Ups & Downs - 15. hét: Patriots @ Dolphins

Kép
Ups#15

Vasárnap a Miami Dolphins vendégeként lépett pályára a New England Patriots, a tét pedig a rájátszásesélyek életben tartása volt. Akárcsak legutóbb, ezúttal is a futójáték megállítása okozott gondot a Patriotsnak, a hazaiak a második félidőben pedig ki is használták ezt, és 22-12-re győztek. Nézzük, kik kerültek az UP-ba és DOWN-ba!

UP

Jake Bailey - Nick Folk: Akárcsak az egész szezonban, ezúttal is a csapat legjobbjai közé tartoztak. Bailey remek átlaggal rúgja a puntjait - be is került a Pro Bowlra azóta, Folk pedig egészen elképesztő magabiztossággal értékesíti a rúgásokat - távolságtól függetlenül. Két meghatározó játékosa a speciális egységnek, ezt pedig a Dolphins ellen is bizonyították.

Jakobi Meyers: Bár a fiatal elkapó elkövetett egy nagy hibát a fumble-nél, de az elkapásokkal nagyban javította hibáját. 7 elkapásból 111 yardot ért el, megint a legbiztosabb célpontja volt Newtonnak.

Sony Michel: Michel idei szezonja megintcsak felemásra sikerült, jól kezdte a szezont, majd megsérült. Visszatérése után Damien Harris mögött csak epizódszerep jutott neki, a speciális egységben játszott. Vasárnap - Harris sérülése miatt - ismét kezdőként szerepelt, és meg is hálálta a bizalmat: 10 futásból 74 yardot szerzett.

DOWN

Futás elleni védekezés: Ugyanúgy, ahogy a Rams, most is a futójátékkal verte be a szöget a Patriots koporsójába a Dolphins. Salvon Ahmed karriernapot tartott, sem a védőfal, sem pedig a linebacker-sor nem tudott felnőni a feladathoz. A Dolphinsnál a két kezdő WR, a kezdő TE és a kezdő RB is hiányzott mégis megtalálták a Patriots ellenszerét.

Cam Newton: Newtonnak ezúttal is több olyan passza volt, ami után a szurkolók foghatták a fejüket, ráadásul csak a szerencsén múlott, hogy ezúttal nem szerzett TD-t az ellenfél az eladott labdájából. A szezon elején látottakra nagyon ritkán hasonlít a játéka, inkább csak megvillanásai vannak, de egy-egy jó játékot négy borzalmas követ. Lehet, hogy a COVID-hatása, lehet hogy valamiféle sérülés hátráltatja, de meccsről meccsre gyengébb a passzjátéka.

Hozzászólás

A védőkoordinátor hogyhogy nem került említésre? A védelmi stratégia vajon a védők fejében alakul ki, vagy van erre felkent szakember? BB maga, vagy ki az, aki ezt a produktumot kihozza a teljes védősorunkból a zónázással megspékelve? A hátsó sorunk a zónavédekezés miatt eleve hátrébb áll fel, a futóhoz nem érek oda időben, csak  1st down után kapják el. A LB sorunk meg eleve lassú a szélrefutások megállításához, a falembereinket meg egyszerűen széttolják. Így gyakorlatilag nincs, aki védekezzen. Ha véletlenül mégis odaérünk, akkor meg jön a rossz szög, melléugrás, beszopott testcsel, egyéb misstackle, vagyis a szerelés se megy. Volt most is kb. két olyan futás, hogy a teljes védősorunk össze-vissza futkározva kergette az egy szem futót, de képtelenek voltak megállítani. Nem volt jó nézni ezt a védőmunkát.

Egyetértek a minősítésekkel, bár CN-t most Én nem láttam különösen rossznak, a szokott "formáját" hozta, talán nem Vele kellett volna nyerni, hanem Michel-el és White-al. 

Bailey állítólag a bemelegítésnél rúgott egy 60 yard-os mezőny gólt. Lehet, hogy Ő lesz az újkori NFL első állandó kicker-e és punter-e egyszemélyben. 

Én egy éves szerződéssel megtartanám Folk-ot. Bár az idei teljesítménye mellett lehet, hogy egy kicsit drágulni fog. Mellette meg lehet próbálgatni az új kicker-eket.

Rohrwasser-ről van valakinek valami híre?

Bailey mögé amúgyis kellene backup, mert ugye nincs már TB, aki punterkedjen, vagy Welker, hogy tolja az FG-t, ha úgy adódik.

Up: A kulturált chat.

Down: FunHun, mert még mindig nem értékelt.

CN esetében azt hiszem ennyit bírt a műtött válla. A szezon elején még tudta erőltetni ameddig a váll bírta, majd miután kiderült, hogy ez hosszú távon nem megy, elkezdett könyökből dobálni. Ha ez így van, neki nagyjából ennyi volt a karrierje (kb mint Luck, csak CN később sérült le). De ez csak hipotézis részemről.

Kicsit OFF

A vasárnapi chat-en Arnold azon megjegyzésére, hogy miért nem játszik többet Stidham egy „spekulációmmal” válaszoltam: „Szerintem BB úriember akar lenni. CN ösztönző pénzében benne van a snap-ek 90%-áért járó pénz és a meccsnapi 53-ban lévő pénz is külön. 😀” Magyarul tisztességesen meg akarja fizetni, hiszen az az $1M gombnak számít.

Nos, a nesn.com-on egy szakíró (D.Kyed) is azt fejtegeti, hogy CN ösztönzőiből már csak a snap-ek után járó és a meccsnapi aktív roster után járó pénz marad, így a jelenlegi pénze $3 618 750 (Ez a támadó snap-ek 86,8%-a, 13 játékból.) A Pats idei átlag 64 támadó snap-jét számítva, amennyiben CN az utolsó 2 meccsen nem játszik 80% alá kerül és $250 000 veszít. A szakíró szerint a Pats nem akarja „elvenni” CN legalább 80%-os snap ösztönzőjét, így valószínűleg játszik annyit, hogy az meglegyen, mert a szakírót idézve: „...mert az egész szezonban jó katona(!) volt…” (Ami szerintem nem azonos azzal, hogy jól játszott az egész szezonban!)

Egyébként, támadó oldalról legutóbb szerintem nem CN miatt vesztettünk, hanem azért, mert az imponáló yard átlagú futónkat (Michel avg: több mint 7 yard!) több negyeden át érthetetlen módon, hiszen vezettünk is, „jegeltük”.

Javíts ki, de nem úgy van, hogy ezek adható ösztönzők akkor is, ha esetleg nem teljesül? 

(Ahogy Gronk is megkapta valamelyik évben, amikor éppen nem érte el a yardot/TD-t/elkapást)

Csak ezért játszatni feleslegesnek tűnik nekem. Játsszon, ha vele nagyobb az esélyünk a győzelemre, és ne játsszon, ha nem - vagy más cél is van, pl. Jarrett kipróbálása. A pénzt meg kapja meg, ha egyébként megérdemli (edzés, hozzáállás, etc)

Nem javítlak ki, mert jól tudod! :) Viszont az esetleges 90% vagy a 70% között jelentős a különbség ill. azt sem tudom melyik ösztönző "fajtát" kapta, mert van olyan is, amit a következő évben fizetnek, amire viszont CN-nek nincs szerződése. 

Szerintem nem jövőre fizetik, csak akkor könyvelik el a fizetési sapkában. A kifizetés szerintem akkor történik amikor eléri az ösztönzőt.

Amúgy  BB mint GM akármikor dönthet úgy, hogy annak ellenére kifizeti ezt a pénzt ha elérte az ösztönzőt ha nem. Volt már rá példa... Szóval ha ez a Newton iránti tiszteletről szól akkor nem lenne muszáj játszatni...  Akár ki is fizethené neki. 

Szerintem ez a pénz az aprópénz kategória mindkét fél számára, szóval a kifizetés igazából csak (jó)szándék kérdése. Valószínűleg CN egy reklámfilmmel többet kaszál.

Két lehetőséget látok:

1. BB gondolkodik egy hosszabbításban, ahol a következő fordulókban egyfelől tesztelhet dolgokat CN-nel, másfelől javíthatja a pozícióját a bér tárgyaláson ezzel a gesztussal, ami milliókat javíthatja a Pats pozícióját, de legalábbis a fix - nem fix fizetési részletekben a csapat számára előnyösebb üzlet születhet.

2. BB nem gondolkodik a hosszabbításban, viszont ha játszatja CN-t, aki villant valamit a következő meccseken, akkor ez azért CN-nek milliókat hozhat egy másik csapattal való új szerződésnél.

A próbálgatást már nem tartom túl életszerűnek, mert mit akarhat még kipróbálni vele BB amire eddig nem volt idő? A többi része mindkét pontnak elképzelhető. Többször írtam, hogy annak a diszkont CN szerződésnek lehet egy háttéralku része ami CN idei játszatásáról szól. BB már akkor tudta, hogy átmeneti év lesz az idei amikor leigazolta, és a vírus megkövetelte, hogy legyen 3 bevethető QB a csapatnál, pénz meg nemigen volt rá (win-win). Én max cserének tartanám meg, amolyan szituációs beugrónak (csak szerintem Ő többet akar).

Már leírtam máshol is, hogy CN 5 hónapja van itt. Rendes esetben, egy átlagos márciusi szerződés esetén ennyi idő elteltével az NFL preseason + az egy hónapos Patriots preseason (ami a regular season 1-4 fordulóját takarja) előtt van a csapat. Ez az időszak talán nem olyan intenzív, mint a rendes szezon (bár az ilyenkor kikerülő sérüléslistahegyből ez sem biztos), de mondjuk akkor ne számítsuk a 2-3 hetes covid miatti kiesést, ahol a virtuális edzés egy QB esetében valószínűleg értékelhetetlen. Ha a heti 5-6 edzés nap + 1 játéknap alatt úgy látják a felek, hogy van fejlődési potenciál, akkor van az 1-es pont. Hogy egy ilyen story mennyire életszerű, arra meg tudnék jópár példát a Pats története során, ahol egy rossz első szezont követett pár kiváló, amikor megtalálták az adott ember helyét és játékát. 

BB-ről meg el tudom képzelni, hogy mivel legalább az igyekezetet látja CN-ben, külön megállapodás nélkül is odaadja az utolsó meccseket CN-nek "útravalónak". Másnál is járt már el úgy, hogy nem éppen a gonosz diktátor image-t támasztja alá.

Számomra az az érdekes, hogy éppen a szezon elején volt jobb CN a játék minden aspektusában. Gondolom játszani nem felejtett el a sok gyakorlás során, ezért tippelek arra, hogy fizikailag nem bírja. A dobásai alapján a műtött válla adta fel, vagy korábban jött vissza Civid-ból és az vezet elhúzódó problémákhoz (utóbbi eset valószínűtlenebb, mert akkor már nem hagynák terhelnie magát). Egyébként az edzőtábor kontra szezon összehasonlításban nálam nem ugyanaz a kettő sem időtartamban sem minőségben. Az edzőtáborban sok az erőnléti stb alapozás, még nincs kialakult kezdőcsapat, nincs pontos taktika eleinte, és a QB-k is vetélkedtek volna egymással egész végig (ergo nem mindig CN tolta volna az első csapattal mint a szezonban). De kár is ezen agyalnunk, mert nem ez fogja eldönteni itt lesz-e jövőre. BB gondolkodása kifürkészhetetlen:)

Szerintem csak agyaljatok ezeken a dolgokon továbbra is, hiszen a pro és kontra vélemények - kultúrált - taglalásától lesz élő ez a szurkolói fórum. 
Az egyáltalán nem gond, hogy sok mindenben nem értünk egyet, ameddig a másik véleménye tiszteletben tartott. Az meg pláne természetes, hogy minden vélemény többé kevésbé fikció, gondolom, kevesen rendelkeznek itt közvetlen kontakttal BB-hez, JMD-hez, Kratf papához. Szóval továbbra is csak rajta a saját véleményekkel! 😎