Szubjektív szezonfelező

Kép
Pats_logo

Elérkezett ez az idő is, a csapat előző héten nem lépett pályára, én pedig - ahogy ígértem - érkezem egy teljesen szubjektív cikkel, ami a saját véleményemet, meglátásaimat tükrözi néhány statisztikai adattal kiegészítve.

Kezdjük a cikket nagyon az elején, egészen az edzőtáborral, ott ugyanis már történt néhány érdekes dolog. Volt ugyanis egy Maurice Harris, aki augusztusban tündökölt, aztán szeptemberben már nem kapott rosterhelyet. Volt egy Brian Hoyer, aki sokak szerint az egyik legjobb csereirányító a ligában, ő sincs már a Patsnél. A védelemről már ekkor is szuperlatívuszokban beszéltek az újságírók, valljuk be őszintén, nem véletlenül.

A sorozatos augusztusi sérülések után a WR állomány igencsak megcsappant (Dontrelle Inman, Braxton Berrios és Gunner Olszewski volt a három legjobb elkapó), ehhez képest két hét múlva Antonio Brown, Demaryius Thomas, Josh Gordon, Julian Edelman négyes is pályára léphetett volna. Rettentő hullámzóan történtek a dolgok Foxboroughban, még akkor is, ha ez az eredmény szempontjából nem igazán mutatkozott meg.

De térjünk rá egy picit konkrétabban a dolgokra: külön-külön minden lejátszott meccsről nem fogok pár sort írni, sokkal inkább úgy tekintek erre a cikkre, mint egy mérkőzés első félidejére, mintha most kéne elvégezni a "halftime adjustmentet", felkészíteni a csapatot a második félidőre. Ezután pedig 2-2-2 játékost fogok kiemelni, akik jobban, rosszabban teljesítettek, illetve, akiktől én sokat várok a szezon második felében.

A szezon nagyszerűen indult, a labda mindhárom oldalán meghatározóak tudott lenni a Patriots, egyedül a futójátékkal volt (és van) gond. Következzen a lerágott csont: Na de milyen ellenfelek ellen? Hiba lenne ezt a tényezőt figyelmen kívül hagyni, nem is fogom. Az ellenfelek 30-52-es mérleggel állnak, amire tényleg nem lehet mondani, hogy elit mutató...

DE! Ne felejtsük, a szezon első meccsén, ami mindig borzasztó nehéz, a Big Bennel felálló Steelerst simáztuk le. Igaz, a Dolphins, Jets, Bills, Redskins meccseken nem az NFL top támadóegységei voltak az ellenfeleink. A Browns és a Ravens már más tészta még akkor is, ha a számok alapján a Browns támadósor számai nem az eget verdesik, ott azért olyan playmakerek vannak a csapatban, akikkel komolyan számolni kell, a Ravenst pedig már kiveséztük a múlthéten.

Mennyire jó akkor ez a védelem? - tehetnénk fel a kérdést. Az engedett yardok (249,3) és engedett pontok (8,2) alapján első. Érdemes-e pusztán a számok alapján kijelenteni valamit? A válaszom: Elég jó, illeve szerintem nem. Az bizonyos, hogy az ellenfelek Total YDS/game mutatói így festenek sorrendben a 10. hét után: 28., 31., 32., 23., 30., 24., 32., 19., 2. Ez megint táptalajul szolgálhatna azoknak, akik azt mondják, hogy ez a védelem csak a gyenge csapatok ellen működik - részben igazuk is van. Ebből azonban (szerintem) nem érdemes hosszú távú következtetést levonni, hiszen csak egy top támadóegységgel játszott a Patriots, a saját szempontjából egy bye-week előtt, míg az ellenfél hazai pályán, bye-ról érkezett. Ezzel kapcsolatban a következő 4 mérkőzés lesz a meghatározó - Eagles, Cowboys, Texans, Chiefs - ott fog kiderülni igazán, hol is foglal helyet a védelem a ligán belül. Ha hű akarok maradni a cikk elején említett félidős hasonlatomhoz, akkor azt mondanám, az utolsó drive-ig minden tökéletesen alakult, most viszont lépni kell egy-két szintet felfelé, hiszen az ellenfél vérszagot kapott.

Térjünk át a támadókra: itt a legnagyobb gond egyértelműen a támadófal, illetve David Andrews hiánya, még akkor is, ha az őt helyettesítő Ted Karras messze nem játszik rosszul, (habár a PFF Grade nem erről árulkodik) viszont Marshall Newhouse rémgyenge szezont teljesít (7 sack, 10 QB hit, 8 pressure, 3 holding büntetés, 61,5-ös PFF Grade), illetve Shaq Mason teljesítménye is visszaesett (68,2-es grade), ő is megérzi Andrews hiányát. Innentől kezdve, nagyon sok minden borul, egy 42 éves irányítónak igenis stabil támadófalra lenne szüksége, az idén gyengén muzsikáló Sony Michel szinte képtelen törni magának az utat, ráadásul mindkét fullback már IR-re került. Ha már a védelemnél említettem, akkor itt is megteszem: a szerzett yardokban 15. a Patriots, meccsenként 368 megtett yarddal. A futójátékunk 23., 92,9 yarddal, míg a passzjáték 7., 273,9 yarddal. Elmondható tehát, hogy a szezon előtt sokak által várt - én is köztük voltam - elit futójáték nem érkezett meg. Ebben nyilván nagy szerepe van Andrewsnak, az ismét megsérülő Wynn hiányának, illetve Michel formahanyatlásának is.

Egy dolgot nem említettem még: a TE-játékot. Gronkowski visszavonulásával az nyilvánvaló volt, hogy hatalamas űrt hagy maga után, egy ilyen játékos távozását egy év alatt lehetetlen megoldani véleményem szerint. A Matt LaCosse-Ryan Izzo duó bár mutatott ígéretes dolgokat, de meg sem tudták közelíteni Gronkot, legújabban a veterán Ben Watson az, aki próbálja betölteni a Gronk által hagyott űrt. A TE-nek fontos szerepe van a futójátékoknál való blokkolásban is, Gronkowski ebben is elit volt, így még fájóbb a hiánya.

Az NFL-ben sokan szokták azt mondani egy balhés játékosra, hogy küldd el Belichickhez, ha valaki, akkor ő tud vele mit kezdeni. Ez az idei szezonban megbukni látszik, mind Antonio Brown, mind pedig Josh Gordon távozott, meglehetősen furcsa körülmények között. Brown esetében valószínűleg Robert Kraft mondta ki a végső szót, Gordon esete teljesen más, sokan - köztük én is - értetlenül állok a mai napig a történtek előtt. Jobban belegondolva azonban, a szezon közben megszerzett Mohamed Sanuval a Ravens meccsen szerintem jobb volt a kémia, mint Gordonnal néhány meccs kivételével valaha. Edelman továbbra is jól játszik, néhány hiba benne van az ő játékában is, de hatalmas pluszt tud hozzátenni mindig. Dorsett főleg a szezon elején tündökölt, és ott van még a két újonc is: Harry és Meyers. A második félidőben Belichickesen szólva "jobb végrehajtás - better execution" kell, Wynn és Harry visszatérésével erre van is esély.

A speciális egységről is essen néhány szó, a szezon eleje Gostkowski elhibázott rúgásairól szólt, majd a "sérülése" után érkezett Mike Nugent, aki szintén nem váltotta meg a világot, így már Nick Folk a rúgó a Patsben. Az újonc Jake Baileyvel kapcsolatban kettősek az érzéseim, punterként szerintem jól teljesít - egy-két hibától eltekintve, holderként azonban még sokat kell fejlődnie.

Összefoglalva, a szezon első fele tartogatott pozitív és negatív momentumokat is egyaránt, a következő négy meccs meghatározó lesz a szezonunk szempontjából, most jön a böjtje annak, hogy az első 7-8 meccs alkalmával a gyengébb csapatokkal játszottunk. A játékosállomány az egyik legjobb a ligában, a keretünk az egyik legmélyebb, rengeteg playmaker van a védőoldalon a csapatban, akikről bővebben ebben a cikkben nem szóltam: Hightower, Gilmore, Devin McCourtyKyle Van Noy stb. Támadóoldalon az egyensúlyt kell megtalálnunk, hogy ne legyen ennyire hullámzó a teljesítmény, és akkor ott is van fejlődési potenciál a csapatban.

Térjünk át arra azokra a kérdésekre, amik az Ups cikk alatt érkeztek:

1. Harry játékát én is nagyon vártam a Ravens meccs előtt, nekem egyébként az egyik kedvenc WR prospectem volt a drafton, ám az edzői stáb nagyon helyesen óvatos volt vele. A Lions elleni preseason meccsen azért is sérülhetett meg újra, mert az edzésen összeszedett húzódásból nem gyógyult fel teljesen, ez pedig a fél szezonjába került. A rosteren rajta van, vasárnap szerintem már játszani is fog, de sok snapet én nem várnék tőle egyelőre, inkább a Texans meccstől kezdve látom azt, hogy komolyabb szerepet kaphat az offense-ben.

2. Brady körül elég sok a kérdőjel számomra. Egy 42 éves irányítótól ilyet még nem látott a világ, és több döntésén is látszik, hogy öregszik, én még mindig azt mondom: néhány csapattól eltekintve mindenki örülne annak, ha náluk lenne... Vannak persze (számomra) érthetetlenül pontatlan labdái, rossz döntései, de kinek nincs? Egy ilyen idős irányítótól, ilyen támadófal mögött ez még mindig nagyon szép teljesítmény, a PFF Grade-je 85,2, ami a 7. helyet jelenti. Ha tippelnem kéne: szerintem Bradynek a következő lesz az utolsó szezonja, persze ez nagyon gyorsan változhat, de én valamiért ezt érzem.

3. Az újoncokról együtt szólnék pár szót: A Patriotsnál ez gyakorlatilag megszokott, annyira összetett rendszerről van szó, hogy nagyon kevés embernek sikerül rögtön az első évében elsajátítani. Példának lehet hozni James White-ot, aki az első szezonját gyakorlatilag kiülte, utána pedig látjuk mennyire hasznos tudott lenni. Akkor, abban a helyzetben Shane Vereen jobb volt, jobban tudta a playbookot, jobb volt a pass blockban, elkapásokban. Hasonló a helyzet most Damien Harrisszel, Meyersszel és a többiekkel szerintem.

4. Olszewskit én mindenképpen megtartanám, Edelman sérülése miatt jó, hogy volt egy megbízható returnerünk, én várok tőle egy-két TD-t a szezon második felében.

5. A Newhouse-kérdésre sajnos nem tudok érdemben válaszolni, maximum tippelhetek: valószínűleg az edzéseken Cunningham még rosszabbul teljesít, ezért nem kerül be. Minőségi játékost nem tudunk hozni a piacról a helyére, a cserehatáridő pedig már letelt, marad az, hogy imádkozunk Wynnért...

6. Burkhead és Bentley: Szerintem Burkhead játékára nagy szükségünk van, ő könnyeben csúszik át a játékosok között, amire szükség is van ezzel a fallal. Nyilván a sérülékenysége nagy hátrány, én azonban bízok benne. Bentley helyzete érdekes számomra, mert futás ellen gyengén teljesít, coverageben azonban elég jól, ahhoz képest, hogy Elandon Roberts-féle játékosnak volt titulálva a draft előtt. Az ő teljesítményénél figyelembe kell venni azt is, hogy három nagyszerű LB alkotja a csapatot, így neki kevesebb esély jut a bizonyításra.

Szezonfelező Ups&Downs díjak

UP

Jamie Collins: Az egyik legfontosabb láncszeme a védelemnek, a tékozló fiú hazatért. A Cleveland Brownstól kivágott linebacker legszebb napjait idézve játszik idén, mindenhol ott van a pályán, hihetetlen elánnal veti bele magát a játékba. 48 tackle, 6 sack, 4 QB hit, 8 pressure, 3 INT (egy picksix), 2 kiharcolt és egy megszerzett fumble, 7 leütött labda. Sokak számára okozott meglepetést a játéka, csak így tovább. A PFF-nél 83,6-os értékelést kapott, ami az 5. helyre elég a linebackerek között.

Jonathan Jones: JonJon konkrétan a legjobb CB a ligában a PFF adatai szerint, 88,8-as értékelésével. A szezon előtt új szerződést kapó slot cornerback bizonyítja, miért fizettek annyit neki Belichickék. 30 felé dobott passzból csak 13-at szereztek meg az elkapók, 170 yardért és egy TD-ért, valamint van 5 leütött passza is. Az a touchdown Golden Tate 60+ yardos, szerencsés elkapása után született, ezt figyelembe véve még impresszívebb ez a mutató.

DOWN

Marshall Newhouse: Szegény Newhouse állandó szereplője a rovatnak, így most sem maradhatott ki. A főbb statisztikáit már a cikk korábbi részén leírtam, így most csak annyit fűznék még hozzá: van olyan alapanyag, amiből még Dante Scarnecchia sem tud elit támadófalat kihozni. Wynn visszatérése után egyébként el tudom képzelni, hogy Newhousetól akár meg is válhat a csapat, de csak extrém esetben. Nagy valószínűséggel Cunninghamnek nem lesz maradása Foxboroughban.

Sony Michel: A tavalyi playoff egyik legfontosabb játékosa a szezon első 9 meccsén rettentően szenvedett, pedig én egy kimondott breakout évet vártam tőle. 3,3 yardos átlaga pocsék, és bár szerzett 6 touchdownt, a játéka meg sem közelíti azt a színvonalat, amit a szurkolók, szakértők várnának egy korábbi első körös játékostól. A szezon előtt "beharangozott" elkapásaiból sem láttunk sokat eddig, a támadófal minőségbeli romlása az ő játékára is többszörösen rányomta a bélyegét.

RISING

Ebbe a kategóriába kerülnek azok a játékosok, akiktől én sokat várok a szezon második felében.

N'Keal Harry: Kitől mástól várhatná az ember, hogy a néha akadozó támadógépezetet fellendítse? Harry ígéretes dolgokat mutatott rövid előszezonja alkalmával, ráadásul már jó ideje együtt edz a csapattal is, volt ideje felvenni a fordulatot, hatalmas várakozással tekintek bemutatkozása elé. Az már csak hab lenne a tortán, ha ezúttal is egy elsőkörös tehetség repítené a Super Bowl győzelem felé a csapatot, ahogy ez a tavalyi szezonban történt...

Chase Winovich: Abban is bízom, hogy Wino egyre több lehetőséget fog majd kapni, az első héten sok snapet kapott, azóta viszont nem igazán. Benne abszolút megvan minden olyan adottság, ami a Patriotsban ehhez a poszthoz szükséges, remélem az edzői stáb is bátran nyúl majd hozzá, hiszen eddigi teljesítményére abszolút nem lehet panasz: 4,5 sack, 4 QB hit, 6 pressure, 1 kierőszakolt fumble, 3 kiharcolt holding büntetés és egy touchdown. Akkor sem leszek persze boldogtalan, ha igazán komoly lehetőséget csak jövőre kap majd, Foxboroughban ez a "megszokott", de Harry mellett ő volt a másik olyan újonc, akiért titkon imádkoztam.

Ez volt az én szubjektív szezonfelező cikkem, én így láttam az első 9 meccset, ha valami esetleg kimaradt, amire kíváncsiak lettetek volna, komment formájában nyugodtan kérdezzetek rá.

Forrás: NFL.com Twitter - Jeff Howe ProFootballFocus

Hozzászólás

Hatalmas és jóleső meglepi volt mára a cikked, pláne ebben az ínséges két hétben, nagy köszönet érte! :)

Első olvasatra, számtalan értékelő gondolatod, elmélkedésed gyakorlatilag az enyém is, s még többször el kell olvasnom a fentieket, h. esetleg érdemi kommentet tehessek.

 

Bár a cikk témájához szorosan nem tartozik, de így most még (az említett) Gronk jut eszembe...bár lassan lerágott csont lesz az esetleges visszatérése (sztem élje csak a sporton kívüli életét), de mégis érdekelne, ehelyütt netán van-e valami új gondolatod róla, esetleg a róla való szórványos média felvetésekre is reagálva? A november végi határidő előtt szerintem érdekes/aktuális lehet még egy utolsót elmélkedni erről is. Még az is lehet, h. ez a téma egy külön írást is megér. ;)

Gronkról továbbra is az a véleményem, ami eddig: élje a sport utáni életét, borzalmas lenne látni, ha belerokkanna a visszatérésbe:) Bár imádom/imádtam a játékát, a legnagyobb kedvencek egyike, de abszolút racionális döntést hozott, amiért csak elismerni lehet:) Persze, ha tudnám, hogy nem lesz semmi baja és All-Pro számokat hozna akkor szívesen nézném újra, de inkább nem kell kockáztatni szerintem:)

Van emberke akinek ez okoz örömöt, hogy dislike-ra nyomogat..értelmes embernek ez felfoghatatlan élmény, de hát ez van a 21.században..

Mondjuk valamit javítana a dolgokon, ha nem anonim lenne a like/dislike..vagy csak a dislike..szerintem egyből elvenné az orgazmus élményt az ilyen fajtától ez..Meg amúgy is, vállalja mindenki a véleményét, ha like, ha dislike akkor is..

Könnyen lehet, hogy rám célzol, megnyugodhatsz, én nem nagyon szoktam diszlájkolgatni csak téged, mondjuk te hsz-eidet is rég tettem már, de ezt most muszáj volt, ha már tálcán kínáltad. :) Én szegény hopit nem értem, lassan már levegőt sem vesz, de még a legártatlanabb hozzászólásaira is rendszerint jön 5-6-10 diszlájk. 

Kár, hogy respectlaci, alias winamaxdank, alias TopinInasPA nem aktív mostanában. Na erre most lesz vagy 20 nem kedvelés. :)

Engem nyugodtan dislike-oljál, tartalomtól függetlenül. Kinek milyen öröm jut az életbe..Nyilván van ebben valami szellemi gubanc, de hát kinek mi jutott ezen a téren is..Van akinek az már önmagában szórakozást jelent a jelek szerint, hogy valaki más nickjét felveszi..Én sajnos messze állok attól, hogy ezt a szellemi színvonalat megértsem..de hát van akinek ennyire futja.

A dislike nevesítése esetén azért gondolom csak megunná az agyament jószág a műveletet, így viszont marad a orgazmus közeli állapot a nyomogatás után..hajrá, hajrá..

Szerintem az ezen az oldalon működő like/dislike funkció annyiban hasznos, hogy a régi honlapon tele volt a komment szekció +1, +100 és társaival, ami ezzel kiküszöbölésre került. Én pl. mindig örülök, amikor látom, hogy ott van pirossal, hogy "1 új", és alig várom, hogy elolvassam. Nem örülnék, ha ez csak egy "+1" lenne. 

Szerintem, de ez az én véleményem, ezzel a like/dislike-al megfelelően ki lehet fejezni azt, hogy az adott kommenttel valaki egyetért, vagy éppen nem. A honlap készítőjéhez érkezett tőlünk is kérés arra, hogy ne anonim legyen, de sajnos nem megoldható.

(Azt, hogy a fenti kérdező kommentje miért kapott dislike-ot pl én sem értem, lehet valaki telefonon félrebökött, vagy passz, ezt mondja meg ő, ha akarja)

Az undisputedban volt, h Shannon Sharpe beszelt Gronkkal es 6-8 kiloval van a versenysulya alatt. Több honap kene h ujra felepitse magät TE poziciora, szoval igencsak valoszinütlen, h lätni fogjuk iden jätszani. 

Igen, de a November 30 csak aktiválási idő, nem kell meccsre beküldeni.

Nagyon extrém hipotetikus esetben lehet olyan is, hogy 53-ba veszik Nov 30-ig, inaktív minden mérkőzésen és hopp az SB-n meg aktiválják.

Nem valószínű eset, de technikailag lehetséges.

Gronk visszatéréséről már csak ebben a hónapban fognak ezerrel cikkezni, mert ha november 30-ig nem aktiválják akkor már semmiképpen sem játszhat ebben a szezonban. Nekem az a véleményem, hogy neki nincs is visszatérési szándéka jelenleg.

Ó Gronk! Kár volt felemlíteni mert tegnap néztem meg a tavalyi KC meccset. Ez a bohém nagydarab fickó, aki termete ellenére olyan gyors volt és azzal a lapát tenyerével elkapta a kritikus pillanatokban neki dobott labdákat és aki egyike volt TB biztos pontjainak! És azok a TD után földhöz vágott labdák! Most elmegyek sírni egy kicsit!

Ui.: Nagyon élvezetes volt az elemzés és remélem sok minden a várakozásod és a mi várakozásaink szerint beteljesülnek. Mondjuk a megy vagy marad-ban nagyon bizonytalan vagyok. Itt sosem lehet tudni.

Valóban nagyszerű cikk. Számomra mindig öröm olyat olvasni, ahol a cikk szerzője a saját véleményét írja le. Ami nekem furcsa, hogy Wise-ból nem látunk túl sokat a meccseken, vagy csak nekem nem tűnik fel. A hétvégi meccsek kapcsolatosan olyan érzésem van, hogy most nagy meccsen fog nyerni a Pats.

Gordon elcserélését/kivágását sokan nem értettük. Ha jól emlékszem Sankó és Ricsi monda a Monday night alatt, hogy egyre többször késett az értekezletekről, indulásokról. Azt meg tudjuk, Belichick ezt senkinek nem tolerálja.

JonJon szerződéshosszabbítás hatalmas lépés volt Belichicktől, évi 7-8 M $-ért tartotta a csapatnál a liga egyik legjobb slot cornebackjét.

Én pozitívan tekintek a hátralévő 7 meccsre, szerintem 6 győzelemmel és 1 vereséggel fogja abszolválni a csapat.

Wisetól én is többet vártam, sok kinti szakértő szerint őt szánták Flowers utódjának, hát eddig nem lett belőle semmi... :)

Gordonnal kapcsolatban, igen, ezek a hírek jöttek ki, az egyetlen dolog, amit nem értek, hogy mi indíthatta el nála ezt a folyamatot... Ha valóban ez történt, akkor abszolút jogos, hogy megváltunk tőle, és ahogy írtam is én a jelenlegi Sanu-Gordon páros közül előbbit választanám:)

Nagyon bosszantó és a csapat szempontjából nagyon hátrányos, hogy pont az O fal gyengült meg tavaly óta nagyon. Brady szempontjából különösen fontos, hogy hogyan védik meg, ill. hogyan tudnak réseket adni a futójátékhoz. Brady sosem volt és már biztosan nem lesz egy LJ,  számára minden fél másodperc plusz nagyon fontos, amit a fal biztosítani tud neki. Minden mérkőzésen megmutatta, hogy ha  a fal biztosítja azt a minimális időt, amely alatt az elkapók el tudnak szakadni a védőktől, akkor még oda tudja tenni a labdát. Nagyon szép TD-k és elkapások születtek így. Az is egyre jobban látszik, hogy nyomás alatt gyengébben teljesít, mint régebben. Én egyedül itt látok visszaesét a játékában, bár fura döntéseket is többet hoz, mint eddig, szerencsére ezek még nem léptek át egy olyan határt, ami már zavaró lenne.  A Ravens ellen is megmutatta, hogy ha a fal megvédi, nagyon szép drive-okat tud vezetni. 

Abban viszont egyedülálló szerintem a mezőnyben, amilyen gyorsan meg tud szabadulni a labdától és aránylag jó százalékban eredményesen.  Az biztos, hogy még soha nem volt  ekkora forgalom idény közben az elkapói között,  ez miatt  most tényleg nem csak duma, hogy  edzésről edzésre, mérkőzésről mérkőzésre fejlődhetnek. Brady híres arról, hogy idő kell neki, mire megadja a bizalmat egy elkapójának, ez az év biztosan kívül van a komfortzónájától. 

Komoly védelmek és támadósorok  fognak következni, az biztos, hogy minden egységnek produkálni kell majd, ebből a szempontból nagyon kíváncsi vagyok a hétvégi produkcióra.  Be fog árazódni mind a védelem, mind a támadók. A Pats mindig híres volt arról, hogy tanulni tudnak az elkövetett hibákból, remélem, hogy rájátszás szintű produkciót fogok majd látni, olyat , amilyet már több csapat is bemutatott az elmúl hetekben.

Halihóóóó,

Erre nem készültem, na mindegy:

UP:

  • BabyBOOM a csapatnál (bár Collins nem tudom miért simogatta a hasát… szóval Ő DOWN!!!)
  • BB-ről sok minden kiderült (zongorázik, főz, …)
  • JE11-nek már túl vagyunk a szokásos éves 1 db túlbuzgóságból fakadó labdavesztésén
  • Josh Gordon veretlen ebben a szezonban (utolsó meccsen 2-ből 2 elkapás) + Hollister beérett és végre igazi TE játékot mutat (utolsó 2 meccsen 3 TD) --- Bocs ezek mégsem…

 

DOWN:

  • Tényleg senki nem tud normálisan beleállni egy szaltóba???
  • Front Office tevékenysége - TB már tavaly is „Too OLD!!! Too SLOW!!!” volt, idénre sem javítottak ezen...
  • Teljes D --- a kedvező sorsolás sem volt elég nekik ahhoz, hogy minden mutatóban vezessék a ligát (csak kapott pontokban, meccsenként kapott pontokban, engedett yardban, yard/playben, szerzett labdák számában, INT-ben, leütött passzok számában, 3rd down kivédekezésben, …)

Kedves Increay,

 

Köszönöm a pontosan megválaszolt kérdéseket !

Nagyon hasonlóan látjuk a helyzetet a jelenről reálisan s a jövőről is.

Örülök a SAJÁTnak s a SZUBJEKTÍVnek !

Örülök a cikkeidnek s ez is remek lett !

 

 

Kedves Increay!

Köszön(öm/jük) ezt a tárgyilagos, +/- mértéktartó, kétségeket és reményeket egyaránt tartalmazó reális értékelést. A legjobban az tetszett, hogy amennyiben a szezont egy meccsnek fogjuk fel, most egy olyan 2. félidő következik, amelyben az első félidő végén "vérszemet kapott" ellenfél négyessel kell megküzdenünk a sikeres szezonért. Reméljük a csapat nem marad az öltözőben...és szinte mindenkinek javulnia kell.

Más. A hozzászólásokban felmerült Wise nem várt, mérsékelt szereplése. Azon spekulálok, hogy talán u.az/hasonló a probléma, mint Bennett-el (A snap számaik kísértetiesen hasonlóak az eddigi meccseken: ~20%). Flowers-el 4-3-as volt a védelmünk és idén nem csak Flowers nincs, hanem a 4DL-os felállás sincsen. Természetesen tévedhetek és Wise "hasznosítására" sincs tippem, de a rotációban/variációkban bizony nemcsak Simon, de még Wino és Calhoun is megelőzi.

Szerintem a valóságtól teljesen elrugaszkodott elvárás az, hogy Michel törjön magának utat, mert ezt a fizikai paraméterei nem is igazán teszik lehetővé. Ha megnézzük a többi futónk átlagát akkor azért látszik, hogy mennyire nincs könnyű dolguk a falunk jelenlegi blokkoló képességei mellett. White átlaga megegyezik Michelével 3,3 yard futásonként, Boldené pedig 3,6 yard. Burkhead az aki kicsit jobb volt, ő eddig 4,3 yardot átlagolt, de ezt a kis pluszt szerintem annak köszönheti, hogy nagyon ügyesen tud mindig egy kicsit még hozzátenni a játékokhoz. Maradjunk annyiban, hogy nem túl egyszerű jelenleg Pats futóként nagyot domborítani. 

Hála a csoportellenfeleinknek, nem nagyon kell attól tartani, hogy a Bills befogja a Patset. Jelenleg 2 meccs az előnyünk, és jó lenne, ha december közepére le lehetne zárni a "ki nyeri a csoportot" kérdést. A kiemelés is nagyon közel van, de azért jó lenne, ha nem kellene megint Baltimore-ba menni...

A következő négy meccs potenciális csoportgyőztesek, azaz nagyon veszélyes csapatok ellen lesz. Az Eaglest olyan csapatnak tartom, mint annak idején a Giantset, túl sok a jó játékosuk. Ha elkapják a fonalat, bárkire veszélyesek lehetnek. A KC-t nem kell bemutatni. Mahomes, Kelce és Hill az egész NFL legveszélyesebb triója (talán a Brees-Thomas-Kamara hármas fogható hozzá). A Houstontól annyira nem tartok, de a Dallas kemény dió lesz. Ha ezt a 4 meccset egy 4-0-s vagy akár 3-1-es mutatóval hoznánk le, akkor akár hátra is dőlhetnénk, mert szinte bizonyos lenne az 1-2. kiemelés. Ha viszont egy 2-2-es vagy ennél gyengébb eredménnyel zárnánk, akkor szinte biztosan hozni kell a maradék 3 meccset a kiemeléshez.

A futókkal kapcsolatban sosem tudom, hogyan kell őket elemezni. Egyszer az egekig magasztalják őket, mert micsoda játékosok, utána meg lehúzzák őket, mert nem tudnak futni. Úgy gondolom, Bell a legjobb példa arra, hogy bizony a futók teljesítménye alapvetően a faltól függ. Egy jó fal mögött egy középszerű RB is jó számokat tud hozni, míg egy gyenge fal mögött Bell sem képes csodát tenni. Michel esetében is ezért fel kell tenni a kérdést, hogy az ő teljesítménye esett-e vissza, vagy a falé. Nem tudom például, hogy a kontakt utáni yardjai hogyan alakultak tavalyhoz képest. Mert lehet, hogy nem teljesen menthető fel a fal gyengélkedése miatt.

A Patriotsnak nagyon jók a kilátásai, és ez a lényeg. Ha bejut a csapat a rájátszásba, az már Bradyék terepe, és bárki ellen jó esélyük lehet a győzelemre. Ennél többet pedig nem lehet kívánni. Ez a csapat már évekkel ezelőtt is legendássá vált. Ez már csak újabb habpakolás az amúgy is teljesen habos tortára.

Hatalmas köszönet. Nagyon jó cikk.

Bradyt annyiban védeném meg, hogy ilyen fal mögött senki se teljesítene jobban. Az tuti.

Newhouse-t már említettem korábban is rettentő gyenge. 7 sack, 10 hit?! Vannak olyan támadófalemberek akik csak pressure-t engedtek. Wynn se fog szerintem annyival jobb lenni, de remélem rám fog cáfolni.

A sack-ek (16, TB 15) szempontjából nem annyira rossz a fal, a standard QB-k közül csak Mahomes-nak (10) és Carr-nak (12) van kevesebb. A jelenleg hype-olt QB-k közül Wilson 27, AR 22, Watson 25, LJ 18, pedig közülük legalább hárman igen mobilisak. Talán a hit és a pressure lehet túl sok... :(

Próbáltam utánajárni ennek a pressure dolognak, de igazán olyan definíciót, amiben mindenki egyetért, nem igazán. Ami konkrétum volt, az az, hogy pressure bármilyen pass play, aminek során az irányító kénytelen elhagyni a zsebet. 

Még megjegyzésként az is volt, hogy ez nem kell, hogy incomplete pass-t eredményezzen, tehát ha a QB utána jól passzol, meg van az elkapás, a pressure-t beírják. 

Amire ki akarok lyukadni az az, hogy Brady talán az egyik legtöbbet "szándékosan a földre dobó" irányítója, minden meccsen van 2-3(-4-5) olyan eset, hogy direkt dobja ki a pályáról, vagy dobja le maga elé/mellé. Ilyen esetekben nem tudom, hogy mit és kinek írnak be. Mert ez lehet amiatt, hogy jön a védő, ez a leggyakoribb eset, de láttunk olyat is, amikor valami nem stimmelt a route futásban, vagy a futó munkájában, és szinte a snap után egyből földre dobta. (Itt erre gondolok: Kép)

Szóval nem tudom, hogy melyik stat mutatja meg igazán egy fal gyengeségét, ha egyáltalán van ilyen. Ha valaki talál pontos definíciót a pressure/hit/hurry témában, az linkelje be legyen szíves!

Azt hiszem ezekhez az adatokhoz csak a PFF fizetős részében lehet talán hozzáférni. :( Ők minden héten kiszámolják a játékosok Grade-jét (fogalmam sincs milyen szisztémával) és talán görgetik is. A Rawens meccs után a Patspulpiton egy fan a hozzászólásában leírta, hogy mit kaptak a falembereink, de már nem találom. :( (Úgy rémlik 62 és 75 között voltak.) Azt nem tudom, hogy az egyének értékéből hogyan lehet következtetni a falra (átlag?), de minden esetre, ha nem is sűrűn, időnként a nem fizetős részben is közölnek "Ofalértékelést".

Kenny heti statisztikája alapján (sack, hit, pressure) a saját falunkat lehetne összegezni, de nincs ilyenünk a többi csapatról, azaz nem tudunk összehasonlítást tenni, legfeljebb a saját javulásunkat/romlásunkat tudnánk követni. Apropó, Kenny-nek honnan vannak az adatai? :)

 

A PFF 9.heti OLine gradejei:

Cannon 93,8 Offensive grade, 85,9 pass block, 95,3 run block, 0sack, 0hit, 0hurry, 0 PR,0 penalty
Mason 86,1 Off, 82,2 PBlock, 82,2 RBlock 0,0,1,1,1
Thuney 78,5 Off, 73,3 PBlock, 77,8 RBlock, 0,1,2,3,0
Newhouse 74,2 Off, 72,7 PBlock, 72,2 RBlock, 1,1,2,4,1

Karras 59,9 Off grade, 77,8 Pblock, 51,7 RBlock 0,0,0,0,0

8.héten

Thuney 71,2 off, 77,7 pblock, 65,8 rblock 0,0,0,0,0

Ferentz 68,2 off, 46,3 pblock, 72,7 rblock 0,0,4,4,0

Karras 48,6 off, 28,5 pblock, 54,2 rblock 0,0,0,0,0

Cannon 46,2 off, 32,9 pblock, 53,8 rblock 0,0,5,5,0

Newhouse 43,9 off, 26,4 pblock, 55,6 rblock 2,1,3,6,0

 

Szóval ne csak Newhouse-t vegyük elő, Karras eléggé lehúzza az egész egységet és megakasztja a futást hétről-hétre..

Nekem Twitterről vannak adataim. Van olyan Beatwriter aki minden héten kiposztolja a pressure-t (gondolom valami fizetős oldalról), azt én táblásítom majd átadom nektek.

Egy friss ESPN cikkben megtaláltam a választ. Brady vezeti a ligát az ilyen szándékosan félredobott passzok tekintetében, szám szerint 19 darabbal, míg tavaly összesen volt 16 ilyen passza. Ehhez jön még az is, hogy Brady vezeti a ligát 4 db Intentional Grouding büntetéssel, a következő QB 2 db-al áll. Ez Bradynek a legtöbb 2001 óta, amióta kezdő. 

A másik stat, a Next Gen Stats-tól: A Patriots a 23. abban a listában ami azt mutatja, hogy a támadók hány százalékban tudják legalább 2,5 másodpercig tartani a blokkjaikat. A százalék: 54,5. 

OFF

Most láttam mekkora balhé volt a hajnali meccsen, többet nem spoilerezek el, hátha valaki az egészet meg akarja nézni.

Be is jött amire számítani lehetett, határozatlan idejű eltiltás és idén már semmiképpen sem játszhat.

Halihóóóó,

Jó a cikk. Nagyon bírom amikor nem csak statiksztikai adatok vannak - persze az is hasznos :) - hanem véleményt tartalmaz.

Amit én várok a 2. fél(időre)évre:

OFFENSE: hogy elővegyünk olyan felállásokat, amelyeket a szezon (vagy régebbi szerzonokban) elején kipróbáltunk és jól működtek (pl. 20 formáció - 2 RB-s felállás; 21 formáció - 2 RB + 1 TE; stb.) amelyekkel nagyon jó kis mismatcheket lehet kreálni a snap előtt. JMD imádja az ilyeneket (mondjuk rohadtul hiányzik ezekhez Develin!!!).  Nem lennék nagyon meglepve a 2 TE-s felállások elővételén is.

DEFENSE: futás megállításához súlyosabb D-falat és LB-k helyett feljebb tolt Safety-ket

 

 

Kicsit off a hajnali meccs apropoján

Szerintetek Lamar Jackson ellen valaki megkockáztat egy KO. t  James Harrison módra 15 yard meg egy kis pénzbüntetés áron kivenni a meccsből? 

A "megkockáztat egy KO. t" kifejezés arra utal, hogy szándékosan, célzottan, és előre megtervezetten ki akarja ütni.

Szerintem nem, ilyen nem lesz. Véletlen baleset az bármikor előfordulhat egy meccsen, de szándékos, tervezett sérülés-okozást nem feltételezek senkiről sem. Elég nagy baj lenne, ha ilyesmi akár csak eszébe jutna bárkinek is.

Kicsit OFF

Az eddigi mérkőzéseken, számomra meglepően, igen jól szerepelt az Oline, az offensive holding büntetések szempontjából. A 9 büntetésből a fal csak 6-ban vétkes (Karras, Mason 2-2, Wynn, Newhause 1-1), a többi TE, WR, CB hiba. Ezzel a 9-el a ligában csak a CAR (8) előz meg Minket, a JAX 21-el az utolsó.

Meg is meszelték a sisakkal a megirányítót megütő inast egész szezonra. Azért kakaskodott ott Rudolf is, de ekkora taslit talán nem érdemelt meg az agro danktól. Érdekes jelenet mindenesetre. :)