Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!

Kép
Playoff

Szombaton (!) fontos mérkőzést játszunk a Buffalo Bills ellen hazai pályán. Több helyen többen kérdezték, hogy mi múlik rajta, így gyorsan nézzük meg a lehetséges kimeneteket és következményeit.

A Patriots és a Bill ez elmúlt két decemberben is farkasszemet nézett a Gilletteben, de nem elég ha azt mondjuk, hogy ez most más lesz.

A 11-3-al álló Patriots fogadja a 10-4-es Bills Szombat este, ami komoly ráhatással lesz az AFC rájátszás végső kinézetére.

„Ez nagy ütközet lesz, az idei legnagyobb.“ – mondta Duron Harmon a Bills elleni mérkőzésről miután legyőzték a Bengalst és ezzel biztosították helyüket a rájátszásban. „Ez a csoportgyőzelemről fog szólni és nagyon valószínű, hogy a második kiemelésről is dönt. Sok múlik ezen a mérkőzésen és ezzel tisztában vagyunk. De egyben izgatottak is vagyunk a lehetőség miatt. Ez lesz a legnagyobb kihívás, amivel eddig találkoztunk az idényben.“

„Ez egy rájátszás mérkőzés. Egy rájátszás mérkőzés még a valódi rájátszás előtt, amire ennek megfelelően kell felkészülnünk.”

Vasárnap a Bills (is) biztosította a helyét a rájátszásban – és 1999 óta először ért el legalább 10 győzelmet – azzal, hogy 5 labdát is szerzett a Steelerstől és két meccsel a szezon vége előtt továbbra is meccsben van az AFC East bajnoki címéért, amit legutóbb 1995-ben tudott megszerezni.

Viszont ez a mérföldkő még messzinek hat az NFL tiebreaker procedúrájának köszönhetően.

Az első az egymás elleni eredmény és mivel a Patriots a 4. héten legyőzte a Bills-t, így egy szombati Bills siker is csak egyenlőre hozná ezt a mutatót.

A második dolog amit vizsgálnak az a divízión belüli eredmény. A Patriots jelenleg 4-0-al állt az AFC Eastben, míg a Bills 3-1. Ha a New England behúzza a Miami elleni 17. heti mérkőzést, akkor sem lehet rosszabb mint 5-1, így ez is egyenlő lenne egy szombati Bills győzelem után.

A következő döntő tényező az azonos ellenfelek ellen elért eredmény, ahol már van különbség. Itt a Patriots 10-1-el áll, ahol az egyetlen vereség a Ravens elleni, míg a Bills 8-3-al, aki a Ravens mellett kikapott a Brownstól és az Eaglestől is. Tehát ha verjük a Miamit, akkor megelőzzük a Billst.

Amennyiben a kedvezőbb kimenetel lesz és verjük a Billst, akkor egyértelműen megvan a csoportgyőzelem.

A Bills csoport győzelméhez két győzelemre van szükségük és mellette még arra, hogy a Patriots elveszítse a két hátralévő mérkőzését.

Mindezektől függetlenül a mérkőzés még nagyon fontos a Patriots számára, mivel egyetlen vereség a maradék két mérkőzésen esélyt adna a Kansas City-nek, hogy beérjék a csapatot és a jobb egymás elleni eredmény miatt elveszítsék a második kiemelést (és ezzel a pihenő hetet) a Chiefs ellenében.

A Patriots nem játszott wild card mérkőzést a 2009-es szezon óta és most is egy mérkőzés előnyben van a Chiefsel összevetve. Elméleti síkon még az első kiemelés is meglehet, de ehhez a Ravensnek egy hatalmas összeomlást kellene bemutatnia és veszíteni mind a két hátralévő mérkőzésén.

„Ez egy csata lesz.” – mondta Matthew Slater. „A Bills egy kiváló csapat. Mindent bele fognak adni és nekünk fel kell vennünk a versenyt ezzel a kihívással. Ez nagy csata lesz.”

Nézzük tömören az AFC helyzetét:

1. Baltimore Ravens, 12-2
Megnyerte a csoportját. Egyetlen győzelem kell nekik, hogy meglegyen a hazai pálya.

2. New England Patriots, 11-3
A Bills vagy Miami elleni győzelemmel megvan a csoport. Legalább annyit kell nyerni mint a KC, hogy maradjon a második kiemelés. Két vereség esetén még a Texans is előzhet.

3. Kansas City Chiefs, 10-4
Csoportjukat megnyerték, a Patriots botlása kell nekik, hogy esély legyen a második kiemelésre.

4. Houston Texans, 9-5
A Texans a 17. héten játszik egy élet halál meccset a Titansal. Jelenleg sem a rájátszás, sem a csoportgyőzelem nem biztos számukra. Ennek ellenére még a harmadik kiemelést is megcsíphetik.

5. Buffalo Bills, 10-4
A Bills rájátszás résztvevő és még elérhető az AFC East első helye. [szerk.: ha jól számolom akkor még 2. kiemelt is lehet, de ahhoz sok csillagnak kell együtt állni]

6. Pittsburgh Steelers, 8-6
A Steelers a hétvégi veresége ellenére is őrzi a második wild card helyet, mivel jobb a konferencia mutatója, mint a szintén 8-6-al álló Titansnek. Szerintem Pittsburghban sokan fognak szurkolni a Texansnak a 17. héten.

Akik még odaérhetnek:

7. Tennessee Titans, 8-6
8. Indianapolis Colts, 6-7
9. Cleveland Browns, 6-8

Források: 1, 2

Hozzászólás

A 2. és a 3. pont között ellentmondás van. A Patsnek a Chiefsszel szembeni 2. kiemeléshez elegendő, ha a hátralévő meccseken ugyanolyan mutatót produkál, mint a KC, tehát MÁR nem kell eggyel többet nyerni.

Köszönöm Kenny igy minden tiszta és egyértelmű!

Én is köszönöm a felvilágosítást :)
Ha nem botlunk, akkor érzésem szerint a Bills-szel főcsoportelődöntőt fogunk játszani :)