Statisztika - 7. hét: Patriots vs Bills

Kép
Statisztika

Egy végletekig utolsó másodpercekig kiélezett küzdelmet hozott a Bills rangadó, amit – csodával határos módon – be tudott húzni a csapat az utolsó másodpercekben dobott TD-vel. Az ember, ha tippelt volna, talán nem erre a meccsre tette volna rá a pénzét, hogy a csapat győzedelmeskedik, pedig ez történt a szemünk láttára. A csapat 2-5-re javította a nem túl szép mutatóját. Red zone-ban szerzett dobott (!!) touchdown, Mac Jones +80%-os pontos dobásai, támadófal szívóssága, Peppers első Patrióta INT-je – nézzük meg, hogy mindezen történések hogyan mutatkoznak meg a számok világában!

Game „szneppelések”

Támadók

Név Poz. Támadók
Snap %
Calvin Anderson T Inaktív -
Malik Cunningham QB Inaktív -
Will Grier QB Inaktív -
Kayshon Boutte WR Inaktív -
JuJu Smith-Schuster WR Inaktív -
David Andrews C 60 100
Michael Onwenu G 60 100
Cole Strange T 60 100
Sidy Sow T 60 100
Mac Jones QB 60 100
Trent Brown T 57 95
Kendrick Bourne WR 56 93
Rhamondre Stevenson RB 39 65
Demario Douglas WR 37 62
DeVante Parker WR 35 58
Mike Gesicki TE 30 50
Hunter Henry TE 30 50
Jalen Reagor WR 25 42
Pharaoh Brown TE 23 38
Ezekiel Elliott RB 21 35
Vederian Lowe T 3 5
Tyquan Thornton WR 3 5
Ty Montgomery II WR 1 2
Bailey Zappe QB 0 0

Összesen 10 elkapó, futó, tight end kapott el vagy cipelt labdát az este folyamán. Némi változás állt be a játékidőket figyelembe véve, mert az elkapók seregét Kendrick Bourne (93%) és Demario Douglas (62%) vezette a lehetséges 60 snap-ből. Két elkapó munkájában látszódik drasztikus visszaesés: DeVante Parker-nél és Tyquan Thornton-nál. Parker (már amikor játszott) átlagosan a snap-ek 86,3% volt a pályán, míg a Bills ellen ez a szám csak 58,3% - 35 snap, ami alatt összesen 8 yardot termelt. Thornton-nál a következő a szituáció: a szezonban eddig a Las Vegas ellen debütált és 25 snap lehetőséget kapott (41,6%). Ezzel szemben a Bills ellen összesen csak 3 snap-et volt a gyepen és volt egy 2 yardos elkapása. Parker és Thornton játékmennyisége a már említett Douglas és a gyakorló csapatból felhozott Jalen Reagor között oszlott el. A volt első körös választott 25 snap-et kapott (42%) és volt egy 11 yardos elkapása – javarészt külső elkapó pozícióban szerepelt, ott, ahol általában Parker áll. Érdekes lesz látni, hogy az elkapó fronton hogyan fog végig menni a sakkozás, mert most úgy tűnik Douglas és Bourne a két húzóember. JuJu Smith-Schuster ha agyrázkódásból visszatér, hova fér be? Parker és Thornton esélyei meg vannak számlálva? Reagor csak egyszer kapott lehetőséget? Mi van az újonc Kayson Boutte-tel? Megannyi kérdés, amire talán már a következő meccsen választ kapunk.

Úgy néz ki hat hét hanyatlás után a falban sikerül a sikeres felállás kulcsát megtalálni. Igaz a bal tackle pozícióban Trent Brown 3 snap-pet kihagyott térd sérülés miatt (majd visszatért), Strange, Andrews, Sow és Onwenu egy kiélezett küzdelemben a legjobb teljesítményüket hozták. Ennek a legjobb lenyomata Jones teljesítménye, aki talán a legjobb meccsét prezentálta. Nem is volt kérdés, hogy ezen a meccsen nem kap pihenőt, habár az előző meccseken vagy leültették a kispadra, vagy cserélgette az irányítói szerepkört az újonc Malik Cunningham-mel.

A Patriots elég erősen felhúzta mindhárom tight end-jének számait, ami teljesen passzol az NFL e héten tartott Nemzetközi Tight End Nap kezdeményezésnek. Rhamondre Stevenson volt az első számú futó, de Elliot-tal folyamatosan cserélgették egymást.

Védők

Név Poz. Védők
Snap %
Josh Uche LB Inaktív -
Keion White DE Inaktív -
Kyle Dugger FS 71 100
Jabrill Peppers SS 70 99
Ja'Whaun Bentley LB 70 99
Anfernee Jennings LB 69 97
Deatrich Wise Jr. DE 68 96
J.C. Jackson CB 64 90
Myles Bryant CB 54 76
Christian Barmore DT 45 63
Jahlani Tavai LB 43 61
Jack Jones CB 42 59
Jonathan Jones CB 36 51
Davon Godchaux DT 35 49
Lawrence Guy Sr. DT 29 41
Jalen Mills CB 21 30
Adrian Phillips SS 17 24
Sam Roberts DT 16 23
Mack Wilson Sr. LB 15 21
Marte Mapu LB 10 14
Trysten Hill DT 4 6
Brenden Schooler SS 1 1
Matthew Slater WR 1 1

Josh Uche és Keion White kiesésével a csapatnak csak egy klasszikus szélső linebacker-e maradt Anfernee Jennings személyében, aki 71 játékból 69-szer a pályán is volt. Nagyon meghatározóan játszott és 3 harmadik down szituációnál bizonyult kulcsembernek, akár futás vagy akár a passz „támadást” (rush) nézzük. Vele átellenben Jahlani Tavai állt fel, aki egy kicsit Dont’a Hightower vagy Kyle Van Noy szerepkörben tetszelgett. 43 snap-jéből 20-nál a scrimmage vonalon állt fel, 19-nél távolabb, 4-nél pedig a fal szélén. Deatrich Wise Jr.-nak is rengeteg dolga volt (68 snap), ő is a fal több helyén tűnt fel.  Mack Wilson és Marte Mapu csak bizonyos játékoknál voltak fenn és spy-jolták (értsd csakis az irányítót figyelték) Josh Allen-t. Bentley vitte ma este is a prímet, viszont így is jutott Wilson-nak 15, míg Mapu-nak 10 snap.

A secondary-ben J.C. Jackson volt az első számú cornerback. Myles Bryant, Jack Jones, Jonathan Jones és Jalen Mills folyamatosan cserélgette egymást. Jones-okat játékát valószínű limitálták, mivel Jack most jött vissza a sérült listáról, Jonathan játéka pedig kérdéses volt a 6. héten elszenvedett könyök sérülése miatt.

Védői szerepkört is kapott két hardcore speciális csapatjátékos. A Bills legutolsó kétségbeejtő támadásánál Matthew Slater és Brenden Schooler is fenn voltak, hogy segítsenek blokkolni. Slater-nek ez volt az első védői snap-je a 2020-as Arizona ellenei nyert meccs óta és szintén az első Schooler-nek a kétéves karrierjében. Nagyon érezte a dolgát Schooler, mivel az utolsó játéknál az ő visszaszerzett fumble-jével ért véget a találkozó. 

Speciális csapat

Név Poz. ST
Snap %
Matthew Slater WR 19 79
Brenden Schooler SS 19 79
Chris Board LB 19 79
Jahlani Tavai LB 18 75
Adrian Phillips SS 17 71
Ty Montgomery II WR 15 63
Cody Davis FS 15 63
Mack Wilson Sr. LB 15 63
Pharaoh Brown TE 13 54
Marte Mapu LB 12 50
Chad Ryland K 12 50
Anfernee Jennings LB 9 38
Deatrich Wise Jr. DE 9 38
Lawrence Guy Sr. DT 9 38
Jabrill Peppers SS 7 29
Kyle Dugger FS 7 29
Bryce Baringer P 7 29
Joe Cardona LS 7 29
Jake Andrews C 5 21
Atonio Mafi G 5 21
Michael Onwenu G 5 21
Trent Brown T 5 21
Sidy Sow T 5 21
Myles Bryant CB 4 17
Sam Roberts DT 4 17
Kayshon Boutte WR 1 4
Demario Douglas WR 1 4
Shaun Wade CB 1 4

Cody Davis visszatért (a fizikailag nem képes teljesíteni listáról) és rögtön megkapta a punter védelmét. Ennek megfelelően Ameer Speed-et kiszorította a keretből. Adrian Phillips-et, aki eddig Davis szerepkörét töltötte be, a csapat teljesen kivette a punt-os játékokból, viszont a többi egységben továbbra is aktívan résztvett.

Nem játszottak / Inaktívak

Miután egy héttel ezelőtt inaktiválta a csapat Zappe-t, most visszakerült az aktív játékos keretbe. Mivel Jones-nak ment a szekér, így a partvonal mellett követte végig az eseményeket.

Az inaktívak listáján 4 játékos is van, aki sérüléssel bajlódik – Josh Uche (térd, lábfej), Keion White (agyrázkódás) az idei első mérkőzésüket hagyták ki. Ezalatt JuJu Smith-Schuster már sorozatban a második meccsét kénytelen kihagyni szintén agyrázkódás miatt. Kayshon Boutte technikailag volt inaktív a 2. s 6. hét között, viszont a 7 játékhéten térdszalag sérülés miatt nem vállalta a játékot. A többiek jól vannak csak nem fértek be a keretbe.

Közben megjött a hír, hogy Marcus Jones évének vége – a vállsérülése miatt nem tud vállalni több meccset az idén.

2023_Patriots_Game7_vs Bills_Bill Belichick 300

 

Védelem statisztikája

A védelem nagyon gyorsan formába lendült a meccs legeslegelején, ugyanis már az első passznál Jabrill Peppers jóvoltából megszerezte a csapat a labdát és gyorsan leküldték a Bills támadó egységét a pályáról. Peppers azt nyilatkozta, hogy nagyon sokat tanulmányozta Gabriel Davis snap előtti mozgásait és test beszédét. Davis úgy adta elő, hogy blokkolni fog, viszont Peppers tudta rögtön, hogy egy rövid passzos játék fog következni. Ez volt Josh Allen 88. hibája („eladott labdája”), ami 2018 óta a legtöbb. Az interception után a támadó egység egy TD-t hozott össze, ami egészen rendkívüli, hiszen a Pats az NFL legrosszabb együttese, akik nem voltak képesek kikényszerített hiba után pontot szerezni.

Ezen a meccsen a védelem más taktikához nyúlt, hogy kivédje Josh Allen támadásait – koordinált pass rush-okat hívtak az irányítóra. A csapat 43,2%-ban blitz-elte Allen-t és úgy igyekeztek nyomást helyezni az irányítóra, hogy ő esze ágába se akarjon a zsebből jobbra vagy balra kitörni, ahol a legveszélyesebb, csakis középen tudjon futni, viszont ott a védők már várva várták. Ennek köszönhető, hogy Allen csak 17 futott yardig jutott az este (idén az átlag 22 yard – kb fele, mint tavaly).  A belső rusher-ek 40,9%-ban helyeztek az irányítóra nyomást - NextGen Stat szerint Barmore 5-öt, Wise 5-öt, Bentley 3-at és Godchaux szintén 3-at. Allen-t ugyan csak egyszer sack-elték (Barmore) viszont 13-szor volt siettetve, úgy, hogy az este nélkülözni kellett Josh Uche-t és/vagy Keion White-ot. Amikor 2,5 másodpercnél több ideje volt passzolni, akkor 24 kísérletéből 10 volt jó, 42-es passer rating mellet. Mikor Allen meg tudta nyújtani a játékot a lábaival, akkor persze sikerült egy-egy jó passz, de a védelem sikeresen demoralizálta ezen a meccsen az irányítót.

2023_Patriots_Game7_vs Bills_QB Josh Allen Chart

 

Általában Steve Belichick a második és hosszú játékoknál küldött bliz-et Allen-re. Allen 25 yardos passza Diggs-nek és a 8 yardos James Cook TD-je előtt a blitzek ültek is, mivel Allen ezen formáció ellen sikertelen volt (1/6 – 10 yard + sack). Harmadik kísérletekre a Patriots a 3 emberes rush-t választotta, miközben double team Diggs-en és még több nyomás még több blitz. A védelem nyomása a negyedik negyedben kipukkadni látszott, mivel Allen és csapata rájött, hogy mivel tudja a nyomást ellensúlyozni és akkor két drive-val rögtön 14 pontot tettek fel a táblára.

A Patriots kriptonitja nem más, mint Stefon Diggs, aki 2020 óta 94,8 yardot átlagol a Pats ellen, 6 TD-t szerzett 6 meccs alatt. J.C. Jackson-ra és Jack Jones-ra várt a feladat, hogy semlegesítse a „sztár” elkapót. Ugyan volt egy-két nagyon közeli „majdnem” elkapása, amiről kicsit a védők lemaradtak, de összeségében 12-szer vette őt célba Allen, amiből csak 6-ot tudott behúzni 58 yardért. Lehet, hogy Diggs-t megfogtuk, viszont egy nem kívánatos problémával találtuk szembe magunkat – Dalton Kincaid rendkívül formában volt – 8/8, 75 yard. Sőt, valahogyan nagyon lemaradtunk róla, mert mikor a labdát elkapta, akkor átlagosan 5,24 yard-ra volt tőle a legközelebbi védő (NFL átlag 2,94 yard). Ezzel szemben Diggs már csak 3,14, míg Knox-ra abszolút jobban pontosítottunk a statisztika alapján - 1,93 yardra volt  a védőitől.

Nyomás gyakorlás vs Bills
Játékos Sack QB hit Siettetés Nyomás
D Wise 0 1 4 5
C Barmore 1 0 3 5
J Bentley 0 0 3 3
D Godchaux 0 1 0 3
J Peppers 0 1 0 0
A Phillips 0 1 0 0
J Jones 0 1 0 0
J Tavai 0 0 1 0
M Bryant 0 0 1 0
Team 0 0 1 0
Össesen 1 5 13 16

Ami felettébb érdekes volt, hogy igen látványos mistackle-öket mutatott be a védelem – Kyle Dugger 3-15 nél Latavius Murray-t nem tudta időben levinni, mivel nem a lábát, a derekánál próbálta lerángatni. J.C. Jackson és Myles Bryant sem volt képes megállítani Diggs-t a TD-jénél. Bentley is betlizett ebben sokszor (5), továbbá Adrian Phillips is volt, hogy 2-szer lemaradt a megfelelő szerelésről. A Bills két TD-je bizonyosan rossz szerelésen ment el.

Top 5 szerelés vs Bills
Játékos Össz szerelés Önálló szerelés Sacks Negatív yardos szerelés Passz védekezés INT
J Bentley 9 2 0 0 1 0
K Dugger 5 5 0 1 0 0
J Peppers 7 3 0 0 0 1
JC Jackson 5 5 0 0 0 0
A Jennings 5 4 0 1 0 0
CSAPAT 60 37 1 3 2 1

Nemcsak a rossz szerelések, de a védői sárga zászlókkal is voltak dühítő momentumok: Mapu (holding), Jack Jones (roughing the passer, illegal contact), Jalen Mills (illegal contact), Barmore (roughing the passer). Ez a két roughing the passer szabálytalanság kiveri a biztosítékot, mert azoknál tényleg a védők elvetették a sulykot, ezzel is életben tartották mindvégig a drive-ot az ellenfélnek.

Lássunk egy defense NFL körképet a 2023-es alapszakasz 7. játéknapja után:

-       Engedélyezett össz yard mennyiség: 311,3 yard /+4,6/ à 9. helyezés /+1/  (1. Cleveland – 243,0)

-       Átlagos defense snap szám: 64,7 /-0,2/ à 19. helyezés /+0/  (1. Cleveland – 54,8)

-       Átlagos yard előrehaladás az ellenfél részéről: 4,8 /+0/ à 6. helyezés /+2/  (1. Baltimore – 4,1)

-       Az ellenfél harmadik kísérletének sikerességi rátája: 37,89% /+0,54/  à 14. helyezés /-4(1. Cleveland – 27,50%)

-       Az ellenfél negyedik kísérletének sikerességi rátája: 42,86% /+17,86/ à 10. helyezés /-7(1. Houston – 0,00%)

-       Az ellenfél átlagos futó játéka: 29,4 alkalom /-0,9/ à 23. helyezés /+4/  (1. Philadelphia – 17,6)

-       Az ellenfél átlagos futás teljesítménye: 100,7 yard /-3,3/ à 13. helyezés /+2/  (1. Philadelphia – 62,9)

-       Az ellenfél átlagos futása próbálkozásonként: 3,4 yard /+0/ à 1. helyezés /+2/  (2. Chicago – 3,4)

-       Az ellenfél átlagos passz játéka: 33,4 alkalom** /+1,2/ à 16. helyezés /-8/  (1. Cleveland – 26,0)

 

**Azt jelenti, hogy többnyire passz játékkal próbálják megtörni a védelmet – a játékok 53%-a passz.

 

-       Az ellenfél átlagos passz teljesítménye: 210,6 yard /-7,9/ à 12. helyezés /+0/  (1. helyezés – Cleveland – 149,2)

-       Az ellenfél átlagos sikeres elkapásainak száma: 22,3 alkalom /-0,8/ à 15. helyezés /-1/  (1.  Cleveland – 14,0)

-       Az ellenfél átlagos passzal való előrehaladása játékonként: 9,4 yard /+0/ à 10. helyezés /+3/  (1. Baltimore – 7,5)

-       Az ellenfél irányítójának átlagos pontossága: 66,67% /-0,17/ à 21. helyezés (+0)  (1. Cleveland – 53,85%)

(a „/ /” zárójelben a múlt héthez való változás mértéke látható, a  pedig rámutat, a pozitív vagy negatív tendenciára – a szerk.)

További védelmi mutatók:

-          átlagosan 25,3 pontot ért el az ellenfél ellenünk (24. helyezés à 1. Baltimore – 13,9)

-          átlagosan 1,9 sacket ért el a csapat mérkőzésenként (25. helyezés à 1. Baltimore – 4,1)

-          átlagosan 2,6 TD-t szereztek ellenünk (22. helyezés à 1. Baltimore – 1,0)

-          az eddigi ellenfél irányítójának átlagos QB index-e 91,6 (22. helyezés à 1. Baltimore – 70,8)

-          3 INT-et kaptunk még el (27. helyezés holtversenyben à 1. San Francisco – 11)

-          leütött passzok száma – 23 (24. helyezés holtversenyben à 1. New Orleans – 45)

Egyéni „leg”-ek a Patriots védelem háza tájáról:

-          Matt Judon sack – 4,0 (liga 23., 1. Danielle Hunter, Minnesota – 9,0)

-          Matt Judon sack yard – 25 (liga 41., 1. Danielle Hunter, Minnesota – 64)

-          Ja’Whaun Bentley total tackle – 49 (liga 31. holtversenyben, 1. Zaire Franklin, Indianapolis - 88)

-          Jabrill Peppers interception - 1 (liga 35. holtversenyben, 1. Geno Stone, Baltimore - 4)

-          Jabrill Peppers leütött passz – 4 (liga 50. holtverseny, 1. Darious Williams, Jacksonville - 11)

2023_Patriots_Game7_vs Bills_Defense

Támadók statisztikája

Azt lehet mondani, hogy a 7. hétre a Patriots megtalálta a saját maga győzelmi formuláját. Nyilvánvalóan, a védelem továbbra is hozza a kötelezőt és tovább kényszeríti az ellenfelet hibára, mint ahogy tette ezt Peppers Josh Allen első passzánál. Nyilvánvaló az is, hogy a speciális csapategység is hozzátette a magáét a győzelemhez a 100% mezőnygólok elérésével, valamint a remek puntokkal. De valljuk be, ahhoz, hogy a csapat tényleg jól muzsikáljon elengedhetetlen volt, ami eddig siralmasan ment, hogy a támadó alakulat összeálljon – ezen az estén 364 yardot hoztak össze, ami megközelíti az idei első meccsen mutatott eddigi csúcsteljesítményt (382 yard).

Mac Jones bizonyíthatóan a karrierjének legjobb meccsén van túl – 83%-os pontosság (25/30) 272 yard és két touchdown. 126,7 passer rating-je a legmagasabb az újonc éve óta, valamint már 2-0 a győzelmi mutatója, ha nem ad el a meccsen labdát. A szezon eddigi legtöbb pontját (29 pont) szerezték, mind támadó pontokból és nem volt ebben semmilyen védelem által begyűjtött pont. Évek óta nem szerzett a csapat az utolsó negyedben győzelmet érő pontokat. Nagyon fontos eleme volt a meccsnek, hogy 5-ször jártak a red zone-ban, amit 3 alkalommal TD-re váltottak és a maradék kettőben mezőnygólt szereztek.

Vesézzük ki, hogy mi is tényleg a siker kulcsa:

#1 – Támadó fal stabilizálódása – Onwenu jobb tackle pozícióba való átirányítása úgy látszik, hogy jelentős rést foltozott be. Eddig a Patriots idén csak ebben a pozícióban 36 nyomást engedett (NFL utolsó) és a passz blokkolási mutatószám 27,9/100 (szintén uccsó). Ennek függvényében nem is furcsa, hogy Lowe le lett ültetve. Onwenu egyetlen nyomást engedett a meccsen és jócskán kivette a részét, hogy a csapat 50%-ban sikeres futást tudott végrehajtani, amely érték a 7. hétig a második legjobb mutató az egész ligában (a legutóbbi 3 hét teljesítménye alapján – a Saints elleni vereséget is beleértve – a csapat a 9. a futás sikerességében).

#2 – Több mozgás – Az ESPN alapján, a forduló előtt a Pats a ligában a 23. pozíciót foglalták el abban a tekintetben, hogy a snap-ek 14%-ánál volt csak valamelyik játékos mozgásban. Ezen a meccsen ezt az arányt szinte megduplázták 24%-kal. A Bills linebacker-eket ezzel akarták (sikeresen) összezavarni, valamint a tackle-ök sem úgy jöttek össze nekik (9 miss tackle). A Patriots ezekkel a „mozgásos” játékokkal 10,6 yardot termelt – megjegyzendő, hogy a két legtöbb pontot generáló alakulata, Miami és San Francisco, szintén rengeteg hasonló játékokkal nyer sokat.

#3 – Több run-pass-option játék (az ellenfél védőinek mozgása dönti el a snap után, hogy futás vagy passz lesz) – a csapat első 11 snap-jéből 5 volt ilyen játék, amelynek eredménye átlagos 8,2 yard. Jones előtt nem ismeretlen ez a formáció, hisz az Alabamán is O’Brien alatt megannyi ilyen játékot játszottak és úgy néz ki sikeresen ültették át azokat a Patriots playbook-jába is. Úgy látszik ez segít úgymond levenni a terhet Jones válláról, ugyanis a döntés pillanatában mérlegelni lehet a passz védelmet a fal részéről, ami még mindig a 6. legrosszabb a PFF szerint.

#4 – Gyors egyszerű passz játékok – a PFF szerint már a második héten Jones vezeti az NFL-t a snap és dobás között eltelt legkevesebb idővel. Átlagosan 2,2 másodperc alatt válik meg a labdától megóvva magát a pass rush-októl. O’Brien pedig nem rest beküldeni ilyenkor a leggyorsabb elkapóinkat emberezés ellenére sem: Kendrick Bourne-t és Demario Douglas-t. Douglas a legtöbb snap-jét kapta eddig (37), míg Bourne is rengetegszer volt fenn a gyepen. Az ő kettejük nagyszerű elszeparálódásuknak köszönhetően emberezés ellenére is Jones 7/8 sikeres passzt mutatott be 77 yardért.

#5 – Robbanékony játék hívások (20+ yardos passzok vagy 12+ yardos futások) – a hatodik körös Douglas reménysugárnak tűnik, hogy az ő atlétikusságával a csapat több hosszú játékot tervezhet be (kicsit Edelman érzése van az embernek, nem?). Jones-nak volt 16,25,26 yardos átadása play-action játékoknál, míg Douglas futott egy 20 yardot (az idén először mutatott be a csapat 20 vagy több yardos futást), Bourne elkapott egy 33 yardos bombát, míg Rhamondre Stevenson begyújtotta a rakétákat és 34 yardot termelt egy swing passz után.

Nem tudjuk, hogy ez a formula más meccsekre is jó lesz-e, vagy a csapat hogyan képes a jeleket lehetőleg minél hamarabb felismerni, hogy mit kellene tenni az ellenfél védőivel. De úgy néz kis sok minden Jones-szal kezdődik. Ha a legutóbbi két hetet nézzük, akkor a Patriots támadó alakulata a liga 4. az „Expected Points Added” (EPA) mutató alapján (ami azt a csapat teljesítményt mutatja játékról játékra, hogy a csapat mennyivel az elvárt teljesítmény felett vagy alatt teljesít). Ha ehhez hozzáadjuk a siralmas Saints elleni fiaskót, akkor rögtön a csapat az utolsó előtti helyen áll. Szóval mondható, hogy javul a tendencia.

Jones dobási mutatói így alakultak:

-          nyomás alatt: 4/4 – 36 yard, TD, 4 futott yard, 1 sack

-          blitz ellen: 8/9 – 117 yard, 4 futott yard

-          scrimmage mögötti paszok: 7/8 – 55 yard

-          0-9 yardig terjedő passzok: 13/15 – 129, 2 TD

-          10-19 yardig terjedő passzok: 5/6 – 88 yard

-          20+ feletti dobások: zéró

2023_Patriots_Game7_vs Bills_QB Mac Jones Chart

Úgy néz ki ez a támadó séma illik Jones-hoz (igaz egy meccs után nem lehet teljesen levonni a következtetést) – közel-távoli dobások, gyors és precíz passzok. Ez kellett, hogy élete első győztes drive-ját befejezze sikeresen, mégpedig egy TD-vel. Harmadik és 8-ra Hunter Henry tartotta életbe a játékot, amikor 14 yardos passzt halászott le a levegőből – ennek volt köszönhető részben, hogy a csapat nem „csak” szépített. Úgy néz ki kezd megbirkózni a nyomással – mi pedig várjuk az izgalmas meccseket.

Játék terv:

-          64% snap 1 futó-1 tight end (11-es felállás) – 6,9 yard/játék hatékonyság

-          36% 1 futó-2 tight end (12-es felállás) – 5,9 yard/játék

-          első játékra 63%-ban passz volt hívva (7,6 yard/játék)

-          ezzel szemben 37% volt futás elsőre hívva (3,3 yard/játék)

-          play-action játékok hívása: 21,2%

A támadófal reméljük tényleg összeállt – ez volt a 6. formáció idén: LT Trent Brown, LG Cole Strange, C David Andrews, RG Sidy Sow és RG Mike Onwenu. Igaz a Bills nélkülözni kényszerült a belső rusher-üket (Ed Oliver-t), mégis a Bills a meccs előtt a legtöbb sack-et gyűjtötte, míg az 5. védelem a nyomás mennyiségét tekintve. Mégis a falnak sikerült az idei legkevesebb nyomást produkálnia 21,9% és 48%-ban sikerült megállítani a védelem nyomulását.

Blokkolás vs Bills
Játékos Hibátlan Sack Siettetés Pressure QB hit Holding büntetés
M Onwenu 0 0 1 0 0 0
C Strange 0 0 1 1 0 0
S Sow 0 0 1 1 0 0
T Brown 0 0 0 0 1 0
D Andrews 0 0 0 1 0 0
Team 0 1 2 2 0 0
Össesen 0 1 5 5 1 0

Az elkapóknál a prímet Bourne és Douglas vitte és ketten együtt hoztak össze 117 yardot (10/13). Bourne rengetegszer volt a pályán (93%). Douglas nem csak elkapott, hanem még futott is 20 yardot – így ő egyedül termelt 74 scrimmage yardot. Ugyan volt 1-2 játék Douglas-től, amikor szemmel láthatóan nem azt az útvonalat futotta, amit Jones vagy a playbook megkövetelt, de bele kell rázódnia a dolgokba. Ez nyilván fejtörést okoz majd később, hogy vajon JuJu egész egyszerűen visszakerül-e vagy érdemesebb Douglas kinevelésére még több időt szánni. A szembetűnő változás az elkapóknál, hogy DeVante Parker kevesebb játéklehetőséget kapott – 35 snap (58%) a legkevesebb idén tőle. Őt lehet, hogy „tehermentesíti” a 2020-ban első körösként választott Eagles-től elhappolt elkapó, Jalen Reagor. A Patriots már a szezon előtt leigazolta a gyakorló csapatba, onnan pedig már 3-szor került az aktív játékoskeretbe, de most 25 játéknyi időt kapott, ami szezon csúcs. Ő ugyan csak egy passzt kapott el, viszont az 3 yarddal hosszabb, mint Parker 1 elkapása 8 yardért. Egy kicsit csúfos – na meg persze ne felejtsük el, hogy a Radiers ellen egy hosszú passzt nem kapott el, ami „csak” az újbegyeit érte el, viszont sordöntő lehetett volna ott is az a momentum, hogy a csapat a győzelemért hajtson. A másik „homály” Tyquan Thornton volt, aki jött, viszont maradandót nem alkotott – csupán egy elkapást jegyzett.

Player Completion Comp % Attempt Att % Yards TDs YPC INT QB Rat
K Bourne 6 86 7 23 63 1 10,5 0 143,8
P Brown 2 100 2 7 51 0 25,5 0 118,8
M Gesicki 2 100 2 7 5 1 2,5 0 118,8
J Reagor 1 100 1 3 11 0 11,0 0 112,5
R Stevenson 6 100 6 20 51 0 8,5 0 102,1
D Parker 1 100 1 3 8 0 8,0 0 100,0
D Douglas 4 67 6 20 54 0 13,5 0 95,1
H Henry 2 67 3 10 27 0 13,5 0 95,1
T Thornton 1 100 1 3 2 0 2,0 0 79,2
E Elliott 0 0 1 3 0 0 0,0 0 39,6
Team 25 83 30 100 272 2 10,9 0 126,7

A tight end-ek a Nemzetközi Tight End napon igazán kitettek magukért – a trio 6 elkapással 83 yardot teljesített, ami az eddigi mutattak alapján felemelően jó. Henry nagyszerű elkapását már említettük, ami lehetőséget adott a csapatnak a győzelemért harcolni. Viszont Mike Gesicki briliáns elkapása kellett, hogy abból a drive-ból egy győztes drive legyen. Szépen csendben eközben Pharaoh Brown úgy tűnik egész jó igazolás volt a Pats részéről. Volt egy 26 és 25 yardos elkapása – meg lett volna egy 22 is, ha zászló miatt nem rendelik vissza. Brown +13 yardot tett meg az elkapás után mindkét alkalommal. Ezt a hármas fogatot újra hasznosítani kellene a csapatnak.

Rushing vs Bills
Játékos Cipelés Yard TD Átlag
R Stevenson 9 34 0 3,8
E Elliott 11 31 1 2,8
D Douglas 1 20 0 20,0
M Jones 3 11 0 3,7
Össesen 24 96 1 4,0

A futás nem volt a csapat erőssége – összesen 96 yardot tettek meg, viszont kellő képpen elegendő volt, hogy a támadó játék ne egy síkon fusson. Az össz átlag 4,0 yard volt, viszont Jones és Douglas nélkül ez az arány 3,3. Stevenson 9 futásból 4-et hatékonyan oldott meg a jobb guard mellett (22 yard), ezzel szemben Elliott a bal guard mellett cipelte a lasztit 11-ből 5-ször 17 yardért és egy TD-ért.

Érdekes, hogy ebben a fordulóban szinte az összes forduló előtt 1-5-ös mérleggel álló csapat nyerni tudott (Giants, Chicago, Pats – igen, Panthers – bye week). Ha nem is ezen csapatok, de bízunk benne, hogy a Patriots ott lesz a 3-5 mérleggel rendelkező csapatok között a 8. forduló után.

Lássunk egy támadó NFL körképet a 2023-es alapszakasz 7. fordulója után:

-       A csapat átlagosan megszerzett pontjainak száma mérkőzésenként: 14,4 /+2,2/ à 31. helyezés /+0/  (1. Miami  – 34,3)

-       A csapat átlagos támadó játékainak száma mérkőzésenként: 62,1 /-1,2/ à 19. helyezés /-3/ (1. Cleveland – 71,2)

-       A csapat átlagos támadó hatékonysága: 294,3 yard /+11,6/ à 25. helyezés /+2/ (1. Miami – 462,3)

-       Átlagos yard előrehaladás play-enként: 4,7 /+0,2/ à 26. helyezés /+3/  (1. Miami – 7,7)

-       Első kísérletek száma mérkőzéseként: 17,1 alkalom /0,6/ à 27. helyezés /+2/  (1. Philadelphia – 24,1)

-       Harmadik kísérletek sikerességi rátája: 36,08% /+0,88/ à 23. helyezés /+2/  (1. Kansas City – 48,91%)

-          Negyedik kísérletek sikerességi rátája: 20,00% /+0/ à 32. helyezés /+0/  (1. Las Vegas – 88,89%)

-       A csapat átlagos próbálkozása futással: 24,4 /-0,1/ à 22. helyezés /+1/  (1. Philadelphia – 33,6)

-       A csapat átlagos futás teljesítménye: 85,4 yard /+1,7/ à 27. helyezés /-1/  (1. Miami – 162,3)

-       A csapat átlagos futása próbálkozásonként: 3,5 yard /+0,1/ à 26. helyezés /+3/  (1. Miami – 6,3)

-       A csapat átlagos próbálkozása passzolással: 35,6 alkalom** /-0,9/ à 10. helyezés /-1/  (1. Carolina – 40,2)

 

** Azt jelenti, hogy túlnyomó többségben passz játékkal próbáljuk megtörni a védelmet – a játékok 59% passz.

 

-       A csapat átlagos passz teljesítménye: 208,9 yard /+9,9/ à 21. helyezés /+1/  (1. Miami – 300,0)

-       A csapat átlagos sikeres elkapásainak száma: 23,0 alkalom /+0,3à 13. helyezés /+3/  (1. Minnesota – 27,6)

-       A csapat átlagos passzal való előrehaladása játékonként: 9,1 yard /+0,3/ à 24. helyezés /+3/  (1. Miami – 12,7)

-       A csapat irányítójának átlagos pontossága: 64,66% /+2,56%/ à 19. helyezés /+7  (1. Miami – 71,12%)

További támadói mutatók:

-          átlagosan 2,1 alkalommal került a csapat a red zone közelébe (31. helyezés à 1.  Baltimore – 4,3)

-          átlagosan ebből 1,4 TD született (20. helyezés à 1. Miami – 3,0)

-          átlagosan mérkőzésenként a csapat 1,6 TD-t szerzett (27. helyezés à 1. Miami – 4,6)

Egyéni „leg”-ek a Patriots támadók háza tájáról:

-          Kendrick Bourne elkapott yardok 34 elkapásból – 370 (37. helyezés à 1. Tyreek Hill – Miami – 902) / Viszont 16. helyezett, ha azt a teljesítményt vesszük, hogy ki ért el ennyi yardot, 18 vagy kevesebb elkapásból

-          Kendrick Bourne mérkőzésenkénti elkapott yardjainak száma – 52,9 (45. helyezés à 1. Tyreek Hill – Miami – 128,9)

-          Kendrick Bourne 190 yardot tett még meg összesen az elkapások után (21. helyezés à 1. Tyreek Hill – Miami – 351) / Viszont abszolút 11. azok között, akik 34 vagy kevesebb elkapásból érték ezt el (elkapókat és futókat nézve egyaránt)

-          Kendrick Bourne 14-szer szerzett first down-t (53. helyezés holtversenyben à 1. Tyreek Hill – Miami – 39)

-          Rhamondre Stevenson 268 yardot ért el futással (32. helyezés à 1. Christian McCaffrey – San Francisco – 598) / Viszont a 16. helyezett, ha azt vesszük, hogy kinek volt maximum 87 próbálkozása, és ez alatt ki teljesített több yardot.

-          Rhamondre Stevenson 38,3 mérkőzésenkénti futott yardja van (44. helyezés à 1. De’von Achane – Miami – 115,0)

-          Mac Jones 1.480 yardot passzolt (17. helyezés à 1. Tua Tagovailoa – Miami – 2.092) / Viszont 8., ha azt vesszük figyelembe, hogy ki érte el ezt a yard teljesítmény maximum 154 sikeres átadással.

-          Mac Jones sikeres dobásainak aránya 66,7% (15. helyezés à 1. Tua Tagovailoa – Miami – 71,2%)

2023_Patriots_Game7_vs Bills_Gesicki TD

Speciális csapat statisztikája

A győzelemből a speciális csapategység is kivette a részét: hibátlan rúgások, hosszú 20 yardon belüli punt-ok, remek visszahordások. Chad Ryland mindhárom mezőnygól kísérletét maximálisan abszolválta (30, 24 és 49 yardokról). Mindkét extra pontot is berúgta, szóval most rá tényleg nem lehetett panasz. Ugyan a mérlegét javította 8/12 (67%) viszont ezzel még mindig az abszolút utolsó az NFL ranglistán (Nick Folk, Tenessee – 16/16, 100%). Viszont az extra pont rúgások eddig pöpecek 9/9.

Baringer is igen jó napot fogott ki magának. Ugyan két rúgás alkalmával volt fenn a pályán, mégis szenzációsan sikeredtek – 64 és 46 yardosak, de mindegyik az ellenfél 20 yardján belül pattant le. Ezzel már idén 18 darab 20 yardon belüli rúgása van, amivel Logan Cooke-kal (JAX) magasan vezetik a ligát. Ebből a 2 rúgásból csak egyszer kísérelte meg a Bills a visszafutást – tették ezt 7 yardért. Punter-ünk eddig az év során 1.566 yardot tett össze (liga 4. helyezés, 1. Tress Way, Washington – 1.673), átlaga rúgásonként 44,7, ami liga 23. helyét eredményezi (1. Jake Camarda, Tampa Bay, 52,9). A leghosszabb rúgása 65 yard volt eddig. Már említettük, hogy a ligát vezeti, hogy 35 rúgásából 18 az ellenfél red zone-jába esett (3. Jordan Stout, Baltimore – 13). 

Az este folyamán ismét Demario Douglas kapott szerepet punt visszahordára, és teszi ezt roppantul hatékonyan. A Bills egyszer punt-olt a meccs folyamán és ebből az 55 yardos rúgásból Douglas rögtön 25 yardot (!!) vissza is hozott. A ligában egyébként Devin Duvernay (Baltimore) vezeti a listát a visszahordások terén 198 yardjával (Demario Douglas a 30. 49 yarddal). Douglas viszont a 10., ha azt nézzük ki tudta ezt összehozni 6 vagy kevesebb alkalommal. Punt átlagokat tekintve már Charlie Jones (Cincinnati) vezeti a listát, aki 18,8 yardot átlagolt 8 visszahordással. Douglas ebben a statisztikában már nincs a top 10-ban a maga 8,2 yard átlagával viszont már top 5-ös résztvevő, ha azt vesszük alapul, hogy csak 6 lehetősége volt ezt összehozni.

A kirúgások visszahordását a csapat az este nem kísérelte meg. Ebben a tekintetben az NFL-t Rashid Shaheed (New Orleans) vezeti és áll az élen 265 yard visszahordással (Ty Montgomery a 12. 127 yarddal). Viszont Montgomery a 6., ha azt nézzük kinek sikerült ez csupán 5 próbálkozással. 

2023_Patriots_Game7_vs Bills_Special

Érdekességek „nemcsak” stat fanoknak

-          Patriots csapata – 4 vesztes meccs után sikerült újra győzedelmeskednie. 2020 óta ez volt a leghosszabb győzelem nélküli sorozat.

-          Patriots csapata – a félidőben 13-3-as vezetéssel ment pihenni. A Gillette stadionban félidei vezetésnél a nyerési mutatója a csapatnak 109-3.

-          Patriots csapata – annak a Bills védelemnek szerzett 29 pontot, akik a mérkőzés előtt a ligában a harmadikok voltak 14,8 átlagosan engedett ponttal.

-          Patriots csapata – az elmúlt 30 szezonban harmadjára szerezte meg a győzelmet a mérkőzés utolsó 15 másodpercében. Legutóbb Tom Brady passzolt Kenbrell Thompkins-nak az utolsó 5 másodpercben, amivel a csapat 30-27-re nyert a New Orleans ellen 2013 októberében. Drew Bledsoe-nak is volt egy 1 yardos sikeres átadása TE Ben Coates-nak, pont amikor a hivatalos játékidő véget ért, 1998 novemberében pont a Bills ellen.

-          HC Bill Belichick – 300. alapszakasz győzelmét aratta, amivel csatlakozott a másik kettő edző fenoménhoz – Don Shula-hoz és George Halas-hoz.

-          QB Mac Jones – karrierjének 4. meccse, mikor 80% feletti pontossággal dob.

-          OL Mike Onwenu – 14. alkalommal kezdett jobb guard pozícióban (10-szer 2020-ban, 3-szor 2021-ben). 2021-ben a Carolina elleni mérkőzés óta nem kezdett ebben a pozícióban.

-          FS Jabrill Peppers – 2020. novembere óta az első interception-je. Akkor még a Giants színeiben szerezett egyet a Washington ellen.

-          WR Demario Douglas – 25 yardos punt visszahordása volt, aminek a végén a csapat mezőnygólt ért el.

-          WR Demario Douglas – a harmadik negyedben volt egy 20 yardos futása, amivel a csapat első 20 yardon felüli futását produkálta idén.

-          TE Pharaoh Brown – 2 darab 20 yardon felüli elkapása van, amivel idén már összesen 5 elkapással 137 yardot teljesített – átlaga 27,4 yard elkapásonként. A valaha volt legmagasabb elkapási statisztikát a csapatban Stanley Morgan őrzi 1981-ből 23,4 yarddal egy szezonban (44 elkapás – 1.029 yard).

-          P Bryce Baringer – a második negyedben 64 yardot punt-tolt, amivel már idén másodjára rúg 60 yardon túl. A Philly ellen az év első meccsén rúgott egy 65 yardot. Immáron 18 rúgása van, ami az ellenfél 20 yardján belül ért a földhöz. Ha így haladna, akkor 43 ilyen rúgása lenne az év végéig, amivel felülmúlná az eddigi Patriots rekordot, ami Jake Bailey nevéhez fűződik, aki 2019-ben 36 ilyen rúgással büszkélkedhetett.

-          WR Jalen Reagor – idén már harmadjára kerül fel az aktív nevezettek listájára a gyakorló csapatból. Először jegyzett elkapást a csapat színeiben.

-          DB Brenden Schooler – az első védő játékát regisztrálta a meccs utolsó megmozdulásaként, mikor 5 másodperc volt a meccs végéig.

Forrás: Patriots.com, Patriots.com, Patriots.com, Patspulpit.com, Boston Herald.com, Boston Herald.com, CLNS Media.com, NFL Game Center, Team Rankings, Yahoo Sport, ESPN.com, Fantasypros.com/nfl, Pro-football-reference.com, Next Gen Stats

Képek: Patriots.com

Hozzászólás

Remek cikk, viszont az O#, D#, Spec team egyéni snap statok a Saints számokat mutatják.

Furcsa volt Zappe nevét látni. ;)

Mindig nagyszerű és alapos a munkád, de most Wise neutrál zone infraction büntetése kimaradt a def. büntik felsorolásából. (Egyébként nagyon örülök, hogy a büntik is bekerülnek a stat. ba. A meccsen egyébként "büntifordulat" történt, az off. mindössze 1x, a ST 1x, a def. 6x vétett, eddig az off. volt az élenjáró. A 8 most is sok, liga 5.-ek vagyunk 47-el, a 49ers vezet 50-el.)

Igaz - ezt az "5 yard" büntetést nem vettem bele a felsorolásba, mert a többi sokkal jobban volt érvágás. De valóban, a teljesség igényével kellett volna élnem és belevennem. Máskor így teszek!

OFF

WR J. Reagor az 53ban, Malik a PSben. 

T. Hill csípősérülés miatt nem edzett tegnap. Ha ki kellene hagynia ezt a meccset, az nagymértékben  növelné a csoda (győzelem) esélyét. Persze ettől még messze vagyunk.

Én inkább abban "bízok", hogy a támadófalba ne jöjjön vissza Williams. Eichenberg konkrétan a liga legrosszabb centere. Hillt azért eléggé jól szoktuk limitálni, viszont ha a támadófal nem tud elegendő időt adni Tuának, sokkal könnyebb dolgunk lehet. Wynn IR - tehát ő biztos nem lesz, kezdő LT, LG, C nélkül minden csapat nagy bajban lehet - ráadásul a másik oldalon játszó Jackson se a legjobb tackle-ök között van a ligában. Hill a passzjátékban nyújt óriási pluszt, de ha nincs OLine-od, akkor futni is sokkal nehezebb.

Valóban, ha a védőfal dominálni tudni, mint a Bills ellen, talán még több esély lenne… valamelyik csak összejön!