Beharangozó 2. hét : Patriots @ Jets

Kép
patsatjets2021week2

     A New England Patriots a második héten a New York Jets együtteséhez utazik a Nagy Almába, ezzel az első hét után ismét egy AFC East csoportellenféllel kell szembenéznie. A mérkőzés magyar idő szerint vasárnap este 19:00 órakor kezdődik, és az Aréna4 csatorna élőben közvetíti.

     A szezonnyitón hazai pályán nem sikerült megszereznie a csapatnak a győzelmet, 17-16 arányban maradt alul a Miami Dolphins gárdájával szemben. A Jets csapata is vereséggel kezdte az évet, a Carolina Panthers otthonában kapott ki 19-14 arányban.           

   

 

A párosítás történelme


     Tavaly november 9-én találkozott először a két csapat, akkor a Patriots 17-27-es hátrányt fordított 30-27-es győzelemre Nick Folk utolsó másodperces, 51 yardos mezőnygóljával, majd 2021. január 3-án a Gillette Stadiumban múlta felül a new york-i alakulatot 28-14-re a szezonzáró fordulóban a Patriots.


     Ezzel az előző szezonban a Jets ellen mindkét csoportmérkőzését megnyerte a Patriots, így sorozatban a 10. mérkőzést nyerte meg ellene. Összesen 21 alkalommal nyerte meg mindkét meccsét a Patriots egy évben a Jets ellen, ebből sorozatban a tavalyi volt az 5. alkalom. Ebből a 21 alkalomból 14 azóta volt, hogy Robert Kraft megvásárolta a csapatot, és 12 azóta, hogy Bill Belichick a csapat vezetőedzője. Összességében, 1994 óta, amióta Mr. Kraft a tulajdonos 40-16 a csapat győzelmi mutatója a Jets ellen.


     A New England összességében 69-54-1-re vezeti a két csapat összecsapásait. Ebből 37-25-1 a Patriots hazai pályán elért rekordja, és 17-4 a Gillette Stadiumban.


     A két csapat mindössze háromszor találkozott a rájátszásban: 1985-ben és 2006-ban a wild card fordulóban, míg 2010-ben a divisional roundban. Az első két alkalommal a Patriots diadalmaskodott, 26-14 és 37-16-ra, míg 2010-ben a Jets múlta felül 28-21-re Foxborough-ban a New England-et.


     

 

A két csapat első heti statisztikája

patsatjets2021week2teamstats

 

 

A két csapat irányítójának első heti statisztikája

patsatjets2021week2qbstats

 

 

 

 

Mi várható a mérkőzésen?

 

     A múlt heti "Előny: Dolphins" mindegyik matchup alatt nem jött be, úgyhogy ezt most kihagyom, egyrészt mert egyszer (sem?) volt vicces, másrészt mert a két csapat mostani összevetése egyértelműen a Patriots felé billen, már egy hete is afelé billent volna, de a múlt hétvégi charlotte-i találkozón és utána több kezdő játékosát is hosszabb időre elvesztette a zöld-fehér gárda, amivel tovább gyengült a kezdőcsapata.

 

Amikor a Patriots fut
A Patriots futójátéka parádésan indult a delfinek ellen, Damien Harris első futása egy 35 yardos first down-t ért, de innentől nem egészen így folytatódott. Harris a következő 22 futásából összesen 65 yardot termelt (kevesebb, mint 3 yardos átlaggal), az utolsó kísérletét egy végzetes fumble-lal zárva. A csapat összesen 125 yardot termelt a földön 4,2 yardos átlaggal, de ha az első playt nem számítjuk ide, ez legfeljebb közepes teljesítmény. Trent Brown korai kiválása a támadófalból egyértelműen befolyásolta ezt az eredményt, aki vádli sérülés miatt mindössze 7 snap-et volt a pályán. Mind Harris, mind az újonc Rhamondre Stevenson vétett fumble-t, utóbbi egy látványosan elrontott passzblokkolás után nem is igen lépett többet pályára. Mindezek ellenére Harrisnek jó esélye van, hogy megkapj az esélyt a javításra az ellen a new york-i védőfal ellen, amelyik eléggé küszködött Christian McCaffrey megfogásával (27 labdacipelésből 111yard, 4.1-es átlaggal), és amelyik front7-jéből két kezdő linebacker is kiesett sérülés miatt (Blake Cashman és Jamien Sherwood).
Előny: Patriots

 

Amikor a Patriots passzol
A Jets secondary-je rendkívül fiatal, és hajlamos engedni olyan nagy játékokat is, mint Robbie Anderson hosszú tochdownja volt a hétvégén, ráadásul a safety Lamarcus Joyner egy tricepsz sérülés miatt az egész szezonra kidőlt. Így a Patriots irányítójának, a még tapasztalatlan, de kiváló szezonnyitót produkáló Mac Jonesnak megnyílik az esélye, hogy a kevéssé összeszokott, és a sajátjától eltérő pozícióban pályára lépő védelem ellen egy kicsit gyakrabban keresse az elkapóit mélyebb passzokkal is. A hétvégi meccsen Agholor és Meyers voltak a kedvenc célpontjai, de Bourne-t is jópár passzal kereste (aki jól teljesített a számai ellenére, a nagy játékait rendre szabálytalanságok miatt fújták vissza a bírók). A két tight end, Henry és Smith is kivették a részüket az elkapásokból, míg White még mindíg egy megbízható célpont a backfield-en. A Jetsnek nem sikerült túl erős nyomást gyakorolnia Sam Darnoldra (aki ugye idénre a Jets-től szerződött a Panthers-höz), legalábbis nem annyit, hogy különösebben megzavarják a játékát. Amiben egyébként is jól teljesített Mac Jones (mármint a nyomás alatti játékban) : a Miami sok blitzet hívott, a 29/39 passzmutatójából Jonesnak nyomás alatt 8/13 a mutatója 71 yardért és egy touchdownért. Összesen egy sack és egy fumble-be kergették bele, de a kezdeti zavar után jól olvasta a játékot, nem okozott gondot neki a nyomás felismerése, rendre jól lépett fel a zsebben ha szükség volt rá (az első héten csak Dak Prescottra és Jimmy G-re hívtak több blitzet az ellenfeleik, mint Jonesra). A Patriots hívásaival nem terhelte túl az újonc irányítót, a 39 passzkísérletéből 27 volt 10 yardon belüli dobás, aminek az egyik oka feltehetőleg a tehetséges Dolphins secondary-ben is keresendő. De Jones megmutatta azt is, hogy képes megnyújtani a játékot ha szükség van rá, és hogy fejben sokkal előrébb tart mint a többi újonc irányító. Sajnos megsérült a right tackle Trent Brown, nélküle sokkal gyengébben muzsikált a támadófal, Jonest kilencszer ütötték meg az ellenfél védői, ugyanakkor az irányító vállalta ezekért a felelősséget, merthogy túl sokáig tartogatta a labdát. A legtöbb hibát a left tackle Isaiah Wynn jegyezte, 4 nyomást és három ütést engedett, emellett egy holding büntetést is fújtak rá, de a fal többi tagja is 2-3 nyomást és 1-2 ütést engedett. A támadófal 3 szabálytalanságot is elkövetett összesen 15 yard büntetésért. Ha a Patriots támadófala akár csak kicsit is jobban teljesít mint az elmúlt héten, és viszonylag tisztán tudja tartani a zsebet Mac Jonesnak, akkor a passzjátéknak továbbra is hatékonyan kellene működnie.
Előny: Patriots

 

Amikor a Jets fut
A new york-i futójáték lényegében nem létezett a Carolina ellen, a Jets összesen 45 yardot szedett össze a földön, 17 próbálkozásból. Tevin Coleman kilenc labdacipelésből szerzett 24 yardot, míg a maradékot Ty Johnson és az újonc Michael Carter hozta össze. Nem túl veretes teljesítmény, köszönhetően annak is, hogy a Jets támadófala képtelen volt lyukakat nyitni a futóknak, a csapat egyik legtehetségesebb és legjobb fiatal játékosa, a left tackle Mekhi Becton pedig egy térdsérülés miatt ki is esett nem csak a meccsről, de 4-6 hétet kénytelen kihagyni, így a Patriots ellen sem lép pályára. A Patriots védőfala jól teljesített futás ellen, de néha azért zavarba hozta őket a delfinek futója, Gaskin. Különösen problémás volt a fal teljesítménye a rövid yardos helyzetekben, és a mérkőzés végén, amikor három egymást követő sikeres futással le tudták futtatni az órát is. Davon Godchaux, Lawrence Guy és Deatrich Wise voltak a legtöbbet a pályán, de Christan Barmore, Carl Davis és Henry Anderson is kivette a részét rotációban a futás megfogásában. Ennek az egységnek most is képesnek kell lennie arra, hogy dominálja a földön a meccset a Jets futószekciója ellen.
Előny: Patriots

 

Amikor a Jets passzol
Az újonc Zach Wilson megvillantotta a tehetségét az első mérkőzésen, de megmutatta a tapasztalatlanságát is. Miközben jól mozgott a pályán, és dobott két touchdown passzt, eközben hatszor is sack-elték (plusz tíz nyomást is engedett a fala) és dobott egy interception-t is. Összességében Wilson keményen küzdött, 37 passzkísérletéből 20 volt sikeres 258 yardért, mindkét TD passzát Corey Davisnek dobta, valamint  volt egy gyönyörű 40 yardos átadása is Denzel Mimsnek. A Patriotsban nem lépett pályára Stephon Gilmore a csapat legjobb cornerback-je, akinek távollétét a Miami ki is használta, és jópár nagy játékot megcsináltak. A Patriots secondary nem tudta megakadályozni, hogy a delfinek mindkét félidőben hosszú passzokkal is operáljanak, csak Parker és Waddle 142 yardot szállított ellenük összesen (igaz, főleg az után, hogy a sikeres slantek után kénytelen volt feljebb lépni a Patriots védelme). Corey Davis tapasztalt és kiváló elkapó, várhatóan J.C. Jacksonnak fog meggyűlni vele a baja. Az újonc Elijah Moore bemutatkozása nem volt túl sikeres, de egy nagyszerű edzőtáboron van túl, ahol ígéretesnek tűnt a teljesítménye, őt feltehetőleg Jonathan Jonesnak kell majd őriznie. Denzel Mims is komoly veszélyt jelenthet, és Jamison Crowder is visszatérhet a COVID listáról, aki emiatt nem tudott pályára lépni az első fordulóban. Mindezek ellenére a Patriots front7-nek képesnek kell lennie dominálni a Jets támadófalát, és megkeserítenie Wilson életét a zsebben. A múlt héten Matt Judon és Josh Uche volt a két legjobb passzsiettetője a Patriotsnak (előbbi 3nyomás+1ütés, utóbbi 2nyomás+1sack). A védelem négyszer puntra és háromszor 3-and-out-ra kényszerítette a delfineket, emellett egy fontos interceptiont is szerzett a negyedik negyedben - sajnos a támadósor végül nem tudott élni a lehetőséggel. Ha a passrush hasonlóan működni fog, a secondarynek is sokkal könnyebb dolga lehet a Jets elkapóival.
Előny: Patriots

 

Amikor a speciális egységek lépnek pályára
A várakozásoknak megfelelően az első héten a Patriots felhozta a gyakorlócsapatból a veterán Nick Folkot, míg az újonc Quinn Nordin inaktív volt a meccsen. Folk mindhárom mezőnygólját értékesítette (27, 42 és 33 yardról, plusz egy extra pont). A Jets rúgója Matt Ammendola nem kapott szerepet a Panthers ellen, a Jets mindkét touchdownja után a két pontos kísérletet választotta, és az egyiket pontokra is váltotta. A punt és kickoff feladatokat Jake Bailey illetve Branden Mann végezte a nyitómeccseiken, de Mann térdsérülést szenvedett, rá is 4-6 hét pihenő vár. Helyére a héten leigazolta a Jets a veterán Thomas Morstead-et, aki a Saints puntere volt korábban. A Jets visszahordója Braxton Berrios (aki a Pats szurkolók előtt nem ismeretlen), míg a Patriotsnál Olszewski és Bolden végzi ezt a feladatot. New Englandben mindig különös gondot fordít a stáb a speciális csapatra, amely összességében megbízhatóan teljesített az első meccsen, és ennek folytatódnia kellene a Jets ellen is.
Előny: Patriots

 


 

Érdekességek

  • A Jetsben játszik Braxton Berrios, akit a Patriots a hatodik körben választott ki a 2018-as drafton, és DB Adrian Colbert aki idén részt vett a csapat edzésein, de nem került be az 53-as rosterre. A Jets speciális csapatánál segédedző még Leon Washington, aki 2013-ban a Patriots játékosa volt.
  • A Patriots játékosa DB Henry Anderson, aki az elmúlt három évben a Jets színeiben játszott, Nick Folk, aki 2010-2016 között volt a Jets tagja, és LB Harvey Langi, aki az előző két évben játszott New York zöldebbik felén. A Patriots stábjának a tagja Bo Hardegree, Mick Lombardi és Berj Najarian, akik a Jets stábjának is tagjai voltak korábban különböző pozíciókban.
  • Az 1994-es szezon óta - amikor Mr. Kraft megvásárolta a csapatot - a Patriotsnak van a legjobb győzelmi mutatója idegenbeli alapszakasz meccseken. Két évben is vereség nélkül hozta le a csapat a nem otthoni találkozóit (2007 és 2016).
  • A New England 69 győzelme a Jets ellen (a két playoff sikerrel együtt) a második legtöbb egy csapat ellen az egész NFL-ben - az első helyen is a Patriots található a Bills ellen aratott eddigi 76 győzelmével.
  • Bill Belichick 96-35-ös AFC East csapatok elleni alapszakaszban elért győzelmi mutatója is rekord - ebben a Jets elleni mérlege 32-10.

 


Sérültjelentés

(2021.09.16)
  • Nem fognak még pályára lépni azok, akik eddig IR/PUP/NFI listán voltak : WR N'Keal Harry, LB Anfernee Jennings, MLB Raekwon McMillan, TE Dalton Keene, LB Terez Hall, DT Byron Cowart, QB Jarrett Stidham, CB Stephon Gilmore, LB Cameron McGrone és SAF Joshua Bledsoe.
  • Nem edzett a héten : OL Trent Brown (vádli) és LB Kyle Van Noy (torok).
  • Limitáltan edzett : OL Yodny Cajuste (combhajlító) és LB Ronnie Perkins (váll).
  • Teljes edzésmunkát végzett : WR Nelson Agholor (boka), DB Kyle Dugger (csukló), és CB Jalen Mills (boka).

 

 

Forrás : patriots.com , The Athletic

Hozzászólás

Amit én szeretnék előnyként látni:

- szabálytalanságok megszűntek

- támadófal összeállt

- a SEC kicsit felgyorsult

A többi akkor rendben lesz. :)

GOOO PATS!!!

 

 

Kicsit keményebben, de egyetértve: Játsszunk egy szabályos meccset, MJ ütésállóságát ne teszteljük tovább, a SEC-ig a lehető legkevesebbszer jusson el a labda... :)

Nem edzett a héten : LB Kyle Van Noy (torok). Megfázott? Ilyet se láttam még…. :)

Sérülés update a tegnapi nap alapján : két újabb limitáltan edzett játékos K Quinn Nordin, (has), TE Jonnu Smith (csípő).

 

Remélem az Ofal rendbe lesz és akkor nem lehet gond. En azt várom a mérkőzéstől, hogy fejlődni fog az offense és legalább 1 TD-vel több fognak szerezni, mint a Dolphins ellen. Plusz nagyon fontos lesz, hogy működjön a futás és tudjuk így uralni az órát.

Van Noy állítólag nem játszik. 

A csapat honlapja szerint vasárnapra out: Van Noy és Nordin. Az utóbbi a Patspulpit szerint IR-re került. 

A QB ping-pong labdánk roster-PS viszonylatban, Hoyer, most éppen aláírt az 53-ba. Mivel veterán, ha cut lesz simán visszaigazolható a PS-be. Játék a rosterrel...csak nehogy valahol nagy pénzt ígérjenek Neki... :)

K N.Folk és OLB T. Bower jött fel meccsre a PS-ből.