Statisztika - 15. hét: Patriots @ Raiders

Kép
Statisztika

Az mondhatjuk, hogy minden Patriots rajongónak kell még néhány óra, nap, hét (??) mire felocsúdik ebből az egész (éves) estés érzelmi hullámvasútból. Azt gondolhatjuk, hogy az egész játék rá fogja nyomni (vagy már rányomta) az egész idény hátralévő meccseire (3) a hangulatot és a frusztráción, valljuk be, már csak egy sikeres off season lendíthet át. Ne szaladjunk ennyire előre, lássuk, hogy a számok is ennyire szívbe markolóak-e?

Game „szneppelések”

Támadók

Név Poz. Támadók
Snap %
DeVante Parker WR Inaktív -
Damien Harris RB Inaktív -
Conor McDermott* G 65 100
Michael Onwenu* G 65 100
Trent Brown* T 65 100
Cole Strange* T 65 100
Mac Jones* QB 65 100
David Andrews* C 65 96
Tyquan Thornton* WR 60 92
Nelson Agholor WR 54 83
Hunter Henry TE 52 80
Rhamondre Stevenson RB 43 66
Jakobi Meyers* WR 40 62
Jonnu Smith* TE 38 58
Pierre Strong Jr.  RB 17 26
Kendrick Bourne WR 11 17
Kevin Harris* RB 7 11
Yodny Cajuste T 1 2
Kody Russey G 0 0
Bailey Zappe QB 0 0

*-gal a kezdők vannak megjelölve

Sorozatban a harmadik alkalommal küzdötte végig Mac Jones és az egész támadó sor az egész meccset – 65 snap. Conor McDermott úgy néz ki, hogy megerősítette pozícióját a jobb tackle poszton, habár Yodny Cajuste aktívként volt nevezve a meccsen.

Rhamondre Stevenson vezette a futók alakulatát és regisztrált 43 játékot, mialatt Pierre Strong Jr. 17-et, valamint Kevin Harris csupán csak 7-et.  

Az elkapó fronton furcsaképpen Tyquan Thornton vezette a csapatot a maga 60 játékával. Nelson Agholor szorosan követte őt 54-gyel. Jakobi Meyers játéka a végig kérdéses volt, így ő ma csak 40-et regisztrált. Kendrick Bounre ismételten csak alig volt látható – 11-szer.

Hunter Henry szemébe belenyúltak és egy idő után nem lépett pályára, viszont így is fenn volt a gyepen 52-szer. Jonnu Smith az első snap-jeinél elkapott néhány labdát – a végén 38-szor szerepelt a támadók sorában.

Védők

Név Poz. Védők
Snap %
Jack Jones CB Inaktív -
Jalen Mills CB Inaktív -
Joshuah Bledsoe FS Inaktív -
Sam Robert DL Inaktív -
Jonathan Jones* CB 68 100
Marcus Jones* CB 68 100
Devin McCourty* FS 68 100
Ja'Whaun Bentley* LB 62 91
Kyle Dugger* FS 57 84
Matthew Judon* LB 52 76
Myles Bryant CB 43 63
Adrian Phillips FS 43 63
Deatrich Wise Jr.* DL 36 53
Jahlani Tavai* LB 35 51
Davon Godchaux* DT 33 49
Christian Barmore DT 33 49
Lawrence Guy Sr.* DT 31 46
Josh Uche LB 30 44
Daniel Ekuale DL 29 43
Anfernee Jennings LB 17 25
Jamie Collins Sr. LB 14 21
Jabril Peppers* CB 11 16
Carl Davis Jr. DT 10 15
Raekwon McMillan LB 7 10
Shaun Wade CB 0 0

Ezzel szemben rengetegszer cserélt a védősor, Deatrich Wise Jr. volt a legtöbbször a pályán 36-szor. Christian Barmore visszatért 33 snap-pel. Daniel Ekuale-t egyre többször látni a falban – ezen a meccsen 29-szer.

Ja’Whaun Bentley linebacker-ként ismét oroszlánrészt vállalt a játékból - 62-szer volt a pályán. Matthew Judon csupán 52-szer mutatta meg mire képes, míg Josh Uche a fal szélein volt ismét elemében és tette le névjegyét 30 játék során. Jamie Collins Sr. a gyakorló csapatból felkerülve 14-szer játszott.

A Patriots a cornerback fronton elég gyérül álltak, ezért alakult ki az, hogy Marcus és Jonathan Jones az egész meccset végigjátszotta (68 snap). Myles Bryan szintén sokszor kapott szerepet – 43-szor.

Devin McCourty vezette a safety-k csoportját (ismét) és játszotta azt végig. Kyle Dugger a pick-six-én kívül 57 snap-ig jutott. Adrian Phillips az utóbbi hetek legmozgalmasabb meccsét hozta a maga 43 játékával.

Speciális csapat

Név Poz. ST
Snap %
Matthew Slater WR 28 88
Brenden Schooler CB 26 81
DaMarcus Mitchell LB 26 81
Jabril Peppers* CB 24 75
Jahlani Tavai* LB 23 72
Raekwon McMillan LB 22 69
Marcus Jones* CB 18 56
Mack Wilson Sr. LB 18 56
Raleigh Webb WR 16 50
Pierre Strong Jr.  RB 13 41
Kyle Dugger* FS 11 34
Anfernee Jennings LB 11 34
Jonathan Jones* CB 10 31
Deatrich Wise Jr.* DL 10 31
Nick Folk K 10 31
Michael Palardy P 10 31
Joe Cardona LS 10 31
Adrian Phillips FS 9 28
Jamie Collins Sr. LB 9 28
Carl Davis Jr. DT 8 25
Ja'Whaun Bentley* LB 6 19
Hunter Henry TE 5 16
James Ferentz C 4 13
Conor McDermott* G 4 13
Michael Onwenu* G 4 13
Trent Brown* T 4 13
Cole Strange* T 4 13
Myles Bryant CB 4 13
Daniel Ekuale DL 4 13

A csapategység nagyon alul teljesített az eddigi megszokottakhoz.  Matthew Slater és az újoncok - Brenden Schooler és DaMarcus Mitchell - vezették a speciális csapategységet mindegyikük 26 alkalommal volt a pályán. Jabrill Peppers követte őket 24-gyel, viszont rajta ment el az a játék, mikor blokkolták a punt-ot, hiszen ő még nem állt készen a játékra.

Nick Folk és Michael Palardy 10-10 játék alkalmával voltak a zöld gyepen. Folk végezte a kirúgásokat, de látszott, hogy szenved velük. Palardy pedig nem nyújtott kiegyensúlyozott formát.

Nem játszottak / Inaktívak

Bailey Zappe nem lépett a pályára, Jones játszott végig. Kody Russey továbbra is az oldalvonalon várakozott, ha netalántán valaki a támadó falban lesérülne. Shaun Wade aktív volt ugyan, de nem kapott szerepet.   

Mindkét egység fontos neveket kényszerült nélkülözni az este - Damien Harris továbbra sem egészséges és comb problémái miatt ismét inaktív volt. DeVante Parker hiánya érződött az elkapóknál – még az Arizónában elszenvedett agyrázkódás miatt volt kénytelen kihagyni a meccset.

Secondary hellyel-közzel tisztességes meccset játszott, mégis hiányzik Jalen Mills és Jack Jones. Sam Roberts és Joshuah Bledsoe apró karcolássokkal maradtak távol a meccstől.

2022_Game 14_Bentley in action
Bentley in action - Bentley dolgozik

 

Védelem statisztikája

A védelem hátsó taktusaiban igencsak hiányoztak a kulcsemberek, de azt lehet mondani, hogy az egész  védelem derekasan helytállt a Raider elleni találkozón. A mérkőzés egy borzasztóan hosszú drive-al indult, ahol a végén a Raiders vesztette el a kontrollt és sorra kapták a szabálytalanságokat, amivel megpecsételődött a sorsuk és „csak” mezőnygólra tudták váltani az előrenyomulásukat. A drive-on meglátszott Josh McDaniels Patriots-nál szerzett tudása – az nyeri a meccset, aki uralja a támadó időt (na meg megfelelő pontot rak fel a táblára). A védelem ezután a támadás után pihent egyet, majd lekergették a Raiders-t 7 játék után a pályáról. Utána tudtak egy nagyobbat szusszanni, ugyanis a Patriots is beleállt a támadásba és vezetett egy 7:19-es drive-ot. Majd ezek után Carr találta meg egy 25 yardos hosszú passzal Waller-t, aki köszönte a TD passzt. Majd ismét sikerült rést találni a védelmen és az állás 17-3 volt a félidőben. Majd jött a sorsfordító Dugger INT, amit szépen vissza is vitt pick-six-re. Idén már ez a második szerzett TD-je védőként. A meccs előtt tudni lehetett, hogy a Raiders rengeteg játéknál operál screen passzokkal – ezt jól leolvasva Dugger szélvészgyorsan elkapta a labdát és a mérkőzés ismét nyílt volt. Miközben az offense felzárkózott az eredményre, aközben a védelem folyamatosan punt-oltatta az ellenfelet egészen a meccs 57. percéig. Akkor jött az első fekete leves, ha már az érzelmi hullámvasútból nem lett volna elég – Carr célpontba vette Keelan Cole-t, akin az újonc Marcus Jones védekezett, de sajnos a 30 yardos elkapás lehúzta a célterületen…vagy mégsem? Jött a hatalmas videóbírózás, mert függetlenül - hogy természetesen a csapatnak szurkolok - én úgy láttam, hogy a lábfeje a cipőnek kinn van. Mivel a bírók TD-t fújtak, így megdönthetetlen bizonyíték kellett, hogy márpedig a lába kinn van…nos, HD technológia ide-vagy-oda, nem volt bizonyíték erre. Állítólag tényleg minden szögből megvizsgálták az esetet, de nem merték sehol sem felülbírálni az addigi történéseket, ezzel egálra hozta a Raiders a meccset. Tény és való, hogy az a másfél perces drive-ot a Raiders teljes egészében megnyomta iramban. Látszódott Judon arcán is, hogy erősen kapkodja a levegőt, mert ekkorra már ki volt mindenki. Fel lehet róni Marcus Jones-nak, hogy nem megfelelően védekezett, lerázta a védő magáról, stb…de tény, hogy nyomás hatására elég nagy volt a káosz.   

A védők arról nem tehetnek, hogy a támadók eljátszották az utolsó lehetőséget, mielőtt már mindenki hosszabbításra fókuszált. Összeségében még így is azt lehet mondani, hogy bitang jó ez a védelem. Ne menjünk el amellett a tény mellett, hogy azt a Davante Adams-et tartották 28 yardon, aki eddig az évben 1275 yardot hozott össze és Top4-es szintű elkapó. Szóval Jefferson, Hill és Diggs után ő következik. Az előző cikkemben említettem, hogy fel kell nőni a secondary-nek ehhez az elit elkapói klubhoz – nos ezt megtették, viszont sajnos mellette olyan elkapókat tettünk naggyá, akik eddig „átlagosak” voltak. A yardok tekintetében ez nem látszik meg, viszont az a fájó, hogy az elkapók, minimális erőbefektetéssel értek el könnyű TD-ket.

·         Keelan Cole – 2 elkapás 50 yard – 1 TD à ha levesszük a 30 yardos elkapását, akkor a 20 yard elenyésző

·         Darren Waller - 3 elkapás 48 yard – 1 TD à ha levesszük a 25 yardos elkapását, akkor összesen 23 yard

·         Mack Hollins – 4 elkapás - 40 yard – 1 TD à a 10 yardos átlag nem is borzasztó

2022_Game 14_QB Chart_Carr

Derek Carr irányító számai sem arról beszélnek, hogy ő mennyit tett annak érdekében, hogy a passz játék eredményes legyen. 38 dobásából 20 lett jó (53% hatékonyság, ami inkább elégséges csak), összesen 231 yardot hozott, ami egy eléggé erősen átlagos teljesítmény, hiszen a Raider átlagos passz yardjainak szám a meccs előttig 233 yard volt. QB Rating-je is 86,6, ami „átlagos”. Ami ebből az átlagból kiemeli, hogy ő passzolt 3 TD-t és az elkapóival voltak olyan momentumai, ami pontokban értékesebb volt. Az is megfigyelhető a dobó térképből, hogy erősen támadták a középső folyosót ott, ahol a zóna védekezésnél a határvonalak vannak. Összesen 3-szor sack-elték, 4-szer ütötték meg, 4-szer siettették és 7-szer küldtek rá blitz-et, aminél érezhető, hogy az esetek majdnem 1/3-ánál siettették az irányítót. Jó lenne a támadói oldalról is ezt a hétről-hétre tartó következetességet és pontosságot látni, ahogy ez a passz rushing védelem működik.  Összefoglalva: a Raiders passzolása nem volt klasszikusokkal jobb, de kulcsjátékoknál ők behúzták azokat a passzokat, amivel 6+ pontokat tettek fel a táblára.

Az is hatalmas teljesítmény a védelemtől, hogy Josh Jacobs-t, aki vezeti az NFL futott yardok statisztikáját 93 yardon tudták tartani – ami, egy 4,2 átlagra jön ki, holott Jacobs átlagos cipelései több, mint 5 yard az évben. A 126 yardos mérkőzésenkénti futásaitól messze elmaradt a Raiders – előnyünk volt ezen a téren is. Érdekes, hogy a futások 33,33%a a center pozíciójánál volt a leghatékonyabb (8 próbálkozás – 53 yard), míg a második és harmadik leghatékonyabb folyosó a bal oldali tackle-nél (6 próbálkozás – 25% a futásoknak - 15 yard) és bal oldali guard-nál volt (5 próbálkozás – 21% a futásoknak - 13 yard). A bal oldalon összesen 46%-ban próbálkozott a Raiders.

Top 5 szerelés @ Raiders
Játékos Össz szerelés Önálló szerelés Sacks Negatív yardos szerelés Passz védekezés INT
J Bentley 8 6 1 0 0 0
J Jones 6 5 0 0 1 0
M Jones 4 4 0 0 1 0
J Tavai 4 3 0 0 0 0
K Dugger 3 2 0 0 1 1
TEAM 45 32 3 0 3 1

Nemcsak az egész védelem, de egyénileg is mindenki hozzátett ahhoz, hogy a végén ez a mérkőzés egy győztes csata legyen. Bentley tackle számai megint kimagaslóak, sőt, még egy sack-et is hozott. Josh Uche ismét elemében volt, aki megütötte az irányítót és szerzett egy fél sack-et is. Mindkét Jones leütött fontos labdákat, amikkel életbe tartották a reményt az utolsó pillanatokig.

Összeállt ezt a védelem és ugyan a rájátszás még nem lehetetlen, de nem rajtuk fog múlni, ha az idei szezonban ez kimarad.

Lássunk egy defense NFL körképet a 2022-es alapszakasz 15. hete után:

-       Engedélyezett össz yard mennyiség: 312,3 yard /-0,3 / à 6. helyezés /+0/  (1. San Francisco – 286,1)

-       Átlagos defense snap szám: 63,3 /+0,1 / à 16. helyezés /+2 /  (1. Washington – 59,1)

-       Átlagos yard előrehaladás az ellenfél részéről: 4,9 /+0/ à 5. helyezés /+1 /  (1. Philadelphia – 4,7)

-       Az ellenfél harmadik kísérletének sikerességi rátája: 39,20% /+0,26% /  à 16. helyezés /+0 (1. Tennessee – 31,55%)

-       Az ellenfél negyedik kísérletének sikerességi rátája: 30,43% /+3,16% /  à 1. helyezés /+0 (2. Carolina – 33,33%)

-          Az ellenfél átlagos futó játéka: 26,1 alkalom /-0,2/ à 12. helyezés /+0/  (1. San Francisco – 21,7)

-       Az ellenfél átlagos futás teljesítménye: 110,3 yard /-1,0 / à 9. helyezés /+3 /  (1. San Francisco – 74,7)

-       Az ellenfél átlagos futása próbálkozásonként: 4,2 yard /+0/ à 9. helyezés /+1 /  (1. San Francisco – 3,4)

-       Az ellenfél átlagos passz játéka: 33,8 alkalom** /-0,3/ à 19. helyezés /-4 /  (1. Green Bay – 27,4)

 

**Azt jelenti, hogy többnyire passz játékkal próbálják megtörni a védelmet – a játékok 56% passz.

 

-       Az ellenfél átlagos passz teljesítménye: 202,0 yard /+0,7 / à 9. helyezés /+0/  (1. helyezés – Philadelphia – 172,4)

-       Az ellenfél átlagos sikeres elkapásainak száma: 20,1 alkalom /+0/ à 9. helyezés /-2 /  (1.  Green Bay – 18,1)

-       Az ellenfél átlagos passzal való előrehaladása játékonként: 10,1 yard /+0,1 / à 16. helyezés /-2 /  (1. Philadelphia – 8,6)

-       Az ellenfél irányítójának átlagos pontossága: 59,41% /-0,59% / à 1. helyezés (+1 )  (2. Cincinnati – 59,96%)

(a „/ /” zárójelben a múlt héthez való változás mértéke látható, a  pedig rámutat, a pozitív vagy negatív tendenciára – a szerk.)

További védelmi mutatók:

-          átlagosan 19,2 pontot ért el az ellenfél ellenünk (7. helyezés à 1. San Francisco – 15,0)

-          átlagosan 3,4 sacket ért el a csapat (3. helyezés à 1. Philadelphia – 3,9)

-          átlagosan 2,1 TD-t szereztek ellenünk (8. helyezés à 1. Denver – 1,6)

-          az eddigi ellenfél irányítójának átlagos QB index-e 81,0 (5. helyezés à 1. Denver – 75,9)

-          eddig 14 INT-et kaptunk el (2. helyezés à 1. Philadelphia – 15)

-          leütött passzok száma – 57 (9. helyezés à 1. Philadelphia – 71)

Egyéni „leg”-ek a Patriots védelem háza tájáról:

-          Matt Judon sack – 14,5 (liga 5., 1. Justin Houston, Baltimore – 18,0)

-          Matt Judon sack yard – 100 (liga 7., 1. Bradley Chubb, Miami – 125)

-          Ja’Whaun Bentley total tackle – 95 (liga 40. holtversenyben, 1. Foyesade Oloukun, Jacksonville - 156)

-          Jonathan Jones interception - 3 (liga 13. holtversenyben, 1. C.J. Gardner-Johnson, Philadelphia - 6)

-          Jonathan Jones leütött passz – 9 (liga 30. holtverseny, 1. Sauce Gardner, New York Jets - 16)

2022_Game 14_Dugger Day
Dugger Day - Dugger Nap

Támadók statisztikája

Az egész meccsen azt a fajta frusztrációt, tehetetlenséget és súlytalanságot lehetett érezni, mint eddig az egész évad során – voltak fellángolások, voltak jó play-ek, de valami nem az igazi. Nem lepődnék meg, ha egy offensive koordinátor jönne, na meg az elkapó egység fele lecserélődne. Számomra a legmeghatározóbb jelenet a második negyed red zone-jában, egész pontosan, amikor a labda az 1 yardon volt. Ez volt az a drive, ahol égettük az órát (7:19) és a saját egy yardunkról kellett elrugaszkodni. Haladtunk előre szépen, viszont amit ott az 1 yardnál csináltunk egy esetleges TD előtt az egy vicc volt. Először ugyan Jones egy TD passzt adott Meyers-nek, viszont Belichick időt kért a snap előtt. Jones majd felrobbant. Utána mikor harmadjára rugaszkodtunk neki, akkor Jonnu Smith bemozdult (mondjuk, hogy ő lekésett a snap-ről) – így a végén a TD helyett csak mezőnygól jutott. Jones arcán azt lehetett leolvasni, hogy „fejezzük itt be”. A kommentátorok is nem tudom hányszor említették, hogy le kell nyugodnia, mert ez nem segít a csapatnak…na persze, könnyű mondani. Ez a támadó csapat két arcát mutatja – 4. negyedben 3 játékkal 1:27 idő alatt átgázoltak 73 yardon, megspékelve egy 2 pontos átadással. Gyönyörű teljesítmények ezen drive alatt – nem értem, ha ezt így tudjuk, akkor miért felejtünk el játszani a mérkőzés elején és közepén? Jones-on az egész mérkőzés alatt látszott, hogy meg akarja mutatni, hogy igenis hosszú passzokra is képes. Sajnos nem mindig rajta múlott, hogy nem jöttek össze az elkapások (lásd Agholor kilépett). Több, mint 10 passza ment 10 yard fölé – abból 5 20 yard fölé, rácáfolva mindenkire, aki csak 5-10 yardos dobónak tekinti. Viszont a próbálkozások ellenére nem élete meccsén van túl (függetlenül az utolsó játéktól). 31 próbálkozásból, csak 13 talált célba, ami 42%-os pontosság, holott az ő számai inkább a 70%-hoz húznak. Összesen 112 yardot tudott csak összekalapálni az elkapóegységgel. A falra nemigen lehetett panasz – az eddigi látottak alapján elmondható, hogy összekapták magukat, bár igaz ezen a meccsen a siettetést nem erőltette a Raiders. 5-ször küldtek Jones-ra blitz-et és csupán csak 5-ször tudták megütni az egész meccs alatt. Egyszer sem zsákolták be, ami az utóbbi időben igen nagy dolog – bár ez inkább a már említett pass rush hiánya miatt volt.

2022_Game 14_QB Chart_Jones

Sajnos az elkapók egytől-egyig nem ezen a bolygón voltak – nem emlékszem, mikor íródott ennyire rossz statisztika, ami az egész elkapó sorra volt igaz. Nagyon alacsony elkapási értékek és a yardok száma is alig kúszik 10 fölé. Továbbra is Meyers vitte a hátán a csapatot egészen az utolsó másodpercig…gondolom, hogy mit akart megcsinálni az utolsó play-nél. Azt gondolta, ha a passz visszamegy Jones-hoz, akkor ő talán egy hosszú passzt tud előre vágni és meglephetjük a Fosztogatókat. Viszont így sajnos egy fordított „Miami miracle”-t éltünk át, ahol öngólt lőttünk magunknak, ugyanis erre a passzra Jones nem számított és a Raiders a passzt lefülelte és visszahordták a labdát TD-re, ami után mindenki ereiben meghűlt a vér…ezt most mégis hogyan?

Player Completion Comp % Attempt Att % Yards TDs YPC INT QB Rat
J Smith 2 67 3 10 24 0 12,0 0 91,0
P Strong 3 100 3 10 12 0 4,0 0 83,3
R Stevenson 2 67 3 10 -4 0 -2,0 0 70,1
J Meyers 2 33 6 20 47 0 23,5 0 62,5
H Henry 2 50 4 13 9 0 4,5 0 56,3
T Thornton 1 25 4 13 21 0 21,0 0 49,0
N Agholor 1 17 6 20 3 0 3,0 0 39,6
K Bourne 0 0 1 3 0 0 0,0 0 39,6
Team 13 43 30 100 112 0 8,6 0 53,8

2022_Game 14_WR Chart 1

 

2022_Game 14_WR Chart 22022_Game 14_WR Chart 3

Akiben nem lehetett csalódni az ismét Stevenson volt – 179 yardot hozott össze futással, amit még Pierre Strong kiegészített és összesen 226 yardot sikerült elérni a földön, ami az eddigi Las Vegas védelemnek igencsak újkeletű dolog, hisz eddig átlagosan az ellenfél 110 yardot átlagolt náluk (+105%).

Rushing @Raiders
Játékos Cipelés Yard TD Átlag
R Stevenson 19 172 1 9,1
P Strong 4 25 0 6,3
K Harris 5 19 0 3,8
M Jones 4 10 0 2,5
Össesen 32 226 1 7,1

Összegezve a látottakat a támadó sorról: hullámvölgy, erős futás, nagyon kevés biztos kéz az elkapóktól és a hülye play design az utolsó játéknál. Van minden fronton javítani való dolog, de kell a rutin is, hogy ezekből a dolgokból tanuljon a csapat és pozitívan jöjjön ki az elkövetkezendőkbe. Nem gondolnám, hogy csodát lehet tenni egy Bengals, Bills, Miami hátralévő meccssorozaton – de ki tudja, hogy ki fog meginogni az utolsó lehetőségeknél. Reméljük mi már átestünk a tűzkeresztségen…

Lássunk egy támadó NFL körképet a 2022-es alapszakasz 15. hete után:

-       A csapat átlagosan megszerzett pontjainak száma mérkőzésenként: 21,4 /+0,2 / à 17. helyezés /+1 /  (1. Kansas City – 29,6)

-       A csapat átlagos támadó játékainak száma mérkőzésenként: 59,4 /-0,2 / à 25. helyezés /+2 / (1. LA Chargers – 68,4)

-       A csapat átlagos támadó hatékonysága: 319,5 yard /-0,1 / à 25. helyezés /-1 / (1. Kansas City – 429,4)

-          Átlagos yard előrehaladás play-enként: 5,4 /+0/ à 18. helyezés /+0/  (1. Kansas City – 6,5)

-       Első kísérletek száma mérkőzéseként: 17,1 alkalom /+0,2 / à 28. helyezés /+0/  (1. Kansas City – 25,1)

-       Harmadik kísérletek sikerességi rátája: 34,09% /-1,49% / à 29. helyezés /-1 /  (1. Kansas City – 51,22%)

-          Negyedik kísérletek sikerességi rátája: 33,33% /+0/ à 30. helyezés /+0/  (1. Kansas City – 80,00%)

-       A csapat átlagos próbálkozása futással: 26,1 /+0,5/ à 17. helyezés /+2 /  (1. Chicago – 34,6)

-       A csapat átlagos futás teljesítménye: 112,0 yard /+7,2 / à 19. helyezés /+4 /  (1. Chicago – 186,9)

-       A csapat átlagos futása próbálkozásonként: 4,3 yard /+0,2 / à 22. helyezés /+1 /  (1. Chicago – 5,4)

-          A csapat átlagos próbálkozása passzolással: 31,0 alkalom** /+0/ à 25. helyezés /+0/  (1. Tampa Bay – 44,6)

 

** Azt jelenti, hogy többnyire passz játékkal próbáljuk megtörni a védelmet – a játékok 54% passz.

 

-       A csapat átlagos passz teljesítménye: 207,5 yard /+7,3 / à 23. helyezés /-2 /  (1. Kansas City – 309,5)

-       A csapat átlagos sikeres elkapásainak száma: 20,8 alkalom /-0,6 à 21. helyezés /-3 /  (1. Tampa Bay – 29,4)

-       A csapat átlagos passzal való előrehaladása játékonként: 10,0 yard /+0/ à 22. helyezés /-2 /  (1. Miami – 12,4)

-       A csapat irányítójának átlagos pontossága: 67,05% /-1,93 / à 5. helyezés /-3   (1. Seattle – 71,25%)

További támadói mutatók:

-          átlagosan 2,6 alkalommal kerül a csapat a red zone közelébe (27. helyezés à1.  Kansas City – 4,2)

-          átlagosan ebből 1,0 TD születik (32. helyezés à 1. Kansas City – 2,8)

-          átlagosan mérkőzésenként a csapat 2,1 TD-t szerez (22. helyezés à 1. Philadelphia – 3,8)

-          átlagosan a csapat mérkőzésenként 21,4 pontot szerez (17. helyezés à 1. Kansas City – 29,6)

Egyéni „leg”-ek a Patriots támadók háza tájáról:

-          Jakobi Meyers elkapott yardok 52 elkapásból – 640 (41. helyezés à 1. Justin Jefferson – Minnesota – 1.623) / Viszont 8. helyezett, ha azt a teljesítményt vesszük, hogy ki ért el ennyi yardot, 52 vagy kevesebb elkapásból

-          Jakobi Meyers mérkőzésenkénti elkapott yardjai – 58,2 (32. helyezés à 1. Justin Jefferson – Minnesota – 115,9)

-          Rhamondre Stevenson 425 yardot tett még meg összesen az elkapások után (11. helyezés à 1. Austin Ekeler – LA Chargers - 760) / Viszont 3. azok között, akik 60 vagy kevesebb elkapásból érték ezt el (elkapókat és futókat nézve egyaránt)

-          DeVante Parker 20-szor szerzett first down-t (84. helyezés holtversenyben à 1. Justin Jefferson – Minnesota - 69)

-          Rhamondre Stevenson 914 yardot ért el futással (13. helyezés à 1. Josh Jacobs – Las Vegas – 1.495) / Viszont a 5. helyezett, ha azt vesszük, hogy kinek volt maximum 183 próbálkozása, és ez alatt ki teljesített több yardot

-          Rhamondre Stevenson 65,3 yardot ér el mérkőzésenként (14. helyezés à 1. Josh Jacobs – Las Vegas – 106,8)

-          Mac Jones 2.310 yardot passzolt (23. helyezés à 1. Patrick Mahomes – Kansas City – 4.496) / Viszont 4., ha azt vesszük figyelembe, hogy ki érte el ezt a yard teljesítmény maximum 221 elkapással.

-          Mac Jones sikeres dobásainak aránya 65,8% (15. helyezés à 1. Geno Smith – Seattle – 71,4%)

2022_Game 14_Mondre Mode
Mondre Mode - Mondre üzemmód

 

Speciális csapat statisztikája

Ez a meccs sem volt a legerősebb találkozó a speciális csapategységnek. A félidő előtt egy blokkolt punt-tal egészen előkelő pozícióba helyeztük az ellenfelet és csak a 20 yardos vonaltól kellett támadnia, amit a végén TD-vel zárt. Megemlítendő, hogy még javában igyekezett a csapategység felállni a kezdő pozíciójába, mikor a snap megtörtént…de ez sem az a játék, ahol előkelően megvárják az embert, hogy teljes mértékben fókuszáljon a játékra. Palardy rúgásai továbbra is nagyon következetlenek – reméljük Bailey egy jobb formával visszatér az idény utolsó 3 mérkőzésére. Folk kirúgásai pedig egyik sem ment touchabck-re, ezzel is elősegítve az ellenfelet, hogy közelebbről kezdhesse meg a támadásait.

Ellenben a mezőnygólokat mind teljesítette sorra 24,47 és 54 yardról. A jelenlegi formájában 85,7%-os teljesítménnyel (30/35) a rúgók között és a közép liga elején foglal helyet. Extra pontokat tekintve eddig makulátlan – 28/28 – 100%.

Michael Palardy-nak sajnos volt bőven dolga és 5-ször kellett megmutatnia, hogy a lábában milyen erő lakozik. A punt-okat sorra így teljesítette – 44, 47, 36, 46, 53 (leghosszabb) yardok, amiknek visszahordásuk után az átlaga 34,3. A rúgásokból 2 esett az ellenfél red zone-jába. Az eddigi 27 punt-ja során egyébként 1.170 yardot hozott össze, de sajnos 43,3 átlaga, alig 1 yarddal jobb, mint a Bailey társáé. A Raiders a 3 punt visszahordásánál 6,7 yardot átlagolt (leghosszabb 12), ami egy erős közepes átlag.

Folk után, akit ki kell emelni az Marcus Jones, aki ismét szépen termelte a punt visszahordásokat – 3 alkalommal 8,3 területet szerzett vissza átlagosan (17 yard volt a legtöbb). Sajnos a kirúgásokból egyet sem lehetett visszahordani.

Szezon teljesítmény a return-ök szempontjából: Marcus Jones-nak 498 yardja van kickoff return-ökből, amivel a liga 6. helyezettje (1. Kene Nwangwu, Minnesota - 779), viszont 1. helyezett, ha azt nézzük, hogy kinek sikerült ez a teljesítmény maximum 20 alkalomból. A punt return-ök tekintetében összesen 326 yardot tett meg Jones 24 alkalomból (abszolút liga 2. helyezett, 1. helyezett à Jaelon Darden, Tampa Bay – 330), viszont abszolút liga első, ha azt nézzük ki érte el ezt a teljesítményt csak 20 lehetőségből. 13,6 yardos punt visszahordási átlaga a ligában az előkelő 2. helyre elegendő (1. Avery Williams, Atlanta – 16,2).

2022_Game 14_Not our day
Not our day - Nem a mi napunk

Érdekességek „nemcsak” stat fanoknak

-          Patriots védelmi egysége – 5. alkalommal szerzett pontokat 2022-ben, amivel az Arizona védő csapatát érte be. A csapat 6. nem támadó alakulat által szerzett TD-ket tekintve a legjobb a ligában 2022-ben (ide számítva Marcus Jones punt return TD-jét). A csapat rekord az 2007 és 2003-ból származik, amikor 6 TD-t szereztek. A csapatnak már 7 olyan évadja van, ahol 5 TD-t szereztek a védők – 2022, 2019, 2012, 2010, 2001, 1992 és 1961.

 

Patriots védői pontszerzései

o   S Kyle Dugger pick-six Raiders ellen december 18-án

o   DB Jack Jones 40 yardos TD-je a Green Bay ellen október 2-án

o   S Kyle Dugger 59 yardos fumble utáni TD a Detroit ellen október 9-én

o   CB Jonathan Jones 17 yardos TD-je a Colts ellen november 6-án

o   LB Raekwon McMillan fumble utáni 23 yardos TD-je az Arizona ellen december 12-én

 

-          Patriots csapata – 48 sack-et regisztrált ebben az évben. Ha ilyen ütemben haladnak, akkor az évet 58 sack-el fejeznék be, ami a második legsikeresebb szezon lenne ezt a mutatót tekintve. A csapat rekordja 1963-ból származik, amikor 66 sack-et szereztek. Az 58-as sack mennyiség egyébként az 1977-es szintet állítaná be. Bill Belichick edzőssége alatt 2015 szerezte meg a csapat a legtöbb zsákolást – 49-et.

-          Patriots csapata – azzal, hogy a 3. negyedben 10 pontot szerzett, már összesen 98 pontot gyűjtöttek a 3. negyedben, amivel a Kansas City Chiefs (110) után a legeredményesebb alakulat.

-          Patriots csapata – 226 yardos futási mennyiséggel a legtöbbet teljesítette az idén. 19. alkalommal fordult elő, hogy a csapat a 200-as határt eléri Belichick alatt. 2021. december 6-ai Bills elleni meccs óta (222) először.

-          DB Kyle Dugger – idén már a második TD-jét szerezte védő létére. Legutóbb a Detroit ellen cipelte vissza a lasztit egy fumble után. Dugger az első játékos, aki 2019 óta Stephon Gilmore után először szerez 2 TD-t. 1970 óta nem volt játékos, aki egy évadban 2 TD-nél többet cipelt volna vissza.

-          DB Kyle Dugger – keze egyébként egy harmadik TD-ben is benne van, hisz ő tuszkolta ki DeAndre Hopkins kezéből a labdát az Arizona ellen, amit Raekwon McMillan cipelt vissza 6 pontért.

-          RB Rhamondre Stevenson – idén már a második alkalommal futott több, mint 100 yardot, karrierjében pedig 4. alkalommal. Stevenson Raiders elleni 172 yard a csapat történelmében a második legjobb teljesítmény 2013. december 29-ei LeGarrette Blount Bills elleni 189 yardos futása után. 

-          RB Rhamondre Stevenson – 3 meccset produkált, amikor futási átlaga magasabb értéket mutatott, mint 6,0. Baltimore ellen (12 alkalom – 73 yard) – 6,1, Detroit ellen (25 futás – 161 yard) – 6,4, valamint most a Raiders ellen 9,1 átlag. Legutoljára Dion Lewis-nak volt ilyen impozáns mutatja 2017-ben. A legjobb futó e tekintetben a csapat színeiben Carl Garrett volt 1969-ben, akinek 4 meccse volt 6,0 átlag felett.

-          RB Rhamondre Stevenson – 34 yardos TD futása a leghosszabb a karrierjében. 31 yardot produkált legutóbb a Cleveland ellen.

-          LB Josh Uche – a meccsen az idei 11. sack-jét szerezte. 6 sack-et szerzett a 3 meccs alatt (2-őt a Bills ellen, 3-at az Arizona ellen és most 1-et a Radiers ellen). Andre Tippett a legjobb Patriots játékos ebből a szempontból, hiszen ő három meccs alatt egyszer összehozott 7-et is.

-          LB Josh Uche – vezeti az NFL-t abban a tekintetben, hogy a legutóbbi 7 meccsén 11 sack-et hozott össze. Javon Hargrave-nek a Philadelphia-ból csak 9 sack-et regisztrált ugyanennyi idő alatt.

-          K Nick Folk – most már 59 sorozatban értékesített mezőnygóllal büszkélkedhet 40 yardon belül. 40 yardon belül legutóbb 2017. október 12-én rontott a New England ellen, amikor még Tampás volt. A rekordot a baltimore-i Justin Tucker tartja 70-nel (2016-2020).

-          K Nick Folk – idén már a 30. mezőnygólt értékesítette. A liga rúgói között ő a 6. játékos, aki 5 szezonnal büszkélkedhet, akinek egy idény belül legalább a 30 sikeres rúgás összejön.

-          DE Marcus Jones – ma is minden fronton be lett vonva a játékba – szerzett 4 tackle-t, leütött egy passzt védőként, szerepelt a támadó oldalon is, valamint szerzett a speciális csapategységben 25 punt return yardot, valamint bemutatott ott is egy tackle-t.  

-          WR Jakobi Meyers – a csapat színeiben már a 4. 2 pontos TD utáni extra pontokat szerezte meg, ezzel beállítva Julian Edelman és Gino Capelletti rekordját, akik szintén 4-4 ilyen elkapás mutattak be.

 

Forrás: Patriots.com, Patriots.com, Patspulpit.com, Patspulpit.com, NFL Game Center, Team Rankings, Yahoo Sport, ESPN.com, Fantasypros.com/nfl, NFLsavant.com, Pro-football-reference.com

Képek: Patriots.com

Hozzászólás