Ups & Downs - 9. hét: Patriots vs Colts

Kép
Ups

Egy újabb, védelem által dominált meccsen tudott győzni a Patriots, 5-4-re javítva ezzel az idei mérlegét. Most következik a bye week, előtte viszont még megnézzük, kik kerültek az UP-ba és DOWN-ba a héten!

UP

Matthew Judon - Josh Uche: Ez az a páros, amitől tavaly és idén is nagy dolgokat vártunk, ám eddig utóbbinak csak jó snapjei, semmint jó meccsei voltak. Ez az elmúlt hetekben változni látszik, Judon még mindig ellenállhatatlan, de most fiatal poszttársa is felzárkózott mellé. A Colts támadófala nem tudott mit kezdeni velük, mindketten három sackkel zárták a találkozót. Judon ezzel már 11,5 sackkel áll, mindössze egy kell neki, hogy beállítsa a tavalyi csúcsát - egyértelműen versenyben van az Év Védője címért.

Jonathan Jones: A veterán cornertől az elmúlt években megszokhattuk, hogy remekül játszik a slotban, eleinte még a speciális egységben is szóhoz jutott. Idén bizonyítja, hogy továbbra is az egyik legsokoldalúbb corner a ligában; idén a szélen is jól játszik, most ráadásul bemutatott egy blokkolt puntot is, ami könnyű hat pontot eredményezett a támadóknak. A meccsvégi picksix már csak hab volt a tortán...

Ja'Whaun Bentley: Bentley is az egyik legjobb meccsén van túl, mióta a ligába került. A Colts egyértelműen a futójátékkal próbált meg yardokat szerezni, ám a veterán játékos remekül szervezte a védelmet, rengeteg szerelést csinált meg az ellenfél futóin, és Ehlingerhez is odaért. Ennél többet nem lehet kívánni egy linebackertől - remekül átvette Hightower helyét a védelemben.

DOWN

Jake Bailey: Nem tudom meddig maradhat még rosteren ilyen teljesítménnyel a topfizetéssel bíró punter... Ezúttal hét puntja volt összesen, azok közé egy szép befért, de két-három egész borzasztó rúgása volt, az utolsó konkrétan hét yardos lett. Jött ugyebár egy punter a PS-be, de ha így folytatja Bailey, akkor könnyen az aktív keretben találhatja magát Palardy. Értékelhetetlen teljesítmény...

Támadófal: A támadófalba Andrews hiánya továbbra is érezhető, az idei elsőkörös guard Cole Strange nélküle nagyon elveszettnek tűnik - borzasztó meccse volt a vasárnapi. Összességében már második meccse játszik rosszul az egység, egyedül Michael Onwenu emelhető ki, aki most is a legjobb volt közülük. Az elmúlt években és idén is látjuk (mind a Patriotsnál, mind más csapatokban), ha a támadófal gyengén szerepel, akkor sok jó nem várható a támadóktól sem.

Mac Jones: Jonestól továbbra sem az a teljesítmény érkezik, amivel potens csapattá válhat a rájátszásban vagy azért harcolva a Patriots. Ezúttal is volt néhány szép passza, de konzisztensen nem tud jól teljesíteni, ráadásul több olyan helyzet is volt, amiket tavaly "simán" megdobott. Természetesen a támadófal minősége az ő játékára is kihatással van, de ettől több kell a bye week után.

Hozzászólás

Én Baileyt egyszerűen nem értem. A többiekéhez képest egy egyszerű feladatot/mozdulatsort kell gyakorolnia és ezt képtelen rendesen megcsinálni. Pláne azt nem értem, hogy a nyáron mi történt vele, mert tavaly egészen elfogadható volt, erre ebben a szezonban konkrétan össze-vissza rugdal. Ő nem függ a rendszertől, legfeljebb a távolságtól meg a széltől. Számomra ez "csak" gyakorlás kérdése, egyszerűen nem értem, hogy hogyan nem tudja magát a megfelelő szinten tartani. Mintha már nem érdekelné, mintha a szinte szokásos nagylóvé fertőzése lenne. Vagy olyan sérülése van, amiről nem mernek beszélni.

Lehet Cardonával is van valami, mert mintha többször is azt láttam volna, hogy Bailey-nek szinte a földről kellett felkapnia a snap-et.. aztán lehet tévedek.

Én is azt gondoltam, hogy ebben nem lehet gond, ugyanazt kell csinálni.

DE elolvastam Meskó Zoli könyvét, abban leírja, hogy milyen személyes harca volt a megfelelésért. Amikor nem ment neki, akkor volt valami változás (már nem emlékszem pontosan), így megkérték, hogy máshogy és máshova rúgja a labdát mint tette azt évekkel előtte.

Ezt a változást én nem értettem / nem észleltem akkor a szezon során, csak a könyvből értettem meg.

Szóval itt is lehet ilyesmi a háttérben, amit mi nem látunk. De lehet az is, hogy egyszerűen csak a nagy pénz a megnyugtató pont. Spoiler: erről is beszéltünk a tegnap felvett Podcastban, amit már hallgathattok. :)

MJ-nél én azt láttam, hogy nagyon arra koncentrált, hogy még véletlenül se adja el a labdát. Ami persze ok, de az NFL-ben nem lehet mindig biztonsági jatékot játszani.

MJ-t újra fel kell építeni, mert úgy tűnik szétesett. Ráadásul nehezített pályán mozog a fal miatt. Első lépésnek jó, hogy végre volt egy meccs, amin több TD-t szerzett, mint ahány labdát elveszített, de remélem öles léptekkel halad tovább a tavalyi formája felé. 

Nem vagyok óriási MJ fan, de most nem tettem volna DOWN-ba. Amennyiben DOWN egy Ofal, a zsebQB produkciója korlátozott, ráadásul a tragikus játékokat sem Ő hívta. 

Elsőre nálam sem volt az, de elég sok videót, elemzést láttam, ahol kiemelik hogy az olvasásban elég sok hibát vétett. Ráadasul a PFF-nél is asszem ez volt az idei leggyengébb meccse. 

Olvasni? Többnyire már az első betűnél vagy már semmit sem látott vagy a földön heverészett vagy az életéért küzdött. Nem sokkal volt jobb helyzetben, mint Ehrlinger. A két fumble két támadás vett el Tőle. 

34 dropbackből 13-szor került nyomás alá a PFF szerint (38,2%). Hozok két példát ahol szerintem hibázott:

1. 

2. 

A másodiknál mennyit láthatott esetleg jobbra? Kb mindkét fal ott tömörült közte, és a jobboldali elkapók között. 

Igen, ez egy jó kérdés, hogy mennyire takart előtte a fal. Ami igazán fájó, hogy nem is néz arra, végig Stevensont követi a szemével. Ha mondjuk elnéz jobbra és utána egyből vissza, akkor lehetne arról beszélni inkább, hogy a takarás miatt nem dobta meg a passzt KB felé szerintem.

Ez a kettő legyen a legnagyobb hiba :)
Smith passz szerintem necces, el lehet dobni simán, de csalóka a közvetités képe. A coaches filmben látszik, hogy azért ez nem olyan egyszerű mutatvány. Akkor állítottam meg a képet, amikor Jonnu megfordul, itt előtte nem lehet elengedni a labdát, mert hasba dobja, ha nincs ideje lereagálni, mert ez egy lézer lenne nagy erővel. De elég jó a cover és a futás irányában is áll egy védő.
Jonnu átadás hátulról

A másodiknál a coaches filmben látszik, hogy Thornton az első olvasás és mivel a deep játék nem nyílik ki, így marad Stevenson végére. A Bounch formációban Bourne kb csak a kitámasztásakor dobható meg. Amikor levált Thorntonról, onnantól nehéz megdobni Bourne-t, igaz nem lehetetlen. A védők amúgy közelebb vannak hozzá, csak a twitter képen az pont nem látszik.

A kitámasztás pillanata

Tökéletes példája ez annak, hogy két szurkoló/szakértő, aki általában hasonlóan gondolkozik is láthat másképpen egy-egy playt, de közben teljesen kulturált módon tudja elfogadni a másik véleményét és a sajátját is így megfogalmazni.

Igen, nekem ez a "pengeváltás" nagyon tetszett, főleg, hogy mindketten alátámasztottátok a véleményeteket. Köszi!

Hát én már odáig jutottam, hogyha támadnak a fiaink én addig elkapcsolom a meccset, mert amit a fal meg MJ előadott ezen a 9 meccsen én már nem bírom idegrendszerrel. (Tudom, 2 meccset Zappe játszott) 

Értem Én ezeket az elemzéseket és véleményeket és köszönet a megosztásukért, de ebben a cikkben MJ DOWN szerepe a vitatott és nem két snapje (Egyébként bármelyik, akár elit QB-nél is lehet néhány ilyen hibás? snap-et találni.). A Gamebook szerint 30/20 a passzaránya ez közel 67%, miközben 4x sack-elték, 7x megütötték, és 4x szabálytalankodott a fala (Strange-t le kellett ültetni, mert mintha ott se lett volna). Noha MJ egyáltalán nem játszott jól, de a szita fal egyenes következménye, hogy a zsebQB nem volt/lehetett volna jobb, ráadásul fogalmunk sincs a play hívásokról, amelyeket nem igazán írja/írhatja még felül. Változatlanul nem értek egyet a DOWN-jával, ami a kirívóan rosszaknak jár.