Visszalépések

Kép
covid

Az NFL és az NFLPA (játékosszakszervezet) megállapodása szerint a játékosoknak lehetőségük van arra, hogy visszalépjenek a szezontól a koronavírus miatt. A Patriotsnál eddig két játékos jelezte, hogy nem szeretnének pályára lépni: a fullback Danny Vitale és a Guard Najee Toran.

Információk szerint Marcus Cannon is a visszalépés mellett döntött. A játékos korábban Non-Hodgkin limfómában szenvedett.

Marcus Cannon után újabb meghatározó játékos döntött úgy, hogy kihagyja a koronavírus miatt a szezont: az LB Dont’a Hightower személyében. A védelem egyik alapjának a napokban született meg első gyermeke, elképzelhető, hogy az ő védelme áll a háttérben.

Brandon Bolden sem lesz ott a pályán a saját döntése alapján.

Információk szerint Patrick Chung sem fog pályára lépni hasonló okokból.

Az idén igazolt elkapó, Marqise Lee is kihagyja az idei szezont a koronavírus miatt.

A legújabb szezont kihagyó Patriots játékos TE Matt LaCosse. Ő a terhes felesége miatt választotta ezt az opciót.

Hozzászólás

Alakulunk, és még mindíg jobb ha most teszik mert így a csapat tud reagálni.

Patriots re-sign Jarrett Stidham’s Auburn teammate WR Will Hastings

HT is opt-out! :( Ok: Kisgyerek a családban!

Egy halom pénz lett a sapkában. Clowney,? 

Válasz hopi46 üzenetére

Eddig nem túl jól alakul, messze mi szenvedtük a legnagyobb veszteségeket.

Csikó LB sor, A Mike Bentley lesz és szerintem csapatkapitány. Johnson time FB-ben, RT? Cajuste vagy a jazz trombitás Herron. :) 

Válasz hopi46 üzenetére

F*k ... Pedig egészen optimista voltam eddig azzal kapcsolatban, hogy ha lesz szezon, akkor nem is lesz ez olyan rossz szezon.

Szerintem HT inkább, mint a védelem agya fog hiányozni.

Másrészről elég magas volt a cap hit-je ahhoz képest minimális dead money-val, ezért voltak akik már kint látták a csapatból. Kérdés, hogy ez nem játszik-e szerepet, mert már ő sem fiatal, és a franc sem tudja, hogy hogyan állt felkészülésben, illetve hogy BB mit gondolt arról, hogy megér-e neki 12milliát erre az évre.

Válasz hopi46 üzenetére

hopi, ezek mind régen benne vannak a cikkben is :) HT is benne volt már. A cikk frissül.

Mondjuk én is jártam már úgy, hogy frissült a cikk és nem vettem észre, 2 napig agyaltam, hogy mi az istenről diskuráltok itt, mikor eszembe jutott, hogy ránézzek felül :) Szimplán az új hozzászólásra kattintottam és abból nem derült ki, hogy frissült a cikk. Szóval tényleg néha azoknál a címeknél ahol sejthető, hogy updatelve (de szép magyar szó) van a hír, ott érdemes felülre is ránézni.

Bocsánat, Kedves Szerkesztők, majd jobban figyelek. :) 

Total nem tudom elkepzelni hogy tudna vegigmenni egy szezon normalisan. Ugy hogy erteke is legyen. Szerintem az is bejatszik plane az olyanoknal akik mar nyertek valamit vagy legalabb veteranok, hogy jo esellyel latjak ok is hogy ez a szezon nem valoszinu hogy vegigmegy. Nehezebb igy motivaciot talalni hogy vegigtoljak addig amig tart. Inkabb ulnek egy evet, azzal ami amortizaciot megsporolnak maguknak lehet egy szezonnal meg tudjak hosszabbitani a karrierjuket. 

Még szerencse, hogy BB szereti körül venni magát intelligens játékosokkal. Nagyon jól teszik, hogy kihagyják a szezont.

Fasza hírek, nem mondom, a kérdésem az lenne, hogy a többi csapatból is folyamatosan lépnek vissza az inasok, vagy megnézést kérek, csak nálunk ennyire primadonnák? Nyilván mindenkinek jobb lenne, ha megindalna a szezon, de ha így megy tovább, addigra itt nem marad épkézláb megjátékos. Cannont egyébként teljes joggal megértem, a többieket nem.

Hightoweréknél most született meg a gyermekük, szóval én nála is teljesen megértem a döntést. Egyébként üdítő látni, hogy vannak olyanok akik végiggondolják a kockázatokat és azt hogy milyen hatással lehet az életükre. Mivel a lehetőség adott a játékosoknak a visszalépésre, így nekik kell dönteni és az okaik majdnem lényegtelenek.

Andrews-ra leszek még kíváncsi (Danna vetette fel). Ha valakinek, akkor neki vissza kellene lépnie...

Ő egy gyógyszer mellékhatásaként lett beteg, és teljesen eltűntek a tüdejéből a rögök miután abbahagyta a szedését (csak ez időbe telt). Azt nyilatkozta, hogy ugyanolyan esélye van arra hogy ez újra megtörténjen vele mint bárki másnak a világon. Ha nem maradt neki vissza tüdőkárosodás kisebb elzáródások miatt, akkor talán nincs nagyobb kockázat az Ő esetében (de nem vagyok tüdőgyógyász, csak erre következtetetk).

Moderátorokat kérdezném, van-e olyan opció, ahol letudok tiltani bizonyos felhasználót/felhasználókat, hogy ne lássam a kommentjeiket?

A rendes foci - soccer - játékosai nem ennyire gyávák. (Ez nem vonatkozik Canonra.) Bár őket valszeg nem is kérdezték. És az is igaz, hogy a statisztikák szerint a vírus a negerekre sokkal veszélyesebb.

Gondolom, Newton nem meri bedobni a törülközőt. De én lassan inkább a szezon elmaradását várom, ez így inkább egy lutri lesz, mi pedig egyenlőre nagy vesztésben vagyunk.

Gyávák??? Inkább az lehet a háttérben hogy használják az eszüket, és felmérik, hogy nekik ez megéri-e. Gondolom mindannyiuknál van valami olyan körülmény ami miatt óvatosak inkább. Egyébként elkezdődött az MLB szezon, és azt lehet akár kísérletként is kezelni az NFL szempontjából. Nem olyan szinten kontakt sport mint a foci, de már van a Miami csapatánál 12 koronás az első hétvége után. Florida és környéke nagyon érintett jelenleg, és azért van onnan NFL csapat pár. Kíváncsi vagyok hány játékos üli még ki a szezont az augusztus 05-i bejelentési határidőig.

A focis hasonlatod honnan vetted? Mert európában MINDEN focista kiülte azt az időszakot, amikor itt tombolt a vírus. Ugyanis központilag lefújták az összes sporteseményt! Elhalasztották az EB-t, olimpiát. Miről beszélsz te???

ja, hogy amikor enyhült, akkor már nem ülik ki? Vélhetően az NFL játékosoknál is kisebb lenne a kiülők névsora, ha nem 50-60 ezer lenne a napi megbetegedés.

Ráadásul azt sem értem, hogy miért csak a játékos egészsége a fontos? Vele nem élhet gyerek, feleség, bárki más, akire nézve végzetes lehet? Vagy akár csak olyan szenvedésen menne keresztül, mint a focista Dybala? Ki akarná ezt a saját gyerekének, feleségének, hozzátartozójának aki köztudottan veszélyeztetett?

Gondolkodjatok már mielőtt hülyeséget írtok..

Mit gondolsz azokról az emberekről, akik nem tudnak kiülni egy szezont, mert dolgozniuk kell, hogy meg tudjanak élni, hogy eltartsák a családjukat. A buszvezető, a bolti eladó, az orvos nem tudja azt mondani, hogy féltem a családom és nem dolgozom. Mert akkor nem tudnál kenyeret venni, nem kapnál egészségügyi ellátást, nem vinnék el a szemetet a kukákból, nem tisztítanák az ivóvizet. 
Ezek a sportolók megtehetik. Az hogy így döntöttek, az ő döntésük. Nem kritizáltam őket. Ők azok között a kivételezett kevesek között vannak, akik ezt megtehetik. De azt gondolom, hogy azoknak az embereknek, akik a legnagyobb járvány veszély közepette is keményen dolgoznak, erőt ad, ha nézhetik a kedvenceiket.

 

De leginkább azt gondolom, hogy a stílus maradjon meg az alapvető kultúra szintjén, a “miről beszélsz te???” mondatokra itt senki nem kiváncsi. Ha más a véleményed, tiszteletben tartom. És ezt várom el más véleménye kapcsán tőled is.

Mit gondolok azokról? Hogy jön a témához? Érthetetlen..

Az egyik a "szórakoztató ipar" a másik meg a mindennapi élethez nélkülözhetetlen munka része. Felesleges keverni, összemosni vagy összehasonlítani ezeket a foglalkozásokat.

Jogában áll nem menni dolgozni bárkinek, aki veszélyeztetett. Akiket felsoroltál, azoknak is. A profi sportot összehasonlítani hétköznapival okafogyott.

Amúgy nálunk nem viszik el a szemetet annyiszor, ahányszor én szeretném, vagy ahányszor vitték régebben, amíg nem volt bérvita a "kukásoknál". Most valaki megtiltja nekik, hogy önszántukból elvigyék? Egyszerűen a munkakörükben egy túrával kevesebb van, ezért nem is vállalnak többet a köz javára. Az NFL játékos sem vállal többet, ha veszélyeztetve érzi magát, vagy a családját és ezért CSERÉBE dollár MILLIÓKRÓL mondanak le.

Az meg elég egyoldalú, hogy azoknak szükségük van NFL meccsre, akik a járvány idején dolgoznak. Aki a tényleges frontvonalban van, annak kisebb dolga is nagyobb mint egy NFL játékos döntése. A meccset, ha lesz, xy játékos nélkül is megnézik, ha ehhez lesz kedvük. És a lényeg, hogy ott más a helyzet, mint itthon. De amíg itthon a maszkhordás is meghaladja a megtehető minimumot a köz javára, hogy a társadalmat óvják (nem magukat) addig elég furcsa a kiülést véleményezni. Konkrétan röhejes.

A "miről beszélsz te", az meg pont az a stílus, ami ahhoz a kommenthez passzolt, amiben négerezik valaki és mellé orbitális hülyeségeket hoz példának. ha te elvárhatsz tőlem valamit, akkor szerintem én is elvárhatok másoktól. Az én elvárásom a gondolkodás a komment előtt és a böszmeség mellőzése.

Kedves Topin! Csalódás hogy mellébeszélsz. A “miről beszélsz te???” nem négerezö vélemény után született tőled, hanem az európai foci példa után. Ezt te is és bárki visszaolvashatja. Elismerve az NF-ben való jártasságodat, a széles ismereteidet, a sportághoz való odaadó hozzáállásodat, a stílus és most a nyilvánvaló csúsztatás is csalódás. Ezért nem kívánom veled folytatni ezt a diskurzust. Sokkal emberibb és szimpatikusabb feltenni egy embernek a kezét, és azt mondani elnézést a hangnemért.

Nem kértem, hogy folytass velem diskurzust és láthatod, melyik hozzászólásra írtam. Abban szerepel amire hivatkoztam, ahogy a focis béna példa is.

A hangnemmel szerintem nem volt probléma. Szerinted igen. Szóvá tetted, megindokoltam, nem fogadod el. Ennél többet nem tehetek. Mellesleg ez a hangnem, ami egy meglepődött, értetlenséget kifejező kérdésből fakadt, nem is értem hogy akadt meg a torkodon. De nyilván más töltettel olvastad. Ez a te döntésed. Én nem neheztelek vagy ítélkezem emiatt.

Mennyire mások az amerikaiak.
Európában Ronaldonak, Messinek, De Bruynének eszébe sem jutott leállni.
És senkinek.

A sportolók rengeteg pénzt keresnek. Aminek egy részét a szurkolók fizetik. A szurkolóknak viszont nincs lehetősége nem dolgozni, nekik el kell tartani a családjukat. És ezeknek az embereknek az NFL meccsek jelentik a szórakozást, kikapcsolódást. 

A hasonló fórumokon rendre fikázzák a "gurulós focit" és a játékosokat. Pl. Sergio Ramosnak most született meg a negyedik fia, mégsem hallani arról, hogy kiülne egy évet, de még egy meccset sem... 

fentebb írtam, amikor tombolt európában a vírus Sergio Ramosnak esélye se volt döntenie hogy pályára lépjen. Mert központilag lefújták a bajnokságokat! Jó okos összehasonlítani a mostani európai helyzetet a mostani amerikaival..szinte ugyanaz tényleg..lol

Mondjuk a te érvelésed is sántít, hiszen az NFL-ben pont a szokásos, több mint féléves, nyolc hónapos herevere volt március áprilisban. És az is igaz, hogy a spanyolok heti 2-3 meccsel lejátszották a teljes bajnokságot. + Ramos úgy kipattintotta magát a Covid alatt, hogy biztos nem bulikázni járt, meg lábon lőni magát...

A gurulós terhelése az NFL meccsel hát na..
Ramos biztos a lezárt Madridban a Gymbe járt a pórnéppel :) Még valami érv?

Az USA-ban most van csúcson a járvány. Amikor EU-ban a csúcson volt (április-május), akkor ott még csak alig voltak megbetegedések a mostani állapotokhoz képest. A csúcsidőszakot az európai fociban kiülte az összes játékos, mert leállították a bajnokságokat. Kíváncsi vagyok mennyien játszottak volna mondjuk áprilisban a Spanyol vagy Olasz bajnokságban, ha ugyanígy maguk dönthettek volna a játékosok. Most a csúcsidőszakban kell dönteniük az NFL játékosoknak úgy, hogy nem látják mikor lesz változás a járvány terén, és a döntés az egész szezonra szól (még a virológusok is csak találgatnak). Kicsit úgy érzem egyébként, hogy ezzel a véglegességgel a liga azt akarta, hogy kevesebben döntsenek a kiülés mellett. Hiába fog mondjuk lecsengeni a járvány szezon közben, vagy lesz pl védőoltás, azok akik a kiülés mellett döntenek nem játszhatnak majd.

Nem kellett kiülni mert nem is volt bajnokság, mert törölték. Ez itt privát döntés a pénz/eü állapotról

 

Chung is visszalépett, mert babát várnak. HT részéről a kisbaba mellett az édesanyja cukorbetegségére is figyelemmel kellett lennie. Én ezt semmiképpen nem nevezném gyávaságnak. Egy év kihagyás, vagy egy súlyos betegség - ez könnyű döntés az USA-beli fertőzési arányokat figyelembe véve.

Ha lesz szezon, akkor ez lehet a kísérletezés éve, sok-sok hasznos tapasztalattal és remélhetőleg számos kiváló újonccal.

Én valahol mindkét oldal álláspontját megértem (támogatja/ellenzi a visszalépést).

Egyik oldallal sem értek 100%-ban egyet, nem is foglalnék állást, csupán pár tényt szeretnék megosztani veletek egy 2018-as vizsgálat kapcsán.

Az amerikai lakosok (18 év felettiek) :

  • 30,9 százaléka elhízott (30-as BMI felett)
  • 11,4 százaléka cukorbeteg (legalábbis ennyi van feltárva)
  • 6,9 százalékának van COPD-je (tartós légúti szűkület, pl dohányzástól, visszafordíthatatlan betegség, súlyos)
  • 6,8 százaléka szívbetegségben szenved
  • 3,1 százalék krónikus vesebetegséggel küzd

és a teljes lakosság 40,7%-a van fokozottan kitéve a COVID-19-nek, tehát ők a különösen veszélyeztetett csoport.

 

Ha csak ezekből indulunk ki, akkor már az, hogy minden csapat falembere mondjuk ki elhízott, sőt, súlyosan elhízott (35 BMI felett), és tudjuk, hogy ez az állapot általában nem jár egyedül, tehát szinte biztos, hogy valamilyen alapbetegséggel társul, vagy társulni fog, akkor nyugodtan mondhatnánk, hogy az összes falembernek vissza kellene lépnie, ez az alap. 

De akkor itt jön a másik oldal. Akkor az ugyanilyen cipőben járó, a népesség 30,9 %-a, tehát minden harmadik ember mondhatja-e azt, hogy elnézést, de nem megyek dolgozni, mert rizikócsoportba tartozom. Ugye a jelentős különbség az, hogy ahogy a FB-on is írta a csoportban valaki, ha a pék mondja ezt, akkor nem lesz kenyér. Továbbvíve a gondolatot, akkor azt mondják az emberek, hogy micsoda dolog ez, hiszen így mit esznek a többiek. A pék nem fog kapni kompenzációt, míg a játékosok azért kihúzzák az évet ezzel az összeggel. 

Szinte minden ország azt hangoztatja, hogy még egy ilyen lezárás nem lesz. De mivel van jobban kitéve a fertőzésnek egy NFL játékos, mint mondjuk egy kalauz, egy gyári munkás a sorban, és még millió munkahely, ahol elkerülhetetlen a kontakt. Értem én, hogy viseljenek maszkot. De a vírus ugyanúgy túlél a ruhán is, ha rátüsszent a metro utasa, és nyugodtan ott csücsül, amíg haza nem érsz. Azt meg ne mondja senki, hogy minden ember lefertőtleníti magát minden nap tetőtől talpig. 

Szóval nehéz és kényes kérdés ez. Akik visszaléptek, róluk részben tudjuk az okokat. Canon-nál szerintem senki meg sem lepődik. Tél elején nálunk is megszületik a második gyerekünk, tehát tudom, hogy mit érezhet HT. Bár korábban jöttek a hírek, hogy a kiskorúak, főleg a ténylegesen picik nem fertőződnek meg, de ki kockáztatná a saját kisbabáját?

Eddig oké, de ha az ördög ügyvédje felbukkan, akkor megkérdezheti, hogy a többi játékosnak nincs védendő családtagja? Ha önmaga nem is beteg (ami a fenti %-ok alapján lehet, de azért esélyes lássuk be), akkor senki nincs otthon, akinek "hazaviheti" a betegséget? Nem tudom elképzelni, hogy ne lenne minden játékosnál olyan valaki, aki nem tartozik a rizikócsoportba.

De hogy újra a másik oldal felé is beszéljek: szerintem a kiülő játékosok egy része a visszavonulást is kockáztatja ezzel. Senkinek nem fog jót tenni a veteránok közül a kieső egy év. Fiatalabb nem lesz. Kondija nem lesz ugyanolyan. A csapattal való összeszokás nem javul, új csapattagokkal legalábbis. Ha úgy nézzük, rendszeres csapatedzésen 2020 január óta nem voltak. A következő ilyen alkalom 2021 májusban lesz legkorábban. Az 16 hónap kiesés. Szóval ez így nézve egy még nehezebb döntés.

Nem tudom mi lenne a jó, ha elmaradna a szezon vagy ha menne. Egy dolog miatt én rendkívül szomorú lennék, aki ismeri a véleményem kitalálhatja. Tom Brady. Nem egy ilyen visszavonulást érdemelne, mert oké, hogy 2 évre írt alá, de azért nem számolt senki azzal, hogy abból 1 kimarad. Mert más egy 25 évesnek, hogy kimarad 1 év, mint Bradynek. És ugyanígy gondolom azoknál a játékosoknál is, akik az utolsó évükre készülnek, nem ezt érdemlik, hogy így vonuljanak be a történelemkönyvekbe.

Az megint egy másik érdekes kérdés, hogy ha a teljes szezon elmarad, akkor a jelenleg élő szerződések ugyanúgy mennek tovább, mint a kiülő játékosoknál, ergo mintha nem is lenne 2020, ha 2 év van hátra, ugyanúgy 2 év marad jövőre is a szerződésből. Mert akkor még azok az összeesküvés elméletet gyártóknak sem lehet igaza, akik azt mondják, hogy BB erre készült, és ezért akarta idén benyelni Brady után a DM-t, mert ha átviszik ezt a jövő évre a teljes szezon elmaradása után, akkor ez kapufa. Mondjuk én akkor sem hinném el, hogy BB ezt tudta, és direkt így tervezte. Ezt a meggyőződést meghagyom másoknak :)

Nagyon sok abszolút jogos egyéb szempontot soroltál fel, ebből pláne látszik, hogy milyen nehéz ezt a döntést meghozni, mi mindent kell a mérlegre tenni.

 

Azért a vírust még BB se tudja kiszámítani és pláne befolyásolni - legalábbis a világ ezt hiszi. Csak mi TUDJUK, hogy pedig DE... :) :) :) Egy ilyen kis pöcs vírus nem ellenfél BB-nek... :) :) :)

" a teljes lakosság 40,7%-a van fokozottan kitéve a COVID-19-nek"

Bizony. Bár a számot nem tudom megerősíteni, de elfogadom. Mennyi is most a halálozási ráta és tartós károsodást elszenvedők száma azokból akik "fokozottan vannak kitéve"?

Szép dolgok a számok, de vissza is tudnak ütni.

 

üdv.kint kicsit más a vírus helyzet,mint itt nálunk.gondolj bele van a zsebedben már x millió dollár,y db gyűrű.te kockáztatnál?ja és az idei pénzed jövőre meg tudod kapni.

Valószínűleg butaságot fogok kérdezni, de ez hogyan alakítja a fizetési sapkánkat jövőre? Gondolok itt olyanra, hogy kiszámoltuk előre, hogy a létező szerződések összege ennyi és ennyi lesz és gazdálkodhatunk X mennyiségű dollárral. Most ezek az egy évvel halasztott szerződések rácsúsznak a jövő évi sapkára és a mostani szezonra kiügyeskedett keretből csak pár százezret fog személyenként lekötni? Így az idei évben komoly mennyiségű szabad pénzünk lesz a jövő évi rovására? Vagy ez hogyan lesz? Mert ugyan lenne most a felszabaduló pénzek miatt lehetőségünk megfizetni a pótlásokat, de ez azért nem ugyanaz, hiszen a vásárnak már vége és esetleg egy-két gyöngyszemen kívül a resztli maradt.

Ezt értem, csak a jövő évi sapkára lennék kíváncsi. A szerződéseket eltolják egy évvel, hiszen talán jövőre fognak játszani. Mondjuk azt is nehezen fogom érteni, hogy azt a játékost fogjuk szerződésben tartani, akinek vszeg utolsó éve lett volna az idei. Őket vagy keretben tartjuk vagy elvisznek egy jó csomó pénzt. Nagyon kedvelem HT-t, DE nem hiszem, hogy egy év múlva sokkal gyorsabb lesz, ami már okozott némi problémát az utóbbi időkben. A jövő évre átkonvertált fizetések elfoglalnak egy csomó helyet, olyan összegben, amilyenre nem akartuk. Vagy hogyan lesz? Idei keretbe fog beszámítani a jövő évi fizetésük? Arról nem is beszélve, hogy egy év játék nélkül és mégis biztos helyük lesz, legalább is a fizetés szempontjából.

Engem az foglalkoztat, hogy volt olyan szándék a játékos ligától, hogy ha félbeszakad a szezon, akkor is kapják meg a játékosok az azévi garantált fizetést. Ebből nem tudom mi lett. Mert egy egyszerű matek: ha valaki gondolkodik a kockázatokon, akkor akár dönthet úgy is, hogy mondjuk kap 150.000-et az egész szezonra, vagy lehet 2-3 forduló után vége az egésznek, és megkapja az évi 5 millió garantáltat pl. (Ha a pénz motiválja, és nagyobb motiváció, mint a vírustól való félelem). 

Sok kérdés van, amit tisztázni kell, hogy értékeljük a helyzetet alaposabban.

Nekem az a tippem, hogy az NFL már pontosan tisztában van azzal, hogy szeptemberben nem lesz forduló. 

Nem sok értelme van azt kockáztatni, hogy 2-3 forduló után felfüggesztik a szezont, mert 2-3 hétnél távolabbra is láthatóak a tendenciák. Egyszerűen lehetetlen, hogy a mostani USA-ban látható tendenciát meg tudják fordítani ennyi idő alatt a lecsökkentésről nem is beszélve. Pénzügyileg túl kockázatos belemenniük, mert ha ugye van már egy forduló, akkor egy csomó fizetési kötelezettségük aktiválódik, viszont a bevételi oldalról nem fog sok becsorogni. Ugranak a jogdíjak, meg a szponzori pénzek, mert ha nincs forduló, akkor nincs teljesítés az NFL részéről, ergo miért fizetne a TV-s cég, vagy reklámot/szopnzri felületet miért vennének bárkitől is. Szerintem ezen már bőven rajta vannak a céges jogászok minden érintettnél. Szóval az NFL itt veszetségminimalizálni fog, ami azt jelenti, hogy ha lesz vakcina, akkor novemberben talán lesz forduló.

Nem mellesleg nem elhanyagolhatóak a vírus gazdaságra gyakorolt visszahatása az NFL-re. Zuhanó gazdaság, kevesebb pénz az embereknél, kisebb kereslet, visszafogott marketing budget-ok, stb.

Viszont az NFL-nek egyszerűen nem érdeke ebben a pillantban kimondani, hogy akkor nem tudja meddig lesz szünet, mert akkor nézők is takarékra teszik a témát. Nem vesznek TB mezt Tampában, Newton mezt Bostonban és mi is ritkábban fogunk a pats.hu-ra jönni. Attól a maradék beáramló pénztől is elesnének, ami most befolyik.

 

Elvileg tolódik a szerződés 1 évvel.Tehát akinek utolsó évbe lépne a szerződése idén, annak jövőre ilyenkor kezdődik az utolsó éve.Ugyanazokkal a feltételekkel lesz elküldhető mint idén, tehát akit nem akar megtartani a csapat az kivághatják. Aki kihagyja az évet annak az idei fizetése fog jövő évre vonatkozni tehát a jövő évi cap-et fogja terhelni(csökkentve az aláírási bónusszal mert azt ha jól tudom idénre számolják).

Azért ebben a helyzetben van egy nagy lehetőség is BB számára. Ki lehet próbálni a fiatal még „éhes” játékosokat ,és ha szerencsés lesz a csapat akkor idén meg lehet találni azokat játékosokat akik pótolni tudják a veteránokat és jövőre egy sokkal fiatalabb (és olcsóbb) keret jöhet össze. Így azokat jövőre el lehet küldeni akik már túl vannak a legjobb éveiken. Ráadásul sokkal nagyobb lesz minden csapatnál a jövés-menés így lesz lehetőség „kukázni”. Ráadásul elvileg jövőre ez egyik legnagyobb cap space-el rendelkezik a csapat tehát, lehet igazolni egy-két nagyobb nevet is hiányposztokra.  

Ezekkel a fiatalokkal és azokkal a tapasztaltabbakkal, akik vállalják a játékot, lehetne egy karanténfocit játszatni. Szeptembertől január végéig (egy előrébb hozott SB-lal) kb. 5 hónapot kellene a 32 csapatnak lehúznia az edzőtábor után a stadionhoz tartozó létesítményeken belül. Ez azért nem a világ vége, mert pl. katonaként ennél többet kellene a családjuktól távol töltenie és még lőnének is rájuk... De van ott néhány IQ harcos, akinek ennyi a rács mögött is kinézne a civil életükből hozott észlény mentalitás okán...

Az meg, hogy egy HT kapjon 150.000 dollár kompenzációt, na az egy vicc. Mire, hogy be sem megy dolgozni, arra kapjon kb. 4.000.000 Ft-nyi összeget havonta?! Meg a ........ Ha meg nincs ennyi év profi játék után annyi megtakarítása, hogy (a saját döntése után) kibekkeljen egy évet saját pénzen, akkor nagy penge.... 

5 hónap, miközben nálunk egy maszk felrakása megoldhatatlan a fele lakosságnak. De értem, a te szórakoztatásodért mindenki legyen aszkéta, vállaljon kockázatot, nehogy valamiről is le kelljen mondanod. LOL

Amit írsz az szerintem nem állja meg a helyét. Senkinek nem kötelező játszania, aki úgy érzi hogy nem biztonságos az otthon maradhat a családjával! De aki akkora pénzeket keres mint a játékosok nagy része és játszani akar, attól igenis elvárható szerintem hogy ha olyan lebonyolítást találnak ki, akkor 5 hónapig bírja ki a családjától távol - ráadásul ma már elég sok eszközzel tudja tartani a kapcsolatot.

Kimondtad a kulcsszót, aki ezt így is vállalja. Az NBA-ben sem vállalta mindenki a buborékot..ugyanis mindenki el tudja dönteni, neki mi a fontosabb. És amíg a tulajdonos, aki a pénzét adja lehetővé teszi ezt neki, sőt támogatja benne, addig szerintem röhejes itthonról elvárást támasztani egy másik ember döntésével szemben, ami a saját életéről szól.

Azért is reagáltam a hozzászólásodra mert abban azt írtad "a te szórakoztatásodért mindenki legyen aszkéta, vállaljon kockázatot" .Tehát nem kell mindenkinek csak aki vállalja, de aki meg vállalja azzal szemben pedig a néző- akik miatt lehetősége van sok pénzt keresni- jogosan támasztja az elvárásait hogy legyen szezon és mérkőzések.

Érti, csak olyan búra alatt él, hogy nem tudja elképzelni, hogy ilyen létezhet a világban... Pl. katonai szolgálat külföldön, egyetemi tanulmány a világ másik végén, stb, stb. Ezt sok millió dollárért cserébe nem várhatják el a tulajok? Ne én? Hanem a játékjogukkal rendelkező tulaj! Van olyan fiatal játékos, akinek az öltözőben jobb élete lenne, mint a szülői házban...

látom nehezedre esik az öncélból kilépni. A tulajok felhatalmazták a játékosokat, hogy döntsenek. NBA-ben sem kapott egyik bubiba be nem költöző sztár vagy perem ember sem rossz megjegyzést a csapattól, tulajoktól. Mert ők felfogják a döntés lényegét. Nem várhatnak el semmit ebből a szempontból, ahogy a nézők még ennyit sem. Ez kizárólag egyéni döntés!

Bár aki "gazdájukként" fogalmaz 2020-ban az nem tudom milyen búrában maradt? Ez nem tulajdonjogi helyzet, bár látom te úgy kezeled. Ezek munkavállalók, akik dönthetnek és a döntésükben a tulajok, edzők, csapattársak is támogatják egymást, mert tudják hogy nyomós ok nélkül nem mondana le senki dollármilliókról.

A katona arra szerződött, a diák ezt vállalta. A NFL játékos meg azt, hogy focizik, ha nincs veszélyben a saját, vagy családtagjainak az élete. Mivel ez a helyzet nem mindenkinek adott most, ezért dönthetnek zokszó nélkül. Mármint a klubtulajok, edzők, csapattársak zokszava nélkül..De van pár magyar ficsúr, akinek ehhez is lenne korbácsa a jelek szerint..

Csak a tisztánlátás kedvéért: Az általam legkedveltebb cikkíró, szerkesztő a következő címet adta a cikknek: Visszalépések

Ezt csak azért írtam ide, hogy világos legyen, hogy a fenti események: VISSZALÉPÉSEK és semmiképp sem előrelépések, még mielőtt egy önjelölt szakszervezeti vezető azt is hinné, netalán egy munka, egy feladat el nem végzéséért piedesztálra emelheti az egészségi állapotukon kívüli okból visszalépő játékosokat.

Annyira látszik a hozzáállásodon, hogy nem érted, a világot nem ez a bolsevik gondolkozás viszi előre...

Mindenkit lenézel, degradálsz, aki nem NFL játékos, azok ezt vállalták, dögöljenek meg, de ha valaki NFL játékos az szent, annak mindenhez joga van, az nem emberi lény, felettünk állnak mindenben. Na ez vagy gyerekes, vagy beteges, de semmiképpen nem egyenes...

Szerintem csak sokan csalódottak,hogy ennyi várakozás után itt a szezon év vele együtt még mindíg a korona is. Nehéz látni,hogy a kérdőjeles szezon el sem kezdődött de kulcsjátékosok önként mondanak nemet a játékra... Eltudok fogadni bármilyen indokot hisz a saját és a család élete egyformán fontos.

Engem ami meglepett az,hogy páran azért komoly milliókra mondanak nemet. Persze a család fontosabb mint a pénz de azért elgondolkoztam rajta,hogy ezeket a játékosokat naponta tesztelik és fogják is... nem ismerek senkit akit egynél többször teszteltek volna nem,hogy napi rendszerességgel pedíg svájcban élek és pár hónapja itt nagyon sok fertőzött volt. Amúgy azok a játékosok akik kiülik a szezont nem fognak otthon ücsörögni... élik majd az életüket... gyakorlatilag 0 szűrés mellett... Én úgy gondolom hogy aki a játékot válsztja és mellette tudatosan betartja a szabályokat illetve a családja erre a pár hónapra megpróbálja minimalizálni a kontaktot másokkal nem lesz kevésbé biztonásban mint az aki kiüli a szezont.

 

A csapat miatt nem aggódok... ez az év legalább elvárások nélkül mehet le... és legalább a fiatalok sok játékidőt kapnak.... valamint a csapat anyagilag is jobb helyzetbe került. 

Amúgy az eddigi nevekből őszintén senkiért nem szakad meg a szívem Cannon helyett lassan keresni kell mást... Chung helyére már van is jelentkező, HT meg már vagy két éve csak lassul... Az új fullbacket kicsit sajnálom mert nagy szükség lett volna rá... de BB csak tud valakit kukázni... Persze mind kezdők ez nem jó de ebben a káoszban valahogy már ez sem érdekel igazán. Már annyira hiányzik a foci és a csapat hogy az sem érdekel,hogy ha csak UDFA-k lesznek a pályán 😆

 

És jó egészséget kívánok minden játékosnak ha kiüli a szezont ha nem.

Válasz ArnoldPatsenegger üzenetére

"Amúgy azok a játékosok akik kiülik a szezont nem fognak otthon ücsörögni. "

Aki a saját vagy a családja egészsége miatt lemond milliókról, az miért ne ücsörögne otthon és mászkálna felelőtlenül? Pont ezért ülik ki a szezont a veszélyeztetett helyzetben lévők. Van, aki FA és ugyanúgy bejelentette a döntését.

 

Gondolod ,hogy otthon fognak ülni mondjuk 4 hónapig? Nem mennek el majd bevásárolni? Vagy egyet a mekibe? Vagy nem ülnek ki egyet a vízprartra a gyerekkel? Szerintem nem fognak 4 hónapos karanténba menni... Ha így tesznek azt mondom oké. De ez nem fog így történni... kb  100%. Mondom ezt úgy,hogy az emberek még 2 hét karantént sem bírtak nem,hogy 4 hónaposat.... De persze legyen igazad.

Az emberek általánosságban birkák, ezt nem is vitatom. De itt olyan döntéseket hoztak meg, amikhez tartani fogják magukat. Ugyanis ők az emberélet miatt lépték meg ezt. Az meg fontosabb mint a fagyizás. Ráadásul a sztárok könnyen otthon maradnak luxus környezetben. Azért nem a 50nm-es panelban tengődnek, vagy nem tudják megoldani lótifutival a kaja rendelést, bolti bevásárlást.

Hidd el, aki milliókról mond le, az nem fogja pár centért kockáztatni a szerettei életét. Persze ehhez el kell fogadni, hogy arrafelé más a covid helyzet mint nálunk és kézzelfogható a súlyossága.

Svájcban élek, kb 2 óra autózásra van olaszország... és Ticino kanton... erópában a legdurvább helyzet itt volt... sőt ahol lakom a feleségempfeleségem betegei közül sojnos páran el is hunytak a covid miatt... az itt élőtélők tudatosabb emberek mint amerikában. Semmivel nem komolyabb ott a helyzet mint itt volt pár hónapja... és itt is pont úgy nem bírták ki az emberek az otthon maradást ott amerikában sem. A maszkok meg fertőtlenítők kb a 0 val egyenlők a vírussal szemben... Amerikában is pont az emberi butaság miatt ilyen magasak a számok....

Ne gondold azt,hogy a focisták bármivel is különbek mint az átlag emberek... (sőt azért rendre bizonyítják sokszor hogy nem éppen atomfizikusok) Ők is mennek bevásárolni... hajatvágatni... pont pont pont ott sem lesznek kevésbé kitéve mint ahol folyamatosan szűrik a játékosokat covidra.

De tovább nem is győzködlek. Csak gondoltam elmondom,hogy Én kicsit másképp éltem meg eddig a vírust mint akik otthon Magyarországon élnek... és ennek ellenére úgy gondolom,hogy akik kiülik a szezont szerintem csak pénzt buknak... mert nem lesz kisebb az esélyük h elkapják... mert úgysem fognak 4hónapot burokban eltölteni. 

béke

Ezt teljes mértékben osztom, és egyet is értek. Viszont én kb 30 emberről beszélek, aki döntést hozott ez ügyben. Ahogy az olasz tombolásnál is volt aki otthon maradt, hiába tobzódtak ezeknél az embereknél sokkal többen mindenfelé. Ott is volt, aki felelősen viselkedett. Nem lehet általánosítani, amikor valaki ezzel kapcsolatban hoz egy döntést. Pont ezzel lóg ki az általánosságból.

 

Logikailag értelmezhetetlen lenne, ha valaki kiüli a szezont lemond milliókról a családja biztonságáért. Majd utána kitenné őket ugyanennek "ingyen". És az a 30 pár focista aki kiüli a szezont, vélhetően felelős döntést hozott és felelősen fog viselkedni. Akkor is ha nem agysebészekről beszélünk.

A szezon végigmenetelét pedig pont azért tartom kétségesnek, amit leírtál. Mert azt nem látom, hogy akik játszanak és mellé még hajlamosak felelőtlenül is viselkedni, azok ne okoznának majd galibát a csapatokon belül. Ha csak csapatonként 1 ilyen lesz, az is jelentősen torzítja majd a bajnokság kimenetelét. Hiszen tucatjával fertőzheti meg a többieket és csapatrészek eshetnek ki hetekre.

Ebből is látható, aki felelőtlen az nagyobb publicitást fog kapni, vagy a cselekedetével elérni. Pedig lehet darabszámra nem lesznek többen mint akik otthon maradnak. Szóval én kinézem a 30 pár emberből, aki most a biztonságot választotta, hogy nem fog felelőtlenül lődörögni. És ebbe nem a full karantén tartozik bele értelemszerűen.

Amerikában tombol a Covid, a népesség nagy része elhízott. Másfél hónap alatt semmi nem változik érdemben - sajnos -, az NFL és a tulajdonosok nem fognak kockáztatni, főleg a sorozatos visszalépések után. Teljesen felesleges az NFL szezonról beszélni, ez bizony elmarad.

Még egy védőoltás azért bekavarhat ebbe a dologba azt hiszem. Ha lesz hatékony és minden játékost az elsők közt oltanak, akkor egyből megoldódik a helyzet. Már többet is embereken tesztelnek, és eddig elég biztatóak. Mi van ha a játékosok is bevállalják hogy kapnak egy ilyet?

Az USA-ban most kezdték el tesztelni a vakcinát 30 ezer önkéntes bevonásával és az a cél hogy az év végére legyen oltóanyag, tehát ha minden jól megy talán év végére lesz valami az USA-ban. Szóval ezt a szezont ez aligha fogja érinteni. Azt meg már félve említeném meg, hogy miért pont az NFL játékosokat kéne beoltani elsőként, szerintem a veszélyeztetettekkel kéne kezdeni és azok elsősorban aligha az NFL játékosok.

Olvastam egy érdekes cikket a befutónak tűnő vakcináról, de nem akarok belemenni a részletekbe, igazából nem az oldal témája, csak egy linket teszek ide, aki érdekel el tudja olvasni angolul. Link

A kulcs szám: 45
Kulcs kifejezés: "exclusionary idea criteria"

 

Az oroszok is kb ilyen frankón haladhatnak az oltóanyaggal, bár ők sokkal szebben adták elő. Ők kemény 18 emberen tesztelték le eddig és szerintük biztatóak az eredmények. Bármennyire szeretnék egy ilyen oltást nem lehet csak úgy összedobni pillanatok alatt, nem véletlenül indultak el vagy 10 különböző irányba.

A játékosok esetében a már embereken tesztelt, de még az engedélyezési eljárásra váró vakcinára gondoltam. Ezért írtam, hogy mi van ha bevállalják. Egyébként a kínaiak a katonaságon tesztelnek már több mint egy hónapja. Bár gondolom ott nincs olyan hogy valaki nemet mer mondani:)

Ezt is embereken tesztelték, 45 főn, akik "nem-tipikus amerikaiak", lásd hogy kik vehettek részt a tesztbe. Mégis, ez tűnik befutónak, mint legígéretesebb oltás. Mondjuk a 4 nagy gyártóról (Glaxo, Sanofi, Pfizer, Merck) sem írt túl jókat finoman fogalmazva, tehát ha ők hoznak ki valamit, akkor is minimum illik kételkedni. Addig jó, amíg nem kötelező az oltás. 

Bírom hogy pisti majd innen megmondja mit kéne,mert laci is ezt meg azt csinált és nehogy ne szórakozzak..csináld mert ez a dolgod..ébredj már fel annak akinek kell.Majd ö személyesen eldönti mit vállal mikor,miért,kinek..te meg tudomásul veszed oszt csá..mást úgyse csinálhatsz ha lesz ha nem szezon.Sokan itt elvannak tévedve ha másokat karcol a netes hiszti,meg a pi szi sületlenség az még nem mindenkinek szent írás és konkrétan le se rja.De azért szemeteljétek tele a topicot hogy majd ki mondja meg a frankót az NFL játékosnak..adjam Kraft számát hátha valaki ledumálná vele.Ovóda :DDD

Egyébként meg a 4. körös QB vagy a 0 közös edzéssel sérülésböl visszatérö rendszeridegen Cam lesz az irányító..a fal edzöröl azt se tudjuk mit tud élesben..a Wr corps romokban a sorsolás atom brutál,de a veterán Chung meg a csuklós busz HT miatt kivan a nagyérdemü.Lehet BB lazán áldását adta nekik hogy tesztelje a jövö "igéreteit" élesben mert a pozitív szezonra se lát sok esélyt..Who knows..még van hátra amúgy is több mint egy hónap,dekorai még elkezdeni ezt :D

Szerintem lesz szezon. Nem véletlenül egyeztek meg a játékosok. Lesz kb 10% - ék, aki visszalép, a többiek játszani fognak. Részemről mindkettőt meg tudom érteni. Szerintem aki játszik nem lesz sokkal nagyobb veszélyben a vírus által, mint aki nem.
Én egy kifejezetten izgalmas szezont várok, tele új arcokkal. kísérletezéssel a legtöbb csapat részéről. Ha a rájátszás sem lesz meg, az sem nagyon érdekelne. Ilyen körülmények mellett akkor is lehet 16 izgalmas Pats meccs. Ne feledjétek, hogy a többi csapatnak is vannak, lesznek problémái a vírus és egyebek miatt, szóval nincs lejátszott meccs, amíg le nem fújják... vagy a bírók, vagy az orvosok.:)

Én is úgy gondolom, hogy gyakorlatilag tét nélküli, de rendkívül érdekes és tanulságos szezon lesz, nagyon várom, hogy a nem rendben lévő csapatrészekkel mi lehet kezdeni, hány új, tehetséges srác kerül elő, és pláne a szezon előrehaladtával hogyan fog a csapat játéka megváltozni. Bemutatkozhat az új coach team, meglátjuk, hogy Scar távoztával és Cannon nélkül a fal mire lesz képes, Cam megmutathatja, hogy képes EZT az elkapó gárdát meghajtani és a LB sorunk is bemutathatja, hogy Wino meg Bentley mit tud élesben, HT meg VanNoy nélkül.

Ez minden edző álma, hogy igazi tét nélkül kísérletezhessen, lesz 16 pre-season meccs, 4 hónap éles edzőtábor - tiszta kánaán. :)

Jó lesz ez, meglátjátok! És szerintem inkább ezzel kéne foglalkozni, mint egymás b...tatásával a vélemények miatt, már kezdi elérni a méltatlan szintet az egók harca. :) :) :)

Az USA-ban több mint 4 millió fertőzött van jelenleg, a halálozási arány 42% ( ! ) a fertőzöttekből. Magyarul majdnem minden második fertőzött meghal kint. El tudod azt képzelni, hogy ezeket a számokat látva lesz olyan NFL vezető vagy klubtulajdonos aki gond nélkül belemegy a szezonba? Az angolszász törvények szerint a gatyájukat is leperelhetik adott esetben az elhunytak hozzátartozói. Ki vállalja ezt fel? Nem beszélve arról, ha egy meccset lejátszanak a csapatok akkor már nem vis majorról van szó, hanem a játékosok szempontjából lehívható pénzekről. A tulajdonosok meg ott állnak egy meccs után egész szezonra értendő fizetési kötelezettséggel a nyakukban. Nem beszélve arról, hogy az 50-60 ezres nézőszám helyett max. 15 ezer embert engedhetnének be. Ki dönti el, hogy kit engednek be a bérlettulajdonosok közül és kit nem? Nem beszélve a tulajdonos szempontjából a kieső bevételről. Mire a meccs előtt megvizsgálják azt a 15 ezer embert az több óra. Ki viseli annak a költségét? Megannyi kérdés amibe bele sem gondolunk miközben biztosra veszed a szezont.

Dehogy 42%! Az kurva nagy katasztrófa lenne. Kb az utcára nem mehetnél ki csak teljes vegyvédelmi felszerelésben.

Igazolt

4,51 M

+63 255

Gyógyultak

2,21 M

Elhunytak

153 E

 

Ezek az USA adatok. 3,4 % a mortalitás. Kb mint bárhol máshol, talán kicsit magasabb mint az átlag.

Pont azért lehet visszalépni a játékosoknak büntetés nélkül, hogy utána ne perelhessenek. Szóval emiatt sem kell aggódni szerintem. . 

Valamelyik angol lapban olvastam még a hétvégén. Mea culpa ha elnéztem, de alapvetően akkor is felelőtlenség egy szezont elkezdeni mind az NFL, mind a tulajdonosok részéről. Pandemia esetén agyrém közösségi sporteseményt vagy koncertet tartani.

Nézd... szerintem kb. már mindegy az USA-ban, rosszabb nem lesz a helyzetük. Közönség nélkül (nem tudom lesz-e) meg kb. annyira veszélyes, mint bármelyik munkahely, ahová bejárnak az emberek (sőt, a folyamatos szűrések miatt még kevésbé). Nyilván a legjobb lenne, ha mindenki otthon ülne, de nem ez a helyzet így sem, úgy sem.  

Válasz Croaker üzenetére

A svédek igen "okosak" voltak. Ugyanúgy 10M lakos mint nálunk, és a fertőzés is nagyjából ugyanakkor ért oda. Hozzáállásuk eredménye 20x annyi fertőzött és 12x annyi halott mint itthon. Kíváncsi vagyok ki magyarázza meg az elhunytak hozzátartozóinak hogy ez így jó. De ez már nagyon off topic. 

Szívesen beszélgetek erről Veled privátban. A cikk, ahonnan a képet beemeltem pont arról szól, hogy ki tette jobban? Az, aki bezárkózott, milliók veszítették el a munkahelyüket, visszaesik a gazdaság, segélyezés kell, de még így is évek kellenek a talpra álláshoz, vagy az, aki (svédek ugye) nem zárkózott be, most viszont hatalmas előnye van a többiekkel szemben, mert nem lesz akkora gazdasági visszaesés, az emberek tudnak dolgozni stb.

A többi ország ugyanezt a modellt fogja követni a második hullámban, már most mondja mindenki, hogy nem lesz bezárkózás, mert mindenkinek egyértelmű (és a vezetőknek sokszor a halott csak egy számadat...), hogy az sokkal pótolhatatlanabb veszteség, amit a kieső több millió ember helyzete okoz, mint sajnos az a pár ezer/százezer halott. A helyzetet bonyolítja pl USA_ban az, hogy választások lesznek, de már így is túlságosan belementem a részletekbe. Ha gondolod, szívesen beszélgetek Veled tovább a témában!

Mondjuk már nehéz elhinni bármit is... én meg azt olvastam,hogy a svédek gazadaságilag sokkal nincsenek előrébb mivel mindenhol minden zárva volt... sőt mivel nagyon enyhén reagáltak a svédek így a környező országok is elzárkóztak tőlük....

 

Szóval Én már nem igazodok ki azon amiket írnak. Egyik nap még nem árt a vírusnak a meleg... a következő napon már ősszel jön a második hullám a hidegebb idő miatt.... Meg még ezer ellentmondás van nap mint nap.... 

Szerintetek Hightowernek ezek után lesz még pályafutása nálunk? Szerintem jövőre mindenképpen cut lesz, ha beválik csak egy fiatal is. 9 milliót szabadítanánk fel a sapkából és csak 2,5 M dead money maradna utána. Bolden ugyancsak így fog járni szerintem. 

BB fejével azért elég nehéz gondolkodni, franc sem tudja mik a tervei. Még ezt a szezont sem tudnám megjósolni, nemhogy a következőt. Sosem volt még ennyi bizonytalansági tényező. Még most sem mernék rá fogadni, hogy tényleg elkezdik ezt a szezont, arra viszont mernék tenni hogy nem fog végigmenni ha elkezdik. A következő szezonra elég jól állunk anyagilag, így Hightowerék elküldése nyilván azon fog múlni, hogy találnak-e a helyükre olcsóbb megfelelő pótlást, és akkor arról még nem is beszéltünk hogy az elküldésen kívül is vannak egyéb lehetőségek.

Sziasztok!

Szorosan kapcsolódik a témához, de mégsem futball. Az amerikai járványhelyzetről osztanék meg veletek pá információt. A forrásaim biológus kutatót, akár csak jómagam. Egyikőjük a UPennen dolgozik, vakcina fejlesztéssel foglalkozik, egy másik kolléga A Columbia University-n a járvány dinamikájával, illetve a szerológiai vizsgálatokkal egy harmadik kolléga pedig az Anthony Fauci vezette járványügyi szervezetnél. 

A helyzet:

Nem túl rózsás, napi 70-75 ezer a regisztrát fertőzöttek száma. Ez egyes számítások szerint felmehet majd 100-120 ezerre is. Hangsúlyozom ez a regisztrált fertőzöttek száma, a ténylegesen megfertőzöttek értéket akkor kapjuk meg, ha ezt még kb. 10-el megszrozzuk. Ebből is jól látszik, hogy naponta 750.000-100.000 is lehet az új fertőzötek száma, ami ha így halad tovább mire meglesz a vakcina gyakorlatilag elérik a nyájimmunitást. A Vakcináról meg a vírusról kicsit később. A feketéket valami oknál fogva sajnos jobban érinti ez a vírus, a pontos oka nem ismert. Lehet, hogy genetikailag fogékonyabbak, de van aki azt mondja, mivel nagyrészt ők élnek az USA-ban a társadalom peremén, így a hiányos egészségügyi ellátás, az őket jobban érintő elhízás (minőségi éhezés) és ebből fakadó egyéb problémák (szív-érrendszer, cukorbetegség, asztma stb) is felelhetnek a dologért. Mint tudjuk az NFL-ben pedig nagyrészt fekete játékosok vannak. Ennek ellenére nem csak ők mondják vissza a játékot a 2020-as idényben.

Jelenleg úgy néz ki, hogy New York államban 30-35% a társadalom átfertőzöttsége, Florida, Texas, Kalifornia, Arizona lehet, hogy még ennél is rosszabb, de arról a kutatási anyag, csak augusztus végén jön ki, a Rice University készíti. A nyájimmunitás eléréséhez minimum 70%-os átfertőzöttség kell. De koránt sem biztos, hogy ez így is lesz, erről szinté lejjebb írok.

 

Maga a vírus és a vakcina:

Mint azt gondolom sokan tudjátok, maga a SARS-Covid 19 a Coronaviridae családba tartozik, olyan egyéb "testvérekkel" mint a SARS és a MERS vírusok. Ezek azért egy hangyányival komolyabbak, magasabb a halállozási arányuk is sajnos. 2003-ban pont a SARS-t sikerült megfogni, pár évre rá pedig a MERS-t. Ha azok szabadulnak el, akkor itt kakukkolnak sok mindenkinek. A SARS mortalitása 10%korüli, a MERS-é még ennél is rosszabb, több cikket áttanulmányozva 30-35%, de volt olyan cikk ahol 50%-ot írtak. Az koronavírusokról úgy általában elmondtható, hogy főleg légúti megbetegedést okoznak, ami a végén akár súlyos tüdőgyulladásba is fordulhat, emiatt kell sokakat lélegeztetőgépre teni. A SARS Covid 19 az emeberek 80-85%-nál tüneteket sem mutat, a maradék 15%-ból 10%-nál az egészen enyhe tünetektől a influenza szerű, durva végtagfájdalommal és izomgyengességgel járó 3-4 hetes kálváriáig terjedhet. A maradék 5% százalék pedig az, aki komoly kórházi ellátásra szorul, sok esetben ez intenzív terápiás beavatkozást jelent. Plusz meg kell jegyeznem, hogy főleg az idősebb, krónikus betegségben szenvedőkre nagyon veszélyes. Olaszországban az elhunyt betegek átlagéletkora 81év. Ez azonban nem azt jelenti, hogy valaki a 30-as éveiben ne kaphatná be és halhatna meg tőle, de ez elég elenyésző. Gyermekekre az eddigi kutatások szerint igen csekély mértékben veszélyes, még akár az immunszupresszált gyerkőcök sem halnak bele tömegesen (hála Istennek!). 

A Vakcina:

jelenleg úgy néz ki, hogy az mRNS vakcina lesz a legjobb erre a célra. A teljesség igénye nélkül, mi is az az mRNS vakcina: a vírus örökítőanyaga RNS, ami különdöző fehérjéket kódol. A vírus azután kezdi el ezeket termelni, miután a sejtmagba bejutott. Egy dolgot tisztázunk, a vírus nem élő, mivel sem szaporodni sem anyagcserét folyatatni nem képes. CSupán egy fehérjébe burkolt örökítőanyag, ami a sejtjeink saját eszközeit felhasználva reprodukálja saját magát. Az mRNS vakcina nem tartalmaz semmiféle legyengítt kórokozót, csupán a vírús örökítőanyagának egy részletét, amivel a vírusra jellemző fehérjét termel meg az emberi szervezetben, amire ad a szervezetünk immunválaszt. Ha valaki szeretné a cikket elolvasni itt a link: https://u-szeged.hu/sztehirek/2020-aprilis/koronavirus-elleni?objectParentFolderId=25255

A képen látható Úriember, Dr. Pardi Norbert a UPennen dolgozó barátom és Karikó Katalint is ismerem személyesen. Az információim egy része tőlük is származik. Mint ahogy a cikkben is benne van, a vakcina 2021 elejére lesz elérhető széles körben. Némi immunválasz azonban lehetséges ezeknél a vakcináknál is pl: fejfájás, láz, izomfájdalom és gyengeség. Jelenleg már folyik az USA-ban a 30.000 ember bevonásával a klinikai stádium utolsó lépcsőjőnél lévő vakcina tesztelése. Azt is meg kell említenem, hogy a vakcinák jelenleg úgy néz ki, nem adnak életre szóló védettséget. Hasonlóan a szezonális influenza elleni oltáshoz, valószínűleg évente 1 de akár két alkalommal is be kell majd adatni. DE itt is hangsúlyozom, hónapról-hónapra változik a szitu, hogy mi lesz 1 vagy 3 vagy 5 év múlva a kutya nem tudja megmondani. Egy biztos, hogy a betegésen átesett emberek vérében az ellenanyag szintje a betegésg után 3 hónappal ötödére, 6 hónappal pedig a huszadára esett vissza. Remélem a leírtak segítettek, és ennek fényében jobban megítélhető a játékosok döntése. Én nem ítélkezem senki felett, ti se tegyétek!

Köszönjük az infókat!

Ha időd engedi reflektálnál az általam linkelt Kennedy cikkre? (újra: link) Igaz lehet ennél a konkrét cégnél, hogy 45 emberen tesztelték, és ráadásul makk egészségeseken? Mennyire igazak az állítások a vakcinák teszteléséről, értem ez alatt ezt a részt: "

During the course of the debate, Kennedy also talked about the regular vaccines most people take, from Hepatitis B to the flu shot, emphasizing that no proper testing had ever been done, which is mandatory for any other medication. Vaccines “are the only medical product that does not have to be safety-tested against a placebo,” he explained.

In a study involving placebos, one group of people would be injected with the actual vaccine, while another group would be injected with saline solution, which would not have any effect in preventing a particular disease. The people who are part of the study would then be observed to see if there are any differences between the two groups, both regarding the disease vaccinated against, and side effects.

As these tests are never done on vaccines, “nobody knows the risk profile of any vaccine that is currently on the schedule. And that means nobody can say with any scientific certainty that that vaccine is averting more injuries and deaths than it’s causing."

Ez különösen érdekelne, hogy igaz-e. Illetve tudsz valamit konkrétan a 4 említett cégről? (Glaxo, Sanofi, Pfizer, Merck). Értem itt az  "elkövetett bűneikről".

Köszönöm!

Kedves Croaker!

Sajnos elolvastam ezt a cikket, és borzasztóan nagy kár volt érte. Mikor már láttam a szót, hogy politikus, ott hányingerem lett. Pont ez az amiből most nem kellene politikát csinálni! Nem állok a gyóyszergyárak pártján, nem nekik dolgozom, de ami ebben a cikkben ferdítés címszó alatt megy az mindennek a teteje. Kiemelnék belőle egy mondatot, amit te is kiemeltél, aztán az elmúlt komplett 100 évből 1000db ellenpéldát tudok hozni: As these tests are never done on vaccines, “nobody knows the risk profile of any vaccine that is currently on the schedule. And that means nobody can say with any scientific certainty that that vaccine is averting more injuries and deaths than it’s causing. Erre csak annyit, hogy ha ez igaz lenne akkor nem tűnt volna el a földről a fekete himlő, a szamárköhögés, a kanyaró, a mumpsz, a gyermekbénulás és még sorolhatnám. A mai napig emberek tízmillióit oltják be ellenük és nincs semmi probléma. Bár az egyre több oltás ellenes állatnak hála szépen szivárognak vissza ezek a betegésgek. Kennedy elvtárs miatt előre is bocsánat a rettentő nyers és őszinte véleményemért: egy seggfej okoskodó jogász, aki egy témában vajmi kevéssé jártas, ellenben a pofája annál nagyobb róla. Nem látom a cikkben a tudományos megjelöléseket, ki, hol, mikor, hogyan, mivel végezte el azt a tesztet az adott 45 emberen. Azt, hogy ott mindenki makk egészséges volt-e csak Kennedy írja, semmiféle forrás megjelölés nincs. Mennyi volt abból férfi vagy nő, korcsoport, egészségi állapot stb. Az előző bejegyzésemben szerepel egy link, amiben leírják (én is leírtam) mi is az az mRNS vakcina, hogyan működik, hogy effektíve nem lépsz kapcsolatba a kórokozóval (legyengített verziójával sem). Hogy a gyógyszergyárak sumákolnak-e? Naná. Nekünk ez pénzükbe fog kerülni? Igen. Az a jó nekik, ha minden évben újra kell oltassuk magunkat? Igen. Folyamatosan fenn akarják tartani a rettegést? Persze, ebből megy nekik mocskos jól. Viszont az se felejtsük el, irgalmatan pénzt ölnek abba, hogy egy vakcinát kifejlesszenek (vagy gyógyszert), ami akár a milliárdos költséget is elérheti, természetesen dollárban. Erre írok egy példát: fenti bejegyzés linkjében szereplő úriemberék még 2016-ban kifejlesztették a Zika vakcinát, mivel mindenki kétségek közt vergődött, hogy uram isten elmennek Brazíliába az olimpiára és mind kisfejűek lesznek mire hazajönnek (halkan jegyzem meg csak terhes anyákban okoz a magzatnál ilyet). Az olimpia alatt még nem volt meg a vakcina, csak utána 1 hónappal, mire már mindenki rászart az egészre. Beletoltak 50-100 millió dollár közötti összeget, szabadalmaztatták, majd azóta nem tudják eladni, mert a kutyának nem kell. Rengeteg alkalommal támadták már a védőoltásokat, bizonyos esetkben az autizmus kialakulását is ennek rótták fel. Ami teljesen nonszensz, mivel az egy genetikai eredetű betegség, semmi köze egy védőoltásnak hozzá. Azt azonban ne felejtsük el, hogy soha nem lesz olyan védőoltás ami mindenkit megvéd és senkinél még a legcsekélyebb mellékhatást sem vált ki. Mert ilyen nem létezik jelenleg. Lehet, hogy 3820-ban lesz majd, de az még csöppet messze van. A gyerkőcöt pedig nem feltétlenül kell beoltani, ha anya és apa meg a nagyi meg a papi már be vannak oltva, mert ott már myájimmunitás van (ha ősszel nem lesz suli, meg ovi meg bölcsi úgyis csak velül érintkezik). DE mint leírtam ebben az esetben A nagyok védik a kicsit. DE én mégis azt mondom, várjuk meg a klinikai tesztek utolsó fázisát, ahol már tényleg elég reprezentatív lesz a minta (30.000 ember már nem rossz, ha az megfelelően van összerakva értsd: nem, kor, rassz, egészségi állapot súly, stb szerint.) Ennek eredményéből nagyon sok dolgot le lehet majd szűrni. És amit végképp ne felejtsünk el, itt most minden a világ szeme előtt zajlik, a a kapott eredményekem nem nagyon lehet majd ferdíteni, mivel ha bármi balul sül el, azt a gyógyszercéget konkrétan beszántják a helyét pedig sóval hintik majd be. Szóval, csak, hogy lezárjam a fröcsögésem, az ilyen Kennedy félékkel szemben én mindig megjelölöm a forrásaimat, honnak jön az adott infó. És még egyszer bocsánat néhol az obszcén kifejezésekért, de nagyaon felhúzott ez az idióta politikus! És egy utóirat: ha meglesz a vakcina, a nejem, jómagam a kisfiam és a szüleim is be lesznek oltva. Nem állítom, hogy rögtön az első körben, de be leszünk oltva! 

Köszi a választ, korrekt. Mentségére legyen mondva, a cikket író felelőssége, hogy megjelöl-e forrást, ezt nem Kennedy írta. Egy bő 1 órás beszélgetés volt, amiből ezeket a részeket emelte ki aki írta a cikket (Tyler Durden). Megvallom, nem néztem meg a felvételt, nem tudom, volt-e említés konkrétumokról. 

Nem vagyok oltásellenes, ha esetleg az jött volna le. A felesleges oltásokat nem adatom be, főleg amiről nincs elegendő tapasztalat( olyan friss pl., nem tudni meddig ad, ha ad védettséget, egymásnak ellentmondó tudományos vizsgálatok vannak róla, pl Bexero). 

Amit a gyógyszercégekről és érdekeikről írtál az teljesen igaz. Sőt, az sem kétséges, hogy drága dolog a kifejlesztés. Azonban a kapkodásnak ára van/lehet, ezt arra mondom, hogy ha nincs megfelelő ideig/körben tesztelve valami, akkor bizonyos mellékhatások csak később jelentkezhetnek. Akár utód születéskor ugye. Az meg most nem fog kiderülni, főleg rövid teszteknél. Az lenne a normális, ha végre kijelentenék, hogy mi az a legközelebbi valós dátum, amire lehet megbízható vakcina. Mert az nonszensz, hogy elhangzott már ősz eleje, tél eleje, de 2021 közepe is. Számomra elképzelhetetlen, hogy alaposan lehessen tesztelni valamit hetek/hónapok alatt. Egyszerűen nem csak az azonnali reakciókra (láz, szédülés és társai) kell gondolni, hanem szerintem igenis lehetnek későbbi problémák. 

A másik gondom, hogy nem jutnak vissza a tünetek a gyártóhoz. Mondom a konkrét, megtörtént példát édesapám kapcsán. Minden évben beoltatja anyukám és apukám magát az aktuális influenza oltással. Meg is történt, majd apukámnak tünetei jelentkeztek. Egyik szeme fényérzékeny lett, nem ugyanúgy záródtak a két szemén a szemhéjai, és olyan szintű fejfájása lett, hogy az egyik legerősebb gyógyszert kapta infúzión keresztül. Ekkor is csak ideiglenesen múlt el a fejfájása, olyan 5 db-os tablettát írtak fel neki, aminek a doboza 6 eFt körül mozgott. Még ebből is kellett 2 doboz, éjjelente többször olyan fejfájásra ébredt, ami soha nem volt korábban, és így is több hét volt, amire elmúltak a tünetek (nagyjából késő ősztől januárig). Több helyen járt, anyukám egészségügyben dolgozik, tehát elhiheted, hogy mindent megpróbáltak kiszűrni, az érfestéses MRI-től kezdve a szemészettől a vérételig és társaikig minden megvolt, minden negatív. Bár a különböző orvosok gyanították, sőt, félve ki is mondták, hogy vélhetően az oltás mellékhatása, de leírni egyikük sem írta le. Ebből adódóan ez vissza sem jut a gyártóhoz, kifejlesztőhöz.  Bent van a mellékhatások között, hogy lehet fejfájás, köszi, ennyi. De hogy egyes oltásoknál, gyógyszereknél vajon mennyi a tényleges mellékhatás, az soha nem derül ki. És ez csak egy sima influenza oltás volt. 

Nekem egy ilyen gyorsan előállított, hirtelen letesztelt, és versenyfutás szerűen a gazdasági haszonért legyártott vakcinában semmi bizodalmam nem lesz. Főleg, hogy ahogy írtad, senki nem tudja, meddig véd, ha véd. Abban nem lennék olyan biztos, hogy az teszteredmények annyira láthatóak lesznek a közönség számára. Szerintem azt mutatnak meg, amit nagyon akarnak. Egy versenyben az számít, hogy ki lesz az első, a többi meg kiderül később, hogy okozott-e valamit, gyakran évek múlva csak.

Az is sokat számít, hogy ha egy szakember, mint Te, azt mondod, hogy beoltatod magad, DE nem az első körben. Ezen is látszik, hogy egy egészséges félelem benned is van a hatékonysága és a mellékhatásai tekintetében. Nem mondom, hogy mi nem leszünk beoltva, de az biztos, hogy nem az első, de nem is a második körben. 

Köszi, hogy ilyen hosszan reagáltál, szerintem senki nem bánta ezt a félig OFF beszélgetést!

Abszolút nem jöttél le oltás ellenesnek, pusztán egy érdeklődő, aggódó embernek, aki a lehető legtöbb infót akarja megtudni, hogy jól dönthessen. Ha esetleg nem teljesen jött volna át, a gyorsaság miatt én is szkeptikus vagyok, de főleg nem a leendő mellékhatások miatt, hanem a hatástartama miatt. Annyit tennék még hozzá, hogy valószínűleg nem lesz kötelező oltás belőle, még a veszélyeztetett korcsoportoknak sem. Ha viszont nem leszel beoltva, lehet, hogy nem repkedhetsz szabadon a világon, mivel sok helyen karanténba kell vonulni. A másik dolog amiről nem írtam, az, hogy 2021 januárra meglesznek az oltással, az koránt sem biztos, hogy le is tudnak gyártani addigra annyit, hogy azt mindenkinek beadhassák. Mi akik nem a veszélyeztetett csoportba tartozunk, lehet, hogy majd csak 1 évvel később kaphatjuk meg. Addigra azért elég sok infó gyűlik majd össze. Sajnos ahogy írtam, a mellékhatásokat nem lehet teljesen kiküszöbölni. A te mellékelt családi példád is mutatja. Viszont nem mindegy, hogy az csak 1%-nál van vagy 25%-nál fordul elő. Szakembernek nem tartom magam, mivel sem virológus, sem vakcina fejlesztő nem vagyok. Csak mezei mikrobiológus, akinek van pár barátja itt-ott. Az infók nagy része tőlük van, nem magamtól vagyok ilyen okos. És csak egy dolog biztos, hogy semmi sem az. Ilyen a tudomány! Pár hónap vagy egy év múlva sokkal okosabbak leszünk. De ezt most sajnos ki kell várni, szóval önuralom mindenkinek, hordjatok maszkot zárt térben, és gyakori kézmosás. Ha ennyit megteszi mindenki, a második hullám akár elkerülhető. A külföldi utakat is mellőzném, ha csak nem égetően muszáj.

 

OFF

Kedves Laca86! Hatalmas köszönet és respect, hogy ezt mind türelemmel leírtad és megosztottad velünk. Bennem a vírus kirobbanása óta van egy kérdés, amire sehol nem találok egyik ország tekintetében sem hiteles információt. Hátha neked van erről is valami. :)

Hány százalékkal haltak/halnak meg többen ebben az influenza szezonban, mint a korábbi években (főleg az erősebb influenzaszezonú évekhez képest)?

A következő kérdésem már abszolút szubjektív. Ha x éve ugyanígy adtunk volna nevet az akkori épp agresszívan terjedő vírusnak ÉS elkezdtük volna mérni, nem lett volna ugyanekkora pánik a világban?
Félre ne érts, nem vitatom a vírus komolyságát és veszélyeit, én pl. mindent meg is teszek ellene, amit lehet (maszk, kézfertőtlenítés, stb.) és betartok mindent, amit épp előírnak. Viszont sajnos (amitől téged is kiráz a hideg, és forr a véred) világszintű gazdaságpolitikát vélek felfedezni a vírus felbukkanását követően “kialakított” helyzetben a háttérben.
Természetesen Tőled mint mikrobiológus az első kérdésemre várnék választ, ha rendelkezel hasonló információval, a második ahogy írtam abszolút szubjektív kérdés, akár ugord át. ;)

Válaszodat előre is köszönöm! Go Pats! :)

ON

Kedves Csizi!

 

Először a második kérdessel kezdem:

Sajnos szerintem, és sok más elég okos ember szerint is ennek a globálissá vált világ az oka. Hogyan is értem ezt? Ma felpattansz Budapesten a repülőre és 24 óra alatt a világ bármely pontjára eljutsz. Ne felejtsük azt sem, hogy a mai világban nagyságrendekkel több ember repül (nem csak az utasszámról van szó, hanem effektíve több embernek elérhető ma). Innentől sajnos látható az, hogy minél több ember mozog a világban annál nagyobb az esélye, hogy valami vackot széthordunk. Plusz rengeteg helyen, ahol az emberek már együtt élnek az adott vírussal elég régóta, ott nem igazán fog pandémiát kiváltani. Viszont ha felteszed egy repülőre és 10.000 km-mel odébb engeded szabadon. Hát erre egy példa: spanyol hódítók és az amerikai kontinens akkori őslakói. Az európai nagy részüket nem fegyverrel ölte meg, hanem az odahurcolt betegségekkel (pl: pestis, himlő, stb. életükben nem találkoztak vele, el is söpörte a társadalmukat). 

 

Első kérdés:

Szerencsére nem az influenzaszezon kezdetén kapott el minket, addigra az már erősen lecsengőben volt. Ilyen szempontból, hogy azt kell írjam az ősz sokkal "érdekesebb" lesz. Ugyanis most ketten együtt támadnak majd. Nem lesz kéjhömpöly, erre most készüljetek. A fegyelmezettségünkre nagyobb szükség lesz mint bármikor valaha. Szóval, a lényeg vannak adatok, akárki átböngészheti az adott ország halálozási statisztikáit, természetesen az adott ország ezen illetékes honalpján. Nálunk nem volt szignifikánsan magasabb a halálozás az első félévben. Sajnos csúnyán írva az a majd 600 halott a kerekítési hibahatárt súrolja. Az USA-ban sem kiugró a történet, bár ott némi emelkedés azért látszott április, május, júniusban a 2019-es adatokhoz képest. DE ezt sem nevezné egy statisztikus kilengésnek. Olasz, spanyol adataim nincsenek, odáig még nem jutottam el. De idenyomok egy linket, ha van kedved itt böngészhetsz: https://www.cdc.gov/nchs/nvss/covid-19.htm.  USA adatait lehet megnézni. Minden év összhalálozása elérhető, még betegségre lebontva, korcsoportok elkülönítve. A COVID külön ki van emelve. És még egy plusz adat: ahány ország annyiféle módon számolják el a halottakat: mit jelent ez? Itthon ha a gyanúja nagy, hogy valaki Covidban halt meg tesztet végeznek, ha az pozitív, akkor odahúzzák a strigulát. USA-ban nem így van, ott ha nagyon súlyos krónikus betegségben hal meg valaki és a Covid hát, hogy is írjam, megváltja a szenvedéstől azt nem Covid halottnak tekintik, hanem a krónikus betegségnek húzzák be. Pl: rákos volt az illető, áttétekkel, kemót kapott (immunszupresszált ugye), utolsó stádiumú is, megkapja a Covidet kórházi fertőzésként, az megöli. DE mégse a Covidnak húzzák a strigulát. Pedig lehet az illető még élt volna mondjuk 3 hónapot. Ez így tiszta? Szóval egy szónak is száz a  vége, a statisztikával óvatosan kell bánni, mert ahogy felénk mondják: Csak azt a statsiztikát hiszem el, amit én magam hasmisítottam.

Kedves Laca86!

 

By Churchill. ;) Az én véleményem a statisztikáról: tetszés szerint válogatott és ízlés szerint rendszerezett számok halmaza. Végtelenül köszönöm a válaszaidat, kb. azokat a válaszokat kaptam, amire számítottam is. A halottak számolásának szemléletből eredő különbözőségeiről tudtam, statisztikákat viszont eddig nem. Az általad küldött linket át fogom nézni, kíváncsi vagyok az adatokra. Még egyszer köszönöm a kimerítő válaszokat! :) Go Pats!

Az általad is emlegetett statisztika fikázás a statisztika (és a valószínűségszámítás) kb. totális nem értéséről adódik. Ha úgy gondolod, hogy véleményt kell alkotnod róla, akkor először talán ess neki a szakirodalomnak!

Kedves InfiniteLoop!

1. negyed: Nem fikázom, csak szimplán pontosan tisztában vagyok vele (főként hogy tanultam több félévet egyetemi szinten a szakirodalmat, ez eddig egy FG nekem, 3-0) hogy akár csak 1 tényező kihagyása vagy másként értelmezése jelentős különbségeket tud okozni a végeredmény tekintetében. Ennek fényében értelmezd az általam (viccesen) leírt gondolatot, melyet szintén vicces formában egyetemi docens (mai napig oktatnak az általa írt könyvből az ország több egyetemén) volt tanáromtól hallottam először... (ez sztem megér egy TD-t nekem, eddig 10-0)


2. negyed: A statisztikát és valószínűségszámítást bár több helyen együtt (értsd pl. egymást követő félévekben) oktatják, azért nem ez a jellemző. Egymáshoz pont annyi közük van, hogy az egyik támaszkodik a másikra, de összemosni a két meglehetősen összetett és bonyolult területet, hát, szintén nem komolyabb jártasságra utal... De tudod mit, ebben nem győzködlek, valahogy biztos megpróbálnád megmagyarázni, hogyan is értetted. (legyen 1-1 FG, 13-3)

 

3. negyed: Egyszer egy nálam okosabb és bölcsebb ember azt mondta: “Soha ne állj le vitatkozni egy hülyével, mert levisz a szintjére és ott megver a rutinjával.” Én csak annyit tennék ehhez hozzá, hogy akinek nem inge... (erre én adnék magamnak egy TD-t szintén, eddig 20-3.)

4. negyed: Ui.: Ellenben Veled, nekem nem volt célom a személyeskedés, de a válasz vicces volta ellenére foltokban tartalmazhat erre utaló jeleket, ami minden bizonnyal csak a véletlen műve lehet. Ha gondolod, számold ki, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy ez tényleg csak a véletlen műve vagy tudatosság lehet-e mögötte. (Tőlem nem kaptál dislike-ot.) ;) Részemről ebben a negyedben nem született pont, úgyhogy 20-3-as végeredménnyel beírtam magamnak a sima W-t.

 

Go Pats! :)

OFF (ha már ez a téma...)

"Sajnos szerintem, és sok más elég okos ember szerint is ennek a globálissá vált világ az oka."

Hát ez zseniális, így még nem írta le ember magáról, hogy elég okos :-)

Most már csak azt kellene eldönteni, hogy száz éve egy minimalizáltan globális világban egy ténylegesen világjárványnak mondható betegség hogyan söpört végig a világon, minimum kétszer annyi halottat maga után hagyva, mint most ahány "beteg" (ez azért idézőjel, mert a fertőzöttek egészen kis része mutat valamiféle tünetet) van, úgy, hogy a Föld népessége kb. a harmada volt a mostaninak. Tudom, világháború, meg egyebek, de akkor is.

Annyit még hozzátennék, hogy szimpla mikrobiológusként ilyen határozott véleményt nyilvánítani virológiai kérdésekben azért nem túl releváns (mondjuk ki, szakmai). Kb. olyan, mikor építkezéseknél statikai vizsgálatokkor elsőként a kőműveseket hívnánk véleményt alkotni. Mondom ezt egyetemi szinten mikrobiológiai ismereteket tanult emberként.

Az utolsó mondat helyes: csak azt hisszük el, amit magunk hamisítunk és csak azokat lobogtatjuk, ami a saját igazunkat támasztja alá. Ezért volt kár belinkelni mindent, ami a Te igazadat támogatja, mert már megszűröd az információkat, tehát félrevezetően tálalod (okkal, vagy ok nélkül, te tudod). Én sem fogom belinkelni azt  statisztikai oldalt, ami jelzi, hogy az olasz népesség a legsötétebb periódusban is növekedett, semmiféle extrém kilengés nem volt az elhalálozásokban, a 2016/17 influenza szezonhoz képest pedig kifejezetten gyengébb hatású volt az un. idei pandémia.

Én azt tanácsolom mindenkinek, hogy minél szélesebb körűen tájékozódjon, hogy mi lesz ezzel a híres vakcinával (nem, vakcinákkal!, mert mindenki fejleszt már mindent orrba-szájba), idáig az "elég okos emberek" azt tanították nekünk, hogy gyógyszert fejleszteni az nem kismiska, hosszú évekig eltarthat, de most hipp-hopp, itt a világmegváltó szer. Na most az a problémám ezzel hogy a hírek szerint (SOTE is közölt magyar esetet) maguk a tesztek közt is nagy számban találhatók gagyik, semmit sem érők, mi a garancia, hogy egy kipróbálatlan anyagok közt is lesz olyan, ami inkább árt, mint használ?

Egyébként ijesztő, hogy milyen mértékben megosztja ez az egész a társadalmat.

ON

Megnéztem a csapatok Active/Reserve listáját ma, 30-án 21,00 órakor a wikin. A következőképpen néz ki az összesítés:

  • 49 fő Covid-19

  • 30 fő opt-out

  • 24 fő Activ/PUP

  •   4 fő PUP

  • 17 fő Activ/NF

  •   6 fő NF

  • 1 fő IR (klasszikus)

Ez 131 fő, 80 fős kerettel számolva a 2560 játékos 5,12%. Üres a listája 3 csapatnak: ARI, LAC, LAR. Nem tudni miért nem publikálják a listájukat, de ha mindegyik jelent 10 játékost, akkor is az 6,3% lenne csak. Beugrásra készen áll a csapatonként kivágott 10 játékos, azaz 320. A szezon kezdetéig lesz ugyan biztosan néhány "klasszikus" sérülés is, de az előszezon elmaradásával ez valószínűleg jelentősen csökken a korábbi évekhez képest. Az opt-out lassan lezárul, lehet még némi növekedés , de a PUP/NF csak javulhat, a COVID-19 egyedül a dinamikus és minőségi faktor viszont IR átjáróként fog működni. A csapatok kezdetben 90 játékost szerződtettek, ez 2880 fő és a végső roster+PS (53+16) 69 fős lehet, ami 32 csapatnál ~2200 fő. Amíg ennyi játékost a csapatok össze tudnak szedni, a szezon a rendelkezésre álló „játékosmennyiség” szerint elkezdhető. Számomra per pillanat elképzelhetetlen, hogy ez ne teljesülhessen, mert több, mint 600 játékos nem fog kiesni, egy ilyen alapos/szigorú teszt-és fegyelmi rendszer mellett. A szezon és az egyes mérkőzéseredmények értéke persze megkérdőjelezhető, amennyiben a csapatok alaprosteréhez viszonyítunk. Az NFL idén megfiatalodik, sok draftolt rookie és „éhes” UDFA fog játszani, a másodévesek előrelépnek. Izgalmasnak ígérkezik...csak az a rohadt vírus ne lenne...