Ahogy Bill Belichick látta - Week 6

Kép
Ahogy BB látta

Minthogy az ötödik heti Belichick Breakdown cikkből kimaradt a védelem, ezért ezúttal afféle kárpótlásként két defense play Belichick-féle elemzését választottam.

Az első Gilmore interception-ja a harmadik negyedből, amelynek sikere elsősorban annak köszönhető, hogy a defense felismerte azt, amikor Jones "lefülelte", hogy a védelem mire készül és ezért megváltoztatta a játékhívást (amerikai foci szakkifejezéssel ez az  "audible"), és ezen felismerést remekül át tudták ültetni a védekezési sémába.

 Bill Belichick: "Úgy gondolom, hogy Jones azért lépett fel a centerhez és jelzett az elkapóknak, mert ez egy olyan play-ük volt, amelyet Cover 2 védelem ellen szerettek volna futtatni [a Cover 2 védelem lényegében azt a felállást jelenti, hogy a két safety a secondary közepén helyezkedik el, és hátsó zónákat fedezi]. A belül felálló elkapók tükör útvonalat futottak, ami azt jelentette, hogy a belső receiverek egy deep out útvonalat [az elkapó kb. 10-15 yard megtétele után 90 fokos szögben élesen bevág, és az oldalvonal fele fut] vagy flag útvonalat [az elkapó kb. 10-15 yard megtétele után 45 fokos fordulatot tesz, és az oldalvonal fele fut] futottak, míg a külső elkapók, illetve a futó pedig csak egy rövid útvonalat futottak középre. És az első esetben a tight end-re dobták a labdát, és szereztek vele 15 vagy 18 yardot, vagy legyen az bármennyi yard is."

bb61

bb62

1. kép: Daniel Jones fellép a centerhez, áthívja a játékot és jelez az elkapónak , majd a 2. képen az látható, hogy ezen első alkalommal milyen távol is volt egymástól a tight end (piros körrel jelölve) és a Gilmore (sárga karikával jelölve).

Bill Belichick: "Majd egy kicsivel később, ugyanabban a drive-ban, nekem úgy tűnik, mintha ugyanazt vették volna elő, de ezt persze nehéz megmondani. Lehet látni, hogy az irányító fellép, ugyanazt a jelzést küldi az elkapóknak, akik ugyanabban a formációban is állnak fel, illetve látja a két safety korábbihoz hasonló elhelyezkedését. És az útvonalak is ugyanolyanok, de ezúttal Gilmore felveszi a tight end-et, és mivel Jones ugyanoda dobja a passzt, interception-t szerez. Sok esetben, ha van egy látványosan jól működő play, elgondolkozol, hogy lehet, hogy miért nem hívjuk gyakrabban. És hát itt a példa, ugyanazt a play-t hívni újra és újra az NFL-ben nem egy jó ötlet, mivel a védelem felismerheti a játékot. Mindenki nagyon jó munkát végzett, hiszen az összes elkapót levédekeztük, és Jones megpróbált azt a passzt "begyömöszölni" valahogy Gilmore mellett, de ez végül nem sikerült."

bb63

bb64

3. kép: Daniel Jones ismételten áthívja a játékot (Bill Belichik karikázása), majd a 4. képen azt lehet látni, hogy Gilmore ezúttal már a tight enddel ment és nem az elkapójával (pirossal bekarikázva).

A másik Bill Belichick által elemzett, és a cikkemben bemutatott play pedig a hét védő jelenete szavazást vezető play: Van Noy touchdown-ja.

Bill Belichick: "Ez egy harmadik és kilenc yardos szituáció volt, amikor is blitzeltünk. A safety-k két ellentétes oldalról érkeztek és Jamie Collins pedig a futót fogta egy-az-egyben. Amikor megverte a blokkját, Zeitler-t [Kevin Zeitler, a Giants guard-ja], Devin, mint passzsiettető, már látta, hogy passzjáték lesz, és egy szép játékot csinált meg azzal, hogy megfordult, leszerelte a futót. Eleve egy jelentős yard-veszteséggel járó play lett volna, de aztán érkezett Jamie, aki pedig képes volt a labdát kiütni. Azt is lehet látni, hogy milyen jól reagáltunk erre, jó néhány kék mezes játékos volt a labda közelében, ami mindig egy jó dolog. Mindig több esélyed van fumble-t szerni akkor, ha több játékosod van a labda közelében, mint az ellenfélnek. Ezután Kyle összeszedte a labdát és pontot szerzet."

Scott Zolak: "És nagyon jó volt a lábmunkája az oldalvonal mellet: ő nem szokta azt kérni, hogy hadd legyen nagyobb szerepe az offense-ben?"

Bill Belichick: (nevet) "Hát igen." "Ez mindenképpen egy nagy játék volt a számunkra, hogy képesek voltunk touchdown-ra váltani a labdaszerzést. Ha felülről nézzük meg a játékot, akkor látható, hogy McCourty nagyon jól megoldotta ezt a játékot, hiszen tudták, hogy támadni fogja az irányítót, és így is kialakítottak egy kis helyet a screen passznak. Devin nagyon jól felismerte, hogy passz következik, és Jamie-vel együtt megcsinálták a tackle-t." 

bb65

5. kép: Devin McCourty felismerve, hogy passzjáték jön, már fordul is, hogy szerelje a futójátékost.

Bill Belichick: "A szabad labda körül pedig nagyon sokan voltak, és ha nagy forgalomban kell megszerezni a labdát, akkor az a szabály nálunk: ha van ellenfél körülötted, vetődj rá a labdára -- ha labda szabad, akkor pedig szedd össze és szerez pontot. És ez egy jó példa erre, mivel Devin helyesen megpróbált rávetődni a labdára, de az kiperdült, és így Kyle tudta összeszedni a labdát, volt helye is, és pontot szerzett belőle. Nagyon jó döntést hozott mindkét játékos a pályán. "

bb66

6. kép: Devin McCourty valahol a rakás alján, Kyle Van Noy-nak pedig van helye, hogy összeszedje a labdát, és pontokat szerezzen.

Akit pedig a teljes elemzés érdekel, benne Winovich blokkolt punt utáni TD-jének elemzésével, valamint Julian káprázatos testcselével, a Patriots hivatalos oldalán, ide kattintva meg tudja tekinteni a teljes adást.

Forrás: Patriots.com

 

Hozzászólás

Ez a legjobb rovat szerintem. Köszi!

Nagyon jó az Öreg fejével átnézni az egyes játékokat, köszönjük a fordítást! :-)

OFF

A Jets meccsre Gordon, Izzo, LaCosse OUT (Persze Bennett is.) Kérdéses: Burkhead, Dorsett, Chung, JE, Olszewski

Rohadt nehéz meccs lesz! :(