Kinek a hibája volt? - 12. hét: Patriots vs Cowboys

Kép
Kinek a hibája volt

Azért merem állítani, hogy nem működött megfelelően a passzjátéka a Cowboysnak, mivel ezt a meccset is beleszámítva átlagosan 303,5 yardot passzolnak meccsenként, amivel liga elsők. Most viszont csak 212 yardig jutottak, ami  30%-al kevesebb a megszokottnál.

Hogy minden héten egy kicsit más oldalról nézzük meg azt a mérkőzést, amit amúgy már láttunk, most úgy döntöttem, hogy nem Brady, hanem Prescott incomplete passzait veszem sorba, hátha látok érdekes helyzeteket. Megvallom őszintén, láttam. De majd térjünk ki erre ott, ahol előfordult. A célom ezeknek a passzoknak a megvizsgálásával az is volt, hogy megnézzük, hogy a Cowboys elkapói mennyivel jobban tudnak elszakadni, mint a Patriots-é. 

 

Elsőként ejtsünk pár szót a jelölésekről, hogy egyértelmű legyen:

  • feketével jelöltem az első képeken azt a távolságot, amit meg kellett volna tennie a Cowboynak a first downért.
  • pirossal jelöltem azoknak az elkapóknak az útvonalát, akik felé nem szállt a labda, illetve pirossal jelöltem az elkapó-védő párosokat is.
  • sárga szín jelöli annak a játékosnak az útvonalát, aki felé a labda szállt. 
  • esetenként sárgával jelöltem azt is, hogy a QB hova dobta a labdát, vagy olyan dolgokat, amikre érdemes odafigyelni
  • egy esetben a kék szín is előkerült, itt Gilmore mozgását jelöltem be, aki jó érzékkel fordult le az emberéről, és próbált labdát szerezni.

 

Az első kép mindig a snap előtti állapot. Ezt követi általában az utolsó pillanat, amikor Prescott passzolhatott, és ha van harmadik kép, akkor az már a tényleges labda helyét mutatja, ami épp vagy a levegőben van, vagy épp földet ér. Végül következik az egész jelenet a magasból, videón (illetve van, ahol a másik kameraállásból is)

 

1. Sikertelen passz,  3&1, 1. negyed, 13:52

Egyetlen yard kellett volna, ezzel szemben nem futás, hanem passz játék következett.

 

11

 

Nagyon jó a védekezés, mindenkinek ott lohol a nyakába védő.

 

12

 

Hogy miért lett incomplete? Erről Jonathan Jones többet tudna mondani. De az alábbi kép is tökéletesen megmutatja, hogy milyen jó ütemben ért oda JoJo.

 

13

 

1

 

2. Sikertelen passz,  1&10, 1. negyed, 09:26

Azt kell hogy mondjam, hogy ezt a játékot megúsztuk. Ha Prescott észreveszi az üres embereit, ebből nagy baj lehetett volna.

 

21

 

Witten hihetetlenül üresen áll, ezért ez a sok !- jelölés. Harmon nem ért volna rá oda időben, ez biztos. Lent pedig egy két-felkiáltójeles üres embert karikáztam be, aki ha a labdát megkapja, szerintem TD, ugyanis JC.Jackson a pálya közepe felé fut az emberével, és a pálya bal oldalán nem maradt védő.

 

22

 

Végül a nyomás hatására Prescottnak el kellett dobnia a labdát, ami az elkapójától méterekre ért földet. Ezt megúsztuk!

 

23

 

Külön várom megfejtésben, hogy mit csinált a Cowboys centere!

 

2

 

24

 

3. Sikertelen passz,  3&3, 2. negyed, 08:44

Szintén egy rövid yardos szituáció, ráadásul közeledett a Cowboys az End Zone-hoz. Jonathan Jones számomra érthetetlen módon 7 yardra állt fel az elkapótól.

 

31

 

Itt engedte el Prescott a labdát, és látható is, hogy miért volt bajom a nagy távolsággal. Gyakorlatilag ha ez a pontos, akkor ez bőven first down!

 

32

 

Szerencsére azonban igencsak mellé dobta a labdát, így nem lett ebből a játékból semmi. 

 

33

 

3

 

4. Sikertelen passz,  2&6, 2. negyed, 03:23

Ez a jelenet ismerős lehet a legszebbek közül.

 

41

 

Itt madártávlatból azonban látszik, hogy Prescottnak nem a futója volt az elsődleges célpont, de olyan jó volt a coverage, hogy nem volt kinek passzolni. 

 

42

 

4

 

5. Sikertelen passz,  2&7, 3. negyed, 12:34

Jó volt megrajzolni az alsó elkapó útvonalát, annyit elárulok :) Párszor meg kellett nézni a jelenetet, de így legalább pontosnak tekinthető. 

 

51

 

Ebben a pillanatban még nincs nyomás Prescotton, van ideje szétnézni, de semelyik elkapó nem üres, egyedül a futónak tudná oldalra lepasszolni, ami utólag jó lehetett volna, de ennél hosszabb játékot akart a Cowboys.

 

52

 

Végül úgy megkergették az irányítót a Patriots védői, hogy kénytelen volt az oldalvonalon kívülre kidobni a labdát. 

 

53

 

Szép munka volt ez a védelemtől ismét!

 

5

 

6. Sikertelen passz,  3&7, 3. negyed, 12:26

Ez a játék következett az előző play után. Hát azt kell mondjam, ezt is megúsztuk!

 

61

 

A fentről érkező elkapó gyakorlatilag ebben a pillanatban teljesen üresen van! (A !-el jelölt elkapóról beszélek). A piros nyíl azt mutatja, hogy Jonathan Jones nem erre az elkapóra figyel, hanem arra, aki felé végül szállt a labda. Így ha az általam bejelölt elkapó kezébe kerül a labda, valószínűleg egy nagyobb játék is kisülhetett volna belőle.

 

62

 

Itt az látható, hogy miért is kellett sietnie Prescottnak. A következő századmásodpercben az irányító már a földre került, így nem tudott tovább várni a passzolással.

 

63

 

Így ennyivel ment el a labda az elkapó kezei előtt.

 

64

 

6

 

7. Sikertelen passz,  1&10, 3. negyed, 04:19

Bentley volt a pályán, és ő fogta a sárgával jelölt útvonalat futó Wittent.

 

71

 

Itt is bejelöltem egy üresen álló játékost, a Cowboys futóját, akitől meglehetősen távol állt a védő. Valószínűleg nem lett volna ebből first down, és Witten meg is verte az emberét, de ez lett volna az egyetlen alternatíva. 

 

72

 

A passz pontos volt, de feltételezem az eső miatt Witten kezei között ment át a labda.

 

73

 

7

 

8. Sikertelen passz,  3&13, 3. negyed, 00:57

A 13 yardból sejthették a védők is, hogy passzolni próbál a Cowboys. Ez így is lett, 5 játékos futott útvonalat, hárman ráadásul hosszút, tehát volt alternatíva.

 

81

 

Vagyis nem volt. Sehol senki szabadon. A nyomás viszont jött Prescottra szépen.

 

82

 

Így a futás közben elengedett passz a pályán kívülre került elkapókezében landolt. 

 

83

 

8

 

9. Sikertelen passz,  2&7, 4. negyed, 06:21

Ez egy majdnem játék. Majdnem sikerült megszerezni a védőknek a labdát, de ez a fránya eső...

 

91

 

Prescottot alaposan megkergették a Patriots védői, így ismét futás közben kellett elengednie a malacbőrt. Itt van a kékkel jelölt rész, ugyanis Gilmore hihetetlen jó labdaérzékről tett tanulságot,  és visszalépett az emberéről a passzsávba.

 

92

 

De sajnos a csúszós labda átment a két keze között. Majd legközelebb meg lesz!

 

93

 

9

 

10. Sikertelen passz,  3&7, 4. negyed, 06:15

Ez a következő play, 4 játékos futott útvonalat, hárman mélyet. 

 

101

 

Szerencsére a védők résen voltak, ez volt a pillanatkép a labda elengedése előtt. Sehol senki üresen! Bravó!

 

102

 

Jarwin pedig csak kilépve tudta elkapni a labdát. A Cowboys edzői gárdájának döntése (FG rúgás) pedig már a történelem része.

 

103

 

10

 

11. Sikertelen passz,  1&10, 4. negyed, 02:10

Még mindig nyílt a mérkőzés, támad a Cowboys. 

 

111

 

Egy pick playhez hasonló, ámde teljesen szabályos útvonal futást láthatunk, aminek eredményeképpen Witten szabadon maradt.

 

112

 

Szerencsére Prescott dobását Witten megint elejtette, így nem lett belőle előrehaladás.

 

11

 

12. Sikertelen passz,  3&11, 4. negyed, 01:53

Nagyon nem ment a futás közben eleresztett labda Prescottnak-szerencsére. 

 

121

 

Persze nem magától futkározott ő, hanem nagyon jól jött rá a nyomás, így kénytelen volt eldobni a labdát. A sárga nyílhegy mutatja, hogy milyen távol ért földet a labda az elkapójától.

 

122

 

Nagyon messze!

 

123

 

12

 

13. Sikertelen passz,  4&11, 4. negyed, 01:50

Itt már szorult a hurok, ezt meg kellett csinálni a Cowboysnak, ha még akartak valamit a mérkőzésen.

 

131

 

Az elképzelés nem is volt rossz, talán a mérkőzésen először maradt le Gilmore Cooper-ről, aki el is kapta a labdát.

 

132

 

Vagy mégsem? Szerencsénkre a labda földet ért, és a videós visszanézés után megkapta a labdát a Patriots!

 

133

 

13

 

A statisztikában szerepel egy 14. sikertelen passz is, de az az Interception volt, így arra nem tértem ki. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy jó munkát végzet a védelmünk, néha azért szerencsénk is volt, illetve az eső mindkét oldalon okozott gondokat az elkapóknak (is).


Várom a meglátásaitokat!

 

GO PATS!

Hozzászólás

Hát ez a dallas a bills ellen se nagyon brillírozik...

Ez a Dallas szét van esve most, ennél sokkal többet tudnak, ettől függetlenül a Bills egy kompakt csapat képét mutatta. A védelem jó, az irányítójuk pontosan játszott, szépen passzolt, jól futott, jók voltak a játékhívások. Teljesen egyben vannak, motiváltak, senkinek nem lesz egyszerű dolga ellenük - nekünk sem.

Mostanában - amikor éppen nyertek főleg - már pedzegették, hogy elit/top5/franchise irányító Prescott. De ezt végignézve, sokkal több volt a _messze_ pontatlan dobás, mint amennyi az eső és a csúszós labda számlájára írható. Esetleg fogható a jó védelemre, és a menekülős passzokra, de jó pár esetben jobb olvasás, pontosabb dobás kellett volna - ha tényleg olyan jó irányító.

(A Bills elleni kilátástalan második félidő kb. ugyanez volt, egy jó védelem ellen, de most már az időjárásra sem foghatta)

Valami gond van ott a fejekben, pedig az Eagles mindent megtesz, hogy ne jusson tovább. Lassan nekik is érdemes lenne csak kicsit összekapni magukat, hogy meg legyen a PO.

Szezon végén el lesz onnan küldve az edző. Garrett már nagyon régen ott van, megkapott minden lehetőséget és nem tudott élni vele, tovább kell lépniük egy új edzővel. A megmeneküléséhez egyetlen esélye ha valami hatalmasat villantanak a rájátszásban, de erre jelenleg nem látok szinte semmi esélyt, egyik csapategységük sem tud konstans módon villantani, ha bejutnak is a rájátszásba jó eséllyel az első meccsen búcsúzni is fognak. Prescott már egy másik téma, szerintem ő jelenleg nagyon nem top5 irányító, inkább valahol ott a 10. hely környékén mozog. Szerződése utolsó évében van és jobbat jelenleg aligha találnak, szóval ha új edzó lesz szerintem tag fog rá kerülni és akkor az új edzőnek lesz 1 éve hogy eldöntse akar-e vele hosszú távon dolgozni.

Sziasztok! Először is köszi a cikket, szívesen olvasgatom az elemzéseket, bár régi motoros vagyok, ritkábban szólok hozzá az utóbbi időben. Meglátásom szerint több összetevője van a sikeres védekezésünknek: jó volt a passrush, és ez sokat segített eltakarni a secondary esetleges hibáit, nem sokszor volt elég ideje a dalllasi qb-nak. Persze azt is hozzátenném, hogy azért nem volt egetrengető sok hiba a secondary-ban, néhol a safety megoldotta volna...különösen az elmúlt évek védelmi hibáihoz képest. Jó volt a védelmi taktika is, a futást is nagyon szépen öltük....Ha mégis "átjöttek" volna rajtunk, akkor az elkapók is hibáztak. Tudom, hogy a rossz idő mindkét csapatot sújtotta, de azért nem mindegy, hogy a meleg, száraz dome-ból jössz, ahol a szél sem fúj, vagy szinte egész évben a szabad levegőn gyakorolsz, és folyamatosan állsz át a természet változásaira. GO PATS!

A secondary előtt most még nagyobb feladat lesz a liga egyik ha nem a legjobb elkapó párodat kell megfekezni a Texans ellen. 

Nagyon jó elemzés megint, nekem nagyon tetszik, hogy változik az elemzés oldala, hol mi vagyunk a "szenvedő fél", hol az ellen. :) :) :)