Szezonfelező - 2021

Kép
Pats_logo

Túl vagyunk az alapszakasz felén, így pedig érkezem egy értékelő cikkel, amelyben posztról posztra végigmegyek majd a teljesítményeken, illetve leírom a meglátásaimat, véleményemet az elmúlt kilenc mérkőzésről. Kezdjünk is hát neki!

Irányító(k)

Nagyon régen, legutóbb majdnem 30 éve fordult elő, hogy a Patriots egy újonc irányítóval vágjon neki egy szezonnak, 1993-ban az 1/1-es Drew Bledsoe volt az utolsó kezdő rookie. A szezon előtt nem sokan gondoltak volna rá, hogy ez a sorozat megszakad, aztán jött Mac Jones impresszív előszezonja, Newton oltatlansága és mégis ez a szcenárió vált be. Újonc létére Jones remekül illeszkedik ebbe a támadósorba. Az első rozsda lerázása után belelendült a játékba, a Bucs, a Cowboys és a Jets elleni mérkőzéseket abszolút pozitív irányba kell kiemelni, a leggyengébb meccse pedig a Chargers elleni találkozó volt, ahol a rövid passzai sem ültek, alig haladta meg az 50%-ot a sikeres passzok aránya. Ettől függetlenül egy újonc irányítótól ennél aligha várhat többet az ember: 68%-os passzpontosság, 2135 yard, 10-7-es TD-INT arány, messze jobb mint bármelyik másik újoncnak. Ez egyébként a PFF értékelésén is meglátszik: összességében a 9. legjobb irányító idén 83-as értékeléssel.

Értékelés: B+

Futók

Úgy vágott neki a szezonnak a Patriots, hogy egy jól működő futójátékkal, play-action passzokkal fogja megnehezíteni az ellenfél dolgát a csapat. Rögtön a szezon első támadójátékából ezt láthattuk, aztán sajnos még abban a driveban megsérült Trent Brown, a hiányos támadófal pedig jóideig nem tudta hatékonyan segíteni a futójátékot. A futóknak az elvesztett fumbleökkel is meg kell idén küzdeni, a Dolphins elleni nyitómeccs konkrétan ezen úszott el. A Texans elleni mérkőzéstől kezdve azonban látványosat javult a földön való játék, Damien Harris 541 yardnál és 7 TD-nél jár már idén, de az újonc Rhamondre Stevenson is élete eddigi legjobb meccsét játszotta a Panthers ellen, akárcsak az egész szezonra kidőlő James White helyére beugró Brandon Bolden. J.J. Taylornak is meg kellett küzdenie a labdabiztonsággal, most hétvégén azonban a sérülések miatt könnyen lehet, hogy nagyobb szerep hárul majd rá - a Jets ellen remekül tudott élni a lehetőségeivel. A PFF-nél Harris rendelkezik a harmadik legjobb értékeléssel (84,6), ami magasabb is lehetne, ha nincsenek az elvesztett fumbleök.

Értékelés: B+

Elkapók

Az elkapók helyzete is igen érdekes számomra. Jonesszal szemben mindig azt hozták/hozzák fel, hogy kizárólag rövid és középtávoli dobásai vannak, nem rendelkezik olyan karerővel, amivel a hosszú passzokban jeleskedne. Érkezett ugyebár az offszezonban Nelson Agholor, aki meccsről meccsre hullámzó teljesítményt mutat, de 9 meccs után a 10+ milliós fizetése mindenképpen többre predesztinálná, mint a 22 elkapás, 335 yard és 2 TD-s teljesítmény. Jakobi Meyers már egy másik téma. Tavaly többnyire ő volt az egyetlen használható WR-e a csapatnak és remek szezont hozott le, idén pedig a többi célpont érkezésével azt várta mindenki, hogy még hatékonyabb lesz. Ennek ellenére ő is kissé hullámzóbb teljesítményt mutat,de elkapásokban (46) és yardokban is (434) első a csapatban, csak az a fránya elkapott touchdown nem akar összejönni... Aki hallgatja rendszeresen a podcastet az tudhatja, hogy Kendrick Bourne nekem nagy favoritom, ő egyébként pont olyan szezont hoz eddig, amre számítottam tőle, bár a legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy TD-passza is lesz. A PFF-nél ő áll egyébként a legjobban a három WR közül (72,2-es értékelés, 43. hely), de a többiek sincsenek nagyon elmaradva tőle. N'Keal Harry sérülten kezdte a szezont, a Chargers ellen jó meccse volt, azóta térdsérülés hátráltatja, de ott megmutatta, van azért benne kraft, még ha nem is annyi, mint amennyire sokan számítanak.

Értékelés: C

Tight endek

Itt volt talán a legnehezebb dolgom, hiszen nem játékosokat, hanem posztot értékelek, és a frissen érkezett Hunter Henry és Jonnu Smith pont ellentétesen teljesítenek: Henry remekül, Smith pocsékul. Végre a redzone-ban tud kihez "nyúlni" Jones, Henry már 5 touchdownnál jár, míg Smithnek 193 yard és 1 TD jött össze, és ugye a Saints ellen az ő hibája miatt jött össze az ellenfélnek egy picksix. Ez egyébként a PFF értékelésen is látszik, Henry a középmezőny tetején, míg Smith a mezőny alján csücsül.

Értékelés: C+

Támadófal

Ha az első pár meccs alapján kellene osztályozni, akkor minden bizonnyal valahol a D, D- környékét lőném be, de a folyamatos fejlődés és összeszokás talán ezen az egységen érzékelhető a leginkább. Több hete ugyanabban az összeállításban (Wynn-Karras-Andrews-Mason-Onwenu) áll fel a támadófal, ezen Brown visszatérése boríthat esetlegesen. A fal jobb oldala abszolút elitnek mondható; Mason 82,9-es értékeléssel az ötödik legjobb guard, míg Onwenu 87,8-cal a harmadik legjobb tackle a ligában a PFF osztályzatai alapján. Andrews hoz egy jó átlagos szintet, és Karrastól - aki egyébként csere lenne - sem várható sokkal több, ő ennyire képes. Aki borzalmasan kezdte az idényt, az Isaiah Wynn, de a COVID-listára kerülése óta ő is megbízhatóbban teljesít, kezd egyre inkább úgy teljesíteni, mint ahogy a szezon előtt vártuk tőle, bár a Burns-féle strip sacknél megint óriásit hibázott. Pass protectionben még bőven van hova javulni, viszont a futást egyre jobban tudják támogatni, kezdetnek ez is megteszi. Azt mindenképpen megjegyezném, hogy ennél a szezon előtt én jóval többet vártam volna ettől az egységtől...

Értékelés: B-

Védőfal

Ide is érkezett erősítés bőven az offszezonban, Davon Godchaux a vártnál kevesebb impacttel bír a játékra, bár futás ellen mindenképpen használható, sajnos pass rushban kevésbé, és összességében sem közelíti meg karrierje legjobb évét. Lawrence Guynak is csendesebb éve van, Deatrich Wise Jr. továbbra is korrekt számokat hoz, de én még mindig várnék tőle egy szinttel fentebbi játékot. Aki abszolút pozitív meglepetés, az az újonc Christian Barmore. Folyamatosan nőnek a snapszámai, Bill Belichick rendszeresen megdicséri az Alabamáról érkező játékost, mind futás, mind passz ellen remekül teljesít, könnyen lehet, hogy (legalább) négy évre megtalálta a csapat a kezdő DT-jét.

Értékelés: B-

Linebackerek

Aki hiányolta volna Judont az előző részből az megnyugodhat, most vele kezdek, elvégre ő mégis sokkal inkább tekinthető OLB-nek. Kétségkívül az offszezon legnagyobb fogása volt a szabadügynökpiacon, 9 sacknél jár már idén, rengeteg nyomást generál, szinte megállíthatatlan, nagy szükség volt a csapatnál egy ilyen játékosra. Aki még mindenképpen pozitív irányba lóg ki az egységből az Ja'Whaun Bentley, aki ha így folytatja, jogosan követelheti magának a nagy pénzt márciusban. Újra úgy játszik, mint amikor megérkezett a ligába, stabil pontja lett a védelemnek. A két "nagy öreg" Dont'a Hightower és Kyle Van Noy sajnos nem játszik olyan szinten, mint amit a szezon előtt sokan vártak tőlük, főleg előbbinél látványos a belassulás. Josh Uche nagyon hatékonyan játszott a szezon elején, aztán érkezett Jamie Collins és picit visszaestek a számai, míg utóbbi nagyon úgy tűnik, csak Foxboroughban tudja kihozni magából a maximumot.

Értékelés: B+

Cornerbackek

Ez az egység is nagy átalakuláson ment keresztül, Stephon Gilmore már nem a csapat tagja, így J.C. Jacksonra hárul a #1 CB feladat, amit több-kevesebb sikerrel meg is oldott idén. A probléma sokkal inkább a második számú cornerrel van, ugyanis Jalen Mills sokat hibázik a szélen, és Joejuan Williams sem tudja ellátni ezt a feladatot. A liga egyik legjobb slot cornere, Jonathan Jones ráadásul egész szezonra kiesett, a helyén viszont Myles Bryant remekül játszik, üde színfoltja a secondarynek. Ott van még a rosteren a Ravenstől megszerzett Shaun Wade, de nagy csodát tőle sem kell várni a szélen, ő is a slotban használható. Mills és/vagy Williams fejlődésével könnyen top 5 közeli lehetne az egység, de ugye ott az a bizonyos ha...

Értékelés: B-

Safetyk

Judon és Jackson mellett a harmadik olyan védőjátékos, akiért sokan rajonganak, az Adrian Phillips, aki már tavaly is jól teljesített, akkor többször ráadásul LB-ként állt fel, most viszont egy sorral hátrébb mozgott és zseniálisan játszik (a PFF szerint a 6. legjobb safety a ligában, 77,2-es értékeléssel). Ott volt ugyebár a Chargers elleni két interceptionös találkozója, amit nagyrészt neki köszönhetően nyert meg a csapat. McCourtyn is látszik már a kor, de még mindig hoz egy megbízható szintet, Dugger pedig igyekszik megdönteni azt az állítást, miszerint minden második körös defensive back bust a Patriotsban. Összességében nekem nagyon tetszik ez az egység, Duggerben látok potenciált, Phillipset pedig nagyon jó lenne ha sikerülne megtartani a szezon után is.

Értékelés: B+

Speciális egység

Nick Folkra egy szavunk nem lehet, még akkor sem, ha a Buccaneers elleni meccs végén elhibázott egy mezőnygólt. Csak 50 yardon túlról van idén hibája (54 és 56 yard), bár az extráknál egy-két megingás becsúszott. Bailey nem puntol annyira jól, mint tavaly, ráadásul kickoffoknál már több hibája is volt. A visszahordások viszont egészen zseniálisak, Olszewski rendre jó mezőnypozícióban tudja odaadni a labdát a támadóknak, ehhez persze kellenek a többiek is.

Értékelés: A-

Végül akkor néhány szóban/mondatban az elmúlt kilenc mérkőzésről. Ami nekem a legjobban tetszett az az, hogy mindössze egy olyan meccsünk volt (a Saints ellen), amikor esélyünk sem volt a győzelemre. Mind a Buccaneers, mind a Cowboys ellen (akik a liga legjobbjai közé sorolhatók véleményem szerint) szoros meccset tudtunk játszani. A Chargers ellen meglett az első ki-ki meccsünk is - nyilván jobban örültem volna, ha már hamarabb sikerül megtanulni nyerni, ahogy ezt a korábbi cikkeimben is olvashattátok. A legjobban a Dolphins elleni vereség fáj jelenleg - ott egy a többinél is könnyebben nyerhető meccset buktunk el - nagyon félek, hogy ezért a szezon végén akár komoly árat is fizethetünk. A szezon elejétől folyamatosan látszanak a fejlődés jelei, egyre jobban összeszoknak az egységek, az utolsó öt meccsből négyet sikerült behúzni, úgyhogy abszolút felfelé ívelő pályán van a csapat. A hétvégi Browns elleni találkozó ismét egy nagyon fontos mérföldkő lesz a csapat számára, egy győzelemmel abszolút elérhető közelségbe kerül a rájátszás, de ott van még a két Bills elleni találkozó, ahol akár a csoportgyőzelem is kiharcolható. Árgus szemekkel fogom figyelni a hétvégi találkozót, nagyon bízom egy pozitív végkifejletben, ráadásul itt a hálaadás hamarosan, Bill Belichicktől pedig tudjuk, az igazi foci mindig utána kezdődik, most már csak azért kell szurkolni, hogy akkor még legyen miért futballozni...

Hozzászólás

Mac Jones nagyon jól játszik újonc létére, és szerencsére hamar elsajátította a rendszert. Az hogy már most 9. a PFF-nél számomra alátámasztja, hogy valószínűleg megvan a kezdő QB hosszabb távra. Van miben fejlődnie ( kinek nincs?), de a meccsek elé úgy ülök le, hogy QB fronton nem aggódok amíg nincs sérülés (ne legyen!). Cseréje szerintem hosszabb távon Stidham lesz, nem véletlen, hogy ennyire türelmes volt a csapat vele.

Az eddigiek alapján azoknak lett igazuk, akik azt mondták, hogy Agholor nem első számú WR, holott BB annak szerződtette szerintem. Bourne rendben van, Meyers most átlagos, Harry-t meg még mindig nem használják eleget arra, amire az adottságai alapján képes lenne. Smith esetén nem értem a sok drop-ot, holott az előszezonban Ő volt picit jobb elkapásokban a két igazolt TE közül.

Futók nagyon rendben vannak, az év eleji fumble-ok miatt kár egy kicsit, de szerintem mostanra feledtették azokat a hibákat.

Támadófal mostanra oké, és még visszajön Brown. A kezdeti káosz után így ott rendben van-lesz a csapat.

Védőfalban Barmore abszolút megérte a felcserét a drafton, Judon pedig hatalmas plusz, eddig a legjobb igazolás. Collins IR, így valószínűleg többször jön majd Uche. Pedig Collins is nagyon jól szállt be, kár hogy megsérült. A többiek szerintem átlagosan teljesítenek. HT-n látszik az öregedés, korábban sem volt villámléptű, de még ahhoz képest is lassult (lehet sérülése is van). Talán jön Wino is, hátha korábbi önmagát adja majd.

Egy jó CB nagyon hiányzik a szélre az eddigiek szerint. Egyébként nincs nagyon mit hozzá tennem a cikkben leírtakhoz. Mills csalódás, azt hittem jobb lesz.

Rugó-punter-LS-spec.team eddig rendben. Talán az aggasztó kicsit, hogy Baley térdsérüléssel küzd és három punter is jött a csapathoz próbajátékra a héten. Olszevszky nekem eddig túlteljesít, remélem gyorsan rendbe jön. Megjegyzem Én korábban nem láttam bele sokat, de rám cáfolt.

 

Harry-vel az is a gond, hogy folyton sérült, ha akarnák sem tudnák használni általában.:( Attól tartok ez lett volna az utolsó idénye a bizonyításra, de ez sem jön össze. Collins-ért tényleg kár... talán a bégére még előkerül. Reméljük számítani fog. 

Én azért nem adtam volna ilyen jó osztályzatokat:) Úgy érzem mintha az első meccsek hibái nem igazán számítottak a pontozásnál!

Pl az ST a blokkolt puntjaival (annak ellenére, hogy Folk nálam abszolút pozitív meglepi) biztos, hogy nem A. A futók fumblijai is picit rontanak nálam az összképen.

De a fejlődés az letagadhatatlan.