Szubjektív szezonfelező - 2020

Kép
background

Tavaly nagy sikernek örvendett ez a cikk, így idén is leírom meglátásaimat az első nyolc meccsről, illetve elöretekintek, milyen lehet a közeli jövő a Patriots számára.

Tavaly hasonló időpontban ragadtam billentyűzetet, akkor éppen a pihenőhetét töltötte a csapat egy Baltimoreban elszenvedett vereség után, míg most éppen a Ravens lesz a következő ellenfél. Az előző szezonban 8-1-gyel állt a csapat ilyenkor, merőben mások voltak a feltételek és a csapat is mint idén. Akkor egy remekül kezdő csapaton észrevehetően jelentkezett a fáradtság, egyre több hiba csúszott a gépezetbe. A szezon második felében mindössze 4-4-es mutató jött össze (a Titans elleni playoff-vereséget beleszámítva), míg most a szezon első 8 meccsén 3 győzelem mellé 5 vereség társult. A játékosállomány és a körülmények teljesen megváltoztak Foxboroughban. Rengeteg távozó, viszonylag sok COVID opt-out, illetve kulcsjátékosok sérülései.

Akárcsak tavaly, idén is egy mérkőzés első félidejeként tekintek erre a lejátszott nyolc meccsre, együtt próbálom értékelni az eddigi teljesítményt. Remekül kezdődött a szezon, nagyon biztató futójáték, stabil védelem, amire sztárirányító nélkül minden csapat vágyik. A Seahawks és a Raiders elleni mérkőzések után 2-1-gyel állt a csapat, úgy, hogy gyakorlatilag egy yardra volt a 3-0-ás kezdéstől. Ekkor viszont jött a feketeleves, előbb Cam Newton kapta el a koronavírust, így a Chiefs elleni mérkőzés ment a kukába gyakorlatilag, majd a Denver elleni hazai meccset már halasztani is kellett a fertőzöttség miatt. Két hétig online készült a csapat, ennek hatására pedig kikapott a Broncostól és a 49erstől is. A Bills elleni meccsen már sokkal biztatóbb volt a teljesítmény, ám annak is vereség lett a vége, mielőtt a Jetset legyőzte a Patriots.

Számomra egyébként a tavalyi szezon második fele nagyon sok dologban egyezik az idei első felével. A W-L mutató is közel áll egymáshoz, a mutatott játék képe is a liga közepéhez tartozik/tartozott. A nehéz mérkőzések közül idén még jópár hátravan, mindenképp javulás szükséges mindhárom csapatrésztől a hátralévő nyolc meccsen. Amiben különbözik a tavalyi szezon az ideitől - támadóoldalon mindenképp - az az, hogy az idei futójáték sokkal stabilabban tudja yardokkal segíteni az előrehaladást, mint a tavalyi. Ebben nyilván nagy szerepe Cam Newtonnak is, akinek a jelenléte egy új dimenziót nyitott a támadójátékban. Az interceptionök számában azonban javulnia kell, a Jets ellen sokkal jobban vigyázott a disznóbőrre, meg is lett az eredménye (most nem feltétlenül a győzelemre gondolok). Tavaly az utolsó nyolc meccsen a támadósor olyan mélységekbe jutott, amire nem nagyon volt példa az elmúlt 20 évben, ennek pedig meg is lett az eredménye a Titans elleni vereség formájában. Akkor David Andrews hiányát nagyon megérezte a támadófal, nem működött a futójáték, nem voltak elkapók és Brady sem hozott MVP-számokat, a TE-játékról nem is beszélve. Ezeket a tulajdonságokat nagyjából idénre is átmentette a Patriots, bár a futójáték Damien Harrisnek (is) köszönhetően sokat fejlődött.

A védelemben ennél már nagyobb a változás, az elmúlt szezont meg sem közelíti a defense játéka, Stephon Gilmore nem a tőle megszokott játékot hozza, vagy sérült, a LB sor szinte teljesen lyukas, a védőfalból pedig Lawrence Guyon kívül senki nem tud konzisztenses jól teljesíteni, ami mind a futás megállításában, mind pedig a passrushban megmutatkozik. Nekik mindenképpen többet kell javulniuk a második nyolc meccsre - már csak a tehetségből adódóan is - itt azért jóval nagyobb nevek vannak, mint a Patriots támadósorában.

Ha értékelni kellene ezt az "első félidőt", akkor azt tudnám mondani, hogy egy jól levezetett és kivédekezett első drive után hiba csúszott a gépezetbe, több alkalommal is 9-10 emberrel álltunk fel a playhez, majd a szünetre egy jó drive-val tudtunk bevonulni, ám összességében ez is csak a tisztes helytállást jelentette. Sajnos a COVID-fertőzés és az edzéshiány jelentősen befolyásolta az első félidő közepét, ezzel pedig nem tudott megbirkózni a csapat. Az utolsó két mérkőzés valamelyest javított a helyzeten, de ahogy Belichick mondaná: "sok munka vár még ránk". Erre a sok munkára szükség is lesz, hiszen olyan csapatok ellen játszik majd a Patriots, mint a Ravens, a Cardinals vagy éppen a Los Angeles Rams.

Szezonfelező Ups&Downs díjak

UP

Michael Onwenu: A szezon meglepetése, és szerintem eddig legjobban teljesítő Patriots-játékosa a hatodik körös újonc támadófalember a Michiganről. Kényszerszülte megoldásként került be a kezdőbe, szinte a támadófal összes posztján játszott már, a sérültek felépülése után RT-ként számít rá az edzői stáb. Mi sem jelzi jobban a remek teljesítményét, minthogy a Pro Football Focus All-Pro csapatába jelölte a szezon első felében nyújtott teljesítménye alapján.

Adrian Phillips: Az idei offszezonban megszerzett safety már eddig is rendkívül sokoldalúan játszott, ezért is örültem különösen, amikor leigazolta a Patriots. Az edzői stáb meg is találta a helyét a védelemben, gyakran egy sorral fentebb szerepel, mint ahogyan arra számítani lehet. Mind a nyolc mérkőzésen kezdett, a legtöbb tackle-t jegyezte a Patriots játékosok közül, illetve van egy interceptionje is. Igazi svájcibicska, aki fontos szereplője lehet a következő évek Patriots-védelmének.

DOWN

Jason McCourty: Sajnos JMC-nek az idei szezon egyelőre borzasztó gyengén alakul, 10/15-tel dobnak felé az ellenfél irányítói, 174 yardot és 3 touchdownt értek el ellene, ami 145,56-ös passer ratingre elég. Már tavaly is látszott, hogy a sebessége megkopóban van, ezt pedig már többször is kihasználták ellene - legutóbb pont a Jets ellen dobtak rá egy hosszú passznál sárga zászlót.

Adam Butler: Butler az elmúlt két évben a Patriots legjobb defensive tackle-je volt, mind pass rushban, mind futás ellen jól teljesített, ezt pedig a Patriots egy RFA tenderrel hálálta meg. A lejátszott nyolc meccsen nem úgy teljesített, ami egy hosszútávú szerződést vetítene előre, mindössze 10 szerelést jegyzett. Pass rushban valamennyivel hatékonyabb volt (3 QB hit, 7 nyomásgyakorlás), de ennél többre lesz szükség tőle, illetve az egész védőfaltól is.

RISING

Ebbe a kategóriába kerülnek azok a játékosok, akiktől én sokat várok a szezon második felében.

Jakobi Meyers: Meyers nekem személyes kedvencem, aki követi az oldalt, az tudhatja. Az utolsó három meccsen a támadósor legstabilabb játékosa volt, a Jets ellen konkrétan karriernapot tartott, láthatóan Newton is szívesen dob felé labdát. Több külföldi szakíró is úgy gondolja, hogy a Patriots Meyers személyében megtalálta a következő possession-típusú elkapóját. Én még ennyire nem gondolkoznék előre, de rá különösen érdemes lesz odafigyelni a szezon hátralévő részében.

Damien Harris: Harrisről az edzőtáborban is sokat lehetett hallani, szerencsére a jó formáját át tudta menteni a szezonra is, 350 futott yardja van úgy, hogy az első három meccsen még IR-en volt, de inkább az 5,6 yardos átlaga az ami kiemelkedő. Michel sérülésével még több lehetőség jutott neki, érdekes lesz figyelni, hogy az elsőkörös futó visszatérése után hogyan alakulnak majd a snapszámaik.

Josh Uche: Az idei védelem leggyengébb pontja egyértelműen a LB-sor, a tavalyi top4 linebackerből mindössze Ja'Whaun Bentley maradt, ám ő egyedül vajmi kevés a szint fenntartásához, Anfernee Jennings egyelőre nem tudja hozni stabilan az NFL-szintet, így pedig a szezont sérültlistán kezdő Uchére hárulhat az a feladat, hogy a gyengélkedő LB-sort valahogyan fellendítse. Ehhez minden képessége meg is van a fiatal játékosnak, szerintem ő a harmadik olyan játékos, akire külön figyelni kell majd november-decemberben.

Ez volt az én szubjektív szezonfelező cikkem, én így láttam az első 8 meccset, ha valami esetleg kimaradt, amire kíváncsiak lettetek volna, komment formájában nyugodtan kérdezzetek rá.

Forrás: Patriots.com Twitter - Jeff Howe

Hozzászólás

Ami vállaltan szubjektív, azt nem kritizálom, főleg miután a többségével egyetértek, inkább elmondom az Én UP-omba még beférő játékosomat. Aki 8 meccsen 7x konkrétan visszaadta támadóinknak a labdát, (5 INT és 2 FR), és messze a legtöbb passz elütése volt (10) és olyan posztra "kényszerülve" (#1 CB) több meccsen, amire még nem igazán érett, azaz magányosan kellett védekeznie - JC.Jackson.

A remények kategóriába Nekem túl sok játékos kellene, egy jó LB-től kezdve egy jó TE-ig.

Nyugodtan jöhet kritika, arra valóak ezek a cikkek (persze bizonyos keretek között, de ezzel Nálad nem szokott probléma lenni). Ami az Ups részt illeti, az volt az alapom, hogy 2-2 játékos Upba és Downba is, nálam pedig Phillips egyelőre pozitívabb meglepetés JC-nél, akit egyébként sokra tartok, de szerintem még nem CB1, be-becsúsznak hibák a játékába (lásd pl. legutóbb), de a listámon ő szerepelt a harmadik helyen :)

Akkor mondom. Nincs kifogásom Phillips besorolásával, de tulajdonképpen többnyire LB-t játszik (ezt maga az edzője mondta) a LOS körül, tehát elvárható a sok szerelés, ráadásul Bentley és JoJo solo-ban alig van elmaradva Tőle. (Az előbbi 1 meccsel kevesebbet játszott.) Én úgy gondolom Phillips nem "kitűnt", mint Onwenu, hanem egyszerűen csak "bevált", megtette amiért hoztuk és ez persze nem semmi, bár minden Nálunk idén újonc így tett volna.

JC.- egy játékos nem tehet arról, ha "szigetnek" nevezik ki/rakják be kényszerből, amikor Ő még csak legfeljebb "félsziget". A "magányos" CB feladatát is meg kell tanulni. (Emlékszem Gilmore első ilyen mérkőzéseire Nálunk, hát nem volt gyönyörűség.) Ami a Jets TD-ket illeti, nem Én mondom, hanem a PFF, tökéletes, védhetetlen passzból születtek. Flacco-nak 4-5 sec ideje volt ezekhez a passzokhoz (meg még több másikhoz is), de Mindenki JC-t hibáztatja, pedig az egyiknél még el is csúszott. Hol volt a LOS defense? Az INT-je pedig szerintem egy csodálatosan gyors olvasás és szinte hihetetlen fizikai teljesítmény eredménye volt. (Én is szubjektív vagyok. :)) Na mindegy, azért örülök, hogy legalább 3. helyen van Nálad az a játékos, aki, egyedül a Mieink közül, liga első labdaszerzésben. Már annak is örülnék, ha fele ennyit teljesítene a következő meccseken, ráadásul akkor a Te egyik bold tipped-et is sikerre viheti. :)

Abszolút valid, korrekt komment:) Ahogy mondtam, és szerintem már korábban is említettem, hogy nagyon kedvelem JC-t (már a draft előtt is). Az egyébként hektikus D# egyik stabil játékosa, én egy picit másképp láttam/értékeltem a Jets elleni engedett touchdownjait, de nyilván a PFF mérvadóbb ilyen tekintetben mint én, ezért is szubjektív ez a dolog:) Amit leírtál egyébként teljesen logikus, az ilyen eszmecseréknek van értelme:)

OFF

Calhoun IR, Eluemunor újra a roster-en.

Értem én, hogy Covid meg Tombredi, de azt mondjátok meg, hogy majdnem húsz évig mindig volt, hogy ne lett volna... Most mi van?

Állandó fluktuáció a reserve lists és a roster között... a LB-ek meg csak fogynak...jelenleg 3 van a roster-en, közülük Bentley kérdéses... vagy a PS-ből jön valaki, pl. Hall a pöttyös sisakkal (őrület!) vagy "subdime-ot" védekezünk 7 DB-el, az utóbbit úgyis Mi csináljuk a ligában messze a legtöbbször... :(

Az sem túl jó opció, nem? És nem arra gondolok, hogy DMC rosszul olvasná a dolgokat, hanem arra, hogy közvetlen a snap előtt (mondjuk a támadók felállásából eredő) szükséges változtatásokat nehéz dirigálni safety posztról.

OK, köszi! Én is csak véltem (mert általában a M(ike)LB szokta viselni) a Patspulpit meg ezt megerősítette, pedig Reiss fényképes tweet-je közvetlenül a meccs után született. Tévedtem, bár a"pöttyös" FS kicsit ritka, nem gondoltam volna.