Beharangozó 5. hét : Patriots @ Texans

Kép
GamePreviewPatriotsatTexansWeek5Picture2021

    A New England Patriots 2019 és 2020 után már a harmadik egymást követő évben utazik Houstonba a Texans vendégeként, és ezt követően a jövő héten is egy texas-i csapattal fog találkozni, amikor is a Gillette Stadium-ban fogadja majd a Dallast Cowboys együttesét. A Texans elleni meccs magyar idő szerint vasárnap este 19:00 órakor kezdődik.

    A New England 1-3-ra rontotta a mérlegét a múlt heti vereséggel, Nick Folk meccsnyerő rúgása sajnos nem sikerült, így a Tampa Bay 19-17-re nyert a Patriots ellen. Mac Jones 31 sikeres passzt osztott ki összesen 275 yardért,  és tekintettel a Bucs védőfalának erősségére, erre a teljesítményre építhet a Houston elleni meccsen is majd. A Houston 40-0-ra kapott ki Buffalo-tól egy hete. A második körös újonc irányító, Davis Mills, két és fél meccsen öt interception-t dobott, a futásvédelem pedig átlagosan 157 yardot engedett meccsenként az ellenfeleknek az elmúlt három hét során. A Houston mindössze két touchdown-t ért el amióta Mills átvette a sérült Tyrod Taylor helyét (aki pedig mint tudjuk a csapat franchise irányítójának, Deshaun Watson-nak a helyén játszott a szezonban a sérüléséig).

 

week5pic1

 

A két csapat idei statisztikája

 

patsattexans2021week5teamstats

 

 


 

week5pic2

 

 

Mi várható a mérkőzésen?

 

 

Amikor a Patriots fut
    A Houston védelme finoman szólva sem számít ligaelitnek, ez lehetőséget kellene adjon a Patriotsnak arra, hogy a támadásaival a lehető legtöbbször tudjon bejutni a red zone-ba, és ott pontokat szerezzen. Miután az elmúlt két hétben két kemény futásvédelemmel találkozott, a Patriotsnak esélyt kell kapnia arra, hogy felpörgesse a teljesítményét a földön vasárnap Houstonban. A texasiak a 28. helyen állnak a ligában a futás ellen, 137 yardot engedve meccsenként. Ráadásul az ellenfeleik átlagosan 4,5 yardot értek el futásonként, amivel a 21. a Texans a ligában. Talán még sokatmondóbb adat, hogy nyolc futott touchdown-t szedett be a Houston védelme az első négy hétben, így Damien Harris-nek és a Patriots támadófalának képesnek kellene lennie feltörnie a Texans futásvédelmét.

    Az elmúlt két hétben a Patriots támadófala küszködött mint malac a jégen, az, hogy a Saints és Bucs ellen is "nehezen" futott szinte eufemizmus, Harris összesen 10 yard-ot gyűjtött össze az előző két meccsen. A Texans ellen szüksége lenne Josh McDaniels-nek arra, hogy kiegyensúlyozottabb gameplan-nel tudjon a Patriots támadásokat vezetni, és kevesebbet kelljen Mac Jones-nak passzolnia. Harris ezen a héten segítséget kaphat Rhamondre Stevensontól, aki a nyitó fordulóban elveszített labda miatt az elmúlt három héten nem lépett pályára. Sokan úgy gondolták, hogy James White sajnálatos sérülésével és IR-re kerülésével Stevenson kap majd lehetőségeket a Bucs ellen, de a gameplan feltehetőleg eleve nem tartalmazott túl sok futást, tekintve a Bucs védőfalát (a Patriotsnak végül mindössze nyolc futókísérlete volt az egész meccsen). Lássuk mire megy Harris, aki minden bizonnyal jópár lehetőséget fog kapni, ha odaér a Patriots akkor a red zone-ban is, amivel a múlt heti számoknál jelentősen jobbra számíthatunk a futások tekintetében.
Előny: Patriots

 


Amikor a Patriots passzol
    A texas-i secondary az előző mérkőzésen nem volt sokkal jobb, mint a front7-je. A Houston rendszerint két mély zónával játszik, ami rengeteg lehetőséget hagy a rövid, gyors passzokra, amelyekben Mac Jones eddig kifejezetten hatékonyan teljesített. Bár vannak egyéni tehetségek ebben a védelemben, összességében még úgy tűnik nem csiszolódtak eléggé össze, időnként eléggé küszködtek az ellenfelek támadóival, különösen az elmúlt két hétben, amivel alig-alig támogatták azt az offense-t, amelyből hiányzott Tyrod Taylor irányító.

    Mac Jones sok gyors dobásával folyamatosan tudott haladni a Patriots általában, de hiányoztak a nagy játékok. A probléma a támadófal passztámogatása volt, mivel Jones-t tízszer sack-elték, és még 34-szer ütötték meg. Kendrick Bourne, Nelson Agholor és Jakobi Meyers mind több elkapást is jegyeztek a Bucs ellen a múlt héten, csakúgy, mint Hunter Henry és Jonnu Smith tigh end-ek. Utóbbi kettő egy-egy touchdown-t is szerzett, mindketten egy-egy red zone játékból, ahol eddig látványosan szenvedett a Patriots. Ráadásul a texasiak kezdetben sikeresen megnehezítették a Buffalo dolgát a red zone-ban, négyszer is mezőnygólra szorították a Bills-t, mielőtt összeomlottak volna a negyedik negyedre. A folyamatos, sok play-es drive-ok vezetése segíthetne a Houston védelmének kifárasztásában, ami kulcsfontosságú lehet a mérkőzés hajrájában.
Előny: Patriots

 

week5pic3


Amikor a Texans fut 
    Papíron a Houstonnak képesnek kellene lennie haladni a földön, a veterán Mark Ingram, David Johnson, Phillip Linsey valamint az általunk is jól ismert és szeretett Rex Burkhead képesek lennének a futásaikkal termelni a yardokat. Ez a jó kis futóegység, és az a tény, hogy a Patriots védőfala ebben a szezonban eddig nem nagyon jeleskedett a futás megállításában, egy újabb érv a Houston mellett.

   Ennek ellenére a Texans futójátéka eddig egyszerűen borzalmas volt. A liga utolsó helyén állnak 3,2 yardos átlagos kísérletenkénti futással, illetve a 26. helyen állnak a meccsenként termelt átlag 83 yarddal. Tyrod Taylor hiánya óriási szerepet játszott ezekben a számokban, és Taylor nem játszik vasárnap sem, mivel továbbra is IR-en van combhúzódással. Így megint az újonc Davis Mills lesz az irányító, aki ellen eddig az ellenfelek általában túltöltötték a boxot, és rendre megfogták a futást. Bár a Patriots védelme is csak a 19. helyen áll a futás ellen, 122 yardot engedélyezve meccsenként, a New England-nek képesnek kell lennie arra, hogy limitálja a Texans futásait. Davin Godchaux, Lawrence Guy és Christian Barmore ezen a területen folyamatosan javult a múlt vasárnap esti mérkőzés előrehaladtával, így ennek a csoportnak komoly esélye van arra, hogy dominálja a párharcot az ellen a Houston ellen, amely ebben a szezonban eddig nem nagyon tudott elegendő yardot termelni a földön.
Előny: Patriots

 

 


Amikor a Texans passzol 
    Davis Mills ígéretesen szállt be Taylor sérülése után a meccsbe, de a múlt előtti heti csütörtök esti meccsen is vereséggel zártak a Panthers ellen, amit egy összeomlás követett a múlt héten, Buffalo-ban négy interceptiont dobott, és lenullázták a csapatát. A Bills meccs előtt Mills még hasonló tulajdonságokat mutatott mint Mac Jones: gyorsan szabadult a labdától, kifejezetten jó pontossággal dobott, és egészen kiegyensúlyozottan játszott Taylor leváltása után a 2. héten Clevelandben, majd utána a Panthers ellen is. Mills azt reméli, hogy a vissza tud térni erre a szintre a buffalo-i betli után, ahol az időjárás egyébként valóban megnehezítette a játékát. Messze a legjobb célpontja a korábbi Patriots játékos Brandin Cooks, aki 28 elkapást és 369 elkapott yard-ot szerzett, egy touchdown mellett. Senki másnak nincs nyolcnál több elkapása, Chris Conley, Danny Amendola és Anthony Miller sem játszott elég konzisztensen az első négy héten.

    Ezzel szemben a Patriots secondary a szezon legjobb teljesítményével rukkolt elő az ellen a Bucs ellen, amelyben a liga egyik legjobb elkapó egysége termeli a yardokat. Különösen J.C. Jackson végzett jó munkát Mike Evans levédekezésével, de Jalen Mills és Jonathan Jones is jól teljesített, akiket Devin McCourty, Adrian Phillips és Kyle Dugger segített ki amikor úgy alakult. A Texans irányítójának Bill Belichick védelmével kell szembenéznie, aki kifejezetten szereti keverni a védelmi sémákat, hogy megzavarja és hibára késztesse a tapasztalatlanabb irányítókat, így Mills olyan védelmi hívásokkal fog szembesülni, amilyet valószínűleg még nem sokat látott. A Patriots védelmének képesnek kell lennie arra, hogy limitálja a Texans újonc irányítóját és annak passzjátékát.
Előny: Patriots

 

week5pic4


Amikor a special team-ek vannak pályán
    A várakozásokkal ellentétben, ebben a szezonban nem volt sok pozitív pillanat a Patriots különleges csapatai számára, és jónéhány ilyen probléma vasárnap is előkerült. Két szabálytalanság a kirúgásoknál, amelyek közül az egyik annulált egy turnover-t, ami fontos fordulópontja lehetett volna a mérkőzésnek. Nick Folk sorozata megszakadt, a 37. mezőnygól kísérlete kapufáról kifele ment egy 56 yardos próbálkozáskor, ami akár a meccsnyerő pontszerzés is lehetett volna. A Houstonnak veszélyes visszahordó játékosa van Andre Roberts személyében. Belichick korábban gyakran döntött úgy, hogy touchback-et rúgat inkább, minthogy Roberts hordjon vissza, ezért érdekes lesz látni, mit választ a Patriots edzője a vasárnapi meccsen.

    A houston-i Joey Slye ebben a szezonban 5-ből 4 mezőnygólt és 8-ből 7 extra pontot értékesített, a sérült Ka'imi Fairbairn helyett, aki vasárnap már visszatért a Buffalo-i mérkőzésen. A Texans puntere Cameron Johnston 47 yardos átlaggal rúg, és 21-ből mindössze csak egy ment touchback-re. A Patriots punter Jake Bailey némi javulást mutatott a tőle eddig szokatlan gyengébb kezdés után, vasárnap négy puntot is a 20 yardoson belülre küldve hozta nehezebb kezdő mezőnypozícióba a Bucs támadóit. Ennek ellenére egyértelmű, hogy a Patriotsnak javulnia kell a puntoknál, a kirúgásoknál, és a visszahordásoknál egyaránt.
Előny: Texans

 

 

 


Érdekességek

 

  • A Patriots annak ellenére, hogy nem egy divízióban van vele, már sorozatban a hetedik szezonban játszik a Houston ellen. Ez a második leghosszabb ilyen sorozata a csapatnak nem divíziós ellenfél ellen, a Patriots tíz egymást követő szezonban (2003–2012) játszott az Indianapolis-szal, hét szezont pedig a Denverrel (2011–2017). Az egyetlen olyan páros, amely két csapat nem egy divízióban játszik és amelyek 2002 óta legalább hét egymást követő szezonban találkoztak, a Buffalo Bills és a Kansas City Chiefs, amelyek nyolc egymás utáni szezonban játszottak egymás ellen 2008 és 2015 között.
  • A Houston elleni hetes sorozaton belül sorozatban most harmadszor Houstonban csap össze a két csapat. A Patriots elveszítette az utolsó két szezonban a Texans elleni idegenbeli meccseit (még Deshaun Watson ellen).
  • A 2016-os szezonban a Patriots és a Texans kétszer is találkozott egymással, ráadásul mindkettőt a Gillette Stadium-ban. A  New England mindkét meccset megnyerte, az alapszakaszban 27-0-ra, míg a rájátszás divisional körében 36-34-re.
  • Összességében a Patriots 13 alkalommal találkozott Houston-nal, és 10-3-as mérleggel rendelkezik ellene azóta, amióta a Houston 2002-ben csatlakozott az NFL-hez. Ebből 8-3 a mérleg az alapszakaszban, és 2-0 a rájátszásban.
  • A Patriots összességében 3-3-ra áll a Texans ellen, amikor Houstonban csap össze a két csapat.
  • Mielőtt a Texans csatlakozott volna a ligához, a Patriots és a Houston Oilers 1960 és 1969 között az AFL-ben évente kétszer találkozott egymással, majd összesen 33-szor egészen addig, míg az Oilers az 1996-os szezont követően Tennessee-be költözött.
  • A Patriotsban két korábbi Texansnál is megfordult játékos van, QB Brian Hoyer (2015) és OL James Ferentz (2014-2015). Ezzel szemben a Texansban tíznél is több olyan játékos van, aki tagja volt a Patriotsnak is : WR Danny Amendola (2013-17), DB Terrence Brooks (2019-20), RB Rex Burkhead (2017-20), G Marcus Cannon (2011-19), WR Brandin Cooks (2017), OL Hjalte Froholdt (2019-20), LB Kamu Grugier-Hill (2016 draft pick), CB Cre'Von LeBlanc (2016 rookie free agent), DB A.J. Moore (2018 rookie free agent), DE Derek Rivers (2017-20), STC Frank Ross (2011-17). Emellett a Texans stáb tagja négy korábbi Patriots tag is: Romeo Crennel (DLC 1993-96, DC/DL 2001-2004), Jack Easterby (2013-18), Carl Smith (1997-99), és a GM Nick Caserio (2001-20).
  • A Patriots sorozatban a kilencvenedik mérkőzésén (alapszakasz és rájátszás is) szerzett az első félidőben pontot a múlt héten, ami továbbra is NFL-rekord. 
  • Jakobi Meyers a legutóbbi két mérkőzésén 8+ elkapást jegyzett : kilencet a New Orleans, majd nyolcat a Tampa Bay ellen. Az utolsó Patriots játékos, aki legalább nyolc passzt kapott el három meccsen sorozatban, Julian Edelman volt 2016 -ban.
  • Matt Judon sorozatban harmadik meccsén is szerzett sack-et. Ha Judon a Texans ellen is bezsákolja legalább egyszer az ellenfél irányítóját, ő lesz az első Patriots játékos Jamie Collins és Chase Winovich óta, akik mindketten négy egymás utáni meccsen szereztek sack-et 2019-ben.
  • Mac Jones az első négy NFL mérkőzésén 1012 yardot passzolt. Több passzolt yardja van, mint bármelyik másik két idei újonc irányítónak együttvéve.
  • Matthew Slater a héten a 194. alapszakaszbeli mérkőzésén lép pályára. Ha még hét mérkőzésen részt vesz, mindössze az ötödik olyan Patriots játékos lesz, akinek legalább 200 alapszakaszbeli mérkőzése van.

 

week5pic5

 


Sérülésjelentés

(október 6.)

    Nem edzett: DL Henry Anderson (mellizom szakadás, IR-re került), T Trend Brown (vádli), G Shaq Mason (has), LB Kyle Van Noy (ágyék)

    Limitálva edzett: LB Ja'Whaun Bentley (váll), DB Cody Davis (térd), S Kyle Dugger (comb), K Nick Folk (térd), CB Jonathan Jones (boka), DB Jalen Mills (comb), LB Ronnie Perkins (boka)

 

week5pic6

 

    A fogadóirodáknál a Patriots 9.5 pontos favorit, 40.5 pontos underover mellett. Ezt a meccset egész egyszerűen meg kell nyerni!  GO PATS!

 

 

Hozzászólás

Az eddigi meccseink alapján tök mindegy, hogy az ellenfél milyen állapotban van, mi saját magunkat képesek vagyunk simán megverni, meg nagyjából bármilyen erős csapattal tartani az iramot. Úgyhogy megint attól fog függeni az eredmény, hogy miben sikerült javulnunk és miben nem romlottunk a héten. Nagyon remélem, hogy a játék képe, a csapat egyes egységeinek az összhangja megint jobb lesz - az eredmény is fontos, de az még fontosabb, hogy ezt a teljesen kiszámíthatatlan csapat-összteljesítményt sikerül-e egy jó szinten stabilizálni.

GOOO PATS!!! 

Az eddigi meccsek alapján egy csomó csapat elmondhatja magáról, hogy képes saját magát megverni.

A KC csoportutolsó, a Titans kikapott a Jetstől, a Packers akkorát betlizett at első fordulóban, hogy csak na. Lehet, hogy csak arról van szó, hogy a szezon első harmadában messze nincs olyan nagy különbség a sztár és a lesajnált csapatok között, mint sokan szeretnék hinni. Aztán majd lassan összeállnak a csapatok és látni lehet a valós erőviszonoyokat (megspékelve a covid, meg a sérülés lottóval)

A héten a kezdő támadófalból csak Andrews edzett, a másik 4 ember egyszer sem...

Értem a poént, de csak 3TE van a rosterünkön. :) Egyébként szerintem a felállásnál csak az követelmény, hogy min. 7 játékos a LOS-on legyen, pontosabban az mögött 1 yardon belül. (Ha rosszul tudom kérek javítást!) 

Most MJ megmutathatja, mit tud egy backup (gyenge?) Ofal mögött. Ezen múlik a meccs szerintem, vagy nekifog a védelem a pontszerzésnek? Ez a covid ügy meg változatlanul zűrös Nekem. A meccseink esélyei idén kicsit rejtélyesek... 

Miért, eddig erős Ofal mögött volt? Másról nem beszéltek (és egyetértek vele) itt, hogy milyen gyenge az Ofal. Ha az eddiginél gyengébb produkciót hoznak le, akkor nem lesz egy nagy produkció valószínűleg, de szerintem nem is elvárható. Rodgers, Mahomes, R. Wilson sem tud csodát tenni Ofal nélkül, mikor folyton kergetik őket,  pedig még jobb a kiszolgáló személyzetük célpontok terén, mint jelenleg a Pats-ben MJ-nek (bár sokat javult a helyzet azért tavalyhoz képest). 

Azt nem írtam, hogy a kezdő fal erős volt, hanem azt, hogy a backup fal következik. (Azt azért tudjuk, hogy a backup játékosok elvileg, papíron szerényebb képességűek.) A kérdőjel a gyenge után, azon szerény reményemet fejezte ki, hogy hátha nem lesznek gyengébbek... :) 

Az mekkora poén lenne ha a backup Ofal jobban teljesítene mint a kezdő. Ebből az idei csapatból már minden is kitelik.

Vasárnapra out: Brown, Mason, Wade

A sok kérdésesünk miatt lehet, hogy a LB corps és a sec. is hiányos lesz. A covidosokról semmi érdemleges/jó hír... Rohadt nehéz meccsnek ígérkezik ez a játékos állomány szempontjából. :(

És a beharangozóval ellentétben : Rex Burkhead (RB), Danny Amendola (WR) és Marcus Cannon (OT)  is OUT. Ők ugye, a Texansnál.

Ezt még szoknom kell, hogy egy ilyen felsorolást ne fájó hátrányként értelmezzek... Pár éve még kedvenc pats játékosaim voltak, különösen Bőrfej. 

 

Nem lesz ez olyan nehéz, szerintem a védelem elintézi a Texans sorsát. MJtól és az Offensetől elég lesz egy minimális... Majd  megint leírja mindenki h MJ nem mutatott semmi extrát. 

Szerintem most több futás fog jönni (az eredményessége más kérdés), illetve maradnak a gyors rövid passzok(a támadófal miatt másra szerintem nem is lehet készülni). Ha a védelem hozza az elvártakat egy két turnoverrel szerintem a támadók is kaphatnak pár rövidpályás driveot. Szerintem a Texans ellen 2TD és 2-3 FG is elég kell,hogy legyen... Illetve egy védő TD-t is várok.

Mills és Perkins holnap out. A covidosokról nincs friss hír... 

1:3-mal állunk, a 6. legkevesebb pontot kaptuk és a 6. legkevesebb pontot szereztük eddig a ligában. Ez alapján egyértelmű hogy a W-ért hol kell igazán fejlődnünk (milyen egyszerűnek tűnik így leírva 😅). Mondjuk szerintem ezek nélkül az adatok nélkül is tudja ezt mindenki, aki megnézte az eddigi mérkőzéseket, csak érdekes volt mikor utánanéztem ezeknek a számoknak. 😄 Go Pats!

Ja. A TO-ekkel meg hogy állunk? :) 

Upgrade: Utána néztem, 24. -26. -2-vel. A Texans 8 másik csapattal előttünk -1-el. Vesztett fumble-ban az első 10-ben vagyunk. Ez a gond, nem az adott-kapott pontok, szerintem

Bocs Hopi, azért nem írtam vissza a -2-t, mert azt hittem költői a kérdés és csak utalsz a TO-kra. Amiben nagyon is igazad van, ráadásul pont a fordítottjához voltunk eddig hozzászokva. Az adott pontok számára viszont sajnos nagyon is kihatnak ezek, lásd a mai meccset… Persze tudom hogy ezekkel te is tisztában vagy. 😉

Trent Brown IR-en. Még várnunk kell rá egy darabig... De jött FA OT Mitchell Schwartz. Hát hajrá támadófal, új lehetőség mindenkinek a javulásra. Csak már látnánk.

GOOO PATS!!!

A PS-ből 4 játékos jön fel a meccsre. 3 OL tag Ferentz, Redmond, Sherman, valamint a CB Bryant.