A számokon túl - 6. hét: Patriots @ Browns

Kép
A számokon túl

Az NFL és általában a szurkolók sajátja, hogy szeretik a statisztikákat böngészni. Az elmúlt években azonban ugrásszerűen megnőtt a rendelkezésre álló statisztikák száma, így érdemes picit az alapstatisztikákon "túllépni". Ez a cikksorozat ezt hivatott elősegíteni, természetesen nem a heti Statisztika cikk kárára.

Az előző héten a Facebook-csoport tagjai már láthattak egy gyors összesítést, az ott kapott visszajelzések alapján jutottam oda, hogy próbajelleggel ezen a héten megpróbálkozok egy ilyen cikkel is. Sorozatnyelven ez egy pilot, szóval kommentben nyugodtan jöhetnek, sőt, jöjjenek is a vélemények.

Ebben a cikkben az rbsdm.com adatait fogom használni, Computer Cowboy néven Twitteren is megtalálhatóak, így aki szeretne, ott tovább tud csemegézni. Rengeteg külföldi szakértő, szakíró szokott rájuk hivatkozni, így ott is találkozhattok a nevükkel.

Négy fajta ábrát láthattok majd a cikkben:

  • Offense, tehát támadósor - ezen belül futásokra és dropbackekre vonatkozó EPA/Play
  • Defense, tehát védelem - ezen belül futásokra és dropbackekre vonatkozó EPA/Play
  • Overall, tehát összesített EPA/Play
  • QB efficiency, tehát az irányító hatékonysága

Ezek alapvetően az EPA/Play-re épülnek, az irányítóknál bejön egy másik advanced ("haladó") statisztika, de erről majd ott és akkor. Az EPA jelentése az Expected Points Added, magyarul az adott szituációt figyelembe véve hány pont várható az adott játékból. Itt mindent figyelembe vesznek: hanyadik down, mennyit kell haladni a first downhoz, a pálya melyik pontján történik a játék. Hozok egy nagyon egyszerű példát: Egy 3&3-ra történő 5 yardos futás EPA-je sokkal nagyobb, mint egy 3&10-re történő 5 yardos futás, hiszen az első esetben folytatódhat a drive és esély van a pontszerzésre, míg utóbbi alkalommal jöhet a punt/field goal. Nagyon leegyszerűsítve ez a dolog lényege, hiszen a box score-ban mindkét esetben egy 5 yardos futás jelenne meg és ez alapján nem lehet különbséget tenni közöttük, Az EPA/Play annyival "bonyolultabb", hogy el kell osztani a playek számával, tehát egyfajta átlag ez. Fontos, hogy a passzoknál dropbackenként számolják, tehát a büntetéseket is beleszámolják, hiszen ezek is befolyásolják egy-egy drive végeredményét. A grafikonok négy negyedre vannak osztva, jobb felül vannak a legjobb, míg bal alul a legrosszabb csapatok.

Nagyjából ennyi a lényeg, ha valakinek van kérdése, nyugodtan tegye fel kommentben, de az interneten is elég jó összefoglaló cikkek vannak erről, minimális angol tudással is érthetőek.

Kezdjük a hatodik héttel és a Browns elleni meccsel!

EPA

A vízszintes tengelyen a dropbackenkénti EPA/Playt, míg a függőlegesen a futásonkénti EPA/Playt láthatjátok.

Ezen a héten főleg a passzokban volt hatékony és jó a csapat, hiszen összességében a harmadik-negyedik helyet érte el a ligában, csak a Falcons és a Bengals produkált jobb számokat e tekintetben. A futójátéknál már nem volt ilyen rózsás a helyzet, de ok nincs a szégyenkezésre, így is NFL-átlag feletti számokat hozott a csapat a hétvégén, bár nem sokkal maradt el a 0,0-ás értéktől (magyarul a futásokkal nem sokkal nőtt a várható pontok értéke). Ez mondjuk a játék képét tekintve ezen nem is igazán kell csodálkozni, túl nagy extra játék nem volt a futásoknál - Stevenson hosszú TD-jét leszámítva - míg a passzoknál több nagy játékot is produkált az offense.

EPA

Itt is az X tengelyen a dropbackekre vonatkozó EPA/Playt, míg az Y tengelyen a futásokra vonatkozó EPA/Playt látjuk. A védelemnél értelemszerűen minél kisebb egy adott érték, annál jobb a teljesítmény.

Remekül fogta meg a Browns futójátékát a csapat, még akkor is, amikor a földön próbált haladni az ellenfél, a futásonkénti -0,4-es EPA a hatodik héten a harmadik helyre volt elég a ligában, de a passzoknál is hasított az egység, itt is meglett a top 5, méghozzá -0,2-es értékkel. Persze, lehet azt mondani, hogy minden a kezünkre játszott - nagy előny, így kevésbé támaszkodhatott a futójátékra, de ez alapján láthatjuk, hogy amikor futott a Cleveland, akkor is meg tudtuk fogni a liga legjobb futójátékával rendelkező csapatát.

EPA

A vízszintes tengelyen a támadósor, míg a függőlegesen a védelem teljesítménye látható.

A Patriots EPA/Playben egyértelműen a liga legjobbja volt ezen a héten, hiszen valósággal kilőtt a jobb felső negyedben. Mindkét aspektusban volt jobb a ligában, de összességében nem volt jobban teljesítő franchise nálunk.

EPA_QB

Itt bejön egy plusz statisztika, amiről már esett szó korábban, méghozzá a CPOE. A CPOE a várható passzpontosság (százalékban) feletti százalékot jelenti. Magyarán, ha egy irányító várhatóan 64%-os passzpontossággal zárja a meccset, közben pedig 74%-kal zárta, akkor a CPOE értéke +10%. Minden playnek helyzettől függően van egy várható százalékos sikeressége (completion percentage).

A CPOE tekintetében Zappe ezen a héten negyedik legjobb irányító volt, tehát túlzás nélkül lehet állítani, hogy nagyszerűen játszott - ez a PFF értékelésén is meglátszik. EPA/Playben is a negyedik helyen zárt, olyan játékosokat megelőzve, mint Josh Allen, Patrick Mahomes vagy Tom Brady. Egyébként őket CPOE-ben is "megverte" a héten.

Megnéztem a két elmúlt meccs statisztikáit is, amikor Zappe volt a kezdő QB

EPA_Offense

Az elmúlt két hétben a liga krémjébe tartozik a támadósor, főleg a passzjátéknak köszönhetően, már persze ami az EPA-t illeti. Zappe jól kihasználta a lehetőségeit, a támadófal feljavult, az elkapók üresre játsszák magukat és a gameplan is tökéletesen működött.

EPA_Defense

A védelem a támadóknál is jobb számokat és teljesítményt produkált. A védelemtől a szezon előtt valami hasonló teljesítményt vártam, összességében a Ravens ellen voltak gyengébbek talán a szokásosnál, de ott is tudtak esélyt adni a támadósornak. A Lions passzban, a Browns pedig futásban tartozott a ligaelitbe, mégis a liga csúcsán volt e két hétben a csapat.

EPA

Az előző két ábra itt fut össze eggyé, egyértelműen látható, hogy az elmúlt két hétben nem volt jobb csapat EPA-ben a Patriotsnál, védekezésben konkrétan a legjobb volt az 5-6. héten.

EPA_QB

CPOE-ben nem volt jobb irányító Zappe-nél a Lions és a Browns ellen, de EPA/Playben is csupán a Josh Allen-Daniel Jones duó volt jobb nála. Nyilván ezek a statisztikák is arra predesztinálnák, hogy ő maradjon a kezdő, ám én még mindig tartom az álláspontom: egy ennyire feljavult támadósorral, kőkemény védelemmel Mac Jones is sokkal komfortosabb helyzetben lenne...

Végezetül jöjjön az összesített statisztika az első hat hétre vonatkozóan

EPA_Offense

Ezen a grafikonon is látszik, hogy azért még mindig a futójáték jelenti és kell hogy jelentse a támadójáték alapját, viszont az elmúlt hetekben a passzjáték is fel tudott zárkózni, sőt. Újonc vagy másodéves QB-val erre is van szükség: stabil futójáték, play action passzok, jó támadófal. Ami itt igazán furcsa, az az, hogy a ligaátlag a futásokat tekintve mínuszos értéket mutat.

EPA_Defense

A passz elleni védekezésünket nyugodt szívvel mondhatjuk ligaelitnek, ki gondolta volna ezt márciusban J.C. Jackson távozása után... Jött azonban Jack Jones, JonJon is remekül szuperál a szélen, a slotba pedig szépen lassan be lehet majd építeni Marcus Jonest is. Futás ellen gyengébb ez az egység, ezen mindenképpen jó lenne javítani a szezon második felére, de a Browns ellen ugyebár megmutatták, van bennük potenciál ilyen téren is.

EPA

Ki gondolta volna, hogy a Patriots támadósora megelőzi a Rams-Buccaneers-Packers hármast EPA-ben? Sokan biztosan nem. Ráadásul itt is a jobb felső negyedben a csapat, bízzunk benne, hogy ez a következő hetekben a győzelmekben is megmutatkozik majd. Az azért jól látszik, a védelem összességében jobban teljesített eddig.

EPA_Trend

Ez a grafikon a PatsPulpit egyik szakírója, Bernd Buchmasser jóvoltából készült el, ezen láthatjuk, hétről hétre hogyan teljesített a Patriots. A Ravens elleni meccsig egyre gyengébben játszott a csapat, onnantól viszont nagy ugrás látható. Nyilván ez több dolognak köszönhető, szerintem főleg annak, hogy az edzői stáb sokkal jobb munkát végez, a gameplan sokkal jobban ül, mint az első hetekben és a játékosok teljesítménye is felfelé ível ennek köszönhetően. Természetesen ez a fejlődés aligha tartható, de ha nem lesz nagy visszaesés, akkor azt gondolom, hogy hasonló örömmel fekhetünk majd le vasárnap esténként is a következő hetekben.

Hozzászólás

Köszi szépen, nekem tetszik a kezdeményezés! :)

A pilot sikeres, a sorozat mehet! :) A viccet félretéve, maximálisan támogatom ezt a korszerű "playkiveséző" statisztikát, amely messze túlmutat egy Gamebook staton.

Nagyon jó, köszönjük a munkát! Ezek alapján megint egy új képet kaptunk a csapatunkról és eléggé vigyorgós. Egyelőre. :) Mondjuk amilyen őrült szezon van (már megint), külön érdekes lesz, hogy az egyes csapatok íve hogyan alakul az utolsó grafikon alapján. Nyilván sokmindentől függ (ellenfél, sérülések, időjárás stb.), de összességében tud egy jó képet mutatni arról, hogy ki hogyan tudja a teljes szezont kezelni. Ugyebár nem a legerősebb, legokosabb fog győzni, hanem aki a legjobban tud alkalmazkodni a körülményekhez. Ebben pedig most elég jók vagyunk - körülmény meg mindig van.

Halihóóóóóó,

 

Nagyon jók a grafikonok, nagyon jók az elemzéseid.

Annyi azért mindenképpen árnyalja a csodálatos képet, jelent/jövőt, hogy ezalatt a fantasztikus fejlődés alatt, ami az utóbbi három meccsből kettőn (Lions, Browns) látható, ligautolsó támadó és védőteljesítményekkel találkoztunk. (Sőt most már a GB is erősen középcsapatnak tűnik.)

Az lehet egy komoly kérdés/vitaindító, hogy pl. az addig robogó Lions offense miért olvadt le ellenünk teljesen (szerintem ez főleg a meccs elején elhibázott 4. kísérletes döntések miatt volt), mennyire volt ez zseniális edzői/védelmi munka.

Most még következik 4 db, a grafikonok által középcsapat szinten lévő ellenfél (Bears, Jets, Colts, Jets) akik ellen folytatható a fejlődés!!! Bár az idei szezon totógyilkos eredményeit tekintve nem lesz egyetlen biztosra vehető W sem. Reményeim szerint azonban 7:3-al fogunk állni a 10. meccs után 😊

 

Teljesen egyetértek Veled abban, hogy MJ a kezdőirányítónk és hasonló ellenfelek, hasonló Ofal és RB teljesítmények mellett, visszatérő Meyersszel Ő is legalább ilyen teljesítményt tett volna le az asztalra. Az látható, hogy Zappenek ezen a két meccsen nem nagyon kellett olvasni, mert az 1. opció működött és meg is dobta, mégha többször is volt jobb, nagyobb játék lehetősége egy 2-3. olvasás esetén amit benthagyott. Ebben pl. MJ sokkal előrébb tart és erre komolyabb védelmek ellen, ahol elveszik az 1. opciót nagy szükségünk is lesz. Persze ehhez az továbbra is kelleni fog, hogy az Ofal biztosítson elegendő időt a 2-3. vagy akár a 4. opcióig történő olvasásra is. Ebben számomra most Wynn a legnagyobb kérdőjel, de szerencsére ott van mögötte Cannon!

 

Ami továbbra is nagyon fontos lesz, az a támadójáték diverzifikációja. Látható, hogy képesek vagyunk potens TE játékra is, ha az Ofal jól működik és a TE-jeinknek nem blokkolási feladatokat kell ellátnia. Rájuk nagyon nagy szükség lesz!!!

jól összefoglalt írás, amiben végre a grafikonok abból a szempontból is értékelve vannak, hogy hol foglaltak helyet az ellenfelek. Mint látható, a kék oroszlán, meg a narancs sisak erősen kilóg majd mindegyiken az NFL szintből..

A Lions O erőn felüli teljesítését a sok sérülés és az egyre több tape jelentősen befolyásolta. Valamint kis upswingben is voltak a döntések beválási százalékát tekintve, ami ellenünk a 0/6 4.kísérletes mutatóval egyből downswingbe is raktak.

Ez olyan adat, amit a leggyengébb támadósorok is megugranak azért legalább 1 sikerrel 6 kísérletből.

A "C" betű is szerencsénkre jobbára a bal alsó negyedben tanyázik, de egyszer sem a jobb felsőben. Bizakodhatunk egyelőre, hogy BB kedden már egyedül áll az all time win dobogó második fokán...