Mi lett volna ha...? - Julio Jones és a Patriots

Kép
Julio

A sportban - és úgy általában az életben sincs értelme a "mi lett volna, ha"-val kezdődő mondatoknak. Ettől függetlenül az ínséges időkben az ilyen pletykák is felkapottá válnak, mint amilyen a Jonesé volt. Itt a fórumon is megoszlottak a vélemények arról, hogy kellene-e ő a Patriotsba, és ha igen milyen áron. Végül nem lett a dologból semmi, Julio a Titanshez került egy 2022-es második és 2023-as negyedik körért cserébe, plusz még egy 2023-as hatodik kör is Nashville-be került. Ennek apropóján néhány szerkesztőtársammal fejtjük ki véleményünket arról, mit adott volna Jones a Patriotsnak, illetve mennyire látták volna szívesen őt a csapatban.

Tuci: Én úgy olvastam, hogy új (20+M/év) szerződést akar, annyit szerintem nem ér jelenleg a csapatnak, főleg ha 4-5 évre kér szerződést, az már nagyon rizikós lenne.

Kenny: Szerintem arra kellett volna mint amire egy fénykorában lévő Gronkot is használtunk. Ha nem kap el semmit, “csak” leköti két védő figyelmét - ráadásul mélyen a pályán - már megéri szerepeltetni.

A másik lehetőség ami felrémlik egy Patriots szurkoló előtt az pedig a Randy Moss párhuzam. Ha csak egy kicsi kémia van, akkor nem számít, hogy pontos a labda vagy sem, Julio befutja és behúzza. Ezzel önbizalmat adva az új vagy régi QB-nak, aki dobál felé.

A harmadik gondolatom pedig a red-zone. A támadó játékunk hosszú pályán működik, de ahogy szűkül a tér, úgy veszít a játékunk a dinamikájából, de ha lenne egy óriás, aki magasabbra ugrik mint bármelyik corner, akkor nincs kérdés, hogy hogyan csináljunk TD-t 5 yardról.

Drazith: Alapvetően 2 féle elkapó sorral lehet szerintem erős támadó focit játszani. Az egyik a sok hasonló (max átlagos+) elkapó, akik fizikailag bírják a terhelést és aki szabadon van, az kapja a lasztit. Ez különösen a meccsek végére érik be, amikor picit romlik a cb-k teljesítménye, illetve ha van nagyon átlag alatti passz védekező. A másik az, amikor van egy extra klasszis, aki ahogy Kenny említette pl Gronkot, lefog 2 védőt és még így is van pár elkapása minden meccsen. Azt gondolom, hogy az első verzió az olcsóbb, ezért nagyobb százalékban az is az eredményesebb, hiszen van pénz a többi csapatrészre. Persze pl. Randy Moss szintű szupertehetség esetén ez az érzésem/elméletem kicsit sántít. Összességében azonban a nagy sztárelkapókat kicsit cirkuszi majmoknak gondolom és inkább a szurkolók kezelésére, csábítására valók, mint a megbízható csapatteljesítmény kiszolgálására. Mindezek alapján én nem is igazoltam volna le, szerintem ennyi pénzt nem ér egy elkapó. "Inkább 4 Julian, mint 1 Julio"

Increay: Alapvetően én is azok közé tartoztam, akik nem igazán voltak meggyőződve arról, hogy rá van szükség a csapatnak - több szempont miatt.

Az egyik természetesen a fizetés. Egy Julio-szintű elkapóért nyilván ki kell nyitni a pénztárcát, ám idén már érkezett két WR a piacról - nem is olcsón, így nekem nem fért volna bele még ő is (persze erről inkább Agholor és Bourne szerződése tehet), egyszerűen nem lett volna Patriots-szerű, hogy ennyit költünk WR-ekre.

A másik picit összecseng az előzővel - nem gondolom, hogy megfelelően tudnánk használni az összes elkapónkat - a cap hitjüknek megfelelően. Én alapvetően a Henryben és Smithben nagyon bízom, és akkor is ott van még az Agholor-Bourne-Meyers trió. Valaki(ke)t el kellett volna hagyni, mert 4 WR-rel biztos nem fogunk játszani, amikor remek támadófalunk, futónk, két top TE van a csapatban.

A harmadik az a csapat jelenlegi helyzete. Ha ez két évvel ezelőtt, vagy mondjuk egy-két év múlva történik (mármint, hogy Julio cserét kér), akkor sokkal biztosabban vágtam volna rá az igent. Jelenleg azonban nagyon keveset tudunk arról, hogy mire lehetünk képesek, Jones pedig köztudottan contender-esélyes csapathoz akart menni. Nem mondom, hogy idén nem lehetünk tényezők a ligában, de sokkal inkább látom ezt a csapatban 2022-ben vagy 2023-ban. Addigra Jones is belassulhat stb., így gyakorlatilag nem igazán tudnánk kihasználni hatékonyan az adottságait.

Hozzászólás

Amennyiben az új RB-WR-TE (+esetleg CN) sorral nem tudjuk megoldani a RZ-t, akkor senkivel. Nem szerencsés üres zsebbel és egy drága zsákbamacskával nekifutni a szezonnak, messze a kezdet, kellhet még az a pénz, akár idén is. 

Amit még esetleg figyelembe kell venni az ilyen igazolásoknál az a sérülékenység. Neki ezzel vannak gondok, ha meg hozzájön, hogy a kora miatt is lassulás várható tőle (és még lehet hogy új szerződést is akar), akkor nem vagyok meggyőződve róla, hogy egy kialakulófélben lévő csapathoz jó döntés lett volna idehozni.

Figyelmetekbe ajánlom, hogy a feladat az volt, hogy mire használtuk volna ha jön. Mindegy a fizetés, meg a lassulás, az a hipotetikus állapot van, hogy itt van Julio, akkor mihez kezd vele a csapat.

Ennek megfelelő a fenti szövegrész tőlem. Nem azt jelenti, hogy jó ötlet lett volna vagyonokért idehozni, hanem azt, hogy eljátszunk a gondolattal, hogy itt van, akkor mire jó!

Szerintem arra lett volna jó, hogy megtudjuk mennyire tud playbook-ot tanulni. Mint a korábbi próbálkozások alapján kiderült ez a Pats esetében korántsem könnyű. Ha maradt volna és játszik, akkor megy neki, ha nem akkor problémák vannak a tanulással. Persze csak poénkodok, de őszintén: Én azt sem akartam, hogy ennyit feláldozva idekerüljön, mert nem éri meg szerintem, mindegy mire használtuk volna. Nekem a CN erőltetés sem tetszik, mert 6-8 éves távlatban nem megoldás, és nem szeretném, ha néhány évente keresgélni kellene az új irányítót. JJ is rövid távú projekt, ugyanezért nem tetszett volna.

Jó, akkor nézzük a cikk kérdése szerinti két aspektust: „mit adott volna Jones a Patriotsnak, illetve mennyire látták volna szívesen őt a csapatban.” A véleményem:

  1. Amióta a JJ trade esedékes és a csapatunk is így-úgy szóbakerült, Nekem egyfolytában a Sanu trade járt az eszemben. Noha JJ kvalitása sokkal jobb Sanunál, sok a hasonlóság az átigazolási szituban (életkor, testalkat, „agyonjátszott” 8-10 év, WR1-2 szerep stb.) Azaz szerintem nem sokkal többet, mint, amit Sanu adott és persze nem a képességei, hanem az elvárások és talán a fizikai terhelhetőségének növekvő korlátai miatt is. És Neki nem TB passzolt volna. (A „legalább leköt 2 embert” sztereotípiával sem igazán értek egyet, főleg a mai rafinált védelmi felállások miatt ill. a passzjátéknál a védelem javára 11-10 az indulásnál, a hosszú passznál pedig ráadásul a FS később indulhat hogy kisegítsen. Nem néztem utána, azaz lehet, hogy tévedek, de Nekem úgy tűnik, hogy a RZ-ból szerzett TD-k többségét RB és TE szerzi.)

  2. A WR corps-ból talán Slater nem izgatta volna Magát, a többi jelenleg 10 fő nem hiszem, hogy tombolt volna a gyönyörűségtől, hogy jön egy 32 éves veterán rivális 11.-ként, a nagyjából egyenlő esélyű fiatalok közé, rögtön WR1 bérlettel, ráadásul az offense legnagyobb (a csapat 2. legnagyobb) fizujával.

Szerintem főként elkapásokban számítottunk volna rá... :)

Viccet félretéve, mindig izgalmas, ha egy ilyen nagy név érkezik a csapathoz, de én is úgy gondolom, hogy nem feltétlenül most van ennek itt az ideje... és hát nem is lett itt neki.

Arra használtuk volna, amire való. "Vertikálisan megnyújtani a pályát". Mindenképpen hasznos egy ilyen erős mélységi célpont, mert jelenleg azért inkább rövid és középtávra kell készülni a Pats ellen a többi csapatnak, tehát megnőtt volna vele a playbook rendesen. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen erős elkapó nyilván elviszi minimum az ellenfél első számú cornerét (ha nem is duplázzák) , ami esélyt ad a többi elkapónak a "villogásra", amit egy Agholor szintű  WR igencsak ki tud használni.

Maga a playbook megtanulása nem hiszem hogy gondot okozna neki... főleg, ha a legtöbb playben a "fuss előre míg vége nincs a pályának"  szinten mozog.

RZ-ban szerintem megleszünk nélküle is, ezzel az O-fallal (futás), CN futásaival és a 3 új RZ célponttal. Papíron legalábbis illene. 

Jones egyébként sem az RZ menő.Sőt ő kifejezetten akkor veszélyes ha van területe, ahol betömörül a védelem "csak " viszi magával a jó cornereket (vagy csak az Atlanta nem használta eleget)