Beharangozó 9.hét : Patriots @ Panthers

Kép
patsatpanthers2021week9gamepreview

     A New England Patriots idei negyedik győzelmét aratta a múlt héten a Los Angeles Chargers csapata ellen. A hétvégén újra idegenben játszik a Pats, vasárnap a Carolina Panthers együtteséhez utazik. A mérkőzés magyar idő szerint vasárnap este 19:00 órakor kezdődik.

 

 

    A Patriots 4-4-re javította a mérlegét a hétvégi 27-24-es győzelemmel. A fogadóirodáknál 4  pontos favorit Chargers nem tudta megismételni az utóbbi hetek kiváló játékát, a támadósoruk döcögött, Justin Herbert nem fogott ki jó napot, ellentétben a Pats védelmével, amelyik nemcsak nyomás alatt tudta tartani, de még pick six-et is szerzett egy passzából.

   A New England-nek jó esélye van a hétvégén arra, hogy megszakítsa a Panthers elleni két  meccses vereségsorozatát : 2013-ban 24-20-ra, 2017-ben pedig 33-30-ra elvesztette a csapat a  Carolina elleni meccsét. A Carolina több kulcsemberét vesztette már el a szezon során, a  támadósor nem játszik elég konzisztensen, bár voltak felvillanásaik és meglepetés győzelmük is.  Ha a Pats hozza a múlt heti formáját, akkor legyőzhető a charlotte-i csapat.

 

w9p1

 

 

 

 

A két csapat idei statisztikája

 

week9stat

 

 

 

 

A két irányító idei statisztikái

 

w9qbstats

 

    Mac Jones 35 passzából 18-ból lett sikeres elkapás 218 yardért a múlt vasárnapi Chargers elleni meccsen. Emellett 10 yardot is szerzett még négy futásból. Az újonc QB ezúttal nem volt olyan hatékony passzolásban, mint az azt megelőző meccseken, de elkerülte a hibákat, és a második félidőben már a Patriots védelme vette át a játék irányítását, míg Mac Jones a támadósorral szépen menedzselte az órát. Ez a passzmutató ugyan visszalépés volt az az előtti heti, Jets elleni teljesítményéhez képest, és a szezon átlagát sem érte el, de egy keményen védekező Chargers-szel nézett szembe. Ez várhatóan ezen a héten is így lesz, a Panthers védelme ugyanis 150 yard alatt tartotta Matt Ryant a múlt heti Atlanta Falcons elleni meccsen.


    Sam Darnold a múlt heti meccs után bekerült az agyrázkódás protokollba, ráadásul a jobb válla is megsérült a mérkőzésen. Darnoldot egy futása során keményen leütközték a negyedik negyedben, ami után agyrázkódást diagnosztizáltak nála, Matt Rhule vezetőedző pedig szerdán „rendkívül korlátozottnak” nevezte Darnold edzését. Darnoldnak át kell mennie a liga agyrázkódás protokollján, hogy játszhasson vasárnap a Patriots ellen. Ha nem léphet pályára, akkor a csereirányító, P.J. Walker – aki a szerdai edzésen az összes snap-et kapta a kezdőcsaptattal - állhat a center mögé vasárnap. Walker múlt vasárnapi beállása után az egyetlen passzkísérletéből végül nem lett sikeres elkapás, míg a Giants ellen egy héttel korábbról 14 kísérletből 3 sikeres passzt jegyez, 33 yardért.

 

 

w9p2

 

 

 

 

 

Mi várható a mérkőzésen?

 

Amikor a Patriots fut

    A Patriots továbbra is szeretne a földön yardokat szerezni, de még mindig nem elég konzisztens a csapat futójátéka. Ugyan Damien Harrisnek két 100+ yardos meccse volt a Chargers elleni mérkőzés előtt, és számíthattunk rá hogy a liga legrosszabb futás elleni védelme ellen ezt minimum meg tudja ismételni, de a Los Angeles kordában tudta végül tartani a Pats futásait, Harris 80 yardot gyűjtött 23 futásból (3,5 yard átlag), míg a csapat összesen 141 yardig jutott a földön, 39 futásból (3,6 yard átlag).

    A Panthers az eddigiek alapján sokkal jobb a futás megállításában, 13. a ligában, meccsenként mindössze 106,8 yardot engedve átlagosan. Az ellenfeleik átlagosan 4,4 yardot tudtak futni ellnük, amivel a 21. helyen állnak, úgyhogy a New Englandnak jobb munkára lesz szüksége ellenük ha haladni akarnak futásokkal (is). Rhamondre Stevenson újra pályára lépett, keményen futott, és jó opció lehet Harris mellett. A Carolina védőfalának megvan a tömege a futás feltartóztatására, amit egy egészen jó linebacker sor támogat, míg a Patriots remélhetőleg megtalálta az optimális felállását a támadófalának, amelyik az elmúlt héten jól tudta támogatni a csapat futókísérleteit, így egy elég érdekes matchup várható a két fal között ha a Pats futással próbálkozik.

Előny: Panthers

 

 

Amikor a Patriots passzol

    A Carolina secondary-je annak ellenére is kiemelkedően teljesített eddig a szezonban, hogy több kezdőjét elvesztette már. Az újonc első körös Jaycee Horn, Juston Burris és Myles Hartsfield is IR-en van, és C.J. Henderson is kihagyta a Falcons elleni meccset vállsérülés miatt. Ezt az egységet erősíti mostantól Stephon Gilmore is, amelyik egység a sérülések ellenére eddig  csak 189 yardot engedett meccsenként az ellenfeleinek, amivel a második legjobb secondary a ligában. Ebben jelentős szerepe van a nagyszerűen teljesítő safety-knek is, akik coverage munkája lehetővé teszi a Panthers pass rush-ának, hogy odaérjenek az ellenfelek irányítóihoz. A Carolina védőfala már 21 sack-et szerzett, a csapatot Haason Reddick vezeti egymaga 7,5 sack-es teljesítményével. 


     A Patriots támadófala folyamatosan javul a szezonban, a múlt heti meccsen már hatékonyan tudták megvédeni Mac Jones-t, mindössze két sack-et ért el a Chargers pass rush-a, de többször tudták nyomás alá helyezni, ami némi hezitálást vagy rossz döntést eredményényezett az újonc irányító játékában. Jonesnak hatékonyabban kell megbirkóznia a várhatóan komoly nyomással. Az elmúlt mérkőzéseken szépen osztotta szét a passzait az elkapók és a tight end-ek között, és egyre hosszabb passzokkal is operál már, de a Panthers védelme ellen sokkal kevesebb hiba fog beleférni, ha nyerni akar a csapattal.

Előny: Panthers

 

w9p3

 


Amikor a Panthers fut

    Ahogy az elmúlt két szezonban is sérülésekkel bajlódott, így idén is már szeptember óta nélkülözni kényszerül a Carolina a liga vita nélkül az egyik legjobb, legsokoldalúbb játékosát, Christian McCaffrey-t. A mind elkapásokban, mint futásban kiváló játékos ezen a héten térhet vissza IR-ről, de a játéka nem biztos, Matt Rhule a Panthers vezetőedzője szerint van rá esély, hogy csak a 10. héten lép majd pályára. Ezért a Panthers a földön az újonc Chuba Hubbardra számíthat leginkább, aki 391 futott yardot szerzett 108 futásból (3,6 yard). Az Oklahoma State újoncából ugyanakkor hiányzik az a dinamizmus, amit McCaffrey tud hozzátenni a játékhoz, és a levegőben is sokkal kevésbé veszélyes. A Carolina futójátéka a liga középmezőnyébe tartozik 114,5 yardos meccsenkénti átlaggal, de ennek jelentős részét az irányító, Sam Darnold tette a közösbe, aki sérüléséig a Falcons ellen is 66 yardot szerzett a csapat 203 yardjából a földön. 


    A Patriots futásvédelme az utóbbi időben egyre jobban teljesített, de többször is engedett az ellenfeleknek nagy játékokat. Ha a Pats front7-je a múlt hetihez hasonlóan tud teljesíteni, és kijavítja a  hibáit, amire minden esély megvan, akkor meg kell tudja állítani a Carolina futóit, és korlátozni a Panthers haladását a földön.

Előny: Patriots

 

 

Amikor a Panthers passzol

    Sam Darnold jól kezdte  a szezont, három meccset nyert zsinórban a Panthers, ráadásul futásaival új dimentziót adott a McCaffrey nélkül felálló támadóknak. Föltámadni látszott a karrierje - aztán ezt négy borzalmas meccs követte, sorozatban négy vereség, ezenkívül az utolsó mérkőzésen egy kemény leütközés után meg is sérült. Eddig 76,8-as passer rating-gel áll, az irányítók között a 30. helyen, hét passzolt touchdown mellett nyolc interception-nel. Egész jól játszott Atlantában a sérüléséig, de nem térhetett vissza a pályára agyrázkódása miatt. Ha nem áll készen a játékra vasárnapig, akkor P.J. Walker fogja helyettesíteni. Walker idén kevés lehetőséget kapott, de azzal se igen tudott élni, 20 passzkísérletéből 3 elkapás lett - de ne felejtsük el, hogy a tavalyi szezon 11. hetében a Detroit ellen 34 passzából 24 lett sikeres, 238 yardért, egy touchdownért és két interceptionért.

    A Patriots secondary-je a múlt héten a Chargers ellen az egyik legjobb teljesítményét nyújtotta a szezonban. A Panthers legjobb elkapója D.J. Moore 50 elkapással és 645 yarddal, vele nem lesz könnyű dolga - feltehetőleg - J.C. Jackson-nak. A második legjobb elkapó, Robbie Anderson mindössze 18 elkapással rendelkezik, ebből látható, hogy a Carolina passzjátékának korlátozása lényegében Moore megfogásán múlik majd. A liga 28. helyén tanyázik a Panthers passzjátéka, ennek limitálása nem lehet probléma a Patriots védelmének.

Előny: Patriots

 

 

Amikor a speciális egységek lépnek pályára

    A Patriots visszahordója, Gunner Olszewski minden bizonnyal azt kívánná, hogy minden meccsét a SoFi Stadium-ban kellene játszania a Chargers ellen. A tavalyi szezonban egy 70 yard-os futással visszahordott touchdownra egy puntot, és emellett is még 61 yardot gyűjtött visszhordásokból. Múlt vasárnap 21,22 és 27 yardos visszahordásokkal biztosította a támadósornak a rövid pályát. Nick Folk ismét nagyszerű munkát végzett, négy mezőnygólt vágott be a Chargers-nek, kettőt is 48 yard-ról, hiba nélkül. A Panthers rúgójának is jó hete volt, vasárnap 51 és 57 yard-ról is értékesített egy-egy field goalt a Falcons ellen, a szezonban pedig 15 kísérletéből 13 volt sikeres. 

     A Carolina kezdő puntere Joseph Charlton megsérült, a helyére beálló Lachlan Edwards remekül helyettesítette, 43,8 yardot átlagolt a négy punt-jából Atlantában. A Panthers visszahordóit viszont limitálni tudta a Falcons spec. team-je, kevés babér termett nekik. Ezzel szemben erős a Carolina coverage-e, meccsenként átlagban csak 5,6 yard visszahordást enged, feltehetőleg Olszewski-nek jóval nehezebb dolga lesz, mint a fent említett két esetben. Összességében a két csapat speciális egységéből a Patriots-é a jobb, ha folytatni tudja az eddigi teljesítményét, jobb mezőnypozíciókat biztosíthat majd a támadóinak.

Előny: Patriots

 

 

w9p4

 

 

 

 

Érdekességek

 

  • A Patriots és a Panthers eddig hétszer találkozott az alapszakaszban, és egyszer a rájátszásban.  Előbbi esetén 4-2-re a vezet a Carolina, ezen belül 2-1-re a charlotte-i Bank of America  Stadium-ban (ennek ellenére az összes szerzett pontot a Patriots vezeti 174:149-re).
  • A két csapat a rájátszásban egyszer, a XXXVIII. Super Bowl-ban találkozott 2004. február 2-án. Ez a  mérkőzés a nagydöntők egyik legizgalmasabbjaként vonult be a történelembe: sokáig felváltva szereztek pontot a  csapatok, a Patriots a 4. negyed közepéig végig szorosan, de vezetett a mérkőzésen, amikor két egymás utáni touchdown-nal - de két kihagyott kétpontossal - a Panthers egy pontra átvette a vezetést. Erre a Patriots még Mike Vrabel TD-jével (+2 pontos) válaszolt 3 perccel a vége előtt, de két perccel később a Panthers egyenlíteni tudott. Még 1:08 perc volt az órán, amikor Tom Brady visszakapta a labdát, és a szinte védjegyévé vált game winning drive-val mezőnygól távolságba vitte a csapatot, 4 másodperccel a vége előtt pedig Adam Vinatieri bevágta a győztes mezőnygólt. Illetve, emlékezzünk meg a félidei show-ról is, Janet Jackson és Justin Timberlake ruha letépős performanszáról, ami örökre megváltoztatta Amerikában az élő közvetítések szabályait.
  • A Patriots győzelmi mutatója 59-20 (.747) NFC csapatok ellen 2002 óta - ez a ligában a legjobb mutató ebben az időszakban konferenciaközi mérkőzéseket tekintve.
  • A Panthers játékosa jelenleg a korábbi Patriots elkapó Devin Smith (2020-2021-ben PS tag volt csak), és, ami nekünk igazán fájhat, hogy a kiváló cornerback Stephon Gilmore is, aki pont volt csapata ellen mutatkozhat be a Carolina színeiben. Rajtuk kívül a Carolina stábjának tagja Terrance Knighton, aki 2016-ban  volt a Pats-nél segédedző. Korábbi Carolina játékos jelenleg nincs a Patriots-nál.
  • Damien Harris az elmúlt négy meccs mindegyikén szerzett egy-egy futott touchdown-t.  Amennyiben sikerül ez a Panthers ellen is, az a csapat történetében a harmadik  leghosszabb ilyen sorozat lenne.
  • Nick Folk a 2021-es szezonban a csapat mindhárom idegenbeli győzelme során minden egyes meccsen 4 mezőnygól kísérletből 4-et vágott be a lécek közé. 
  • Ncik Folk vezeti az NFL-t a 20 értékesített mezőnygóljával, amire még nem volt példa a  pályafutása során. 1970 óta Patriots játékos ötször végzett első helyen az NFL-ben  mezőnygólokban – Tony Franklin 1986-ban, Adam Vinatieri 2004-ben, valamint Stephen  Gostkowski 2008-ban, 2013-ban és 2014-ben.
  • Gunner Olszewski, aki 2020-ban csapatrekordot jelentő 17,3 yardos punt return átlaggal  az első helyen végzett a ligában ebben a mutatóban, jelenleg a második az NFL-ben 13,3  yardos punt return átlagával. Legutóbb 2014-ben és 2015-ben Darren Sproles-nak volt  átlagosan 10+ yard/visszahordás átlaga két egymást követő szezonban (min.20  kísérletből). Ted Ginn 2010 és 2015 között hat egymást követő szezonban teljesítette  ezt a bravúrt.
  • Mac Jones továbbra is vezeti az újonc irányítók listáját passzolt yardok (1997),  sikeres passzok (192), elkapási arány (68,1%) és touchdown passzok (9) tekintetében.
  • Matthew Judon már 8 sackkel vezeti a Patriots pass rushereit, a pályafutásának eddigi  rekordját (9,5, Baltimore-ban) hamarosan átadja a múltnak. A ligában a negyedik helyen áll Myles Garrett, T.J. Watt, és Harold Landry mögött. Abszolúte ligaelit  teljesítményt nyújt, olyan játékosokat előz mint Nick Bosa, Khalil Mack, Shaquill  Barrett, vagy Aaron Donald.
  • Adrian Phillips és J.C. Jackson egyaránt negyedik helyen áll a ligában 3-3  interception-nel (1. Trevon Diggs 7-tel). A csapatnak összesen 10 interception-je van,  a legtöbb (négy csapatnak is) jelenleg 11 darab, szóval ebben is ligaelit egyelőre a védelem.
  • Jakobi Meyers idén másodszor váltott 2 pontra ilyen kísérletet elkapással (sajnos 6 pontos elkapása továbbra sincs még. De ami késik nem múlik...). Mindössze 17 játékos szerzett három darab 2 pontost egy szezonban, a rekordot pedig a baltimore-i Todd Heap tartja a 2003-ban elért 4 értékesíttett 2 pontossal. Jakobi Meyers összesen amúgy már három darab 2 pontos szerzett, még egy kell ahhoz, hogy Julian Edelman és Gino Cappelletti csapatrekordját beállítsa.

 

 



Sérülésjelentés

 (november. 4 )

 

Nem edzett : CB J.C. Jackson

Limitáltan edzett : DT Christian Barmore, LB Ja'Whaun Bentley, DL Carl Davis, S Cody Davis, S Kyle Dugger, K Nick Folk, LB Dont'a Hightower, G Shaq Mason, TE Jonnu Smith, LB Josh Uche, LB Kyle Van Noy

 

w9p5

 

 

 

A mérkőzés esélyese a fogadóirodák szerint a Patriots 3,5 ponttal, 41,5 összpont mellett.

 

GO PATS!

 

 

forrás : patriots.com
 

Hozzászólás

Fontos lenne a győzelem és a pozitív mérleg, bízom benne, ha nehezen is, de sikerül győzni.

Ez a meccs a védelmek csatája lesz. Aki kevesebb hibával játszik az győz.

OFF

OBJ-t elengedi a Browns. A szakírók a Pats-el is összeboronálnák. Vélemény?

 

Van 4 milliónk, OBJ cap hitje idén 15,7 millió,  jövőre 15 millió. Mibű'? Szerintem OBJ ráadásul bajnok akar lenni, a Pats egyelőre ettől messzire van.

Átalakították neki, ha jól értelmeztem a napközbeni rohanásban alig 1M amit átvállal a jövőbeni a csapata.

Azt nem írták miből... de higgyük el a szakíróknak, hogy ha nagyon akarná a csapat, meg tudná oldani.

A kérdés inkább az, hogy megérné-e. Nyilván jövőre már sok pénzt kellene fizetni neki. Megér 20M körüli összeget a Pats-nek?  Egyáltalán miért engedi el a Browns? Nem voltak ott nagy számai, de vajon miért? Meg mintha sérült is lenne. Egy kicsit én mindig úgy éreztem vele kapcsolatban, hogy "az elkapása" óta nagyobb a hype körülette, mint a valós teljesítménye . 

Azért a clevelandi évek és teljesítmény után aki arányaiban ennyit fizet neki viheti 😃

A 22-es igényeket meg majd alakítja a szezon második fele. 29 éves, ha hívja contender most úgyis odamegy. Ha érdekli egy 2-3-4 éves, “hosszabb távú” projekt, mi akkor jöhetünk képbe (persze ez mind akkor érdekes, ha átmegy a waiveren).

 

Ha a waiver listárol nem szedi fel senki, akkor utána OBJ oda megy ahova akar. Plusz nem kell átvállalni a fizetését sem.

Jöjjön a primadonna WR5-nek veterán minimumért... Én egy jó CB-t keresnék/szeretnék.. 

 

 

 

    Én kizártnak tartom, hogy OBJ idehozásán gondolkodnának! Nemcsak az anyagiak miatt, hanem emberi, sportolói személyiségi jegyei alapján sem illik a mi csapatunkba. De ebben nem mi szurkolók, hanem abban sokkal inkább a szakmai stáb és a vezetés dönt. Hála istennek ...!

WR K. Wilkerson a vasárnapi rosterre került a PS-ből, mert Harry térdsérülése aggályos, noha elutazott a csapattal. 

Darnold átment az agyrázkódás protokollon, játszhat este. Legalábbis emiatt játszhat, a vállsérülése továbbra is kérdésessé teszi, csak a meccs előtt dől el. Ahogy CMC is, felhozták az  aktív keretbe, játszhat, ha a combsérülése engedi. Szintén a bemelegítésnél döntik csak el.

Még egy hír, bár még itt OFF :

Ridley a falcons elkapója NFI listára került, biztosan nem játszik ellenünk két hét múlva.