Újoncok a célkeresztben - Joejuan Williams, CB

Kép
Joejuan Williams

Kis szünet után térjünk vissza a 2019-es drafton szerzett újoncokra és így a következő a sorban nem más, mint a 2. körben – talán meglepetésre – választott Joejuan Williams, aki a Vanderbilt Egyetemről érkezett.

Kezdetek:

Nehéz gyerekkora volt, édesanyja egyedül nevelte őt és testvérét, Deontret. Pénzük alig volt, új ruhákat ritkán kaptak, leginkább a régi, kinőtt holmijaikat hordták amíg csak lehetett. Tovább tetézte a bajokat, hogy nem találtak állandó lakhelyet, mindenhonnan kidobták őket és egy időre elvették a gyerekeket az anyjuktól.

Édesanyja a következőket mondta, mikor erről az időszakról kérdezték: „A gyerekeim túl sokat láttak, olyan dolgokat, amiket ennyi idősen nem szabadna megélniük. Mind a mai napig fáj, ha csak rágondolok, miken kellett keresztülmenniük. Időbe telt, évekbe, mire kijutottam a gödörből, de úgy 10-11 éve már rendben van az életem.”

„Nem akarok nagyon belemenni a részletekbe, de ami biztos, hogy számomra az édesanyám egy szuperhős. Rengeteg mindent feláldozott értünk, de mindvégig mosolygott ránk” – mondta Williams egy interjúban.

Édesapját nem igazán ismerte, nem nevelte őket, de fiatal korában ő is amerikai foci játékos volt. Joejuan 5 éves kora óta azért dolgozott, hogy jobb legyen, mint az apja és megmutassa, hogy ki tudnak törni a szegénységből, amibe beleszületett.

Középiskolás korában egy főleg fehér gyerekek által látogatott magániskolába került, ahol olyan dolgokat élt át, ami szöges ellentétben állt az otthon látottaktól:

„Belvárosi gyerek voltam, ahol az iskolák többségében kisebbségek tanulnak, de a Father Ryan középiskola főleg fehér gyerekeknek adott helyet. Az iskolában vagy a haverom házában olyan dolgokat láttam, amiket korábban nem és ezek nagyon tetszettek. Ezek után hazamentem és szembesültem azokkal a dolgokkal, amiket soha nem kedveltem. De ez a kulturális sokk sokat segített nekem, hiszem ezzel motiváltam magam, hogy jobb legyek, hogy bekerüljek az NFL-be és pénzügyileg stabil hátteret tudjak magamnak teremteni.”

Wlliams mondhatni hazai pályán lett kiválasztva idén, hiszen a Father Ryan középiskola pont Nashville-ben volt. Utolsó előtti évében az állam válogatottjába (All-State) is beválasztották.

Bizony az utolsó előtti úgynevezett junior évében robbantott egy nagyot. Addig még csak kezdő sem volt. Csak egy játékos volt a sok között, mégis már akkor sok SEC egyetem (az egyetemi bajnokság legerősebb csoportja) a soraiban akarta tudni. Persze, hiszen olyan egyetemek, mint az Alabama, Oklahoma, Penn State, Ohio State vagy a Georgia már akkor nagy potenciált láttak benne. Sőt, egyszer egy edzésre a korábbi Tennessee Titan, Cortland Finnegan is ellátogatott (az edző egyik jó barátja) és rövid idő után külön edzést tartott Williamsnek. Egy óra után csak annyit mondott az edzőnek: „Corey, akármit is csinálsz ezzel a sráccal, el ne rontsd. Ez a srác profi lesz.”

Utolsó évében váltani akart egy állami suliba, de emiatt nem játszhatott volna (különböző szabályozások miatt). Azt tervezte, hogy korábban érettségizik és már 2016 januárjában csatlakozik a kiválasztott egyetemhez.

Ok, de melyikhez? Állítólag 33 egyetemi ajánlata volt ekkor. Sokáig az LSU tűnt esélyesnek, de egy utolsó beszélgetés Derek Masonnal, a Vandy edzőjével, megváltoztatott mindent. Mason nem nyomult, nem ígérte le neki a csillagokat az égről, de felhozott példának egy korábbi cornerback tanítványát, a Stanfordról, aki hasonló adottságokkal rendelkezett, mint ő. Ez a játékos nem volt más, mint Richard Sherman.

„Más edzők azt mondták, hogy cornerként fogják játszatni, de áttették volna safety posztra. Én viszont a Sherman példával megmutattam neki, hogy bizony ilyen testi adottságokkal is lehet valaki sikeres corner és fel tudom fejleszteni NFL szintre.”

Mindezek mellett azt se felejtsük el, hogy a Vanderbildt egyetem szintén Nashville-ben található, így a családjától sem kellett messze lennie.

„Büszke vagyok arra honnan jöttem. Nashville-ben nőttem fel, a Father Ryan középiskolába jártam Nashville-ben, Nashville-ben jártam egyetemre és bizony Nashville-ben lettem draftolva is.”

Williams még nem végzett az egyetemen, junior szezonja után döntött úgy, hogy belép a nagyok világába. Az iskoláról sem feledkezett meg, hiszen tervei szerint 2020 májusában, rookie éve után, lediplomázik majd.

Egyetemi számai:

Lejátszott meccsek száma: 34

Szerelések: 119

Mínusz yardos szerelések: 6

Interception: 4

Elütött passzok: 25

Combine, Pro Day, egyéb adatok:

A februári Combine-on csak a fekvenyomást és a 40 yardos sprintet vállalta be. Sok elemzőben ez kétséget keltett, hiszen ezzel akár a gyengeségeit is el akarhatta fedni. A bench pressen elért 17-es ismétlés szám még nem is annyira rossz, de a 4,64-es 40 yard már igen. Ezen sikerült a Vanderbilt Pro Dayén javítania, ahol 4,55-ös időt produkálni, ami egy ekkora játékostól már elfogadható.

Hogy mekkora is? 193 centi magas és  95 kiló.

Erősségek:

Ahogy korábban is írtam már, egy nagy darab cornerről beszélünk. Belichick mesternél úgy látszik hosszú idő után meghallgatásra találtak az imáim (aki olvassa a cikkeimet illetve hallgatja a podcastünket Spigoval, az tudhatja, hogy régóta szeretnék egy magas cornert is a csapatnál). Szerepe szerint a magasabb elkapók és TE-ek ellen lehet majd hatásosan bevetni. Albert Breer korábban így írt erről a lehetőségről: „Bill Belichick mindig előre tekint és a draft előtt is említett már, hogy fel kell készülni a magasabb elkapók illetve az atletikusabb TE-ek levédekezésére. Erre a szerepre már egy ideje ott van Patrick Chung, de miért ne lehetne belőle egy nagyobbat is a csapathoz hozni. Valószínű sokszor ilyen szerepet is kapni fog, nem csak szimpla cornerback feladatokat.”

Méretéből fakadóan kiváló press man játékos, azaz szoros emberfogásban kamatoztatni tudja majd testi erejét. Mivel az SEC-ben nevelkedett, így tényleg a legmagasabb szinten játszó elkapók ellen védekezett éveken keresztül. Olyan is előfordult, hogy az ő oldalára nem dobtak túl sok labdát. Ez persze rontja a statisztikát, de sokat elárul a játékos milyenségéről.

További nagyon fontos jellemzője, ami minden védő játékosnál aranyat ér, mégpedig, hogy nem ragad le gondolatban a rossz playeknél, hanem azonnal tovább tud gördülni rajtuk és a következő playre koncentrál. Jól találja meg a labdákat, gyorsan felismeri az aktuális helyzetet.

Gyengeségek:

A gyengébb atletikai mutatókon túl a precíz route futó elkapókkal szemben a méretéből és lassabbságából fakadóan hátrányban van. Ugyanígy a nagyon gyors elkapókkal szemben. Mondhatnánk, hogy őket a fizikalitásával (jammelés) le tudja lassítani, de alkalmanként túl erőszakosan akarja támadni az embert és ilyenkor könnyebben kibillenthető az egyensúlyából, ami gyorsan hátrányt jelenthet.

Nem konzisztens minden esetben, vannak gyengébb pillanatai (persze kinek nem).

Lance Zierlein elemző a következőket írja róla: „Magas press corner, aki megmutatta hogyan tudja kihasználni testi erejét és karjai hosszúságát feldobott labdáknál. Minden alapja megvan ahhoz, hogy jobb legyen, de a Georgia elleni mérkőzés megmutatta, hogy nem elég konzisztens, lassú és ha hátat fordít az irányítónak, akkor sokszor meg lehet verni. Ha a technikáján csiszolni tudnak a tehetsége alapján egy jó kezdő szintre elérhet az NFL-ben.”

Összegzés:

Bármit is gondolunk most Williamsről, a tény, hogy a Patriots feltrade-elt érte (az 56 + 101-es pickeket adta a Rams 45-ért) ami mutatja, hogy Belichick mester sokat lát az ifjú cornerben. Egyes elemzők szerint Williams a Pats első körre érdemes játékosai közt volt. Ez annak fényében érdekes, hogy BB-nek nincs 32 első körre taksált játékosa, így kijelenthető, hogy Williams értékét így a stáb top20-ba tette. Reméljük fel fog nőni az elvárásokhoz és ezzel a pickkel a Patriots legalább 4 évre biztosított magának egy saját Richard Shermant.

Hozzászólás

Az uptrade és az, hogy BB egyben a DC is, komoly terveket sejtet. Több szakíró (pl. Rosenthal) az őszi kezdő csapatba várja, főleg a Nálunk elég gyakori 3 CB-es sub felállásoknál, Gilmore és JMC társaként.

Összeszedett, tudatos gondolkodású srácnak tűnik, így hamar BB kedvence lehet, ráadásul falubeliek...

Ha a Mester levadászta, akkor bizonyosan van benne alázat, erő, kitartás és feljődőképesség is. Legyen így! ?