Ups & Downs - 17. hét: Patriots vs Dolphins

Kép
Ups&Downs

Egy nagyon jól induló alapszakasz borzalmas zárása volt a Dolphins elleni mérkőzés, ahol a vereséggel nem szerzett pihenőhetet a Patriots, így már a Wild Card körben pályára kell hogy lépjen. Lássuk, kik kerültek az UP-ba és DOWN-ba!

UP

Elandon Roberts: Robertsről az elmúlt hetekben már szuperlatívuszokban beszéltünk, fullbackként nagyszerűen játszott, a Dolphins ellen pedig új szintre emelte a játékát, egy 38 yardos elkapott touchdownt szerzett. A rengeteg negatív dolog közül, ami ezen a meccsen történt, Roberts játéka segített egy időre enyhíteni a bosszúságot.

Rex Burkhead/Sony Michel: A két futójátékos javuló formája szerencsére tovább tart, a nem túl veretes támadósorban ők játszottak olyan szinten, amit elvárna a szurkoló. Michel 18 futásból 74 yardot és egy touchdownt szerzett, míg Burkhead 6 kísérletből jutott el 48 yardig.

DOWN

Stephon Gilmore: A liga egyik legjobb cornerbackjének nagyon gyenge napja volt, DeVante Parker ott égette meg, ahol akarta. Az egész védelem gyengén muzsikált, de Gilmore rémes játéka volt talán a legfájóbb számomra.

Tom Brady: Valami továbbra sem klappol a támadósorban, ráadásul Brady sem fogott ki jó napot - eléggé zavarhatja az a fránya sérülés - dobott ugyanis egy borzalmas picket, több labdája is pontatlan volt. Persze voltak szépen meglőtt passzai is, de én azért többet várnék tőle - az már más kérdés, hogy mennyi segítséget kap...

Edzői stáb: Ide gyakorlatilag minden beletartozik, az első félidő végén bennhagyott időtől kezdve, a teljesen konzervatív játékhívásokon át, és még lehetne sorolni. Annak ellenére, hogy Belichick felhívta rá a figyelmet, hogy a Dolphins elleni meccs rájátszásmeccsnek számít, közel sem pörögtek olyan hőfokon a játékosok. Ha pedig mégis rájátszásmeccsnek vették a Miami elleni meccset, akkor abba még rosszabb belegondolni...

Hozzászólás

Minden Pats szurkoló rémálma egy ilyen cikkel kezdeni az évet, de sajnos az utolsó mérkőzés lelombozó volt. Nem akarok politizálni, de egyikük szlogenje jut most eszembe a nézeteikkel való azonosulás nélkül. Szebb jövőt nekünk és reméljük, hogy a játékosok nem felejtettek el játszani, csak tévedés, kisiklás volt. Sajnos most az egész csapat an block, szőröstől-bőröstől, futóktól az edzőkön át a sofőrökig, mindenki gyenge volt. Vakok között félszemű a király alapon lehet válogatni. Ennél ugye csak jobbak lehetünk?

Én megmondtam illetve leírtam, de minden viszonylagos. Azért titkon reméltem, hogy sokkal jobban "szétfutjuk" őket. Mondanám, hogy örülök a plusz mérkőzésnek, de ez plusz izgalommal és plusz fejfájással jár! (kialvatlanságtól, mert szombaton éjjel virrasztásos lesz a meccsnézés!.A szösznek sem okozna ez problémát, csak meggyőző játékkal jussunk tovább.Pénteken írom a jóslatomat! Lesz meglepi? Nem lesz meglepi? :-)

Minden szezonban általában van olyan meccs, ahol semmi nem működik és vereség a vége. Na, most ez volt az a mérkőzés! Azért remélem a srácokból és az edzői stábból ez a meccs azt hozza ki, hogy vasárnap 1000 fordulaton pörögnek majd!!!!!

Elandon Roberts tőlem már megkapta a sokszoros bocsánatkérést a sok korábbi ekézésért, abszolút elégtétel volt számára a mostani TD, ami nem ajándék volt, hanem MEGCSINÁLTA!!! A helyén volt, elkapta a labdát és a védőt lerázva befutott vele. Így az  igazi elégtétel, hogy ezért ő megdolgozott.

Én még UP-ba tenném végre idén talán először a támadófalat is, mert egyrészt Bradyt kifejezetten jól védték, sokszor több másodperc időt adtak neki, másrészt jól támogatták végre a futásokat is, anélkül a futóink nem lennének sehol.

Az edzői karra meg most szívem szerint egy új kategóriát szeretnék kialakítani: ÜBER DOWN, vagy ilyesmi. Ami valahol a nulla és a zéró közötti mutatott teljesítményért járna.

Nagyon nehéz most konkrétumokba kapaszkodni a PO előtt, marad a hit, meg a korábbi teljesítmények felidézése, ami a mostani csapatállapotban elég vékony kapaszkodó. Meg maradnak a játékos nyilatkozatok az elszántságról meg a "mindentmegteszünk"-ről, ugynanaz a gránitalap. :) :) :)

De vasárnap MI ott leszünk, rendületlenül küldjük feléjük a pozitív energiát és a szeretetet, és reméljük, hogy ez számít nekik.

GOOOOO PATS!!!

Az elkapó szekciónkat (az újakat) a mai napig nem értem. Mert alapvetően mindegyik jó, ezt egy-két alkalommal bizonyították, hogy egy-egy kiváló védelem ellen eltűnnek, ez előfordult a legjobbakkal is, de hogy MINDEN meccsen???? Képtelen vagyok elfogadni. Dorsettnek tavaly egy igen jó szezonja volt, bizonyítottan tudott elszakadni, meg pláne elkapni, működött a kémia a kapitánnyal, erre idén alig játszatjuk. Sanu nem kutyaütő. Harryt nem véletlenül választottuk az első körben. Nem értem, mi történt egyénileg a játékosokkal. Reméljük vasárnapra megtörténik a csoda, és mindenki elkezd állat módjára játszani.

Némi öröm az ürömbe, hogy a DIGI tovább közvetíti a Sport1-2-t.

https://rangado.24.hu/nemzetkozi_foci/2020/01/01/digi-sport-tv-amc-egyezseg/

BB biztos nem akarta, hogy McDaniels a pihenőhéten interjúkra tudjon menni, így inkább úgy intézte, hogy ez fel se merüljön:)))

Napok óta gondolkodom rajta és most JMD megkeresése kapcsán felerősödött bennem a kérdés hogy mennyire jó edzo ő? Nem lehet hogy csak TB és a jó kémia miatt volt eddig az O ennyire sikeres? És miért van az hogy nem tudtunk JG-n kívül egy normális qb-t kinevelni? Lehet hogy Stidham egy másik qb edzo és OC mellett jó lenne? Mert Brady sajnos nem fog örökké játszani. Tokre azt érzem hogy mindenki jobban ismeri a playbook-unkat mint a mi játékosaink, ezért nem tudnak rout-ot futni és elszakadni!

Ameddig Brady játszani akar addig ő a kezdő irányító, így eddig ki sem derülhetett tudunk-e másik QB-t kinevelni. Stidhamet eddig alig láttuk az előszezonon kívül a pályán, így kb semmilyen következtetést nem lehet levonni vele kapcsolatban.

A kinevelést Én másként látom: Még az első kör eleji QB-k többsége is csak max a közepes szintet üti meg az NFL-ben, és egy jó nagy százalék lesz abszolút kudarc. A Pats nem is draftolt első körben QB-t ebben az évszázadban, így az is csoda, hogy a második körben olyan kincset találtak mint JG. A későbbi körökben draftolt Brissett és Hoyer is elvitte máshol kezdő szintig, vagy ott van Mallett aki máshol csere volt még, és akkor Matt Cassel-t se felejtsük. Azért végig gondolva nem olyan rossz választások az adott körökhöz képest.

Stidham-ről meg nem is hallottam semmit a szezon kezdete óta, bár nem is kerestem a vele kapcsolatos híreket. Egyáltalán vannak ilyenek? Lehet tudni hol tart? 

Szerintem simán benne van, hogy ha nem jön össze a továbbjutás a Titans ellen vagy Brady egyébként a PO-t - bármeddig is jusson a Patriots - gyenge teljesítménnyel hozza le, akkor a legendás 12-es visszavonul. Az a helyzet, hogy Brady egyre többször kerül DOWN-ba, és bár lehet, hogy Montana a mai napig elirányítgatna, ha HoF fala, elkapói meg futói lennének, ez nem így működik.

"Ha szar leszek, visszavonulok." Ezt mondta Brady pár éve. Nos, még mindig jónak mondanám, de nem mernék rá megesküdni, hogy a következő évben is ő lesz a kezdő QB. Sok olyan meccse volt tavaly, amelynél azt mondtam, hogy egy ilyen játékos ne vonuljon vissza, mert ilyen-olyan drive-ot olyan nyomás alatt szinte csak ő volt képes végigvinni (ugye a Kansas City elleni klasszikus). Ebben a szezonban viszont sajnos több volt az olyan meccs, amit nem azért nyert meg a Pats, mert Brady volt az irányító. Sőt, inkább úgy írnám, ANNAK ELLENÉRE nyert meg a Pats... Én azért úgy gondolom, Brady ezzel tisztában van. A küzdőszelleme ráviheti még egy idényre, hogy megmutassa, hogy ez a szezon kisiklás volt, de az is lehet, hogy mindent értékelve azt mondja - főleg a 100-as klubba is bekerülve -, hogy ez a szezon már egy eléggé egyértelmű jel volt, hogy befejezze. Nem hiszem, hogy rossz döntést hoz, ha e szezon után befejezi.

De azért jó lenne, ha még szétkapna néhány védelmet "búcsúzóul"... :)))

Amikor 2000-ben az olimpián a vízilabda-válogatott eléggé gyengén játszva (kikapva a horvátoktól meg a jugóktól is, majdnem kikapva az USA-tól) becsúszott a negyeddöntőbe, a jugók elleni vereség után Kásás odaszólt Keménynek: "Nyugi, még csak most kezdődik az olimpia!"

Nos. Eljutottunk ugyanide. Támpontok vannak, hogy mi jó, mi nem jó, és van tapasztalat ezerrel. Letudtuk a 16 meccset, itt most már nem kell számolgatni. És úgy gondolom, nyomás sincs a csapaton, mert nem a New England a legesélyesebb. Viszont az, hogy sokan legyintenek a csapatra, felpaprikázhatja a társaságot. Nem biztos persze, hogy ez egy SB-hoz elég lesz, de én azt akarom látni, hogy minden meccsen olyan odaadással játsszon a csapat, ami rá jellemző volt az elmúlt években. De ehhez nem lesz elég a három csapatrész, ehhez az edzőktől is sokkal jobb munka kell. Ha egy bizonyos átlag alá megy akármelyik társaság (O, D, ST, edzők), akkor abból könnyen kiesés lehet.

Na, az első lépés a Titans ütése!

Sokan Brady-re próbálják kenni az idénybeli gyenge O szereplést. A külföldi fórumokon is elég sok Patriots szurkoló Brady távozásában látja a csapat jövőjének a megoldását. Vannak, akik udvariasabban, vannak akik vehemensebben követelik a visszavonulását. Nyilván láttunk tőle pontatlan passzokat az idény során,  többet mint megszoktuk, de: 1. amíg nem sérült le előtte az O-fal meghatározó része és/vagy volt két ligaelit elkapója (AB és egy egészséges Edelman) addig szanaszét szedte az ellenfelek védelmét idén is. 2. A sérülések és a kényszerű helyettesítések után az O-fal sokáig szinte semennyire sem tartott és a futójátékunk sem létezett a fal futástámogatásának, valamint a szintén lesérülő Develinnek a hiányában. Vagyis az ellenfeleink számára egyértelmű volt, hogy gyakorlatilag csak a passzjátékokat kell levédekezniük.3. Gronk visszavonulása után nem sikerült jó TE-t igazolnunk, vagyis a passzjáték és a fal játékát támogató blokkolási képességünk is gyengült. AB-val és Gordonnal alighanem ez nem okozott volna végzetes problémát, de nélkülük ez nagyon komoly gondot jelent. 4. AB és Gordon kiesése után jól láthatóan nem maradtak olyan elkapóink, akik rövid idő alatt képesek lábon megverni a védőiket és tisztára tudnák játszani magukat. Edelman igen, de őt mindig legalább két ember fogja és már egy ideje sérülten játszik. 5. Nagyon sok a drop. Amikor jó helyre mennek Brady passzai, akkor sem fogják mindig az elkapók biztos kézzel, sőt. NFL szinten egy elit elkapóval szemben nem az az elvárás, hogy ne dropoljon, hanem az, hogy szinte lehetetlen elkapásokat is csináljon meg. A dropok pedig úgy általában sem segítik az irányító bizalmának a megszilárdulását.6. Több meccsen jól láthatóan gyenge volt a gameplan, a time management, érthetetlenek a játékhívások. Ezekért szintén nem Brady felel. De ezeket a pontokat már számtalan elemzés igazolta, mégis leírsz egy olyan mondatot, hogy a csapat "Brady játékának az ellenére" nyert meccseket. Látva ezeket a méltánytalan szurkolói megnyilvánulásokat, már én is is azt mondom, hogy vonuljon vissza Brady, sőt inkább igazoljon el és mutassa meg, hogy egy másik csapatnál mit tud alakítani, mi pedig lássuk meg, hogy mire megy a csapatunk nélküle.

A gyenge o szereplés szerintem összetett kérdés, amiben Brady-nek is megvan a maga sara.

Most akkor Dalton, Trubisky is valójában egy remek irányító, csak gyenge előtte a fal és az elkapói sem jók?

Eddig nem az volt a mondás, hogy Brady azért jó, mert gyenge elkapókból is jókat csinál? Meg az, hogy abban a legjobb, hogy akkor is pontos, ha nincs ideje (merthogy a fal gyenge előtte)? (De. Amúgy ezek igazak is voltak azzal kiegészítve, hogy kritikus helyzetekben is ilyen tudott maradni).

Sajnos az NFL-ben az irányítók teljesítményét is a statisztikák alapján mérik, ráadásul ugyanazon statisztikák alapján, amik alapján őt tartják (velem együtt) a GOAT-nak. Senki nem vizsgálta, hogy azért volt jó, mert mellette játszott az nfl valaha volt egyik, ha nem a legjobb TE-je, slot elkapói stb. Ugyanezen statisztikák alapján az idei TB az erősen közepes irányítók közé tartozik. Van amiben jobb, de olyan is (pl. nyomás alatt), amiben sokkal rosszabb. De az elittől bárhonnan nézve messze van. Jelenleg pontosan úgy vagyok a kérdéssel, mint a rookie irányítók esetében: nem igazán tudom eldönteni, hogy azért nem az igaziak éppen, mert gyenge körülöttük a csapat, vagy mert nincsen meg bennük (Brady esetében természetesen már) a potenciál. Még az is lehet, hogy sérült, bár ez nem annyira látszik, mint Edelman-en.. Ahogyan az is, hogy öregszik csupán és tényleg lefőtt a kávé. Valószínű erről JMD sokkal többet tud, lehet ezért is hívja azokat a  játékokat, amiket..

Azonban az, hogy TB eddig olyan amilyen, semmit nem jelent nemhogy a következő szezonra, de a következő meccsre nézve sem. Ha valaki, akkor pont ő az aki össze tudja szedni magát. Nyert a csapat már hasonló qb rating mellett (ellenére 😁) gyúrút, igaz nem a wild card körből indulva.

Az utolsó 9 meccsen produkált 5:4-es mutató azért nem tölt el vérmes reményekkel.

"De ezeket a pontokat már számtalan elemzés igazolta, mégis leírsz egy olyan mondatot, hogy a csapat "Brady játékának az ellenére" nyert meccseket."

Ha már idézel, idézz pontosan, mert nem ezt írtam. Nyilván én is tisztában vagyok a fal, az elkapók, a játékhívások stb. fontosságával. Vannak olyan mutatók (jó/rossz passzok aránya), amelyek alapján nem egyértelmű, hogy a rossz passz miért lett az. Rossz passz az is, ha 3 méterrel túldobja a QB a WR-t, és az is, ha a WR egy tökéletes passzt képtelen elkapni, négyen beleütnek, és INT lesz belőle. Ajánlom figyelmedbe a Football Outsiders oldalát, ahol egy kicsit összetettebb QB-rangsor található, és amely jobban méri az adott QB teljesítményét, "hozzáadott értékét". Érdemes megnézni Brady visszaesését a DVOA és a DYAR mutatók tekintetében 2017-től. Sokatmondó, hogy gyakorlatilag a középmezőnybe sorolják. 

Ez nem gondolnám, hogy méltánytalan szurkolói megnyilvánulás lenne a részemről. Főleg úgy, hogy maga Brady is elismeri, hogy jobb teljesítményt kell nyújtania neki is és a támadóknak is. Én úgy gondolom, túlzottan is méltányos az a szurkolói felfogás, amit te és sokan mások is képviselnek, hogy bizonyos szent tehenekkel kapcsolatban nem lehet vagy nagyon óvatosan lehet negatív kritikát megfogalmazni. Mintha elképzelhetetlen lenne, hogy egy 43. évében járó játékos esetleg nem olyan jó már, mint 5-10 éve... Mintha reflexszé vált volna bizonyos Pats-szurkolókban, hogy amikor Bradyvel kapcsolatban valami negatív dolog jön elő, akkor azonnal máshol keressék az okokat. Pont az vezet helytelen következtetésekre, amikor valamit kizárunk a lehetséges megoldások közül.

A probléma összetett. Nem túl jó a fal, ezért nem nagyon tudunk futni. Mivel nem nagyon tudunk futni, a védelmeknek inkább a passzok ellen kell készülniük. Ez pedig megnehezíti az elkapók és az irányítók dolgát.

Lehet találni mentő körülményeket Bradyvel kapcsolatban, de amiket összeszedtél, azok alapján úgy tűnhet, hogy Brady még mindig a liga legjobb irányítója lenne, ha jó lenne a fal, az elkapók el tudnának szakadni, és nem ejtenének el passzokat, ha lenne futójáték, és normális lenne a játékhívás... Nos, ha ez mind meglenne, akkor lenne kb. 10 olyan QB az NFL-ben, aki űrszámokat tudna produkálni ilyen körítéssel. 

A szezon korai meccsein, amikor még nem sérült szét a maradék O-fal és volt egy AB is Edelman mellett, senkiben sem merült fel, hogy Brady kiöregedett. Ezt a "szent tehenezést" inkább hagyjuk. Egyesek már két SB győzelemmel ezelőtt elcserélték/elküldték volna Bradyt.Ami Brady hibája, azt szerintem is neki kell felróni.Felsorolod a problémákat, amik nélkül 10 űrszámos QB lenne minimum a ligában. Ez igaz lehet, de azért az is igaz, hogy kevés olyan csapatot látunk a playoff-ban, amelyeknél a felsorolt problémák mindegyike jelen van, a miénken kívül. Ahogy egyáltalán nem tudok olyan QB-t felidézni, aki a közepesnél jobb teljesítményt tudott volna felmutatni ilyen problémák mellett. Talán a mobilisabb, futásban erős és gyors QB-k jobban tudnak alkalmazkodni egy ilyen problémahalmazhoz, mint egy zseb-irányító. De azok meg nem töltenek el közel két évtizedet sikeresen egy élcsapatnál, mert előbb agyoncsapják őket és/vagy lelassulnak. De egy ennyi sebből vérző csapategységben, mint a jelenlegi Pats O, nem pont az irányítót emelném ki, min problémaforrást.

Halihóóóóó,

Szerintem:

UP:

  • Rowe végre 2. körös pickhez méltóan játszott… Kicsit megkésve???
  • Guinness rekordok könyvébe – 1 play 3 fumble 1 turnover
  • Gilmoret visszarángatta Fitzpatrick és Parker a földre (remélem!!!)

DOWN:

  • Mi, Pats szurkolók, hogy nem szavaztunk elegen és így a Sport1 Tv Chiefs meccset adott (bár ezt a meccset, háááát...)
  • JE --- Fitzpatrick szakálla nagyobb
  • Elandon Robertset miért látom a pályán minden playben???

Up: anti.pass futásban vetett hite ( egyszer bejön és akkor sok sörrel jövünk Neki ) mellett FunHun zseniálisan jó Up&Down elemzése ( mellesleg ezért is járna a sör ).

Szép hívás volt Roberts TD-je, csak ezt már nem sütjük el a playoff-ban. Pedig minden bizonnyal oda lett “tervezve”. Buék mindenkinek!

Én még UP-ba tenném Florest. Szerintem kiválóan managelte ezt a meccset. (Ja ő már nem Patriots családtag..., csak a szívemben marad az örökre...)