A számokon túl - 9. hét: Patriots vs Colts

Kép
A számokon túl

Nem festett jól a hétvégén a támadósor, a védelem viszont annál jobban. Ez meglátszik a heti EPA-adatokon is, nézzük pontosan a számokat!

Kezdjük a sort a Colts elleni találkozóval!

EPA_Offense

Erre a hétre bizony nem lehet büszke a Patriots, hiszen a Colts után sikerült a leggyatrább teljesítményt hozni összességében. Különösen a dropbackenkénti EPA mutat rosszul, de a futójátékra sem lehet büszke az edzői stáb és a játékosok. A passzjátékoknál majdnem 0,4-gyel csökkent a várható pontok értéke, míg a futójátéknál ez a szám a -0,3-at közelíti. Egyik sem az a szám, ami elégedettséggel töltené el a szurkolókat vagy a csapat tagjait. Ezzel egybevág a PFF grade-je is, 51,5-ös értékeléssel ez volt a támadósor leggyengébb meccse idén (ennél gyengébb utoljára a 2008-as szezonban volt, illetve a 2019-es Bills elleni idegenbeli meccsen volt 52-es grade-je a támadósornak).

EPA_Defense

Ha a védelmet nézzük, akkor teljesen ellentétes előjellel lehet és kell is róluk beszélni. Persze itt is meg kell említeni - ahogy a támadósornál is - hogy az ellenfél minősége is fontos tényező. A Colts rengeteg sérülttel és egy szinte teljesen újonc irányítóval állt fel, ennek ellenére a védelem többet mutatott mint az elvárható. 9 sack, remek coverage, jó futás elleni védelem, egyszóval nem hagyták levegőhöz jutni az Indyt. Futásoknál és dropbackeknél is -0,6-os EPA-vel zártak, ami toronymagasan az első helyre volt elég. Itt is megnéztem a PFF grade-t, összességében 88-as értékelést kapott a komplett védelem, de minden tényezőben (futás elleni védelem, szerelések, pass rush és coverage) ez volt a legjobb mérkőzése az egységnek.

EPA_QB

A gyenge támadójáték Jones teljesítmény is érződik, ezúttal mind CPOE-ben, mind pedig EPA-ben a ligaátlag alatt maradt. Ez már több cikkben is előkerült, a podcastben is esett róla szó, ahogyan a komplett támadósor, úgy Mac sem találta a ritmust ezúttal (a PFF-nél is ez volt az egyik leggyengébb meccse idén).

EPA

Borzasztó furcsán mutat ez az ábra, ez is jól mutatja, milyen teljesítményt rakott le az asztalra a védelem (meg persze ellentétes előjellel a támadósor is), gyakorlatilag senki nincs a közelében sem a csapatnak. Ez egyfelől jó - defense - de a támadókra nézve már közel sem mutat jól ez a statisztika, hiszen az előttünk lévő csapatok (Buccaneers, Rams) is majdnem két tizeddel előzték meg a Patriotsot támadóoldalon.

Nézzük az összesített állást kilenc hét után!

EPA_Offense

Ez a grafika is egyre rosszabbul mutat. Összehasonlítva a hatodik hét utáni állással, amikor mind passzban, mind futásban a ligaátlag fölött voltunk (utóbbiban konkrétan harmadikok). Az elmúlt hetek játékának köszönhetően sikerült ezt lerombolni, futásoknál és dropbackeknél is negatívba fordult az EPA, ez azthiszem sokmindent elárul a támadósorról. Lehet, hogy mégsem Josh McDaniels volt a hiba forrása... ?

EPA_Defense

A védelemre sokkal elismerőbben lehet csettinteni, hiszen mindkét mutatóban negatív értéket produkálnak (ami ugye a minél jobb teljesítményt mutatja). A passzjátékoknál eddig is jól nézett ki a csapat, a levegőben nem igazán lehetett minket megverni, ezért mindenképpen dicséret illeti a játékosokat és a stábot, hiszen évről évre képesek fenntartani a magas színvonalú játékot. Szerencsére a futásoknál is negatívba fordult az EPA, bár kérdés hogy Breece Hall és Jonathan Taylor hiányának ebben mekkora szerepe volt. Mindenesetre nyugodtan nevezhetjük top egységnek a védelmet.

EPA

Olyannyira nevezhető annak, hogy konkrétan a liga tetején csücsül a csapat, ha a védelem EPA-jét nézzük. Ha megérkezne mellé egy nem top, de potens teljesítmény a támadóktól (akik jelenleg a bottom 10 tagjai), akkor nyugodtan lehetne a Patriotsot a rájátszásra nagy eséllyel pályázók közé sorolni. Így azonban rengeteg a kérdőjel - legalábbis bennem - mert kétlem, hogy minden meccsen állandósítani lehet ezt a védelmi teljesítményt. Na nem mintha az elmúlt két szezon bajnoka olyan ígéretes helyzetben lenne, sőt... A Chiefs-Bills-Eagles trió viszont teljesen egyértelműen kiemelkedik idén.

Hozzászólás

"Lehet, hogy mégsem Josh McDaniels volt a hiba forrása... ?"

De aljas :)

Én érzem, hogy be van szorulva a fogaskerekek közé valami, és ettől nyühög a gép, de egyszer csak eltörik, kiesik, és onnantól az offense összeáll, és úgy fog pörögni, hogy nem bírjuk majd kapkodni a fejünket.  :)

OFF

A 10. hét után akár PO helyre kerülhetünk csoport 4.ként, amennyiben a Chargers kikap Friscoban. Furcsa szitu... 

bye weeken azt nehéz :)
De mi úgy is tudunk, ha a Frisco is így gondolja :)

En egyenlöre még mindig azt látom, hogy az offensnek inkább az edzök miatt megy rosszul. Persze sok a sérült, de egyszerüne az alapok hiányoznak, amiket az edzötáborban kellett volna lerakni. (PL. Oline összetétele) Most már kicsit késö. Patriciának egyszerüen tul sok, megtanulni 2 munkakört Offensline es OC koordinator egyszerre. MJ is szerintem ezért fruszrált, mert jelenleg többet tud az offens-röl mit az edzöje és olyan játékokba kényszeritik bele, amire ez az offens nem képes és ezáltal teljesen kiszámithatoak.

BB-nek volt egy nyilatkozata a minap, amiben kiemelte, hogy nagyon kiszámítható az O# play hívás (és/vagy play-ek), ami nagyon nem jó és változtatni kell rajta. 

OFF

Andrews a szerdai edzésen visszatért! :) Legközelebbi edzés hétfőn. 

OFF

M.Tanier (Football Outsider) azt javasolja, hogy a Pats vegye fel OC-nak Reichet! (Később megjegyzi, hogy ez elég valószínűtlen lenne, mert év közben nem szokott a csapat változtatni és belülről szokta megoldani a posztokat.)

Nehéz elképzelni, hogy bármelyik csapat felvegye év közben, amikor harcol a playoff helyért. Egy olyan csapat amelyik már eldobta az évet az még esetleg szóba jöhet, és ezzel megindul az offseason előtt az arculatváltás, de ahol még eredményt kell felmutatni, ott nem dobják ki a kukába a playbookot és nem fognak új rendszert telepíteni.

Egy új OC az kb mindig új rendszert is jelent, ezért nem jönnek év közben kívülről versenyben lévő csapathoz.

Én azt olvastam, hogy Orlovsky írt arról, hogy szívesen lenne nálunk OC, amíg BB itt van a csapatnál és lenne kedve Jones-szal együtt dolgozni.

Előtte lévő tweetben pedig konkrétan lehülyézte azokat, akik Jonesban látják a hiba okát.

Mást még nem láttam, hogy megerősítette volna az infót, szóval egyelőre erős kérdőjellel kezelendő.

Ok, köszi. Ezért is írtam, hogy lehet, hogy kacsa, mert más nem hozta le. Viszont nekem a Twitter úgy dobta fel, hogy ezt a fickót egyébként nem követem...