Beharangozó 8.hét : Patriots @ Chargers

Kép
Patriots at Chargers 2021 WEEK8

    Két hazai mérkőzés után a New England Patriots két idegenbeli meccset fog lejátszani egymás után, most vasárnap Los Angelesbe utazik a Chargers vendégeként a SoFi Stadium-ba, ezt követően pedig a charlotte-i Carolina Panthershez látogat majd. Ez az egyetlen kétmeccses idegenbeli kiruccanása a csapatanak idén, pedig a sorsolás szeszélyének köszönhetően tavaly volt egy két- és egy hárommeccses idegenbeli sorozata is a Patsnek.
A mérkőzés magyar idő szerint 21:05 órakor kezdődik. (A magyar óraállítás miatt).

 

     A feladat adott a csapat előtt: 4-4-re fordítani a mostani még negatív mérleget. A tavalyi szezonban a Pats szintén idegenben találkozott a Chargers-szel, hasonlóan a mostanihoz negatív, 5-6-os mérleggel érkezett, és akkor a szezon egyik legnagyobb különbségű győzelmét aratva egyben nullázta is a hazai csapatot, és 45-0-ra nyerte meg a meccset, amivel 6-6-ra módosította a mérlegét.

 

p1

 

 

 

A két csapat idei statisztikája

 

patsatchargersstats

 

 

 

 

 

A két irányító statisztikája

 

 

mjstatw8

    Mac Jonesnak a múlt héten 36 passzából 24-ből lett elkapás (66,7%), szezoncsúcsot jelentő 307 yardért és 2 TD-ért, 0 INT mellett, 111,7-es passer ratinggel. Ha a Chargers ellen legalább 2 TD-t passzol 110+ ratinggel, akkor zsinrórban a harmadik ilyen meccsét, ha 95+ ratinget ér csak el, azzal az 5. ilyen meccsét hozná le. A valaha volt 4. újonc 225+ passzolt yarddal és TD-passzokkal 5 sima meccsen. 

 

 

 

jhstatw8

    A Chargers byeweek-en volt a múlt héten, de a 6. héten Justin Herbert 39 passzából 22-ből lett elkapás (56,4%), 195 yardért és egy-egy TD-ért és INT-ért. Az utolsó négy meccséből hármon legalább 3 TD átadása volt 105+ rating mellett. A múlt évi Pats elleni meccsen összesen 209 yardot passzolt, de két INT-et is dobott, ugyanakkor az utolsó két hazai meccsén (Browns, Raiders) összesen 620 yardot, 7 passzolt és egy futott TD-t ért el, interception nélkül, átlagban 115,3-as passer ratinggel.

 

 

p2

 

 

 

 

Mi várható a mérkőzésen?

 

Amikor a Patriots fut

    Ebben a szezonban egyetlen csapat sem engedélyezett több futott yardot az ellenfeleknek, mint a Chargers. Ez igaz a meccsenkénti yardok átlagára (162,5) és a játékonkénti yardok  átlagának (5,5) tekintetében is. Ebben persze jócskán belejátszott az is, hogy a Chargers a Dallas, a Cleveland és a Baltimore együttesével is játszott már, vagyis a liga négy legjobban futó csapata közül hárommal már találkozott, így nem csoda hogy a los angeles-iek finoma szólva is szenvedtek a futás megállításával. Ráadásul a Chargers a héten még kaphat egy kis segítséget, sőt, igazából kettőt is, mert Justin Jones és Kenneth Murray is visszatérhet IR-ről, miután az elmúlt három hetet kihagyták vádli, illetve boka sérülés miatt. Előbbi a védőfalat erősítheti, utóbbi a linebacker sornak adhat pluszt, mind a ketten kifejezetten jók a futás megállításában.

   A Patriots közel sem olyan hatékony a futójátékban, mint a fent említett három csapat, de azért lesz keresnivalójuk a pályán. Damien Harris az utolsó két meccsén egyaránt több,  mint 100 yardot gyűjtött a földön, a támadófal támogatása pedig az elmúlt meccsen volt az egyik legjobb idén : azzal, hogy Mike Onwenu-t kimozgatták jobb tackle-nek, Ted Karras be tudott állni bal guard-nak, és ezzel sikerült stabilizálni a falat, jól nyitották a lyukakat a futóknak, így a futójáték szintet tudott lépni az az előtti hetek teljesítményéhez képest. Reméljük, most is sikerülni fog tartani ezt a szintet.


   Papíron a Chargers védőfala, pláne kiegészülve a felgyógyult játékosokkal, egy elég jó egység a futás megállítására,de ha a Patriots futójátékát sikerül felpörgetni, akkor nehéz dolguk lesz annak megállításával.

Előny: Patriots

 

 

Amikor a Patriots passzol

    A futás megállítással ellentétben a Chargers defense kifejezetten elit passzvédelem esetén, mindössze 202 yardot engednek meccsenként átlagban, ezzel a liga 4. legjobb egysége. A Chargers secondary-je jól dolgozik, igaz, ehhez jelentősen hozzájárul a Joey Bosa vezette passrush, amely már 13 sack-nél tart, és folyamatosan terrorizálja az ellenfél irányítóját, megkönnyítve ezzel a hátsó alakzat dolgát. 


    Mac Jones karrierje legjobb meccsén van túl, lehozta az első 300+ paszolt yardos meccsét, turnover nélkül, a dolog szépséghibája legfeljebb annyi, hogy a meglehetősen mély gödörbe került Jets-et múlta felül, aki már a második negyed közepétől a csereirányítójával kellett felálljon. Jones kedvenc célpontja továbbra is Jakobi Meyers, akinek már 41 elkapása van, amivel bőven a legkeresettebb célpontja a csapatban. A tight end Hunter Henry a legjobb red zone célponttá lépett elő, az utolsó négy mérkőzés mindegyikén elkapott egy-egy touchdown-t. Mellettük folyamatosan javul a kapcsolata Kendrick Bourne-nel (22 elkapás) és Nelson Agholor-ral (19 elkapás). Az utóbbi hetekben folyamatosan javult a Patriots támadófalának teljesítménye passz védelem terén, de a Chargers ellen minden erejüket össze kell szedniük, hogy megfelelő időt biztosítsanak az irányítónak. 

Előny: Chargers

 

p3

 


Amikor a Chargers fut

    A Chargers nem nagyon fektetett energiát a labda futtatásába, ami érthető, tekintve hogy a tavly draftolt irányítójuk Justin Herbert messze a várakozások felett teljesített tavaly is a passzjátékban, és idén sem vesztett a lendületéből. A Los Angeles csak 25. helyen áll a mérkőzésenként gyűjtött futott yardok átlagában (95), és 20. a futókísérletenkénti yard átlagban (4,1). Az első számú futójuk Austin Ekeler, aki a csapat 139 futókísérletéből 73-at jegyez, és ezt 5 yardos átlaggal teljesítette, 4 TD-t szerezve a földön. A Chargers második legeredményesebb futója az irányító Herbert, aki 21 megiramodásból 72 yardot szerzett. 


    Ez a kombináció nem szokott ízleni a Patriots védőfalának, egy kisebb, gyors, kemény irányváltásokra képes futó és az irányító megindulása tud gondot okozni ennek az egységnek. A Pats futásvédelme nehezen állt össze, a szezon elején eléggé gyengén teljesített, d az utóbbi hetekben mérkőzésről mérkőzésre egyre jobban muzsikál. A New England 11. a ligában a futás elleni védelem esetén, meccsenként átlagosan 105,6 yardot engednek az ellenfeleknek, ugyanakkor egészen kiváló a csapat mutatója a futókísérletenként engedett yardok számában, amely statisztikában a 4. a ligában 3,8 yarddal. A csapat egyik motorja az újonc Christian Barmore volt, aki egyre több snap-et kap a védőfalban, amit elit futás elleni játékkal hálált meg. Mellette Ja'Whaun Bentley teljesítménye is folyamatosan javul, ami kulcsfontosságú volt a Jets elleni győzelemben, tekintve, hogy Dont'a Hightower hiányzott a védelemből, és minden bizonnyal a héten is hiányozni fog.

    Főleg Ekeler, de a Chargers többi futója is sokoldalú, és nehezen megfogható játékos, a Patriots védőfalának sokkal nehezebb dolga lesz kordában tartani a Los Angeles futóit, mint az elmúlt heti meccsén a Jets ellen - de egyáltalán nem megoldhatatlan a feladat.

Előny: Patriots

 

 

 

Amikor a Chargers passzol

    Justin Herbert a liga egyik legígéretesebb fiatal irányítója, hamar felvette a profi liga fordulatszámát, sőt, a tavalyi évhez képest idénre még fejlődni is tudott. A Chargers támadói a 8. helyen vannak a ligában a levegőben való haladást tekintve, meccsenként átlag 282 yardot haladtak. Herbertnek több veszélyes fegyvere is van a passzjátékban. Kedvenc célpontja Keenan Allen, aki 39 elkapásból, 419 yarddal, és egy touchdownnal vezeti a csapat elkapóit, de ott van közvetlen mellette Mike Williams is 33 elkapásból 498 yardot és hat touchdownt szerzett. Ráadásul a futó Ekeler is kiválóan bevonható a passzjátékba, 27 elkapása van és három elkapott touchdown-ja, valamint Jared Cook, a veterán, de elnyűhetetlen tight end továbbra is jó teljesítményt nyújt, és ad sokadik opciót Herbernek. 

    A Patriots secondary-jének ezzel az elkapó brigáddal igencsak meg fog gyűlni a baja. Jonathan Jones sérülése komolyabbnak bizonyult, az egész szezont ki kell hagynia miatta. A helyét Joejuan Williams vagy Myles Bryant töltheti be, utóbbi sokkal produktívabb a slotból indulva, ahol JoJo is játszott, feltehetőleg neki fog jutni Allen, aki veszélyes célpont a rövid passzoknál is. A tavalyi meccsen Gilmore lényegében levette a pályáról Allen-t, sajnos ez idén már nem opció, így Jalen Mills-nek és J.C. Jackson-nak kell fellépnie Allen és Williams ellen. A fő cél az lenne, hogy pontos védekezéssel rákényszerítség Herbertet a második-harmadik célpont keresésére, ezzel lehetőséget adva a passrush-nak is, hogy odaérjenek az irányítóhoz. Devin McCourty pályára lépése kérdéses, hiányában a safety-k nek is nehezebb dolguk lesz, pedig ez ellen a Chargers ellen fontos szerepük lenne a meccsen.

Előny: Chargers

 

 

Amikor a speciális egységek lépnek pályára

    A tavalyi szezonban a Patriots speciális csapatai minden területen ledominálták a Chargerst a csapat 45-0-s győzelmével. Olszewski visszahordott egy puntot touchdownra, míg McCourty blokkolt mezőnygól kísérletet. Ezek végül akkor a Chargers spec team edzőjének, George Stewartnak a kirúgásához vezettek. Tavaly Brandon Staley újonc HC-ként sokat dolgozott a speciális csapatrésszel is, idénre sokat javultak, de még mindig nem arra a szintre, amelyet ő szeretne. A hatodik héten a Ravens több visszahordása is elég jól sikerült, Staley pedig arról beszélt, hogy a csapat BYE weekjén az elmúlt hétvégén sokat javítottak a coverage sebességen. 


    A rúgók terén jelentős a Pats előnye, Nick Folk erős szezont fut, a Jets ellen is kiválóan teljesített, míg a Chargers-nél Tristan Vizcaino már öt extra pontot hagyott ki az elmúlt négy meccsen. Hét mezőnygólkísérletből hatot belőtt, de szeptember óta egy próbálkozása sem volt, jelentős részben azért, mert Staley szereti az agresszív játékot, és rendre nekimegy a negyedik kísérleteknek punt vagy fieldgoal helyett.


     A Los Angeles szerződtette a veterán Andre Roberts-et, aki a Patriots ellen az 5. héten még a Houston Texans színeiben hordta vissza a kirúgásokat. A punter Ty Long sem kap túl sok munkát, de 47,8 yardot átlagol rúgásonként, és hét rúgását tette be a 20 yardoson belülre, mindössze egy touchback mellett. A Patriotsnál továrbbra is Gunner Olszewski  hordja vissza mind a kick, mind a punt rúgásokat, aki továbbra is magabiztosan kapja el a labdát, és volt néhány szép és sikeres megiramodása.
Előny: Patriots

 

p4

 

 

 

 

Érdekességek

 

  • A New England-nak 23-14-2-es mutatója van a Chargers ellen az alapszakaszban. Hazai pályán 14-8-1 a Patriots mutatója (2-7-1 Bostonban, 12-1-0 Foxborough-ban), míg idegenben 12-7-1 (10-7-1 San Diego-ban, 2-0-0 Los Angelesben). Emellett a csapatok négyszer találkoztak az rájátszásban is, itt a Patriots 3-1-re vezet. 
  • A New England Patriots és a Los Angeles Chargers is egyike annak a nyolc csapatnak, amelyik az AFL-t alapította (akkor : Boston Patriots és San Diego Chargers), így a két csapat találkozói az NFL egyik legrégebbi rivalizálásának számít. 
  • A Patriots történetének első bajnoki mérkőzését San Diegóban játszotta a Chargers ellen 1964. január 5-én, az AFL bajnoki mérkőzésén. A San Diego akkor 51-10-re győzte le a Boston Patriots-ot.
  • A Patriots 10 meccset nyert zsinórban a Chargers ellen 28 éven keresztül, 1973. december 2. és 2001. október 14. között.
  • Bill Belichick pályafutása során 8-5-re áll a Chargers ellen az alapszakaszban, ebből 7-3-a mérlege a Patriots vezetőedzőjeként, illetve 3-0-ra áll a Chargers ellen a rájátszást tekintve.
  • Korábbi Chargers játékosok a Patriots színeiben : DL Lawrence Guy (2013-14), DB Adrian Philips (2014-19), TE Hunter Henry (2016-2020). A Chargers tight endje Stephen Anderson a 2018-as szezon alapszakaszát a Patriots gyakorlócsapatában töltötte. A 2018-as playoff-ra felhozták az aktív keretbe, de mindhárom rájátszás meccsen inaktív volt. A Chargersbe 2019 szeptemberében szerződött.
  • Damien Harris 100 yardot szerzett két egymás utáni meccsen, 101 yardot a Dallas ellen, majd 106 yardot az N.Y. Jets ellen. A csapat utolsó futója, aki három egymást követő meccsen is több, mint 100 yardot tudott szerezni Corey Dillon volt, aki 2004-ben sorozatban négy 100+ yardos meccset hozott le.
  • Hunter Henry négy egymást követő meccsen elkapott egy-egy touchdownt. A Patriots rekordját természetesen Rob Gronkowski tartja, aki 2011-ben hat ilyen meccset hozott le.
  • Gunner Olszewski 2020-ban vezette az NFL-t visszahordásban 17,3 yardos punt return átlaggal, ami franchise rekord is egyben a Pats-nél. Jelenleg a harmadik az NFL-ben 11,1 yardos átlaggal.
  • Mac Jones passzainak több mint 70 százaléka volt sikeres az első hét NFL-meccséből ötön,  ő az egyetlen újonc hátvéd, akinek ez sikerült. Az újonc QB-k között Dak Prescott tartja a rekordot egy szezonban kilenc ilyen meccsel, míg az overall NFL rekordjot Drew Brees tartja 13 ilyen meccsel 2017-ből.
  • Mac Jones vezeti a statisztikát az újonc irányítók között passzolt yardokban (1472), sikeres passzokban (174), passzolt touchdownokban (9) és passer ratingben (92,8). 
  • Hét meccs után Jones passz sikeressége 70,4%. A szezon legjobb teljesítési százaléka egy újonc hátvédnél Dak Prescotté, aki 67,7%-ot teljesített 2016-ban.
  • Matthew Judon 6,5 sackkel vezeti a Patriots sack mutatóját. Karriercsúcsa 9,5 sacck volt 2019-ben, amikor a Baltimore-ban játszott. Jó esélye van ezt megdönteni idén (pláne a 17 meccses alapszakasz miatt is).
  • Matt Judonnak két meccse is volt legalább két sackkel idén. A Patriots rekordját egy szezon alatt a két sackes meccsekben Andre Tippett tartja 1984-ből, hat ilyen meccsel.
  • WR Kendrick Bourne sikeresen teljesítette első NFL passzkísérletét, ami egyből egy 25 yardos touchdown-passzt ért, amit WR Nelson Agholor kapott el az október 24-i Jets elleni győzelem első negyedében. Jakobi Meyers 2020 10. és 17. hetében kétszer is dobott egy-egy touchdown-passzt, így a Super Bowl-korszakban a negyedik olyan elkapó lett, aki egyetlen szezonon belül két touchdownpasszt osztott ki, csatlakozva Rod Gardnerhez (2003), Antwaan Randle Elhez (2010) és Odell Beckham Jr.-hoz (2018). Még egy touchdown passzal Bourne csatlakozhat a listához. A Patriotsnál soha nem volt még olyan elkapó, aki egy szezonban kettőnél több touchdownt passzolt volna. Julian Edelman  összesen három TD átadást jegyez, de nem egy szezonban (2018-ban, 2019-ben és 2020-ban).

 

p5

 

 

 

Sérülésjelentés 


(október 27.)

Nem edzett: nincs listázva játékos (de Jonathan Jones a héten IR-re került, műteni kell, véget ért a szezonja)

Limitáltan edzett: David Andrews, Ja'Whaun Bentley, Kendrick Bourne, Carl Davis, Kyle Dugger, Nick Folk, Davon Godchaux, Dont'a Hightower, Brandon King, Shaq Mason, Jonnu Smith, Josh Uche, Kyle Van Noy, Shaun Wade,
Deatrich Wise Jr.

 

p6

 

 

 


A mérkőzés esélyese a fogadóirodák szerint a Chargers, 5.5 pontos favoritok 49 összpontszám mellett.

 

GO PATS!
 

forrás : patriots.com

Hozzászólás

Csak akkor lesz esélyünk, ha működni fog a futójáték. Mondjuk a Chargers ellen mindig jól szoktunk játszani. A támadóknak minimum 30 pontot fel kell rakniuk, akkor talán lesz esélyünk. Ez mindenképpen 60 perc kemény foci lesz és minden negyedben jól kell játszanunk.

Jets elleni offense, Tampa elleni defense - és akkor van nyerési esélyünk. Ideje lenne... 

   Valóban ráférne a csapatra, nagyon kellene egy győzelem, de tartok ettől a mérkőzéstől! A Chargers by week után van, kipihenve, volt ideje alaposan felkészülni! Bár vannak csapatok, amelyeknek nem tesz jót a kihagyás...! Ráadásul utána a Carolina meccs következik, nem lenne jó két vereség egymás után, enyhén szólva így sem állunk valami jól!

Rapszódikusak vagyunk, ki tudja, melyik arcát hozza vasárnap a csapat. Ráadásul egy jól passzoló csapat ellen tovább gyengült az eddig sem acélos seconderynk.

Azt gondolom, hogy ezt a meccset nem a védelem fogja megnyerni, úgy érzem, komoly pisztolypárbaj lesz.

Minden esetre, Go Pats! A többit meglátjuk.

J.C. Jackson meg közben ezt nyilatkozta a Chargers passzjátékáról: "Nem igazán nagy kihívás". Majd meglátjuk.

Nono, azért ennél többet mondott és árnyalta ezt a mondatát: "...Csak azt kell tennünk, amit a legjobban tudunk. Focizni, és bízni egymásban.”

Szerintetek lesz valami komolyabb megmozdulásunk a november 2-ai trade határidőig?

(hint: a csapatot nem csak az idei szezonra kell építeni, hanem 2-3 éves távlatban is érdemes gondolkodni)

Szerintem menni nem fog senki, olyan nagyon “értékes” játékos már nem is igen van a csapatnál. Sec- be talán jön valamilyen erősítés, de semmi komolyra nem számítok, pont azért, mert építkezés folyik.

 

Az építkezés nem pont azt jelenti, hogy jönniük kellenének azoknak az embereknek, akiket a következő szezonra be kellene építeni? Elvileg ők fogják alkotni a csapat gerincét, de az összereszelés fázisának addigra meg kell történnie.

Pletykarovat csupán, de állítólag a mai meccsen sok múlik, ami az aktivitást illeti a maradék két napban. 

Tudja valaki, hogy Trent Brownt mikor lehet aktiválni?

A CBS oldalán ez van :

"Trent BrownOTSat, Oct 9CalfIR. Injured Reserve. Expected Return - Week 8"

Tehát elvileg lejárt a kötelező, és lehetne aktiválni a meccsre. Hogy az állapota milyen, azt nem tudom.

Igen, Brown-t csak a 4. héten helyezte a csapat IR-re, azaz október 9-én, a 3 hét most telik le, de egyelőre nincs hír se az állapotáról se a 21 napos ablakának megnyitásáról. Úgy tűnik Nekem, erre a szezonra elfelejthetjük.

He suffered a calf injury in Week 1, missed the next three games, then placed on injured reserve on October 9, 2021.[30] (Wiki)

A vasárnapi meccsre DT D.Ekuale került a PS-ből a rosterre.