helyére, megállt és így ütközött össze a két játékos válla. Johnston szerint ugyanis sokkal inkább a vállak ütköztek, mintsem a fej irányába ment volna az erő. „Ez egy hatalmas, a mérkőzést befolyásoló játék volt. Úgy gondolom, Anfernee Jennings jól végezte a dolgát.”.

Az NFL szakértő Dean Blandino (aki korábban sokáig a játékvezetői bizottságot is vezette) azt mondta, hogy ő nem szereti ugyan ezt a hívást, de a játékvezetők rendszeresen kérik a játékosokat, hogy inkább pajzsként védekezzenek ahelyett, hogy lejjebb viszik az ütközéshez a vállukat. „Úgy gondolom, hogy a Liga támogatni fogja ezt, mint egy vakoldali blokkot” nyilatkozta Blandino.

Bill Belichick sem értett egyet a hívással – próbálta is fotókkal alátámasztani egy időkérés során, hogy hibás döntést hoztak -, de a játékvezetőket nem mozgatták meg a képek.

[Megjegyzés: utólag nyilván nem tudtak mit csinálni, így ez kb. arra volt jó, hogy „bűntudatot” ébresszen a játékvezetőkben. Ez a „bűntudat” a későbbi eseteknél ahhoz vezethet, hogy hatszor meggondolják, hogy egy kérdéses szabálytalanságot bedobjanak-e. Hogy ez sikerült-e neki elérnie, azt nem tudhatjuk.]

 

 

Az írás a Boston.com alapul vételével készült.

Akit részletesebben is érdekelnek egyes NFL szakértők twitter kommentjei, azok az eredeti cikkből elérheti őket.

 

 

Hozzászólás

Köszi az infót!

Nekem egyből az az eset jutott eszembe, amikor pár éve, némileg hasonlóan blokkolt Floyd Edelman-nek, amit akkor elengedtek és TD lett. Akkor is volt némi vita róla.

Ha valakit érdekel az ide vonatkozó szabály jó videós példákkal, annak ajánlom ezt a rövid videót:

https://www.youtube.com/watch?v=GYAD2F0dFyI&ab_channel=NCAAResources

Ezek alapján Jennings blokkja szerintem határeset: kosárlabdában befújtam volna, mint védőfalt; de amerikai fociban nem, mert Jennings inkább megállt, semmint előre mozgott, hogy nagyobbat üssön az ellenfelén. Személy szerint én azt preferálom, hogy ez a sportág maradjon meg keménynek, úgyhogy ez nekem belefért volna. (Akkor is, ha az ellenfél osztotta volna ki.)

A korábban hivatkozott Floyd blindside block Edelmannek azért volt szabályos, mert 2 évvel később tiltották be ezt a fajta blokkolási módot, tehát ma már arra is sárga zászlót dobnának.

Az én érzésem szerint legalább határeset, de inkább szabályos volt ez a blokk. Nem mozgott a saját endzone-ja felé, ez egyértelmű.

Ugyanakkor szerintem a meccs végi Newton kilökés sem volt szabálytalan : futó volt már, nem csúszott CN lábbal előre, pályán belül lökte meg, és semmi különösebb durvaság nem volt benne, kicsapta a pályáról. Nekem ez se tűnik szabálytalannak, bár a szabálykönyv valamelyik ismeretlen bugyrában ha a fentire is volt, talán erre is van  ráhúzható szabály...

Nos, az idézett álláspontok alapján mindenképpen véleményes volt a hívás. Nekem azért furcsa, mert a visszajátszásokban is jól látszott, hogy a védőjátékos látta, számított és vállainak lejjebb eresztésévek felkészült az ütközésre, tehát semmiképpen nem volt olyan a szituáció, amelyben külön védeni kellett volna.

Persze a szabálymagyarázatból látom, hogy ezek nem is feltételek...

Megnéztem újra a Game Pass-on, egyértelműen nem a gólvonal felé blokkolt. Na mindegy, szerencsére nem hiányzott az a -4 pont

Sőt, lehet, hogy jobban is jártunk, mert akkor a Cards utolsó játéka nem FG kisérlet lett volna, hanem egy Hail Mary Hopkinsnak :)